Radyo ve Televizyon Stüdyoları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Televizyon Stüdyoları

1. Soru

Türkiye’de televizyon yayınları ile ilgili çalışmalar hangi kurumda ve ne zaman başlamıştır?

Cevap

Türkiye’de televizyon yayınları ile ilgili çalışmaların ilki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Fakültesinin 1949 yılındaki girişimleriyle olmuştur. Elektronik eğitiminde laboratuvar niteliğindeki bu televizyon yayınlarının, Türkiye’nin ulusal düzeyde
televizyon yayınlarına geçişte önemli katkıları olmuştur. Kitlelere yönelik ulusal yayınlara ise 1968 yılında TRT’nin (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) çalışmaları ile geçilmiştir.


2. Soru

Televizyon yayınlarına ulaşılması hangi teknik olanaklara bağlıdır?

Cevap

İzleyiciler açısından televizyon yayınlarına ulaşılması iki önemli teknik olanağa bağlıdır. Birincisi, kapsama alanıdır. İkincisi ise, bu yayınların izlenebileceği televizyon alıcısına sahip olmaktır. Televizyon yayın kapsama alanı kurum ve hükümet politikaları iken,
alıcının olup olmaması ise bireyseldir.


3. Soru

Haber stüdyolarının özellikleri nelerdir?

Cevap

Günümüzde haberle ilgili tematik kanallarda ya da televizyon istasyonlarının yayın politikalarına bağlı olarak özellikle haber sunumları için dekore edilen stüdyolardır. Haber sunumlarının gerçekleştirilmesi için tasarlanan bu stüdyolarda dekorlar sabittir ve başka programlar için kullanılmamaktadır. Haber stüdyolarında içeriği destekleyici nitelikte geniş sunum ekranları, dekorlar ve sosyal medya bağlantılarının yapılabileceği cihaz ve donanımlar bulunmaktadır.


4. Soru

Kontrol odaları televizyon yayıncılığında ne tür işlevler üstlenir?

Cevap

Kontrol odaları; televizyon stüdyolarında çekimleri yapılmakta olan programların yapım,
teknik ve içerik açısından yönetilerek, kayıt/yayın sürecinin kontrol altında tutulduğu,
düzenlendiği, çeşitli görüntü kaynaklarından alınan görüntülerin/seslerin seçildiği ve
kayda/yayına gönderildiği çeşitli odalardan oluşmaktadır.


5. Soru

Ses kontrol odasında ne gibi işlemler yürütülür?

Cevap

Ses reji odası olarak da tanımlanan bu odada, televizyon stüdyolarındaki mikrofonlar dahil, çekim sırasında gerekli olacak diğer tüm sesler (müzik ve VTR görüntüye ait sesler gibi) ses kontrol odasındaki ses mikserinde toplanır ve mikser çıkışından kayıt ya da yayına gönderilir. Mikserde toplanan ses sinyallerinin işitsel düzenlemesi, teknik ayar ve kontrolleri ses operatörü tarafından yapılır.


6. Soru

Ana kumanda odası görevi nedir?

Cevap

Yayın sürecinde çeşitli kontrol odalarından gelen ses ve görüntüler, ana kumanda odasındaki yayın masasında seçilir ve kanal logosu, reklam ve tanıtımların girilmesi gibi işlemler bu odada gerçekleştirilir. Çekimleri daha önceden tamamlanmış yayına hazır yapımlar, yayın saatleri geldiğinde, ilgili ayarlar ve eklemeler yapıldıktan sonra buradan yayına verilirler.


7. Soru

Sanal stüdyolarda içerik ne şekilde üretilir?

Cevap

Gelişen teknolojik olanaklar ve bilgisayar teknolojisinin sağladığı avantajlar sanal stüdyo adı verilen ve grafiksel olarak üç boyutlu mekânlar oluşturabilen özel yazılım ve donanımlar yardımıyla çekim yapabilmeyi olanaklı kılmıştır. Sanal stüdyolarda çekimler sunucuyu zeminden ayıran yeşil ya da mavi bir fon önünde gerçekleştirilir. Sunucunun arkasında yer alan yeşil ya da mavi fonun bulunduğu kısma grafiksel olarak hazırlanmış sanal stüdyo içerikleri özel bir yazılım ile yerleştirilir


8. Soru

Resim seçme masasının görevi nedir?

Cevap

Televizyon program çekimi esnasında pek çok kaynaktan gelen görüntü girişinin bağlanabildiği ve içlerinden istenilenin seçilerek yayın/kayıt çıkışı verilebildiği cihazdır. Resim seçme masaları genellikle yapım kontrol odasında (reji) bulunmaktadır


9. Soru

Kamera kontrol ünitesinin işlevi nedir?

Cevap

Stüdyo kameralarında temel hareketlerin dışında diyafram ve teknik diğer detaylarla
ilgili ayarlar bulunmaz. Kamera kontrol ünitesi, stüdyolarda kullanılan bu kameraların
diyafram, renk, kontrast gibi ayarların uzaktan kontrol edilerek yapılmasına olanak taşıyan cihazdır. Kamera kontrol odalarında uzaktan kontrol edilecek her bir kamera için ayrı bir ünite kullanılmaktadır.


10. Soru

Stüdyo aydınlatmasında kullanılan ışık kaynakları nelerdir?

Cevap

Temel olarak stüdyo aydınlatması için kullanılacak yapay ışık kaynakları şu şekilde sıralanabilir:
• Anahtar Işık (Key Light)
• Dolgu Işığı (Fill Light)
• Tepe Işığı (Top Light)
• Arka Plan Işığı (Background Light)


11. Soru

Stüdyolarda interkom ne şekilde kullanılır?

Cevap

Kapalı devre olarak çalışan dahili haberleşme cihazı ya da diğer adıyla interkom yapım kontrol odasından yönetmenin programla ilgili talimatlarını ilgili kameramana ya da sunucuya ulaştırmasını sağlamaktadır.


12. Soru

Referans görüntü monitörü nedir?

Cevap

Stüdyo kameraları tarafından yapılan çekimlerin teknik olarak dalga boyları ile ölçüldüğü ve grafiksel olarak analiz edildiği, yayına çıkmadan önce görüntünün yayın çıkış değerlerine göre istenilen düzeye çekilebilmesi ve yayın öncesi görüntünün teknik referans noktaları üzerinden kalitesinin kontrol edildiği cihazdır.


13. Soru

Program yönetmeninin görevi nedir?

Cevap

Televizyon programlarında, özellikle çekim sürecinden itibaren
stüdyo içi ve yapım kontrol ve teknik odalardaki personel ile eş güdümlü bir şekilde, söz konusu bu kişileri ve akışı koordine ederek önceden planlanmış yapım sürecini yöneten kişidir. Televizyon programının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapımcıdan sonra en önemli katkı yönetmenindir


14. Soru

Stüdyo şefinin görev tanımı neleri içermektedir?

Cevap

Çok sayıda kamera ve seyircinin olduğu geniş stüdyolarda, yönetmenin
doğrudan kontrol edemeyeceği genel trafiğin, akışın ve seyircinin yönetilmesi gibi işleri, yönetmenle işbirliği içerisinde gerçekleştiren görevlidir. Stüdyonun içinde adeta yönetmenin adına konuşan ve insanları yöneten eleman olarak stüdyo şefi görevlendirilir.


15. Soru

Sanat yönetmeni stüdyo yapımında nelerden sorumludur?

Cevap

Yapımın sanatla ilgili olması ya da bir sanat performansının gerçekleşeceği durumlar öncelikli olmak üzere sahne ve kostüm tasarımı, koreografi sunumu ya da stüdyonun düzenlenmesi gibi konularda yönetmen ve yapımcının vizyonları doğrultusunda görsel içerik ve fikirleri uygular. Sanat, estetik ve renk bilgisi çerçevesinde dekor, giysi, aksesuar ve objeleri tasarlar ve sorumlu olarak uygulatır.


16. Soru

KJ Operatörünün görevi nedir?

Cevap

Stüdyolarda gerçekleşen yayınlar sırasında izleyiciyi bilgilendirmek
amacıyla televizyon ekranında yer alan alt yazıları KJ cihazından kullanarak yayına/kayda ileten görevlidir. Program sırasında ekranda görülen sunucu ve konuk isimleri, telefon numaraları, program ismi gibi bilgileri KJ operatörü yayına/kayda iletmektedir.


17. Soru

Ölçü bakım görevlisi ne gibi görevleri yürütür?

Cevap

Yapım esnasında kullanılan tüm teknik cihaz, donanım ve ek parçaların tamir ve bakımını üstlenir. Söz konusu cihazların teknik değerlere uygunluğunu denetler, kalibrasyonunu ve periyodik bakımlarını sağlar.


18. Soru

Teknik yönetmen yayının hangi yönünden sorumludur?

Cevap

Yapımın görsel ve işitsel üretim süreçleri anlamında teknik olarak tüm sorumluğunu üstlenen kişidir. Programın gerçekleşmesi esnasında yönetmenin verdiği talimatlar çerçevesinde teknik masayı ve personeli yönetir.


19. Soru

Sürekli setler ne tür programlarda kullanılır?

Cevap

Gündelik ya da haftalık olarak rutin olarak hazırlanan haber, yemek ve talk show programları gibi yapımlarda sahne düzenleri sabit olarak kurulurlar. Stüdyo içerisinde sabit kalan bu setlerin dışında kalan alanlar diğer televizyon yapımlarının çekimleri için kullanılabilmektedir.


20. Soru

Televizyonda fonksiyon temelli örgütlenmenin ne tür bir yapısı vardır?

Cevap

Fonksiyon temelli örgüt yapısında televizyon kuruluşunun organizasyon yapısı ve yukarıdan aşağıya dikey ilişki biçiminde yönetim kontrolünün doğrudan hissedildiği ve çok katmanlı bir yapıya karşılık gelmektedir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v