Sağlık Sigortacılığı Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Türkiye’De Sosyal Ve Özel Sağlık Sigortacılığı

1. Soru

Türkiye'de hangi yıla kadar sağlık hizmetlerinin finansmanı parçalı bir yapıda olmuştur?

Cevap

2003 öncesi dönemde Türkiye’de sağlık hizmetlerinin finansmanı oldukça parçalı bir yapı arz etmekteydi.


2. Soru

Ülkemizde sağlık finansamanı reformu ile ne amaçlanmıştır?

Cevap

Sağlık finansmanı reformu ile; parçalanmış bir yapıya sahip finansman sisteminden kaynaklanan problemlerin üstesinden gelmek ve tüm nüfusu kapsam içine alacak evrensel bir sağlık kapsamı güvencesi sağlamak ve var olan sağlık güvencesi programlarını tek çatı altında birleştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla SGK’nın kurulmasına ve GSS programının oluşturulmasına ilişkin kanunlar 2006 yılında kabul edilmiş ve GSS programı 1 Ekim 2008 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.


3. Soru

GSS'ye ilişkin Türkiye'de ilk kapsamlı çalışma kim tarafında ve ne zaman yapılmıştır?

Cevap

GSS’ye ilişkin ilk kapsamlı çalışma sağlık bakanlığı tarafından 1989 yılında başlatılmıştır. Bu kapsamda bir Sağlık Sigortası Kurumu’nu kuracak tasarı hazırlanmış, ancak, özellikle de politik isteksizlikten ve o dönemde var olan sağlık sigortası programlarının yetkililerinin karşı çıkışı gibi nedenlere dayalı olarak bu tasarı da kanunlaşamamıştır.


4. Soru

Ülkemizde 2003 yılında başlatılan sosyal güvelik reformunun bileşenleri nelerdir?

Cevap

SGR’nin üç bileşeni vardır: 1) Sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altında birleştirilmesi, 2) parçalı sosyal sağlık sigortası programlarını yasal düzenleme ile tek bir program altında ele almak ve 3) primsiz ödemeler sistemini sosyal sigorta sisteminden ayırmak ve primsiz ödemeleri tek bir şemsiye altında yürütmek.


5. Soru

SGK'yı oluşturan genel müdürlükler nelerdir?

Cevap

SGK, dört genel müdürlükten oluşmuştur: Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü (SSGM), Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü (GSSGM), Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü (PÖGM) ve Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü (HSGM).


6. Soru

Sosyal prim ağırlıklı olan GSS'nin amacı nedir?

Cevap

Sosyal prim ağırlıklı olan GSS’nin temel amacı; herkesi kapsamak, hakkaniyeti sağlamak, hizmetlere erişimi artırmak ve sağlık alanında mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal sağlık koruma ve güvence sistemi oluşturmaktır.


7. Soru

Türkiye'da sosyal sigortaların kapsadığı kısa ve uzun vadeli sigorta kolları nelerdir?

Cevap

Kısa vadeli sigorta kolları; iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kollarını kapsarken, uzun vadeli sigorta kolları ise; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarını kapsamaktadır.


8. Soru

Ülkemizde GSS'nin gelirleri kim tarafından toplanmaktadır?

Cevap

GSS’nin gelirleri SGK tarafından merkezi olarak toplanmaktadır.


9. Soru

GSS'nin kapsamadığı nüfüs kesimleri nelerdir?

Cevap

GSS’nin kapsamadığı nüfus kesimleri arasında; tutuklu ve hükümlüler, er, erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, yabancı bir ülkede sosyal sigortaya tabi olması nedeniyle sözleşmeli ülke adına sağlık yardımları karşılananlar, SGK’ya devir alınacakları tarihe kadar 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamında bulunanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye’de kesintisiz olarak bir yıldan fazla ikamet etmeyenler, milletvekilleri ile Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle bunların emeklileri ile dul ve yetimleri yer almaktadır.


10. Soru

GSS'nin gelirleri nerelerden elde edilir?

Cevap

SS’nin gelirleri üç ana katkı mekanizması ile sağlanmaktadır. Sigorta katkıları (primler), devlet katkıları (genel vergi gelirleri) ve kullanıcı katkıları (katkı payları). Sigorta katkıları ağırlıklı olarak gelir temelli olup primlerden oluşmaktadır.


11. Soru

Devletin SGK'ya yaptığı bir katkı var mıdır?

Cevap

Devlet genel bütçeden GSS’ye doğrudan bir katkı yapmaktadır. Bu anlamda devlet, SGK’nın ay itibarıyla tahsil ettiği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile GSS priminin dörtte biri oranında SGK’ya katkı yapar.


12. Soru

Sağlık finansmanını bir fonkisyonu olan havuzlamanın tamını nedir?

Cevap

Sağlık finansmanının diğer bir fonksiyonu olan havuzlama (fon biriktirme), sigortalı nüfus adına ön ödemeli sağlık gelirlerinin birikimi olarak tanımlanabilir.


13. Soru

Satın alma fonksiyonu ne anlama gelir?

Cevap

Önemli bir sağlık finansman fonksiyonu olan satın alma veya hizmet alımı, elde edilen ve biriktirilen fonların, ilgili nüfus adına hizmet sağlayıcılarına transferi anlamına gelir. Başka bir ifade ile satın alma fonksiyonu; hizmetlerin kimden, hangi koşullarda (fiyat ve sözleşme gibi) alınacağı ve nasıl ödeme yapılacağı ile ilgili olmaktadır.


14. Soru

SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri nelerdir?

Cevap

SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri; 1) vücut bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılan ve iş kazası ile meslek hastalığına, kazaya, hastalıklara veya konjenital nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda yapılacak sağlık hizmetleri dışında estetik amaçlı yapılan her türlü sağlık hizmeti ile estetik amaçlı ortodontik diş tedavileri, 2) SB’ce izin veya ruhsat verilmeyen sağlık hizmetleri ile SB’ce tıbben sağlık hizmeti olduğu kabul edilmeyen sağlık hizmetleri ve 3) yabancı ülke vatandaşlarının; genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayıldığı tarihten önce mevcut olan kronik hastalıkları olarak belirtilebilir.


15. Soru

SGK hangi yöntemlerle GSS kapsamında özel sağlık kuruluşlarına ödeme yapmaktadır?

Cevap

SGK, GSS programı kapsamında; özel sağlık kuruluşlarına hizmet başı ödeme ve paket ödeme yöntemlerinden birisini veya ikisini bir arada kullanarak ödeme yapmaktadır.


16. Soru

Türkiye'de özel sağlık sigortalarının kaç tane ana teminatı vardır?

Cevap

Türkiye’deki özel sağlık sigortalarının başlıca iki ana teminatı vardır. Bunlardan birincisi yatarak tedavi teminatı ikincisi ise ayakta tedavi teminatıdır.


17. Soru

Türkiye'de özel sağlık sigortacılığında zaman aşımı kaç yıldır?

Cevap

Sigorta sözleşmesinden doğan bütün istemler iki yıllık zaman aşımına tabidir. Poliçelere, bu genel şartlara ve varsa bunlara ilişkin klozlara aykırı düşmeyen özel şartlar konulabilir.


18. Soru

Özel sağlık sigortacılığının genel etik ilkeleri nelerdir?

Cevap

Bunlar; dürüstlük, tarafsızlık, güvenilirlik, şeffaflık, insan haklarına saygı, sosyal sorumluluk ve çevreye saygı şeklinde sıralanabilir.


19. Soru

Tamamlayıcı sağlık sigortasının tanımı nedir?

Cevap

Tamamlayıcı sağlık sigortası, mevcut sosyal sağlık güvencesinin sağlamış olduğu temel teminat paketi üstüne özel sağlık sigortası piyasası koşulları çerçevesinde satın alınabilen bir özel sağlık sigortası uygulamasıdır. Özel sağlık sigortacılığının bir uygulama biçimi olan tamamlayıcı sağlık sigortası yaklaşık 20 yıldır, son 10 yıldır da yoğun bir şekilde Türkiye’nin gündeminde yer almaktadır.


20. Soru

Türkiye'de sağlık güvencesi olan nüfus oranı hangi yılda %100'e ulaşmıştır?

Cevap

Türkiye'de sağlık güvencesi olan nüfus oranı 2008 yılında %99,8 ve 2012 yılında ise %100 olmuştur.


21. Soru

AB tek sigorta piyasasının temel hukuki dayanakları nelerdir?

Cevap

AB Tek Sigorta Piyasası’nın iki temel hukuki dayanağı bulunmaktadır: 1) AT Antlaşması’nın yerleşme hakkına ilişkin başlığı: Bir üye devlet vatandaşı olan serbest meslek sahibi kişiler veya merkezleri, o üye devlette bulunan şirketler; diğer üye devletlerde ekonomik faaliyete başlayıp bu tip faaliyetler yürütebilirler, o ülke vatandaşları için belirlenen koşullardan farklı koşullara tabi tutulamazlar ve daimi olarak ikamet etmek hakkına sahiptirler. 2) AT Antlaşmasının hizmet sunumuna ilişkin başlığı: Bir üye devlet vatandaşı olan serbest meslek sahibi kişiler veya merkezleri, o üye devlette bulunan şirketler; diğer üye devletlerde hizmet sağlayabilirler ve o ülke vatandaşları için belirlenen koşullardan farklı koşullara tabi tutulamazlar.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v