Yeni İletişim Teknolojileri Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Akıllı Televizyonlar Ve Iptv

1. Soru

İletişim ortamlarına aynı cihaz üzerinden ulaşabilmeyi ifade eden kavram olarak tanımlanmaktadır?

Cevap

Yakınsama, iletişim ortamlarına (radyo, televizyon ve internet gibi) aynı cihazda ulaşabilmeyi belirtmektedir.


2. Soru

Akıllı televizyon kavramı nasıl tanımlanmaktadır ve akıllı televizyonlar nasıl bir özelliğe sahiptir?

Cevap

Akıllı televizyon kısaca, televizyon alıcısı üzerinden internete bağlanmaya ve özel geliştirilmiş uygulamaların kullanılmasına fırsat tanıyan televizyon olarak tanımlanabilir. Bu tür televizyonlar, tıpkı bir bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi işletim sistemlerine sahiptirler. Akıllı televizyonları multimedya (çoklu ortam) özelliğine sahip televizyonlar olarak görebiliriz.


3. Soru

Multimedya kavramı nasıl tanımlanmaktadır ve multimedya hizmetleri nelerdir?

Cevap

Multimedya ses, sabit/hareketli görüntü, metin, veri, grafikleri bir iletişim ağı içerisinde bulunduran platform olarak tanımlanabilir. Multimedya, dijitalleşmenin iletişim teknolojisine kazandırdığı önemli hizmetlerdendir. Multimedya hizmetleri ses, video, metin gibi verilerin paylaşımının yanı sıra alışveriş, oyun, video konferans, elektronik yayıncılık, öğretim gibi etkileşimli uygulamaları da içermektedir.


4. Soru

Akıllı televizyonlar hangi tür hizmetlere izin vermektedir?

Cevap

Akıllı televizyonlar, internet bağlantısı ile sosyal medya uygulamalarının kullanılmasına, internette arama yapılabilmesine, oyun oynanabilmesine, alışveriş yapılabilmesine ve daha birçok hizmete, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayar gibi izin vermektedir.


5. Soru

Akıllı televizyon sistemlerinin patent hakkı hangi tarihte alınmıştır?

Cevap

1994 yılında patent hakkını alan akıllı televizyon sistemlerinin televizyon kullanıcılarına ulaşması son birkaç yılda yaygınlaşmıştır. Akıllı televizyon sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da halen sürmekte, kullanıcıya sunulacak yeni özellikler televizyon alıcılarına eklenmektedir.  


6. Soru

Akıllı televizyonların kullanıcılarına sunduğu özellikler nelerdir?

Cevap

Akıllı televizyon kullanıcılarına sunulan özellikler arasında cep telefonu, tablet veya bilgisayardan USB ile görüntü aktarımı, PVR özelliği ile herhangi bir televizyon yayınının ayrı bir cihaza ihtiyaç olmadan video olarak kaydedilmesi vardır. Hareket veya ses komutlarıyla televizyonun kontrol edilmesi, video konferans sistemi, akıllı televizyonlar için hazırlanmış uygulamaları kullanabilme gibi özellikleri de sayabilmekteyiz.   


7. Soru

Klasik uzaktan kumandayı kullanmadan akıllı televizyonun etkileşim olanaklarını kullanabilmeye, kontrol etmeye izin vermesi akıllı televizyonların hangi özelliğini ifade etmektedir?

Cevap

Akıllı televizyonların hareket ve sesli denetim özelliği, klasik uzaktan kumandayı kullanmadan akıllı televizyonun etkileşim olanaklarını kullanabilmeye, kontrol etmeye izin veren özelliktir.   


8. Soru

Akıllı televizyon üretim piyasasında egemen olan üretici firmalar tarafından geliştirilen işletim sistemleri nelerdir?

Cevap

Günümüzde akıllı televizyon üretim piyasasında egemen olan üretii firmalar tarafından geliştirilen 3 temel işletim sistemi kullanılmaktadır. Bunlar; Android, WebOS ve son yıllarda Android’in yerini almaya başlayan Tizen işletim sistemleridir.


9. Soru

Android işletim sistemine sahip akıllı televizyonların sahip olduğu özellikler nelerdir?

Cevap

Android işletim sistemine sahip akıllı televizyonların sahip olduğu özellikleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Android işletim sistemine sahip televizyonlar bir oyun konsolu gibi işlev görebilmektedir.
  • Sesli arama özelliği sağlamaktadır.
  • Uygulama yükleme özelliği sağlamaktadır.
  • Çoklu oyun (multi-player) olanağı tanımaktadır.

10. Soru

WebOS 3.0 işletim sisteminin akıllı televizyon kullanıcısına sunduğu özellikler nelerdir?

Cevap

WebOS 3.0 işletim sistemi sihirli zoom, sihirli mobil bağlantı ve sihirli kumanda özellikleriyle televizyon kullanıcısı deneyimlerini daha üst düzeye çıkarmaktadır. Sihirli zoom ile kullanıcıların görüntü kalitesinde kayıp yaşamadan istedikleri nesnelere, harflere ve metinlere yakınlaştırma yapabilmeleri sağlanmaktadır. Sihirli mobil bağlantı, kullanıcıları mobil cihazlarındaki mobil uygulama ile akıllı televizyonlarına bağlanabilmelerine böylelikle mobil uygulamalara televizyon ekranında erişebilmelerine imkan tanımaktadır. Sihirli kumanda ise setüstü kutuların kontrolünü kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş uzaktan kumanda cihazıdır. WebOS 3.0’ın akllı televizyon kullanıcısına sunduğu multi-view ve müzik oynatıcı uygulaması da, kullanıcıların farklı deneyimleri yaşabilmesine fırsat tanıyan özelliklerdendir. Multi-view, kullanıcıların aynı zamanda iki farklı kanalı ya da TV kanalıyla birlikte Blue-ray filmi izleyebilmesini sağlamaktadır. Müzik oynatıcı uygulaması ise TV kapalı olsa bile müzik alınabilmesini sağlamaktadır.   


11. Soru

Tizen işletim sisteminin akıllı televizyon kullanıcılarına sunduğu imkanlar arasında yer almaktadır?

Cevap

Tizen işletim sistemi ile akıllı televizyonlar üzerinden, oyun konsollarının çalıştırılabileceği, bunun yanı sıra akıllı telefon, tablet gibi cihazlarda yer alan oyunların da oynanabileceği imkanları kullanıcısına sunmaktadır. Akıllı televizyonun kapalı olduğu durumlarda bile, diğer bir mobil cihaz üzerinden televizyon yayınlarını izleyebilme olanağı kullanıcılara sunulan yeni fırsatlar arasında yer almaktadır.    


12. Soru

İnternet nedir ve internetin gelişiminde önemli rol oynayan bileşenler nelerdir?

Cevap

İnternet kavramı “inter” ve “net” kelimelerinin birleşmesinden oluşan ve Türkçe karşılığını “ağlar arası” olarak verebileceğimiz bir teknolojik terimdir. Tüm dünyada yaygınlaşmış olan, profesyonel kullanımdan amatöre kadar bireyler arasında oldukça popüler olan bir ağ teknolojisi olarak yaşamdaki varlığını sürdürmektedir. Tüm dünyadaki insanlar bu ağ teknolojisi ile birbirleriyle iletişim kurabilmektedir. İnternet gelişiminde ARPANET ve WWW önemli bileşenler olarak ortaya çıkmaktadır.


13. Soru

ARPANET kavramı nasıl tanımlanmaktadır ve temel amacı nedir?

Cevap

ARPANET, 1960 yılında ABD Savunma Bakanlığı tarafından kurulmuş ve internet teknolojisinin temelini oluşturan ağ sisteminin adıdır. ARPANET projesinin temel amacı askeri mürettabata ve araştırmacılara hizmet veren bilgisayarların birbirleriyle etkileşimini sağlamaktır. 


14. Soru

İnternetin kullanıcıya sağladığı avantajlar nelerdir?

Cevap

İnternetin kullanıcısına sunduğu olanaklar içinde bilgiye erişim kolaylığı, derinlemesine bilgi erişimi ve kesintisiz ve kolay iletişim kurabilme gibi kullanıcısına avantaj sağlayan durumlar bulunmaktadır.  


15. Soru

İnternet hizmetlerinin çeşitlenmesinde ve kullanıcılar arasında popüler hale gelmesinde etkili olan temel güç nedir?

Cevap

Son yıllarda internet hizmetlerinin çeşitlenmesinde ve kullanıcılar arasında daha popüler hale gelmesinin altında yatan temel güç Web 2.0 teknolojisidir. İlk olarak 2004 yılında duyulan Web 2.0, internet hizmetlerinin 2. nesline karşılık gelmektedir. 2. nesil internet hizmetleri sosyal paylaşım ağlarını, wikileri, blogları içeren hizmetleri kapsamaktadır. Bu hizmetler internet kullanıcılarının katkılarıyla, paylaşımlarıyla yeni nesil Web teknolojilerini tanımlamaktadır.  


16. Soru

Web 2.0 teknolojisinin kullanıcılarına sağladığı avantajlar nelerdir?

Cevap

Zaman ve mekan sınırlamasını da ortadan kaldıran yüksek etkileşime sahip Web 2.0 teknolojisinin kullanıcılarına sağladığı avantajları şöyle sıralamak mümkündür:

  • İnternet kullanıcısı kaynak konumunda kendi paylaşımlarını gerçekleştirebilmektedir.
  • Kullanıcılar birbirleriyle etkileşim ve iletişim içerisinde bulunabilmektedir.
  • Ağ bağlantısı olan her yerden içerik erişimi ve paylaşımı mümkündür.
  • Her içerik paylaşımcısı iletişim profesyoneli değil, bağımsız birer kullanıcıdır.

17. Soru

Web 2.0 teknolojisi bireylerin yaşamına ne gibi katkılar sağlamıştır?

Cevap

Web 2.0 teknolojisinin bireyin yaşamına getridiklerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • İnternet kullanıcısı, alıcı, müşteri, tüketici deneyimine sahiptir.
  • Kullanıcılar yaratıcı içerik sağlayıcılar olabilmektedir.
  • Kullanıcıların internet ortamları ile bağları daha da kuvvetlenmiştir.
  • Topluluk içerisinde bireysel organizasyonları desteklemektedir.
  • Teknik bir yapı içerisinde sosyal bir yapı oluşturmaktadır.

18. Soru

İnternet üzerinden hareketli görüntü izlemenin yöntemleri nelerdir?

Cevap

İnternet üzerinden hareketli görüntü izlemenin iki temel yöntemi vardır. Bu yöntemler “dowloading” ve “streaming” olarak tanımlanmaktadır. Dowloading, görüntüyü kullanılan dijital tabanlı cihaza indirerek izlemektir. Streaming ise, izlenmek istenen videonun ağa bağlanarak izlenmesidir. 


19. Soru

IPTV kavramı nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

IPTV, televizyon sinyallerinin geniş bant kullanılarak internet protokolü üzerinden dağıtıldığı ve abonelere ulaştırıldığı etkileşimli yayıncılık sistemidir.  


20. Soru

IPTV sisteminin işleyişine bakıldığında öne çıkan temel bileşenler nelerdir?

Cevap

IPTV sisteminin mimarisine ve işleyişine bakıldığında 4 temel yapı öne çıkmaktadır. Bunlar; içerik sağlayıcı, hizmet sağlayıcı, ağ sağlayıcı ve kullanıcılardır. 


21. Soru

IPTV hizmetinin genel özellikleri nelerdir?

Cevap

Etkileşimli televizyon deneyimini, yayınlarını internet üzerinden gerçekleştirerek sunan IPTV hizmetinin genel özellikleri şunlardır:

  • Geniş bant ağ gereksinimi vardır.
  • Sistem aboneliği söz konusudur.
  • Kullanıcının yayınları ve etkileşimli hizmetleri alabilmesi için televizyon alıcısına bağlı çalışan bir set üstü cihazına gereksinim bulunmaktadır.
  • Görüntü kalitesi yüksektir.
  • Sistem içerisinde yüzlerce televizyon ve radyo kanalı yer alabilmektedir.
  • 1 özelliğinde yüksek kalitede ses yayını gerçekleştirilebilmektedir.
  • Telefon hizmeti verilebilmektedir.
  • Bağlantı hızı yüksektir.
  • Hizmet ve deneyim kalitesine sahiptir.
  • Güvenlik tam olarak sağlanır.
  • VOD, PVR gibi isteğe bağlı hizmetler kullanıcıya sunulabilir.
  • Yayınlanan programların telifleri gözetilmektedir.
  • IPTV 2.0 ile birlikte kablolu veya kablosuz ağ hizmeti kullanıcıya sunulabilmektedir.
  • Alışveriş mümkündür.
  • Video konferans gerçekleştirilebilir.
  • Oyun oynanabilir.
  • Sağlık, eğitim gibi alanlara hizmet verebilecek şekilde kullanılabilir.

22. Soru

IPTV’nin sunduğu avantajlar nelerdir?

Cevap

 IPTV’nin sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • IPTV kullanıcıya özgü yayını gerçekleştirebilmektedir.
  • Bilgisayar gereksinimi yoktur.
  • IPTV çift yönlü ileetişime olanak tanır.
  • IPTV’nin kullanıcıya maliyeti diğer teknolojilere oranla daha düşüktür.
  • IPTV yayınlarının görüntü çözünürlüğü yüksektir, ses ise CD kalitesi düzeyindedir.
  • IPTV daha sınırlı internet kullanımı nedeniyle zararlı yazılım ve tehditlere karşı korumalı ve güvenlidir.
  • İnternet aracılığıyla set üstü cihazlarına uzaktan erişim mümkündür.
  • IPTV bağlantısı kablolu veya kablosuz internet bağlantısı ile gerçekleştirilebilmektedir.
  • IPTV diğer yayın sistemleri ile birlikte çalışabilir.
  • VOD uygulamaları ile kullanıcının içeriği dilediğini izleme, durdurma, ileri alma imaknı verilebilmektedir.
  • İnternet üzerinden gerçekleştirilen pek çok uygulamayı IPTV yayın teknolojisi de desteklemektedir.
  • IPTV, P2P uygulamaları ile sistem yükünü azaltabilmektedir.
  • IPTV, triple play uygulaması ile ses, görüntü ve veri aktarımını aynı anda tüm kullanıcılarına iletebilmektedir.
  • VoIPP uygulaması ile telefon görüşmeleri gerçekleştirilebilmektedir.
  • IPTV bölünmüş ekran uygulamalarına izin vermektedir.

23. Soru

Yeni medya kategorisinde yer alan tüm ortamların temel noktası nedir?

Cevap

İletişim teknolojilerindeki gelişim ve etkileşimli teknolojilerin yaygınlaşmasıyla kitle olarak tanımlanan homojen olmayan insan yığını yerine, günümüzde bireye kadar indirgenebilen bir boyut kazanılmıştır. Tüm bu ifade edilenlerin ışığında, yeni medya kategorisinde yer alan tüm ortamların 3 temel odak noktası olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar; etkileşimli olabilme, eşzamanlı ya da eşzamansız olabilme ve kitlesizleştirmedir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi