AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?

date_range
22 Saat önce
visibility
16697

Açık öğretim (AÖF) Sınavlarına 1 aydan az zaman kaldı. Yüz binlerce Açık öğretim öğrencisi ders çalışmaya başlamadı. Peki sınavlara bu kadar zaman kalmışken çalışmaya başlamak yeterli olacak mı?  Açık öğretim sisteminde öğrenime yeni başlayanların hemen bir çoğu bu ve bunun gibi sorunlarla yüzleşmiş durumda. Bu yazımızın amacı Açık öğretim sistemine yeni başlayanları ilgilendiriyor. Ayrıca yazımızda sisteme devam eden öğrenciler içinde faydalı bilgiler var.

Açık öğretim sistemiyle ilgisi olmayanlar bu sistemi çok kolay görür. Ülkemizdeki genel düşünce böyledir. Sistemin zorluğu ders çalışmaya başlayınca kendini gösterir.  Açık öğretim sisteminde derslere çalışmak çok zor. Sınavlara çalışan öğrencilerin büyük çoğunluğunun sistematik düzeni olmadığı için düzenli ders çalışamıyor ve sınavlarda da başarı sağlayamıyor. Doğru yöntemleri kullanarak sınavları daha az çalışarak daha az zamanda geçebilirsiniz.

Açık öğretim sınavlarına nasıl çalışılmalı?

Açık öğretim sisteminde en önemli sınav başlangıçtaki ara sınavlardır. Birçok öğrenci ara sınav notlarının genel ortalamaya katkısı %30 olduğu için bu sınava çok çalışmamaktadır. Oysaki ara sınavlardan ne kadar yüksek not alınırsa final sınavları da o kadar rahat geçer. Mesela bir dersin ara sınavından 80 aldığımızda, yıl sonu sınavına çok az çalışarak ve düşük bir not alarak bu dersi geçmek mümkün. Örneğimizde bu düşük not 40’a isabet ediyor. Ama ara sınavdan 40 aldığınızda yıl sonu sınavında işiniz çok zor olacaktır, çünkü üniteler ikiye katlanıyor ve daha yüksek performans harcamanız gerekiyor. Bahsettiğimiz gibi ara sınava çok çalışmak yıl sonu yükünüzü büyük oranda hafifletecektir.

Şu an itibariyle çalışmaya başlamadıysanız henüz geç kalmadınız. Önünüzde daha 1 aydan daha çok bir  süre var. Açık öğretim bürolarından aldığınız ana kitaplar bu süreçte biraz atıl kalacak maalesef. Çeşitli yayın evlerinin birçok yardımcı kitapları bu konuda açık öğretim öğrencilerinin imdadına yetişiyor. Kalan sürede yardımcı kitaplardan çalışmak sizin lehinize olacaktır. Ara sınava temin edeceğiniz yardımcı kitapların ilk 4 ünitesinden çalışarak hazırlanacaksınız. Bu üniteleri sınav gününe kadar olan gün sayısı ile ilişkilendirip basit bir hesaplamayla günlük çalışmanız gereken ünite sayınızı bulun. Mesela 40 üniteye çalışmanız gerekiyorsa ve önümüzde 40 gün varsa her gün bir ünite çalışarak ve geçmiş ünitelerin tekrarlarını muntazam yaparak bu sınavı çok kolay bir şekilde başarabilirsiniz.

Sınavlara çalışırken kendinizi asla sıkmayın. Düzenli çalışmak çok çalışmaktan her zaman daha verimli olmuştur. Her üniteyi bitirdiğinizde kendinize zaman ayırın kafanızı rahatlatacak şeyler yapın.

Bir işte çalışarak açık öğretim okuyan yüz binlerce öğrenci var ve iş yoğunluğu ve stresi ile bu dersler daha zor hale gelebiliyor. Mesela yardımcı kitapları aldığınızda günlük çalışmanız gereken ünite sayısını içeren yaprakları yardımcı kitaptan çıkartın ve iş yerine giderken otobüstü, dolmuşta ve iş yerinde öğle aralarında rahatlıkla okuyabileceğiniz küçük kitapçık haline getirin. Bu sayede hem yardımcı kitabın kalınlığı gözünüzü korkutmaz ve psikolojik rahatlama sağlar hemde sıkılmadan kolayca çalışabilme imkanı sunar.

Her üniteyi bitirdiğinizde ünite sonundaki soruları mutlaka ama mutlaka çözün hatta bu soruları düzenli aralıklarla tamamını tekrar edin. Açık öğretim sisteminde geçmiş sınavlarda sorulan soruların küçükte olsa bir bölümü her sınavda mutlaka yeniden sorulur. Geçmiş sınav soruları ve ünite sonundaki soruları 3 kez tekrar etmeden sınava girmemenizi öneriyorum.

Ünite çalışmakla ve ünite sonundaki soruları çözmekle sınavdan 1 hafta öncesine kadar geçireceğiniz zaman sınavın temelini oluşturacak ama son bir hafta sizin için hayati önem arz ediyor. Bu son bir hafta sadece soru çözmeye ayırmanız gereken süre desek yanlış olmaz. Özellikle geçmiş sınav sorularını ve yardımcı kitaplardaki soruları adeta ezber yapmalısınız. Artık konu çalışmayı bırakın sadece SORU…

Açık öğretim geçmiş sınav sorularını arama motorlarında arattığınızda mutlaka onlarca site de bu konuda içerik bulabilirsiniz.

Sınav zamanı geldi ne yapmalıyım?

Açık öğretim sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Bu yüzden buna dikkat ederek sınav sorularını çözmek gerekir.

Açık öğretim sisteminde sınav süreleri hiç bir zaman sıkıntı yaratmamıştır. Her ders için 30 dk. süre verilmektedir.

Açık öğretim sisteminde hesap makinası kullanmak serbest bu yüzden daha sakin olabilirsiniz çünkü bu size normalden daha çok zaman kazandıracaktır.

Açık öğretimde 5 sınav vardır. Güz dönemi ara sınav, güz dönemi dönem sonu sınavı, bahar dönemi ara sınavı, bahar dönemi yıl sonu sınavı ve yaz okulu sınavı. Yukarıda bahsettiğim bütün çalışma ve sınav yöntemlerini bu 5 sınav içinde uygulayabilirsiniz. Son kez uyarmak istiyorum bu sınavların içinde en önemlisi ara sınavlardır. Ortalamaya katkısı düşük olduğu için asla önemsememezlik yapmayın. Hepinize başarılar…

BİR YORUM YAZIN

person
email

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 11 YORUM

Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v