Balık Yetiştiriciliği Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Alabalık Ve Sazan Üretimi
Karnivor balık nedir?
Hayvansal organizmaları besin olarak tü-keten balıklara karnivor balık adı verilir.
Anadrom balık nedir?
Büyüme ve gelişmelerini de-nizlerde tamamlayan, cinsi olgunluğa eri-şince yumurtlamak amacıyla tatlı sulara göç eden balıklara denir.
Alabalık yetiştiricilik koşullarından olan işletmenin seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Su ürünleri yetiştiriciliğinde ilk adım yetiştiriciliği yapılacak türün özelliklerine ve yetiştirilecek miktara uygun bir işletme yerinin belirlenmesidir. Bu seçimde su ve arazi özellikleri olmak üzere iki konu öncelikli olarak ele alınmalıdır. Bu özellikler yetiştiriciliği yapılacak olan türün biyolojik istekleri göz önüne alınarak belirlenmelidir. İşletme yerinin seçiminde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Arazinin büyüklüğünün kurulması planlanan işletmeye uygun olması
- Arazinin topografik yapısının suyun doğal cazibe ile getirilmesi için hafif eğimli olması
- Arazi içinde veya yakınında yetiştiriciliğe alınacak türün isteklerine uygun bir su kaynağı bulunması
- Toprak havuz yapılacaksa uygun toprak yapısına sahip (kil yapısı yüksek) olması
- Sel baskınları ve heyelandan korunmuş bir alan olması
- Yoğun tarım ve ilaçlamanın yapıldığı tarım alanları ile sanayi tesisi ve büyük yerleşim yerlerinin etkisinden uzak olması
- Elektrik, su gibi altyapı ve karayolu ulaşımının kolay olması
Alabalık yetiştiriciliğinde su koşulları nelerdir?
Gökkuşağı Alabalığı yetiştiriciliğinde yararlanılan su kaynaklarının başlıcaları şunlardır
- Kaynak suları
- Dere veya ırmak suları
- Göl veya gölet suları
- Yeraltı suları
- Deniz suları
Alabalıkların her dönemine göre farklı su sıcaklık istekleri vardır. Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılacak su alabalığın değişik evrelerindeki isteklerine cevap verecek niteliklere sahip olmalıdır. Eğer arazide farklı su kaynakları bulunuyorsa farklı dönemlerde ayrı su kaynaklarından yararlanmak da mümkündür.
Genel olarak kışın 5 °C’nin altına düşmeyen, yazın da 20 °C’nin üzerine çıkmayan sularda yaşamlarını sürdüren alabalıklar için yetiştiricilik koşullarında kuluçka döneminde ve larva 8-12 °C, yavru döneminde 12-15 °C, besi döneminde 15-18 °C’lik sular uygundur. Eğer kademeli olarak artan bir sıcaklık ve yeterli oksijen varsa 20°C’ye kadar da yaşamlarını sorunsuz olarak sürdürebilirler. Balıklar poikiloterm (soğukkanlı) canlılar oldukları için su sıcaklığı ile balık metabolizması arasındaki ilişki çok önemlidir. Su sıcaklıkları yükseldikçe balığın metabolizma hızı yükselir ve dolayısıyla yem alımı artarak daha iyi büyür. Bu nedenle optimum (en iyi) sıcaklık sınırları içindeki yüksek su sıcaklıkları yetiştiricilikte tercih edilir.
Alabalıklar diğer soğuk su balıkları gibi bol oksijenli suları tercih ederler. Bu nedenle yetiştiricilikte en önemli kriter suyun oksijen içeriğidir ve kullanılacak olan suyun oksijen düzeyi hiçbir zaman 6-7 mg/L’nin altına düşmemelidir. Diğer taraftan sudaki oksijen miktarı kullanılan su kaynağına göre büyük değişiklik gösterir. Kaynak suları kaynaktan hemen işletmeye geliyorsa veya yeraltı suları kullanılıyorsa bu sular oksijence fakir olabilirler. Suların oksijen içeriğini artırmak veya zararlı gazların uçmasını sağlamak için en basit ve kolay uygulanır yöntem suyun havuzlara yüksek ve geniş bir yüzeyden akmasını sağlamaktır.
Yetiştiricilik için suyun uygun kalitede olmasının yanı sıra miktarı da (debi) çok önemlidir. Genel bir ifade ile havuzlara giren su ne kadar fazla ve oksijen seviyesi yüksek ise havuza koyulacak balık miktarı da artırılabilir. Bunun yanı sıra su kaynağının mevsimsel değişimi de önemlidir. Özellikle yaz-sonbahar aylarında miktarı çok azalan ya da kuruyan akar kaynaklara dikkat edilmelidir.
Optimum neyi ifade eder?
En iyi, en uygun anlamında kullanılan bu kelime yetiştiricilikte en ideal çevre koşullarını ifade eder.
Suyun debisi nedir?
Belirlenen bir sürede, belirlenen bir yüzey-den geçen su miktarıdır. litre/saniye, m³/ dakika gibi ölçü birimleriyle ifade edilebilir.
Alabalık işletme tesisi ve unsurları nelerdir?
Bir alabalık yetiştirme işletmesinde bulunan birimler genel olarak üretim binası (kuluçkahane), balık havuzları ve işletme binasıdır. Kuluçkahane ve havuzlar üretilecek balık miktarına göre planlanır. İşletme binası içerisinde genel hatları ile ofisler, yatakhane, yemekhane, laboratuvar ve depolar bulunur.
Kuluçkahane binası içerisinde;
- Damızlık balıkların tutulacağı tanklar
- Yumurta alımı (sağım) için gerekli alet ekipman
- Sağım masası
- Kuluçkalıklar
- Larva (ön yavru büyütme) havuzları bulunur.
Yumurtadan pazar boyuna (satış büyüklüğü) kadar yetiştiricilik yapan bir alabalık tesisinde havuzlar
- Yavru havuzları
- Büyütme (semirtme) havuzları
- Damızlık havuzları
- Stok (satış) havuzları
olmak üzere 4 ayrı şekilde yapılır.
Anaç nedir?
Üreme yaşına erişmiş, yumurta ve sperm alınabilecek olgunluktaki balıklara damız-lık ya da anaç adı verilir
Ürogenital açıklık nedir?
Balıklarda üreme ve boşaltım organı kanallarının, anüsün hemen gerisinden dışarı açıldığı açıklık, cinsiyet deliğidir.
Sağım nedir?
Bir ya da iki kişinin balığın karın bölgesini nazikçe sıvazlayarak olgun yumurta ve spermleri dışarı alması işlemidir.
Larva nedir?
Yumurtadan yeni çıkmış balık yavrusuna larva adı verilir.
Embriyo nedir?
Yumurtanın döllenmesinden sonra yumurta içinde gelişen canlıya embriyo adı verilir.
Hava kesesi nedir?
Balıkların su içerisinde aşağı yukarı yön-deki hareketlerini ayarlamada ve denge sağlamalarında rol oynayan önemli bir organdır.
Yem değerlendirme oranı nedir?
Verilen yemin canlı ağırlığa dönüşüm oranıdır ve Harcanan toplam yem/Kazanılan canlı ağırlık formülü ile hesaplanır
Alabalıkların beslenmesi nasıldır, kullanılan yemlerin özellikleri nelerdir?
Alabalık yetiştiriciliğinde larva döneminden başlayarak, özel olarak formüle edilmiş yapay yemler kullanılmaktadır. Bugün ülkemizde alabalıkların her dönemine uygun kalite ve büyüklükte yapay yemler üreten modern yem fabrikaları bulunmaktadır. Yetiştiricilikte başarı, balığa özgü su ve çevre şartlarının oluşturulmasının yanı sıra yüksek kaliteli ve balığın tür ve büyüklüğüne uygun yemlerle yapılan beslemeye bağlıdır. Etçil (karnivor) beslenme özelliklerinden dolayı doğada böcek, balık yavrusu, küçük su canlıları gibi hayvansal gıdalarla beslenen alabalıkların yemleri de bu özelliklerine uygun olarak formüle edilir.
Gökkuşağı alabalıklarının yemlerinde protein oranları larva yeminde % 40-50, yavru yeminde % 30-40 ve sofralık balık yeminde ise % 30 düzeyindedir. Alabalık yemlerinde yağ içeriği başlangıçta % 4-5 oranında önerilmekte, balık büyüdükçe bu oran artırılmaktadır. Alabalık pelet yemlerinde % 8-12 oranında yağ ve % 42-50 oranında protein üst sınır olarak kabul edilmekle birlikte, özellikle sofralık balık yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerde son yıllarda yemin yağ oranı % 18’lere kadar yükselmiştir. Kaliteli ve uygun bir yem kullanıldığında optimum su sıcaklıklarında alabalıkların yemden yararlanma oranları (yemi ete dönüştürme oranı) 1 civarındadır. Yani 1 kg balık yemi ile 1 kg alabalık üretebilmektedir.
Keseli dönemin bitmesinden itibaren başlayan besleme, pazar boyuna ulaşana kadar devam eder. Balıkların her dönemindeki ağız açıklıklarına uygun olarak 0.4 mm büyüklükten başlayan alabalık yemleri, büyüklüğüne göre toz yem, granül yem, pelet yem gibi isimler alır. Yemlerin büyüklüğü balıklar büyüdükçe artırılır. Balıkların en iyi geliştiği (optimum) beslenme su sıcaklığı 16-18°C’ler arasındadır. Ancak 5-20 °C’ler arasında balıklar yem alımını sürdürür. Su sıcaklığı arttıkça balıklarda metabolizma hızı da arttığı için balıklar daha fazla yem tüketirler. Ayrıca balıkların yavru döneminde metabolizma hızı büyük balıklara göre daha yüksek dolayısıyla yem gereksinimleri oransal olarak daha fazla olur. Bu nedenle balıkların günlük yem ihtiyacının belirlenmesinde sıcaklık-balık büyüklüğü tablolarından faydalanılır
Kanibalizm nedir?
Aynı türden canlıların birbirini yemesine kanibalizm adı verilir. Bu davranış biçimine karnivor türlerde daha fazla rastlanır.
Rekreasyon alanı nedir?
İnsan eli ile oluşturulan doğaya benzer yapay göl ya da göletler ve bunların kıyılarında piknik ve sportif avcılık için belli bir çevre düzenlemesi bulunan, ağaçlandırması yapılmış dinlenme ve eğlence alanlarıdır.
Ekstantif nedir?
Doğal çevresel koşullara ve doğal besinlere dayalı, balık stok oranı düşük tutulan yetiştiriciliktir.
Yarı entansif nedir?
Doğal koşullarda doğal be-sinlere takviye yapay yem verilmesine da-yalı yarı yoğun yetiştiriciliktir.
Entansif nedir?
Çevresel koşulların tam kont-rollü olarak düzenlenebildiği ve sadece yapay yemlerle beslemeye dayalı yoğun yetiştiriciliktir.
Polikültür nedir?
Aynı ortamda birbirlerine zarar vermeyecek ve rekabet yaratmadan beslenebilecek farklı canlıların beraberce yetiştirilmesidir.
Metabolizma nedir?
Canlılarda hayati değer taşıyan yapım (anabolizma) ve yıkım (kata-bolizma) faaliyetlerinin bir bütünü olarak tanımlanır.
Bentik organizma nedir?
Dip bölgede yaşayan bitkisel ve hayvansal organizmaların tamamıdır.
Zooplankton nedir?
Suda yaşayan çok küçük boyutlardaki hayvansal organizmalardır.
Detritus nedir?
Bitkisel ve hayvansal organizmaların bütünlüğü bozulmuş, parçalanmış kalıntılarıdır.
Fitoplankton nedir?
Suda yaşayan çok küçük boyutlardaki bit-kisel organizmalardır. Bunlara mikro-alg adı da verilmektedir
Sazan damızlıklarının seçimi nasıldır?
Dişi sazan balığı üreme sezonunda bir kilogram balık ağırlığı başına 150-300 bin adet yumurta yapma özelliğine sahiptir. Bu anlamda yaklaşık 4 kg canlı ağırlığa sahip bir dişi yaklaşık 1 milyon adet yumurta verebilir. Sazan yumurtalarının çapı yaklaşık 1 mm kadardır. Cinsel olgunluğa ulaşma yaşı yani dişiler için yumurta üretme ve erkek balıklar için sperm üretme yaşı çevresel koşullara bağlıdır. Örneğin bu süre Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman (subtropik) iklim koşullarında dişi balıklar için 2-3 yıl, erkek balıklar için ise 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Genel kural olarak türün karakteristik özelliklerini gösteren erkek ve dişi bireyler seçilmelidir. Bu anlamda düzgün vücut formu yani yüksek sırt, büyük pul, türe özgü ve parlak renge sahip, herhangi bir omurga, yüzgeç, çene bozukluğu olmayan, hastalık belirtisi taşımayan bireylerin damızlık olarak kullanılması tercih edilir.
Üreme dönemine giren erkeklerin baş ve solungaç kapakları üzerinde sivilce benzeri çıkıntılar (tüberkül) oluşmaya başlar. Dişilerde ise karın bölgesi yumurtaların büyümesi ile doğru orantılı bir biçimde şişkinlik gösterir. Bu dönemde erkeklerin ürogenital açıklığı küçük dişilerinki ise daha kabarıktır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 52
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 324
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 912
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20157
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582