Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Seyahat İşletmeleri Ve Bilişim Sistemleri

1. Soru

İnternet hangi tarihten itibaren kitlesel pazarlara ulaşmıştır?

Cevap

Internet kavramı, 1970’li yıllardan beri var olmakla birlikte 1993’de www’nin kitlesel pazarlara ulaşması sonucunda yaygın hâle gelmiştir.


2. Soru

www’nin kullanımın ne gibi sonuçları olmuştur?

Cevap

1993 yılına kadar daha çok kurum ve kuruluşların bilgisayar sistemleri arasında bağlantı sağlanan internet ortamında www’nin kullanılmasının ardından önemli değişiklikler olmuştur. www, kişisel bilgisayarların dolayısıyla da tüketicilerin internet ortamına erişimini sağlamıştır. Bu gelişme birçok iş alanı için yeni bir pazarlama kanalının oluşmasına neden olmuştur. Tüketiciler sanal banka şubelerini kullanarak para çekme dışındaki birçok bankacılık işlemini bilgisayarları başında gerçekleştirebilir hâle gelmişlerdir.


3. Soru

Avrupa ve ABD’de farklı oranlarda GDS kullanımının görülmesinin sebebi nedir?

Cevap

ABD’de birçok insan tarifeli havayollarıyla seyahat etmekte, oto kiralamakta ve otellerde konaklamaktadır. Avrupa’da ise turistik rezervasyonların yalnızca * kadarı GDS’lerle yapılmaktadır. Bunun nedeni ise Avrupa’daki turizm endüstrisinin paket tur ağırlıklı yapılanmasıdır. Bilindiği gibi paket turlarda çoğunlukla charter havayolu taşımacılığından ve tur operatörlerinin önceden belirledikleri konaklama işletmelerinden yararlanılır.


4. Soru

Günümüzde dünya genelinde kullanılan kaç hava yolu GDS’si vardır?

Cevap

Günümüzde dünya genelinde kullanılan ve Amadeus, Sabre ve Travelport adlarıyla bilinen 3 Hava yolu GDS’si vardır. Bunların dışında çeşitli zamanlarda konaklama şirketleri ve onlara hizmet veren konsorsiyumların oluşturduğu Pegasus ve iHoteliers gibi platformlar kendilerini konaklama GDS’si olarak adlandırmışlarsa da havayolu GDS’leri kadar etkin ve dünya çapında olmayı başaramamışlardır.


5. Soru

Üç büyük GDS’den biri olan Amadeus konumu nasıl elde etmiştir?

Cevap

1987’de Lufthansa, Air France, Iberia ve SAS havayolu şirketleri tarafından kurulan bir GDS’dir. 1990’da İngiltere pazarında büyüme amacıyla Sabre GDS’si ile pazarlama ve ürün geliştirme konularında iş birliği yapmıştır. Amadeus günümüzde Avrupa’nın ve dünyanın en büyük pazar payına sahip GDS’sidir.


6. Soru

İnternet nedir?

Cevap

İnternet BT kapsamında değerlendirildiğinde son yılların en önemli gelişmesidir. İnternet, bilgisayarların birbirlerine ağ aracılığıyla bağlandığı, kapsamı tüm dünya olan, sisteme uzaktan giriş olanağı sağlayan, dosya transferi, elektronik posta (e-mail), world wide web (www) ve haber grupları gibi iletişim hizmetlerini sunan sistemler bütünüdür.


7. Soru

İnternet ilk olarak nasıl kullanılmıştır?

Cevap

İnternet ilk olarak ARPAnet olarak bilinen, dört bilgisayar sisteminin ağ aracılığıyla iletişim sağlaması şeklinde kullanılmıştır. Advanced Research Projects Agency (Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı-ARPA), ABD Savunma Bakanlığına bağlı çalışan bir kurumdur. ARPAnet 1970’de Kaliforniya Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Utah Üniversitesi araştırma laboratuarları arasında bağlantı sağlamıştır. 1970’li yılların sonuna kadar bu bağlantıya seçilmiş devlet kurumları dışında birçok üniversite dâhil olmuştur.


8. Soru

Konaklama CRS’leri çalışmaları bakımından kaça ayrılırlar?

Cevap

Konaklama CRS’leri çalışmaları bakımından ikiye ayrılırlar: • KYS’leri GDS’lere bağlayan The Hotel Industry Switch Company (Thisco) gibi CRS’ler. • Daha çok bağımsız çalışan konaklama işletmelerine yönelik hizmet veren REZsolutions ve Lexington Services gibi CRS’ler.


9. Soru

İnternet üzerinden online alışverişi en fazla yapılan ürünler nelerdir?

Cevap

Forrester araştırma şirketine göre internet üzerinden online alışverişi en fazla yapılan ürünler; turistik ürünler, bilişim ürünleri ve eğlence ürünleridir. Www tabanlı turizm bilgi sitemlerini kullanan tüketicilerin sayısı 1996’da 3.1 milyon iken 1998’de 33.8 milyona yükselerek %1000 artmıştır.


10. Soru

CRS’ler, konaklama işletmelerine oda satışlarında ne gibi kolaylıklar sağlar?

Cevap

Konaklama işletmeleri CRS’ler sayesinde farklı türdeki odalarının müsaitlik dağılımlarını görebilir, müsait odalarını grup rezervasyonları ya da walk-in (münferit) müşteriler için ayırabilirler. Odalar ve satışlarla ilgili yapılan tüm değişiklikler CRS’lerde güncellenir. Oda fiyatlarının ve müsaitlik durumlarının güncellenmesi rezervasyon taleplerinin daha hızlı karşılanmasını da sağlar.


11. Soru

Turizm endüstrisinde internet kullanım oranının yüksek olmasının nedenleri nelerdir?

Cevap

Turizm endüstrisinde internet kullanım oranının yüksek olması iki nedene bağlıdır: • Turistik ürünün görülmez, saklanamaz ve bütünsel özellikler göstermesi bilginin önemini artırmaktadır. Bu nedenle bilgi sunan elektronik arz ve satış ortamı, turizm tüketicilerinin beklentilerine uyumludur. • İnternet, tüketicilerin kısa süreli tatil ya da son dakika satışı gibi değişken taleplerini kısa sürede karşılayan bir ortam sunar.


12. Soru

Dağıtım kanalları içinde en hızlı gelişeni hangisidir?

Cevap

İnternet yoluyla yapılan rezervasyonlar diğer dağıtım kanallarına göre çok daha hızlı gelişmektedir (internetle yapılan rezervasyonlar yılda %150 artmakta GDS’lerle yapılan rezervasyonlar ise yılda %15 artmaktadır).


13. Soru

Bilişim teknolojileri (BT) nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Bilişim teknolojileri (BT), bilginin edinilmesi, analizi, depolanması, yeniden değerlendirilmesi ve uygulanması için kullanılan en yeni bilgisayar ve iletişim teknolojileridir. Başka bir deyişle BT, birbirleriyle bütünleşmiş olan yazılım ve donanım sistemlerinin bütünüdür.


14. Soru

İnternet ve turizm arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

İnternet sistemlerinin kullanıldığı e-ticareti başlatan ilk endüstrilerden birisi turizmdir. 1950’li yıllarda kullanılmaya başlanan havayolu CRS’leri günümüzdeki eticaret uygulamalarının öncüleridir. BT’yi en üst düzeyde kullanan GDS’ler internetin bütün alt sistemlerinden (www, e-posta, haber grupları vb.) yararlanırlar. Aslında BT bileşenlerinin günümüzdeki yapısı herhangi bir şekilde birbirleriyle bütünleşmeyi gerektirmektedir.


15. Soru

GDS’lerin sağladığı fonksiyonlar nelerdir?

Cevap

GDS’lerin sağladığı fonksiyonlar şöyle sıralanabilir: • Uçuş bilgileri, • Yolcu bilgileri, • Belgeler/Dökümanlar, • Araç kiralama, otel, kruvaziyer, demiryolu, tur paketlerinin rezervasyonu, • Tiyatro ve etkinlik biletleri, • İletişim hizmetleri.


16. Soru

İnternetin seyahat acentalarına göre daha ucuz ve güvenli bir seçenek olması neden tartışmalı bir konudur?

Cevap

Tüketiciler açısından değerlendirildiğinde internetin en azından bir dağıtım aracısını (seyahat acentası) ortadan kaldırdığı bu nedenle de internet üzerinden turistik ürün satışının en fazla tüketicilere yaradığı söylenebilir. Ancak tüketiciler dâhil olmak üzere farklı dağıtım kanallarına farklı fiyat uygulanan ve paket tur dışında homojenlik özelliği bulunmayan turizm endüstrisinde bu tür bir iddianın geçerliliği yoktur. Her alanda olduğu gibi turizm endüstrisindeki üretici işletmeler de ürün/hizmetlerini en yüksek fiyattan satmayı hedeflerler. Ayrıca uluslararası turizmde gidilecek olan ülkedeki turistik ürün/hizmetlerin niteliği ve fiyatları konusunda uzman bir aracıdan yararlanılmaması, ürün/hizmeti sunan işletmelerin yüksek fiyat talep etmelerini kolaylaştırır.


17. Soru

GDS’lerin işleyişi nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

GDS’ler bir sistemin merkezinde yer alan terminaller olarak kabul edilirlerse, terminalin bir tarafında havayolu şirketlerinden, konaklama işletmelerinden ve diğer üreticilerden oluşan birçok CRS diğer tarafındaysa seyahat acentaları, tüketiciler ve diğer dağıtım kanalları bulunur. GDS’lerin bilgi ve rezervasyonları dağıtım kanallarına ulaştırmaları, teknik anlamda birkaç farklı BT yöntemini kullanarak gerçekleşir.


18. Soru

Turizmde ilk rezervasyon sistemi yatırımları hangi işletmeler tarafından gerçekleştirilmiştir?

Cevap

İşletmeler, kitle turizmiyle birlikte endüstrileşen ve uluslararasılaşan turizmde günün teknolojik olanakları doğrultusunda rezervasyon sistemlerine yatırımlar yapmışlardır. Kitle turizminin başlangıç yıllarına rastlayan dönemde en önemli rezervasyon sistemi yatırımları havayolu şirketleri ve konaklama işletmeleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


19. Soru

Acentaların havayolu CRS’leri ile iletişimleri kaç şekilde gerçekleşir?

Cevap

Acentaların havayolu CRS’leri ile iletişimleri uygulamada dört şekilde gerçekleşir: • Birincisi, bütünleşmiş acentaların bağlı bulundukları tur operatörlerinin CRS’leri aracılığıyla havayolu CRS’lerine ulaşmalarıdır. • İkinci uygulamaya örnek İngiltere’de Reed Travel Group adlı kuruluş tarafından geliştirilen EasyRes adlı videotext sistemidir. • Acentalar ve CRS’ler arasındaki iletişimin sağlanmasında kullanılan üçüncü yöntem “kablolu-bağlantı” (lease-line) adı verilen ve iletişimi Avrupa’da SITA, Amerika’da ise AIRINC protokollerinin sağladığı kota sistemidir. • Acentalar ile CRS’ler ve GDS’ler arasındaki iletişimi sağlayan son uygulama ise internet aracılığıyla gerçekleşir. Bu yöntemde iletişim için kullanılan paket program acentaya CRS ya da GDS tarafından sağlanır.


20. Soru

CRS’ler, turizm işletmelerine ne gibi faydalar sağlamaktadır?

Cevap

CRS’lere sahip olan turizm işletmeleri önemli bir veri tabanına ulaşmaktadırlar. CRS’ler standart veri tabanlarının sağladığı avantajların yanında tüketiciler hakkında detaylı bilgilere ulaşma, aynı tüketiciler için farklı veri tabanlarından bilgi edinme, tüm bilgileri saklama, müşteriler ve çalışanlar arasındaki iletişimin koordine edilmesi, eski bilgilere yeniden ulaşılması, teşekkür, şikâyet vb. geri bildirimlerin edinilmesi gibi imkânları da işletmelere sunmaktadırlar.


21. Soru

Havayolu CRS’si nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Havayolu şirketlerinin, satış, pazarlama ve biletleme amaçlarıyla uçak koltuğu envanterini tutan sistemler teknolojisine havayolu CRS’si denir.


22. Soru

Son yıllarda yaygınlaşan internet kullanımıyla konaklama CRS’lerine dair ne tür öngörüler mevcuttur?

Cevap

Son yıllarda yaygınlaşan internet kullanımı konaklama CRS’lerini yeni arayışlara yöneltmiştir. Gelişen teknoloji ve küreselleşme ortamında turizm endüstrisinde kullanılan BT’ler arasındaki bütünleşme kaçınılmazdır. Konaklama sektöründe kullanılan BT’lerin bir bölümü işletme içindeki etkinlikleri ve iletişimi bir bölümüyse işletmelerin diğer sektörlerle ve tüketiciyle olan iletişimini sağlamaktadır. Bu işlemlerin her biri için farklı sistemler kullanmak konaklama işletmeleri için yüksek yatırımlar gerektirmektedir. Bu nedenle geleceğin sistemleri denetim, muhasebe, rezervasyon, gelir yönetimi, GDS’lere ve dolayısıyla seyahat acentalarına erişim ile internetten tüketiciye erişim gibi işlemlerin hepsini bünyesinde barındıran bütünleşmiş sistemler olacaktır.


23. Soru

Küreselleşen ekonomik ortamı ve teknoloji toplumu, turizm endüstrisinin yararlandığı BT’yi nasıl şekillendirmiştir?

Cevap

Küreselleşen ekonomik ortamda ve teknoloji toplumundan bilgi toplumuna geçilen günümüzde turizm endüstrisinin yararlandığı rezervasyon sistemleri BT’yi en üst düzeyde kullanan ve birbirleriyle bütünleşen karmaşık yapılara dönüşmüştür. Havayolu şirketlerinin uçak bilet satışını artırabilmek ve denetimi sağlayabilmek amacıyla geliştirdikleri rezervasyon sistemlerinden bazıları, zaman içinde konaklama işletmelerini ve kiralık otoları da pazarlayan küresel sistemler hâline gelmiştir. Tur operatörleri ise gerek kendi paket turlarının satışını artırmak gerekse bünyelerindeki seyahat acentalarının verimli çalışmalarını sağlayabilmek amacıyla sahip oldukları CRS’leri seyahat acentaları kullanımına sunmuşlardır.


24. Soru

Bilişim teknolojilerinin mikro ve makro düzeydeki ekonomik rolü nedir?

Cevap

BT makroekonomik düzeyde ülkeler arasındaki ve ülkelerin oluşturduğu birlikler arasındaki rekabet nedeniyle gelişmişlik ve zenginlik ölçüsüdür. Mikroekonomik düzeyde ise BT, işletmeler ile işletmeler arasındaki birliklerin her bölümünde kullanılmakta ve işletmelerin rekabet edebilirliğini artırmaktadır.


25. Soru

Bilgi toplumuna geçiş nasıl yaşanmıştır?

Cevap

Bilişim teknolojilerinde özellikle 1990’lı yıllardan sonraki gelişmeler, 21. yüzyıla geçişle birlikte teknoloji toplumundan bilgi toplumuna geçişin de nedeni olmuştur. Bilgisayarların işlem hızının artması, boyutlarının küçülmesi, donanım ve yazılım maliyetlerinin azalması, sistemler arasındaki birleşmelerin kolaylaşması sonucu karmaşık bir yapının beraberinde tek terminalden çok merkeze daha hızlı, daha ucuz ve daha kolay ulaşmayı sağlamıştır.


26. Soru

Günümüzdeki GDS kullanımı hangi kıtalarda yoğunluk göstermektedir?

Cevap

Günümüzde GDS’ler bütün dünyada kullanılmakla birlikte ABD’deki kullanım oranları her yerden daha fazladır. ABD’de yapılan tüm turistik rezervasyonların %80’i GDS’ler üzerinden gerçekleştirilir.


27. Soru

Turizm endüstrisinde internet kullanımı tedarikçi işletmeler açısından ne gibi faydalar yaratmaktadır?

Cevap

İnternet nedeniyle rezervasyon olanaklarını en fazla artıran sektör konaklamadır. Konaklama işletmeleri internet ortamında kendilerine ait web sayfalarını tanıtım amacıyla, turizm portallarını da rezervasyon amacıyla kullanarak değer yaratırlar. Geleneksel iletişim kanallarıyla karşılaştırıldığında internet üzerinden pazarlama çok daha ucuzdur. Rekabet ortamı giderek artan ve pazarlama kanalları değişen turizm endüstrisinde orta ölçekli konaklama işletmeleri için www üzerinden tanıtım yapmanın malîyeti oldukça düşüktür.


28. Soru

Konaklama sektörünün BT ile ilgili yatırımlarının havayolu sektörüyle karşılaştırıldığında son birkaç yıl dışında oldukça geri kalmasının nedenleri nelerdir?

Cevap

Konaklama sektörünün BT ile ilgili yatırımları havayolu sektörüyle karşılaştırıldığında son birkaç yıl dışında oldukça geri kalmıştır. Bunun en önemli nedenleri; konaklama sektörünün havayolu sektörüne göre daha dağınık bir yapı göstermesi, ürün/tesis türlerinin çok daha fazla oluşu ve standardizasyon düzeyinin uluslararası zincir işletmeler dışında havayolu şirketlerinin çok gerisinde oluşudur.


29. Soru

Bilişim teknolojileri (BT) kapsamına giren cihaz ve sistemler nelerdir?

Cevap

Bilişim teknolojileri; • Bilgisayarlar, • Videotext ve teletext, • Telefon, faks ve teleks, • Yönetim bilgi sistemleri, • Tele-konferans, • Modem ve bilgisayar ağları, • İnternet ve intranet ile • Kablosuz iletişim sistemleridir.


30. Soru

Turizm endüstrisini etkileyen üç önemli BT nedir?

Cevap

Turizm endüstrisini etkileyen üç önemli BT; • Ağ uygulamalarının gelişmesi, • Sistemler arası bütünleşme ve • Elektronik ticaretle (e-ticaret) ilgili yeni uygulamalardır.


31. Soru

Turizm, BT’ye neden gereksinim duymaktadır?

Cevap

Turizmin BT’ye olan gereksinimini dört bölümde incelemek mümkündür: • Turizm, istihdam yaratması ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine olan katkısı nedeniyle önemlidir, • Turizm küresel bir endüstridir. Dolayısıyla turizm üreticileri ve turizm dağıtıcıları tüm dünyaya yayılmış kuruluşlardır, • Turistik ürün görülmezdir. Turizm endüstrisi bilgiye dayalıdır, • Turizm tüketicisi heterojendir. Pazar tüm dünya ise tüketiciler de tüm dünyadan insanlardır. Bu nedenle ihtiyaçlar ve alış-veriş alışkanlıklarındaki farklılaşmalar doğaldır.


32. Soru

Havayolu CRS’lerinin işlevleri nelerdir?

Cevap

Havayolu CRS’leri, havayolu şirketlerinin birbirleri arasındaki iletişimlerini ve acenta terminalleri ile olan iletişimlerini sağlarlar.


33. Soru

Konaklama CRS’lerinin temelinde hangi ihtiyaç vardır?

Cevap

Konaklama CRS’lerinin temelinde tüketici tercihlerinin öğrenilmesi ve sonra yeniden kullanılmak üzere saklanması, malî hesapların, gerekli iletişim bilgilerinin, oda fiyatları ve müsaitlik durumlarının düzenli bir şekilde tutulması ihtiyacı vardır.


34. Soru

Küçük çaptaki işletmelerin CRS teknolojisinden uzak kalma nedenleri nelerdir?

Cevap

Küçük çaptaki işletmelerin CRS teknolojisinden uzak kalma nedenleri; etkili bir organizasyon yapısına sahip olmamaları, kalifiye eleman eksikliği ve yönetim zaafları, yüksek maliyetler, işletme başarısı için CRS’lere gerek duyulmadığının zannedilmesi, teknolojiye güvenmemek, müsaitlik durumu ve satışları devamlı kontrol altında tutma isteği şeklinde sıralanabilir.


35. Soru

Havayolu CRS’si kullanımındaki genel amaç nedir?

Cevap

Havayolu şirketleri CRS yatırımlarını pazarlama etkinliğini artırabilmek, CRS sahibi olarak acentaların öncelikli havayolu şirketi hâline gelebilmek ve diğer havayolu şirketlerine verilen rezervasyon hizmetlerinden gelir elde edebilmek amaçlarıyla yaparlar.


36. Soru

CRS’lerin bulunmadığı, 1950’li yıllarda uçak bileti satışında yaşanan zorluklar nelerdi?

Cevap

Müşterilerin her havayolu şirketiyle ayrı ayrı iletişim kurması, uçuş tarifesi istemesi, kalkış ve varış saatlerini alması ve kullanacağı havalimanları arasındaki ulaşım olanaklarını öğrenmesi gerekiyordu. Bazı hatlarda direkt uçuş bulunamadığında bağlantılı uçuş bileti almak daha da güçleşiyordu. Herhangi bir uçuşun iptal edildiğini son anda öğrenmek ise karşılaşılabilecek en olumsuz durumlardan biriydi. Bu olumsuzluğun engellenememesinin nedeni ise yolcularla ilgili bilgilerin havayolu şirketlerinin kayıtlarında olmayışıydı. Kısaca havayolu ulaşımının gelişmekte olduğu yıllarda, birden fazla varış noktası bulunan seyahatlere çıkmak oldukça zahmetliydi.


37. Soru

Teknik anlamda bir havayolu CRS’sinden söz edebilmek için gerekli olan unsur nedir?

Cevap

Teknik anlamda bir havayolu CRS’sinden söz edebilmek için öncelikle bütün bilgilerin yer aldığı büyük bir merkezi bilgisayar olmalıdır. Ayrıca bütün koltukların durumunu kaydeden bir veri bankasına ve bu veri bankasına ulaşmayı sağlayan WAN’a (Wide Area Network-Geniş Tabanlı Ağ) gereksinim vardır.


38. Soru

Seyahat acentaları GDS tercihinde bulunurken nelere dikkat etmektedir?

Cevap

Seyahat acentaları GDS tercihinde bulunurken sistemin ilgili ve güncel bilgiye hızlı ve kolay ulaşmasını, bununla birlikte düşük malîyetle yüksek standartlarda hizmet vermesini ve esnek kontrat şartlarına sahip olmasını beklerler.


39. Soru

CRS kullanımı büyük tur operatörlerine ne tür faydalar sağlamaktadır?

Cevap

Günümüzde büyük tur operatörlerinin çoğu CRS’leri kullanmaktadırlar. Daha küçük ölçekli tur operatörleri ise CRS’ler yerine geleneksel yöntemleri (çoğunlukla e-posta, faks ve telefon aramaları) tercih etmektedirler. Bu durum büyük tur operatörlerinin işine yaramaktadır. Çünkü seyahat acentaları telefon malîyetlerini ortadan kaldırdığı ve daha etkili olduğu için CRS sahibi tur operatörleriyle çalışmayı tercih etmektedirler.


40. Soru

GDS’lerin CRS’lerden farkları nedir?

Cevap

GDS’ler teknik özellikleri bakımından CRS’lerle hemen hemen aynıdırlar. En önemli farklılıkları, turizm endüstrisindeki tedarikçi kuruluşların CRS’lerindeki bilgileri tek bir merkezde toplayıp dağıtım kanallarına ulaştırmalarıdır. Bu dağıtım kanalları arasındaki en önemli GDS kullanıcıları seyahat acentalarıdır.


41. Soru

GDS’ler ne tür alanlardan bilgileri barındırmaktadırlar?

Cevap

GDS’ler farklı alanlardan bilgileri barındırmaktadırlar. Havayolu ulaşımının yanında tur operatörü, oto-kiralama ve konaklama ürünleri ile ilgili bilgiler buna örnek verilebilir.


42. Soru

GDS’lerin esas olarak gelişimini tetikleyen olay nedir?

Cevap

GDS’ler, ABD Kuralsızlaşma Kararları’ndan sonra oluşmuş ve gelişmişlerdir. Havayolu CRS’leri Kuralsızlaşma Kararları’ndan önce de vardı. Ancak bu dönemin ardından artan rekabet nedeniyle havayolu CRS’lerinin bütünleşerek GDS’leri oluşturmuştur.


43. Soru

Konaklama işletmelerinin rezervasyonla ilgili kullandıkları BT’ler kaç grupta incelenmektedir?

Cevap

Konaklama işletmelerinin rezervasyonla ilgili kullandıkları BT’ler üç grupta incelenmektedir: • İşletmelerin kendilerine ait olan ‘in house’ sistemler, • Yazılım şirketleri tarafından geliştirilen paket sistemler, • İşletmenin bir bölümünü ya da tamamını yöneten dış kaynaklı sistemler.


44. Soru

BT temelli hizmetlerin turizm endüstrisi için önemi nedir?

Cevap

Turizm endüstrisinde bilginin çabuk edinilmesi çok önemlidir. Bunun nedeni, karşılıklı operasyonların bu bilgilere göre gerçekleştirilmesi ve farklı üreticilerin ürünlerinin bir araya en kısa zamanda getirilmesi gerekliliğidir. Turizm işletmeleri arasındaki ilişkiler, ürün aktarımıyla ilgili olmaktan çok bilgi aktarımıyla ilgilidir. BT temelli hizmetler, turizm endüstrisinde bilginin edinilmesi, paylaşılması ve dağıtımı amacıyla kullanılan araçlar ile uygulamalardır.


45. Soru

Bilişim teknolojilerinin tanımını yapınız.

Cevap

Bilginin edinilmesi, analizi, depolanması, yeniden değerlendirilmesi ve uygulanması için kullanılan en yeni bilgisayar ve iletişim teknolojileridir.


46. Soru

Turizmin bilişim teknolojilerine olan gereksinimleri nelerdir?

Cevap

Turizm, istihdam yaratması ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine olan katkısı nedeniyle önemlidir. Turizm küresel bir endüstridir. Dolayısıyla turizm üreticileri ve turizm dağıtıcıları tüm dünyaya yayılmış kuruluşlardır. Turistik ürün görülmezdir. Turizm endüstrisi bilgiye dayalıdır. Turizm tüketicisi heterojendir. Pazar tüm dünya ise tüketiciler de tüm dünyadan insanlardır. Bu nedenle ihtiyaçlar ve alış-veriş alışkanlıklarındaki farklılaşmalar doğaldır.


47. Soru

İlk mekanik/elektronik havayolu CRS’si hangi yılda hangi kuruluş tarafından geliştirilmiştir?

Cevap

İlk mekanik/elektronik havayolu CRS’si 1946’da American Airlines (AA) tarafından geliştirilmiştir.


48. Soru

CRS'lerin şirketlere sunduğu imkanlar nelerdir?

Cevap

CRS’ler standart veri tabanlarının sağladığı avantajların yanında tüketiciler hakkında detaylı bilgilere ulaşma, aynı tüketiciler için farklı veri tabanlarından bilgi edinme, tüm bilgileri saklama, müşteriler ve çalışanlar arasındaki iletişimin koordine edilmesi, eski bilgilere yeniden ulaşılması, teşekkür, şikâyet vb. geri bildirimlerin edinilmesi gibi imkânları da işletmelere sunmaktadırlar.


49. Soru

Havayolu CRS'sinin tanımını yapınız.

Cevap

Havayolu şirketlerinin, satış, pazarlama ve biletleme amaçlarıyla uçak koltuğu envanterini tutan sistemler teknolojisine havayolu CRS’si denir.


50. Soru

Konaklama CRS'leri hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Konaklama CRS’lerinin temelinde tüketici tercihlerinin öğrenilmesi ve sonra yeniden kullanılmak üzere saklanması, malî hesapların, gerekli iletişim bilgilerinin, oda fiyatları ve müsaitlik durumlarının düzenli bir şekilde tutulması ihtiyacı vardır. İlk yıllarda CRS’lerin uluslararası zincir otellerde kullanımı daha yaygındır. Konaklama CRS’lerinin geliştirilmesi yüksek malîyetler gerektirdiğinden, bağımsız konaklama işletmeleri kendi CRS’lerini geliştirmek ya da satın almak yerine zincir otel gruplarıyla iş birliği yapmakta ve bu zincire katılmaktadırlar.


51. Soru

Küçük çaptaki işletmelerin CRS teknolojisinden uzak kalmalarında etkili bir organizasyon yapısına sahip olmamaları, kalifiye eleman eksikliği ve yönetim zaafları etkili olurken bu işletmelerin CRS’lerle bütünleşememelerinden kaynaklanan nedenler nelerdir?

Cevap

Yüksek malîyetler, işletme başarısı için CRS’lere gerek duyulmadığının zannedilmesi, teknolojiye güvenmemek, müsaitlik durumu ve satışları devamlı kontrol altında tutma isteği.


52. Soru

Konaklama işletmelerinin rezervasyonla ilgili kullandıkları BT’yi üç bölümde toplamak mümkündür. Bunlar nelerdir?

Cevap

İşletmelerin kendilerine ait olan ‘in house’ sistemler, yazılım şirketleri tarafından geliştirilen paket sistemler, işletmenin bir bölümünü ya da tamamını yöneten dış kaynaklı sistemler.


53. Soru

İşletmenin bir bölümünü ya da tamamını yöneten dış kaynaklı sistemler hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Konaklama işletmeleri iç denetim ya da rezervasyon amacıyla kullandıkları sistemlerin yanında CRS kuruluşlarından destek alırlar. REZsolutions, Lexington Services Corporation gibi kuruluşlar konaklama işletmelerine rezervasyon, pazarlama ve muhasebe hizmetlerini belirli ödemeler karşılığında sunarlar.


54. Soru

Global dağıtım sistemlerinin sağladığı fonksiyonlar nelerdir?

Cevap

Uçuş bilgileri, yolcu bilgileri, belgeler/dökümanlar, araç kiralama, otel, kruvaziyer, demiryolu, tur paketlerinin rezervasyonu, tiyatro ve etkinlik biletleri, İletişim hizmetleridir.


55. Soru

Turizm endüstrisinde internet kullanım oranının yüksek olması iki nedene bağlıdır. Bunlar nelerdir?

Cevap

Turistik ürünün görülmez, saklanamaz ve bütünsel özellikler göstermesi bilginin önemini artırmaktadır. Bu nedenle bilgi sunan elektronik arz ve satış ortamı, turizm tüketicilerinin beklentilerine uyumludur. İnternet, tüketicilerin kısa süreli tatil ya da son dakika satışı gibi değişken taleplerini kısa sürede karşılayan bir ortam sunar.


56. Soru

Günümüzde dünya genelinde kullanılan 3 Hava yolu GDS’si vardır. Bunlar nelerdir? Bir tanesi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Bunlar; Amadeus, Sabre, Travelporttur.

Amadeus; 1987’de Lufthansa, Air France, Iberia ve SAS havayolu şirketleri tarafından kurulan bir GDS’dir. 1990’da İngiltere pazarında büyüme amacıyla Sabre GDS’si ile pazarlama ve ürün geliştirme konularında iş birliği yapmıştır (Renshaw, 1997: 173-174). 1995’de ABD’li havayolu şirketi Continental Airlines’ten (CA) System One adlı CRS satın alınarak Amadeus ortaklığından ayrılan SAS havayolu şirketi yerine CA, %12.4 oranında hissedar yapılmıştır. Amadeus GDS’si Alman ulusal CRS’si hâline gelen Start sisteminin %10 hissesini almış ve Start’la birlikte çalışarak paket tur pazarına girmiştir (Seaton ve Bennett, 1997: 428-429). Amadeus günümüzde Avrupa’nın ve dünyanın en büyük pazar payına sahip GDS’sidir


57. Soru

Tur operatörü CRS'leri hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Günümüzde büyük tur operatörlerinin çoğu CRS’leri kullanmaktadırlar. Daha küçük ölçekli tur operatörleri ise CRS’ler yerine geleneksel yöntemleri (çoğunlukla e-posta, faks ve telefon aramaları) tercih etmektedirler. Bu durum büyük tur operatörlerinin işine yaramaktadır. Çünkü seyahat acentaları telefon malîyetlerini ortadan kaldırdığı ve daha etkili olduğu için CRS sahibi tur operatörleriyle çalışmayı tercih etmektedirler.


58. Soru

Intranetin tanımı nedir?

Cevap

Kapsamı tüm dünya olmak yerine bir organizasyon ya da organizasyona bağlı birimlerle sınırlandırılan bilgisayarlararası ağdır.


59. Soru

İnternet nedeniyle rezervasyon olanaklarını en fazla artıran sektör hangisidir? Nedenini açıklayınız.

Cevap

İnternet nedeniyle rezervasyon olanaklarını en fazla artıran sektör konaklamadır. Konaklama işletmeleri internet ortamında kendilerine ait web sayfalarını tanıtım amacıyla, turizm portallarını da rezervasyon amacıyla kullanarak değer yaratırlar. Geleneksel iletişim kanallarıyla karşılaştırıldığında internet üzerinden pazarlama çok daha ucuzdur. Rekabet ortamı giderek artan ve pazarlama kanalları değişen turizm endüstrisinde orta ölçekli konaklama işletmeleri için www üzerinden tanıtım yapmanın malîyeti oldukça düşüktür. 


60. Soru

Travelport hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Travelport konsorsiyumu daha önce Galileo adıyla (ABD, Kanada, Meksika, Japonya ve Karaib Adaları’nda ise Apollo) hizmet veren GDS’nin 2006 yılında Cendant şirketinden 4.3 milyar ABD doları karşılığında satın alınması ile kurulmuştur. Konsorsiyum aynı yıl dönemin dördüncü büyük GDS’si olan Worldspan’i 1.4 milyar ABD doları karşılığı satın alarak iki büyük GDS’yi Travelport adıyla birleştirmiştir. Köken olarak Galileo GDS’si United Airlines tarafından geliştirilmiş ve sonraki yıllarda KLM, Alitalia gibi Avrupalı ortakları olmuştur. Worldspan ise ABD’li havayolu işletmelerinden TWA ve Delta Airlines öncülüğündeki 12 Asya kökenli havayolu şirketinin ortaklığının bulunduğu bir GDS’dir.


61. Soru

Daha çok bağımsız çalışan konaklama işletmelerine yönelik hizmet veren REZsolutions ve Lexington Services gibi CRS’leri hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Bu sistemler bağımsız ya da küçük konaklama zincirlerine pazarlama, rezervasyon ve dağıtım gibi hizmetler sunmanın yanında havayolu GDS’lerine ulaşmayı da sağlayan konsorsiyumlardır.


62. Soru

Türk Hava Yollarının CRS’sine ne ad verilir?

Cevap

Türk hava yolları CRS'sine Troya adı verilmektedir.


63. Soru

İlk hava yolu CRS'ni geliştiren şirketin adı nedir?

Cevap

İlk hava yolu CRS'ni geliştiren şirketin adı American Airlinestır.


64. Soru

TUI tur operatörlerinin CRS’sine ne ad verilir? Açıklayınız.

Cevap

TUI tur operatörlerinin CRS’sine Start adı verilir. Start sistemi önceleri ulusal, günümüzdeyse uluslararası düzeyde bir CRS hâline gelmiştir. Start sisteminde iletişim on-line yapılır. Sistemin diğer CRS’lerden ayrılan en önemli yanı merkezi bir sistemin bulunmayışıdır. Bunun yerine, acenta verileri ile üretici işletmelerin verileri ağ üzerinde birleştirilir ve sistem tarafından dağıtılır. Böylece, seyahat acentası rezervasyon yapmak istediği üreticinin sistemine on-line bağlanır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi