Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Iptv Ve İnternet Tv Yayıncılığı
Iptv ağını açıklayınız?
Uydu ve yerel ağlardan uydu veya çatı anteniyle alınan televizyon yayınları, görüntü sıkıştırma standartlarıyla sıkıştırılır (MPEG-2, MPEG-4 gibi). Ses, veri ve görüntü (video) telefon hatları üzerinden DSL Sayısal Abone Hattına gelir. Burada tüm ses, veri ve görüntüler tek bir hat üzerinden birlikte gidecek duruma getirilir (Multiplex-Çoğullama). Oluşturulan sinyal, tek bir hat üzerinden kullanıcıya gönderilir. Kullanıcıya gelen sinyal, kullanıcının evinde bulunan bir DSL dağıtıcına girer. IPTV sistemi üzerinden gelen telefon konuşmaları telefon cihazına, veriler bir DSL modem ile bilgisayara ve görüntü de bir set üstü kutu aracılığıyla televizyon alıcısına gider.
Iptv’nin genel özellikleri nelerdir?
IPTV sistemi üzerinden aşağıdaki hizmetler verilmektedir. ? Televizyon Yayını ? Radyo Yayını ? VOD (Video on Demand) İsteğe Bağlı Görüntü izleme ? MOD (Music on Demand) İsteğe Bağlı Müzik Dinleme ? PVR (Personal Video Recorder) Kişisel Görüntü Kaydı ? NPVR (Network PVR) Ağ Üzerinde Kişisel Görüntü Kaydı ? Geniş Bantlı internet Hizmeti; aboneye geniş bant üzerinden yüksek hızlı internet hizmeti verilir. ? Telefon Hizmeti ? Oyunlar ? Etkileşimli Abone Hizmeti ? Kişiselleştirilmiş Reklam Hizmeti
İnternet tv yayınını açıklayınız?
İnternet TV, var olan internet hatları üzerinden yapılan yayındır. Günümüzde yayın izni olan kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. IPTV ile aralarında belirgin farklılıklar vardır. Genellikle IPTV ile aynı özelliklere sahip olduğu sanılır. internet TV yayınlarına bağlanıldığında hat hızı yavaşsa bağlantı için bir süre beklenir. Görüntü izlemesi devamlı değildir. Bir süre izlenilir ve yayın durur. Görüntü bilgisayar ekranının bir kısmında izlenebilir. Özellikle yayınlanan programlara ilgi fazlaysa sayısı tahmin edilemeyecek kadar fazla internet kullanıcısı ana sunucuya bağlanmaya çalışır.
IP tabanlı yeni ağların sağladığı özellikler nelerdir?
IP tabanlı yeni ağların sağladığı iki önemli özellik:
• Gelecek nesil mobil kullanıcılara hizmet vermeyi destekler.
• İletişim için kullanılan radyo ve televizyon teknolojilerinden bağımsızdır ve küresel dolaşımı destekler.
TCP/IP- İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü nedir?
TCP/IP- İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü
TCP/IP, iki katmanlı bir iletişim protokolüdür. Üst katman TCP, alt katman ise IP’dir. TCP (Transmission Control Protocol) İletim Kontrol Protokolü, verilerin iletilmesinden önce, verileri paketlere ayırır. Daha sonra alıcıda, gelen veri paketlerini, düzgün olarak birleştirilebilmesi için sıraya koyar. IP (Internet Protocol) İnternet Protokolünün yaygınlaşması, o güne kadar var olan iletişim sistemleriyle verilemeyen hizmetler gerçekleştirilebilmiştir. İnternet Protokolü, veri paketlerinin istenilen adreslere gönderilmesini kontrol eder. TCP/IP İletim Kontrol Protokolü/Internet Protokolü, 1970’li yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır. 1980’li yıllarda kullanılmaya başlanılan TCP/IP, günümüzde milyonlarca kullanıcısı olan İnternet’in en fazla kullanılan ağ protokolü olmuştur.
Televizyon yayınları sınıflandırmaları nelerdir?
? Karasal ? Uydu ? Kablo ? Mobil
MOD nedir?
MOD (Music on Demand) İsteğe Bağlı Müzik Dinleme; dinleyici istediği müzik parçasını seçerek dinler.
Ip tabanlı yeni ağların sağladığı en önemli iki özellik nedir?
? Gelecek nesil mobil kullanıcılara hizmet vermeyi destekler. ? İletişim için kullanılan radyo ve televizyon teknolojilerinden bağımsızdır ve küresel dolaşımı destekler.
Yeni nesil ağların uygulama alanları neleri içerir?
Yeni Nesil Ağların Uygulama Alanları
• Ses ve görüntü, abonelerin isteklerine bağlı olarak gönderilebilmektedir. Aboneler kendi izleme ve dinleme programlarını yapabilir.
• Ağ üzerinden görüntülü konferans (video konferans) verilebilir.
• Programlara istenilen yer ve zamanda ulaşılabilir.
• Televizyon ve radyo yayınları gerçek zamanlı veya etkileşimli olarak izlenebilir.
• Yarışmalara ve oylamalara gerçek zamanlı olarak katılım olanağı vardır.
• Altyapıda sağlanan güvenlik nedeniyle gerçek zamanlı finans işlemleri yapılabilir
Iptv ‘nin getirdiği yenilikler nelerdir?
? Yayın içerikleri özelliklerine göre sınıflandırılmış,kanal sayısı artırılmış ve tematik kanallar oluşturulmuştur. ? SD ve HD kalitesinde görüntü izlenebilmektedir ? Arşivden istenilen herhangi bir programın seçilip izlenebilmektedir. ? Kişiselleştirilmiş ağ oluşumuyla etkileşim sağlanmıştır. ? Hizmet ve Deneyim Kalitesi sağlanmıştır. ? İzleyici, yayını kontrol edebilmektedir. ? İzleyici istediği içeriği kaydedilebilmektedir. ? İzleyiciye özel içerik sağlanabilmektedir. ? Sistem üzerinden alışveriş yapılabilmekte ve oyun oynanabilmektedir. ? ADSL geniş bant teknolojisiyle kısa zamanda kapsama alanı genişletilebilmektedir
IPTV’nin getirdiği yenilikler nelerdir?
IPTV’nin Getirdiği Yenilikler
• Yayın içerikleri özelliklerine göre sınıflandırılmış, kanal sayısı artırılmış ve tematik kanallar oluşturulmuştur.
• SD ve HD kalitesinde görüntü izlenebilmektedir
• Arşivden istenilen herhangi bir programın seçilip izlenebilmektedir.
• Kişiselleştirilmiş ağ oluşumuyla etkileşim sağlanmıştır.
• Hizmet ve Deneyim Kalitesi sağlanmıştır.
• İzleyici, yayını kontrol edebilmektedir.
• İzleyici istediği içeriği kaydedilebilmektedir.
• İzleyiciye özel içerik sağlanabilmektedir.
• Sistem üzerinden alışveriş yapılabilmekte ve oyun oynanabilmektedir.
• ADSL geniş bant teknolojisiyle kısa zamanda kapsama alanı genişletilebilmektedir.
TCP/IP iletim Kontrol Protokolü/Internet Protokolü tarihçesi nedir?
TCP/IP iletim Kontrol Protokolü/Internet Protokolü, 1970’li yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır. 1980’li yıllarda kullanılmaya başlanılan TCP/IP, günümüzde milyonlarca kullanıcısı olan internet’in en fazla kullanılan ağ protokolü olmuştur. İnternet ağ mimarisi katmanlı bir yapıya sahiptir. Bilgisayar tabanlı sitemler arasındaki iletişim bu katmanlar tarafından yürütülür.
Iptv yayın akışını açıklayınız?
IPTV hizmetinin verildiği sistem dört temel bileşenden oluşur: ? İçerik Sağlayıcı (Content Provider), yayınlanacak tüm içeriklerin aynı platform üzerinden yayınlanmak üzere hazırlandığı sunucudur. ? Hizmet Sağlayıcı (Service Provider), eşgüdüm, denetim, güvenlik ve faturalamanın yapıldığı sunucudur. ? Ağ Sağlayıcı (Network Provider), yayınların son kullanıcıya (end-user) hızlı ve kesintisiz olarak ADSL ve VDSL gibi hatları sağlayan sunucudur. ? Kullanıcı (User), sisteme abone olan ve alıcısında yayını alacak set üstü kutuya sahip kişidir.
Ip tabanlı iletişime geçişteki üç aşamayı açıklayınız?
1. Aşama: 1994- 2000 Var olan ağlar üzerinden geniş alanlı hizmetler sunulmuştur. Bu alt yapıya ek olarak GSM (Globale System for Mobile Communications), Mobil iletşim için küresel sistem ve katma değerli hizmetler gelişmiştir. IP, veri iletişimi ve yeni hizmetler için temel protokol olmuştur. 2. Aşama: 2000-2006 3G Üçüncü nesil mobil, WLAN (Wireless Local Area Network) Kablosuz Yerel Alan Ağ ve WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) hizmetleri başlamıştır. Geniş bantlı erişimin gerçekleştirilmesiyle çoklu ortam hizmetleri, düşük maliyetle verilmiştir. 3. Aşama: 2006- 2015 içeriklerin çoğalması ve zenginleşmesi, veri hızının artırılmasını gerektirmektedir. Kullanıcıların, her zaman, her yerde ve anında verilere ulaşması günlük yaşantının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Sayısal teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, IP tabanlı ağlar üzerinden iletişim ve sayısal (Multi Media) Çoklu Ortam Hizmetleri yaygınlaşacaktır.
Sayısal teknolojinin tv yayıncılığı üzerindeki etkileri nelerdir?
Bilgisayar, iletişim ve tüketici elektroniğindeki gelişmeleri hızlandırmıştır. Bu teknolojiler, çoklu ortam hizmetlerinin sunulması olanağını sağlamış ve zengin içerikler, kullanıcılara rahatlıkla ulaştırılabilmiştir. Her geçen yıl, daha fazla zengin içerik internet üzerinden dağıtılır hale gelmiştir. Geleneksel yayıncılık özelliği olan tek yönlü iletişim, yerini iki yönlü ve etkili iletişime bırakmıştır. Kullanıcılar telli veya telsiz bağlantılarla birçok yerden internete bağlanabilmektedir.
IP tabanlı yeni ağların üstünlükleri nelerdir?
IP tabanlı yeni ağların üstünlükleri:
• Şebeke Mimarisi
• Sinyalleşme
• Kontrol
• Hareketliliğin yönetimi
• Ağ güvenliği
• Servis kalitesi sunma
IPTV Ağı ne şekillerde ulaşır?
IPTV Ağı
Uydu ve yerel ağlardan uydu veya çatı anteniyle alınan televizyon yayınları, görüntü sıkıştırma standartlarıyla sıkıştırılır (MPEG-2, MPEG-4 gibi). Ses, veri ve görüntü (video) telefon hatları üzerinden DSL Sayısal Abone Hattına gelir. Burada tüm ses, veri ve görüntüler tek bir hat üzerinden birlikte gidecek duruma getirilir (Multiplex-Çoğullama). Oluşturulan sinyal, tek bir hat üzerinden kullanıcıya gönderilir. Kullanıcıya gelen sinyal, kullanıcının evinde bulunan bir DSL dağıtıcına girer. IPTV sistemi üzerinden gelen telefon konuşmaları telefon cihazına, veriler bir DSL modem ile bilgisayara ve görüntü de bir set üstü kutu aracılığıyla televizyon alıcısına gider.
TCP/IP, genel olarak kaç katmandan oluşur?
TCP/IP, genel olarak dört katmandan oluşur: ? Uygulama Katmanı (Application Layer). Uygulama protokolleriyle ağa erişim için gerekli alt yapıyı sağlar. ? Ulaşım Katmanı (Transport Layer). Uçtan uca, iletişim bağlantılarının sağlanması için çalışır. ? Ağ Katmanı (Network Layer). İnternet katmanı olarak da tanımlanır. Bu katman, alt ağlar arasında yönlendirmeyi ve aktarmayı sağlar. ? Fiziksel Katman (Physical Layer). En alt katmandır. Verilerin, fiziksel ortamlarda taşınabilmeleri için gerekli yapıyı sağlar.
IPTV Yayınının Temel Özellikleri nelerdir?
IPTV Yayınının Temel Özellikleri
ITU-T Odak gurubu, Haziran 2006 yılında Cenevre’de yaptığı toplantıda IPTV’yi şöyle tanımlamıştır. “IPTV, gereken seviyede Hizmet Kalitesi (QoS), Deneyim Kalitesi (QoE), güvenlik, etkileşim ve güvenirlilik sağlayarak yönetilen, IP tabanlı ağlar üzerinden, televizyon, ses, metin, grafik, veri dağıtımının yapıldığı çoklu ortamlı bir servistir.” (Li, Liu, Wu, 2007) Hizmet Kalitesi (QoS- Quality of Service), Bir performansın ortak etkisidir. Bu ortak etki bir hizmet kullanıcısının memnuniyet düzeyiyle belirtilir. Deneyim Kalitesi (QoE- Quality of Experience), bir uygulama veya hizmetin, son kullanıcı tarafından genel olarak kabul edilebilirliğidir. IPTV, görüntü, ses ve veri sinyallerinin noktadan noktaya, IP protokolü kullanılarak geniş bir bant üzerinden gönderildiği bir sistemdir. Televizyon yayınları internetin geniş bant alt yapısı üzerinden gerçekleştirilir. Yayın, özel olarak yönetilen bir ağ üzerinden yapılır. Kapalı bir yapıda, kişiye özel, IP tabanlı güvenlikli kanallar üzerinden yapılan yayında, içerik kontrolü geniş olarak sağlanır. IPTV, program odaklı yayın anlayışını, izleyici ve içerik odaklı yayına dönüştürmüştür. IPTV, televizyon kanallarını da içeren çoklu ortamların, izleyiciye sunulduğu yeni bir platformdur. Çoklu Ortam (Multimedia) ve Televizyon yayıncılığına yeni bir anlayış getirmiştir. IPTV prensibi ile ilk yayın ABC (American Broadcasting Company) tarafından 1994 tarihinde gerçekleştirilmiştir. IPTV’ye Telekom operatörleri ve içerik üreticileri büyük bir ilgi göstermektedir. IPTV; ses, veri ve görüntüyü bir ticari paket halinde üçlü hizmet (triple play) olarak vermektedir.
Iptv tanımını yazınız?
IPTV:Görüntü,ses ve veri sinyallerini noktadan noktaya, geniş bantlı bir hat üzerinden IP ,internet protokolü kullanarak gönderen bir sistemdir.
Tüketici genel talebi nedir?
? Yüksek hız ? Zengin içerik ? Güvenli bağlantı
IP tabanlı iletişime geçişteki aşamalar nelerdir?
IP tabanlı iletişime geçişteki üç aşama vardır:
1. Aşama: 1994- 2000 Var olan ağlar üzerinden geniş alanlı hizmetler sunulmuştur. Bu alt yapıya ek olarak GSM (Globale System for Mobile Communications), Mobil İletişim için Küresel Sistem, ve katma değerli hizmetler gelişmiştir. IP, veri iletişimi ve yeni hizmetler için temel protokol olmuştur.
2. Aşama: 2000- 2006 3G Üçüncü nesil mobil, WLAN (Wireless Local Area Network) Kablosuz Yerel Alan Ağı ve WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) hizmetleri başlamıştır. Geniş bantlı erişimin gerçekleştirilmesiyle çoklu ortam hizmetleri, düşük maliyetle verilmiştir.
3. Aşama: 2006- 2015 İçeriklerin çoğalması ve zenginleşmesi, veri hızının artırılmasını gerektirmektedir. Kullanıcıların, her zaman, her yerde ve anında verilere ulaşması günlük yaşantının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Sayısal teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, IP tabanlı ağlar üzerinden iletişim ve sayısal (Multi Media) Çoklu Ortam Hizmetleri yaygınlaşacaktır.
Ip tabanlı yeni ağların üstünlükleri nelerdir?
? Şebeke mimarisi ? Sinyalleşme ? Kontrol ? Hareketliliğin yönetimi ? Ağ güvenliği ? Servis kalitesi sunma
Iptv mimarisini tanımlayınız?
Yayınlanacak programların tümü içerik sağlayıcıda bir program dahilinde hazırlanır. Hazırlanan programlar hizmet sağlayıcıya gönderilir. Hizmet sağlayıcı güvenli ve denetimli bir yapılandırmaya sahiptir. Hizmetin gereğine göre programlar ağ sağlayıcıya gönderilir. Ağ sağlayıcı geniş bantlı ve IP özelliğinde çalışır. Programlar kullanıcı adreslerine doğrudan gönderilir. Kullanıcıya gelen yayın, ev ağına giriş yapar. Yayın içindeki programlar ev ağı üzerinden set üstü kutuya gönderilir.
Yayınlar nasıl sınıflandırılır?
Yayınlar; Karasal, Uydu, Kablo ve Mobil olarak sınıflandırılmaktadır.
Tcp/Ip-iletim/internet protokolünü tanımlayınız?
TCP/IP, iki katmanlı bir iletişim protokolüdür. Üst katman TCP, alt katman ise IP’dir. TCP (Transmission Control Protocol) iletim Kontrol Protokolü, verilerin iletilmesinden önce, verileri paketlere ayırır. Daha sonra alıcıda, gelen veri paketlerini, düzgün olarak birleştirilebilmesi için sıraya koyar. IP (Internet Protocol) internet Protokolünün yaygınlaşması, o güne kadar var olan iletişim sistemleriyle verilemeyen hizmetler gerçekleştirilebilmiştir. İnternet Protokolü, veri paketlerinin istenilen adreslere gönderilmesini kontrol eder.
Iptv hizmetinin kaç temel bileşeni vardır?
4 temel bileşeni vardır, bunlar; ? İçerik sağlayıcı ? Ağ sağlayıcı ? Hizmet sağlayıcı ? Kullanıcı
Dünya iletişim pazarında hangi üç güç birleşimi vardır?
Günümüzde, dünya iletişim pazarında aşağıda belirtilen üç gücün birleşmesini kaçınılmaz kılmaktadır:
• Televizyon.
• Bilişim İletişim Ağları.
• İçerik Sağlayıcıla
ADSL bakışımsız sayısal abone hattı hakkında bilgi veriniz?
Günümüzde internet bağlantısı için en çok kullanılan bağlantı tekniğidir. Bakışımsız (Asymetric) kelimesi, veri transfer hızının, gönderim ve alım için eşit olmadığını belirtir. Mevcut telefon iletişimi için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlamaktadır. ADSL, kullanıcılarına yüksek hızlarda bakışımsız veri haberleşmesi sağlarken eşzamanlı olarak da telefon görüşmesi olanağı sağlayan bir teknolojidir. Ses ve verinin birbirlerini etkilememesi için ayırıcı (splitter) kullanılması gerekir
İnternet kullanıcı/tüketicilerin genel talepleri nelerdir?
Tüketicilerin genel talebi şunlardır:
• Yüksek Hız.
• Zengin İçerik.
• Güvenli Bağlantı
İnternet TV’nin genel özellikleri nelerdir?
İnternet TV’nin genel özellikleri şöyle özetlenebilir.
• Kapsama alanı çok geniştir. Dünyanın her yerinden yayınlara ulaşılabilir.
• Yayın şifreli değilse her internet abonesi yayına erişebilir. Bu nedenle yayına kimin eriştiği bilinmez.
• Sistemden beklenen Hizmet Kalitesi (QoS) garanti edilemez.
• Sisteme bağlantı hızı genellikle 1 Mbit/saniye’nin altındadır.
• Görüntü için bilinen bilgisayar sıkıştırma sistemleri kullanılır (Quick Time Flash gibi).
• Görüntü kişisel bilgisayar ekranında izlenebilir.
• Çözünürlük düşüktür (QCIF 176 X 144, CIF 352 X 288).
• Devamlı izleyebilme garantisi yoktur, hattın sürekli bağlı kalmasına güvenilemez.
• Sistem güvenli değildir.
• Abonelere destek hizmet verilmez.
• İsteğe bağlı hizmetler düşük kalitededir
Yeni nesil ağların uygulama alanları nerelerdir?
? Ses ve görüntü, abonelerin isteklerine bağlı olarak gönderilebilmektedir. Aboneler kendi izleme ve dinleme programlarını yapabilir. ? Ağ üzerinden görüntülü konferans (video konferans) verilebilir. ? Programlara istenilen yer ve zamanda ulaşılabilir. ? Televizyon ve radyo yayınları gerçek zamanlı veya etkileşimli olarak izlenebilir. ? Yarışmalara ve oylamalara gerçek zamanlı olarak katılım olanağı vardır. ? Altyapıda sağlanan güvenlik nedeniyle gerçek zamanlı finans işlemleri yapılabilir.
IP tabanlı iletişime geçişte kaç aşama vardır?
IP tabanlı iletişime geçiş değişik aşamalarda olmuştur. IP tabanlı iletişime geçişteki üç aşama vardır.
IPTV’nin Genel Özellikleri' nde IPTV sistemi üzerinden hangi hizmetler verilmektedir?
IPTV’nin Genel Özellikleri
IPTV sistemi üzerinden aşağıdaki hizmetler verilmektedir.
• Televizyon Yayını: SD ve HD kalitesinde Uluslararası, Ulusal, Bölgesel, Yerel ve Kişiselleştirilmiş televizyon yayınları izlenebilir.
• Radyo Yayını: Uluslararası, Ulusal, Bölgesel, Yerel ve Kişiselleştirilmiş radyo yayınları dinlenebilir.
• VOD (Video on Demand) İsteğe Bağlı Görüntü İzleme; izleyici istediği programı seçerek izler.
• MOD (Music on Demand) İsteğe Bağlı Müzik Dinleme; dinleyici istediği müzik parçasını seçerek dinler.
• PVR (Personal Video Recorder) Kişisel Görüntü Kaydı; izleyici cihaz üzerinde istediği programı kaydedebilir.
• NPVR (Network PVR) Ağ Üzerinde Kişisel Görüntü Kaydı; izleyici istediği programı ağ üzerinde kaydedebilir.
• Geniş Bantlı İnternet Hizmeti; aboneye geniş bant üzerinden yüksek hızlı İnternet hizmeti verilir.
• Telefon Hizmeti; aboneye sabit ve mobil sistemler üzerinden telefonla görüşme, mesaj gönderme hizmetleri verilir.
• Oyunlar; aboneye sistem üzerinden kendi başına veya bir başkasıyla oyun oynama hizmeti verilir.
• Etkileşimli Abone Hizmeti; aboneye oy kullanma, alışveriş yapma gibi etkileşimli hizmetler verilir.
• Kişiselleştirilmiş Reklam Hizmeti, aboneye kişiye özel reklam hizmeti verilir EPG (Electronic Program Guide) Elektronik Program Rehberi hizmetisağlar.
NPVR nedir?
NPVR (Network PVR) Ağ Üzerinde Kişisel Görüntü Kaydı; izleyici istediği programı ağ üzerinde kaydedebilir.
Ağ sağlayıcı nedir?
Ağ Sağlayıcı (Network Provider), yayınların son kullanıcıya (end-user) hızlı ve kesintisiz olarak ADSL ve VDSL gibi hatları sağlayan sunucudur.
İnternet TV’nin genel özellikleri nedir?
İnternet TV’nin genel özellikleri şöyle özetlenebilir. ? Kapsama alanı çok geniştir. ? Yayın şifreli değilse her internet abonesi yayına erişebilir. ? Sistemden beklenen Hizmet Kalitesi (QoS) garanti edilemez. ? Sisteme bağlantı hızı genellikle 1 Mbit/saniye’nin altındadır. ? Görüntü için bilinen bilgisayar sıkıştırma sistemleri kullanılır (Quick Time Flash gibi). ? Görüntü kişisel bilgisayar ekranında izlenebilir. ? Çözünürlük düşüktür. ? Devamlı izleyebilme garantisi yoktur, hattın sürekli bağlı kalmasına güvenilemez. ? Abonelere destek hizmet verilmez. ? İsteğe bağlı hizmetler düşük kalitededir.
Bir ağ kaç bölümden oluşur?
Bir ağ iki ana bölümden oluşur:
• Düğümler (Nodes)
• Bağlantılar (Links)
IPTV hizmetinin verildiği sistem nelerden oluşur?
IPTV hizmetinin verildiği sistem dört temel bileşenden oluşur.
• İçerik Sağlayıcı (Content Provider), yayınlanacak tüm içeriklerin aynı platform üzerinden yayınlanmak üzere hazırlandığı sunucudur. Örneğin; televizyon ve radyo kanallarının yanı sıra, sinema filmlerinin de sunumunu sağlar.
• Hizmet Sağlayıcı (Service Provider), eşgüdüm, denetim, güvenlik ve faturalamanın yapıldığı sunucudur.
• Ağ Sağlayıcı (Network Provider), yayınların son kullanıcıya (end-user) hızlı ve kesintisiz olarak ADSL ve VDSL gibi hatları sağlayan sunucudur.
• Kullanıcı (User), sisteme abone olan ve alıcısında yayını alacak set üstü kutuya sahip kişidir.
İnternet TV nedir?
İnternet TV, var olan İnternet hatları üzerinden yapılan yayındır. İnternet TV, internet kullanıcılarına açık ağ üzerinden yapılır. Günümüzde yayın izni olan kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. IPTV ile aralarında belirgin farklılıklar vardır. Genellikle IPTV ile aynı özelliklere sahip olduğu sanılır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 58
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 918
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20161
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582