Otel Yönetimi Dersi 3. Ünite Özet

Otel Yönetimi Ve Çevre İlişkisi

Çevre Kavramı ve Otel Yönetimindeki Önemi

Çevre koşullarının otel işletmelerini nasıl etkilediği, çevre koşullarına bağlı olarak örgütsel yapılarının, karar mekanizmalarının ve hatta liderlik tarzlarının nasıl farklılık gösterdiği, otel yönetiminin en önemli çalışma alanlarından birini oluşturur. Örgütün çevresini oluşturan unsurları doğru tanımlaması, hangilerinin daha fazla etkili ve önemli olduklarını ayırt edebilmesi ve çevresel fırsatları iyi değerlendirebilmesi, rekabet üstünlüğü kazanabilmesi açısından kritik değer taşır.

Sistem yaklaşımının bir sonucu olarak tüm işletmeler gibi otel işletmeleri de birer açık sistemdirler. Sistem yaklaşımı, çevre kavramının ve örgütler üzerindeki etkilerinin incelenmesini sağlamıştır. Bir örgütün büyümesi ve gelişmesi, karşı karşıya kaldığı çevrenin yapısına bağlıdır. Dolayısıyla, otel yöneticileri örgütlerini oluşturan iç çevre ve yine örgütü kapsayan dış çevrenin tüm unsurlarını bilmek, anlamak ve örgütsel etkilerini iyi değerlendirebilmek zorundadırlar.

Çevre, örgütün girdilerini aldığı, çıktılarını verdiği bütün sistemleri ve içinde yaşadığı toplumu, kültürü ve doğayı kapsayan bir bütündür. Genel anlamda otel çevresi, otel işletmesi ile ilgili her unsuru kapsamakla birlikte, ayrıntılı ve sistematik bir çevresel değerlendirme yapabilmek için, bu unsurlar birbirinden ayrı incelenmelidir. Dolayısıyla, otel işletmelerinin çevresi, kendisini etkileyen dış ve iç çevre olmak üzere iki ana başlık kapsamında ele alınabilir.

Otel Yönetimini Etkileyen Dış Çevre Unsurları

Dış çevre, bir sistemle ilgili olan ve o sistemin dışında kalan her şeydir. Otel işletmesinin dış çevresi ile ifade edilmek istenen de otelle ilgili ve onun sınırları dışında olup onu etkileyebilen fiziksel ve sosyal tüm unsurlardır. Otel yönetiminde dış çevre, genel (makro) ve yakın (iş/görev çevresi) çevre olmak üzere ikiye ayrılır.

Genel (makro) çevre, bir otel işletmesini en geniş anlamda kapsamına alan ve onun amaçlarını, yapı ve işleyişini, büyüklüğünü, planlarını, prosedürlerini, faaliyetlerini, girdi-çıktı ve insan ilişkilerini genellikle dolaylı olarak etkileyen tüm unsurlardır. Bunlar, genellikle tüm işletmeleri etkileyen, ekonomik, politik ve yasal, sosyokültürel, demografik, teknolojik ve ekolojik unsurlardır. Bunlar; enflasyon oranındaki artış, vergi oranlarındaki düşüş ya da nitelikli işgücünün oransal artışıdır. Yakın (iş/görev çevresi) çevre ise otel işletmesine daha yakın olan, kısa ve uzun dönemli faaliyetlerinde onu doğrudan etkileyen ve ondan doğrudan etkilenen ve karşılıklı etkileşim içinde olunan çevre unsurlarını kapsar. Bunlar; rakipler, müşteriler, tedarikçiler ve pazarda meydana gelen belirli oluşum veya değişimlerdir.

Bir otel işletmesinin dış çevre unsurlarını iyi analiz edebilmesi, onun değişen dış çevre koşullarına hızlı bir şekilde ayak uydurabilmesini kolaylaştırarak aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:

  • Örgütün çevresel fırsatlardan zamanında haberdar olmasını sağlar.
  • Olası sorunlara ilişkin erken uyarı sağlar.
  • Örgütü tüketicilerin hızla değişen istek ve gereksinimleri konusunda duyarlı kılar.
  • Çevre hakkında en nesnel ve niteliksel bilgi temelini sağlar.
  • Karar vericilere entelektüel açıdan destek sağlar.
  • Örgütün çevresine ve onun taleplerine karşı duyarlı olduğu yönünde içte ve dışta olumlu bir imaj oluşturur.

Otel Yönetimini Etkileyen Genel (Makro) Çevre Unsurları

Genel (makro) çevre unsurları, otel işletmesinin gerçek anlamda dış çevresini oluşturan, yönetsel etkileri çoğunlukla zamana bağlı ve dolaylı olarak ortaya çıkan unsurlardır. Bunlar; ekonomik, politik ve yasal, sosyokültürel, demografik, teknolojik ve doğal unsurlardır.

Otel Yönetiminde Ekonomik Çevre Unsurları ve Etkileri

Ekonomik çevre, toplumun gereksinimlerini karşılayacak mal ve hizmetlerin eldeki sınırlı kaynaklarla üretildiği ve tüketildiği; kaynakların, mal ve hizmetlerin ve sağlanan gelirin paylaşıldığı ortamdır. Genel ekonomik çevre unsurları, küresel, ülkesel veya bölgesel düzeydeki ekonomik faaliyetler ile paranın, üretilen mal ve hizmetlerin, bilginin ve enerjinin akışına ilişkin unsurlardır.

Otel Yönetiminde Politik ve Yasal Çevre Unsurları ve Etkileri

Politik çevre, bir otel işletmesinin faaliyette bulunduğu ülkede, merkezî ve yerel resmî makamların ve bunlara bağlı kuruluşların siyasi otoritesini sağladığı ve kullandığı ortam olarak tanımlanabilir. Politik ve yasal çevre ile genel olarak, resmi otoriteler ve onlara bağlı kurumların hem ülke içinde, hem yerel hem de uluslararası düzeydeki politik eğilimleri ve yasal düzenlemeleri anlaşılır. Politik unsurlar, hükümetlerin yönetsel güçlerini nasıl ya da hangi yönde kullandıkları ile ilgilidir ve yasalar yoluyla iş dünyasına müdahale edilebilir.

Otel Yönetiminde Sosyo-Kültürel Çevre Unsurları ve Etkileri

Sosyo-kültürel çevre gerek içinde yaşanılan toplumun gerekse etkileşim içinde bulunulan diğer toplumların sosyo-kültürel özelliklerini (gelenek ve görenekler, inanç sistemleri, tutumlar, değerler, alışkanlıklar, olaylara bakış açıları, yaşam biçimleri, kültürel kurumlar, sosyal örgütlenmeler vb.) oluşturduğu ortamdır. Bu unsurlar, ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Örneğin ülkemizde, modern yaşamda geleneksel bayram kutlamalarının yerini tatile çıkma anlayışının alması, otel işletmelerinin bu tarihlerde daha yoğunlaşmasına neden olduğu için yaptıkları paket program düzenlemelerini etkilemektedir.

Ülkemizdeki tüm işletmeler için olduğu gibi otel işletmeleri açısından da son yıllarda giderek daha etkili olan bazı sosyo-kültürel unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar; kent atmosferi ve çevresi, çalışmaya karşı olan tutumlar, ahlaki yargılar ve normlar, cinsiyet rolleri, boş zaman geçirme alışkanlıkları, emeklilik davranışları, yabancı uluslardan veya kültürlerden insanlara karşı olan tutum, eğlence anlayışındaki değişim, tercih ve zevklerdeki bölgesel farklılıklar, sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapma alışkanlığının artması, özel ilgi gruplarının varlığı ve artışı vb. olarak sıralanabilir.

Otel Yönetiminde Demografik Çevre Unsurları ve Etkileri

Demografik çevre, faaliyet gösterilen ülke ya da bölgedeki demografik yapının -toplam nüfus, nüfus yoğunluğu, nüfus artış hızı, nüfusun coğrafi, yaş, cinsiyet vb. özelliklere göre dağılımı, kırsal/kentsel yerleşim oranı vb. niteliklerinin- oluşturduğu ortamdır. Bu demografik çevre unsurlarında meydana gelen değişimler otel işletmelerini de doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Bunlara ek olarak, ülkemizdeki tüm işletmelerde olduğu gibi otel işletmeleri açısından da doğum/ölüm oranları, evlenme/boşanma oranları, göç oranları, yaşam ömrü oranları, ortalama eğitim düzeyleri, nüfusun etnik dağılımı, ülke, şehir ve bölgelerdeki nüfus değişimleri, nüfusun istihdam açısından oranı, çalışanların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi vb. ayrımı, ailelerin sayısı ve özellikleri gibi unsurlar, dikkate alınması gereken diğer demografik unsurlara örnek olarak gösterilebilir.

Otel Yönetiminde Teknolojik Çevre Unsurları ve Etkileri

Teknoloji, genellikle girdileri çıktılara dönüştürmeye yarayan fiziksel ya da fikirsel araçlar topluluğudur. teknoloji, yeni bilgilerin üretilmesi, bu bilgilerin yeni ürün, süreç, materyal ve çıktılara dönüştürülmesi faaliyetlerini ve buna yönelik kurumları kapsamaktadır. Teknolojik gelişmeler, tüm işletmelerin ürün ve hizmetlerini, pazarlarını, tedarikçilerini, rakiplerini, müşterilerini, üretim süreçlerini ve diğer tüm işlevlerini ve rekabetteki konumlarını değiştirebilir. Teknolojik değişiklikler, bir yandan getirdiği yeniliklerle otel işletmelerinde birçok sorunun çözümlenmesini sağlarken beraberinde yeni sorunlar da getirebilmektedir. Yani her yeni teknoloji, bir yandan onu öncelikle uygulayan bir otel işletmesinin daha verimli çalışmasını ve daha güçlü bir rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlamakta, öte yandan getirdiği değişim zorunlulukları nedeniyle maddi ve beşerî sorunlar da doğurabilmektedir.

Otel Yönetiminde Doğal Çevre Unsurları ve Etkileri

Faaliyette bulunulan ülkenin/bölgenin coğrafi özellikleri, iklim şartları ve doğal kaynakları ile bunlarda meydana gelen değişiklikler, otel işletmelerinin faaliyetleri üzerinde büyük ölçüde etkilidir. Turizm ve rekreasyon sektörü iklim koşullarından yüksek oranda etkilenmektedir.

Otel Yönetiminde Uluslararası Çevre Unsurları ve Etkileri

Uluslararası çevre, otel işletmesinin faaliyette bulunduğu ülke dışındaki ülkelerdeki fırsat ve tehditleri barındıran politik, yasal, ekonomik ve sektörel olayları ve oyuncuları kapsayan ortamdır. Uluslararası çevre ile işletmenin faaliyette bulunduğu ülkenin üst sistemini oluşturan tüm dünya anlaşılmaktadır. Uluslararası politik olaylar, yalnızca meydana geldikleri ülkede/bölgede değil dünyanın birçok ülkesinde/bölgesinde, hatta bazen tüm dünyada etkili olabilmektedir. Olumlu veya olumsuz tüm uluslararası olaylar, ilişkiler ve durumlar, doğrudan ya da dolaylı olarak otel işletmeleri açısından etkilidir. Bir ülkeye konulan politik kökenli ekonomik ambargo, başka bir ülkeye uygulanan “en fazla kayırılan ülke statüsü”, bir bölgedeki savaş veya savaş çıkma olasılığı, ülke içi bölünmeler, birkaç ülkenin bir araya gelerek ekonomik veya siyasal birlik oluşturmaları gibi olaylar, otel işletmelerinin dikkate almak zorunda oldukları uluslararası çevre unsurlarıdır.

Otel Yönetimini Etkileyen Yakın Çevre (İş/Görev Çevresi) Unsurları

Otel işletmelerinin girdilerini temin ettiği, üretim faaliyetlerinde bulunarak ürün ve hizmetlerini müşterilerine sunduğu ve bu arada benzer rakiplerle mücadele ettiği çevre, yakın çevre olarak tanımlanabilir. Bunlar; turizm sektörünün ve ana pazarın yapısal özellikleri, müşterilerin özellikleri, tedarikçilerin özellikleri ve rekabet gücü, rekabetin yapısı ve rakiplerin özellikleridir.

Otel Yönetimini Etkileyen Sektörel ve Ana Pazara Yönelik Çevre Unsurları

Konaklama sektörünün yapısal ve ayırt edici özellikleri, sektördeki gelişmeler ve geleceğe dönük beklentiler, sektörde tüm örgütlerin yaptığı faaliyetler vb. otel işletmelerinin öncelikli olarak dikkate alması gereken unsurlardır. Ana pazar ile otel işletmelerinin ürün ve hizmet sunduğu, rakip işletmelerle rekabet içinde bulunduğu ve bu faaliyetleri sonucunda gelir sağlamayı umduğu pazar anlaşılır. Bunlar; pazarın büyüklüğü ve talebin yapısı, pazarın gelişme hızı veya yaşam eğrisi aşamaları, pazarın çekiciliği ve pazarın geleceği ve yeni değerlerdir.

Pazarın Büyüklüğü ve Talebin Yapısı: Bir otel işletmesinin yakın çevre incelemesinde, kendi faaliyet alanında ve benzer nitelikteki otel işletmelerinin sayısı, pazarın sınırlarının bir otel işletmesi açısından nerede başlayıp nerede bittiği ve kendisine yönelik talebin belirleyici özelliklerinin dikkate alınması gereklidir.

Pazarın Gelişme Hızı ya da Yaşam Eğrisi Aşamaları: Her pazarın olduğu gibi otelcilik pazarının da bir gelişim yönü ve hızı vardır. Otel işletmesinin faaliyette bulunduğu pazarın gelişme hızı, onun davranışları ve kararları üzerinde önemli ölçüde belirleyici olmaktadır. Otel işletmelerinin faaliyet gösterdiği pazarın yaşam eğrisi ise giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş olmak üzere dört gelişme aşamasından oluşmaktadır.

Pazarın Çekiciliği: Bir otel işletmesi açısından pazarın çekiciliği, büyümek, ürün ya da hizmetlerini çeşitlendirmek ya da yeni turistik yatırımlar yapabilmek için pazar koşullarının elverişli olması anlamına gelir. Bunun anlaşılabilmesi için, pazarın büyüklüğü dışında, pazarın kârlılığı, kalitesi ve girdi temininde kolaylık vb. unsurların dikkate alınmalıdır.

Pazarın Geleceği ve Yeni Değerler: Otel işletmeleri, faaliyette bulunduğu pazarda mevcut değerlerin sürekli değişim içinde olduğunu, konaklama talebinin farklı pazar ve yönlere doğru kayabileceğini fark etmek ve gelişmeleri sürekli izlemek zorundadır.

Otel Yönetimini Etkileyen Müşteri Çevresi Unsurları

Müşteri çevresi, otel işletmelerinin sunduğu ürün ve hizmetleri iş amacı dışında kişisel/ailesel yararlanma amacıyla talep eden kişilerin oluşturduğu pazardır. Otelin mevcut ve/veya potansiyel müşterilerinin kimler olduğu, nasıl bir profile sahip oldukları, istek, gereksinim ve beklentilerinin neler olduğu ve ne yönde değişim gösterdiği, dikkatle ve titizlikle incelenmelidir. Otel işletmeleri, ürün ve hizmetlerinden yararlanan müşterilerinin özelliklerini tanımlarken, yaşları, gelir düzeyleri, cinsiyetleri, mesleki durumları, sosyal itibarları, satın alma güdüleri vb. göz önüne almalıdırlar. Böylece işletmeler sunacağı turistik hizmetlerle müşterileri arasında uyum sağlayarak, ürün tasarımı, reklam, fiyatlandırma gibi kararlarını buna uygun verebileceklerdir.

Otel Yönetimini Etkileyen Rakip Çevre Unsurları

Rakip çevre, doğrudan doğruya, dolaylı olarak ya da ikame endüstrilerinin ürünleri ile bir işletmenin pazarlarına ürün ve hizmet sunmaya çalışan diğer işletmelerden oluşan ortamdır. Rakip analizi, esas rakip ve diğer rakipler olmak üzere iki grupta yapılabilir. Esas rakip veya rakipler, otel işletmelerinin yönetsel kararlarında ve davranışlarında etkili olan en önemli unsurdur. Çünkü her otel işletmesinin bir “esas rakibi” vardır. Bunlar birbirlerini sürekli izlemek ve birbirlerinin faaliyetlerine karşı tutum geliştirmek durumundadırlar. O

tel işletmeleri genel rekabet açısından, rakiplerin sayısı ve büyüklüğü, stratejik yönelimleri ve izledikleri politikaların neler olduğu, hangi ürün ve hizmetleri sundukları, üretim teknolojileri, pazardaki rekabetin şiddeti ve artış eğilimi, rakiplerin rekabet üstünlükleri gibi unsurları sürekli ve dikkatle incelemek durumundadırlar.

Otel Yönetimini Etkileyen Tedarikçi Çevresi Unsurları

Tedarikçi pazarı, turistik ürün ve hizmetlerin üretilmesinde kullanılan hammadde, ara malzeme, dışarıdan sağlanan hizmetler vb. girdileri sağlayan kişi, kurum ve kuruluşların oluşturduğu çevredir. Tedarikçi çevresinde yaşanan değişiklikler, otel işletmelerinin faaliyetlerini etkileyebilir. Örneğin, aşırı yağışların sebze ve meyve üretiminde kayıplara neden olması, bu ürünlerin fiyatlarını artırabileceği gibi gereksinim duyulan ürünlerin tedariki konusunda güçlükler de yaratabilir. Bu durum, otel işletmelerinin mutfak maliyetlerini yükseltebilir veya bazı sebze ve meyveleri temin edemeyecekleri için, menülerinde değişiklikler yapmalarına neden olabilir.

Diğer yandan, tedarikçilerin iş ilişkilerinde yüksek pazarlık gücüne sahip olup olmadıkları da önemlidir. Pazarlık gücü yüksek olan tedarikçiler, karşılıklı iş ilişkilerinde kendi çıkarlarına uygun karar ve davranışları seçme ve uygulama serbestisine sahip olabilirler; tersi de geçerlidir. Örneğin, tedarikçinin pazarda tek üretici olması, başka tedarikçilerle iş yapmaya başlamanın yüksek maliyet gerektirmesi, tedarikçinin ürünlerinin ikame ürün olarak alternatiflerinin bulunmaması, işletmenin tedarikçinin müşteri portföyündeki yerinin çok büyük bir orana sahip olup olmaması ve tedarikçinin işletmenin faaliyette bulunduğu alana girme olanağının yüksekliği gibi unsurlar, tedarikçinin güçlü olduğunu gösterir.

Otel Yönetimini Etkileyen İç Çevre Unsurları

İç çevre, otelle ilgili olan, otel sistemini oluşturan ve onun sınırları içindeki fiziksel, beşeri ve sosyal tüm unsurlar olup; bu unsurlar maddi ve maddi olmayan tüm kaynakları ifade eder. Bir otel işletmesinin iç çevre unsurlarını iyi analiz edebilmesi, onun rekabetçi gücünü ortaya koyarak aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:

  • İşletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konulmasını sağlar.
  • İşletmenin temel ve ayırt edici yeteneklerinin belirlenmesini sağlar.
  • Dış çevre ile arasındaki uyumu ve rekabet üstünlüğü sağlamasını kolaylaştırır.
  • İşletmenin bir anlamda kimliğini ortaya koyarak faaliyetleri için rehberlik etme ve hatalarını düzeltme olanağı sağlar.
  • İşletmede nelerin yapılabileceğinin ve nelerin yapılamayacağının nesnel bir değerlendirmesini sunar.
  • İşletmenin sektördeki konumunu ortaya koyar.

Kaynaklar; üretim sürecine katılan girdiler, örgütün sahip olduğu veya kontrol ettiği mevcut faktörler stoku ya da örgütün strateji geliştirmek ve uygulamak için kullandığı varlıklardır. Diğer bir deyişle kaynaklar; bir örgütün güçlü veya zayıf tarafı olarak düşünülebilecek her şeyi kapsayabilir veya örgüte kısmen bağlı olan maddi (somut) ve maddi olmayan (soyut) varlıkları ifade eder.

Maddi kaynaklar; işletmenin sahip olduğu, görülebilen, elle tutulabilen ve/veya hissedilebilen ve bir şekilde ölçülebilen varlıklardır.

Maddi olmayan kaynaklar ise işletmenin fark edilebilen, başkaları tarafından kolaylıkla temin ve taklit edilemeyen, genellikle fiziki olmayan ve işletmeye veya ürünlerine farklılık kazandıran unsurlardır.

Bir otel işletmesinin maddi kaynakları; fiziksel kaynaklar, teknolojik kaynaklar, finansal kaynaklar ve örgütsel ve beşeri kaynaklar olmak üzere dört tanedir.

Fiziksel Kaynaklar: Bu kaynaklar, otel işletmelerinin örgütsel coğrafyası, taşınmazları, yerleşimi ve iç mimarisidir.

Teknolojik Kaynaklar: Bu kaynaklar, dar anlamda üretim işlevlerinde uygulanan yöntem; geniş anlamda ise toplumun endüstriyel yeteneklerine ilişkin bilgi birikimi şeklinde tanımlanabilir.

Finansal Kaynaklar: Bunlar, bir otel işletmesinin kuruluş aşamasında, faaliyetlerini sürdürürken veya büyüme aşamasında, ihtiyaç duyduğu fonları bulması, bunları yönetmesi ve bunlardan getiri elde etmesi ile ilgilidir; para piyasalarında işletmenin maddi değeri de yine finansal kaynak olarak ifade edilebilir.

Örgütsel ve Beşeri Kaynaklar: Bu kaynaklar, örgüt yapısı, yönetim işlevleri ve insan kaynaklarının sayısal ve demografik özellikleri ile insan kaynakları yönetimi uygulamalarını kapsar.

Otel işletmelerinde, iç çevreyi oluşturan unsurlardan bir diğeri yönetim işlevleridir. Bu işlevlerin gerçekleştirilmesinde izlenen yol, yöntem ve ilkeler örgütün dış çevreye uyumunda önemli rol oynar.

Otel işletmelerinde, iç çevreyi oluşturan unsurlardan bir diğeri de insan kaynaklarının sayısı, demografik özellikleri ve insan kaynaklan yönetimi uygulamalarıdır. İnsan kaynaklarının sayısı ve demografik özellikleri, otelde çalışan iş görenlerin toplam sayısını; bunların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durumu, kıdem süresi vb. özelliklerine göre dağılımını gösterir.

İşletmenin sahip olduğu maddi olmayan kaynakları ise şunlardır: Entelektüel sermaye, işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu maddi olmayan kaynakların tümüdür. İnsan sermayesi, çalışanlarının bilgi birikimleri, problem çözme yetenek ve kapasiteleri, yaşam felsefeleri, yaratıcılık ve girişimcilik özellikleri ve liderlik yeteneklerinden oluşan varlıklardır. Yapısal sermaye; işletme çalışanlarının verimliliğini etkileyen donanım, yazılım, veri tabanları, patentler, markalar, telif hakları, örgütsel planlar, iş ile ilgili kılavuzlar, broşürler, stratejiler ve örgüt kültürü gibi maddi değerinden daha yüksek soyut değere sahip varlıklardır. İlişki sermayesi ise işletmenin paydaşları ile olan ilişkileridir.

Otel Yönetiminde Çevresel Belirsizlik ve Uyum Stratejileri

Otel yönetimleri, dış çevre koşullarını sürekli izlemek durumundadırlar. Bunun en önemli nedeni, çevrenin, otel yönetimleri açısından belirsizlik yaratması ve bundan dolayı da örgütün içinde bulunduğu çevre koşullarına uyum sağlayabilecek bir örgüt yapısı oluşturmak ve bunu işletmek zorunda olmalarıdır. Belirsizlik ile karşı karşıya kalan otel işletmeleri, bu belirsizliği azaltmak için çeşitli stratejilerden yararlanabilmektedirler. Bunlara, sınır kapsamı rollerinin oluşturulması veya işletmeler arası dayanışmaya gitmek, örnek olarak verilebilir. Sınır kapsamı rolü, bir örgütte, yönetici ya da çalışanlardan biri ya da birkaçının örgütün dış çevresi ile ilişki kurmasını sağlamak için üstlendiği roldür. Sınır kapsamı rolünün görevleri; örgüte giren ve çıkan bilgileri sınıflandırmak, örgüt ile ilgili olan bilgileri aramak ve toplamak, örgütü temsil etmek ve örgütü dışarıdan gelebilecek tehdit ve baskılara karşı korumaktır. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, işletmelerin ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşması daha da kolaylaşmış ve gerek genel gerekse yakın çevrede meydana gelen değişimleri izlemek ve bunlardan anlamlı bilgiler üretmek mümkün hale gelmiştir. Böylece, çeşitli veri tabanlarına, yayınlara, raporlara, sosyal medyaya ulaşılabilmektedir. İşletmeler tarafından kullanılan başka bir strateji de diğer işletmelerle dayanışmaya gitmektir. Bu dayanışmalara örnek olarak; centilmenlik anlaşmaları, karteller, tröstler, işletme birleşmeleri ve satın almaları, ortak girişimler ve stratejik ortaklıklar sayılabilir.

Centilmenlik anlaşmaları, tarafların karşılıklı söz vermelerine dayanan ve yapılan anlaşmaya uymayan taraflara yönelik hiçbir yaptırımın söz konusu olmadığı anlaşmalardır. Kartel, aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerin rekabeti azaltmak amacıyla bir araya gelerek örgütlü bir şekilde tekelleşmeye gitmeleridir. Tröst, işletmelerin yine tekelleşmeye gitmek için hukuki bağımsızlıklarını yitirerek bir araya geldikleri oluşumlardır. İşletme satın almaları, bir otel işletmesinin, başka bir otel işletmesinin tamamını ya da işletme üzerinde kontrolü sağlayacak çoğunluk hissesini satın almasıdır. Ortak girişimler, ana işletmelerin tek başlarına yapmakta zorlanabilecekleri veya gerçekleştiremeyecekleri proje ya da işleri yapmak amacıyla yeni bir işletmeyi, yeni bir ad ve kimlik altında başlatmalarıdır. Stratejik ortaklıklar ise, otel işletmelerinin diğer işletmelerle (otel işletmeleri, tur operatörleri, havayolu işletmeleri gibi) herhangi bir tüzel kişilik altında birleşmeden, sadece çeşitli kaynaklarını beraberce kullanarak, belirli amaçları gerçekleştirmek amacı ile oluşturdukları ve anlaşmaya dayalı işbirlikleridir.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v