Dijital İletişim ve Yeni Medya Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sosyal Medyada Marka Yönetimi

1. Soru

Geleneksel medya ile yeni medya arasındaki temel farklılık nedir?

Cevap

Geleneksel medya ile yeni medya arasındaki temel farklılık, yeni medyada yer alan içeriğin, bireyler tarafından da ki bu bireyler tüketiciler, müşteriler, oy verenler olabilir üretilebilir olmasıydı. İçerik üretimi beraberinde etkileşimi, anlık paylaşımları da getiriyordu. Dünyanın herhangi bir yerindeki birey, çektiği fotoğrafı, altına yorum ekleyerek, diğer bireylerle paylaşabilir hale geldi.


2. Soru

Markalama ne demektir ve markalama stratejileri neyi amaçlar?

Cevap

Markalama, temel olarak ürüne ait bir kimlik oluşturulmasını ifade eder ve markaların yaratılması ve yönetilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Markalama veya günümüzdeki anlamıyla marka yönetimi, bir markayı yaratma, markayı genişletme, yeniden konumlandırma, yenileme gibi uygulamaları içerir. Marka yönetim sistemi ve markalama stratejileri, tüketicilerin pazardaki ürünlerin birbirinden farklı versiyonlarını ayırt edebilmesi ve belirli bir ürünü satın almak istediği alanlar üzerine dayandırılması amacıyla oluşturulmaktadır.


3. Soru

Marka yönetimi kapsamı içinde yer alan temel işlevler nelerdir?

Cevap

Bir markanın ayrıştırma veya birleştirme yoluyla yeni bir kategori belirlemesi, hedef kitle tarafından nasıl algılanmak istenildiğine dair kararı kapsayan konumlandırmanın yapılması, bu karara ilişkin algılamanın gerçekleşmesi için gerekli kimliğin tasarlanması, bu tasarımın hedef kitleye ulaşmasını sağlayacak marka iletişimi çalışmalarının planlanması ve uygulanması daha sonra ise marka denkliğinin gerçekleşmesi boyutunun belirlenip, denkliğin dolayısı ile değerin artmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi marka yönetimi kapsamı içinde yer alır.


4. Soru

Sosyal medyanın marka iletişimi açısından önemi nedir?

Cevap

Günümüzde birçok marka, diğer mecralara yaptıkları yatırımların kimi zaman aynısını kimi zaman ise daha fazlasını sosyal medyaya da yapmaktadırlar. Sosyal medya kullanımının giderek yaygınlaşması, kullanıcı kimliklerinin ve diğer özelliklerinin belirgin olması, ölçümlemenin hızla gerçekleşmesi ve teknik özelliklerinden kaynaklanan yapısı (etkileşim, sanal deneyim vb) sosyal medyanın marka iletişimi açısından önem kazanmasının temel nedenleri arasındadır.


5. Soru

Tüketicilerin, aynı zamanda ilgi duydukları markanın yaratıcısı konumunda olmaları tam olarak neyi ifade eder?

Cevap

Dijital teknolojiye dayanan sosyal medya, grafik tasarım ve imaj etkisi açısından incelendiğinde; kaliteye, hıza ve netliğe sahip olduğu ve multimedya uygulamalarıyla geleneksel ortamlarda uygulanan farklı mesajların özelliklerini tek bir mesajın bünyesinde toplamayı başarır. Özellikle Web 2.0 tabanlı sosyal medya, marka yöneticilerinin tüketiciler ile daha markanın yaratımı aşamasında doğrudan iletişime geçmelerine olanak tanır. Böylece, tüketiciler, aynı zamanda markanın da yaratıcısı konumunda olurlar. Diğer bir deyişle, tüketici markanın pasif alıcısı yerine aktif katılımcısı olur. Tüketicinin, markanın yaratım aşamasına katılarak aktifleşmesi, marka satın alma davranışını ve sadakat oluşumunu kolaylaştırmanın yanı sıra, iletişim mesajlarının tüketiciye etkili bir şekilde ulaşmasını da gerçekleştirir.


6. Soru

Günümüzde yaşanan internet egemenliği, markalar üzerinden ne çeşit sonuçlar doğurmaktadır?

Cevap

İnternetin kaçınılmaz egemenliği, markalar üzerinde çok çeşitli sonuçlar doğurabilir. Bunlar arasında aşağıdakileri sayabiliriz. • Pazarlamayı dönüşüme uğratabilir. • Mevcut perakende modellerini yok edebilir. • Aracısızlaşmaya yol açabilir. • Mevcut modelleri değiştirebilir. • Yeni modeller yaratabilir. • Karışıklığı artırabilir.


7. Soru

Dijital marka yönetimi, geleneksel marka yönetiminden neden daha zordur?

Cevap

Doğal olarak bütün şirketler, müşterileri için hem geleneksel markalarda, hem de dijital markalarda bütünleşmiş bir tecrübe sunmak isterler ancak, dijital markalarda yaşanan tecrübeler, genellikle şans eseri oluşan ve istenilen sonuçları vermeyen tecrübeler olmaktadır. Yine de geleneksel anlamda paketlenmiş ürünler sunan bir şirket, ürünlerinin tasarımını ve pazarda oluşturduğu etkileri kontrol edebilmektedir; ancak satışların kontrolünü ve perakendecilerin tatminini kontrol etmekten vazgeçmeli, böylece kendini zayıf bir konuma sokarak, o alanlarda oluşan problemleri çözmeye çalışmalıdır. İnternet ise, bunun tersine, şirketlere müşterilerle gerçekleşen her etkileşimi yakından izleme şansı tanıdığından, oluşabilecek problemlerin önüne geçme fırsatını sunmaktadır.


8. Soru

Çevrimiçi markalamanın olası hedefleri nelerdir?

Cevap

• Çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerin farkındalığını artırması. • Yüksek seviyede kullanımı teşvik etmesi. • Kullanıcı ve marka arasındaki iletişimin etkinliğini artırması. • Web sitelerine daha sık ziyaretleri teşvik etmesi. • Kullanıcıların çevrimiçi hizmetleri kullanmasını teşvik etmesi. • İnsanların markayı hatırlamasına sebep olması. • İnsanların markaya karşı olan tutumlarını değiştirmesi.


9. Soru

Bir markanın inşasından sonra yapılması ve dikkat edilmesi gereken adımlar nelerdir?

Cevap

Markanın inşasından sonra, markayı gözden geçirmek, geliştirmek ve korumak da oldukça önemlidir. Markanın kurumsal iletişimdeki kullanımı ve hem çevrimiçi hem de çevrimdışı sunumlardaki kullanımı arasındaki etkileşimini izlemek, kontrol etmek ve ölçümlemek; kullanıcının markayla ilgili oluşturduğu çağrışımlar açısından önemlidir. Belirli aralıklarla yapılan denetimlerde markanın nasıl uygulandığı ve nasıl algılandığıyla ilgili elde edilen bilgiler, markanın performansını yükseltmek ve markayı geliştirmek için oldukça gereklidir.


10. Soru

Dijital ortamın, kurum ve müşteriler arasındaki ilişkiye kattığı dijital vaatlerden ‘kolaylık vaadi’ ne demektir?

Cevap

Dijital markalar, yapılacak işleri -örneğin bir kitabın satın alınmasından, en iyi fiyatın bulunmasına kadar kolaylık vaadiyle daha hızlı, daha iyi ve daha ucuz bir hale getirirler. Elektronik iş dünyasının ilk neslini oluşturanlardan biri olan Amazon.com internet sitesi, bu vaat üzerine kurulmuştur.


11. Soru

Dijital ortamın, kurum ve müşteriler arasındaki ilişkiye kattığı dijital vaatlerden ‘başarma vaadi’ ne demektir?

Cevap

İnsanlara kazanma hissi veren markalar başarma vaadini sunmaktadırlar. Örneğin bir internet sitesi, müşterilerine yatırımlarını kolaylıkla yönetebilme vaadini sunmaktadır. Finansal araç ve araştırma gibi temel işlevlerin ötesinde, menkul kıymetlerin takibi ve erken uyarı hizmetleri gibi birçok yenilikleri de sunmaktadır.


12. Soru

Dijital ortamın, kurum ve müşteriler arasındaki ilişkiye kattığı dijital vaatlerden ‘eğlence ve macera vaadi’ ne demektir?

Cevap

Oyunlar ve diğer aktiviteler, tüketicilere eğlence ve macera vaadini sunmaktadırlar. Bu aktiviteler çoğu zaman çok gelişmiş teknolojileri kullanmaktadırlar. Bazı dijital markalar, tüm faaliyetlerini gelişmiş teknolojiler üzerine kurmaktadırlar.


13. Soru

Dijital ortamın, kurum ve müşteriler arasındaki ilişkiye kattığı dijital vaatlerden ‘kendini ifade edebilme ve tanınma vaadi’ ne demektir?

Cevap

GeoCities (tüketicilere kendi web sayfalarını yaratma olanağı tanıyan bir şirket) gibi şirketler, tüketicilere kendini ifade edebilme ve tanınma vaadini sunmaktadır. Bir internet sitesinin, tüketicilere, kendi ev hayvanlarının resimlerini ve onlar hakkındaki hikayeleri yayınlayabilecekleri web sayfaları yaratma imkanı sunması buna örnektir.


14. Soru

Dijital ortamın, kurum ve müşteriler arasındaki ilişkiye kattığı dijital vaatlerden ‘aidiyet vaadi’ ne demektir?

Cevap

Çeşitli kulüpler ve topluluklar ise aidiyet vaadini sağlamaktadır. Örneğin kadınların bazı siteler aracılığı, ile birbirleriyle hikayelerini ve faydalı bilgileri paylaşabilmeleri bu vaade yöneliktir. Bir başka internet sitesi daha somut bir fayda sağlamıştır. Topluluk üyelerinin satın alma gücünü kullanarak, çeşitli fiyat anlaşmalarına girmekte ve kullanıcılarına daha düşük fiyatlarla satın alma kolaylığı sağlamaktadır.


15. Soru

İnsanların sosyal medyada bir markayı takip etmelerinin nedenleri nelerdir ?

Cevap

• Kişilerin yüzde 97'si sosyal medyanın bir marka ya da ürünü satın alma kararlarını etkilediğini söylüyor. • Facebook hayranlarının yüzde 96'sı markayı diğer kişilere tavsiye ediyor. • Facebook hayranlarının yüzde 70'i marka yarışmalarına katılmış. • Takipçilerin yüzde 23'ü mobil cihazlarına bir marka uygulaması indirmiş. • Facebook hayranlarının %36.9'u, Twitter kullanıcılarının ise %43.5'i markalardan gelen özel teklifleri kaçırmamak için markaları takip ediyor.


16. Soru

Büyük markaların sosyal medyada yer almak isteme nedenleri nelerdir?

Cevap

• İletişimi tek bir merkezde toplamak isterler. • Hayranlarıyla/takipçileriyle günlük iletişim kurarak onlara yakın olmak isterler. • İçgörü yakalamak isterler. • Sürekli iletişim kurmak isterler. • Yeniliklerden yararlanmak isterler. • Gelişmiş hedefleme yapmak isterler.


17. Soru

Sosyal medyada sayfa etkileşimini artırmaya yardımcı olan detaylar nelerdir?

Cevap

• Görselle birlikte paylaşılan iletiler, ortalama iletilerden %39 daha fazla etkileşim yaratıyor. • 80 veya daha az karakterden oluşan kısa iletiler, etkileşimi %23 oranında artırıyor. • Duygulara hitap eden iletiler, %33 daha fazla paylaşım, yorum ve %57 daha fazla beğeni sağlıyor. • Marka şikâyetleri için Facebook veya Twitter gibi platformları kullananların %25’i bir saat içinde, %6’sı ise 10 dakika içinde geri dönüş bekliyor. • Bir hayranı sayfayla etkileşime geçirmek, onun 34 arkadaşına ulaşmak anlamına geliyor. • Kullanıcıların %41’i günde bir veya iki kez Facebook hesaplarına göz atarken, %27’si üç ila on kez, %8’i ise daha fazla sosyal ağı ziyaret ediyor.


18. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için kullanılan temel tekniklerden ‘kullanıcılarla ilişki kurma’ ne ifade eder?

Cevap

Bir Twitter ya da Facebook sayfası açmanın markanın tanıtımı için hiçbir anlamı yoktur. Bir partiye katıldığınızı ve ilişki kurmak için sosyalleşmeniz gerektiğini düşünün ya da kullanıcılarla iletişime geçmeniz gerektiğini. Paylaştığınız şey ne olursa olsun ilginç ve paylaşım değeri olduğundan emin olun. Böylece paylaşımınız kullanıcıların ilgisini çekebilir ve marka imajınızı yükseltebilir. Çünkü yenilikçi ve çok iyi bir fikir kullanıcıları marka ile etkileşime girmeye ve ilişki kurmaya teşvik eder.


19. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için kullanılan temel tekniklerden ‘içeriği düzenli olarak güncelleme’ ne işe yarar?

Cevap

İçeriğin her zaman güncellenmesi, her ürün ve marka için çok önemlidir ve pazarlama trendleri ile ilgilidir. Çünkü, kullanıcılar çoğunlukla geçmiş detaylarla ilgilenmezler ve her zaman en son ve yeni tekliflere bakarlar. Her ne paylaşırsanız paylaşın mantıklı ve zeki olmayı unutmayın.


20. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için kullanılan temel tekniklerden ‘görünürlük’ ne ifade eder?

Cevap

Sosyal medya markaya görünürlük sağlayacaktır ve hedef kitleyi artıracaktır. Niteliklerinizi daha geniş kitlelere sunabilmeniz için size bir şans sağlayacaktır. Kullanıcılar sayfanıza abone olduklarında ya da markanızı beğendiklerinde; bütün güncellemelerinizi ve etkinliklerinizi görebileceklerdir.


21. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için kullanılan temel tekniklerden ‘çabuk bir şekilde cevap verme’ ne kadar önemlidir?

Cevap

Daha iyi bir sosyal medya stratejisi geliştirmenin bir başka önemli parçası da fanlara ya da tüketicilere olabildiğince hızlı cevap vererek onlarla iletişimi koparmamaktır. Böylece, onlara kendilerini önemli ve değerli hissettirmiş olursunuz. Çabuk cevap vererek kullanıcılarla iletişime geçmek ve onların marka sadakatlerini sağlamak markalar için çok kolaydır.


22. Soru

Markalar için Facebook stratejilerini belirlemede faydalı olabilecek dijital stratejiler nelerdir?

Cevap

Çekici bir profil oluşturmak, konuyla ilgili arkadaşları eklemek, gruplara katılmak, bir grup kurmak, diğerlerinin profillerine yorum yazmak, mevcut blog’u Facebook’tan desteklemek, önemli olayları bildirmek, buluşmalar organize etmek, geri bildirim almak, daha işlek bir profil hazırlamak, sosyal imleme girişlerini duyurmak, sektörü takip etmek, iş ilanı yayınlamak, sektörün kanaat önderleri ile bağlantı kurmak, sektörel haberleri paylaşmak, müşteri hizmeti sağlamak, proje iletişimi kurmak, blogger ve gazetecilere haber sağlamak, müşteri izlemek, rekabet araştırması yapmak, halkla ilişkiler aracı olarak kullanmak, yarışma ortamı yaratmak, sanal hediyeler göndermek, Facebook aplikasyonları yüklemek ve aktif olarak Facebook reklamlarını kullanmak.


23. Soru

Sosyal medya toplulukları ve ana işlevleri nelerdir?

Cevap

Sosyal medya (online) toplulukları; sosyal ağlar, multimedya paylaşım, profesyonel ağlar, bloglar, forumlar, mikro bloglar, anlık mesajlaşma ortamları, şikayet ve öneri paylaşım ortamları, elekrtonik posta (email) grupları şeklinde dokuz ana başlıkta toplayabiliriz. Bu ortamlarda işletmeler, müşteri ilişkileri yönetimi açısından müşterilerini elde tutmak ve yeni müşteri elde etmek için stratejiler oluştururken ayrıca marka farkındalığı yaratmak, marka çağrışımları oluşturmak ve marka sadakati yaklaşımları uygulamak gibi stratejiler ile de kurumun somut ve soyut değer yönetimine katkı sağlamaktadır.


24. Soru

Sosyal medya topluluklarında tüketiciler ve potansiyel tüketicilerle, ilgili firma arasındaki iletişimin içeriği nedir?

Cevap

Sosyal medya topluluklarında tüketiciler ve potansiyel tüketiciler ürünler hakkında daha fazla şey öğrenebiliyor, problemleri ve potansiyel çözümleri tartışabiliyor veya basitçe diğer topluluk üyeleriyle ortak ilgi alanları hakkında iletişime girebiliyorlar. Sosyal medya toplulukları üyelerinin fikir ve bilgi alışverişinde bulunmaları, marka veya şirket hakkında özgürce konuşabilmeleri, hatta markadan tamamen bağımsız bambaşka konular hakkında iletişim kurmalarına olanak sağlıyor. Sosyal medya toplulukları pazarlama içgörüleri toplama ve tüketicilerle iletişimi güçlendirme açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir.


25. Soru

Sosyal medyadaki marka topluluklarını etkili bir iletişim ortamına dönüştürmek için söylenen ‘her şeyi kontrol etmeyin’ önerisi neyi ifade eder ?

Cevap

Markalar tarafından yürütülen sosyal medya topluluklarının çoğunda tartışmalar genellikle sadece ürünler ve hizmetler hakkındadır. Hatta bazı topluluklarda ürünle ilgisi olmayan içerik paylaşılması engellenmektedir. Ancak katılımcıların topluluk içinde sosyalleşmelerini, birbirleriyle diledikleri gibi iletişim kurmalarını sağlamak topluluğa duygusal ve sosyal nedenlerle katılımın yolunu açacaktır ve bu çok değerlidir.


26. Soru

Sosyal medyadaki marka topluluklarını etkili bir iletişim ortamına dönüştürmek için söylenen ‘ziyaretçilere etkileşim kurmaları için olanak sağlayın’ önerisi neyi ifade eder?

Cevap

Sosyal medyadaki birçok marka topluluğu tüketicilerinin bir marka temsilcisiyle iletişim kurma imkanı ve böylelikle sorunlarına çözüm bulmalarını sağlama açısından başarılıdır. Ancak, tek başına bu yeterli değildir. Birçok topluluk kullanıcıların birbirleriyle konuşmasına olanak sağlamıyor. Eğer kullanıcılar birbirleriyle iletişim kuramazsa, topluluktan bahsetmek mümkün olamaz. Sadece tüketici problemlerinin çözülmesine odaklanılan bir toplulukta, kullanıcı topluluğa katılır, marka temsilcisinin yardımıyla problemini çözdükten sonra topluluğa bir daha uğramaz. Bunun sonucu marka toplulukta hiçbir zaman kalıcı üye tutamaz. Her zaman birileri gelir ve gider. Ancak, başarılı sosyal medya topluluklarında üyelerin birçok sosyal etkileşimde bulunmaları mümkündür. Üyeler, diğer üyelerle tanışmayı, onlarla tartışıp, şakalaşmayı, hatta flört etmeyi severler. Bu nedenle başarılı online marka topluluklarında marka, ürün dışındaki sohbetler oldukça yaygındır. Tabi ki kişiye yönelik saldırgan ifadeler veya benzeri diğer olumsuz paylaşımları engelleyen kurallar mevcuttur.


27. Soru

Sosyal medya topluluklarında etkileşimi arttırmak için kullanılan özellikler nelerdir?

Cevap

• Diğer üyelerle gerçek zamanlı olarak sohbet edebilme. • Marka veya üründen bağımsız konular hakkındaki tartışmalar için forumlar. • Kişisel geçmiş, resimler ve videolar gibi içeriğin yüklenmesine olanak sağlanması. • Çevrimiçi ve çevrimdışı sosyal etkinliklere yönelik duyuruların yapılması ve gerçekleştirilmesi. • Üyenin topluluk içindeki katılımının kalitesinin diğer üyelerin değerlendirmesi için puanlama gibi araçların olması.


28. Soru

Sosyal medyadaki marka topluluklarını etkili bir iletişim ortamına dönüştürmede, fan topluluklarının olumlu/olumsuz bir etkisi var mıdır?

Cevap

Birçok şirketin resmi olmayan marka topluluklarını izlemek ve desteklemek için oluşturdukları sistematik programları bile yoktur. Hatta bazıları bu toplulukların varolduğundan bile bihaberdir. Ancak bu toplulukları düzenli olarak izlemek ve topluluk üyeleriyle bağlantı kurmak şirket için birçok potansiyel fayda sağlayacaktır. Marka fan topluluklarıyla bağlantı kurarak, en sadık ve etkili tüketicilerine ulaşmakla kalmayıp, markayla ilgili birçok yenilikçi fikir edinme, ürünle ilgili problemlere yönelik ciddi ve yapıcı eleştirileri dinleyebilme ve hatta sorunları onlarla birlikte çözebilme imkanı kazanacaktır.


29. Soru

Sosyal medyada ölçümlemenin başlıca faydaları nelerdir?

Cevap

• Müşterilerin şirket hakkında söylediklerinin pozitif, nötr, negatif diye gruplandırılarak kök analize olanak tanıması. • Müşterinin gözüyle kampanya ya da yeni hizmetin nasıl görüldüğünün anlaşılması. • Markayı, pazarda bulunan rakiplerle kıyaslamaya olanak tanıması. • Atılan twitlerin veya paylaşılan iletilerin etkisinin incelenerek marka için etkili iletişim sözcüklerinin belirlenmesi. • Sürekli ölçümleme ve raporlama ile tüketicinin neyi, neden ve ne kadar onaylamadığının anlaşılması.


30. Soru

Sosyal medyada ölçümleme yapan firmalara örnek hangi firmalar verilebilir?

Cevap

Sosyal medyada ölçümleme yapan bazı sitelere örnek olarak, izleyici, reklam, mobil operatör ve dijital analizleri yapan comScore, müşterilerinin sosyal medyada, Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Youtube kanalında yapılan kampanyaların etkinliğini ölçen Socailbakers ve ziyaretçilerin sitenizi nasıl kullandığı, sitenize nasıl geldiği, tekrar ziyaret etmelerinin nasıl sağlanacağı ile ilgili bilgiler sunan Google Analytic sayılabilir.


31. Soru

Türkiye’de sosyal medyanın nasıl kullanıldığını takip eden ve bunu ödüllendiren bir kurum var mıdır?

Cevap

Türkiye’de markaların sosyal medyayı nasıl kullandığında yönelik örnekleri, Altın Örümcek Web Ödülleri sayfasındandan inceleyebilir. Altın Örümcek, Web ve İnternet teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen başarılı projelerin daha iyi tanıtılması ve bu alanda yapılacak yatırımların özendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen, bağımsız bir organizasyondur. Altın Örümcek jüri üyeleri, En İyi Web Sitesi ve kategori bazında en iyi web sitelerini belirlerler. İçinde bulunduğumuz yılın birincisi olan proje, bir telekominikasyon markasının web sayfası. Web sayfası incelendiğinde, marka ile iletişim başlığı altında yine marka tarafından yönetilen Tweeter, Facebook, Foursquare hesapları, Youtube kanalı ve RSS ile karşılaşılır. Marka tarafında tılan Tweetler ile, teknoloji, promosyonlar ve sürprizler konusunda takipçiler bilgilendirilmekte. Web sitesi verilerine göre, markayı 283,652 kişi takip ediyor.


32. Soru

Markalama ne anlama gelmektedir?

Cevap

Markalama, temel olarak ürüne ait bir kimlik oluşturulmasını ifade eder ve markaların yaratılması ve yönetilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Markalama veya günümüzdeki anlamıyla marka yönetimi, bir markayı yaratma, markayı genişletme, yeniden konumlandırma, yenileme gibi uygulamaları içerir.


33. Soru

Marka yönetim sistemi ve markalama stratejilerinin amacı nedir?

Cevap

Marka yönetim sistemi ve markalama stratejileri, tüketicilerin pazardaki ürünlerin birbirinden farklı versiyonlarını ayırt edebilmesi ve belirli bir ürünü satın almak istediği alanlar üzerine dayandırılması amacıyla oluşturulmaktadır.


34. Soru

"Marka yönetimi"nin kapsamı nedir?

Cevap

Bir markanın ayrıştırma veya birleştirme yoluyla yeni bir kategori belirlemesi, hedef kitle tarafından nasıl algılanmak istenildiğine dair kararı kapsayan konumlandırmanın yapılması, bu karara ilişkin algılamanın gerçekleşmesi için gerekli kimliğin tasarlanması, bu tasarımın hedef kitleye ulaşmasını sağlayacak marka iletişimi çalışmalarının planlanması ve uygulanması daha sonra ise marka denkliğinin gerçekleşmesi boyutunun belirlenip, denkliğin dolayısı ile değerin artmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi “marka yönetimi” kapsamı içinde yer alır.


35. Soru

Sosyal medya marka iletişimi açısından günümüzde önem kazanmıştır. Bunun nedeni/nedenleri nedir?

Cevap

Günümüzde bir çok marka, diğer mecralara yaptıkları yatırımların kimi zaman aynısını kimi zaman ise daha fazlasını sosyal medyaya da yapmaktadırlar. Sosyal medya kullanımının giderek yaygınlaşması, kullanıcı kimliklerinin ve diğer özelliklerinin belirgin olması, ölçümlemenin hızla gerçekleşmesi ve teknik özelliklerinden kaynaklanan yapısı (etkileşim, sanal deneyim vb) sosyal medyanın marka iletişimi açısından önem kazanmasının temel nedenleri arasındadır.


36. Soru

İnternetin kaçınılmaz egemenliği, markalar üzerinde çok çeşitli sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlar nelerdir?

Cevap

1. Pazarlamayı dönüşüme uğratabilir
2. Mevcut perakende modellerini yok edebilir
3. Aracısızlaşmaya yol açabilir
4. Mevcut modelleri değiştirebilir
5. Yeni modeller yaratabilir
6. Karışıklığı artırabilir


37. Soru

Çevrimiçi markalamanın olası bazı hedefleri nelerdir?

Cevap

Çevrimiçi markalamanın olası bazı hedefleri;
• çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerin farkındalığını artırması,
• yüksek seviyede kullanımı teşvik etmesi,
• kullanıcı ve marka arasındaki iletişimin etkinliğini artırması,
• web sitelerine daha sık ziyaretleri teşvik etmesi,
• kullanıcıların çevrimiçi hizmetleri kullanmasını teşvik etmesi,
• insanların markayı hatırlamasına sebep olması,
• insanların markaya karşı olan tutumlarını değiştirmesi olarak sıralanabilir.


38. Soru

Dijital markalar, yapılacak işleri –örneğin bir kitabın satın alınmasından, en iyi fiyatın bulunmasına kadar- kolaylık vaadiyle daha hızlı, daha iyi ve daha ucuz bir hale getirirler. Bu duruma bir örnek veriniz.

Cevap

amazon.com


39. Soru

Dijital vaatler nelerdir?

Cevap

Kolaylık, başarma, eğlence ve macera,  kendini ifade edebilme ve tanınma, aidiyet vaatleri


40. Soru

Sosyal medyada marka takibinin nedenleri neler olabilir?

Cevap

Kişilerin yüzde 97'si sosyal medyanın bir marka ya da ürünü satın alma kararlarını etkilediğini
söylüyor.
• Facebook hayranlarının yüzde 96'sı markayı diğer kişilere tavsiye ediyor.
• Facebook hayranlarının yüzde 70'i marka yarışmalarına katılmış.
• Takipçilerin yüzde 23'ü mobil cihazlarına bir marka uygulaması indirmiş.
• Facebook hayranlarının %36.9'u, Twitter kullanıcılarının ise %43.5'i “ markalardan gelen özel
teklifleri kaçırmamak” için markaları takip ediyor (SocialStudies, 2011).


41. Soru

Büyük markaların sosyal medyada yer alma nedenleri nelerdir?

Cevap

  • İletişimi tek bir merkezde toplamak isterler.
  • Hayranlarıyla/takipçileriyle günlük iletişim kurarak onlara yakın olmak isterler.
  • İçgörü (insight) yakalamak isterler.
  • Sürekli iletişim kurmak isterler.
  • Yeniliklerden yararlanmak isterler.
  • Gelişmiş hedefleme yapmak isterler.


42. Soru

Sosyal medyadaki marka topluluklarını etkili bir iletişim ortamına dönüştürmek için dikkat edilmesi gereken temel kriterler nelerdir?

Cevap

Herşeyi kontrol etmeyi bırakın

Çeşitliliği destekleyin

Ziyaretçilere etkileşim kurmaları için olanak sağlayın

Eğer fan toplulukları gibi olamıyorsanız, en azından onları izleyin ve destekleyin


43. Soru

Sosyal medya topluluklarında etkileşimi arttırmak için kullanılan bazı özellikler nelerdir?

Cevap

  1. Diğer üyelerle gerçek zamanlı olarak sohbet edebilme
  2. Marka veya üründen bağımsız konular hakkındaki tartışmalar için forumlar
  3. Kişisel geçmiş, resimler ve videolar gibi içeriğin yüklenmesine olanak sağlanması
  4. Çevrimiçi ve çevrimdışı sosyal etkinliklere yönelik duyuruların yapılması ve gerçekleştirilmesi
  5. Üyenin topluluk içindeki katılımının kalitesinin diğer üyelerin değerlendirmesi için puanlama gibi araçların olması.


44. Soru

Sosyal medya ölçümlemenin başlıca faydaları nelerdir?

Cevap

  • Müşterilerin şirket hakkında söylediklerinin pozitif, nötr, negatif diye gruplandırılarak kök analize olanak tanıması
  • Müşterinin gözüyle kampanya ya da yeni hizmetin nasıl görüldüğünün anlaşılması
  • Markayı, pazarda bulunan rakiplerle kıyaslamaya olanak tanıması
  • Atılan twitlerin veya paylaşılan iletilerin etkisinin incelenerek marka için etkili iletişim sözcüklerinin belirlenmesi
  • Sürekli ölçümleme ve raporlama ile tüketicinin neyi, neden ve ne kadar onaylamadığının anlaşılması olarak sıralanabilir


45. Soru

Sosyal medyada ölçümleme yapan bazı sitelere neler örnek verilebilir?

Cevap

izleyici, reklam, mobil operatör ve dijital analizleri yapan comScore, müşterilerinin sosyal medyada, Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Youtube


46. Soru

Sosyal medya topluluklarının üyelerine sağladığı avantajlar nelerdir?

Cevap

Sosyal medya toplulukları üyelerinin fikir ve bilgi alışverişinde bulunmaları, marka veya şirket hakkında özgürce konuşabilmeleri, hatta markadan tamamen  bağımsız bambaşka konular hakkında iletişim kurmalarına olanak sağlıyor. Sosyal medya toplulukları pazarlama içgörüleri toplama ve tüketicilerle iletişimi güçlendirme açısından çok önemli bir potansiye sahiptir.


47. Soru

Sosyal medya topluluklarının çeşitliliği desteklemesi kriterinin önemi nedir?

Cevap

Sosyal medya topluluklarının çoğu sadece markaları veya ürünlerinin
hedef kitlesine uygun tüketicilere ulaşmaya çalışmakla yetinir. Bunun nedeni, sosyal medya topluluklarının uzun zamandır yönettikleri pazarlama hedeflerinin bir uzantısı olarak görmeleridir.
Ancak markanın topluluğu sadece tüketicileriyle sınırlandırması, daha önceden hiç akla gelmeyen yeni ve çekici pazar alanlarını keşfetme ihtimalini ortadan kaldırır.
Çeşitliliğin desteklenmesi gerekliliğinin bir diğer nedeni de, üyelerin hepsi birbirine benzer olursa, benzer şeyleri düşünürler ancak buna karşıt çeşitlilik yaratıcılığı ve yenilikçi düşünmeyi tetikler.


48. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için kullanılan temel teknikler ve uygulanma sebepleri neler olabilir?

Cevap

Kullanıcılarla ilişki kurma

İçeriği düzenli olarak güncelleme

Daha fazla viral promosyon

Görünürlük

Çabuk bir şekilde cevap verme


49. Soru

Bir internet sitesinin, tüketicilere, kendi ev hayvanlarının resimlerini ve onlar hakkındaki hikayeleri yayınlayabilecekleri web sayfaları yaratma imkanı sunması hangi dijital vaatlere örnektir?

Cevap

kendini ifade edebilme ve tanınma vaadini


50. Soru

"Bir kadın çorabı markası, televizyonda erkeklere kadın çorabı reklamı göstererek kaynaklarını boşa harcamak istemeyebilir. Bunun için Facebook'un gelişmiş reklam/sponsorlu hikayeler hedefleme seçeneklerini kullanabilir. Bununla, marka
reklamının gösterilmek istendiği kişilerin yaş aralığından, cinsiyetine, bulunduğu şehirden, beğendiği markalara, sayfalara ve dolayısıyla savunduğu düşüncesine kadar hedefleme yapabilabilir ve eğer sonuca ulaşılamıyorsa hiçbir ücret ödenmez."

Bu açıklama büyük markaların sosyal medyada yer almak isteme nedenlerinden hangisidir?

Cevap

Gelişmiş hedefleme yapmak isterler


51. Soru

Bir markayı sosyal medyada tanıtmak için "daha fazla viral promosyon" tekniğinin kullanılması ne anlama gelmektedir?

Cevap

Fanlara takipçilere yeni bir teklif sunulduğunda, bunu viral yollarla yaparak onun değerini artırılabilir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi