Rekreasyon Yönetimi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Rekreasyon Yönetimini Destekleyen Fonksiyonlar

1. Soru

İnsan kaynakları departmanının görevleri nelerdir?

Cevap

Bir organiasyonda, gerekli insanların işe alınması, iş analizlerinin yapılarak görev tanımlarının belirlenmesi, çalışanların performanslarının değerlendirilerek bu performanslara ve yasal düzenlemelere göre ücretlerinin belirlenmesi görevini insan kaynakları departmanı üstlenir.


2. Soru

İş gücü planlaması nasıl ifade edilir?

Cevap

İş gücü planlaması, “organizasyonun bugün ve gelecekteki iş gücü ihtiyaçlarının niteliksel ve niceliksel olarak belirlenmesi” şeklinde ifade edilmektedir.


3. Soru

360 derece performans değerlendirme nedir?

Cevap

360 derece performans değerlendirme, çalışanın kendisini değerlendirmesi de dâhil olmak üzere, çalışanın yöneticileri, iş arkadaşları, astları ve üstleri tarafından değerlendirilmesidir.


4. Soru

İş gücü devir hızı ne demektir?

Cevap

Belirli bir dönem içerisinde bir organizasyona giriş-çıkış yapan iş gücü sayısı iş gücü devir hızı olarak ifade edilir.


5. Soru

İnsan kaynakları yönetiminin işe alma sürecinin aşamaları nelerdir?

Cevap

İnsan kaynakları yönetiminin işe alma sürecindeki bu iki aşamaya “insan kaynağı bulma” ve “insan kaynağı seçme” süreçleri adı verilir.


6. Soru

Organizasyonlar insan kaynağı bulma sürecinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Cevap

Organizasyonlar insan kaynağı bulma sürecinde üç yöntem kullanır. Bu yöntemler “iç kaynaklardan insan kaynağı bulma”, “dış kaynaklardan insan kaynağı bulma” ve “taşeron kullanma” olarak tanımlanır.


7. Soru

İç kaynaklardan insan kaynağı bulma süreci nedir?

Cevap

İç kaynaklardan insan kaynağı bulma sürecinde organizasyon içi kaynaklardan yararlanılır. Çalışanların bir üst pozisyona terfisi veya başka bir birime transferi örnek olarak verilebilir.


8. Soru

Dış kaynaklardan insan kaynağı bulma süreci nedir?

Cevap

Dış kaynaklardan insan kaynağı bulma yöntemine ise iş ilanları vermek, yapılan başvuruları değerlendirmek, tanıdık ve çalışanların önerilerini değerlendirmek, staj yapan kişileri değerlendirmek vb. örnek olarak verilebilir.


9. Soru

Yeni istihdam edilen personelin sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Organizasyonda yeni göreve başlayan çalışanlar katılımcılarla doğrudan iletişim kurarlar ve katılımcılara sunulan hizmet ve programların tanıtımından sorumludurlar. Bu sayede katılımcıları ve sunulan programları tanırlar. Sunulan aktivitelerin yürütülmesinden, ekipmanların katılımcılara tanıtılmasına ve tesiste uygulanan programların değerlendirilmesine kadar pek çok farklı görev ve sorumluluk üstlenebilirler.


10. Soru

Programcıların sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Programcılar doğrudan organizasyonda sunulacak programların hazırlanması ve görüntülenmesinden sorumludur. Ayrıca bu programlara ilişkin stratejilerin belirlenmesi, gerekli bütçelerin hazırlanması ve raporlanması, gelir ve giderlerin hazırlanması, uzun ve kısa dönemli planların hazırlanıp uygulamaya konması ve çalışanlar için doğru eğitim seçeneklerinin belirlenerek gelişimlerine katkıda bulunulmasından sorumludurlar.


11. Soru

Yöneticilerin sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Yöneticiler rekreasyon programlarının ve kaynakların yönetiminden sorumludur. Planlama, organizasyon, koordinasyon, yönlendirme, personel gelişimi, yeni projeler geliştirme, eldeki kaynakların kullanımına ilişkin yönergeler hazırlama, satış ve pazarlama yönetimi, müşteri ile ilişkilerin yönetimi ve insan kaynaklarının yönetimi gibi pek çok farklı sorumluluğu üstlenirler.


12. Soru

Yarı zamanlı çalışanların sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Stajyerler ve saatlik ücret karşılığında çalışanlar bu kategori altında değerlendirilir. Doğrudan katılımcılarla ilgilenirler ve sunulan aktivitelerden sorumludurlar. Antrenörler, cankurtaranlar, ekipman sorumluları, bilet satıcıları, promosyon sorumluları, oyun alanı sorumluları yarı zamanlı çalışanlara örnektir. Stajyerler ise yarı zamanlı çalışanlardan farklı olarak organizasyonda ders kapsamında eğitim için veya o alanda uzmanlaşmak için görev alırlar.


13. Soru

Müşteri ile ilişkilerin yönetimi nedir?

Cevap

Müşteri ile ilişkilerin yönetimi, organizasyonların müşterilerine hizmet etmek, eldeki müşterilerinin başka yönlere gitmesini engellemek, yeni müşteriler kazanmak ve var olan müşterilerinin sadakatini daha da artırmak için müşterileriyle kurulan iletişimler aracılığıyla uyguladıkları politika ve faaliyetler sürecidir.


14. Soru

Müşteri ilişkileri yönetimi stratejisi organizasyonların hangi temel ihtiyacını karşılar? 

Cevap

Müşterilerin organizasyondan uzaklaşmasını engelleyen müşteri ilişkileri yönetimi stratejisi, organizasyonların üç temel ihtiyacını karşılar:

  • Müşteri bilgilerini tüm organizasyona dağıtır ve müşteriyle görüşen personelin etkinliğini artırır.
  • Müşterilerin satın alma davranışlarını anlayarak ortaya çıkabilecek fırsatların daha
    iyi değerlendirilmesini sağlar.
  • Organizasyonun masraflarını azaltarak verimliliği artırır.

15. Soru

Müşterinin elde tutulması nedir?

Cevap

Müşterinin elde tutulması; organizasyonun sahip olduğu sadık ve kârlı müşterilerin belirlenerek müşteri tatmininin sağlanarak müşterinin başka yönlere gitmesinin engellenmesidir.


16. Soru

Müşterinin kazanılması nedir?

Cevap

Müşterinin kazanılması; organizasyonun müşterilerden elde ettiği bilgiler ve özellikler doğrultusunda doğru müşterilerin organizasyona kazandırılması nedir?


17. Soru

Müşteri kârlılığının artırılması ile ne amaçlanmaktadır?

Cevap

Müşteri kârlılığının artırılması; organizasyonun müşteriye doğru zamanda doğru ürün ve hizmeti sunarak, bireysel müşteri payını artırması amaçlanmaktadır.


18. Soru

Müşteri ile ilişkilerin yönetimi stratejisini uygulayarak rekreasyon organizasyonları ve tesisleri ne tür faydalar elde ederler?

Cevap

Müşteri ile ilişkilerin yönetimi stratejisini uygulayarak rekreasyon organizasyonları ve tesisleri pek çok fayda elde ederler. Bu faydalar sırasıyla aşağıda yer almaktadır:
• Katılımcılar ile yakın ve uzun dönemli ilişkiler kurmak,
• Katılımcıların organizasyona karşı sadakat ve bağlılığını artırmak,
• Katılımcılara yönelik yapılan kampanyalarla onları elde tutmak,
• Organizasyonun sahip olduğu doğru katılımcıların başka yönlere gitmesini engellemek,
• Mevcut katılımcıları korurken yenilerini kazanmak,
• Katılımcıları organizasyonun hedeflerine göre sınıflandırmak,
• İhtiyaç ve beklentilere göre mal ve hizmet geliştirmek,
• Potansiyel hedef pazarları belirlemek.


19. Soru

Elektronik müşteri ile ilişkilerin yönetimi ne anlama gelmektedir?

Cevap

Elektronik müşteri ile ilişkilerin yönetimi rekreasyonel hizmet üreten tesis veya organizasyona, hangi katılımcının sitede kaç dakika kaldığı, en çok hangi etkinlikle ilgilendiği ya da nereye tıkladığı gibi konularla web sitelerini birer pazarlama araştırma sahası olarak kullanabilme fırsatı sunar.


20. Soru

Toplam kalite yönetiminin üç temel bileşeni hangileridir?

Cevap

1.Müşteri odaklılık (müşteri tatmini): Müşteriler toplam kalite yönetiminin temelinde
yer alır ve kaynaklara da temel oluşturur.
2.Sürekli gelişim (yenilikler): Organizasyonlar müşterilerine değer sunmak adına tüm
süreçleri değerlendirerek düzeltir ve sürekli olarak iyileştirir.
3.Dâhil olma: Organizasyonda tüm çalışanlar müşteriye sunulan değeri artırmak için
tüm sürece başından sonuna dahil olur.


21. Soru

Rekreasyona yönelik hizmet üreten bir tesis veya organizasyonda bulunması gereken risk yönetim planının aşamalrı nelerdir?

Cevap

1. Potansiyel risklerin tanımlanması ve belirlenmesi
2. Risk analizi ve değerlendirmesi
3. Risk kontrolü ve kayıpların azaltılması
4. Risk planının uygulanması
5. Risk planının düzenli olarak gözden geçirilmesi


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v