Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 2 Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Tekdüzen Muhasebe Sistemi Çerçevesinde Lojistik İşletmelerinde Finansal Raporlama

1. Soru

Rapor nedir?

Cevap

Rapor; geçmiş, cari veya gelecekte ortaya çıkması muhtemel veya planlanan bir iş, olay, durum vb. hakkında yapılan araştırma, inceleme ve değerlendirme sonucunun şekil, tablo, grafik veya rakam yardımıyla dokümanlara aktarılmış halidir.


2. Soru

Raporlama nedir?

Cevap

Raporların ilgili kişi, kurum veya kurullara sunulmasına ise raporlama denilmektedir.


3. Soru

Raporların sahip olması gereken genel esasalar nelerdir?

Cevap

Raporların ilgili kişi ya da kurumların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bazı esaslara göre hazırlanması ve belli bir standardının olması gerekmektedir. Rapordaki bilgiler, kullanıcılar açısından önemli, anlaşılır, ekonomik, objektif kanıtlara dayalı, güvenilir, karşılaştırılabilir bilgiler olmalıdır. Raporun belli bir kişi veya ilgi grubundan çok kamu menfaati düşünülerek hazırlanması gerekmektedir. Belirtilen ölçütlere göre hazırlanan raporların, ilgili kişilere bir anlam ifade edebilmesi için zamanında sunulması gerekmektedir. Hazırlanan raporun amacı ve içeriğine bağlı olarak, raporlar geniş kitlelere sunulabileceği gibi belli bir hedef kişi veya kitleye de sunulabilir.


4. Soru

Rapor ve raporlama arasındaki fark nedir?

Cevap

Raporun bir anlam ifade edebilmesi için yayınlanması, raporlanması gerekmektedir. Bu anlamda rapor ile raporlama kavramları farklı anlamlara gelmektedir. Raporu, bir işin veya olayın incelenmesi sonucunda ortaya çıkan durumların tespit edilip, yazılı hale getirilmesi, raporlamayı ise elde edilen sonuçların yayınlanması olarak ifade etmek olanaklıdır.


5. Soru

İlgili taraf açısından raporlamanın önemi nedir?

Cevap

Raporlama, raporla ilgili kişi, kurum, kurul veya genel bir ifadeyle örgüt açısından son derece önemlidir. Çünkü kişi, kurum, kurul veya örgütler belli bir konu hakkında ihtiyaç duydukları veri ve bilgileri uzman kişiler tarafından hazırlanmış ve belli esaslara göre düzenlenmiş raporlar aracılığıyla elde edebilirler. Bu raporlardan sağlanan veri ve bilgilere göre geleceğe yönelik kararlar alabilirler.


6. Soru

Raporların işletmeler açısından önemi nelerdir?

Cevap

Raporlar genel olarak, yönetimde karar vermek, uzmanlardan ve danışmanlardan bilgi ve görüş almak, alt birimlerin çalışma ve faaliyetlerini izlemek ve kontrol etmek, yapılan uygulamaları ve çalışmaları ölçmek ve değerlendirmek, işçi ve yöneticileri denetlemek amacıyla sık kullanılan bir yönetim aracı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Birçok işletme, bölüm, birim ve şubelerindendüzenli olarak rapor almak suretiyle bu birimlerin çalışmalarını izler, denetler ve başarımlarını (performanslarını) değerlendirir. Bazı durumlarda bir sorunun çözümüne yönelik olarak danışman ve uzmanlardan belirli konularda inceleme ve araştırma yaparak, sorunları çözümüne yönelik raporlar hazırlanması istenebilir. Belirli bir yerde veya görevde geçici olarak görevlendirilen çalışandan da görev dönüşünde, yapılan işe/ hizmete ilişkin rapor istenebilir.


7. Soru

Karar vericilere bilgi aktarmak olan raporda hangi ögelerin bulunması gereklidir?

Cevap

? Çözüm / eylem önerileri veya ? Çözüme ulaşılmasını sağlayacak, eyleme geçilmesini kolaylaştıracak bazı kritik bilgiler üzerinde durulur.


8. Soru

Raporun değeri ve ihtiyaca uygunluğu nasıl ölçülür?

Cevap

Bir raporun değeri söz konusu raporda yer alan veri ve bilgilerin güvenilir ve anlaşılabilir olması ile gerçeğe ve ihtiyaca uygun olup olmamasıyla ve zamanında hazırlanmasıyla doğrudan ilgilidir. Bir raporun ihtiyaca uygunluğu söz konusu raporun ilgili kişilerin karar verme ihtiyaçlarını karşılama derecesi ile ölçülür. Bir rapor ilgili kişilerin ya da kuruluşların karar verme ihtiyaçlarını karşılıyorsa ihtiyaca uygun rapor olarak nitelendirilmektedir. Gerçeğe uygun, objektif ve tarafsız belge ve verilere dayanarak hazırlanan raporların ihtiyaca uygun olduğu kabul edilir.


9. Soru

Raporun yararı ve maliyeti arasında nasıl bir ilişki bulunmalıdır?

Cevap

Raporun ihtiyaca uygun olmasının önemli koşullarından birinin de söz konusu raporun zamanında sunulması ile yararının maliyetinden büyük olması gerektiğini ifade etmekte yarar bulunmaktadır.


10. Soru

Raporun biçimi ve içeriği arasında nasıl bir ilişki bulunmalıdır?

Cevap

Raporlarda şekil özellikleri içeriğin önemini, yeterliliğini yansıtarak okuyucuya nasıl bir raporla karşı karşıya olduğu hakkında fikir verir. Değerli bir içerik, kötü yazılmış ve tasarlanmış bir rapor formatında hak ettiği değeri bulamamasına yol açabilir. Raporun biçimi kişilerin kıyafeti gibidir. İnsanların kıyafetleriyle karşılanmasına benzer şekilde raporlar da görünüş biçimleriyle kendilerini okuturlar. Genel görünümü acemi bir yazar tarafından yazılmış izlenimini veren raporlar, genelde güven telkin etmez ve beklenen ilgiyi de görmeyebilir. Bu nedenle işletmeler raporların şekil özelliklerine de büyük önem verirler. İşletmeler kimliklerini, imajlarını ve itibarlarını hazırlamış veya hazırlatmış oldukları raporların biçimleriyle ortaya koyarlar. Örgütsel kültürü gelişmiş ve kurumsallaşmış işletmeler, standart rapor şekillerine sahiptirler. Hangi bölüm veya birim bir rapor hazırlayacaksa bu rapor şekline uygun düzenleme yapmak zorundadır.


11. Soru

Bir raporun sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

? Raporlarda yer alan bilgiler önemli olmalıdır, ? Raporlar düzenli aralıklarda ve kişilere yönelik olarak hazırlanmalı ve sunulmalıdır, ? Raporlar anlaşılır olmalıdır, ? Raporlar standart olmalıdır, ? Raporlar bütünleşik (entegre) olmalıdır, ? Raporlar ihtiyaca uygun (zamanlı, objektif, karar verme ihtiyacını karşılayan nitelikte) olmalıdır, ? Raporlar güvenilir (doğru, kanıtlanabilir, tarafsız) olmalıdır, ? Raporlar ekonomik (yararı maliyetinden büyük) olmalıdır.


12. Soru

Raporun güvenilirliği nasıl ölçülür?

Cevap

Raporun güvenilirliği, raporun içerdiği rakamların, iddiaların ve görüşlerin hazırlanan birim, kurum veya işletme ile ilgili olarak gerçekleri yansıtıp yansıtmaması ile doğrudan ilgilidir. Raporda yer alan rakam, veri ve bulgular bir kişiye veya belirli gruba ait olmamalıdır. Eğer belirli kişi ve gruplara aitse bunun böyle olduğu açık bir biçimde belirtilmelidir. Yalanlanan, çoğunluk tarafından aksi iddia edilen veri ve rakamlar bir raporun güvenilirliğine gölge düşürür


13. Soru

Raporlar genel olarak nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Raporlar farklı ölçütler esas alınmak suretiyle sınıflandırılabilir. Örneğin raporları genel amaçlı raporlar, özel amaçlı raporlar şeklinde bir ayrıma tabi tutarak incelemek mümkündür. Aynı şekilde raporları periyodik raporlar, ihtiyaç durumunda hazırlanan raporlar şekilde bir ayrıma tabi tutmak mümkündür. Raporları finansal olan, finansal olmayan raporlar şeklinde bir ayrıma tabi tutarak türleri itibari ile incelemek mümkündür. İşletmelerde raporlar; sunulan hedef kitle esas alınmak suretiyle işletme sahip ve yöneticilerine yönelik olarak hazırlanan raporlar, işletme dışında kalan diğer finansal bilgi kullanıcılara yönelik olarak hazırlanan raporlar şeklinde de olabilir.


14. Soru

İşletme içine yönelik olarak genel amaçlı hazırlanan raporlar nelerdir?

Cevap

? Araştırma ve geliştirme raporları, ? Üretim maliyet raporları, ? Lojistik maliyet raporları, ? Sorumluluk merkezi raporları, ? Malzeme hareketi raporları, ? İşçi çalışma sürelerine ilişkin raporlar, ? Kalite kontrol raporları, ? Gün, bölge veya sektör esasına dayalı satış veya kârlılık raporları, ? Müşteri tatmin düzeyine yönelik raporlar, ? Rakip veya paydaş işletmelere yönelik raporlar, ? Müşteri ihtiyaçlarına yönelik raporlar, ? Mizanlar, ? İç denetim raporları, ? Faaliyet raporları, ? Kar dağıtım tablosu, ? Çevre raporları, ? Etik raporlar, ? Kurumsal yönetim raporları, ? Katma değer tablosu, ? İşletme bütçeleri, ? Proforma bilanço, ? Proforma gelir tablosu, ? Net işletme sermayesi değişim tablosu ? Diğer raporlar


15. Soru

.Kamuya yönelik hazırlanan raporların özellikleri neler olmalıdır? :

Cevap

Kamuya yönelik yapılan raporlamada ise uyulması gereken standart ve içeriğin kesinlikle bağlayıcı nitelikte olduğunu söylemek mümkündür. Düzenlenen raporların hitap ettiği kitle farklı olmakla birlikte, örneğin kamuya yönelik olarak yapılan raporlamanın işletme yöneticileri ile sektörde bulunanların işine yaramayacağı anlamı çıkarılmamalıdır. Kamuya yönelik olarak hazırlanan raporların işletme içi ve işletmenin içinde bulunduğu sektör dâhil tüm kesimlere hitap edebileceğini, sektöre yönelik hazırlanan raporların ise sadece işletmenin içinde bulunduğu sektöre hitap ettiğini söylemek olanaklıdır.


16. Soru

İşletme dışına yönelik hazırlanan raporlar nelerdir?

Cevap

İşletme dışına yönelik olarak hazırlanan raporlar, genelde işletme ile ilgili bulunan potansiyel yatırımcı, kredi veren, tasarruf sahibi, devlet, işçi sendikaları, paydaş ve rakip işletmeler gibi finansal bilgi kullanıcılarına yönelik olarak hazırlanan finansal raporlardır. Bu raporların çoğu muhasebe bilgi sisteminden sağlanır. İşletme içine yönelik olarak hazırlanan raporlar daha ayrıntılı iken, işletme dışına yönelik olarak hazırlanan raporlar daha az ayrıntı içerir.


17. Soru

İşletme dışına yönelik hazırlanan finansal raporların sahip olması gerekli özellikleri nelerdir?

Cevap

Finansal raporların hazırlanması ve sunulması sırasında işletmelerin, başta muhasebenin temel kavramları, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ile muhasebe ve finansal raporlama standartları olmak üzere, Maliye Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi düzenleyici otoriteler tarafından belirlenmiş olan esaslara uymaları gerekmektedir. İşletmelerin dış kullanıcılara yönelik olarak hazırladıkları raporlarda genellikle finansal bilgilere yer verilmektedir. Bununla birlikte finansal tabloların dip notlarında finansal bilgi kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek finansal olmayan bilgilerin de açıklanması gerekmektedir.


18. Soru

Finansal rapor nedir?

Cevap

Finansal raporlar, genel olarak işletmelerin varlıkları ile bu varlıklarını hangi kaynaklardan sağladıkları, finansal yapı ve politikaları, faaliyet sonuçları ile nakit akışları hakkında finansal bilgi kullanıcılarına veri ve bilgi sunan dokümanlardır.


19. Soru

Finansal tablolarda işletmeye hangi bilgiler sunulur?

Cevap

? Varlıklar, ? Borçlar, ? Özkaynaklar, ? Gelir ve giderler (kâr / zarar dâhil), ? Ortakların ortak olmaları sebebiyle yaptıkları katkılar ve ortaklara yapılan dağıtımlar, ? Nakit akışları.


20. Soru

Finansal raporlar hangi esaslara göre hazırlanmalıdır?

Cevap

Finansal raporlarda yer alan veri ve bilgilerin, finansal bilgi kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için belirli esaslara göre hazırlanması gerekmektedir. Bu esaslar; Muhasebenin Temel Kavramları, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ve Muhasebe Standartlarıdır


21. Soru

Türkiye Muhasebe Standartları ile Kobiler İçin Finansal Raporlama Standartlarında finansal tabloların toplandığı başlıklar nelerdir?

Cevap

? Finansal durum tablosu (bilanço), ? Kapsamlı gelir tablosu, ? Özkaynak değişim tablosu, ? Nakit akış tablosu, ? Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ve diğer açıklayıcı notlar


22. Soru

Finansal tablolarda yer alan bilgilerin sahip olması gereken nitelikler nelerdir?

Cevap

? Anlaşılabilirlik, ? İhtiyaca uygunluk, ? Önemlilik, ? Güvenilirlik, ? Özün önceliği, ? İhtiyatlılık, ? Tam açıklama, ? Karşılaştırılabilirlik, ? Zamanında sunum, ? Fayda maliyet dengesi.


23. Soru

Muhasebenin temel kavramları neyi ifade etmektedir?

Cevap

Muhasebe uygulamalarına yön vererek, uygulama ile teori arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlayan, finansal nitelikte bilgi üreten kişiler ile finansal bilgi kullanıcıları arasında iletişimi sağlayan ve muhasebe uygulamalarına esas teşkil eden temel varsayımlar Muhasebenin Temel Kavramları olarak ifade edilmektedir.


24. Soru

Muhasebenin temel kavramları nelerdir?

Cevap

? Sosyal Sorumluluk Kavramı, ? Kişilik Kavramı, ? İşletmenin Sürekliliği Kavramı, ? Dönemsellik Kavramı, ? Parayla Ölçülme Kavramı, ? Maliyet Esası Kavramı, ? Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı, ? Tutarlılık Kavramı, ? Tam Açıklama Kavramı, ? İhtiyatlılık Kavramı, ? Önemlilik Kavramı, ? Özün Önceliği Kavramı


25. Soru

Sosyal sorumluluk kavramı nedir?

Cevap

Sosyal sorumluluk kavramı; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve finansal tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade etmektedir.


26. Soru

Kişilik kavramı nedir?

Cevap

Kişilik kavramı, işletmenin sahip veya sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve işletmenin muhasebe işlemlerini sadece bu kişiliği adına yürütmesi gerektiğini öngörmektedir.


27. Soru

İşletmenin sürekliliği kavramı nedir?

Cevap

Bu kavram, işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme, sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir. İşletmenin sürekliliği kavramı maliyet esasının temelini oluşturur. Bu kavram gereğince işletmeler, varlıkları tasfiye tarihi itibariyle değil, ilgili varlığın maliyet değeri üzerinde izlemektedirler. Bu anlamda işletmenin sürekli olduğu varsayımı maliyet esası kavramının da temelini oluşturmaktadır.


28. Soru

Dönemsellik kavramı nedir?

Cevap

Dönemsellik kavramı; işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.


29. Soru

Parayla ölçülme kavramı nedir?

Cevap

Parayla ölçülme kavramı, işletme ile ilgili parayla ölçülebilen iktisadi olay ve işlemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder. Muhasebe işlemleri ulusal para birimine göre yapılır. Finansal olaylar, Ülkemizde Türk Lirası ile muhasebe kayıtlarına aktarılır.


30. Soru

Maliyet esası kavramı nedir?

Cevap

Bu kavram, muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade etmektedir.


31. Soru

Tutarlılık kavramı nedir?

Cevap

Tutarlılık kavramı; muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının, birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder. İşletmelerin finansal durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması bu kavramın amacını oluşturmaktadır. Tutarlılık kavramı, benzer olay ve işlemlerde, kayıt düzenleri ile değerleme ölçülerinin değişmezliğini ve finansal tablolarda biçim ve içerik yönünden tek düzeni öngörmektedir.


32. Soru

Tam açıklama kavramı nedir?

Cevap

Tam açıklama kavramı; finansal tabloların bu tablolardan yararlanacak kişi ve kuruluşların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade etmektedir. Finansal tablolarda finansal bilgilerin tam olarak açıklanması yanında, finansal tablo kalemleri kapsamında yer almayan ancak alınacak kararları etkileyebilecek, gerçekleşmesi muhtemel olaylara da yer verilmesi bu kavramın gereğidir.


33. Soru

İhtiyatlılık kavramı nedir?

Cevap

Bu kavram, muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin göz önüne alınması gereğini ifade etmektedir. Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârları için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar. Ancak bu kavram, gizli yedekler veya gereğinden fazla karşılıklar ayrılmasına gerekçe oluşturamaz.


34. Soru

Önemlilik kavramı nedir?

Cevap

Önemlilik kavramı, bir hesap kalemi veya finansal bir olayın nisbi ağırlık ve değerinin finansal tablolara dayanılarak finansal bilgi kullanıcılarının yapacakları değerlemeleri veya alınacak kararlarını etkileyecek düzeyde olması durumunda bu bilginin önemli olduğunu ve finansal tablolarda açık bir şekilde sunulması gereğini ortaya koymaktadır. Finansal bilgi kullanıcılarının kararlarını etkileyen önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların finansal tablolarda yer alması zorunludur.


35. Soru

Özün önceliği kavramı nedir?

Cevap

Özün Önceliği kavramı, işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında biçimlerinden çok özlerinin esas alınması gereğini ifade eder. Genel olarak işlemlerin biçimleri ile özleri paralel olmakla birlikte, bazı durumlarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Bu takdirde, özün biçime önceliği esastır.


36. Soru

Temel finansal tabloları düzenleme ilkeleri kaça ayrılır?

Cevap

? Gelir Tablosu İlkeleri, ? Bilanço İlkeleri: ? Varlıklara ilişkin ilkeler, ? Yabancı kaynaklara ilişkin ilkeler, ? Özkaynaklara ilişkin ilkelerdir.


37. Soru

Gelir tablosu ilkelerinin amacı nedir?

Cevap

Gelir tablosu ilkelerinin amacı; satışların, gelirlerin, satışlar maliyetinin, giderlerin, kâr ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyeti sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.


38. Soru

Bilanço ilkelerinin amacı nedir?

Cevap

Bilanço ilkelerinin amacı; sermaye koyan veya sonradan kendilerine ait kârı işletmede bırakan sahip ve hissedarlar ile alacaklıların işletmeye sağladıkları kaynaklar ve bunlarla elde edilen varlıkların muhasebe kayıt, hesap ve tablolarında anlamlı bir şekilde tespit edilmesi ve gösterilmesi yoluyla, belli bir tarihte işletmenin mali durumunun açıklıkla ve ilgililer için gerçeğe uygun olarak yansıtılmasıdır. Bilanço, varlıkların içinde bulunulan zamandaki değerini veya tasfiye halinde bunların satışından elde edilecek para tutarlarını yansıtan bir tablo değildir.


39. Soru

Bilanço nedir, düzenlenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

Bilanço, bir işletmenin belli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakları gösteren finansal tablodur. Bilançonun düzenlenmesinde, finansal tablolar ilkelerinde yapılmış açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.


40. Soru

Varlıklar kavramı nedir?

Cevap

Varlıklar, dönen ve duran olarak adlandırılan iki grupta toplanır. Dönen varlıklar grubunda, bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklar toplanır. Duran varlıklarda ise, normal şartlar altında bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen veya yararları bir yılda tükenmeyecek olan varlıklar yer alır.


41. Soru

Kaynaklar kavramı nedir?

Cevap

Kaynaklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklarla özkaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynaklar bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı kaynaklar ise bir yıldan sonra ödenecek olan borçlardan oluşur. Özkaynaklar ise işletme sahip veya ortakları tarafından işletme kişiliğine tahsis edilmiş kaynakları oluşturur.


42. Soru

Gelir tablosu nedir?

Cevap

Gelir tablosu, işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârını veya dönem net zararını gösterir.


43. Soru

Gelir tablosunun düzenlenmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Cevap

Gelir tablosunun düzenlenmesinde finansal tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bu tablonun düzenlenmesinde esas faaliyetlerden sağlanan gelir ile süreklilik gösteren diğer olağan faaliyetlerden sağlanan gelir ayrı gösterileceği gibi, süreklilik göstermeyen olağandışı gelirler de ayrı olarak gösterilir. Buna göre, esas faaliyetler için yapılan giderler ile süreklilik gösteren diğer olağan faaliyet giderleri ve süreklilik göstermeyen olağandışı giderler ayrı ayrı gösterilir.


44. Soru

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde belirtilen ek mali tablolar nelerdir?

Cevap

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde ek mali tablolar olarak belirtilen; ? Satışların maliyeti tablosu, ? Kâr dağıtım tablosu, ? Öz sermaye değişim tablosu ? Fon akım tabloları


45. Soru

Satışların maliyeti tablosunun ana kalemleri nelerdir?

Cevap

? Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri ? Direkt İşçilik Giderleri ? Genel Üretim Giderleri ? Yarı Mamul Stoklarında Değişim ? Mamul Stoklarında Değişim


46. Soru

Fon akım tablosu neyi ifade eder?

Cevap

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre fon akım tablosu belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların kullanıldığı yerleri gösteren, finansal durumdaki değişmeleri açıklayan tablolardır.


47. Soru

Fon kavramına göre fon akım tabloları nelerdir?

Cevap

Fon akım tablolarında kullanılan fon kavramı; tüm finansal araçlar anlamında veya net işletme sermayesi anlamında ya da para ve para benzerleri anlamında kullanılır. Fon kavramının içeriğine göre fon akım tabloları; ? Fon Akım Tablosu, ? Net İşletme (Çalışma) Sermayesindeki Değişim Tablosu, ? Nakit Akım Tablosu


48. Soru

Kâr dağıtım tablosu neyi ifade eder?

Cevap

Kâr dağıtım tablosu, işletmenin dönem kârının dağıtım biçimini gösteren tablodur. Kâr dağıtım tablolarının düzenlenme amacı, özellikle sermaye şirketlerinde dönem kârından, ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin ve ortaklara dağıtılacak kâr paylarının açıkça gösterilmesi ve şirketlerin hisse başına kâr ile hisse başına temettü tutarının hesaplanmasıdır.


49. Soru

Özkaynaklar değişim tablosu neyi ifade eder?

Cevap

Özkaynaklar değişim tablosu; ilgili dönemde öz kaynak kalemlerinde meydana gelen artış veya azalışları bir bütün olarak gösteren tablodur. Özkaynaklar değişim tablosunun düzenleniş amacı özellikle sermaye şirketlerinde dönem içinde öz kaynak kalemlerinde meydana gelen değişmelerin topluca gösterilmesini sağlamaktır.


50. Soru

Belli bir konuda hazırlanan raporun sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

  • Raporlarda yer alan bilgiler önemli olmalıdır.
  • Raporlar düzenli aralıklarda ve kişilere yönelik hazırlanmalı ve sunulmalıdır. • Raporlar anlaşılır olmalıdır.
  • Raporlar standart olmalıdır.
  • Raporlar bütünleşik (entegre) olmalıdır.
  • Raporlar ihtiyaca uygun (zamanlı, objektif, ihtiyacı karşılayan nitelikte) olmalıdır.
  • Raporlar güvenilir (doğru, kanıtlanabilir, tarafsız) olmalıdır. 
  • Raporlar ekonomik (yararı maliyetinden büyük) olmalıdır


51. Soru

İşletme içine yönelik olarak hazırlanan raporlar çok geniş kapsamlı olmasına rağmen, özel amaçlı raporlar olarak da ifade edilen bu raporların belli başlı olanları hangileridir? Sıralayınız.

Cevap

  • Araştırma ve geliştirme raporları
  • Üretim maliyet raporları
  • Lojistik maliyet raporları
  • Sorumluluk merkezi raporları
  • Malzeme hareketi raporları
  • İşçi çalışma sürelerine ilişkin raporlar
  • Kalite kontrol raporları
  • Gün, bölge veya sektör esasına dayalı satış veya kârlılık raporları
  • Müşteri tatmin düzeyine yönelik raporlar
  • Rakip veya paydaş işletmelere yönelik raporlar
  • Müşteri ihtiyaçlarına yönelik raporlar
  • Mizanlar
  • İç denetim raporları
  • Faaliyet raporları
  • Kâr dağıtım tablosu
  • Çevre raporları
  • Etik raporlar
  • Kurumsal yönetim raporları
  • Katma değer tablosu
  • İşletme bütçeleri
  • Proforma bilanço
  • Proforma gelir tablosu
  • Net işletme sermayesi değişim tablosu
  • Diğer raporlar


52. Soru

Finansal tablolar, yöneticilerin kendilerine emanet edilen kaynakları ne şekilde kullandıklarını da göstermektedir.

Finansal tabloların bu amaca ulaşmak için işletmeyle ilgili sunduğu bilgiler nelerdir?

Cevap

  • Varlıklar
  • Borçlar
  • Öz kaynaklar
  • Gelir ve giderler (kâr/zarar dâhil)
  • Ortakların ortak olmaları sebebiyle yaptıkları katkılar ve ortaklara yapılan dağıtımlar
  • Nakit akışları


53. Soru

Türkiye Muhasebe Standartları ile Kobiler İçin Finansal Raporlama Standartları’nda finansal tablolar temel ve ek şeklinde bir ayrıma tabi tutulmaksızın nasıl sıralanır?

Cevap

1. Finansal durum tablosu (bilanço)
2. Kapsamlı gelir tablosu
3. Öz kaynak değişim tablosu
4. Nakit akış tablosu
5. Önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ve diğer açıklayıcı notlar


54. Soru

1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde finansal tablolar yedi başlık altında toplanmıştır. Bunlar nelerdir?

Cevap

Bunlar;

1. Bilanço,
2. Gelir Tablosu,
3. Satışların Maliyeti Tablosu,
4. Fon Akım Tablosu,
5. Nakit Akım Tablosu,
6. Kâr Dağıtım Tablosu,
7. Öz Kaynaklar Değişim Tablosudur.


55. Soru

Finansal tablolarda yer alan bilgilerin bazı niteliklere sahip olması gerekir. Bu nitelikler, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (KOBİ TFRS) açıklanmıştır. Bunlar nelerdir?

Cevap

  • Anlaşılabilirlik
  • İhtiyaca uygunluk
  • Önemlilik
  • Güvenilirlik
  • Özün önceliği
  • İhtiyatlılık
  • Tam açıklama
  • Karşılaştırılabilirlik
  • Zamanında sunum
  • Fayda maliyet dengesi


56. Soru

1 Sıra No.lu MSUGT’de muhasebenin temel kavramları nelerdir?

Cevap

  • Sosyal Sorumluluk Kavramı
  • Kişilik Kavramı
  • İşletmenin Sürekliliği Kavramı
  • Dönemsellik Kavramı
  • Parayla Ölçülme Kavramı
  • Maliyet Esası Kavramı
  • Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı
  • Tutarlılık Kavramı
  • Tam Açıklama Kavramı
  • İhtiyatlılık Kavramı
  • Önemlilik Kavramı
  • Özün Önceliği Kavramı


57. Soru

Temel finansal tabloların düzenlenme ilkeleri, temel finansal tablolara paralel olarak iki ana gruba ayrılır. Bunlar nelerdir alt başlıklarıyla sıralayınız.

Cevap

Temel finansal tabloların düzenlenme ilkeleri, temel finansal tablolara paralel olarak iki ana gruba ayrılır. Bunlar;
1. Gelir Tablosu İlkeleri,
2. Bilanço İlkeleri:
    a) Varlıklara ilişkin ilkeler,
    b) Yabancı kaynaklara ilişkin ilkeler,
    c) Öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.


58. Soru

1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde belirtilen gelir tablosu ilkeleri hangileridir?

Cevap

a) Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve kârlar; gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.
b) Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başında ve sonunda maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.
c) Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır.
d) Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, onarım ve bakım ve diğer gider grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip dağıtılmalıdır.
e) Arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli ancak normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir.
f) Bütün kâr ve zararlardan, önceki dönemlerin finansal tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar, dönemin gelir tablosunda gösterilmelidir.
g) Karşılıklar, işletmenin kârını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme ait kârı diğer döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır.
h) Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak uygulana gelen değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde, bu değişikliğin etkileri açıkça belirtilmelidir.
ı) Bilanço tarihinde var olan ve sonucu belirsiz olayların gelecekte ortaya çıkıp çıkmamasına bağlı durumları ifade eden, şarta bağlı olaylardan kaynaklanan, makul bir şekilde gerçeğe yakın olarak tahmin edilebilen gider ve zararlar, tahakkuk ettirilerek gelir tablosuna yansıtılır. Şarta bağlı gelir ve kârlar için gerçekleşme ihtimali yüksek de olsa herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz, dipnotlarda açıklama yapılır.


59. Soru

Temel finansal tabloların düzenlenme ilkeleri, temel finansal tablolara paralel olarak iki ana gruba ayrılır. Bunlar; Gelir tablosu ilkeleri ve de  bilanço ilkeleridir. Bilanço ilkelerinin alt başlıklarından varlıklara ilişkin ilkeler nelerdir sıralayınız.

Cevap

1. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüşebilecek varlıkları, bilançoda dönen varlıklar grubu içinde gösterilir.
2. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüşemeyen, hizmetlerinden bir hesap döneminden daha uzun süre yararlanılan uzun vadeli varlıkları, bilançoda duran varlıklar grubu içinde gösterilir. Dönem sonu bilanço gününde bu grupta yer alan hesaplardan vadeleri bir yılın altında kalanlar dönen varlıklar grubunda ilgili hesaplara aktarılır.
3. Bilançoda varlıkları, bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleriyle gösterebilmek için, varlıklardaki değer düşüklüklerini göstererek karşılıkların ayrılması zorunludur. Dönen varlıklar grubu içinde yer alan menkul kıymetler, alacaklar, stoklar ve diğer dönen varlıklar içindeki ilgili kalemler için yapılacak değerleme sonucu gerekli durumlarda uygun karşılıklar ayrılır. Bu ilke, duran varlıklar grubunda yer alan alacaklar, bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve diğer duran varlıklardaki ilgili kalemler için de geçerlidir.
4. Gelecek dönemlere ait olarak önceden ödenen giderler ile cari dönemde tahakkuk eden ancak gelecek dönemlerde tahsil edilecek olan gelirler kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda ayrıca gösterilmelidir.
5. Dönen ve duran varlıklar grubunda yer alan alacak senetlerini, bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleri ile gösterebilmek için reeskont işlemleri yapılmalıdır.
6. Bilançoda duran varlıklar grubunda yer alan maddi duran varlıklar ile maddi olmayan duran varlıkların maliyetini çeşitli dönem maliyetlerine yüklemek amacıyla her dönem ayrılan amortismanların birikmiş tutarları ayrıca bilançoda gösterilmelidir.
7. Duran varlıklar grubu içinde yer alan özel tükenmeye tabi varlıkların maliyetini çeşitli dönem maliyetlerine yüklemek amacıyla, her dönem ayrılan tükenme paylarının birikmiş tutarları ayrıca bilançoda gösterilmelidir.
8. Bilançonun dönen ve duran varlıklar gruplarında yer alan alacaklar, menkul kıymetler, bağlı menkul kıymetler ve diğer ilgili hesaplardan ve yükümlülüklerden işletmenin sermaye ve yönetim bakımından ilişkili bulunduğu ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı gösterilmesi temel ilkedir.
9. Tutarları kesinlikle saptanamayan alacaklar için herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz. Bu tür alacaklar bilanço dipnot veya eklerinde gösterilir.
10. Verilen rehin, ipotek ve bilanço kapsamında yer almayan diğer teminatların özellikleri ve kapsamları bilanço dipnot veya eklerinde açıkça belirtilmelidir. Bu ilke, alınan rehin, ipotek ve bilanço kapsamında yer almayan diğer teminatlar için de geçerlidir.


60. Soru

Yabancı kaynaklara ilişkin ilkeler nelerdir? Sıralayınız.

Cevap

1. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelen borçları, bilançoda kısa vadeli yabancı kaynaklar grubu içinde gösterilir. 2. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelmemiş borçları, bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar grubu içinde gösterilir. Dönem sonu bilanço gününde bu grupta yer alan hesaplardan vadeleri bir yılın altında kalanlar kısa vadeli yabancı kaynaklar grubundaki ilgili hesaplara aktarılır.
3. Tutarları kesinlikle saptanamayanları veya durumları tartışmalı olanları da içermek üzere, işletmenin bilinen ve tutarları uygun olarak tahmin edilebilen bütün yabancı kaynakları kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda gösterilmelidir. İşletmenin bilinen ancak tutarları uygun olarak tahmin edilemeyen durumları da bilançonun dipnotlarında açık olarak belirtilmelidir.
4. Gelecek dönemlere ait olarak önceden tahsil edilen hasılat ile cari dönemde tahakkuk eden ancak gelecek dönemlerde ödenecek olan giderler kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda ayrıca gösterilmelidir.
5. Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar grubunda yer alan borç senetlerini bilanço tarihinde gerçeğe uygun değerleri ile gösterebilmek için reeskont işlemleri yapılmalıdır.
6. Bilançonun kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar gruplarında yer alan borçlar, alınan avanslar ve diğer ilgili hesaplardan işletmenin sermaye ve yönetim bakımından ilgili bulunduğu ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı gösterilmesi temel ilkedir.


61. Soru

Öz kaynaklara ilişkin ilkeler nelerdir yazınız.

Cevap

1. İşletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları öz kaynaklar grubunu oluşturur. İşletmenin bilanço tarihindeki ödenmiş sermayesi ile işletme faaliyetleri sonucu oluşup, çeşitli adlar altında işletmede bırakılan kârlar ile dönem net kârı/zararı bilançoda öz kaynaklar grubu içinde gösterilir.
2. İşletmenin ödenmiş sermayesi bilançonun kapsamı içinde tek bir kalem olarak gösterilir. Ancak esas sermaye özellikleri farklı hisse gruplarına ayrılmış bulunuyorsa esas sermaye hesapları her grubun haklarını, kâr ve tasfiye paylarının dağıtımında sahip olabilecekleri özellikleri ve diğer önemli özellikleri yansıtacak biçimde bilançonun dipnotlarında gösterilmelidir.
3. İşletmenin hissedarları tarafından yatırılan sermayenin devam ettirilmesi gerekir. İşletmede herhangi bir zararın ortaya çıkması, herhangi bir nedenle öz kaynaklarda meydana gelen azalmalar hem dönemsel hem de kümülatif olarak izlenmeli ve kaydedilmelidir.
4. Öz kaynakların bilançoda net olarak gösterilmesi için geçmiş yıllar zararları ile dönem zararı, öz kaynaklar grubunda indirim kalemleri olarak yer alır.
5. Öz kaynaklar; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları (zararları) ve dönem net kârı (zararı) ndan oluşur. Kâr yedekleri yasal, statü ve olağanüstü yedekler ile yedek niteliğindeki karşılıklar, özel fonlar gibi işletme faaliyetleri sonucu elde edilen kârların dağıtılmamış kısmını içerir. Sermaye yedekleri ise hisse senedi ihraç primleri, iptal edilen ortaklık payları, yeniden değerleme artışları gibi kalemlerden oluşur. Sermaye yedekleri, gelir tablosuna aktarılamaz.


62. Soru

Satışların maliyeti tablosunun ana kalemlerini sıralayınız.

Cevap

  • Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri
  • Direkt İşçilik Giderleri
  • Genel Üretim Giderleri
  • Yarı Mamul Stoklarında Değişim
  • Mamul Stoklarında Değişim


63. Soru

Satışların maliyeti tablosunun ana kalemlerinden genel üretim giderlerini açıklayınız.

Cevap

Genel Üretim Giderleri: Üretim faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapılan hizmetlere ilişkin direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik giderleri dışında kalan giderleri içerir.


64. Soru

Kâr dağıtım tablosu nedir ve amaçları nelerdir?

Cevap

Kâr dağıtım tablosu, işletmenin dönem kârının dağıtım biçimini gösteren tablodur. Kâr dağıtım tablolarının düzenlenme amacı, özellikle sermaye şirketlerinde dönem kârından, ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin ve ortaklara dağıtılacak kâr paylarının açıkça gösterilmesi ve şirketlerin hisse başına kâr ile hisse başına temettü tutarının hesaplanmasıdır. 


65. Soru

1 Sıra No.lu MSUGT’de muhasebenin temel kavramlarından maliyet esası kavramını açıklayınız.

Cevap

Maliyet esası kavramı; para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diğer kalemler hariç, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.

Bir varlığın maliyet değeri alış bedeli ile alış giderlerinden oluşmaktadır. Alış giderleri, bir ticari malın satın alınmasından, satışa hazır hâle getirilmesi sürecine kadar geçen zamanda söz konusu mal için yapılan nakliye, hamaliye, sigorta, yükleme, boşaltma, depolama ve iadesi mümkün olmayan vergileri kapsamaktadır. İşletmede kullanılacak duran varlık niteliğindeki varlıklarda ise alış maliyeti, alış bedeli ile söz konusu duran varlığın işletmede kullanmaya hazır gelmesine kadar katlanılan tüm harcama ve tüketimlerden oluşmaktadır.


66. Soru

Raporlama türlerinden işletmenin dışına yönelik raporlar kimlere yönelik hazırlanan raporlardır?

Cevap

İşletme dışına yönelik hazırlanan raporlar, genelde işletme ile ilgili bulunan potansiyel yatırımcı, kredi veren, tasarruf sahibi, devlet, işçi sendikası, paydaş ve rakip işletmeler gibi finansal bilgi kullanıcılarına yönelik olarak hazırlanan finansal raporlardır.


67. Soru

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğü’ne göre raporun tanımını yapınız.

Cevap

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğü’ne göre rapor; “herhangi bir işte, bir konuda yapılan inceleme, araştırma sonucunu, düşünceleri veya tespit edilenleri bildiren yazı, yazanak” ya da “her tür konu üzerinde yapılan izleme, inceleme ve denetleme sonucunda düzenlenen belge” şeklinde tanımlanmıştır.


68. Soru

Satışların maliyeti tablosunun ana kalemlerinden "Yarı Mamul Stoklarında Değişim"i açıklayınız.

Cevap

Yarı Mamul Stoklarında Değişim: Henüz mamul hâline gelmemiş fakat ilk madde ve malzeme ile işçilik ve genel üretim giderlerinden pay almış, üretim aşamasındaki maddelerin dönem başı stoku ile dönem sonu stoku arasındaki fark bu grupta yer alır.


69. Soru

Öz kaynaklar değişim tablosu nedir amaçları nelerdir?

Cevap

Öz kaynaklar değişim tablosu; ilgili dönemde öz kaynak kalemlerinde meydana gelen artış veya azalışları bir bütün olarak gösteren tablodur. Öz kaynaklar değişim tablosunun düzenleniş amacı özellikle sermaye şirketlerinde dönem içinde öz kaynak kalemlerinde meydana gelen değişmelerin topluca gösterilmesini sağlamaktır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v