Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 2 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Türkiye Muhasebe Standartları Çerçevesinde Lojistik İşletmelerinde Finansal Raporlama

1. Soru

Genel amaçlı finansal raporlamanın amacı nedir?

Cevap

Genel amaçlı finansal raporlamanın amacı, mevcut ve potansiyel yatırımcılar borç veren taraflar gibi geniş bir kullanıcı kitlesinin işletme hakkında ekonomik kararlar almalarında faydalı olacak finansal durum, finansal performans ve nakit akışları hakkında finansal bilgi sağlamaktır.


2. Soru

İşletme ile ilgili taraflar nedir?

Cevap

İşletme ile ilgili taraflar işletmenin yöneticileri, işletmenin sahipleri, işletmeye borç verenler, işletmenin müşterileri, işletmenin tedarikçileri, işletmede çalışanlar, rakip işletmeler, devlet ve kamu kurumları olarak sıralanabilir.


3. Soru

İşletme içi bilgi kullanıcıları nedir?

Cevap

İşletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü gibi temel işletme faaliyetlerinden sorumlu olan, işletme içindeki bilgiye kolayca erişim olanağı olan ve çok daha ayrıntılı bilgiye gereksinim duyan işletme yöneticileri, işletme içi bilgi kullanıcıları olarak nitelendirilir.


4. Soru

İşletme dışı bilgi kullanıcıları nedir?

Cevap

İşletme yöneticileri dışında kalan tüm taraflar ise işletme dışı bilgi kullanıcıları olarak nitelendirilirler.


5. Soru

İşletme içi bilgi kullanıcıları olan işletmenin yöneticilerine sağlanan bilgiler nelerdir?

Cevap

İşletmedeki her düzeydeki yöneticiler temel olarak üretim, pazarlama, finans ve insan kaynaklarına ilişkin işletme işlevlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü için bilgiye gereksinim duyarlar. Maliyet analizleri, kârlılık raporları, bütçeler gibi araçlarla işletme içi bilgi kullanıcılarının bilgi ihtiyacını karşılayan yönetim muhasebesi tarafından hazırlanan ve kamuya sunulması gerekmeyen özel amaçlı raporlar işletme yönetimi için hazırlanır.


6. Soru

İşletme dışı bilgi kullanıcılarına sağlanan bilgiler nelerdir?

Cevap

Yöneticilerin işletmeyi etkin bir biçimde idare edip etmediklerini değerlendirmek ve gelecekteki risk ve getiri düzeyleri hakkında karar vermek, işletmede ortak olarak kalıp kalmama kararını değerlendirmek için işletme ortaklarının bilgiye gereksinimleri vardır. İşletmeye sermaye sağlayarak yatırım riskini üstlenen ortaklar, ağırlıklı olarak yatırımın taşıdığı risklerle ve yatırımın getirisi ile ilgilenirler. İşletmenin borçlarının hem faizini hem de anaparasını zamanında ödeme gücünün olup olmadığını ve işletme ile iş yapma olanaklarının devamlılığını değerlendirmek için bilgiye gereksinimleri vardır. Borç verenlerin getirilere yönelik beklentileri, işletmeye yönelik gelecekteki net nakit girişlerinin tutarına, zamanlamasına ve belirsizliğine ilişkin yaptıkları değerlendirmelere bağlıdır. İşletmenin ne kadar vergi ödeyeceğini, fiyatlama politikalarına uygun davranıp davranmadığını ve finansal destek gerekip gerekmeyeceğini değerlendirmek için devlet ve kamu kurumlarının da bilgiye gereksinimi vardır. Ayrıca işletmenin faaliyetlerine ilişkin yasal düzenleme yapmak, vergi politikasını belirlemek, ulusal gelir ve diğer istatistikî hesapları yapmak için de bilgiye gereksinim duyulur.


7. Soru

Finansal tablolar hangi bilgileri sağlar?

Cevap

Finansal tablolar, raporlayan işletmenin varlıkları ile işletmeye karşı ileri sürülebilen haklar ve bu varlık ve haklarda değişime neden olan işlemler, diğer olaylar ve koşulların etkileri hakkında bilgi sağlar.


8. Soru

Finansal tabloların amacı nedir?

Cevap

Finansal tabloların amacı, çok çeşitli sayıda bilgi kullanıcısına işletme hakkında ekonomik kararlar vermelerinde yardımcı olmak üzere bilgi sağlamaktır.


9. Soru

Finansal tablolarda yer alan bilgiler hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Cevap

Finansal tablolarda yer alan bilgiler anlaşılabilir, ilgili, güvenilir ve karşılaştırılabilir olmalıdır.


10. Soru

Finansal tabloların içerik olarak nasıl olmalıdır?

Cevap

Finansal tablolar işletmenin ? finansal durumunu, ? finansal başarımını (performansını) ? nakit akışlarını gerçeğe uygun olarak sunmalıdır.


11. Soru

Finansal tablolarda gerçeğe uygun sunuşu ne anlama gelmektedir?

Cevap

Gerçeğe uygun sunuş, işlemlerin sonuçlarının, diğer olayların ve koşulların Finansal Raporlamanın Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçevede belirtilen varlık, borç, gelir ve gider tanımlarına ve muhasebeleştirme kriterlerine sadık kalınarak sunulması demektir.


12. Soru

Finansal tablo dipnotlarının işlevleri nelerdir?

Cevap

Finansal tablo dipnotları; ? Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan esası ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgileri sunar; ? TFRS’lerde öngörülen fakat finansal tabloların başka bir yerinde yer almayan bilgileri açıklar; ? Finansal tabloların başka bir yerinde yer almayan fakat bunların herhangi birinin anlaşılması için geçerli olan bilgileri sağlar.


13. Soru

Bir işletme dipnotları nasıl sunmalıdır?

Cevap

Bir işletme dipnotları, mümkün olduğu ölçüde sistematik bir biçimde sunar. Finansal durum tablosu (bilanço), kapsamlı gelir tablosu, (eğer sunulmuşsa) bireysel gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosundaki her kalem, dipnotlarda verilen ilgili bilgiye atıfta bulunmalıdır.


14. Soru

Bir işletmenin dipnotları sunuş sırası nasıl olamlıdır?

Cevap

İşletme, dipnotları normal olarak, kullanıcıların finansal tabloları anlamalarını ve bunların diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırmalarını kolaylaştırmak için, aşağıdaki sırada sunar: ? TFRS’lerle uyum durumu ? Uygulanan önemli muhasebe politikalarının özeti ? Her tablonun ve sunulan her kalemin sıralanış biçimiyle aynı sıralama düzeninde, finansal durum tablosu (bilanço), kapsamlı gelir tablosu, (eğer sunulmuşsa) bireysel gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosunda sunulan her kalem için destekleyici bilgi; ? Aşağıdakileri içeren diğer açıklamalar: ? Koşullu borçlar ve henüz muhasebeleştirilmemiş sözleşmeye bağlı borçlar ve ? Finansal olmayan açıklamalar, örneğin işletmenin finansal risk yönetim hedefleri ve politikaları


15. Soru

Muhasebe politikalarının özetinde hangi hususlar açıklanmalıdır?

Cevap

İşletme, önemli muhasebe politikalarının özetinde aşağıdaki hususları açıklayacaktır: ? Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan ölçüm esası (veya esasları) ve ? Finansal tabloların anlaşılması için uygun olan diğer muhasebe politikaları.


16. Soru

Kullanıcıların, finansal tablolarda hangi ölçü veya esaslarının kullanıldığı konularında bilgilendirilmeleri işletme açısından neden önemlidir?

Cevap

Finansal tabloların hangi esasa göre hazırlandığı kullanıcıların analizini etkiler. Bir işletme finansal tablolarda birden çok ölçü esası kullanırsa her ölçü esasının uygulandığı varlık ve borç grubunu göstermek gereklidir.


17. Soru

Tahmindeki belirsizliklerin kaynakları bilançolarda nasıl açıklanmalıdır?

Cevap

İşletme, gelecek mali yılda varlıkların ve borçların defter değerlerinde önemli düzeltmelere neden olmanın önemli risklerini taşıyan geleceğe yönelik temel varsayımlar ve tahmindeki belirsizliklerin ana kaynaklarıyla ilgili bilgiyi bilanço tarihinde dipnotlarda açıklamalıdır.


18. Soru

Varlıklar ve borçlarla ilgili olan dipnotlar hangi ayrıntıları içermelidir?

Cevap

Varlıklar ve borçlarla ilgili olarak dipnotlar aşağıdaki ayrıntıları içerir: ? İlgili unsurların nitelikleri ve Raporlama dönemi sonundaki (bilanço tarihindeki) defter değerleri.


19. Soru

Bir işletme tarafından tahminlerin belirsizliğine yönelik yapılan açıklamaların örnekleri nelerdir?

Cevap

Bir işletme tarafından yapılan açıklamaların örnekleri şöyledir: ? Varsayımın veya diğer tahmin belirsizliğinin niteliği; ? Defter değerlerinin hesaplanmalarının altında yatan yöntemlere, varsayımlara ve tahminlere olan duyarlılığı ve bu duyarlılığın nedenleri; ? Etkilenen varlıkların ve borçların defter değerleri açısından, izleyen yılda belirsizliklerin beklenen çözümleri ve olası sonuçların kapsamı ve ? Eğer belirsizlikler çözümlenmemişse, bu varlıklar ve borçlarla ilgili geçmiş varsayımlarda yapılan değişikliklerin açıklaması.


20. Soru

Finansal tabloların unsurları nelerdir?

Cevap

Finansal tablolar, işlemlerin ve olayların finansal etkilerini, bunları ekonomik karakterlerine göre geniş gruplar içinde sınıflandırarak gösterir. Bu geniş gruplar finansal tabloların unsurları olarak tanımlanır.


21. Soru

Finansal durumun ölçümü ile doğrudan ilgili unsurlar nelerdir?

Cevap

Finansal durumun ölçümü ile doğrudan ilgili unsurlar, bilançoda varlıklar, yabancı kaynaklar (borçlar) ve özkaynaklar olarak yer alır.


22. Soru

Finansal durum tablosu nedir?

Cevap

Finansal durum tablosu, yani yaygın olarak bilinen adıyla bilanço, işletmenin bilanço tarihinde sahip olduğu varlıkları ve bu varlıkların finansmanında kullanılan kaynakları bir arada gösteren tablodur.


23. Soru

Finansal durumun ölçümlemesiyle doğrudan ilgili unsurlar nelerdir?

Cevap

Finansal durumun ölçümlemesiyle doğrudan ilgili unsurlar varlıklar, borçlar ve özkaynaklardır. Bunlar Kavramsal Çerçevede aşağıdaki gibi tanımlanmıştır: ? Varlık, geçmişte olan işlemlerin sonucunda ortaya çıkan ve hâlihazırda işletmenin kontrolünde olan ve gelecekte işletmeye ekonomik fayda sağlaması beklenen değerlerdir. ? Borç, geçmiş olaylardan kaynaklanan ve ödenmesi işletmenin ekonomik fayda sağlayabilecek değerlerinden bir çıkışa neden olacak mevcut yükümlülüklerdir. ? Özkaynaklar, işletmenin varlıklar toplamından yabancı kaynakların indirilmesi suretiyle kalan kısımdır.


24. Soru

Dönen varlıklar nedir?

Cevap

Dönen varlıklar, bir faaliyet dönemi içinde kullanılacak, tüketilecek, satılacak, tahsil edilecek unsurlar ile paradan oluşur. Dönen varlıklar nakde dönüşümü kolay, likiditesi yüksek varlık unsurlarıdır. İşletmenin günlük faaliyetlerinin sürdürülmesinde fayda sağlarlar. Para ve para benzeri kalemler, kısa vadeli alacaklar ve stoklar dönen varlıklar içinde yer alır.


25. Soru

Duran varlıklar nedir?

Cevap

Duran varlıklar, işletme faaliyetlerinin sürdürülmesinde bir faaliyet döneminden daha uzun süre kullanılacak olan ve hemen paraya çevrilmesi beklenmeyen varlıkları kapsar. Dolayısıyla duran varlıkların likiditesi düşüktür. Maddi duran varlıklar ve maddi olmayan duran varlıklar, uzun vadeli alacaklar, uzun vadeli finansal yatırımlar duran varlıklar grubunda yer alır.


26. Soru

6.Kısa vadeli yabancı kaynak nedir?

Cevap

Bir borç aşağıdaki ölçütlerden birine uyduğu takdirde kısa vadeli yabancı kaynak olarak sınıflandırılır (TMS 1 par. 69): ? Normal faaliyet döngüsü içinde ödenmesinin beklenmesi, ? Öncelikle ticari amaçla elde tutulması, ? Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde ödenecek olması veya ? İşletmenin borcun ödenmesini, raporlama döneminin (bilanço tarihinin) sonundan itibaren en az on iki ay süreyle erteleyebilmesine yönelik koşulsuz bir hakkının bulunmaması.


27. Soru

Özkaynaklar nedir?

Cevap

Özkaynaklar (özsermaye), işletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklarını ifade eder. İşletme sahip veya ortaklarının fiilen işletmeye aktardıkları kaynakların yanı sıra kârların işletmede bırakılmasıyla oluşan yedekleri de kapsar.


28. Soru

Sermaye büyüklüğü ile özkaynak büyüklüğü arasındaki fark nedir?

Cevap

Özkaynak büyüklüğü ile sermaye büyüklüğü birbirinden farklıdır. Çünkü özkaynaklar ortaklarca ödenen sermayenin dışında işletmenin kendi faaliyetleri sonucu sağladığı ve işletmede bırakılmış olan dağıtılmamış kârları ve dönem kârını (zararını) da kapsamaktadır. Özkaynaklar; sermayeden kaynaklanan, kârdan (zarardan) kaynaklanan ve değerlemeden kaynaklanan unsurların toplamından oluşur.


29. Soru

Gelir tablosu nedir?

Cevap

Gelir tablosu, işletmenin bir döneme ait faaliyet sonuçlarının özetlendiği bir finansal tablodur. Gelir tablosunda işletmenin faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan tüm hasılat, gelir, kâr, gider, zarar unsurları yer alır ve işletmenin döneme ait net kâr veya zarar büyüklüğünü gösterir. İlgili dönemde ne kadar kâr veya zarar oluştuğu, kâr veya zararın oluşumuna hangi faaliyet sonuçlarının etkide bulunduğunu gelir tablosundan görebiliriz.


30. Soru

Hasılat nedir?

Cevap

Bir varlık ya da hizmet satışı nedeniyle ya da faiz, kira gibi nedenlerle işletmenin varlıklarında oluşan brüt artışa hasılat denilir. Gelirin tanımı, hasılatın ve kazancın ikisini birden içerir. Hasılat, işletmenin olağan faaliyetleri neticesinde ortaya çıkar; satış, ücret, faiz, temettü, lisans ücreti ve kira gibi çeşitli adlar taşır.


31. Soru

Kazanç nedir?

Cevap

Kazanç, gelir tanımına giren diğer kalemleri belirtir. Bunlar işletmenin olağan faaliyetlerinden doğabildiği gibi olağan olmayan faaliyetlerinden de ortaya çıkabilir. Kazançlar ekonomik yarardaki artışları ifade ederler ve özellikleri itibariyle gelirlerden bir farkları yoktur.


32. Soru

Gider nedir?

Cevap

Gider, iş yapmanın maliyetidir. Hasılat sağlama amacı ile varlıklarda oluşan brüt azalışlardır. Satışa konu olacak ürünün üretilmesi veya satın alınması ile ilgili doğrudan (direkt) giderleri ve işletmenin faaliyette bulunmasından doğan dolaylı giderleri kapsar.


33. Soru

Özkaynaklarda değişim tablosu nedir?

Cevap

Özkaynaklarda değişim tablosu, bir hesap döneminde özkaynaklarda oluşan değişmeleri nedenleriyle birlikte gösteren bir tablodur.


34. Soru

Özkaynaklar değişim tablosu yardımıyla neler izlenebilir?

Cevap

Özkaynak kalemlerinde meydana gelen artış ve azalışlar, özkaynaklar değişim tablosu yardımıyla izlenebilir. Bu tablo özellikle sermaye şirketlerinde dönem içinde özkaynak kalemlerinde meydana gelen değişmelerin topluca görülmesini sağlamaktadır.


35. Soru

Özkaynak değişim tablosu nasıl hazırlanır?

Cevap

Özkaynaklar değişim tablosu, önceki dönem ve cari, dönem bilanço ve gelir tablolarından yararlanılarak hazırlanır.


36. Soru

Özkaynak değişim tablosu hangi bilgileri kapsar?

Cevap

Özkaynak değişim tablosu aşağıdaki bilgileri kapsar: ? Ana ortaklığın sahiplerine ve kontrol gücü olmayan paylarına (azınlık paylarına) ilişkin toplam tutarları ayrı olarak gösteren, döneme ilişkin toplam kapsamlı gelir, ? Her bir özkaynak bileşeni için, TMS 8’e göre muhasebeleştirilen, geçmişe yönelik uygulama veya geçmişe yönelik düzeltmelerin etkileri, • ? Her bir özkaynak bileşeni için aşağıdakilerden kaynaklanan değişiklikleri ayrı olarak gösteren, dönem başındaki ve sonundaki defter değeri arasındaki mutabakat: ? Kâr ya da zarar, ? Diğer kapsamlı gelir, ? Ortaklar tarafından yapılan katkıları ve ortaklara yapılan dağıtımları ayrı olarak gösteren ortaklarla bunların ortak olmaları nedeniyle ortaya çıkan işlemler ve kontrolün kaybedilmesiyle sonuçlanmayan bağlı ortaklıktaki ortaklık paylarındaki değişimler.


37. Soru

Nakit akış tablosu nedir?

Cevap

Nakit akış tablosu, bir hesap döneminde gerçekleşen nakit giriş ve çıkışlarını, kaynakları ve kullanım yerleriyle birlikte gösteren bir tablodur. Nakit akım tablosunda yer alan nakit kavramı, nakit ve nakde eşdeğer kalemlerin toplamını ifade eder. Nakit akış bilgileri, finansal tablo kullanıcılarına işletmenin nakit ve nakit benzerlerini yaratma becerisini ve işletmenin bu nakit akışlarını kullanma ihtiyacını değerlendirmede temel oluşturur.


38. Soru

Özel amaçlarla kullanılan maddi duran varlık unsurları nelerdir?

Cevap

Depo binaları, depolama alanları, kamyon, tır, uçak, helikopter, gemi, tren, boru hattı gibi her türlü taşıma araçları, forklift, paketleme makinesi, yükleme ve boşaltma asansörü, vinç, yürüyen bant gibi her türlü araç, gereç, makine ve tesisler, bilgisayar, barkod araç- gereçleri, araç takip sistemi, ofisler, terminaller.


39. Soru

Maddi duran varlıkların muhasebeleştirilmesindeki temel konular nelerdir?

Cevap

Maddi duran varlıkların muhasebeleştirilmesindeki temel konular; varlıkların muhasebeleştirilmesi, defter değerlerinin belirlenmesi ve bunlarla ilgili olarak finansal tablolara yansıtılması gereken amortisman tutarları ile değer düşüklüğü zararlarıdır.


40. Soru

Maliyet modeli nedir?

Cevap

Maliyet modeli, bir maddi duran varlık kalemi varlık olarak muhasebeleştirildikten sonra, finansal tablolarda maliyetinden birikmiş amortisman ve varsa birikmiş değer düşüklüğü zararları indirildikten sonraki değeri ile gösterilir


41. Soru

Yeniden değerleme modeli nedir?

Cevap

Gerçeğe uygun değeri güvenilir olarak ölçülebilen bir maddi duran varlık kalemi, varlık olarak muhasebeleştirildikten sonra, yeniden değerlenmiş tutarı üzerinden gösterilir. Yeniden değerlenmiş tutar, yeniden değerleme tarihindeki gerçeğe uygun değerinden, birikmiş amortisman ve birikmiş değer düşüklüğü zararlarının indirilmesi suretiyle bulunan değerdir. Yeniden değerlemeler, bilanço tarihi itibariyle gerçeğe uygun değer kullanılarak bulunacak tutarın defter değerinden önemli ölçüde farklı olmasına neden olmayacak şekilde düzenli olarak yapılmalıdır.


42. Soru

Amortismana tabi tutar nedir ve nasıl belirlenir?

Cevap

Bir varlığın amortismana tabi tutarı yararlı ömrü boyunca sistematik olarak dağıtılır. Bir varlığın amortismana tabi tutarı, maliyetten kalıntı (hurda) değeri düşülerek belirlenir.


43. Soru

Finansal durum tablosu (bilanço) dışı bırakma nedir?

Cevap

Bir maddi duran varlık kaleminin defter değeri, elden çıkarıldığında veya kullanımından ya da elden çıkarılmasından gelecekte ekonomik yarar beklenmediği durumlarda bilanço dışı bırakılır. Bir maddi duran varlık kaleminin bilanço dışı bırakılmasından doğan kazanç veya kayıp, ilgili kalem bilanço dışı bırakıldığında (TMS 17 farklı şekilde satış ve geri kiralama işlemi gerektirmedikçe) gelir tablosu ile ilişkilendirilir. Kazançlar, hasılat olarak sınıflandırılmaz.


44. Soru

Maddi olmayan duran varlıklar nedir?

Cevap

Maddi olmayan duran varlıklar, işletmenin faaliyetlerinin sürdürülmesinde bir yıldan daha uzun süre yarar sağlamayı beklediği, herhangi bir fiziki varlığa sahip olmayan, belli koşullar altında yasal olarak himaye gören imtiyaz, patent, lisans gibi haklar ve şerefiyeden oluşur.


45. Soru

Maddi olmayan duran varlıklar hangi durumlarda muhasebeleştirilirler?

Cevap

Bir maddi olmayan duran varlık sadece; ? Varlıkla ilişkilendirilen beklenilen gelecekteki ekonomik yararların işletme için gerçekleşmesinin muhtemel olması, ? Varlığın maliyetinin güvenilir bir şekilde ölçülebilmesi durumunda muhasebeleştirilir.


46. Soru

Finansal kiralama nedir?

Cevap

TMS 17 Kiralama İşlemleri Standardına göre finansal kiralama, bir varlığın mülkiyetine sahip olmaktan kaynaklanan her türlü risk ve yararların kiracıya devredildiği bir sözleşmedir. Sözleşme süresi sonunda mülkiyetin kiracıya devredilmesi şart değildir.


47. Soru

Hasılat ne zaman kayda alınır?

Cevap

Hasılat, mal ya da hizmetin her bir unsurunun kontrolü müşteriye geçtiğinde kayda alınır


48. Soru

Bir lojistik işletmesi için tipik hasılat unsurları nelerdir?

Cevap

Bir lojistik işletmesi için tipik hasılat unsurları; taşıma, depolama, gümrük işlemleri, aracılık komisyonlarıdır.


49. Soru

Borç karşılıkları nedir?

Cevap

Borç karşılıkları (standartta karşılıklar olarak ifade edilmektedir), gerçekleşme zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülüklerdir. Borç karşılıkları, gelecek bir tarihte yapılacak harcamanın zaman ve tutarının kesin olmaması nedeniyle, diğer yükümlülüklerden (ticari borçlar ve tahakkuklar gibi) farklıdır ve bilançoda ayrı bir kalem olarak raporlanır.


50. Soru

Maliyet analizleri, kârlılık raporları, bütçeler gibi araçlarla işletme içi bilgi kullanıcılarının bilgi ihtiyacını karşılayan raporlar kimler tarafından hazırlanır? 

Cevap

maliyet analizleri, kârlılık raporları, bütçeler gibi araçlarla işletme içi bilgi kullanıcılarının bilgi ihtiyacını karşılayan raporlar  “yönetim muhasebesi” tarafından hazırlanır.


51. Soru

İşletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü gibi temel işletme faaliyetlerinden sorumlu olan, işletme içindeki bilgiye kolayca erişim olanağı olan ve çok daha ayrıntılı bilgiye gereksinim duyan işletme yöneticileri, nasıl nitelendirilir?

Cevap

İşletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü gibi temel işletme faaliyetlerinden sorumlu olan, işletme içindeki bilgiye kolayca erişim olanağı olan ve çok daha ayrıntılı bilgiye gereksinim duyan işletme yöneticileri, işletme içi bilgi kullanıcıları olarak nitelendirilir.


52. Soru

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) ticari defterlerin neye uygun olarak defter tutulması düzenlenmiştir?

Cevap

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) ticari defterlerin Türkiye Muhasebe Standartları’na (TMS) göre tutulacağı düzenlenmiş ancak 6335 sayılı TTK Değişiklik Kanunu ile TMS’ye göre defter tutma zorunluluğu konusundaki düzenlemeler çıkartılmış ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olarak defter tutulması düzenlenmiştir


53. Soru

Münferit ve konsolide finansal tablolar neye göre hazırlanmalıdır?

Cevap

Münferit ve konsolide finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlanmasına ilişkin maddeler geçerliliğini korumaya devam etmektedir.


54. Soru

Hangi kuruma özel ve istisnai standartlar koyma yetkisi verilmiştir? Bu çerçevede 

Cevap

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna özel ve istisnai standartlar koyma yetkisi verilmiştir (6102 Sayılı Kanun, Md. 88/ f3). Bu çerçevede Genel Kurula sunulacak finansal tabloların TMS’ye uygun olarak hazırlanması gerekecektir.


55. Soru

İşletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü gibi temel işletme faaliyetlerinden sorumlu olan, işletme içindeki bilgiye kolayca erişim olanağı olan ve çok daha ayrıntılı bilgiye gereksinim duyan işletme yöneticileri, ne şekilde nitelendirilir?

Cevap

İşletme faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve kontrolü gibi temel işletme faaliyetlerinden sorumlu olan, işletme içindeki bilgiye kolayca erişim olanağı olan ve çok daha ayrıntılı bilgiye gereksinim duyan işletme yöneticileri, işletme içi bilgi kullanıcıları olarak nitelendirilir.


56. Soru

İşletme yöneticilerini dışında kalan tüm taraflar ise ne ad verilir?

Cevap

İşletme yöneticilerini dışında kalan tüm taraflar ise işletme dışı bilgi kullanıcıları olarak nitelendirilirler.


57. Soru

Finansal tabloların amacı nedir?

Cevap

Finansal tabloların amacı, çok sayıda ve çeşitli bilgi kullanıcısına işletme hakkındaki ekonomik kararlarında yardımcı olmak üzere bilgi sağlamaktır.


58. Soru

Finansal raporlama nedir?

Cevap

Finansal raporlama, finansal tabloları da içine alan daha geniş kapsamlı bir terimdir. Finansal tablolarda açıklanamayan ayrıntılar veya ek bilgileri de içerir.


59. Soru

İşletmenin finansal tablo dipnotlarına ne amaçla bakılır?

Cevap

İşletmenin finansal tablolarını kullanan tarafların finansal tabloları anlamalarını ve bunların diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırmalarını kolaylaştırmak amacıyla finansal tablo dipnotlarına bakılır.


60. Soru

İşletme, dipnotları normal olarak, kullanıcıların finansal tabloları anlamalarını ve bunların diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırmalarını kolaylaştırmak için hangi sırada sunar?

Cevap

İşletme, dipnotları normal olarak, kullanıcıların finansal tabloları anlamalarını ve bunların diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırmalarını kolaylaştırmak için aşağıdaki sırada sunar: • TFRS’lerle uyum durumu • Uygulanan önemli muhasebe politikalarının özeti • Her tablonun ve sunulan her kalemin sıralanış biçimiyle aynı sıralama düzeninde, finansal durum tablosu (bilanço), kapsamlı gelir tablosu, (eğer sunulmuşsa) bireysel gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosunda sunulan her kalem için destekleyici bilgi; • Aşağıdakileri içeren diğer açıklamalar: (i) Koşullu borçlar ve henüz muhasebeleştirilmemiş sözleşmeye bağlı borçlar ve (ii) Finansal olmayan açıklamalar, örneğin işletmenin finansal risk yönetim hedefleri ve politikaları.


61. Soru

Varlıklar ve borçlarla ilgili olarak dipnotlar hangi ayrıntıları içerir?

Cevap

Varlıklar ve borçlarla ilgili olarak dipnotlar aşağıdaki ayrıntıları içerir: • İlgili unsurların nitelikleri ve • Raporlama dönemi sonundaki (bilanço tarihindeki) defter değerleri.


62. Soru

Finansal tablo kullanıcıların, hangi konularda bilgilendirilmeleri işletme açısından önemlidir?

Cevap

Finansal tablo kullanıcıların, finansal tablolarda hangi ölçü veya esasların (tarihî maliyet, cari maliyet, net gerçekleşebilir değer, gerçeğe uygun değer veya geri kazanılabilir tutar) kullanıldığı konularında bilgilendirilmeleri işletme açısından önemlidir.


63. Soru

Bir işletme tarafından yapılan açıklamalara örnekler veriniz.

Cevap

Bir işletme tarafından yapılan açıklamaların örnekleri şöyledir: • Varsayımın veya diğer tahmin belirsizliğinin niteliği; • Defter değerlerinin hesaplanmalarının altında yatan yöntemlere, varsayımlara ve tahminlere olan duyarlılığı ve bu duyarlılığın nedenleri; • Etkilenen varlıkların ve borçların defter değerleri açısından, izleyen yılda belirsizliklerin beklenen çözümleri ve olası sonuçların kapsamı ve • Eğer belirsizlikler çözümlenmemişse, bu varlıklar ve borçlarla ilgili geçmiş varsayımlarda yapılan değişikliklerin açıklaması


64. Soru

Finansal durumun ölçümlemesiyle doğrudan ilgili unsurlar nelerdir?

Cevap

Finansal durumun ölçümlemesiyle doğrudan ilgili unsurlar varlıklar, borçlar ve öz kaynaklardır.


65. Soru

finansal durum tablosuna göre varlık neye denir?

Cevap

Varlık, geçmişte olan işlemlerin sonucunda ortaya çıkan ve hâlihazırda işletmenin kontrolünde olan ve gelecekte işletmeye ekonomik fayda sağlaması beklenen değerlerdir.


66. Soru

Borç nedir? Tanımlayınız.

Cevap

Borç, geçmiş olaylardan kaynaklanan ve ödenmesi işletmenin ekonomik fayda sağlayabilecek değerlerinden bir çıkışa neden olacak mevcut yükümlülüklerdir.


67. Soru

Öz kaynaklar nedir?

Cevap

Öz kaynaklar, işletmenin varlıklar toplamından yabancı kaynakların indirilmesi suretiyle kalan kısımdır.


68. Soru

dönen varlıklar neye denir?

Cevap

Dönen varlıklar, bir faaliyet dönemi içinde kullanılacak, tüketilecek, satılacak, tahsil edilecek unsurlar ile paranın kendisinden oluşur.


69. Soru

Bir varlık hangi ölçütlere uyduğu takdirde dönen varlık olarak sınıflandırılır ?

Cevap

Bir varlık aşağıdaki ölçütlerden herhangi birine uyduğu takdirde dönen varlık olarak sınıflandırılır (TMS 1, par. 66): • İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi; • Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması; • Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi veya • Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla, söz konusu varlıklar (TMS 7’de tanımlanmış şekli) nakit veya nakit benzeriyse.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v