Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

İthalat İşlemleri

1. Soru

Ekonomik anlamda ithalin daha kötü olduğuna yönelik inanış hangi gelişmeler ile birlikte ortadan kalkmıştır?

Cevap

İthalatın karşı tarafında ihracatçı olduğu sıklıkla unutularak ithalin daha kötü (ekonomik anlamda) olduğuna yönelik inanışlar özellikle tüketici beğenilerinin, arzu istek ve ihtiyaçlarının evrenselleşmeye başlaması sebebi ile birlikte ortadan
kalkmıştır.


2. Soru

Mukim ne demektir?

Cevap

Mukim, ikamet eden, yerleşik demektir.


3. Soru

İthalatçı sıfatının kazanılabilmesi için neler gerekmektedir?

Cevap

İthalatçı sıfatının kazanılabilmesi için;
• Tacirlik sıfatının kazanılması,
• İlgili İthalatçı Birliği’ne üye olunması,
• Vergi dairesinden mükellef kaydının alınması;
    • Özel anlaşmalarla yapılan ithalatta,
    • Fuar ve sergilerde perakende satışına izin verilen malların ithalatında,
    • Kitap ve diğer yayınların ithalatında, vergi mükellefi olmak veya mükellef yazısı alınmasına gerek yoktur.
• Mükellef yazısının ve şirket belgelerinin gümrüklere bildirimi zorunludur. (İthalat Yönetmeliği)


4. Soru

Diğer tarife dışı engeller nelerdir?

Cevap

Diğer tarife dışı engeller ise sağlık, güvenlik ve çevre konuları başta olmak üzere standartlar ve birtakım politik tercihler dolayısıyla ticareti engelleyici nitelikte davranış tarzı iş yavaşlatma vb. bürokratik engeller bulunmaktadır.


5. Soru

Bedelsiz ithalat nedir?

Cevap

Bedelsiz ithalat, bedeli için döviz transferi yapılmadan yurtdışından elde edilen yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir. İthalat esnasında ödenmesi zorunlu gümrük vergileri ve çeşitli vergiler (cep telefonu kayıt bedelleri gibi) bulunmaktadır. Özel eşyalar ve hediyeler bedelsiz ithalat kapsamında örnek olarak gösterilebilir.


6. Soru

Geçici Kabullü İthalatı nedir?

Cevap

Geçici Kabullü İthalat: İhraç etme amacıyla yapılan ithalattır.


7. Soru

STIC nedir?

Cevap

STIC (Standart International Trade Classification- Uluslararası Standart Ticaret Sınıflaması) Birleşmiş Milletler tarafından hükûmetlerin işbirliği ve uzmanların görüşleri alınarak hazırlanmış, uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlamak amacıyla 1950 yılından itibaren kullanılması tavsiye edilmiştir.


8. Soru

İthalat rejim kararlarına göre hangi malların ithalat serbesttir?

Cevap

İthalat rejim kararlarına göre, kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği insan, bitki ve hayvan sağlının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, alınan önlemlerin kapsamı dışında kalan malların ithalat serbesttir (Gültekin ve Savcı, 2012:128).


9. Soru

Yönetimler hangi amacıyla ithalat işlemlerini yasaklama yoluna gidebilmektedirler?

Cevap

Yönetimler, ekonomi için önemsiz veya lüks sayılabilecek malların ithalini önleyerek döviz tasarrufu sağlamak, yerli sanayiyi dış rekabetten korumak veya ödemeler bilançosu açıklarını kapatmak amacıyla ithalat işlemlerini yasaklama yoluna gidebilmektedirler. Ayrıca ithalat yasaklarında bu amaçların dışında kamu sağlığı, genel ahlak ve kamu düzenine zararlı maddelerin ülkeye girişinin önlenmesi gibi ekonomi dışı amaçlardan da söz etmek mümkündür. 


10. Soru

Deniz yolu ile gelen eşya için tayin edilen işlemler ne kadar zaman içinde tamamlanmalıdır?

Cevap

Tayin edilen işlemler; denizyolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için, özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün içinde tamamlanır.


11. Soru

Serbest dolaşıma giren eşya ne demektir?

Cevap

Serbest dolaşıma giren eşya; Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ait hükümler saklı kalmak kaydıyla, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşya ile tümüyle Türkiye’de elde edilen veya üretilen eşya.


12. Soru

Ne zaman, ithal konusu mallar gümrükten çekilir ve kambiyo dosyası kapatılır?

Cevap

Eşyanın ithalinden doğan gümrük vergileri Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi
üzerinde yükümlüye tebliğ edilir ve tabi tutulacağı ticaret politikası önlemleri kapsamında sair dış ticaret mevzuatı gereğince aranan izin ve uygunluk belgelerinin serbest dolaşıma giriş beyannamesine eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçten sonra ithal konusu mallar gümrükten çekilir ve kambiyo dosyası kapatılır.


13. Soru

Ticaret politikası önlemleri hangi çerçevede yürütülür?

Cevap

Ticaret politikası önlemleri; İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat, İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Mevzuat, İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında Mevzuat, Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, İkili Anlaşmalar ve Protokoller veya Diğer Düzenlemeler Kapsamı Dışında, Belirli Ülkeler Menşeili Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, Türkiye'nin Ticari Haklarının Korunması Hakkında Mevzuat ve Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Malların İthalatında Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat hükümleri
çerçevesinde yürütülür.


14. Soru

DTH (Döviz Tevdiat Hesabına) ne tür bir hesaptır?

Cevap

DTH; Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Karar ve buna ilişkin tebliğler uyarınca bankalar tarafından gerek yurt içinde yerleşik gerek yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişiler adına konvertibl dövizler üzerinden açılabilir pasif nitelikte olup sabit fiyat üzerinden hareket görür.


15. Soru

Bedeli kredi kartı ile ödenen ithalat işlemleri ne şekilde sonuçlandırılır?

Cevap

Bedeli kredi kartı ile ödenen ithalat işlemleri Sermaye Hareketleri Genelgesi hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır.


16. Soru

İthalat hesabının takibi ve kapatılması hangi esaslarına göre yapılır?

Cevap

İthalat hesabının takibi ve kapatılması, Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatının, “İthalata İlişkin Hükümlerinin Uygulama Talimatı” esaslarına göre yapılır.


17. Soru

Terkin (Verginin terkini) nedir?

Cevap

Terkin; (Verginin terkini), tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir.


18. Soru

Kambiyo müdürlüğünün terkin yetkisi nedir?

Cevap

Kambiyo müdürlüğünün terkin yetkisi, mücbir sebep halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle 200,000 $ veya eşdeğer dövize kadar açık ithalat hesapları ilgili kambiyo müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılır


19. Soru

Aval ne demektir?

Cevap

Aval kelimesi Fransızca’dan dilimize geçmiştir ve “ödeme kefilliği” anlamına gelmektedir.


20. Soru

İthalattan men edilen firmalar hangi malların ithalatını gerçekleştirebilir?

Cevap

Ancak ithalattan men edilen firmalarca, yatırım teşvik belgesi ve dâhilde işleme izin
belgesi kapsamındaki malların ithalatı gerçekleştirilebilir.


21. Soru

Tenfiz nedir?

Cevap

Tenfiz; verildiği ülkeden başka bir ülkede bir mahkeme hükmünün zorla icra etkisini göstermesidir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v