Borsaların Yapısı ve İşleyişi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Borsaların Uluslararasılaşması

1. Soru

Ülkelerin borsaları büyümek için neler yapmaktadırlar?

Cevap

Birçok ülke borsaları, rekabetçi bir menkul kıymet pazarı oluşturarak daha büyük firmaları kendi borsalarına çekme, maliyet ve vergi avantajı sağlama, yerel ve uluslararası yatırımcılara farklı yatırım alternatifleri sunma, halka açılmayı teşvik etme, mali tabloları uluslararası standartlarda hazırlama ve denetleme, işlem hacmini ve likiditeyi artırma, volatiliteyi (oynaklığı) düşürme, şeffatlığı ve güveni arttırma, tasarrufları teşvik etme, alım-satım işlemlerinde etkinliği arttırma ve gelir elde etme gibi amaçlarla birleşme ve satın alma yöntemiyle büyümelerini gerçekleştirmektedirler.


2. Soru

Finansal piyasalarını uluslararası yatırımcılara da açan ülke borsalarının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Cevap

Özellikle işletmelerin pay senetlerinin işlem gördüğü borsalarda yabancı yatırımlar teşvik edilmektedir ve bunun sonucunda da işlem hacmi yüksek ve oynaklığı kısmen düşük sermaye piyasalarına sahip olunabilmektedir. Öte yandan küreselleşme ile birlikte daha gelişmiş bir sermaye piyasasına sahip olunurken, başka ülkede ya da ülkelerde çıkan finansal krizin yayılma etkisi ile birlikte dışa açık sermaye piyasaları bundan ciddi anlamda zarar görebilmektedir.


3. Soru

Borsalar sahiplik yapısında nasıl bir değişim yaşayarak, bugünkü anlamda modern menkul kıymet borsaları haline geldiler?

Cevap

Borsaların sahiplik yapısı borsa üyelerinin ortaklığı şeklinde iken, payları borsada işlem gören, kar amacı güden ve elde ettiği karları ortaklarına dağıtan özel şirkete dönüşmüşlerdir. Bugünkü anlamda modern menkul kıymet borsaları, uzun süreli dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak, ilk defa 1993 yılında Stockholm Menkul Kıymetler Borsası’nın üyelerinden oluşan kooperatif şeklindeki ortaklık yapısının, kar amacı güden ve dış yatırımcılara açık hale getirilmesiyle faaliyete geçmiştir.


4. Soru

Amerika ile Avrupa kıtalarındaki borsalar arasında yapılan ilk birleşme hangi borsalar arasında olmuştur?

Cevap

NYSE Group ile Euronext birleşerek NYSE Euronext ismiyle yeni bir borsa ortaya çıkarmıştır. Bu borsa birleşmesi Amerika ile Avrupa kıtlarındaki borsalar arasında yapılan ilk birleşme olarak tarihe geçmiştir.


5. Soru

Uluslararası kurumsal yatırımcılar ile yatırım kuruluşları tarafından uluslararası pay piyasaları nicel ölçütler ve nitel faktörlere göre kaç gruba ayrılır ve bunlar nelerdir?

Cevap

Uluslararası kurumsal yatırımcılar ile yatırım kuruluşları tarafından uluslararası pay piyasaları nicel ölçütler ve nitel faktörlere göre üç ana gruba ayrılmaktadır:

• Gelişmiş Piyasalar
• Gelişmekte Olan Piyasalar
• Sınırdaki Piyasalar

6. Soru

Borsa İstanbul hangi bölgedeki borsalar içerisinde değerlendirilmektedir?

Cevap

Borsa İstanbul, “Avrupa ve Orta Doğu” bölgesindeki borsalar içerisinde değerlendirilmektedir.


7. Soru

Standard & Poor’s gelişmiş pay piyasalarını nasıl tanımlamaktadır?

Cevap

Standard & Poor’s yapmış olduğu tanımlamaya göre, kişi başına düşen milli gelir ile yatırım yapılabilir pay senetlerinin toplam piyasa değerinin gayri safi milli hâsılaya (GSMH) oranının yüksek olduğu, yabancı yatırımcılar için kısıtlamaların bulunmadığı, sermaye transferine sınırlamalar getirmeyen ve serbest piyasa kuralları ile bağdaşmayan müdahalelerin olmadığı piyasalara gelişmiş pay piyasaları denmektedir.


8. Soru

MSCI’ya (Morgan Stanley Capital International) göre gelişmiş pay piyasalarına sahip olan ülkeler hangileridir?

Cevap

MSCI’ya göre gelişmiş pay piyasalarına sahip olan ülkeler; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Norveç, Portekiz, Singapur ve Yeni Zellanda’dır.


9. Soru

Standard & Poor’s gelişmekte olan piyasalarını nasıl tanımlamaktadır?

Cevap

Standard & Poor’s gelişmekte olan piyasaları, “değişim sürecinde olan, piyasa değeri ile işlem hacmi artan, olgunlaşma düzeyi yükselen piyasalar” olarak tanımlamaktadır. S&P kişi başına düşen milli geliri ile yatırım yapılabilir pay senetlerinin toplam piyasa değerinin gayri safi milli hâsılaya oranının kısmen düşük olduğu, yabancı yatırımcılar için kısıtlamaların bulunduğu, sermaye transferine sınırlamalar getirilen ve serbest piyasa kuralları ile bağdaşmayan müdahalelerin bulunduğu piyasaları gelişmekte olan piyasalar olarak sınıflandırmaktadır.


10. Soru

Gelişmekte olan piyasalarda risk ve getiriler arasındaki ilişki nasıldır?

Cevap

Gelişmekte olan piyasalarda genellikle risk yüksek buna bağlı olarak da getiriler yüksek olmaktadır. Gelişmekte olan pay piyasaları gerek kendi aralarında gerekse de gelişmiş pay piyasaları arasında düşük korelasyona sahip olduklarından, uluslararası portföy çeşitlendirmesi ile yatırımcılara riski düşürme ve yüksek getiri sağlama olanağı sunabilmektedir.


11. Soru

MSCI’ya (Morgan Stanley Capital International) göre gelişmekte olan piyasalara dâhil olan ülkeler hangileridir?

Cevap

MSCI’ya göre gelişmekte olan piyasalara dâhil olan ülkeler; Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Güney Kore, Hin- distan, Katar, Kolombiya, Macaristan, Malezya, Meksika, Mısır, Peru, Polonya, Rusya, Şili, Tayland, Tayvan, Türkiye ve Yunanistan’dır.


12. Soru

Standard & Poor’s sınırdaki piyasaları nasıl tanımlamaktadır?

Cevap

Standard & Poor’s tanımına göre, küçük ve likiditesi düşük piyasalara sınırdaki piyasalar denmektedir. Bunlar gelişmekte olan piyasalardan daha az gelişmiş sermaye piyasalarıdır. Sınırdaki piyasalar, gelişmekte olan piyasalardan daha az köklü olan yatırım yapılabilir piyasalarıdır. Ayrıca sınırdaki piyasalar “gelişmekte olan piyasalar öncesi dönemdeki pi- yasalar” olarak da bilinir.


13. Soru

Likidite nedir?

Cevap

Likidite: Nakit dışı bir varlığın rayiç değeri üzerinden kolayca ve hızlıca nakte dö- nüşebilme yeteneğidir.


14. Soru

Pay piyasaların büyüklüğü hangi göstergelerle ölçülmektedir?

Cevap

Pay piyasalarının büyüklüğü, piyasa kapitilizasyonu/GSMH oranı, işlem hacmi ve yoğunlaşma derecesi gibi göstergelerle ölçülmektedir.


15. Soru

Borsaların genel işleyiş ve organizasyon bakımından farklılıkları hangi konu başlıklarında ortaya çıkmaktadır?

Cevap

Borsalar genel işleyiş ve organizasyon bakımından birbirlerine benzese de ayrışan yönleri de vardır. Bu farklılıklar organizasyon ve sahiplik yapısı, kotasyon şekli, kayıt ve takas sis- temi, bilgisayarlaşma ve online emirlerin yerine getirilmesi gibi konu başlıklarında ortaya çıkmaktadır.


16. Soru

Çifte kotasyon (dual listing) nedir?

Cevap

Bir firmanın faaliyet gösterdiği ülkenin borsasına kote olmasının yanısıra bir ya da birden çok ülkenin borsasına kote olması çifte kotasyon (dual listing) olarak isimlendirilir.


17. Soru

Depo sertifikaları nedir?

Cevap

Depo sertifikaları, bir depo kuruluşuna depo edilen, belirli bir miktar menkul kıymeti temsilen çıkarılan ve depo edilen menkul kıymetin sahip olduğu bütün haklara sahip menkul kıymetlerdir.


18. Soru

Depo sertifikalarının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir?

Cevap

Depo sertifikalarının yaygınlaşmasının üç önemli nedeni vardır. Bunlar:

  1. Şirketlerin yurt dışı borsalarına açılmaları ve yabancı borsalardan fon sağlama istekleridir.
  2. Depo sertifikalarının işlem gördüğü ülkelerdeki yatırımcıların uluslararası alanda yatırım yapma arzularıdır. Bu yatırımcıların temel amacı ise, portföy riskini düşürme veya daha fazla kazanç sağlamaktır.
  3. Hem ihraççı, hem de yatırımcılar açısından, yasal ve bürokratik işlemlerin azlığıdır. Yabancı bir ülkede yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının, yatırım yapmayı düşündüğü ülkenin yatırım aşamalarını bilmesi, farklı uygulamaları anlaması gerekmektedir. Ancak, depo sertifikaları ile bu ve benzeri sorunların çözüldüğü kabul edilmektedir.

19. Soru

Borsalar arası işbirlikleri, satın almalar veya devralmalar yatırımcılara, aracı kurumlara ve borsanın kendisine ne gibi avantajlar sağlamaktadır?

Cevap

Borsalar arası işbirlikleri, satın almalar veya devralmalar yatırımcılara, aracı kurumlara ve borsanın kendisine çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Ortalama işlem maliyeti azalmaktadır.
  • İşlem hacmi artmaktadır. İşlem hacminin artması takas mekanizmasının daha etkin çalışmasını sağlayarak işlem için ödenen ücret ve komisyonların azalmasına neden olmaktadır.
  • Birden çok borsa yerine tek bir borsada işlemlerin gerçekleştirilmesi donanım, yazılım ve nitelikli insan kaynağına ihtiyacı azaltmaktadır.
  • İşlem hacmi ve likiditenin artması alış-satış fiyat farkının ve volatilitenin azalmasına neden olmaktadır.

20. Soru

Birleşmenin borsalara sağladığı faydalar nelerdir? 

Cevap

Birleşmenin sağladığı sinerji etkisi ile maliyet avantajları söz konusu olmaktadır. Örneğin, borsaların alım satım işlemlerini elektronik sisteme taşımaları maliyet azalışına neden olmaktadır. İki ya da daha çok borsa birleştikten sonra, artan işlem hacmini ve karmaşık işlemler yapan profesyonel yatırımcıların taleplerini karşılamak için ihtiyaç duyulan yeni teknolojik yatırımlara fon ayırabilmektedirler. Borsalar arası birleşmeler çok sayıda finansal varlığı bir merkezden sunabilme fırsatı vermektedir. Böylece borsaların yatırımcılara sunmuş olduğu ürün karması da gelişmektedir.


21. Soru

Borsaların birleşmesinin yatırımcılara sağladığı faydalar nelerdir?

Cevap

Borsaların birleşmesi, yatırımcılara, farklı finansal araçları, farklı coğrafyalardaki piyasalarda daha düşük maliyetle alım satım işlemini gerçekleştirme fırsatı sunmaktadır. Birleşen borsalar daha az sayıda işlem platformu vasıtasıyla işlemleri daha basit hale getirmekte ve aynı zamanda daha ekonomik sonuçların ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır. Birleşme ile likiditelerin artması fiyatlama ve etkinliği artırıcı unsur olarak yatırımcıya fayda sağlamaktadır. Yatırımcılar aynı zamanda çok sayıda finansal enstrüman seçeneğine sahip olduğundan, etkin bir çeşitlendirme imkanı ile portföyünün riskini azaltabilmektedir.


22. Soru

Sermaye piyasaları arasındaki entegrasyonu etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap

Sermaye piyasaları arasındaki entegrasyon düzeyini etkileyen faktörler çok çeşitli olmakla beraber, öne çıkan faktörler aşağıdaki konu başlıkları altında toplanmıştır:

• Bölgesel işbirlikleri
• Ortak para
• Benzer ülke grupları
• Dış ticaret hacmi
• Piyasalar arasındaki coğrafi ve kültürel yakınlık
• Politik belirsizlikler
• Yasal düzenlemeler
• İşlem maliyetleri
• Vergiler
• Bilgi edinme kolaylığı

23. Soru

İstanbul Finans Merkezi Program hedefleri nelerdir?

Cevap

İstanbul Finans Merkezi Program hedefleri ise şu şeklide ifade edilmektedir:
• İstanbul’un dünyada ilk 25 küresel finans merkezi içerisinde yer alması
• Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer alması
• Finansal hizmetler sektörünün gayri safi yurtiçi hâsıla içindeki payının yüzde 6’ya yükselmesi


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v