Marka ve Yönetimi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Marka Yönetiminin Uygulanabileceği Farklı Alanlar
Marka yönetimi ilkelerinin hayatın değişik alanlarındaki uygulamaları genel olarak nasıl karşımıza çıkmaktadır?
Marka yönetimi ilkelerinin hayatın değişik alanlarındaki uygulamalarına giderek daha sık rastlıyoruz. Siyasi parti ve adaylar, özellikle Batıda iletişim uzmanları tarafından yönetilir oldu. Sanatçılar değişik konularda profesyonel destek alıyorlar. ABD’de pazarlama mezunu gençlerin en çok tercih ettiği kurumların başında NBA geliyor, spor ve marka iç içe geçmiş durumda.
Pazarlamanın genişleyen ekseni nasıl tanımlanabilir?
Pazarlamanın genişleyen ekseni olarak adlandırılabilecek süreç değiş-tokuş kavramını odak almıştır. Değiş-tokuş, insanların arzu ettikleri nesneleri elde etmede kullandığı yol olarak tanımlanabilir. Pazarlama ise, değiş-tokuşa yönelik gereksinim ve isteklerin doyurulması amaçlı karar alma süreçlerini kapsamaktadır. Bu süreç, iki taraf arasında iletişim ve dağıtımın gerçekleştiği ortamlar içinde gelişir. Jenerik ya da geleneksel pazarlama içinde değiş-tokuş, mal ve hizmetler karşılığında para ya da para karşılığında mal ve hizmetlerin değişimi olarak tanımlanır. Kotler ve Levy (1969), Pazarlamanın Genişleyen Ekseni adlı ünlü makalelerinde, ürünleri mal, hizmet, kişi, örgüt ve fikir olarak sınışandırıyordu. Bu sınışandırmalar günümüzde, toplumsal pazarlama ya da fikir pazarlaması, örgüt pazarlaması, kişi pazarlamasını gündeme getirmiştir.
Siyasal pazarlama nasıl tanımlanmaktadır?
Siyasal pazarlama, seçmen ihtiyaç ve beklentilerini gerçekleştirmeye aday kişi ya da partilerin ve onların programlarının seçmene tanıtılması ve tutundurulması ile ilgili her türlü faaliyet olarak açıklanmaktadır.
Ticaretteki pazarlama anlayışındaki tüketici ile siyasal pazarlamadaki seçmen ortak özelliklere sahip midir?
Evet. Pazarlama yönetim sürecinde ve pazarlama karması kararlarında önemli bir değişken olan tüketici, siyasal pazarlama içerisinde seçmen olarak değerlendirilmektedir. Ticari alanda tüketicinin sahip olduğu rol aynı şekilde seçmenler için de geçerlidir. Siyasal ürünün (parti, lider, program vb.) tasarlanmasında da pazar koşullarının, beklentilerinin ve pazar boşluklarının iyi tahlil edilmesi gerekmektedir. Siyasi partilerin programları ile seçmenlerin beklentileri arasında gerçekleştirilecek bir örtüşme siyasi partilerin rakiplerine göre daha avantajlı bir konuma geçmesini sağlayacaktır. Seçmenlerin beklentilerini iyi tespit edemeyen siyasi partiler, liderler, seçmenleri ile doğru bir pazarlama iletişimi kuramayacaklardır. Siyasi partilerin siyasal rekabet içerisinde ideolojik konumları ve sundukları temel vaatleri açısından farklılaşmalarının önemini yitirmesi, siyasi adayların kişilik özelliklerini ifade eden aday imajının, bir rekabet unsuru olarak öne çıkartılmasını gerekli kılmıştır.
Siyasal pazarlama ile ticari pazarlama arasındaki farklar nelerdir?
Siyasal Pazarlama ile Ticari Pazarlama Arasındaki Farklar • Kotler, siyasal ve ticari pazarlama arasındaki farkları şu başlıklar altında ele alır. • Herhangi bir ticari ürün, örneğin bir kutu konserve veya bir ton çelik özellikleri açısından zamanın herhangi bir anında aynıdır. Diğer yandan politik adaylar değişkendir. • Siyasal adayın, fiziksel ürün ve hizmetler gibi pazarın ihtiyacına tam cevap verebilecek şekilde formüle edilemediği inancı taşınır. Örneğin yeni bir yiyecek veya sabun ürünleri pazarın özel talebine cevap verecek şekilde formüle edilebilir. • Ticari ürünler normalde tüketicinin arzu ettiği herhangi bir anda alım için hazırdır. Fakat politik ürünler birkaç yılda bir satış için piyasaya sürülür. • Ticari ürün ve hizmetler üzerinde satışları artırmak için pazarlama taktikleri uygulandığı halde politik alanda seçmenlere yönelik aşırıya kaçan pazarlama taktiklerinin uygulanması seçmen üzerinde olumsuz etki bırakabilir. • Ticari bir ürün hakkında kamuya ulaşan mesajlar büyük çapta pazarlama kontrollüdür. Reklam ve diğer araçlar buna yardımcı olurlar. Medya bir diş macunu veya sabun markası üzerine nadiren yorum yapar. Diğer yandan, bir politik aday hakkında kamuya ulaştırılan mesajlar çoğunlukla medya tarafından geliştirilir. • Bir firma yaptığı yatırımın karşılığında iyi bir gelir getiren pazar payını elde edebilirse başarılıdır. Siyasal aday ise, oyların çoğunluğunu aldığı takdirde başarılıdır.
Siyasal pazarlamada ürün nedir?
Ürün ve hizmetler, kar amaçsız organizasyonların pazarlama aktivitelerinin en çok göze çarpan ve halk tarafından fark edilen kısmını oluşturur. Siyasal ürün denildiğinde; bir siyasal partinin lideri, adayları, programları, ideolojik düşünceleri ve kimliği akla gelir. Bunun yanı sıra siyasal ürün; siyaset, lider imajı, edinilmiş siyasal bellek, vaat ve geçmiş performanslara biçilen değerin bir karışımıdır. Her seçmenin siyasal ürünün başka bir boyutuna önem verdiği düşünülmektedir.
Ürün olarak siyasal parti lideri kimdir?
Lider, siyasi partinin en üst noktasında bulunan, ya tek başına ya da parti kurmaylarıyla birlikte partiyi yöneten kişidir. Liderler, bir nevi siyasal partilerin dışa yansıyan yüzleridir. Siyasal parti imajları liderin imajından önemli derecede etkilenir. Bu nedenle lider; bilgili ve cesur olmalı, kamuoyunda güven yaratabilmelidir.
Ürün olarak siyasal parti programı nedir?
Parti programlarının ürün olarak önem taşımasının bir nedeni, programların siyasal partilerin iktidara geldiklerinde yapmayı taahhüt ettikleri hizmetleri seçmenlere duyurmasıdır. Bu programlar vasıtası ile seçmenler partilerin verecekleri hizmetlerin kendi ihtiyaç ve isteklerini karşılayıp karşılamadığını görebilir, diğer partiler ile farklarını kıyaslayabilirler. Parti programları seçmenlerin isteklerine uygun olarak yapılandırılmalıdır. Seçmen ihtiyaçlarını kapsamayan, gerçekçi olmayan bir program ilgi görmeyecektir.
Ürün olarak siyasal adayları nasıl tanımlanmaktadır?
Yasal olarak seçilebilme yeterliliğine sahip olan ve hizmet etmek amacıyla iş başına gelmeye istekli kişiler, bir siyasal partinin aday kitlesini oluşturur. Adaylar, bir partinin imajının oluşturulmasında en az parti programı kadar önem taşır. Zira partinin dışa dönük, görünen yüzünü adaylar oluşturur.
Siyasal parti ve seçmenlerin adaylardan beklentileri farklı mıdır?
Siyasal partinin bir adayda sahip olmasını arzuladığı özellikler ile seçmenlerin aynı adayda bulunmasını istediği özellikler farklı olabilir. Bu durum iki tarafın da adaydan beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bir siyasal parti aday olarak gösterdiği kişiden aşağıdaki özelliklere sahip olmasını bekler: • Etkili iletişim kurabilme özelliğine sahip olmak, • Liderlik özelliklerine sahip olmak, • Parti ideolojisi ve programına bağlı olarak hareket etmek, • Güvenilir olmak, • Saygın bir siyasal geçmişe sahip olmak Bununla beraber seçmenler adayların: • Dürüst olmasını, • Güvenilir olmasını, • Kendi çıkarlarını değil halkın çıkarlarını gözetmesini, • Sorunlarına çözüm önerileri getirebilecek kadar konusunda bilgili olmasını bekler.
Siyasal pazarlamada fiyat kavramını açıklayınız.
Kar amaçlı olsun veya olmasın, tüm kuruluşlar pazarlama karmalarında fiyat unsurunu kullanmaktadır. Siyasal pazarlamada fiyat, üye aidatı, bağışlar, partiye verilebilecek çeşitli hizmetler, ürünler karşılığı bir bedel olabileceği gibi, seçim zamanı adaya veya partiye oy vermek ve adı geçen parti ve adayın ortaya koyduğu ve savunduğu politikaları oyla desteklemek de olabilir.
Siyasal pazarlamada dağıtım kavramı nasıl açıklanmaktadır?
Siyasi partilerin, hedef kitlenin beklentilerini karşılamak amacıyla topluma sundukları hizmet ve fikirlerin seçmenler tarafından benimsenebilmesi için, hizmet ve fikirlerin uygun zaman ve yerlerde seçmenlere sunulması gerekir. Bu bağlamda dağıtım kanalları; il ve ilçe teşkilatları ve yerel örgütlenmeler olarak düşünülebilir.
Oy toplama amaçlı gerçekleştirilen çabaların önemli bileşenleri nelerdir?
Bu amacı gerçekleştirirken göz önünde bulundurulması gereken iki bileşen mevcuttur. Bunlardan bir tanesi, partilerin örgütlenme sistemleri olarak da adlandırılabilen dağıtım kanalları, bir diğeri ise seçmene fiziksel olarak ulaşılıp iletişim kurulmasını amaçlayan fiziksel dağıtım fonksiyonudur.
Siyasal pazarlama içerisindeki iletişim karması nasıl tanımlanır?
Kişisel ve kitle iletişim süreçleri içinde çok yönlü ve boyutlu iletişim olanakları söz konusudur. Burada, hem süreç hem de araçlar (kişisel ikna, reklam, halkla ilişkiler) bazında planlanması ve eş güdülmesi gereken birçok alan var. Bu nedenle tüm bu ortam ve araçları iletişim karması olarak adlandıracağız. Siyasal kampanya iletişim karması öğeleri ve iletişim biçimlerinin denetim alanları iletişim yönetimi açısından son derece önemlidir. Çünkü kampanya sırasında her tür iletişim, kampanya sorumlularının denetiminde gerçekleşmez.
Siyasal kampanyada kişisel iletişim nasıl açıklanmaktadır
Kişisel iletişim, yüz yüze ya da bireylerarası iletişim gibi adlar da alır. Kitle iletişime göre önemli farklılıkları söz konusudur. Bu noktada kişisel iletişime dair değerlendirmelerimizi bir giriş olarak okumak gerekiyor. İlerleyen bölümde kişisel iletişimi kampanya iletişimi içinde ayrıntılandıracağız. Adayın seçmenler başta olmak üzere özel gruplarla kurduğu iletişimin yanı sıra, kişisel ikna bağlamında gönüllüler ve seçmen iletişimini de ele alacağız.
Siyasal kampanyada kitle iletişimi ne derece önemlidir?
Kitle iletişim araçlarının gelişimi, siyasal kampanya çalışmalarında profesyonel hizmetlere gereksinim duyulmasının en önemli nedeni olarak kabul edilir. Kitle iletişim araçlarının gelişimine bağlı olarak siyasetin yapısında önemli değişiklikler ortaya çıkmış ve adaylar, bu araçların işleyiş biçimine uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle de kitle iletişimin işleyişi ve özellikleri siyasal kampanyalar için yaşamsal bir önem taşır.
İletişimde kaynak kişi olarak siyasal adayın değerlilik ölçütleri nelerdir?
İnsanların iletişimde kaynak olan kişilere inanmasının nedenleri, bu kişilerin kendilerini sunuşlarındaki inandırıcılık ve dinamizm ile bilgili, dürüst bir kişi olarak sahip oldukları ünden kaynaklanmaktadır. Siyasal iletişim ile ilgili çalışmalarda seçmenlere göre ideal aday kimliğinin üç temel değişkeni söz konusudur. Kaynağın değerlilik ölçütleri (Source valence criteria) olarak da adlandırılan bu değişkenler şu başlıklarla özetlenebilir. • Güvenilirlik, birçok konuda yetenekli olma, iyi kişilik ve enerjik olma gibi özelliklerden oluşur. • Çekicilik (attractive) özelliği adayın fiziksel ve toplumsal ilişkilerinden kaynaklanan cazibe olarak da açıklanabilir. • Özdeşleşme, seçmenlerin kendilerini kişilik özellikleri, toplumsal sınıf ya da inançları açısından adayla benzer özelliklere sahip oldukları inancına dayanır.
Siyasal kampanyalar sırasında seçmenlerde oluşan aday imajı nasıl değerlendirilebilir?
Siyasal kampanyalarda seçmenlerde oluşan aday imajı, iki açıdan ele alınarak incelenebilir • İmaj, adayın güvenilirlik başta olmak üzere dürüstlük, ciddiyet, güç, zekâ ve uzmanlık, yeterlilik gibi kişisel özellikleri ve diğer niteliklerinin algılanması. • İmaj, adayın görsel olarak betimlemesi, görsel bir öğe noktasında değerlendirilmesi Kişisel imaj kaynakları çeşitli araştırmacılar tarafından benzer başlıklar altında ele alınır.
Destinasyon pazarlama nedir?
Destinasyon pazarlama ve markalama, o destinasyonun (şehir, bölge ya da ülke) mesaj ve deneyimlerini farklı, akılda kalıcı, etkileyici ve beğeni toplayan unsurlarıyla bağdaştırıp sunmaktır. Başarılı bir destinasyon markası insanların akıllarında ve gönüllerinde açık ve net bir yere sahiptir. Kendilerini başarılı bir şekilde diğer rakiplerden ayrıştırabilen, bu doğrultuda müşterilerine (ziyaretçilerine, yatırımcılarına, yeni yerleşenlere vb.) bir değer vaad edebilen ve gereklilikleri bütünüyle yerine getiren bölgeler başarılı destinasyon markalarıdırlar.
Güçlü destinasyon markası ve örnekleri nelerdir?
Güçlü bir marka kendisini diğer markalardan ayrı tutmayı ve farklılığını yansıtmayı başarabilen markadır ve marka gücü tüketicileri ile kurduğu duygusal ve kopmaz bağlarda aranmalıdır. Güçlü markalar, ürünlerini istedikleri fiyat ile etiketleyebildikleri için de diğer bütün rakiplerinden ayrıcalıklıdırlar. Turistler de güçlü markaları müşteri bağlılığı ve tekrarlanan rezervasyonlarla ödüllendirmektedirler. Güçlü bir destinasyon markası oluşturabilmek için, aşağıda ilkelerin layıkıyla yerine getirilmesi gerekmektedir: • Kaliteli bir ürün (Destinasyon), • Alt ve üst yapı sorunsuzluğu, • Marka kimliğinin elemanlarının oluşturulması (Slogan, logo, renk, müzik vb.), • Yönetim birimlerinin uyumlu çalışması (Devlet, yerel yönetimler, dernekler vb.) • Güvenlik duygusu, • Alternatif turizm çeşitliliği, • Bozulmamış doğal ortam, • Yöre halkının tutum ve davranışları, • Ulaşım kalitesi ve çeşitliliği, • Halkla ilişkiler ve reklam çalışmaları, • İnternet, • Fuarlar ve festivaller
Spor pazarlaması kavramı nedir?
Spor pazarlaması terimi ilk kez, tüketici faaliyetleri ile ilgili olarak endüstriyel ürünleri ve hizmet pazarlamasında giderek artan tanıtım aracı olarak sporun kullanılmasını tarif etmek amacıyla, 1978 yılında Advertising Age tarafından kullanılmıştır. Literatürde spor pazarlaması iki bölümde incelenmektedir: • Spor ürünleri ile çeşitli spor hizmetlerinin pazarlaması ve doğrudan spor tüketicilerine ulaştırılması, • Endüstriyel ürünlerin ve diğer tüketim ürünlerinin pazarlamasında sporun tanıtım amacıyla kullanılmasıdır.
Spor pazarlamasının farklı özelliklerinden olan soyutluk ve subjektişiği açıklayınız
Soyutluk ve Subjektişik: Herhangi bir spor olayıyla ilgili izlenimler, yorumlar ve etkiler kişiden kişiye değişir, bu nedenle spor soyut ve özneldir. Bu yüzden spor pazarlamacısının her tüketiciyi aynı oranda tatmin etmesi mümkün değildir. Tüketici bir spor aktivitesine katıldığında sadece izlenim ve anılar elde eder ve bu anı ve izlenimler kişiden kişiye farklılık gösterir. Bir spor olayına katılan biri stadyumun ihtişamını hatırlarken, diğeri hayranı olduğu sporcunun kötü performansını, bir diğeri de arkadaş ortamının sıcaklığını hatırlayabilir.
Spor pazarlamasının farklı özelliklerinden olan telafi ve tahmin edilmezliği açıklayınız
Telafi ve Tahmin Edilmezlik: Oyuncuların sakatlanması, hava koşulları ve takımın performansı ile ilgili belirsiz koşullar, sporun telafi ve tahmin edilmezlik özelliğine sahip olması sonucunu doğurur. Takımların geçmişteki performansları ne olursa olsun, yıldız bir oyuncunun sakatlanması ya da göreceği kırmızı kart oyunun sonucunu etkiler.
Spor pazarlamasının farklı özelliklerinden olan dayanıksızlığı açıklayınız
Dayanıksızlık: Dayanıksızlık; hizmetlerin stoklanamaması, iade edilememesi demektir. Bir futbol karşılaşmasının boş koltukları, satılamayan biletler spor olayının anında tüketilme özelliği nedeniyle, maç gününden sonra satılamadığı için, önemli bir gelir kaybını ifade eder.
Spor pazarlamasının farklı özelliklerinden olan odak ve kontrol alanını açıklayınız.
Odak ve Kontrol Alanı: Spor pazarlamasında, pazarlamacıların pazarlama karması üzerindeki kontrolü yok denecek kadar azdır. Herhangi bir spor dalında yıldız bir oyuncunun, karşılaşmada göstereceği performans farklılığı, karşılaşmanın seyredilmesine farklı şekilde etki edebilir. Spor pazarlamacıları sadece, karşılaşmalara katılım konusunda, seyirci çekmek amacıyla düzenlemeler yaparak bu sürece etki edebilirler.
Seçmen ihtiyaç ve beklentilerini gerçekleştirmeye aday kişi ya da partilerin ve onların programlarının seçmene tanıtılması ve tutundurulması ile ilgili her türlü faaliyete ne denir?
Siyasal pazarlama, seçmen ihtiyaç ve beklentilerini gerçekleştirmeye aday kişi ya da partilerin ve onların programlarının seçmene tanıtılması ve tutundurulması ile ilgili her türlü faaliyet olarak açıklanmaktadır.
Pazarlamanın iki temel karar alma alanı nelerdir?
Sonuçta, pazarlamanın genişleyen ekseni paralelinde ticari mal ya da hizmetlerin dışında da marka yönetiminin, ilke ve anlayışları işlevsel bir çerçeveye sahiptir. Bir diğer yaklaşım, pazarlamayı, kitle davranışlarını etkilemek için yönetimsel bir teknikler bütünü olarak tanımlayarak, pazarlamanın iki temel karar alma alanı olduğunu kabul eder.
Söz konusu karar alanları:
a. İkna edici iletişim-özellikle reklam ve kişisel satış,
b. Ürün tasarımının ve ürünlerin dağıtımında tüketicilerin davranış kalıplarına uygunluğu sağlama kararlarıdır.
Kotler' e göre siyasal ve ticari pazarlama arasındaki farklar nelerdir?
Kotler, siyasal ve ticari pazarlama arasındaki farkları şu başlıklar altında ele alır.
• Herhangi bir ticari ürün, örneğin bir kutu konserve veya bir ton çelik özellikleri açısından zamanın herhangi bir anında aynıdır. Diğer yandan politik adaylar değişkendir.
• Siyasal adayın, fiziksel ürün ve hizmetler gibi pazarın ihtiyacına tam cevap verebilecek şekilde formüle edilemediği inancı taşınır. Örneğin yeni bir yiyecek veya sabun ürünleri pazarın özel talebine cevap verecek şekilde formüle edilebilir.
• Ticari ürünler normalde tüketicinin arzu ettiği herhangi bir anda alım için hazırdır. Fakat politik ürünler birkaç yılda bir satış için piyasaya sürülür.
• Ticari ürün ve hizmetler üzerinde satışları artırmak için pazarlama taktikleri uygulandığı halde politik alanda seçmenlere yönelik aşırıya kaçan pazarlama taktiklerinin uygulanması seçmen üzerinde olumsuz etki bırakabilir.
• Ticari bir ürün hakkında kamuya ulaşan mesajlar büyük çapta pazarlama kontrollüdür. Reklam ve diğer araçlar buna yardımcı olurlar. Medya bir diş macunu veya sabun markası üzerine nadiren yorum yapar. Diğer yandan, bir politik aday hakkında kamuya ulaştırılan mesajlar çoğunlukla medya tarafından geliştirilir.
• Bir firma yaptığı yatırımın karşılığında iyi bir gelir getiren pazar payını elde edebilirse başarılıdır. Siyasal aday ise, oyların çoğunluğunu aldığı takdirde başarılıdır.
Siyasal ürün denildiğinde akla ne gelir?
Siyasal ürün denildiğinde; bir siyasal partinin lideri, adayları, programları, ideolojik düşünceleri ve kimliği akla gelir. Bunun yanı sıra siyasal ürün; siyaset, lider imajı, edinilmiş siyasal bellek, vaat ve geçmiş performanslara biçilen değerin bir karışımıdır. Her seçmenin siyasal ürünün başka bir boyutuna önem verdiği düşünülmektedir.
Siyasal partilerde "Lider" kime denir?
“Lider, siyasi partinin en üst noktasında bulunan, ya tek başına ya da parti kurmaylarıyla birlikte partiyi yöneten kişidir”. Liderler, bir nevi siyasal partilerin dışa yansıyan yüzleridir. Siyasal parti imajları liderin imajından önemli derecede etkilenir. Bu nedenle lider; bilgili ve cesur olmalı, kamuoyunda güven yaratabilmelidir.
"Parti programları, bir siyasal partiyi bir diğerinden ayıran en önemli unsurdur. Bu açıdan bakıldığında seçmenlerin zihninde bir partiyi doğru konumlandırmanın yolu gerçekçi ve etkili bir parti programı oluşturmaktan geçer". Bu açıdan bakıldığında parti programlarının hangi özellikler taşıması arzu edilir?
Parti programları, bir siyasal partiyi bir diğerinden ayıran en önemli unsurdur. Bu açıdan bakıldığında seçmenlerin zihninde bir partiyi doğru konumlandırmanın yolu gerçekçi ve etkili bir parti programı oluşturmaktan geçer. Bu açıdan bakıldığında parti programlarının bazı özellikler taşıması arzu edilir:
• Parti programı milli olmalıdır.
• Siyasi partinin felsefesi, ideolojisi ve kimliği ile tutarlı olmalıdır.
• Ülke sorunlarını, bunların öncelik sırasını dikkate almalıdır.
• Çözüm önerileri ülke ve dünya gerçekleri ile uyumlu olmalıdır.
• Kendi içinde tutarlı olmalıdır.
• İnandırıcı ve güven verici olmalıdır.
• Partinin ürünü olmalıdır.
• Hedefleri gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır.
• Bilimsel verilere dayanmalıdır.
Bir siyasal parti aday olarak gösterdiği kişiden hangi özelliklere sahip olmasını bekler?
Siyasal partinin bir adayda sahip olmasını arzuladığı özellikler ile seçmenlerin aynı adayda bulunmasını istediği özellikler farklı olabilir. Bu durum iki tarafın da adaydan beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bir siyasal parti aday olarak gösterdiği kişiden aşağıdaki özelliklere sahip olmasını bekler:
• Etkili iletişim kurabilme özelliğine sahip olmak,
• Liderlik özelliklerine sahip olmak,
• Parti ideolojisi ve programına bağlı olarak hareket etmek,
• Güvenilir olmak,
• Saygın bir siyasal geçmişe sahip olmak
Seçmenler bir siyasal partinin aday olarak gösterdiği kişiden hangi özelliklere sahip olmasını bekler?
Siyasal partinin bir adayda sahip olmasını arzuladığı özellikler ile seçmenlerin aynı adayda bulunmasını istediği özellikler farklı olabilir. Bu durum iki tarafın da adaydan beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Seçmenler bir siyasal partinin aday olarak gösterdiği kişiden aşağıdaki özelliklere sahip olmasını bekler:
Seçmenler adayların:
• Dürüst olmasını,
• Güvenilir olmasını,
• Kendi çıkarlarını değil halkın çıkarlarını gözetmesini,
• Sorunlarına çözüm önerileri getirebilecek kadar konusunda bilgili olmasını bekler.
Siyasal pazarlamada fiyat kavramı nedir?
Siyasal Pazarlamada Fiyat Kavramı: Kar amaçlı olsun veya olmasın, tüm kuruluşlar pazarlama karmalarında fiyat unsurunu kullanmaktadır. Siyasal pazarlamada fiyat, üye aidatı, bağışlar, partiye verilebilecek çeşitli hizmetler, ürünler karşılığı bir bedel olabileceği gibi, seçim zamanı adaya veya partiye oy vermek ve adı geçen parti ve adayın ortaya koyduğu ve savunduğu politikaları oyla desteklemek de olabilir.
Siyasal partilerin dağıtım kanalları nelerdir?
Siyasal partilerin dağıtım kanalları; ürünleri olan fikir, ideoloji, program ve adaylarını seçmenlere ulaştıran il ve ilçe örgütlenmeleri ile hukuki ve iktisadi bağımsızlığı olan ticari kuruluşlar bir siyasal partinin dağıtım kanallarını oluşturur. Seçmenlerle bu dağıtım kanalları yardımıyla iletişim gerçekleştirilir.
Siyasal partilerin dağıtım kanallarından fiziksel dağıtım nedir?
Fiziksel dağıtım ise; seçmenlere yapılan ziyaretlerden, mitinglerden, gösterilerden ve yürütülen iletişim çabalarından oluşur. Fiziksel dağıtımın asıl hedef kitlesi kararsız seçmenler olmalıdır; fakat kişilerin düşüncelerini değiştirmenin çok kolay olmayacağı düşüncesi ile bu ziyaretlerden kısa vadeli olarak sonuç almak düşünülmemelidir.
Siyasal kampanya stratejisinin geliştirilmesinden sonra en yoğun emek ve para harcanan aşama hangisidir?
Kampanya stratejisinin geliştirilmesinden sonra en yoğun emek ve para harcanan aşama, uygulamadır. Kampanya iletişimi temelde mesajların hedeflenen seçmen kitlelerine iletilmesini hedefler. Hedeflenen kitleye ulaşmada kullanılacak olan iletişim araçları ve ortamları temelde kişisel ve kitle iletişim süreçlerinden oluşur. Şekil 8.1, siyasal kampanya iletişimine dair genel yapıyı özetlemektedir. Görüldüğü gibi kişisel ve kitle iletişim süreçleri içinde çok yönlü ve boyutlu iletişim olanakları söz konusudur. Burada, hem süreç hem de araçlar (kişisel ikna, reklam, halkla ilişkiler) bazında planlanması ve eş güdülmesi gereken birçok alan var. Bu nedenle tüm bu ortam ve araçları iletişim karması olarak adlandıracağız.
Kişisel iletişimin özellikle kişisel ikna bağlamında sahip olduğu psikolojik üstünlükler nelerdir?
Kişisel iletişimin özellikle kişisel ikna bağlamında sahip olduğu psikolojik üstünlükler şu noktalarda toplanabilir:
• Kişisel iletişimde, seçici algı daha az işlediğinden, bu tür iletişim yalnızca belli bir görüşe sempati duyanlara seslenmekle sınırlanmaz.
• Direnç ile karşılaştığı zaman daha esnektir.
• Geri besleme ya da tepki, anında alınabilmektedir. Söylenilene uyulma, söyleneni doğru bulma halinde ya da tersinde hoşnutluk ya da hoşnutsuzluk anında dışa vurulabilmektedir.
• Güvenilir ya da yakın bilinen bir kaynak aracılığı ile mesaj iletilmektedir.
• Bir ön etkilemeye gereksinim duyulmadan da etkili olabilmektedir. Örneğin; araştırma sonuçlarında çalışma arkadaşlarının oy verme kararını belirlemede doğrudan etkili olduğunu göstermektedir.
Kişisel iletişim, kitle iletişime göre yukarıda özetlenen üstünlükleri
Kitle iletişim araçlarının siyasal açıdan önemi nedir?
Kitle iletişim araçlarının gelişimi, siyasal kampanya çalışmalarında profesyonel hizmetlere gereksinim duyulmasının en önemli nedeni olarak kabul edilir. Kitle iletişim araçlarının gelişimine bağlı olarak siyasetin yapısında önemli değişiklikler ortaya çıkmış ve adaylar, bu araçların işleyiş biçimine uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle de kitle iletişimin işleyişi ve özellikleri siyasal kampanyalar için yaşamsal bir önem taşır. Kitle iletişim araçlarının gelişimi ile siyasal iletişim özelde de kampanya iletişimi doğrudan etkilenmiştir. Hükümetler, muhalefet partileri, seçim dışı dönemlerde kitle iletişime ilişkin çeşitli sorunları, şikâyetleri sürekli gündeme getirirler. Haberlerde yer alma biçimleri, gündemin oluşturulması, tartışma programlarına davet ilk elde sıralayabileceklerimiz. Kitle iletişim araçları siyasal gündemi oluşturma, biçimlendirme, aday ve partilere yönelik algılamaları oluşturmada önemli bir rol oynar.
Siyasal iletişim ile ilgili çalışmalarda seçmenlere göre ideal aday kimliğinin temel değişkenleri nelerdir?
İnsanların iletişimde kaynak olan kişilere inanmasının nedenleri, bu kişilerin kendilerini sunuşlarındaki inandırıcılık ve dinamizm ile bilgili, dürüst bir kişi olarak sahip oldukları ünden kaynaklanmaktadır. Siyasal iletişim ile ilgili çalışmalarda seçmenlere göre ideal aday kimliğinin üç temel değişkeni söz konusudur. “Kaynağın değerlilik ölçütleri” (Source valence criteria) olarak da adlandırılan bu değişkenler şu başlıklarla özetlenebilir.
• Güvenilirlik, birçok konuda yetenekli olma, iyi kişilik ve enerjik olma gibi özelliklerden oluşur.
• Çekicilik (attractive) özelliği adayın fiziksel ve toplumsal ilişkilerinden kaynaklanan cazibe olarak da açıklanabilir.
• Özdeşleşme, seçmenlerin kendilerini kişilik özellikleri, toplumsal sınıf ya da inançları açısından adayla benzer özelliklere sahip oldukları inancına dayanır.
Siyasal kampanyalarda seçmenlerde oluşan aday imajı, kaç açıdan ele alınarak incelenebilir?
Siyasal kampanyalarda seçmenlerde oluşan aday imajı, iki açıdan ele alınarak incelenebilir
• İmaj, adayın güvenilirlik başta olmak üzere dürüstlük, ciddiyet, güç, zeka ve uzmanlık, yeterlilik gibi kişisel özellikleri ve diğer niteliklerinin algılanması.
• İmaj, adayın görsel olarak betimlemesi, görsel bir öğe noktasında değerlendirilmesi
Kişisel imaj kaynakları çeşitli araştırmacılar tarafından benzer başlıklar altında ele alınır.
Destinasyon pazarlama nedir?
Destinasyon pazarlama ve markalama, o destinasyonun (şehir, bölge ya da ülke) mesaj ve deneyimlerini farklı, akılda kalıcı, etkileyici ve beğeni toplayan unsurlarıyla bağdaştırıp sunmaktır. Başarılı bir destinasyon markası insanların akıllarında ve gönüllerinde açık ve net bir yere sahiptir. Kendilerini başarılı bir şekilde diğer rakiplerden ayrıştırabilen, bu doğrultuda müşterilerine (ziyaretçilerine, yatırımcılarına, yeni yerleşenlere vb.) bir değer vaad edebilen ve gereklilikleri bütünüyle yerine getiren bölgeler başarılı destinasyon markalarıdırlar.
Destinasyon Pazarlamanın Kotler’e göre en önemli üç unsuru nedir?
Destinasyon Pazarlamanın Kotler’e göre en önemli üç unsuru:
• Destinasyon pazarlamasını yönetecek grup,
• Destinasyonun (kentin) sahip olduğu değerler
• Hedef kitlenin özellikleridir.
Buna göre destinasyon pazarlamanın planlama aşamasında; mekanda yaşayan yerli halk, iş dünyası, yerel / bölgesel kamu yönetim biriminin, durum, vizyon ve eylemden oluşan mekan pazarlama planını koordineli şekilde oluşturdukları ve uyguladıkları görülmektedir.
Hedef kitle (tüketici) nasıl sınıflandırılır?
Destinasyonun pazarlayabileceğimiz unsurları yani değerlerini ise; yaşayan insanlar, o insanlara dair tüm kültürel, geleneksel ve tarihi değerler, destinasyonun imajı ve insanlara sunduğu yaşamın kalitesi, destinasyondaki etkinlikler ve destinasyonun zenginlikleri oluşturur. Mekân pazarlamasının üçüncü düzeyinde mekânın hedef pazarları bulunmaktadır. Bölgenin hedef kitlesi bulunmaktadır. Hedef kitle (tüketici);
• Ürünlerini ilgili mekân üzerinde pazarlamak isteyen ihracatçılar,
• Mekân üzerinde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar,
• Mekân üzerindeki kaynakları kullanarak üretim yapmak isteyen üreticiler
• Şirketlerin yönetim merkezleri,
• İç ya da dış göç ile mekâna yeni yerleşecek olanlar,
• Çeşitli turistik amaçlarla mekâna gelecek olan ziyaretçiler,
• Çeşitli kongre vb. aktiviteler için mekâna gelecek olan katılımcılar olarak sınıflandırılabilir.
Destinasyon pazarlama konusunda uzman olan Baker’a göre takip edilmesi gereken basamaklar nelerdir?
Destinasyon pazarlama konusunda uzman olan Baker’a göre takip edilmesi gereken 7 basamak vardır:
Keşif ve Denetim: Destinasyonu her yönüyle keşfetmek ve öğrenmek.
Analiz ve Gözlem: Destinasyonun imkanlarını, özelliklerini, rakiplerini ve muhtemel müşterilerini analiz etmek.
Avantajlar ve Marka İşbirlikleri: Destinasyonun avantaja dönüştürülebilecek, öne çıkarılabilecek yönlerini, dikkat çekebilecek ve artı değer katacak marka iş birliklerini belirlemek.
Yöntemler ve İletişim Kanalları: İletişim kurarken izlenecek yolları, kullanılacak yöntemleri ve kanalları belirlemek.
Aksiyonlar: Konumlandırma, marka vaadi yaratma, hedef kitleye yönelik iletişim, şartları iyileştirme ve etkinlik alanlarında gereklilikleri yerine getirmek.
Marka Paydaşları ve Görevleri: Yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, yerel yönetimlerin görevlerini belirlemek ve onlara yön vermek.
Marka Yönetimi ve Denetim: Markanın oluşturulan imajını korumasını sağlamak, iyi-kötü söylentileri yönetmek.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17756
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1147
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 607
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2736
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 901
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25564
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14500
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12494
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421