Maliyet Muhasebesi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Safha Maliyeti Sistemi: Birden Fazla Safha Olması Durumu Ve Üretim Kayıpları-Fireler
Oluşma zamanlarına göre üretim kayıpları nelerdir?
Üretimin başında, üretim sırasında ve üretimin sonunda ortaya çıkan kayıplardır. Üretimin başında ve üretim sırasında ortaya çıkan üretim kayıpları, genellikle, fire ve artıklardan oluşmaktadır. Üretimin sonunda ya da kalite kontrol aşamasında ortaya çıkan üretim kayıpları ise, genellikle, bozuk mamuller ve kusurlu mamuller olarak açıklanmaktadır.
Normal üretim kayıpları nelerdir?
Üretim faaliyetlerinde ortaya çıkması beklenen ve kabul edilebilir sınırları (standartlar) aşmayan üretim kayıplarına normal üretim kayıpları denir. Normal üretim kayıpları, üretim yapan işletmeler için olağan kayıplardır. Eğer üretim kayıpları, işletme yönetimi tarafından belirlenen standartları aşmıyorsa, bu durumda bir sorun yoktur ve üretim kayıpları normal üretim kayıpları olarak değerlendirilebilir.
Normal üretim kayıplarını sıfıra indirmek mümkün müdür?
Normal üretim kayıplarını sıfıra indirmek teorik olarak mümkün görünse de uygulamada olanaksızdır. Normal üretim kayıpları, üretimin bir parçasıdır ve bu kayıpları n sıfıra indirilmesi için katlanılacak maliyetler, bu kayıpların maliyetlerini aşacağından ekonomik değildir.
Bozuk mamullerin net maliyeti nasıl belirlenir?
Bozuk mamullerin net maliyeti, ıskartaya çıkarıldığı ana kadar yüklenilen toplam maliyetlerden, satış değerinin, bir başka ifade ile, hurda değerinin çıkarılmasıyla belirlenir.
Birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama süreci nasıl gerçekleşmektedir?
Öncelikle, dönem içinde gerçekleşen maliyetler her safhada (evrede) ayrı olarak biriktirilir. • Dönem sonunda birinci safhada biriken maliyetler, dönem sonunda, safhanın (evrenin) “üretimi tamamlanan” birimleri ile “yarı mamuller”i arasında dağıtılır. • Birinci safhanın dönem sonu yarı mamulleri, izleyen dönemin dönem başı yarı mamulü olarak bu safhada kalırken, birinci safhada hesaplanan tamamlanan birimlerin maliyeti, bir sonraki safha (evre) olarak düşünülen, ikinci safhaya (evreye) devredilir. • İkinci safhada (evrede) dönem içinde toplanan maliyetler ile birinci safhadan devralınan maliyetler, toplam maliyetleri oluşturur. Bu maliyet toplamı, bu safhada (evrede) üzerinde üretim işlemleri yapılan ve üretimi tamamlanan mamuller ile dönem sonu yarı mamulleri arasında dağıtılır. • İkinci safhadan (evreden) sonra üçüncü bir safha (evre) söz konusu değilse, ikinci safhanın (evrenin) tamamlanan birimleri için hesaplanan maliyetler, mamul maliyetlerini oluşturur. Eğer üretim süreci üç veya daha fazla safhadan oluşmakta ise, mamullerin maliyetini belirleyebilmek için yukarıdaki süreç tekrar uygulanır.
“Safha” ve “Dönem” kavramlarını açıklayınız.
“Safha” kavramı; üretim sürecindeki birimlerin üretilmesi ile ilgili iken, “dönem” kavramı ise; üretimin zaman boyutuyla ilgilidir. Birimlerin aynı dönem içerisinde bir önceki safhadaki işlemlerinin tamamlanarak bir sonraki safhaya devredilmesi söz konusu olabilirken, dönem sonunda henüz tamamlanmamış olan birimlerin izleyen dönemde aynı safhaya dönem başı birim olarak devredilmesi de mümkün olmaktadır.
İşletmelerde maliyet hesaplama süresi ne kadardır?
İşletmelerde maliyet hesaplama süresi genel olarak bir aydır.
Safha maliyet sisteminde, işlemleri henüz tamamlanmamış olan birimler için yapılan işlemleri nelerdir?
İşlemleri henüz tamamlanmamış olan birimler dönem sonu yarı mamul olarak ilgili safhada kalmasına karşın, bir sonraki döneme dönem başı yarı mamul olarak devredilmektedir.
Safha maliyeti sisteminde birden fazla safha olması durumunda dönemler arası geçişler nasıl gerçekleşmektedir?
“Safha” üretim sürecindeki birimlerin üretilmesi ile ilgili iken, “dönem” ise üretimin zaman boyutuyla ilgilidir. “Önceki safha maliyetleri” olarak da adlandırılan ve önceki safhadan “devralınan maliyetler”, üretim sürecindeki birimler bir sonraki safhaya taşındığında, önceki safhada ortaya çıkmış olan ve sonraki safhaya taşınan maliyetleri ifade etmektedir. “Devralınan maliyetler, safhanın başında ayrı bir direkt ilk madde ve malzeme eklenmiş gibi ele alınır”. Bir başka deyişle; devralınan maliyetler, yeni bir bölümde daima safhanın başında %100 tamamlanmış gibi işlem görmektedir.
Devralınan maliyetler neyi ifade eder?
Üretim sürecindeki birimler bir sonraki safhaya taşındığında, önceki safhada ortaya çıkmış olmasına karşılık, bir önceki safhadan onu izleyen safhaya taşınan birimlerle birlikte bir sonraki safhaya taşınan maliyetleri ifade etmektedir.
Safha maliyet sisteminde devralınan birimlerin maliyetleri ne olarak adlandırılır?
Safha maliyet sisteminde devralınan birimlerin maliyetleri direkt ilk madde ve malzeme maliyeti olarak değil, “devralınan birimlerin maliyetleri” olarak adlandırılır.
Tek safha ve birden fazla safha olması durumu arasındaki temel fark nedir?
Tek safha ve birden fazla safha olması durumu arasındaki temel fark, üretim sürecinde birden fazla safha olması durumunda “devralınan maliyetler”in olmasıdır.
Safha maliyet sisteminde direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri genellikle hangi safhada ortaya çıkmaktadır?
Safha maliyet sisteminde ilk madde ve malzeme maliyetleri genellikle ilk safhada ortaya çıkmakta, sonraki safhalarda ise daha çok aksesuar, sevk ve paketleme malzemelerine ilişkin maliyetler oluşmaktadır.
Birden fazla safha olması durumunda Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi’ne göre maliyet hesaplaması ile İlk giren ilk çıkar (FIFO) yöntemine göre maliyet hesaplaması asasındaki temel fark nedir?
Temel fark, İlk giren ilk çıkar (FIFO)yönteminde ek olarak “devralınan maliyetler” in olmasıdır.
Birden fazla safha olması durumunda maliyetlerin hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken konular nelerdir?
• Beş temel aşama uygulanırken, maliyetlerin önceki safhadan devralınan maliyetleri içerip içermediğinden emin olunmalıdır. • İlk-giren-ilk-çıkar (FIFO) varsayımı altında maliyetler hesaplanırken; cari dönem başında üretim sürecinde yer alan fakat cari dönemde tamamlanıp devredilen birimleri de içeren önceki dönemde birimlere yüklenen maliyetlerin gözden kaçırılmaması gerekir • Dönemler arasında mamul ve yarı mamul maliyetlerinde dalgalanmalar olabilir. Bu nedenle, devredilen birimlere ilişkin farklı partiler farklı birim maliyetler içerebilir. • Farklı safhalarda üretilen birimlerde ölçü birimleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle her bir safha ayrı olarak ele alınmalıdır. Örneğin; bir safhada üretilen mamullere ilişkin birimler kilogram olabilirken, bir başka safhada da litre olabilmektedir. Bu nedenle, önceki safhadaki birimler sonraki safhaya devredildikçe, birimler yeni birime dönüştürülmelidir.
İşletmelerin ürettikleri mamuller ile ilgili hedefleri nelerdir?
İşletmeler ürettikleri mamulleri istenilen kalitede, maliyette ve zamanında üretmeyi hedeflerler.
İşletmelerin faaliyetlerini sürdürürken karşılaşabilecekleri sorunlardan bazıları nelerdir?
Tedarik edilen ilk madde ve malzemelerden, niteliksiz ve kalifiye olmayan işgücünden, satıcı ile alıcılardan ve bu gibi nedenlerden kaynaklanan sorunlar, işletmeleri meşgul eden sorunlar olarak karşılarına çıkabilmektedir.
Niteliklerine göre üretim kayıpları nelerdir?
Niteliklerine göre üretim kayıpları; normal üretim kayıpları ve anormal üretim kayıpları olarak isimlendirilir.
Anormal üretim kayıpları nedir?
Anormal üretim kayıpları, önceden belirlenmiş normal üretim kaybı standartlarını aşan üretim kayıplarıdır. Bir başka ifade ile üretim faaliyetleri sırasında ortaya çıkmaları beklenmeyen ve kabul edilebilir sınırlar içerisinde olmayan üretim kayıplarıdır.
Kontrol edilebilir üretim kayıpları nelerdir?
Anormal üretim kayıpları, kontrol edilebilir üretim kayıplarıdır ve kalitenin yükseltilmesinde, müşteri beklentilerinin karşılanmasında, maliyetlerinin azaltılmasında, kârlılığın ve verimliliğin artırılmasında işletme yöneticilerinin en önemli araçlarıdır.
Üretim faaliyetleri sırasında ortaya çıkması beklenmeyen ve kabul edilebilir sınırlar içerisinde olmayan üretim kayıplarına ne denir?
Anormal üretim kayıpları denir. Anormal üretim kayıpları mamul maliyeti ile ilişkilendirilmeyip, doğrudan sonuç hesaplarına aktarılır. Genellikle 689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabının borcuna kaydedilir. Ayrıca anormal üretim kayıpları yönetimin alacağı doğru kararlarla kontrol altına alınabilir.
Üretim kayıpları ekonomik değerlerine göre nelerdir?
Üretim kayıpları ekonomik değerlerine göre • kusurlu mamul, • bozuk mamul, • artık ve • fire olarak sıralanır.
Üretimin çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilen ve belirlenen gerekli standartlara ve özelliklere uymayan mamullere ne ad verilir?
Üretimin çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilen ve belirlenen gerekli standartlara uymayan mamullere Kusurlu Mamul denir.
Üretim kayıpları içerisinde ekonomik değeri en yüksek olanı hangisidir?
Kusurlu mamuller ek işleme tabi tutulup düzeltilebilen ve düzeltilmesi ekonomik olan ürünlerdir. O yüzden üretim kayıpları içinde ekonomik değeri en yüksek olanı kusurlu mamullerdir.
Kusurlu mamullerin kusurlarının giderilmesi için katlanılan maliyetlerin, mamul maliyetlerine yüklenmesinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Kusurlu mamullerin kusurlarının giderilmesi için katlanılan maliyetlerin, mamul maliyetlerine yüklenmesinde iki yöntem söz konusu olabilir. Bunlardan birincisi; ek maliyetlerin yalnızca kusurlu olarak üretilmiş olan birimlerin maliyetine yüklenmesidir. İkinci yöntem ise, kusurlu mamullerin ortaya çıktığı üretim dönemindeki mamullerin maliyetine yüklenmesidir.
Anormal fireler nedir?
Anormal fireler kontrol edilebilir kayıplardır ve işletmenin karlılığı, verimliliği üzerinde etkilidir. Kusurlu mamullerin düzeltilmesi ekonomik açıdan anlamlıdır.
Bozuk mamuller nedir?
Bozuk mamuller istenilen özelliklerde olmayan ve düzeltme maliyetleri de yüksek olan yani ekonomik açıdan düzeltilmesi anlamlı olmayan ürünlerdir. Bozuk mamuller değerinin altında satılabilirler.
Bozuk mamuller genellikle nasıl ortaya çıkar?
Bozuk mamuller genellikle makinelerin arızalanmaları, işçilik hataları, ilk madde ve malzemenin istenilen kalitede ve standartlarda olmaması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkabilir.
İşletmelerin içinde bulunduğu sektör ve faaliyet konusuna göre, normal ve anormal bozuk mamul oranlarının belirlenmesi için doğru olan yaklaşım nedir?
Normal oranda ortaya çıkan bozuk mamullerin maliyetini sağlam mamullere yüklemek, anormal oranda ortaya çıkacak bozuk mamullerin maliyetini ise, doğrudan sonuç hesaplarına aktarmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Kusurlu mamul, bozuk mamul, artık, fire şeklinde tanımlanan üretim kayıplarının ortaya çıkış nedenlerini yazınız.
• İlk madde ve malzeme kalitesi, • Üretimde çalışanların yeterliliği, performansı ve kalitesi, • Makine, tesis ve cihazların yenilik ve verimlilik düzeyi, • Makine tesis ve cihazların bakım ve onarımlarının yapılma sıklığı, • Üretimdeki başarı düzeyi, • Yönetim düzeyinde üretimi kontrol edenlerin yeterliliği, başarısı ve kalitesi, • Üretimde kullanılan üretim teknikleri, • Kullanılan enerjinin türü, devamlılığı, performansı ve kalitesi, • Çalışanlara ilişkin çalışma koşulları ve sosyal haklar, • Çalışanların eğitim düzeyleri ve motivasyon, • İşletmenin ücret politikası ve fazla çalışma, • Diğer etkenler.
Üretim kayıplarına neden olan etkenler nelerdir?
Üretim kayıplarına neden olan etkenler; • Malzeme ile, • İnsan unsuru ile, • Üretim, ölçme yöntemleri, makine ve teçhizat ve enerji ile • Yönetim ile ilgilidir.
Artık kavramını açıklayınız.
Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına artık denir.
Fire kavramını açıklayınız ve örnek veriniz.
Üretim sürecine giren ilk madde ve malzemenin; çekme, buharlaşma, eksilme gibi nedenlerle kaybettiği miktar ya da ölçülebilir bir satış değerine sahip olmayan artık haline, fire denir. Örneğin; gaz, toz, duman ve satış değeri olmayan artıklar fire olarak değerlendirilebilir.
Artık ve fire kavramları arasındaki en önemli fark nedir?
Artık ve firelerin aralarındaki en önemli fark firelerin üretimde yeniden kullanılmaması ve herhangi bir satış değerine sahip olmamasına karşın, artıkların üretimde yeniden kullanılabilmesi ve belirli bir satış değerine sahip olmalarıdır. Ayrıca firenin fiziksel olarak varlığından, genellikle, söz edilememesine karşılık, artıkların fiziksel varlığından söz edilebilir.
Tam fire nedir?
Harcanan ilk madde ve malzeme miktarı ile mamulün bünyesinde yer alan ilk madde ve malzeme miktarı arasında kalan farkın tamamen kaybolması halinde fiziki miktar kaybı meydana gelmektedir. Bu durum “tam fire” olarak tanımlanabilir. Tam fire oranı ne kadar yüksekse, birim başına düşen ilk madde ve malzeme maliyeti de o ölçüde artmaktadır.
Artık satışından gelen gelir, malzeme maliyetinden düşülebileceği gibi üretim maliyetinden de düşülebilir. Malzeme maliyetinden düşülmesinin muhasebeleştirilmesini yazınız.
100 Kasa 710 Direkt İlk Madde ve Malzeme
Artık satışından gelen gelir, malzeme maliyetinden düşülebileceği gibi üretim maliyetinden de düşülebilir. Üretim maliyetinden düşülmesinin muhasebeleştirilmesini yazınız.
100 Kasa 151 Yarı Mamul Üretim
Safha ve dönem kavramları ne ifade etmektedirler?
Safha maliyeti sisteminde birden fazla safha olması durumunda, üzerinde durulması gereken en önemli konulardan birisi de; “safha” ve “dönem”ler arası geçişler ya da devirlerdir. Aslında, “safha” kavramı; üretim sürecindeki birimlerin üretilmesi ile ilgili iken, “dönem” kavramı ise; üretimin zaman boyutuyla ilgilidir.
İşletmelerde maliyet hesaplama süresi, genel olarak ne kadardır?
İşletmelerde maliyet hesaplama süresi, genel olarak, aydır. Safha maliyeti sistemlerinde de, maliyetlerin, genel olarak, “aylık dönem”lerde hesaplandığı kabul edilir.
Dönemin sonunda üretim işlemleri henüz tamamlanmamış birimlerin devri nasıl gerçekleşmektedir?
Bir safhada üretim işlemleri tamamlanan birimler, aynı dönem içerisinde bir sonraki safhaya devredilmektedir. Dönemin sonunda üretim işlemleri henüz tamamlanmamış birimler ise, yarı mamul olarak ilgili safhada kalmaktadır ve bir sonraki döneme dönem başı yarı mamul olarak devredilmektedir.
Önceki safha maliyetleri kavramı ne ifade etmektedir?
“Önceki safha maliyetleri” olarak da adlandırılan ve önceki safhadan “devralınan maliyetler”; üretim sürecindeki birimler bir sonraki safhaya taşındığında, önceki safhada ortaya çıkmış olmasına karşılık, bir önceki safhadan onu izleyen safhaya taşınan birimlerle birlikte bir sonraki safhaya taşınan maliyetleri ifade etmektedir.
Tek safha ve birden fazla safha olması durumu arasındaki temel fark nedir?
Tek safha ve birden fazla safha olması durumu arasındaki temel fark, üretim sürecinde birden fazla safha olması durumunda “devralınan maliyetler”in olmasıdır.
Niteliksiz bir ilk madde ve malzemenin işletmeye yükleyeceği maliyetler neler olabilir?
Niteliksiz bir ilk madde ve malzeme, üretilecek olan mamullerin kalitesini etkileyecek, gereksiz işgücü kaybına ve müşteri gereksinimlerini karşılamada olumsuz sonuçlara neden olmakta, bu nedenlerden dolayı da işletmenin maliyetlerini yükselterek ya zarara yol açmakta ya da kârlılığını azaltmaktadır. İşte bu nedenlerden dolayı, işletmecilikte üretim kayıpları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır
Oluşma zamanlarına göre üretim kayıpları nelerdir?
Oluşma zamanlarına göre üretim kayıpları; üretimin başında, üretim sırasında ve üretimin sonunda ortaya çıkan kayıplardır.
Niteliklerine göre üretim kayıpları nelerdir?
Niteliklerine göre üretim kayıpları; normal üretim kayıpları ve anormal üretim kayıplarıdır.
Normal üretim kayıpları nedir?
Normal üretim kayıpları; üretim faaliyetlerinde ortaya çıkması beklenen ve kabul edilebilir sınırları (standartlar) aşmayan üretim kayıplarıdır.
Anormal üretim kayıpları nedir?
Anormal üretim kayıpları, önceden belirlenmiş normal üretim kaybı standartlarını aşan üretim kayıplarıdır. Bir başka ifade ile, üretim faaliyetleri sırasında ortaya çıkmaları beklenmeyen ve kabul edilebilir sınırlar içerisinde olmayan üretim kayıplarıdır.
Üretim kayıplarını nasıl gruplandırabiliriz?
İster normal, isterse anormal üretim kaybı olsun, tüm üretim kayıplarını dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar;
- Kusurlu Mamuller,
- Bozuk Mamuller,
- Artıklar,
- Fireler’dir
Kusurlu mamul kavramı ne ifade etmektedir?
“Kusurlu mamul”, üretimin çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilen ve belirlenen gerekli standartlara ve özelliklere uymayan mamullerdir. Bir başka ifade ile, “kusurlu mamul”; üretim faaliyetinin belirli bir aşamasında ortaya çıkan ya da üretim faaliyetinin tamamlanmasından sonra beklenen kaliteyi ve özellikleri sağlayamayan, bozuk ya da ıskarta durumundaki mamullerdir.
Bozuk mamul kavramı ne ifade etmektedir?
“Bozuk mamul”; üretim sürecinin belirli bir noktasında ortaya çıkabilen ya da üretim sürecini tamamlamakla birlikte beklenen kaliteyi ya da fiziksel ölçüleri sağlayamayan bozuk ya da ıskarta durumundaki mamullerdir.
Kusurlu mamul ile bozuk mamul arasındaki fark nedir?
Bozuk mamul ve kusurlu mamul kavramları bazen birbirinin yerine kullanılmaktadır. Oysa, bu kavramlar birbirinden tamamen farklıdır. Bu farklılık, bozuk ve kusurlu mamullerin üretim aşamasında ortaya çıkış durumlarına bağlıdır. Bozuk mamuller, üretim aşamasında bazı eksikleri olan ancak, bu eksikliklerin tamamlanması ekonomik olmayan mamuller olmasına karşın, kusurlu mamuller bozuk mamullere benzemekle birlikte, ek ilk madde ve malzeme, ek direkt işçilik ve ek genel üretim maliyetlerine katlanılmak yoluyla istenilen kalite ve özelliklerdeki sağlam mamullere dönüştürülmesi olanaklı ve ekonomik olan mamullerdir.
Artık kavramı ne ifade etmektedir?
Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına artık denir.
Artık ile yan mamul arasındaki fark nedir?
Artıklar ile yan mamul kavramlarının, genellikle, birbiri ile karıştırıldığı ve birbirinin yerine kullanıldığı görülmektedir. Oysa artık ve yan mamul kavramları birbirinden farklı kavramlardır. Artıklar; direkt ilk madde ve malzeme açısından herhangi bir değişikliğe uğramamış ve direkt ilk madde ve malzemenin bütün özelliklerini koruyan, ancak üretimde mamulün temel yapısı içerisinde yer almayan parçalardır. Yan mamuller ise, ne direkt ilk madde ve malzemenin ne de birleşik mamulün özelliklerinden hiçbirine sahip değildir. Yan mamuller; birleşik mamuller üretilirken direkt ilk madde ve malzeme ve diğer üretim maliyetlerinin bir araya gelmesiyle mamuller üretilirken zorunlu olarak ortaya çıkan diğer ikinci derecedeki mamullerdir.
Üretim sürecinde ortaya çıkan artıklar nasıl değerlendirilebilir?
Artıklar; direkt ilk madde ve malzeme olarak yeniden üretimde kullanılabileceği gibi, ek bir üretim işleminden geçirilerek, yeni bir yan mamul de elde edilebilir. Ancak bu işlem için ek yeni yatırımlara gerek duyulabilir. Artıklar, düşük bir bedel karşılığında satılabileceği gibi, bazen de üretime yeniden verilerek yeni bir mamulün üretimi için kullanılabilir.
Artıkların satışından elde edilen gelirler, maliyetlendirme ve muhasebeleştirme işlemlerinde nasıl dikkate alınabilir?
Artıkların satışından elde edilen gelirler, maliyetlendirme ve muhasebeleştirme işlemlerinde genellikle iki şekilde dikkate alınmaktadır. Bunlardan birincisi; elde edilen gelir, elde edilen mamulün direkt ilk madde ve malzeme maliyetinden düşülebilir. ‹kinci olarak da; artıktan elde edilen gelir, ilgili olduğu mamullerin maliyetinden düşülebilir.
Fire kavramı ne ifade etmektedir?
Bir mamulün bünyesinde yer alan ilk madde ve malzemelerde kırılma, azalma, çekme, kısalma, buharlaşma ve benzeri değişiklikler nedeniyle meydana gelen ve miktar azalması şeklinde ortaya çıkan fire, bu yönü ile miktar azaltıcı, maliyet artırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir. Buna göre, üretim sürecine giren ilk madde ve malzemenin; çekme, buharlaşma, eksilme gibi nedenlerle kaybettiği miktar ya da ölçülebilir bir satış değerine sahip olmayan artık haline, fire denir.
Üretim kayıplarına neden olan etkenler nelerle ilgilidir?
Üretim kayıplarına neden olan etkenler;
- Malzeme ile,
- İnsan unsuru ile,
- Üretim, ölçme yöntemleri, makine ve teçhizat ve enerji ile,
- Yönetim ile ilgilidir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 9 Gün önce comment 11 visibility 17998
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1176
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 623
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2751
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 914
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25581
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14510
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12513
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12504
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10430