Birey ve Davranış Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Psikoterapi

1. Soru

Tarihte akıl hastalıklarını doğaüstü güçlerle ilişkilendirmeyen ilk yaklaşımın kime aittir?

Cevap

Yunanlı hekim Hipokrat’ın yaklaşımı olduğu söylenebilir.


2. Soru

Ağır psikotik bozuklukları olan kişilerin, büyük devlet hastanesi yerine, toplum içinde veya ev benzeri geçici bakım merkezlerinde tedavi edilme politikalarına ne ad verilmektedir?

Cevap

Toplum İçine Geri Gönderme adı verilmektedir.


3. Soru

Toplum İçine Geri Gönderme politikası uygulanan bu merkezlerle ruhsal sağlık hizmetleri hastaların yaşadığı yerlere götürülmüş oluyordu. Bu merkezlerin verdikleri hizmetler nelerdir?

Cevap

İlki, hastaneden çıkarılan ama ilaç tedavisine evlerinde devam eden hastaların buraya belirli sıklıklarla gelip takip ve değerlendirmelerini yapmak.

İkincisi hastaneden çıkan hastaların daha fazla yatarak tedavi gereksinimlerini evlerine yakın bir merkezde karşılamak.

Üçüncüsü gece yarısı ya da hafta sonları ortaya çıkabilecek acil durumlarda toplumsal ruh sağlığı merkezlerindeki eğitimli profesyonellerden destek almak.

Dördüncüsü, toplumun çeşitli kesimlerine psikolojik problemler konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.


4. Soru

Psikoterapiler ve biyolojik temelli terapileri açıklayınız.

Cevap

Biyolojik temelli terapiler, zihinsel bozuklukların ortaya çıkışını biyolojin ile açıklayan görüşe dayanmaktadırlar ve zihinsel bozukluğu olanlara hekimler tarafından uygulanan ilaç ve diğer tıbbi yöntemleri içermektedirler.

Psikoterapi ise zihinsel bozuklukları biyolojik olmayan nedenlere atfeden yaklaşımlara dayalı olarak geliştirilen terapilerdir. Psikoterapi terapist ile danışan arasında kurulan ilişki çerçevesinde psikolojik problemlerin çözülmeye çalışıldığı süreçtir. 


5. Soru

Terapi yöntemleri nelerdir?

Cevap

Dört terapi yöntemi mevcuttur: Psikanaliz, insancıl terapiler, davranışçı terapiler ve bilişsel terapiler.


6. Soru

Zihinsel bozuklukları, sıklıkla kaynağını çocukluk döneminden alan bilinçdışı çatışmaların bir sonucu olarak gören yaklaşım hangisidir?

Cevap

Psikanalizin de içinde yer aldığı psikodinamik yaklaşımlardır.


7. Soru

Psikodinamik yaklaşımlara göre bilinçdışı çatışmaların temel bileşenleri nelerdir?

Cevap

Üç temel bileşen bulunmaktadır; Kabul edilmeyen güdüler ve duygular, bu güdü ve duyguların bilinç alanına girmesinden duyulan kaygı ve  kaygıya ya da kabul edilemez güdü ve duygulara karşı geliştirilen savunmalar.


8. Soru

Beyne kısa elektrik akımının uygulandığı ve daha çok ağır depresyonda son çare olarak kullanılan biyolojik temelli bir tedaviye ne ad verilmektedir.

Cevap

Elektrokonvülsif şok adı verilmektedir?


9. Soru

Danışanın davranışlarını değiştirmenin bir yolu olarak, yaşantısı ile ilgili düşüncelerinin değiştirilmesine önem veren terapi türüne ne ad verilmektedir?

Cevap

Bilişsel Terapiler adı verilmektedir.


10. Soru

Mantıksal-duygusal terapi kim tarafından geliştirilmiştir?

Cevap

Ellis tarafından geliştirilmiştir.


11. Soru

En etkili insancıl terapi danışan merkezli terapidir yaklaşımı kim tarafından ne zaman geliştirilmiştir? 

Cevap

1940’larda Carl Rogers tarafından geliştirilmiştir.


12. Soru

Psikanalizde danışanda üç tür yaşantı gözlendiğinde iyileşme olduğu sonucuna varılabilir, bu belirtiler nelerdir?

Cevap

Bunlar abreaksiyon, içgörü ve işlemedir.

Abreaksiyon, kişinin daha önceden yaşamış olduğu güçlü duygusal tepkileri, terapinin güvenli ortamında tekrar yaşamasıdır.

İçgörü, kişinin bilinçdışı çatışmaların kökenini anlaması halinde yaşanan bir deneyimdir. Bu, bastırılan bir anının hatırlanması ile bir anda yaşanan dramatik bir deneyim değil, yavaş yavaş kişinin kendini anladığı bir süreçtir. Abreaksiyon ve içgörü, birlikte görülmesi beklenen deneyimlerdir. Danışan, hissettiğini anlamalı, anladığını hissetmelidir.

İşleme, terapi süreci boyunca farklı farklı bağlamlarda ortaya çıkan bilinçdışı çatışmayı, danışanın inkar etmeden yüzleşmesi ve bu durumlara olgun ve etkili yollardan tepki vermeyi öğrenmesidir.


13. Soru

Zihinsel bozuklukların normal gelişim ve büyümeyi engelleyen çevresel faktörler dolayısıyla ortaya çıktığı görüşüne dayanan bir terapi biçimine ne ad verilmektedir?

Cevap

İnsancıl Terapiler adı verilmektedir.


14. Soru

İstenmeyen davranışları ortadan kaldırmak için öğrenme ilkelerini kullanan terapi türlerine ne ad verilmektedir?

Cevap

Davranışçı Terapiler adı verilmektedir.


15. Soru

Davranışçı terapi teknikleri nelerdir?

Cevap

Sistematik duyarsızlaştırma, itici uyarıcılarla koşullama, girişkenlik eğitimi ve edimsel koşullamaya dayalı terapilerdir. 


16. Soru

Korku ve kaygıya neden olan uyaran ile yeni bir davranımın (gevşeme) dereceli olarak bağlantısını kurarak kişinin korku ve kaygısını azaltmak için kullanılan davranış tekniğine ne ad verilmektedir?

Cevap

Sistematik Duyarsızlaştırma adı verilmektedir.


17. Soru

Bireyin istenmeyen davranışları bırakıp istenen davranışları öğrenmesine dayalı terapi yöntemine ne ad verilmektedir?

Cevap

Edimsel Koşullamaya Dayalı Terapiler adı verilmektedir.


18. Soru

Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş orijinal psikodinamik psikoterapidir. Danışanın bilinçdışındaki düşünce ve duygularını bilince getirmek için serbest çağrışım, rüya analizi ve aktarım yorumunu kullanan terapi yöntemine ne ad verilmektedir?

Cevap

Psikanaliz adı verilmektedir.


19. Soru

Mantıksız ya da çarpıtılmış fikirlere karşı çıkmak için, danışanların kanıtlar keşfettiği terapi biçimine ne ad verilmektedir?

Cevap

Bilişsel-Davranışçı Terapi adı verilmektedir.


20. Soru

Zihinsel bozuklukların beyindeki yapısal anormallikler ya da nörokimyasal dengesizliklere dayanan biyolojik temelli görüşün, beyin fonksiyonlarını ilaçlarla ve daha nadir olarak elektrik şoku ve psikocerrahi ile değiştiren terapilere ne ad verilmektedir?

Cevap

Biyolojik Temelli Terapiler adı verilmektedir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi