Sosyal Hizmet Uygulaması 1 Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sosyal Hizmet Uygulamasında Kuram

1. Soru

Ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir görevi yerine getirmek üzere farklı meslek elemanlarının birlikte ve eş güdüm içinde yürüttükleri çalışmaya ne denir?

Cevap

Ekip çalışması (teamwork), ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir görevi yerine getirmek üzere farklı meslek elemanlarının birlikte ve eş güdüm içinde yürüttükleri çalışmadır.


2. Soru

Sorun çözücü ve tedavi edici özelliği olan, belirgin bir amaca, kurallara, zamana ve karşılıklı sorumluluklara dayalı olarak sosyal çalışmacı ile müracaatçı sistemi arasında kurulan ilişkiye ne denir?

Cevap

Mesleki ilişki (professional relationship), sorun çözücü ve tedavi edici özelliği olan, belirgin bir amaca, kurallara, zamana ve karşılıklı sorumluluklara dayalı olarak sosyal çalışmacı ile müracaatçı sistemi arasında kurulan ilişkiyi ifade eder.


3. Soru

Müracaatçı sisteminin gelişme ve değişme kaydetmesi için gereksinim duyduğu birbirinden farklı ve çeşitli hizmet ve profesyonel müdahalenin müracaatçı lehine düzenlenmesi, eş güdümlenmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesini içeren çalışmaların bütününü ifade eden yönetime ne denir?

Cevap

Vaka yönetimi (case management), müracaatçı sisteminin gelişme ve değişme kaydetmesi için gereksinim duyduğu birbirinden farklı ve çeşitli hizmet ve profesyonel müdahalenin müracaatçı lehine düzenlenmesi, eş güdümlenmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesini içeren çalışmaların bütününü ifade eder.


4. Soru

Güçsüzlük koşullarının aileyi nasıl etkilediği analiz edilerek potansiyel güç kaynaklarına ait analizlerin yapıldığı aşamaya ne denir?

Cevap

Müracaatçının Durumunun Güç Analizini Yapmak: Bu aşamada, güçsüzlük koşullarının aileyi nasıl etkilediği analiz edilerek potansiyel güç kaynaklarının analizleri yapılır.


5. Soru

Ailenin güçlendirme için yeterli kaynakları olmadığı durumlarda kullanılan bir yola ne ad verilir?

Cevap

Kaynakları Harekete Geçirme ve Müracaatçı İçin Savunuculuk: Ailenin güçlendirme için yeterli kaynakları olmadığı durumlarda kullanılan bir yoldur. Kaynaklar hakkında bilgi toplamanın yanında ailelerin yararı için savunuculuk yapmayı da kapsar.


6. Soru

Ekolojik yaklaşımda, çevre ile kastedilen nedir?

Cevap

Ekolojik yaklaşımda, çevre ile kastedilen sosyal çevredir.


7. Soru

Feminizm hayata, politikaya, felsefeye, bilime nasıl yaklaşan bir kuramdır?

Cevap

Feminizm hayata, politikaya, felsefeye, bilime eleştirel yaklaşan bir kuram, bir analiz biçimidir.


8. Soru

Feminst yaklaşıma göre müracaatçı ve sosyal çalışmacının ilişkisi neye dayanmalıdır?

Cevap

Feminst yaklaşıma göre müracaatçı ve sosyal çalışmacının ilişkisi siyasal ve sosyal eşitliğe dayanmalıdır.


9. Soru

Kişisel çalışma yoluyla, başvuranın gerek kendisinin gerekse toplumun refahı için, kurumsal kamusal insani hizmetleri kullanma sürecine aktif olarak katılmasının öngörüldüğü yaklaşımın adı nedir?

Cevap

Fonksiyonel yaklaşımda, kişisel çalışma yoluyla, başvuranın gerek kendisinin gerekse toplumun refahı için, kurumsal kamusal insani hizmetleri kullanma sürecine aktif olarak katılması öngörülmektedir.


10. Soru

Sorun çözme yaklaşımı hangi görüşe dayanmaktadır?

Cevap

Sorun çözme yaklaşımı insan yaşamının tümüyle sorun çözme aktivitelerini içerdiği görüşüne dayanmaktadır.


11. Soru

Sorun çözme yaklaşımında öncelikle sorunun kimler ile belirlenmesi gerekir?

Cevap

Sorun çözme yaklaşımında öncelikle sorunun kişi/aile ile birlikte belirlenmesi gerekir.


12. Soru

Feminist kuramlar sosyal olguların analizine ilişkin hangi tür kavramları dikkate alan bir çerçeve sunmaktadır?

Cevap

Feminist kuramlar sosyal olguların analizine ilişkin alternatif ve eşitlikçi, toplumsal cinsiyet kavramını dikkate alan bir çerçeve sunmaktadır.


13. Soru

“Kişi ve içinde bulunduğu durum” ifadesi neyi tanımlar?

Cevap

“Kişi ve içinde bulunduğu durum” ifadesi kişinin etkileşimde bulunduğu ailesi, arkadaşları, komşuları, öğretmeni, işvereni vb. yakın çevresindeki insanlardan meydana gelen bir
bütünü tanımlar.


14. Soru

Psikososyal yaklaşımda uygulama süreci birbirini izleyen kaç aşamadan oluşmaktadır?

Cevap

Psikososyal yaklaşımda uygulama süreci birbirini izleyen “Psikososyal İnceleme, Teşhis ve Değerlendirme ve Tedavi Süreci” olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır (Turan, 1999: 252-254).


15. Soru

Fonksiyonel yaklaşım hangi düşünceden yola çıkılarak geliştirilmiştir?

Cevap

Fonksiyonel yaklaşım, psikososyal yaklaşımın etkisindeki mesleki uygulamaların, kişiyi mekanik ve değişmez bir varlık olarak ele aldığı yönündeki düşünceden yola çıkılarak geliştirilmiştir.


16. Soru

Fonksiyonel yaklaşım hangi düşünceden yola çıkılarak geliştirilmiştir?

Cevap

Fonksiyonel yaklaşım, psikososyal yaklaşımın etkisindeki mesleki uygulamaların, kişiyi mekanik ve değişmez bir varlık olarak ele aldığı yönündeki düşünceden yola çıkılarak geliştirilmiştir.


17. Soru

Kriz tedavisi yaklaşımında kullanılan modeller nelerdir?

Cevap

Kriz tedavisi yaklaşımında kullanılan modeller “Birey odaklı tedavi modeli, kısa süreli tedavi modeli, baskı odaklı tedavi modeli ve sistem odaklı tedavi modeli” şeklinde sınıflandırılabilir.


18. Soru

Kriz müdahalesinde ilk aşama nedir?

Cevap

Kriz müdahalesinde ilk aşama müracaatçı sisteminin içinde bulunduğu durumun değerlendirildiği aşamadır.


19. Soru

Ön değerlendirme aşamasındaki üçüncü tip sorular ne ile ilgilidir?

Cevap

Ön değerlendirme aşamasındaki üçüncü tip sorular müracaatçının çevresinden nasıl bir destek alabileceği ile ilgilidir.


20. Soru

Kriz tedavisinin temel amacı nedir?

Cevap

Kriz tedavisinin temel amacı; birey, aile ve topluma yarar sağlayacak etkin bir tedavi hizmetinin en kısa sürede gerçekleştirilmesidir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v