Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Mobil Televizyon Yayıncılığı

1. Soru

DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld) nedir?

Cevap

DVB-H (Digital Video Broadcasting- Handheld), mobil cihazlarla televizyon yayınlarının izlenme standardıdır. İzleyicilere her zaman ve her yerde, her türlü yayının sunulabilmesi için tasarlanmıştır. Hem telefon hem de televizyon yayın hizmetlerinin verilmesi, izleyicinin etkileşimli hizmet alımını artırmıştır.


2. Soru

Kullanılan mobil tv standartları nelerdir?

Cevap

Dünyada değişik Mobil TV standartları kullanılmaktadır. Bu standartlar şunlardır: ? DVB-H Sayısal Video Yayını El Seti, DVB Projesi tarafından geliştirilen bir yayın standardıdır. DVB- T (Karasal Sayısal Televizyon Yayını) ile uyumlu çalışmaktadır. ? T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting) Karasal Sayısal Çoklu Ortam Yayını. ? ŞO (Forward Link Only) Çoklu Ortam içeriklerini kablosuz olarak abonelere dağıtmak üzere tasarlanmıştır.


3. Soru

Mobil hizmetlerin verildiği sistemlerin bileşenleri nelerdir?

Cevap

Mobil hizmetlerin verildiği sistem dört temel bileşenden oluşur. Bunlar: ? İçerik Sağlayıcı: Yayınların içeriklerini sağlar. Yayınlanacak tüm içeriklerin aynı platform üzerinden yayınlanmak üzere hazırlayıp sonuçlandırır. ? Hizmet Sağlayıcı: Yayın hizmeti sağlar. Eşgüdüm, denetim, güvenlik ve faturalandırma yapılıp sonuçlandırır. ? Ağ Sağlayıcı: Yayınların son kullanıcıya hızlı ve kesintisiz olarak 3G, Wi-MAX, Mobil TV ve İnternet gibi hatları sağlayan sunucudur. ? Kullanıcı: Sisteme abone olan ve alıcısında yayını izleyen kişidir.


4. Soru

Birinci nesil haberleşme sistemleri (1G) nedir?

Cevap

1G, birinci nesil kablosuz telefon haberleşme sistemidir. Sistem analogdur. 1970-1990 yılları arasında kullanılmıştır. Hücresel bir teknolojiye sahiptir. ABD ve Avrupa kendi sistemlerini geliştirmişlerdir. 9.6 Kbit/s’lik hız sağlarlar.


5. Soru

Birinci nesil haberleşme sistemleri (1G) nelerdir?

Cevap

? AMPS (Advanced Mobile Phone System) Gelişmiş Mobil Telefon Sistemi, ? NMT (Nordic Mobile Telephones) Nordic Mobil Telefon ve ? TACS (Total Access Communications System) Bütünsel Erişim İletişim Sistemidir.


6. Soru

Birinci nesil haberleşme sistemlerinin (1G) özellikleri nelerdir?

Cevap

Birinci nesil haberleşme sistemlerinin (1G) özellikleri şunlardır: ? Kapsama alanı geniştir. ? Kapasitesi yüksektir. ? Yük dengelemesi sağlanmıştır. ? Sistem analogdur.


7. Soru

İkinci nesil haberleşme sistemleri (2G) nedir?

Cevap

İkinci nesil kablosuz haberleşme sistemidir. Sistem sayısaldır. Hücresel bir teknolojiye sahiptir. ABD, Avrupa ve Japonya kendi sistemlerini geliştirmişlerdir.


8. Soru

İkinci nesil haberleşme sistemleri (2G) nelerdir?

Cevap

İkinci nesil haberleşme sistemleri şunlardır: ? GSM (Global System for Mobile Communication) Mobil İletişim için Küresel Sistem ? HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) Yüksek Hızlı Devre Anahtarlamalı Veri


10. Soru

GSM nedir?

Cevap

GSM (Global System for Mobile Communications) Mobil İletişim için Küresel Sistem. Dünyada en yaygın mobil iletişim sistemidir. Kısaca bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Kullanıcılar aynı hat üzerinden ülkelerin çoğunda telefon görüşmesi yapabilirler. Kapsama alanı dışına çıkılmadığı sürece, kesintisiz telefon görüşmesi yapmak mümkündür. Önceleri ses iletimi için kullanılan GSM, daha sonra SMS (Short Message Service) Kısa Mesaj Servisi’ne de başlamıştır. 14.4 Kbit/’lik hız sağlar.


11. Soru

Üçüncü nesile geçiş haberleşme sistemleri (2.5G) için geliştirilmiş ürünler nelerdir?

Cevap

Üçüncü nesile geçiş haberleşme sistemleri (2.5G) için geliştirilmiş ürünler: ? WAP (Wireless Application Protocol) Kablosuz Erişim Protokolü: Kablosuz iletişim uygulamaları için geliştirilen bir standarttır. Genel olarak, cep telefonu ve avuç içi bilgisayarlarla internet erişiminin sağlanması için kullanılır. Özellikle mobil cihazlara internet hizmeti vermek için yaygın olarak kullanılmaktadır. GSM ile uyumludur. ? GPRS (General Packet Radio Service) Genel Paket Radyo Servisi: Bu servis aracılığıyla cep telefonuyla internet hizmetleri hızlı olarak alınabilmektedir. Ayrıca diğer mobil cihazlar ve bilgisayarlarla bağlantı kurulabilmektedir. 115 Kbit/s’lik hız sağlar. ? EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution/ Enhanced Data Rate for GSM Evolution) Küresel Gelişme için Geliştirilmiş, Veri Hızları/GSM Gelişimi için Geliştirilmiş, Veri Hızı. 3G olmayan şebekelerde EDGE yaygın olarak kullanılmaktadır. 384 Kb.t/s’lik hız sağlar.


12. Soru

ITU (International Telecommunication Union) nedir?

Cevap

ITU (International Telecommunication Union) Uluslararası İletişim Birliği’nin geliştirdiği IMT- 2000 (International Mobile Telecommunication) Uluslararası Mobil İletişim, 3G haberleşme sistemlerinin dahil olduğu standartların bütünüdür.


13. Soru

WiMAX nedir?

Cevap

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) Mikrodalga Erişim İçin Dünya Çapında Çalışılabilirlik), geniş bantlı kablosuz bir erişim sistemidir. Sabit olduğu gibi, mobil erişimleri de destekler.


14. Soru

IEEE 802.16 nedir?

Cevap

IEEE 802.16 standardında kablosuz bir teknolojidir. Geniş yerleşim alanlarında, mikrodalgalarla yüksek hızlı kablosuz bağlantılar sağlar ve dünya genelindeki sistemlerle uyumlu olarak çalışabilir olarak geliştirilmiştir. DSL (Digital Sub*ion Line) Sayısal Abonelik Hattı ve benzerleri sistemlere alternatif olarak tasarlanmıştır.


15. Soru

WiMAX 802.16e nedir?

Cevap

WiMAX 802.16e standardı, hareketli cihazlar için belirlenmiştir. Bu standart, geniş yerleşim alanlarında taşınabilir ve mobil cihaz kullananlara, yürüme hızında geniş bantlı bağlantı sağlamaktadır.


16. Soru

Mobil Televizyon yayınları içinde belirlenen ve geliştirilen standartlar nelerdir?

Cevap

Mobil Televizyon yayınları içinde belirlenen ve geliştirilen standartlar vardır. Bu standartlar: ? MediaŞO (Media Forward Link Only), ABD’de kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal olarak yayınlanır. ? DVB-H (Digital Video Broadcasting- Handheld) ve DVB-SH (Digital Video Broadcasting- Satellite Handheld) Avrupa’da kullanılmaktadır. DVB-H ile karasal, DVB-SH ile uydudan Mobil Televizyon yayınları yapılır. ? DMB-T (Digital Multimedia Broadcast- Terrestrial) ve DMB- S (Digital Multimedia Broadcast- Satellite) Güney Kore’de kullanılmaktadır. DMB-T ile karasal, DMB- S ile uydudan Mobil Televizyon yayınları yapılır. ? ISDB-T ‘1seg’ (Integrated Services Digital roadcasting- Terrestrial) Japonya’da kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal olarak yayınlanır. ? CMMB (China Mobile Multimedia Broadcasting) Çin’de kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal ve uydudan yapılır.


17. Soru

Mobil Televizyon yayınları için içerik akışı, birimleri nelerdir?

Cevap

Mobil Televizyon yayınları için içerik akışı, şu birimlerden oluşur: ? Mobil TV İçerik Üreticileri ? Mobil TV İçerik Toplayıcıları ? Reklamcılar ? E-Ticaret Platform Sağlayıcıları ? Etkileşimli Kanal ? Mobil TV İşleticileri ? Kullanıcılar


18. Soru

Mobil TV içerik akışı hangi içeriklerden oluşmaktadır?

Cevap

Mobil TV içerik akışı, Gerçek Zamanlı ve Gerçek Zamanlı Olmayan içeriklerden oluşur. Gerçek Zamanlı İçerikler şu şekildedir: ? Gerçek zamanlı televizyon/mobil abonelere yayın ? Canlı TV ve mobil uzmanlık kanalları ? Spor yayınları ? Konserler, konuşmalar, törenler, doğal felaketler ? Canlı Müzik ? Haberler ? Web kamerası ? Çoklu oynatıcılı oyunlar ? Acil mesajlar Gerçek Zamanlı Olmayan İçerikler ise şu şekildedir: ? İsteğe bağlı görüntü ? İsteğe bağlı müzik ? İnternet üzerinden yayın (haberler ve olaylar) ? İnternet üzerinden tarama (enformasyon, alışveriş) ? Kişiselleştirilmiş içerik ? Görüntülü oyun


19. Soru

Yayın mobil alıcıya hangi yollarla iletilir?

Cevap

Yayın mobil alıcıya; ? Uydu, ? Karasal verici, ? Baz istasyonu, ? Mobil Verici ile ulaştırılır.


20. Soru

Mobil TV standartları nelerdir?

Cevap

Dünyada değişik Mobil TV standartları kullanılmaktadır. Bu standartlar şunlardır:

DVB-H Sayısal Video Yayını El Seti, DVB Projesi tarafından geliştirilen bir yayın standartıdır. DVB- T (Karasal Sayısal Televizyon Yayını) ile uyumlu çalışmaktadır.

T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting) Karasal Sayısal Çoklu Ortam Yayını.

FLO (Forward Link Only) Çoklu Ortam içeriklerini kablosuz olarak abonelere dağıtmak üzere tasarlanmıştır.


21. Soru

Mobil hizmetlerin verildiği sistem nelerden oluşur?

Cevap

Mobil hizmetlerin verildiği sistem dört temel bileşenden oluşur.  

• İçerik Sağlayıcı: Yayınların içeriklerini sağlar. Yayınlanacak tüm içeriklerin aynı platform üzerinden yayınlanmak üzere hazırlayıp sonuçlandırır.

• Hizmet Sağlayıcı: Yayın hizmeti sağlar. Eşgüdüm, denetim, güvenlik ve faturalandırma yapılıp sonuçlandırır.

• Ağ Sağlayıcı: Yayınların son kullanıcıya hızlı ve kesintisiz olarak 3G, WiMAX, Mobil TV ve İnternet gibi hatları sağlayan sunucudur.

• Kullanıcı: Sisteme abone olan ve alıcısında yayını izleyen kişidir.


22. Soru

3G yayınının temel özellikleri nelerdir?

Cevap

3 G Yayınının Temel Özellikleri

ISDN (Integrated Services Digital Network), Tümleşik Hizmetler Sayısal Ağ ve DSL(Digital Subscriber Line) ve benzeri sabit ağlar; görüntü, ses, veri iletişimini kaliteli ve hızlı olarak abonelerine iletmektedirler. Günümüzde abonelerin çoğu hareket halinde olup, her zaman ve her yerde sabit ağlarla verilen hizmetleri, mobil sistemler üzerinden almak zorundadır. Bu nedenlerle görüntü, ses, veri iletişiminin aynı, hatta daha üst kalite ve hızda verilebilmesi için, mobil iletişim sistemleri geliştirilmiştir.


23. Soru

Birinci Nesil Haberleşme Sistemleri nedir?

Cevap

Birinci Nesil Haberleşme Sistemleri (1G)

1G, birinci nesil kablosuz telefon haberleşme sistemidir. Sistem analogdur. 1970- 1990 yılları arasında kullanılmıştır. Hücresel bir teknolojiye sahiptir. ABD ve Avrupa kendi sistemlerini geliştirmişlerdir. 9.6 Kbit/s’lik hız sağlarlar.


24. Soru

Birinci nesil haberleşme sistemleri nelerdir?

Cevap

Birinci nesil haberleşme sistemleri şunlardır:

AMPS (Advanced Mobile Phone System) Gelişmiş Mobil Telefon Sistemi,

NMT (Nordic Mobile Telephones) Nordic Mobil Telefon 

TACS (Total Access Communications System) Bütünsel Erişim İletişim Sistemidir.


25. Soru

İkinci Nesil Haberleşme Sistemleri nelerdir?

Cevap

İkinci Nesil Haberleşme Sistemleri (2G)

İkinci nesil kablosuz haberleşme sistemidir. Sistem sayısaldır. Hücresel bir teknolojiye sahiptir. ABD, Avrupa ve Japonya kendi sistemlerini geliştirmişlerdir.


26. Soru

Dünyada en yaygın mobil iletişim sistemi nedir?

Cevap

GSM (Global System for Mobile Communications) Mobil İletişim İçin Küresel Sistem. Dünyada en yaygın mobil iletişim sistemidir.


27. Soru

GSM (Global System for Mobile Communication) Mobil İletişim İçin Küresel Sistemi'nin özellikleri nelerdir?

Cevap

GSM (Global System for Mobile Communications) Mobil İletişim İçin Küresel Sistem. Dünyada en yaygın mobil iletişim sistemidir. Kısaca bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Kullanıcılar aynı hat üzerinden ülkelerin çoğunda telefon görüşmesi yapabilirler. Kapsama alanı dışına çıkılmadığı sürece, kesintisiz telefon görüşmesi yapmak mümkündür. Önceleri ses iletimi için kullanılan GSM, daha sonra SMS (Short Message Service) Kısa Mesaj Servisi’ne de başlamıştır. 14.4 Kbit/’lik hız sağlar


28. Soru

Üçüncü Nesile Geçiş Haberleşme Sistemleri nelerdir?

Cevap

Üçüncü Nesile Geçiş Haberleşme Sistemleri (2.5G)

2,5 G olarak tanımlanır ve ara çözümler için üretilmiş ürünlerdir


29. Soru

WAP nedir?

Cevap

WAP (Wireless Application Protocol) Kablosuz Erişim Protokolü:

Kablosuz iletişim uygulamaları için geliştirilen bir standardır. Genel olarak, cep telefonu ve avuç içi bilgisayarlarla internet erişiminin sağlanması için kullanılır. Özellikle mobil cihazlara internet hizmeti vermek için yaygın olarak kullanılmaktadır. GSM ile uyumludur.


30. Soru

GPRS nedir?

Cevap

GPRS (General Packet Radio Service) Genel Paket Radyo Servisi:

Bu servis aracılığıyla cep telefonuyla internet hizmetleri hızlı olarak alınabilmektedir. Ayrıca diğer mobil cihazlar ve bilgisayarlarla bağlantı kurulabilmektedir. 115 Kbit/s’lik hız sağlar


31. Soru

EDGE nedir?

Cevap

EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution/ Enhanced Data Rate for GSM Evolution) Küresel Gelişme İçin Geliştirilmiş, Veri Hızları/GSM Gelişimi İçin Geliştirilmiş, Veri Hızı.

3G olmayan şebekelerde EDGE yaygın olarak kullanılmaktadır. 384 Kb.t/s’lik hız sağlar.


32. Soru

Üçüncü Nesil Haberleşme Sistemleri nelerdir?

Cevap

Üçüncü Nesil Haberleşme Sistemleri (3G)

ITU (International Telecommunication Union) Uluslararası İletişim Birliği’nin geliştirdiği IMT- 2000 (International Mobile Telecommunication) Uluslararası Mobil İletişim, 3G haberleşme sistemlerinin dahil olduğu standartların bütünüdür.


33. Soru

WiMAX nedir?

Cevap

WiMAX GENİŞBANT ERİŞİM

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access)

Mikrodalga Erişim İçin Dünya Çapında Çalışılabilirlik), geniş bantlı kablosuz bir erişim sistemidir. Sabit olduğu gibi, mobil erişimleri de destekler.


34. Soru

Mobil televizyon yayını nedir?

Cevap

Mobil Televizyon, televizyon yayınlarının; elde taşınabilir televizyon alıcıları, cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar, arabalara yerleştirilen televizyon alıcıları gibi, mobil cihazlarla alınabilmesi için yapılan yayınlardır. Günümüzde, hareket halinde olan kişiler, her zaman ve her yerde televizyon yayınlarını izlemek istemektedirler.


35. Soru

Mobil Televizyon yayınları içinde belirlenen ve geliştirilen standartlar nelerdir?

Cevap

Mobil Televizyon yayınları içinde belirlenen ve geliştirilen standartlar vardır. Bu standartlar:

• MediaFLO (Media Forward Link Only), ABD’de kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal olarak yayınlanır.

• DVB-H (Digital Video Broadcasting- Handheld) ve DVB-SH (Digital Video Broadcasting- Satellite Handheld) Avrupa’da kullanılmaktadır. DVB-H ile karasal, DVB-SH ile uydudan Mobil Televizyon yayınları yapılır.

• DMB-T (Digital Multimedia Broadcast- Terrestrial) ve DMB- S (Digital Multimedia Broadcast- Satellite) Güney Kore’de kullanılmaktadır. DMB-T ile karasal, DMB- S ile uydudan Mobil Televizyon yayınları yapılır.

• ISDB-T ‘1seg’ (Integrated Services Digital Broadcasting- Terrestrial) Japonya’da kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal olarak yayınlanır.

• CMMB (China Mobile Multimedia Broadcasting) Çin’de kullanılmaktadır. Mobil Televizyon yayınları karasal ve uydudan yapılır.


36. Soru

Mobil Televizyon yayınları için içerik akışı hangi birimlerden oluşur?

Cevap

Mobil Televizyon yayınları için içerik akışı, aşağıdaki birimlerden oluşur. 

Mobil TV İçerik Akış Modeli

• Mobil TV İçerik Üreticileri

• Mobil TV İçerik Toplayıcıları

• Reklamcılar

• E-Ticaret Platform Sağlayıcıları

• Etkileşimli Kanal

• Mobil TV İşleticileri

• Kullanıcılar


37. Soru

Mobil TV içerik akışında Gerçek Zamanlı İçerik nelerden oluşur?

Cevap

Gerçek Zamanlı İçerik

• Gerçek zamanlı televizyon/mobil abonelere yayın

• Canlı TV ve mobil uzmanlık kanalları

• Spor yayınları

• Konserler, konuşmalar, törenler, doğal felaketler

• Canlı Müzik

• Haberler

• Web kamerası

• Çoklu oynatıcılı oyunlar

• Acil mesajlar


38. Soru

Mobil TV içerik akışında Gerçek Zamanlı Olmayan İçerik nelerden oluşur?

Cevap

Gerçek Zamanlı Olmayan İçerik

• İsteğe bağlı görüntü

• İsteğe bağlı müzik

• İnternet üzerinden yayın (haberler ve olaylar)

• İnternet üzerinden tarama (enformasyon, alışveriş)

• Kişiselleştirilmiş içerik

• Görüntülü oyun


39. Soru

Yayın mobil alıcıya nasıl ulaştırılır?

Cevap

Yayın mobil alıcıya;

• Uydu, • Karasal verici,

• Baz istasyonu,

• Mobil Verici ile ulaştırılır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi