Turizm Pazarlaması Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Turizm Pazarlamasında Sosyal Medya Kullanımı
Web 2.0 teknolojisininr İnternet kullanıcıları üzerindeki etkisi nedir?
Web 2.0 teknolojisi ise her bir İnternet kullanıcısını aynı zamanda bir içerik yaratıcısı hâline getirdi. Her tüketici yayın tekelini elinde bulunduran gruplardan bağımsız olarak özgürce kendi içeriğini oluşturabilir, yayınlayabilir, paylaşabilir hâle geldi. Böylelikle sayılı miktarda geleneksel medya aracının yanı sıra neredeyse sonsuz sayıda bireysel yayıncı tarafından sunulan içeriklerden istediğimizi seçme özgürlüğüne sahip olduk.
Sosyal medyada tüketiciler tarafından yaratılan içeriğin ekonomik etkileri nelerdir?
Sosyal medyada tüketiciler tarafından yaratılan içeriğin bazı ekonomik ve sosyal etkileri söz konusudur. Ortaya çıkan yeni gelir modelleri, düşük pazara giriş maliyetleri, kârlılık için ölçek ekonomilerine gerek olmayışı sektöre yeni oyuncuları çekmekte ve pazarı büyütmektedir. Böylelikle pazarda istihdam oranı da artmıştır. Geleneksel medyanın izlenme oranı düşmüş, tüketiciler medya takibi konusunda daha seçici hâle gelmiştir.
İşletmelerin sosyal medyada başarılı olmaları neye bağlıdır?
İşletmelerin sosyal medyada başarılı olmaları, etkin bir sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirmiş olmalarına bağlıdır.
Sosyal medyanın pazarlamadaki etkisi nedir?
Pazarlama mantığıyla düşünüldüğünde sosyal medya, geleneksel pazarlamada gücü elinde bulunduran işletmelerin müşterileri yönettiği değil, yarattığı içerikle gücü eline alan tüketicilerin işletmeleri denetlediği, yönlendirdiği, geliştirdiği mecranın adıdır.
Web 2.0 teknolojisi ile tüketicilerin kazanımları ne oldu?
Pek çok İnternet sitesinde bir ürün satın aldığınızda içinde bulunduğunuz pazar bölümünün ilgilendiği diğer ürünleri gösteren uzantılar yer aldı. Fiyat karşılaştırma motorları ile tüketicilerin kısa sürede hangi ürünün daha hesaplı olduğunu belirleme şansı doğdu. Ödemek istediğiniz fiyat İnternet ortamında oluştuğunda e-posta ile uyarılmanız mümkün oluyor. Yine İnternet sayesinde işletmeler mağaza ve personel giderlerinden kurtularak ürünlerini istedikleri fiyattan satabilme, tüketiciler de ilgilendikleri ürünler hakkında kolayca bilgi sahibi olma şansına sahip oldular. Online tüketim tüketiciye artı zaman yaratmış oldu. Küçük şehirlerde yaşayan tüketicilerin sınırlı pazar imkânları genişledi. Kullanıcı tek tuş hareketi ile kendisini bir gruba, coğrafi lokasyona, hiç gitmediği bir yere, hatta bazen birden fazla siyasi/fikri cepheye, kanada, ideolojiye ait hissedebilmektedir. Dahası yine bir tık ile düşündüklerini inkâr edebilmektedir.
Kullanıcı tarafından yaratılan kullanıcıların kendi deneyimlerini, hayat hikayelerini, önem verdikleri konuları diğer kullanıcılarla paylaştıkları sosyal paylaşım platformlarına ne ad verilir?
Bloglar kullanıcı tarafından yaratılan içeriğin en güzel örneklerindendir. Sosyal medyada kullanıcılar tarafından tutulan online günlüklerdir. Kullanıcıların kendi deneyimlerini, hayat hikayelerini, önem verdikleri konuları diğer kullanıcılarla paylaştıkları samimi sosyal paylaşım platformlarıdır.
Sosyal medya pazarlamasında, işletmeleri bekleyen tehlikeler nelerdir?
Sosyal medya pazarlamasında işletmeleri bekleyen en önemli tehlikeler, bir strateji oluşturmadan sosyal medyada yer alma, yanlış stratejiler uygulama, üst yönetimin desteğinin olmaması, yetersiz zaman ve kaynak aktarımı, ölçüm yapmama ya da hatalı ölçümleme, günlük trendlere kapılma, yeni şeyler denemeye isteksizlik, bir gecede sonuca ulaşmayı beklemek, kontrolü elinde tutmaya çalışmak, kötü niyetli çalışanlar, karşılık vermekte yavaş kalmak, tüketicilerin gücünü göz ardı etmektir. İşletmeler için sosyal medyanın taşıdığı en önemli risklerden biri de çalışanların çok fazla bilgi paylaşıyor olması, şirket için gizli bilgilerin deşifre edilmesi, marka imajının zedelenmesi, artan davalara maruz kalma, kötü amaçlı yazılım ve düzenleyici kuralların ihlal edilmesidir. Bu tehlikelerden korunmak titizlikle hazırlanmış bir sosyal medya stratejisi ile mümkündür.
Turizm açısından bloklar kaça ayrılır?
Turizm açısından bakıldığında bloglarda dört ana grup mevcuttur. Bunlar bireysel bloglar, iş birlikçi bloglar, kurumsal bloglar ve geleneksel medya bloglarıdır.
Sosyal medyanın temeli nasıl atılmıştır?
İnternetin hayatımıza girmesiyle zamandan ve mekândan bağımsız, çit yönlü ve etkileşimli iletişim imkânı artmış; sosyal medyanın temelini bu teknolojik gelişim atmıştır.
İşletme bloğunun işletmeye faydası nedir?
Bir işletme bloğu işletmeye inanılırlık, etkin müşteri ilişkileri, etkin medya ilişkileri, içsel iş birliği, bilgi yönetimi, işe alma süreçlerini kolaylaştırma, pazar testi ve arama motoru görünürlüğünü artırma gibi faydalar sağlamaktadır
Başkalarının paylaşımlarını gözden geçirmesine imkân tanıyan web tabanlı hizmetlere ne ad verilir?
Kullanıcıların profil oluşturmasına, içerik paylaşmasına ve başkalarının paylaşımlarını gözden geçirmesine imkân tanıyan web tabanlı hizmetlere online sosyal ağlar denmektedir
Pazarlamada mikroblogların kullanımının faydaları nedir?
Pazarlamada mikroblogların kullanımı, tutundurma faydası sağlamanın yanı sıra izleyicilerle daha uzun süre bağlantılı kalma, popüler bir marka kimliği inşa etme ve hedef pazarın kapsama alanı içerisinde kalma gibi yararlar da sağlamaktadır
Web2.0 teknolojisinin sosyal medya ile nasıl bir bağlantısı vardır?
Sosyal medya, temeli Web2.0 teknolojisi ve felsefesi üzerine kurulu, içeriğin tüketicilerce yaratılmasına ve paylaşılmasına olanak veren İnternet tabanlı uygulamalardır. Dolayısıyla yaratıcı tüketicilerin üretimlerinin bir sonucudur. Bu süreçte Web2.0, geleneksel medya monologlarının, sosyal medya diyaloglarına dönüşmesini sağlamaktadır
Sosyal bilimlerde internetin tanımı nasıl yapılmıştır?
İnternetin sosyal bilimlere adapte edilmiş bir tanımını yapmak gerekirse insanların ve toplumların üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknoloji olduğunu söylemek mümkündür.
Sosyal medya nedir?
Sosyal medya; toplumun üst sınıflarının alt sınıfları yönettiği bir yönetim biçimi yerine, alt sınıfların üst sınıfları denetlediği, uyardığı ve geliştirmeye çalıştığı bir anlayışı ifade etmektedir. Bu nedenle alt sınıfın sürekli izlenmesinin gerektiği, çevrim içi etkileşim, etkili iletişim, paylaşım ve bilişim çağı olarak tanımlanabilir.
Web 1.0 teknolojisinin tarihsel gelişim aşamaları nedir?
Web 1.0 teknolojisi, tarihsel gelişim sürecinde üç aşamadan geçmiştir. İlki, yenilik aşamasıdır. Bu aşamada temel İnternet kavramları oluşturulmuş, donanım ve yazılım unsurları geliştirilmiştir. Bu dönem 1961-1974 yılları arasını kapsar. İkinci aşama, kurumsallaşma aşamasıdır. Üçüncü aşama 1995 sonrasını kapsamaktadır. Devletin İnternet'i sıradan insanların hayatlarının bir parçası hâline getirmek üzere özel kuruluşları desteklediği yılları ifade etmektedir.
Web 2.0 teknolojisi ne zaman ortaya çıkmıştır?
Web 2.0, 2004 yılında düzenlenen ve teknoloji dünyasından önemli isimlerin katıldığı bir konferansta tartışılan fikirler üzerine geliştirilen bir kavramdır. Tim O'Reilly, yeni nesil etkileşimli web siteleri, çevrim içi topluluklar ve kullanıcıların yarattığı içerikler ile temsil edilen bu yeni dönemi Web2.0 olarak adlandırmıştır.
Web 2.0 teknolojisi ile birlikte işletmelerin tüketicileri tanımaları için açısından ne tür gelişmeler oldu?
Web 2.0 teknolojisi ile birlikte yepyeni pazar ortamları, yepyeni satın alma biçimleri oluştu. İşletmeler için tüketiciler daha bilinir hâle geldi. İnternet ortamında yapılan tüketim tercihleri, kayıt altına alınan ilgi alanları, tüketiciyi tercihleri konusunda görünür kıldı. Pazarda hedef kitleyi tanımlamak kolaylaştı. Potansiyel tüketicilere ulaşmak daha kolay hâle geldi.
Kullanıcıların çevrim içi olarak 3 boyutlu modellenmiş bir dünyada işlerini yapabilmelerini sağlayan sanal dünyaların özelliklerinedir?
Sanal dünyalar, kullanıcıların çevrim içi olarak 3 boyutlu modellenmiş bir dünyada işlerini yapabilmelerini sağlayan sistemlerdir. Kullanıcıların belirledikleri karakterlerle sokaklarda gezebilmelerini, gerçek alışveriş yapabilmelerini, sanal ortamlarda ders ya da etüt yapabilmelerini, otellerde konaklama ya da reklam yapabilmelerini sağlayan ve genellikle oyun amacı ile ortaya çıkmış ortamlardır. Bu ortamlar web tarayıcı ya da bir program aracılığı ile çalışmakta olup İnternet olan her laptop ya da PC'de kullanılabilmektedir. Karakterler gerçek oldukları için etkileşim de birebirdir. Müşterilerin gerçek mağazalardaki deneyimlerine benzer deneyimlerin gerçekleştirilebildiği sanal dünyalarda müşterinin ürün bilgisi ve satın alma niyeti artırılabilir.
Sosyal medya pazarlamasının sonuçları nerede ölçülmelidir?
Sosyal medya pazarlamasının sonuçları yalnızca sosyal platformlarda değil çevrim dışı sahada da ölçülmelidir.
Sanal toplulukların amacı nedir?
Sosyal medyayla oluşan online topluluklar içerik oluşturdukça, mesaj oluşturma ve yayma gücü yeni paydaş türleri de denilen online toplulukların eline geçmiştir. Sanal topluluklar bilgiyi toplamakla değil, insanları bir araya getirmekle ilgilenir. Bu topluluklarda bireyler diğer insanlarla bağlantı kurdukları bir bağlılık atmosferi oluştururlar. Süreklilik arz eden etkileşimlerle bir anlayış ve doğruluk ortamı şekillendirirler (Akar, 2010). Bu açıdan bakıldığında sosyal medya platformlarında oluşan sanal toplulukların, geleneksel pazarlamada sınırları işletme tarafından çizilmiş pazar bölümlerine benzedikleri söylenebilir. Sanal topluluklarda topluluğun sınırını ise tüketiciler belirlemektedir. Tüketiciler kendilerini ortak bir ilgi alanı paydasında tanımlamakta ve topluluğun profili hakkında kendileri bilgi oluşturmaktadır.
Sosyal medya pazarlaması nedir?
Sosyal medya pazarlaması, işletmelerin sosyal medya platformlarını kullanarak gerçekleştirdiği pazarlama faaliyetlerini ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Bir sosyal medya stratejisi geliştirmek gerekli olan adımlar nedir?
Bir sosyal medya stratejisi geliştirmek aşağıdaki adımları gerektirir (Falkow, 2011, akt. Özata, 2013):
- Markanın sosyal grafiğinin oluşturulması
- Marka hakkında konuşulanların dinlenmesi
- İçeriğin analiz edilmesi
- Amaçların ve ölçüm kriterlerinin belirlenmesi
- Sosyal grafik üzerindeki önemli etkileyicilerin belirlenmesi
- İçerik stratejisinin oluşturulması
- Uygulama için taktik planın oluşturulması ve sosyal medya araç ve platformlarının belirlenmesi
- Sohbete katılım
- Sonuçların izlenmesi ve ölçümü
İçerik pazarlama nedir?
İçerik pazarlama reklam/banner körlüğü konusunda bir çözüm olarak hayatımıza girmiştir. Müşterileri reklama boğmak yerine gerçekten ilgilendikleri için tükettikleri içerikler sunmaya dayalı bir modeldir. İçerik pazarlama sayesinde işletmeler farklılaştırılmış pazarlama stratejisi takip edebilmektedir. Böylelikle hedeflenen tüketiciye, tam da ona seslenebilecek pazarlama mesajlarıyla ulaşmak mümkün olacaktır.
Bloglar ne zaman ortaya çıkmıştır?
1990'ların sonlarında, katılımcılığı artıran yeni bir ortam olarak bloglar hayata geçmiştir
Kimler Neo-tribler ya da yeni cemaatler olarak adlandırılır?
Turizm tüketicileri de sanal ortamlarda topluluklar oluşturmaktadır. Neo-tribler ya da yeni cemaatler olarak adlandırılan bu topluluklar ortak bir özel ilgi alanı, ürün ya da aktivite etrafında bir araya gelmişlerdir. Bu birliktelik onların heterojen demografik, ekonomik ve coğrafik özelliklerinin önüne geçmiştir. Onları bir araya getiren paylaşılan bir deneyim, satın aldıklarına atfettikleri değer, olaylar ve mekânlardır. Forumlarda, mesaj panolarında, sohbet odalarında bir araya gelmekte ve ortak ilgi alanlarını tartışmaktadırlar. Bu tartışmalar ve sohbetler turizm işletmeleri için takip edilmesi gereken önemli fırsatlar sunmaktadır.
Sosyal medya platformlarını sayınız.
Sosyal medya platformlarını 8 ana başlıkta toplamak mümkündür :
- Bloglar
- Mikrobloglar (Twitter gibi)
- İnternet forumları (Google grupları gibi)
- İnceleme ve değerlendirme siteleri (Yelp gibi)
- Sosyal haber ve sosyal işaretleme siteleri (Digg, StumpleUpon, Pinterest gibi)
- Sosyal ağ kurma siteleri (Facebook, Linkedln, Google + gibi)
- Medya paylaşım siteleri (YouTube, Flickr, Slideshare gibi)
- Sanal dünyalar (Second Life gibi)
Bloglar ve sosyal medya arasındaki ilişki nasıldır?
Birkaç yıl öncesine kadar bloglar ve sosyal medya birbirinden tamamen ayrı platformlardır. Bloglar uzun formatlı, ciddi emek gerektiren ürünlerken, sosyal medya kısa formatlı, bireysel ve spontandı. İnsanların dikkat düzeylerinin azalması gerekçesiyle blogların yerini sosyal medyanın alacağı konuşulmaktaydı. Öyle olmadı. Bugün bloglar sosyal medya ile birlikte var olmaya devam ediyor ve birbirlerini tamamlıyorlar. Sosyal medya iletilerini uzun gönderilerle zenginleştirmek için blogları, blogları tanıtmak ve önemli vurguların altını çizmek için de sosyal medyayı kullanmak daha yaygın bir uygulama hâline geldi.
Sosyal haber siteleri kullanıcılarına hangi hizmeti sunmaktadır?
Sosyal haber siteleri, kullanıcıların webden içerik göndermesi ve oylamasını sağlayan sitelerdir.
İnceleme ve Değerlendirme Sitelerinin özellikleri nedir?
Bu siteler tüketicilere ürünler, hizmetler, kitaplar, müzikler, oteller, restoranlar yani pazarlanabilir tüm varlıklarla ilgili olumlu-olumsuz düşüncelerini paylaşma imkânı veren ortamlardır.
Sosyal medyada tüketiciler tarafından yaratılan içeriğin kültürel etkileri nelerdir?
- Kültürel çeşitlilik artmıştır.
- Politik ve sosyal söyleşilerde açık bir platform oluşturulabilmiş, her türlü görüş özgürce dile getirilebilmiş ve tartışılabilmiştir.
- Kullanıcılara büyük kurumları etkileme ve olayları değiştirme gücü vermiştir. pazardaki ürünlerin kaliteleri ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olmaktadır.
- Tüketicilere işletmeleri disipline etme ve cezalandırma gücünü de vermektedir.
- Tüketici şikayetleri hiç olmadığı kadar hızlı yayılmakta ve diğer tüketicilerin satın alma kararlarını da etkiler hâle gelmektedir.
- işletme faaliyetlerini disipline etmektedir.
- Tüketiciler kısa sürede örgütlenebilmekte ve pazarda yaptırım gücüne sahip olabilmektedir.
- Toplu boykot hareketleri kısa sürede organize edilebilmektedir.
- Tüketicilerin şikayet ve boykot süreçlerini kolaylaştıran bu teknoloji, işletmeler hatta ülkeler için kontrolü güç bir tehdit hâline gelebilmektedir.
Sosyal medyanın turizm pazarlamasındaki yeri nedir?
Sosyal medya turistik tüketicilerin satın alma karar süreçlerini de etkiler hâle gelmiştir. Seyahat edenler fikir ve deneyimlerini diğer kullanıcılar ile paylaşmakta ve onların seyahat kararlarını etkileyebilmektedir. İnsanların geziler, gidilecek yerler, yenecek yemekler, konaklanacak otellerle ilgili bilgi alması, yorum ve içerikleri alması ve yaratması, diğer gezginlerle sosyal medyada etkileşim içerisine girmesi için kullanıcı tarafından üretilen içerikler geniş imkânlar sunmaktadır. Bu ortamlar turizm pazarlamasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Sosyal medya ile işletmelerin tüketicilere bakışı nasıldır?
Sosyal medya ile şekillenen yeni pazarlama anlayışında, işletmelerin tüketicilere bakışı da değişmektedir. Bu dönemde tüketici pasif konumdaki bir hedef kitle değil, değer üretimine ortak olan gerçek bir paydaş gibidir.
Sosyal medyanın tüketici karar süreçlerine etkileri nedir?
Tüketiciler sosyal medya sayesinde daha önce deneyim yaşayan tüketicilerin görüş ve önerilerinden faydalanmaktadır. Bu bilgilerden faydalanarak satın alma gerçekleştiren tüketici, kendi deneyimlerini de yine sosyal medya üzerinden diğer tüketicilerin kullanımına açmakta ve onların karar süreçleri için girdi oluşturmaktadır.
Destinasyon pazarlaması örgütlerinde sosyal medya pazarlaması niçin kullanılır?
- Ortak ilgi alanına sahip tüketicileri topluluklarda bir araya getirmek
- Kullanıcı tarafından yaratılan içerikler oluşturmak
- Fotoğraf ve video paylaşımını sağlamak
- Çok konuşulan yeni destinasyon deneyimi hikayeleri yaymak
- Güncel olay ve kampanyaları yaymak
- Ağızdan ağıza iletişim oluşturmak
- Geri bildirim almak amaçlarıyla kullanılmaktadır
Sosyal medya pazarlaması, işletmelere nasıl avantajlar sağlar?
- Düşük maliyet
- Sadık izleyici kitlesi
- Güven oluşturma
- Arama motorlarında daha üst sıralara gelmeye yardımcı olma
Mikroblogging nedir?
Mikroblogging web üzerinde kullanıcılara hâlen ne yapıyor oldukları hakkında kısa mesajlar yayınlamayı mümkün kılan, blogging, anlık mesajlaşma ve durum bildirimlerinin bir karması olarak düşünülebilir. En bilinen örneği Twitter'dır.
İşletmenin sosyal grafiği sosyal ağ üzerinde ne ifade etmektedir?
İşletmenin sosyal grafiği, sosyal ağ üzerindeki bağlantılarını ve bu bağlantılar arasındaki ilişkileri ifade etmektedir.
Sosyal işaretleme siteleri kullanıcılarına hangi hizmeti sunmaktadır?
Sosyal işaretleme siteleri kullanıcılarına favori sitelerini saklama, organize etme ve paylaşma hizmeti sunan sitelerdir.
Kullanıcılara resim, video ya da ses kaydı yükleme izni veren ve bunları başka kullanıcılar için görünür kılan hangi sitelerdir?
Kullanıcılara resim, video ya da ses kaydı yükleme izni veren ve bunları başka kullanıcılar için görünür kılan sitelerdir
İnsanların gönderilen mesaj şeklinde konuşmalarının yer aldığı bir online tartışma sitesine ne ad verilir?
Bir İnternet forumu, insanların gönderilen mesaj şeklinde konuşmalarının yer aldığı bir online tartışma sitesidir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 53
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 324
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 912
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20158
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582