Tıp Terimleri Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık, Hastalık Ve Sağlık Hizmetleri Terimcesi

1. Soru

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra toplumlara sunulan hastayı tedavi etmeye dayalı sağlık hizmeti anlayışının yerini hangi kavram almıştır?

Cevap

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra toplumlara sunulan hastayı tedavi etmeye dayalı sağlık hizmeti anlayışının yerini alan anlayışın adı koruyucu hekimlik’dir.


2. Soru

Koruyucu hekimliğin dayandığı felsefi görüşün adı nedir?

Cevap

Koruyucu hekimliğin dayandığı felsefi görüşün adı ‘holistik yaklaşım’dır.


3. Soru

“Holistik” kavramsal olarak neyi ifade etmektedir?

Cevap

Holistik, insanı ruh ve beden olarak bölünmeyen bir bütün olarak kabul eden felsefe görüşüdür.


4. Soru

Koruyucu hekimliğin ilkeleri nelerdir?

Cevap

Koruyucu hekimlik:

  1. Bireyin sağlığı ana ve babasının birleşmesinden ölümüne kadar geçen süreçte ele alınmalıdır.
  2. Bireyin sağlığı, hayatı süresince koruyucu tıp uygulamalarının sorumluluğu içindedir.
  3. İnsan hayatı hastalık ve sağlık dönemleri diye bölünemeyecek bir bütündür. Bu nedenle sağlık hizmeti hastaların yanısıra sağlam kişilere de götürülmelidir.
  4. Birey çevresi ile bir bütündür. Kişi ve çevresi birbirinden ayrılamaz. Kişi çevresinden etkilenen ve çevresini etkileyen bir varlıktır. Bundan dolayı, kişiler çevreleri ile birlikte incelenmelidir. İnsanların hastalıklardan korunmaları veya tedavi edilmeleri için çevrelerindeki sosyal, fizik ve biyolojik faktörler olumlu hale getirilmelidir.

5. Soru

Dünya Sağlık Örgütü kaç yılında kim tarafından kurulmuştur?

Cevap

Holistik yaklaşımın tüm dünyada benimsenmesiyle harekete geçen Birleşmiş Milletler,1946 yılında New York’ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nü kurdu. Dünya tarihinde ilk kez her türlü sağlık sorunlarıyla ilgilenen ve tüm dünyayı kapsayan bu uluslararası sağlık örgütü çok geçmeden anayasasını oluşturdu.


6. Soru

Dünya Sağlık Örgütü Anayasası kaç yılında yürürlüğe girmiştir? Önemi ve amacı nedir?

Cevap

Dünya Sağlık Örgütü Anayasası, 7 Nisan 1948 yılında 26 üye ülke tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Bu örgütün anayasası, günümüzde sağlık alanında uluslararası düzeydeki en önemli ve değerli belge olma özelliğine sahiptir. Yüzyılımızın ve gelecek yüzyılların sağlık anlayışını belirleyen DSÖ’nün amacı da ‘tüm insanları olanakların elverdiği en üst sağlık düzeyine ulaştırabilmektir.


7. Soru

Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nın temel ilkeleri nelerdir?

Cevap

Anayasanın önsözünde, tüm insanlığın mutluluğu, güvenliği ve ahenk içinde yaşayabilmesi için sunulan temel ilkeler şu şekilde özetlenmiştir. 1. Sağlık sadece hastalık ya da sakatlığın yokluğu değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyi oluş durumudur. 2. Irk, din, dil, politik inanç, ekonomik ve sosyal durum yönünden hiçbir ayrım gözetmeksizin, olanakların elverdiği en üst düzeydeki sağlık hizmetlerinden yararlanmak tüm insanların temel haklarından biridir. 3. Barış ve güvenlik içinde yaşamanın temeli, tüm insanların sağlıklı olmasıdır. Bu husus kişiler ve devletler arasında tam bir işbirliği sağlanarak gerçekleştirilebilir.


8. Soru

Sağlık nedir?

Cevap

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık, hastalık ve sakatlığın olmaması yanında bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. İnsanların kendi genetik özelikleriyle ve ait oldukları çevrenin içerisinde hayata uyum gösterebilme kabiliyetidir.


9. Soru

Sağlık kavramının fiziksel boyutu nedir?

Cevap

İnsanlar sahip oldukları fizyolojik ve yapısal karakteriyle hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Fiziksel karakterlere insan vücudu, görme ve işitme kapasitesi, kas dayanıklılığı, hastalıklara direnme ve iyileşebilme gücü örnek olarak verilebilir. Bazı durumlarda sağlığın fiziksel gücü en önemli boyutu olabilir. Holistik görüşten önce tıp tarihinde egemen olan geleneksel görüş bu nedenle sağlığı fiziksel sağlık boyutuyla ele almıştır.


10. Soru

Fizyoloji nedir?

Cevap

Canlıların vücutlarının (organ ve dokularının) nasıl çalıştığını inceleyen bilim dalıdır.


11. Soru

Empati nedir?

Cevap

Empati Bir kişinin kendisini başka birisiyle ya da başka birisinin davranışlarıyla yakın olarak görmesidir.


12. Soru

Adölesan kavramını açıklayınız. Bu kavram hangi yaş grubunu kapsamaktadır?

Cevap

Çocukluktan erişkinliğe geçiş evresidir. Başlangıç ve bitiş zamanları kişiden kişiye ve cinsiyete göre farklılık gösteren 10-19 yaş grubudur.


13. Soru

Hastalıkların oluşmasına ortam hazırlayan ögeler nelerdir?

Cevap

Günümüzde sağlığın bozulması, hastalıkların oluşması için ortamda tek başına etkenin varlığının yetmediği, diğer bazı etkenlerinde bulunduğu; hastalığın oluşması için birçok ögenin birlikte ve yan yana bulunmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Bu ögeler: • Hastalık etkeni (ajan) • Kişi (Konak) • Çevre’dir. Hastalıklar, bu üç ögenin aralarındaki etkileşim ve ilişkiler sonucunda oluşur.


14. Soru

Metazoonları açıklayınız. Özellikleri nelerdir?

Cevap

Çok hücreli, daha gelişmiş, eşeyli üreyen ve milimetrik boyutlardan tenya gibi metrelerle ölçülebilen büyüklükte olabilen geniş bir parazit grubudur. Tenya, şark çıbanı, kıl kurdu gibi hastalıkların etkenleri bu gruptadır.


15. Soru

Riketsiyaların özellikleri nelerdir?

Cevap

Riketsiyalar, bakterilerden çok daha küçük, dış ortamda yaşayamayan, ancak canlı bir hücre içinde yaşayabilen canlılardır. Tifüs hastalığının etkeni bir çeşit riketsiyadır.


16. Soru

Artropot nedir?

Cevap

Eklem bacaklı omurgasız hayvanlar grubudur. Vektör olarak önemlidir.


17. Soru

Hastalığın oluşumunda besinsel etkenler nelerdir?

Cevap

Üç farklı durum vardır: Besinlerde bulunan temel besin gruplarının (karbonhidrat, yağ, protein, vitamin mineral ve su) gereksinimine göre eksikliği ya da fazlalığı hastalığa neden olur. Bazen beslenmede bu gruplar arasında dengesizlik durumu vardır. Kolesterol yüksekliği, obesite, raşitizm, vitamin eksiklikleri bu durumlara örnektir. Bazen de kimi besinlerle alınabilecek toksik maddeler ya da kimi besinlerle alınabilecek mikroorganizmaların alınması hastalıklara neden olur. Besin zehirlenmelerinde olduğu gibi.


18. Soru

Pnömokonyoz nedir?

Cevap

Maden işçileri ve tozlu maddelerle uğraşan kişilerin akciğerlerinde görülen bir meslek hastalığıdır. Hastalığın belirtileri, öksürük, solunum darlığı, iştahsızlık, kilo kaybı, verem, kronik bronşit ve amfizemdir. Asbest mineral lifleriyle temas edenler arasında, akciğer ve akciğer zarı kanserine yakalanma riski yüksektir.


19. Soru

İnsan sağlığını etkileyen başlıca fiziksel çevre unsurları nelerdir?

Cevap

İnsanların yaşadığı çevredeki fizik etkenlerin tümü, fiziksel çevre diye tanımlanır. İnsan sağlığını etkileyen başlıca fiziksel çevre unsurları şunlardır: • Su, • Hayvansal ve bitkisel besinler, • Sıvı atıklar (lağım ve pis sular), • Çöp ve gübre (katı atıklar), • Barınak (havalandırma, ısıtma, aydınlatma vb), • Atmosferik- Meteorolojik etkenler (nem, ısı, basınç, hava hareketleri, gazlar, buharlar, partiküller, çeşitli ışınlar vb.), • Jeolojik etkenler (toprağın taşıdığı çeşitli maddeler, topraksal ışınlar vb.), • Coğrafi ve topoğrafik etkenler ( tropikal ve kutupsal etkenler, yükseklik vb.), • Gürültü, • Sağlığa zarar verebilecek yerler (fabrika, imalathane, işyeri vb.), • Genel yerler (lokanta, otel, yüzme havuzları), • Giyim eşyaları, • Ölüler ve mezarlıklar.


20. Soru

Sağlık koruyucu önlemlerde birincil koruma nedir?

Cevap

Hastalıkların nedenlerine yönelik koruma önlemleri alınmasına birincil korunma denir. Birincil korunma uygulamaları, klinik öncesi evrede yapılır. Birincil korumada birbirinin tamamlayıcısı olan ve iki etyolojik görüşü barındıran, iki strateji vardır. Birincil koruma, ortalama riski azaltmak amacıyla tüm topluma (toplum stratejisi) veya kısmi maruziyet nedeniyle yüksek risk altında bulunan kişilere (yüksek riskli kişi stratejisi) hedeflenmiş olabilir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi