Haber Türleri Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sağlık Haberciliği

1. Soru

Magazin nedir?

Cevap

Türk Dil Kurumu Sözlüğü magazini şu şekilde tanımlamaktadır: İlk olarak magazin; halkın çoğunluğunu ilgilendirecek konulardan söz eden, bol resimli yayındır. İkinci olarak ise; genellikle sanat, eğlence ve spor dünyasında tanınmış kişilerle ilgili haber ve yorumlardır.


2. Soru

Magazin haberciliğinin haber kaynakları nelerdir?

Cevap

Magazin haberciliğinin haber kaynaklarının, diğer habercilik türleri ile olan ilişkisi nedeniyle daha geniş olduğunu söylemek mümkündür. Haber toplanırken yararlanılan haber kaynaklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ünlü kişiler (sanatçılar, politikacılar, iş dünyasından ünlüler, sporcular vb.)
  • Ünlülerin kişisel internet siteleri
  • İnternet siteleri
  • Ünlülerin sıklıkla gittikleri mekânların çalışanları
  • Ünlülerin basın danışmanları, menajerleri
  • Ajanslar
  • Yapım şirketleri
  • Medya kuruluşuna gelen istihbaratlar
  • Basın bültenleri
  • Muhabirin haber kaynakları
  • Diğer kitle iletişim araçlarının yayınları
  • Abone olunan ajanslardan gelen haberler
  • Büyük oteller
  • Büyük eğlence merkezleri
  • Yabancı kaynaklı yayınlar
  • Magazin dergileri
  • Sokaktaki insanlardır.

3. Soru

"Magazin" kavramı ilk olarak kaç yılında ve nerede ortaya çıkmıştır?

Cevap

Habercilik tarihine bakıldığında “magazin” kavramının ilk olarak 1731 yılında İngiltere’de yayımlanan “Gentleman’s Magazine” adlı dergide ortaya çıktığı söylenebilir.


4. Soru

James Gordon Bennett ile Joseph Pulitzer magazin haberciliğine nasıl katkı sağlamışlardır?

Cevap

Gelişen teknoloji, ucuz maliyetli gazetelerin önünü açarken, üzerinde en çok durulan, insanın ilgisini en çok çeken konuların haber yapılabilmesi için, yeni haber kaynaklarının bulunmasına olanak ve fırsat yaratmıştır. Örneğin bu dönemde, çağdaş gazeteciliğe damgasını vuran iki Amerikalı gazeteci James Gordon Bennett ile Joseph Pulitzer, sansasyonel haber vermeyi gazetecilik yöntemi olarak benimsemiş ilk isimlerdendir.

James Gordon Bennett, gazetecilik yaptığı dönemde haber kaynaklarını genişletirken, evlerin yatak odalarına, pansiyonlara, adi sokak cinayetlerine, fahişelere, sokaktaki adamın cebindeki cüzdanını ilgilendiren parasal konulara haberlerinde sıklıkla yer verdiği gibi, sosyetede yer alan dedikodular, skandallar, önemli kişiler de haber konusu olmuştur. Bennett'in yaklaşımı objektif haber vermekten öte, doğrudan sokaktaki insanın ilgisini çekecek heyecan verici haberler üretmekti. Macera, serüven, çeşitli gezileri de haberleri için kaynak olarak kullanmaktaydı. Joseph Pulitzer de Bennett gibi sansasyonel haberlere rağbet ederken, magazin haberciliğine yeni bir boyut daha eklemiş, savaş, macera, hükümet haberleri, şirket yolsuzlukları en önemli gazetecilik başarılarını oluşturuyordu. Daha sonraları Pulitzer’in bu yaklaşımı pekçok gazeteci tarafından da esinlenip benimsenen bir habercilik yöntemi oldu.


5. Soru

Türkiye'de magazin haberciliği ne zaman ve nasıl başlamıştır?

Cevap

Türkiye’de ise magazin gazeteciliği 1873 yılında yayımlanan “Cüzdan” dergisi ile başlamıştır. İlerleyen yıllarda magazin kavramı daha da değişmiş ve önemi artmıştır. Bundan dolayıdır ki “Beyoğlu Muhabirleri” kavramı ortaya çıkmıştır.

Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılından sonra magazinin önemi daha da artmıştır. O dönemlerin en popüler yeri olan Beyoğlu, artık magazin haberlerinin en önemli parçası olmuş, ardından da gazetelerde ayrıcalıklı yer almaya başlamıştır.


6. Soru

Siyaset ve magazin arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

Siyaset ve magazin, her ne kadar birbirinden çok ayrı iki kavram olarak görülse de magazin haberciliğinin önemli haber kaynaklarından biri siyasetin ve siyasetçinin gündemidir.

Örneğin, 24 Ocak 2012 tarihli Enerji Bakanı Taner Yıldız ile ilgili bir haberi ele alalım. Bakan Yıldız o tarihte bir nedenle Erciyes Dağı’na gitmiş ve burada fotoğrafları çekilmişti. Bakanın atkısı ‘xoxo’ desenliydi. Xoxo internet dilinde sarılmak, öpmek anlamında kullanılmaktadır. Bakan yazının çıktığı gün arayıp kendisinin de istemeden bu haberle magazinin içinde yer aldığını söylemiştir.

Bu anlamda siyasetçinin, siyaset dışında kalan her hareketinin, giyiminin, gafının, davranışının, hobilerinin, sıradışı özelliklerinin, ziyaretlerinin, bir magazin haber konusu olabildiğini ve siyaset – magazin ilişkinin konusunu oluşturduğunu söylemek mümkündür.


7. Soru

Spor ve magazin arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

Futbolcular ve teknik direktörlerin giydiklerinden arabalarına, sevgililerinden aile hayatlarına, gittikleri eğlence yerlerinden katıldıkları spor dışı etkinliklere kadar çıkan her haber, magazinin gündemini şekillendirebilmektedir. Üstelik sanat dünyası ve spor dünyasının bir araya geldiği özel birlikteliklerde magazin gündemi artık yeni gündemini bulmuştur.

Taraftarlar, tuttukları takımın oyuncusundan teknik ekibine hatta yönetimine kadar her şeyi merak etmektedirler. Yani sadece alınan galibiyetle ya da kimin transfer olduğu ile ilgilenmezler, taraftarı oldukları takımlarını her şeyi ile sahiplenirler.


8. Soru

Magazin gazetecisinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

Magazin gazetecisinin sahip olması gereken özellikleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Eğitimli,
  • En az bir yabancı dil bilen,
  • Basın Meslek İlkeleri’ne saygılı,
  • Nezaket ve saygı kurallarının dışına çıkan davranışlardan kaçınan,
  • Haber kaynağı ile ilişkilerini saygı sınırlarının ötesine taşımayan,
  • Dürüstlük, doğruluk, açıklık, kesinlik, sadelik olarak sıralanan haber değerlerine dikkat eden,
  • Objektif, tarafsız olan,
  • Tecrübeli,
  • Meraklı,
  • Sabırlı,
  • Röportaj tekniklerini iyi bilen,
  • Araştırmacı, detayları takip eden.
 

9. Soru

Etik kavramını açıklayınız.

Cevap

Etik, özünde, bir ahlaki eylem kuramıdır; ama bu kuramı öncelikle bilgi adına değil, eylem adına geliştirmektedir. Bu nedenle etik, kuram oluşturma amacıyla geliştirilmiş zihinsel bir çalışma değil; en başta düşünce ile eylem ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Burada düşünce-eylem ilişkisinde vurgulanan ahlaki yetkinlik, herkesten beklenen ahlaki davranma ve yargılama becerisini, herkesin özgürlüğe saygı göstermeye ve özgürlük temelinde hesap vermeye hazır olmasını öngören sosyal sorumluluğu yansıtmaktadır.


10. Soru

Türkiye’de de bir bütün olarak gazetecileri ve basın mensuplarını kapsayan meslek ilkeleri nelerdir?

Cevap

Türkiye’de bir bütün olarak gazetecileri ve basın mensuplarını kapsayan “Basın Meslek İlkeleri” bulunmaktadır. Bunlar basın örgütleri tarafından oluşturulan temel ilkelerdir. Bunlar Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından belirlenmiş ve tüm medya profesyonelleri ile kamuoyuna açıklanmış olan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi ve Basın Konseyi Basın Meslek İlkeleridir.


11. Soru

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi ve Basın Konseyi Basın Meslek İlkeleri'nin magazin haberciliğindeki yeri nedir?

Cevap

Bu çok önemli iki mesleki örgütün, yine çok önemli mesleki ilke ve görevleri, elbette magazin gazetecisini, onun yaptığı magazin haberciliğini yakından ilgilendiren, hazırladığı magazin haberini de bu anlamda her yönüyle bağlayan mesleki ilkelerdir. Farklı deyişle, magazin gazetecisi de magazin haberciliği ve haberleri de sınırsız bir özgürlüğe, mesleğin temel ilke ve değerlerine aykırı olamaz, bu ilke ve değerlerin uzağında kalarak icra edilemez.


12. Soru

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre gazeteciyi tanımlayınız.

Cevap

Gazeteci tanımı: Düzenli bir şekilde, günlük yahut süreli bir yazılı, görüntülü, sesli elektronik veya dijital basın ve yayın organında, kadrolu, sözleşmeli ya da telif karşılığı, haber alma, işleme, iletme veya görüş, fikir belirtme görevi üstlenen ve asıl işi ile başlıca geçim kaynağı bu olup, çalıştığı işletme ile ilgili yasalar karşısındaki konumu bu tanıma uygun olanlar gazetecidir. Basın ve yayın alanındaki her işletme, çalıştırdıkları gazetecileri, yasaların gazetecilere tanıdığı haklardan yararlandırmak zorundadır.


13. Soru

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre gazetecinin sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Gazetecinin sorumluluğu: Gazeteci, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır. Gazeteci, ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir ve paylaşır. Gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını, öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler.


14. Soru

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre gazetecinin hakları nelerdir?

Cevap

Gazetecinin hakları:

  1. Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır.
  2. Gazeteci, çalıştığı basın ve yayın organının kendisiyle yaptığı sözleşmede de kaydedilmiş olması gereken temel çizgisini dikkate alır. O temel çizgi dışındaki ve onunla çelişen veya orada açıkça belirtilmemiş olan tüm telkin, öneri, istek ve talimatları reddetme hakkına sahiptir.

  3. Gazeteci, inanmadığı bir görüşü savunmaya veya meslek ilkelerine aykırı bir iş yapmaya zorlanamaz.

  4. ?Gazeteciler, özellikle de yazı işleri çalışanları, basın - yayın işletmesinin işleyişini belirleyen, etkileyen önemli kararlardan haberdar edilmeli ve gereğinde kararların alınmasına katılmalıdır.

  5. İşlevi ve sorumlulukları ışığında, gazeteciler örgütlenme hakkının yanı sıra görevinin maddi ve manevi güvencesini sağlayan kişisel sözleşme yapma hakkına sahiptir. Gazeteci ekonomik bağımsızlığını garanti eden toplumsal rolüne ve emeği ile yeteneğine uygun bir ücret almalıdır.

  6. Gazeteci, kaynakların gizliliği ilkesi uyarınca, kaynağını açıklamaya ve tanıklık yapmaya zorlanamaz. Kaynağı izin verdiği taktirde gizlilik ortadan kalkabilir. Kaynağı tarafından açıkça yanıltıldığı durumlarda gazeteci kaynağını açıklayabilir.?


15. Soru

Haber yaparken yargılama sürecinde gazeteci nasıl davranmalıdır?

Cevap

Yargı: Hazırlık soruşturması sırasında soruşturmayı zaafa uğratıcı, yönlendirici biçimde haber ve yorumdan kaçınılmalıdır. Yargılama sürecinde de haberler her türlü ön yargıdan uzak ve kesinlikle doğruluğundan emin olunarak sunulmalıdır. Gazeteci yargı sürecinde taraf olmamalıdır. Yargı kararı kesinleşmedikçe, bir sanık suçlu ilan edilmemelidir. Haberlerde ve yorumlarda suçluymuş gibi değerlendirmeler yapılmamalıdır.


16. Soru

Haber yaparken gazeteci çocuklar konusunda nelere dikkat etmelidir?

Cevap

Çocuk: Çocuklarla ilgili suçlarda ve cinsel saldırılarda sanık, tanık ya da mağdur (maktul) olsun, 18 yaşından küçüklerin açık isimleri ve fotoğrafları yayınlanmamalıdır. Çocuğun kişiliğini ve davranışlarını etkileyebilecek durumlarda, gazeteci, bir aile büyüğünün veya çocuktan sorumlu bir başkasının izni olmaksızın çocukla röportaj yapmamalı veya görüntüsünü almaya çalışmamalıdır.


17. Soru

Gazeteci ve yatyın organı taraf olma hususunda nasıl davranmalıdır?

Cevap

Taraf olma: Gazeteci ve yayın organı, her ne nedenle ve her ne biçimde olursa olsun, taraf oldukları bir olaydaki konumlarını kamuoyuna açıkça belirtmelidir. Yayın organı yahut yorumcu, siyasi, ekonomik ve toplumsal tercihlerinin doğrultusunda yayın yapabilir. Bu durumda bu tavır açıkça ortaya konulmalı, ayrıca yorum ile haber - olay ayrımı kesin biçimde yapılmalıdır.


18. Soru

Özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği başlıca durumlar nelerdir?

Cevap

Özel hayat: Asıl olan kamu yararıdır. Özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği başlıca durumlar şöyle sıralanabilir:

  1. Büyük bir suç yahut yolsuzluk üstüne araştırma ve yayın

  2. Toplumu kötü etkileyici bir tutumla ilgili araştırma ve yayın

  3. Toplumun güvenliğinin veya sağlığının korunması

  4. İlgili kişinin sözleri yahut eylemleri sonucu halkın yanılmasının, yanıltılmasının veya yanlış yapmasının engellenmesi

Bu durumlarda dahi, özel hayatın kamuya açılan kesiti mutlaka konuyla doğrudan ilgili olmalı veya ilgili kişinin özel hayatının onun kamusal faaliyetini de etkileyip etkilemediği gözetilmelidir.


19. Soru

"Önceden görme - Off the record" kavramını açıklayınız.

Cevap

Önceden görme - Off the record: Gazeteci, kendi çabasıyla elde etmedikçe, bir kaynağın verdiği bilgi veya belgenin yayınlanma tarihi konusundaki isteğe uymalıdır. Gazeteci, röportaj, haber, yorum veya görüntü, yayın şekli ne olursa olsun, hazırlığını yayın organındaki sorumlular dışında, kaynağı da dahil kimseye denetlettirmekle yükümlü değildir. Gazeteci, açıklanmaması kaydıyla (off the record) verilen bilgiyi ve sarfedilen sözleri yayınlamamalıdır.


20. Soru

Basın Konseyi Basın Meslek İlkeleri nelerdir?

Cevap

Basın Konseyi Basın Meslek İlkeleri şu temel 16 ilkeden oluşmaktadır:

  1. Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.
  2. Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı ya da incitici yayın yapılamaz.
  3. Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez.
  4. Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.
  5. Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz.
  6. Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.
  7. Saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler, kamu yararı ciddi bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanamaz.
  8. Bir basın organının dağıtım süreci tamamlanmadan o basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün bir başka basın organı tarıfından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. Ajanslardan alınan özel ürünlerin kaynağının belirtilmesine özen gösterilir.
  9. Suçlu olduğu yargı kararıyla belirtilmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez.
  10. Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez.
  11. Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur. Kaynağın kamuoyunu kişisel, siyasal, ekonomik vb. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır.
  12. Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır.
  13. Şiddet ve zorbalığı özendirici yayın yapmaktan kaçınılır.
  14. İlan ve reklam niteliğindeki yayınların nitelikleri, tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir.
  15. Yayın tarihi için konan zaman kaydına saygı gösterilir.
  16. Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.

Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v