Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık Kurumlarında Maliyet Unsurları Ve Maliyet Hesaplama Yöntemleri

1. Soru

Çeşit açısından üretim maliyetini oluşturan unsurlar nelerdir, maddeler halinde yazınız?

Cevap

  •  İlk madde ve malzeme giderleri 
  • İşçi ücret ve giderleri
  • Memur ücret ve giderleri 
  • Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler 
  • Çeşitli giderler 
  • Vergi, resim ve harçlar 
  • Amortisman ve tükenme payları 
  • Finansman giderleri 


2. Soru

İlk madde ve malzeme giderleri hakkında bilgi veriniz?

Cevap

İlk madde ve malzeme giderleri; mamul ve hizmetlerin üretilmesini, işletme faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tüketilen her türlü direkt ilk madde ve malzeme, endirekt malzeme ve üretimle ilgili dışarıya yaptırılan işleri kapsar. İlk madde ve malzeme giderleri arasında; hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi, yedek parça, kırtasiye ve basılı evrak, yakıt malzemesi sayılabilir.


3. Soru

Üretim maliyeti unsurları ürünlere yüklenmesi açısından kaç grupta incelenir, açıklayınız?

Cevap

  • Direkt ilk madde ve malzeme giderleri 
  • Direkt işçilik giderleri 
  • Genel üretim (hizmet) giderleri


4. Soru

Üretim maliyeti unsurlarından direkt ilk madde ve malzeme giderleri nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Direkt ilk madde ve malzeme giderleri; üretilen mamullerle/hizmetlerle direkt bağlantısı kurulabilen, yani hangi ürün için ne kadar tüketildiği doğrudan izlenebilen ham madde ve malzemenin maliyetinden oluşur. Diğer bir ifadeyle direkt ilk madde ve malzeme, üretilen ürünün bünyesine esas madde olarak katılan ve o ürün için ne kadar kullanıldığı herhangi bir dağıtım anahtarına gerek olmaksızın hesaplanabilen ilk madde ve malzemedir. Sağlık kurumlarında ilk madde ve malzeme giderleri; ilaç, tıbbi sarf ve tıbbi sarf olmayan malzemelerin kullanılmasından kaynaklanan maliyetlerden oluşmaktadır


5. Soru

Üretim maliyeti unsurlarından direkt işçilik giderleri nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Direkt işçilik giderleri; üretilen mamullerle/hizmetlerle direkt bağlantısı kurulabilen, yani hangi ürün için ne kadar yapıldığı doğrudan izlenebilen işçilik giderlerini kapsar. Sağlık kurumlarında işçilik giderleri; tıbbi hizmetin sunulmasında görev yapan doktor, hemşire, sağlık personeli ve hizmet üretim yeri personeli gibi kişilere ödenen ücretlerden oluşmaktadır.


6. Soru

Tam maliyet yöntemi nedir, açıklayınız?

Cevap

Tam maliyet yöntemi, üretim ile ilgili ortaya çıkan bütün maliyetlerin ürünlere yüklendiği hesaplama yöntemidir.


7. Soru

Değişken maliyet yöntemi nedir, açıklayınız?

Cevap

Üretimle/hizmetle ilgili değişken nitelikteki giderleri ürün maliyetine dâhil eden bir yöntemdir. Diğer bir ifadeyle, bu yöntemde ürün maliyeti sadece değişken üretim giderlerinden oluşur. Sabit nitelikteki maliyet unsurları ise o dönemin gideri kabul edilir ve sonuç hesaplarına aktarılır. Bu yöntemde, ürün maliyeti; Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri, Direkt İşçilik Giderleri ve Değişken Genel Üretim Giderleri’nden oluşur. Buradaki temel düşünce, sabit maliyetlerin sadece belirli bir ürün nedeniyle ortaya çıkmadıkları, aksine dönemin toplam üretimi ile ilgili olduğudur.


8. Soru

Değişken maliyet yönteminin avantajları nelerdir?

Cevap

Değişken maliyet hesaplama yönteminin birtakım üstünlükleri ve sakıncaları da mevcuttur. Değişken maliyet sisteminin en önemli özelliği, yukarıda ifade edildiği gibi, toplam maliyetlerin sabit ve değişken olarak iki kısma ayrılmasıdır. Bu yöntemde, sabit maliyetlerin ürünlere yüklenmemesi, maliyet hesaplarını kolaylaştırmakta ve bunun sonucu olarak birim maliyetler daha çabuk hesaplanabilmektedir. Bu yöntemde birim üretim maliyetleri üretim hacmindeki değişimlerden etkilenmez. Değişken maliyet yöntemi, kâra geçiş noktasının belirlenmesinde ve çeşitli yönetim kararlarının alınmasında etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde sabit giderlerin dağıtımı söz konusu olmadığından, giderlerin dağıtımındaki yanlış uygulamalardan ortaya çıkacak hatalar ve anlaşmazlıklar önlenir.


9. Soru

Değişken maliyet hesaplama yönteminin sakıncaları nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Yöntemin en önemli sakıncalarından biri, giderlerin sabit ve değişken şeklinde ayrılmasının ek bir külfete yol açmasıdır. Sabit maliyetleri ayırmak çoğu kez büyük güçlükler doğurmaktadır. Mutlaka bir ayrım yapılması zorunluluğu, baştan savma veya hatalı sını?amalara neden olabilir. Değişken maliyet fikri, sabit maliyetlere gereken önemin verilmemesine de neden olabilmektedir. Sabit maliyetlerin dikkate alınmaması nedeniyle birim maliyetler düşük çıkar. Yöntemin bir başka sakıncası, genel muhasebede ve vergi mevzuatında kabul edilmemesidir.


10. Soru

Tam maliyet hesaplama yönteminin avantajları nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Tam maliyet yönteminin en önemli üstünlüğü, basit olmasıdır. Genel üretim giderlerinin değişken ve sabit kısımlarının birbirinden ayrılmasına ihtiyaç göstermez. Çünkü hepsi o dönemde yapılan üretimin maliyetine yüklenecektir. Bunun yanı sıra, her mamulün/hizmetin satış fiyatına göre bütün giderlerden sonra bırakabileceği kâr unsurunu görme imkânını sağlaması ve yönetimin bu uygulamaya elverişli olması bir diğer üstünlüğüdür.


11. Soru

Tam maliyet hesaplama yönteminin dezavantajları nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Yöntemin en önemli sakıncası ise, endirekt giderlerin maliyetlere yüklenmesinde bazı dağıtım ölçülerinden yararlanılması zorunluluğunun olması ve söz konusu dağıtım ölçülerinin bazen subjektif olabilmesidir. Bu durum, elde edilen bulguların güvenilirliğini etkilemektedir. Diğer taraftan, sabit giderlerin üretim hacmiyle bağlantısının olmaması, bu giderlerin ürün birimi başına düşen payının üretimin fazla olduğu dönemlerde düşük, üretimin azaldığı dönemlerde ise yüksek olmasına neden olmaktadır. Bu ise birim maliyetlerin dönemler arasında büyük dalgalanmalar göstermesine yol açmaktadır. Özellikle mevsimlik üretim dallarında daha yoğun bir şekilde hissedilen bu dalgalanmalar, üretim hacmindeki değişmenin derecesine göre önemli boyutlara ulaşabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak tam maliyet yönteminde dönem kârlarında tutarsızlıklar söz konusu olabilmektedir. Bunun yanı sıra, söz konusu yöntemin fiyatlandırma kararlarında uygun olmadığı, planlama ve kontrol için gerekli verileri sağlayamadığı ifade edilmektedir. Tüm bu sakıncalarından dolayı, tam maliyet yönteminde sağlanan bilgilerin yönetim aracı olarak kullanılması uygun olmamaktadır.


12. Soru

Direkt (Asal) maliyet hesaplama yöntemi hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Tam maliyet yönteminin tam karşılığı olan bu yöntemde üretilen birimlerin maliyetine yalnızca Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri ile Direkt İşçilik Giderleri dâhil edilmekte, Genel Üretim Giderlerinin tamamı maliyet dışında bırakılmaktadır. Bu yöntemde, endirekt nitelikte olan maliyet unsurları dönem gideri olarak kabul edilerek sonuç hesaplarına aktarılmaktadır. Bu yöntem, Genel Üretim Giderlerinin maliyetlerin önemsiz bir parçası olması durumunda uygulanır. Ancak, günümüzde, genel üretim giderleri maliyetlerde önemli bir paya sahip olduğunda, bu yöntemin uygulama alanı pek yoktur.


13. Soru

Tahmini maliyet hesaplan yöntemi hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Maliyetlerin, geçmiş deneyimlerden ve cari girdi fiyatlarından yararlanılarak önceden tahmin edilmesi ve kayıtların bu maliyetlere göre tutulması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde, işletmenin geçmiş dönemlerinde gerçekleşmiş maliyet verileri ile gelecekle ilgili beklentiler dikkate alınarak yapılan tahminlerden yararlanılır. Bu tahminler, normal şartlarda beklenen maliyetleri ifade eder. Ürün maliyeti tahminî olarak belirlenirken, giderlerin gerçekleşen tutarları da ayrıca izlenir. Yıl sonunda, tahminî ve fiilî maliyetler arasında bir farkın olması hâlinde gerekli düzeltme işlemleri yapılarak defter kayıtları fiilî maliyetlere dönüştürülür.


14. Soru

Standart maliyet hesaplama yöntemi hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Standart maliyet sistemi, ürün maliyetlerinin önceden ve bilimsel hesaplara dayanılarak “olması gereken düzeyde” planlanması ve maliyet hesaplarında fiilî rakamların yerine bunların kullanılmasını kapsayan bir sistemdir. Standart maliyet sisteminin en önemli özelliği, geçmiş dönemin fiilî maliyetlerine dayanmaksızın maliyetlerin mühendislik ve etüt çalışmaları sonucunda elde edilmesidir. Standart maliyet yönteminde, dönem boyunca üretilen mamul/hizmet maliyetleri önceden belirlenmiş olan standart birim maliyetlere göre hesaplanır. Mamul/hizmet maliyetinin standart verilere göre belirlenmesinin temel nedeni, maliyet kontrolüdür. Bu yöntemin uygulanmasıyla, “olması gereken maliyetler (standart maliyetler)” ile “gerçekleşen maliyetlerin” karşılaştırılması imkânı elde edilmiş olur. Standart maliyetlerden sapmalar hesaplanır. Sebepleri araştırılır ve gerekli önlemler alınır


15. Soru

Standart maliyet hesaplama yönteminin faydaları nelerdir? 

Cevap

Standart maliyet yönteminin sağlayacağı bazı yararlar aşağıdaki gibidir: 

  • Maliyet kontrolü, 
  • Stokların maliyetinin hesaplanması, 
  • İşletme bütçelerinin hazırlanması, 
  • Ürün fiyatlandırması, 
  • Bölüm yöneticilerinin başarı değerlendirmesi

16. Soru

Giderlerin dağıtımında esas alınan baza göre maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir, açıklayınız?

Cevap

Direkt ilk madde ve malzeme giderleri ve direkt işçilik giderleri ürünlere doğrudan ilişkilendirilmektedir. Genel üretim giderlerinin ürünlere ilişkilendirilmesinde ise iki temel yöntem söz konusudur. Bunlar; hacim tabanlı ve faaliyet tabanlı dağıtım yöntemleridir.

Hacim Tabanlı Dağıtım Yöntemi

Geleneksel maliyet hesaplama yöntemi olarak da bilinen hacim tabanlı dağıtım yöntemi; genel üretim giderlerini ürünlere üretim miktarı, direkt işçilik saatleri, makine saatleri ve bunlarla ilişkili olan ölçütlere göre dağıtan yöntemdir.

Faaliyet Tabanlı Dağıtım Yöntemi

Maliyetlerin ürünlere dağıtılmasında hacim tabanlı dağıtım yöntemini esas alan geleneksel yaklaşım, teknolojik gelişmeyle birlikte, mamul ve hizmetlerin maliyetlerinin belirlenmesinde gerçeğe yakın sonuçlar vermekten uzaklaşmıştır.


17. Soru

Standart maliyet hesaplama yönteminin sakıncaları nelerdir?

Cevap

  •  Her işletmenin yapısına uygun olmayabilir. 
  • Zamanla standartların geçerliliğini yitirmesi veya önceden tam olarak belirlenememiş olması sonuçlarda yanlışlıklara neden olur.
  •  İşletmenin tüm dikkatini bu sisteme vermesi diğer maliyet sistemlerinin izlenmesine engel teşkil edebilir. 
  • Standartlar, kontrol bakımından pahalı hesap ve kayıt işlemleri gerektirebilir.


18. Soru

Faaliyet tabanlı maliyetleme nedir açıklayınız?

Cevap

Faaliyet tabanlı maliyetleme, faaliyetler üzerine yoğunlaşan ve faaliyetlerin kaynak kullanımlarını temel alarak kaynak maliyetlerini faaliyetlere yükleyen, maliyet taşıyıcılarının faaliyet kullanımlarını göz önüne alarak faaliyet maliyetlerini maliyet taşıyıcılarına yükleyen bir yaklaşımdır. Faaliyet tabanlı maliyetlemede, iki aşamalı bir hesaplama yapılır. Birinci aşamada maliyetler departmanlar yerine, üretim sürecindeki faaliyetleri temsil eden maliyet (faaliyet) havuzlarında toplanırlar. Maliyet havuzları tespit edildikten sonra, birinci aşamada maliyetler artık geleneksel maliyetlemede olduğu gibi departmanlar itibarıyla değil, maliyet havuzlarına göre tespit edilir. Maliyetlerin maliyet havuzlarına dağıtımında kaynak taşıcıları kullanılmaktadır. Kaynak taşıyıcısına örnek olarak işçi sayısı, makine çalışma saati, hazırlık sayısı verilebilir. İkinci aşamada, maliyetler maliyet havuzlarından üretim sürecindeki siparişlere veya ürünlere, bu ürünler için yapılan faaliyetler ile orantılı olarak dağıtılırlar.


19. Soru

Sipariş maliyet hesaplama yöntemi nedir, açıklayınız?

Cevap

Birbirinden oldukça farklı tür veya nitelikteki mamullerin veya hizmetlerin üretimini yapan ve özellikle her bir mamulü veya hizmeti ayrı bir üretim partisi hâlinde üretime alıp tamamlayan işletmelerde, maliyetlerin parti bazında saptanmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yöntemdir. Sipariş maliyet sisteminde ürün maliyetini oluşturan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetlerinin her sipariş için ayrı ayrı hesaplanmasına imkân verecek şekilde bir kayıt yapılır. Bu amaçla uygulamada her sipariş için ayrı bir sipariş maliyet kartı düzenlenir. Sipariş maliyetlemesinin temel özelliği, her siparişe ait malzeme ve iş gücü maliyetlerinin siparişler itibariyle izlenebilir ve yüklenebilir olmasıdır. Genel üretim maliyetleri ise belirli ölçülere göre dağıtımla yüklenir. Sipariş maliyetleme yöntemini, hastanedeki doktor muayenesinin yapıldığı polikliniklerde uygulamak mümkündür. Çünkü, hasta muayenesinde doktorun ve hemşirenin hastayı muayene süreleri kolaylıkla izlenebilir nitelikte olduğundan, personel maliyetlerinin doğrudan yüklenebilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra, poliklinik muayenelerinde çoğu zaman malzeme maliyeti toplam maliyetin çok küçük bir kısmını oluştururken genel üretim maliyetleri büyük bir kısmını oluşturabilmektedir. Dolayısıyla, buradaki genel üretim maliyetleri tahminî yüklenecektir.


20. Soru

Maliyetin hesaplanması şekline göre maliyet hesaplamaları kaç gruba ayrılır, açıklayınız?

Cevap

  • Sipariş maliyeti yöntemi 
  • Safha Maliyet yöntemi 
  • Karma maliyet yöntemi


21. Soru

Safha maliyet hesaplama yöntemi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Bu yöntem, homojen ürünlerin büyük miktarlarda üretilmesi durumunda uygulanabilir. Burada saadan kastedilen üretimin yapıldığı departmanlardır. Bu yöntemde maliyetleri hesaplayabilmek için birinci departmandan başlanır, birinci departmanda ortaya çıkan maliyetler ikinci departmana aktarılır. Bu işleme üretim tamamlanıncaya kadar devam edilir. En son departmandaki tamamlanan ürünlerin maliyetleri mamullere veya hizmetlere dâhil edilir. Çoğu hastanede, hasta bakımı hizmetlerinin maliyeti hastalara hastanede kaldığı güne göre ortalama olarak yüklenmektedir (safa maliyetlemesi). Dolayısıyla bütün hastalara aynı yükleme oranıyla maliyet yüklenmekte ve hasta maliyetleri hakkında yönetime son derece zayıf bilgi sunulmaktadır. Çünkü, bütün hastaların aynı bakım hizmetinden yararlandığı ve kaynakları aynı oranda tükettiği kabul edilmektedir. Hâlbuki her hastanın hastalığının şiddetine göre farklı bakım hizmeti gerektireceği açıktır. Bu bakımdan hastalara farklı yükleme oranıyla maliyet yükleyebilmek için her hastanın tükettiği kaynak maliyetinin tespiti gerekir.


22. Soru

Karma maliyet hesaplama yöntemi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Sipariş ve safa maliyet sistemleri iki farklı uygulamayı temsil etmektedir. Ancak birçok üretim sürecinde hem sipariş ve hem de safha maliyet sistemlerinin kullanılması gerekebilmektedir. Bazı işletmeler ilk etapta seri hâlde bir üretim yaparken daha sonra seri hâlde ürettikleri parçaları birleştirerek müşterinin istekleri doğrultusunda nihai ürün hâline getirebilirler. Bu tip işletmeler seri hâlde üretimin yapıldığı bölümlerde safha maliyet sistemini kullanırken müşterinin siparişi üzerine üretilen parçaların nihai mamul hâline getirilmesinde ise sipariş maliyet sistemini kullanabilirler. Bir hastanede hasta maliyetini belirlemek için sadece sipariş maliyetlemesi ya da safha maliyetlemesi yönteminin kullanılması nadir karşılaşılan bir durumdur. Çoğu zaman her iki maliyetleme yönteminin birlikte kullanıldığı karma maliyetleme yöntemi tercih edilmektedir. Karma maliyetleme hastanın bazı maliyetlerinin sipariş, bazılarının ise safha maliyetleme yöntemi ile hesaplanmasına dayanır. Karma maliyetlemede direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ürünlere sipariş maliyetlemesinde olduğu gibi doğrudan yüklenir. Direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri ise çeşitli bölümlerde veya faaliyetlerde toplanır.


23. Soru

Hastanelerde hizmet üretiminin muhasebeleştirilmesi hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Hastaneler, hizmet işletmesi olduklarından muhasebe sistemlerinin işleyişi üretim ve ticaret işletmelerine göre farklıdır. Hastanelerde ilk madde ve malzeme alımında “150 İlk Madde ve Malzeme” hesabı kullanılır. Hizmet üretim maliyetinin diğer unsurları (direkt işçilik ve genel hizmet üretim giderleri) ile ilgili bir harcama yapılması hâlinde doğrudan “740 Hizmet Üretim Maliyeti” hesabı kullanılır. Hastanelerde hizmet üretimi ile ilgili olarak ortaya çıkan ilk madde ve malzeme, işçilik ve genel hizmet üretim giderleri kapsamındaki direkt ve endirekt giderlerin tamamı, “740 Hizmet Üretim Maliyeti” adı altında tek bir hesapta kayıt altına alınır. Dönem sonunda 740 Hizmet Üretim Maliyetleri hesabında biriken tutarlar 741 Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma hesabı aracılığıyla 622 Satılan Hizmetin Maliyeti hesabına aktarılarak sonuç hesaplarına kaydedilmiş olur. Hastanelerde maliyetler, muhasebe tebliğlerinde öngörülen 7/A veya 7/B seçeneklerinden birisi kullanılarak yapılabilir. 7/A seçeneğinde, giderler büyük defterlerde fonksiyon esasına göre bölümlenir; gider çeşitleri ve gider yerleri yardımcı defterlerde izlenir. 7/B seçeneğinde ise, giderler, büyük defterlerde gider çeşitlerine göre bölümlenir ve dönem sonunda gider dağıtım tablosu düzenlenerek fonksiyonlarına ayrılıp ilgili hizmet maliyetine veya sonuç hesaplarına aktarılır. 7/A seçeneği giderleri, hastanelerin gider merkezlerinde ortaya çıkan gider çeşitlerine göre daha ayrıntılı bir şekilde verdiğinden yöneticiler için maliyetlerin kontrolü ve yönetimi açısından daha kullanışlıdır.


24. Soru

Çeşit açısından üretim maliyeti unsurlarını sınıflandırınız. 

Cevap

Çeşit açısından üretim maliyeti unsurları şu şekilde sınıflandırılabilir:
• İlk madde ve malzeme giderleri
• İşçi ücret ve giderleri
• Memur ücret ve giderleri
• Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler
• Çeşitli giderler
• Vergi, resim ve harçlar
• Amortisman ve tükenme payları
• Finansman giderleri


25. Soru

İlk madde  ve malzeme giderlerini anlatınız. 

Cevap

İlk madde ve malzeme giderleri; mamul ve hizmetlerin üretilmesini, işletme faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tüketilen her türlü direkt ilk madde ve malzeme, endirekt malzeme ve üretimle ilgili dışarıya yaptırılan işleri kapsar. İlk madde ve malzeme giderleri arasında; hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi, yedek parça, kırtasiye ve basılı evrak, yakıt malzemesi sayılabilir.


26. Soru

Maliyet muhasebesinde üretim maliyeti unsurları ürünlere yüklenme açısından nasıl ayrılmaktadır? 

Cevap

Üretim maliyeti unsurlarını “ürünlere (çıktılara) yüklenme açısından” da sınıflandırılır. Maliyet muhasebesinde üretim maliyeti unsurları ürünlere yüklenme açısından üç  grup altında toplanmaktadır.
• Direkt ilk madde ve malzeme giderleri
• Direkt işçilik giderleri
• Genel üretim (hizmet) giderleri


27. Soru

Direkt ilk madde ve malzeme giderlerini anlatınız. 

Cevap

Direkt ilk madde ve malzeme giderleri; üretilen mamullerle/hizmetlerle direkt bağlantısı kurulabilen, yani hangi ürün için ne kadar tüketildiği doğrudan izlenebilen hammadde ve malzemenin maliyetinden oluşur. 


28. Soru

Direk işçilik giderlerini anlatınız. 

Cevap

Direkt işçilik giderleri; üretilen mamullerle/hizmetlerle direkt bağlantısı kurulabilen, yani hangi ürün için ne kadar yapıldığı doğrudan izlenebilen işçilik giderlerini kapsar. Sağlık kurumlarında işçilik giderleri; tıbbi hizmetin sunulmasında görev yapan doktor, hemşire, sağlık personeli ve hizmet üretim yeri personeli gibi kişilere ödenen ücretlerden oluşmaktadır.


29. Soru

Genel üretim/hizmet giderlerini anlatınız. 

Cevap

Genel üretim/hizmet giderleri; hizmet üretimi ile ilgili direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri dışında kalan tüm maliyet kalemlerinden oluşur. Bu
giderler, mamullere veya hizmetlere doğrudan yüklenemeyen giderlerdir. Genel üretim giderleri, üretilen mamul ve hizmetler için ortak olarak katlanıldıklarından, bu giderleri belirli mamul veya hizmetlere doğrudan doğruya yükleme imkânı yoktur. Bu giderlere örnek olarak elektrik, su, doğalgaz, amortisman, kira gibi giderler ile sağlık hizmetlerinde kullanılan alkol ve sıvı sabun verilebilir.


30. Soru

Kapsamına göre maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir? 

Cevap

KAPSAMINA GÖRE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
• Tam Maliyet Yöntemi
• Değişken Maliyet Yöntemi
• Normal Maliyet Yöntemi
• Direkt (Asal) Maliyet Yöntemi
• Direkt İlk Madde ve Malzemeye Dayalı Maliyet Yöntemi


31. Soru

Gerçekleşme durumuna göre maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir? 

Cevap

GERÇEKLEŞME DURUMUNA GÖRE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
• Fiilî (Gerçek) Maliyet Yöntemi
• Tahminî Maliyet Yöntemi
• Standart Maliyet Yöntemi


32. Soru

Giderlerin dağıtımında esas alınan baza göre maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir? 

Cevap

GİDERLERİN DAĞITIMINDA ESAS ALINAN BAZA GÖRE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
• Hacim Tabanlı Maliyet Yöntemi
• Faaliyet Tabanlı Maliyet Yöntemi


33. Soru

Maliyetin hesaplanma şekline göre maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir? 

Cevap

MALİYETİN HESAPLANMA ŞEKLİNE GÖRE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
• Sipariş Maliyet Yöntemi
• Safha (Evre) Maliyet Yöntemi
• Karma (İşlem) Maliyeti Yöntemi


34. Soru

Tam maliyet yöntemini anlatınız.

Cevap

Üretim ile ilgili ortaya çıkan bütün maliyetlerin (Direkt İlk Madde ve Malzeme, Direkt İşçilik ve Genel Üretim) ürünlere yüklendiği maliyet hesaplama yöntemidir. Bir başka
ifadeyle, bu yöntemde, direkt-endirekt ya da değişken-sabit genel üretim maliyetlerinin tümü üretilen mamüle ya da hizmetlere yüklenmekte ve bunun yanında üretim maliyetlerine ilave olarak dönem maliyetleri de tamamen veya kısmen ürünlere aktarılmaktadır. Türkiye’de bu yöntem yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.


35. Soru

Değişken maliyet yöntemini açıklayınız. 

Cevap

Üretimle/hizmetle ilgili değişken nitelikteki giderleri ürün maliyetine dâhil eden bir yöntemdir. Diğer bir ifadeyle, bu yöntemde ürün maliyeti sadece değişken üretim giderlerinden oluşur. Sabit nitelikteki maliyet unsurları ise o dönemin gideri kabul edilir ve sonuç hesaplarına aktarılır. Bu yöntemde, ürün maliyeti; Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri, Direkt İşçilik Giderleri ve Değişken Genel Üretim Giderleri’nden oluşur. Buradaki  temel düşünce, sabit maliyetlerin sadece belirli bir ürün nedeniyle ortaya çıkmadıkları, aksine dönemin toplam üretimi ile ilgili olduğudur.


36. Soru

Normal maliyet yöntemini anlatınız. 

Cevap

Değişken nitelikteki üretim giderlerinin tamamı ile sabit üretim giderlerinin bir kısmını  ürün maliyetine dâhil eden bir yöntemdir. Ürün maliyetine dâhil edilecek sabit nitelikteki üretim giderleri, işletmenin, o dönemdeki kapasite kullanım oranına göre belirlenir. Bir başka ifadeyle, kullanılan kapasiteye isabet eden sabit üretim giderleri ürün maliyetine dâhil edilirken, kullanılmayan kapasiteye isabet eden kısım sonuç hesaplarına aktarılır. Türkiye Muhasebe Standartlarından 2 no.lu Stoklar Standardı da maliyetlerin hesaplanmasında normal maliyet yönteminin kullanılmasını istemektedir.


37. Soru

Direkt (Asal) Maliyet Yöntemini anlatınız. 

Cevap

Tam maliyet yönteminin tam karşılığı olan bu yöntemde üretilen birimlerin maliyetine yalnızca Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri ile Direkt İşçilik Giderleri dâhil edilmekte, Genel Üretim Giderlerinin tamamı maliyet dışında bırakılmaktadır. Bu yöntemde,  endirekt nitelikte olan maliyet unsurları dönem gideri olarak kabul edilerek sonuç hesaplarına aktarılmaktadır. Bu yöntem, Genel Üretim Giderlerinin maliyetlerin önemsiz bir  parçası olması durumunda uygulanır.


38. Soru

Fiilî (Gerçek) Maliyet Yöntemini anlatınız. 

Cevap

Tarihî gelişimi itibariyle ilk ortaya çıkan maliyet sistemidir. Bu sistemde, üretim maliyetlerinin hesaplanmasında üretim ile ilgili direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetlerinin fiilî (gerçekleşmiş) tutarları dikkate alınır. Maliyetlerin bu şekilde hesaplanabilmesi için üretimin fiilen tamamlanmış ve maliyetlerin de fiilî tutarlarının kesinleşmiş olması gerekir. Yöntem; tarihî maliyet, gerçek maliyet gibi isimlerle  de anılmaktadır. Bu yöntemi uygulayan bir işletme, ürün birim maliyetini, ancak tüm giderlerin gerçekleşmesinden sonra hesaplayabilir. Gerçekleşmiş maliyet verileri işletmenin  defter kayıtlarından elde edilir. Bu sebeple, fiilî maliyet yöntemine göre hesaplanan ürün  maliyetleri, gerçek maliyettir ve tamamı belgeye dayalıdır.


39. Soru

Tahmini maliyet yöntemini anlatınız. 

Cevap

Maliyetlerin, geçmiş deneyimlerden ve cari girdi fiyatlarından yararlanılarak önceden  tahmin edilmesi ve kayıtların bu maliyetlere göre tutulması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde, işletmenin geçmiş dönemlerinde gerçekleşmiş maliyet verileri ile gelecekle ilgili beklentiler dikkate alınarak yapılan tahminlerden yararlanılır. Bu tahminler, normal şartlarda beklenen maliyetleri ifade eder. 


40. Soru

Standart maliyet yöntemini anlatınız. 

Cevap

Standart maliyet sistemi, ürün maliyetlerinin önceden ve bilimsel hesaplara dayanılarak
“olması gereken düzeyde” planlanması ve maliyet hesaplarında fiilî rakamların yerine  bunların kullanılmasını kapsayan bir sistemdir. Standart maliyet sisteminin en önemli özelliği, geçmiş dönemin fiilî maliyetlerine dayanmaksızın maliyetlerin mühendislik ve  etüt çalışmaları sonucunda elde edilmesidir.


41. Soru

Faaliyet tabanlı dağıtım yöntemini anlatınız. 

Cevap

Faaliyet tabanlı maliyetleme, faaliyetler üzerine yoğunlaşan ve faaliyetlerin kaynak kullanımlarını temel alarak kaynak maliyetlerini faaliyetlere yükleyen, maliyet taşıyıcılarının faaliyet kullanımlarını göz önüne alarak faaliyet maliyetlerini maliyet taşıyıcılarına yükleyen bir yaklaşımdır. 


42. Soru

Sipariş maliyet yöntemini anlatınız. 

Cevap

Sipariş (Parti) maliyet yöntemi, birbirinden oldukça farklı tür veya nitelikteki mamullerin veya hizmetlerin üretimini yapan ve özellikle her bir mamulü veya hizmeti ayrı bir üretim partisi hâlinde üretime alıp tamamlayan işletmelerde, maliyetlerin parti bazında saptanmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yöntemdir.


43. Soru

Safha maliyet yöntemini anlatınız. 

Cevap

Bu yöntem, homojen ürünlerin büyük miktarlarda üretilmesi durumunda uygulanabilir.
Burada safhadan kastedilen üretimin yapıldığı departmanlardır. Bu yöntemde maliyetleri
hesaplayabilmek için birinci departmandan başlanır, birinci departmanda ortaya çıkan
maliyetler ikinci departmana aktarılır. Bu işleme üretim tamamlanıncaya kadar devam
edilir. En son departmandaki tamamlanan ürünlerin maliyetleri mamullere veya hizmetlere dâhil edilir.


44. Soru

Hastanelerde dönem sonunda biriken tutarlar nasıl sonuç hesaplarına aktarılır ? 

Cevap

Dönem sonunda 740 Hizmet Üretim Maliyetleri hesabında biriken tutarlar 741 Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma hesabı aracılığıyla 622 Satılan Hizmetin Maliyeti hesabına  aktarılarak sonuç hesaplarına kaydedilmiş olur.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v