Bilişim Hukuku Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

5651 Sayılı Kanun Bağlamında İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi

1. Soru

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (5651 s.K) hangi amaçla düzenlenir?

Cevap

Söz konusu kanunun amacı 1. maddede; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemek olarak belirlenmiştir.


2. Soru

5651 s. kanun kapsamında yer sağlayıcı nedir?

Cevap

Söz konusu kanunun 2.maddesinde sayıldığı üzere yer sağlayıcı: Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri belirtir.


3. Soru

5651 s. kanun kapsamında içeriğin yayından çıkarılması ne anlama gelir?

Cevap

İçeriğin yayından çıkarılması: İçerik veya yer sağlayıcılar tarafından içeriğin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını ifade eder.


4. Soru

5651 sayılı kanunla verilen görevler hangi kurum tarafından yerine getirilir?

Cevap

5651 sayılı kanunla verilen görevler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yerine getirilir (5651 s.K. m.10/1).


5. Soru

İnternet ortamında herkese açık çeşitli servislerde yapılacak filtreleme, perdeleme ve izleme esaslarına göre donanım üretilmesi veya yazılım yapılmasına ilişkin asgari kriterleri hangi kurum belirler?

Cevap

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu


6. Soru

Erişim Sağlayıcılar Birliği hangi amaçla kurulmuştur?

Cevap

5651 s.K.’nın 6/A/1. maddesi şu şekildedir: Kanunun 8 inci maddesi kapsamı dışındaki erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulmuştur.


7. Soru

Erişim Sağlayıcılar Birliğinin gelirleri nasıl oluşur?

Cevap

Birliğin gelirleri, üyeleri tarafından ödenecek ücretlerden oluşur. Alınacak ücretler, Birliğin giderlerini karşılayacak miktarda belirlenir. Bir üyenin ödeyeceği ücret, üyelerin tamamının net satış tutarı toplamı içindeki o üyenin net satışı oranında belirlenir. Üyelerin ödeme dönemleri, yeni katılan üyelerin ne zamandan itibaren ödemeye başlayacağı ve ödemelere ilişkin diğer hususlar Birlik Tüzüğünde belirlenir. Süresinde ödenmeyen ücretler Birlikçe kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir. Bu birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamaz (5651 s.K. m.6/A/9, 10).


8. Soru

Erişim sağlayıcılar birliğinin hukuki kişiliği ne şekildedir, merkezi nerededir?

Cevap

Söz konusu birlik, özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir ve birliğin merkezi Ankara’dır (5651 s.K. m.6/A/2).


9. Soru

İçerik,yer ve erişim sağlayıcılar bakımından öngörülen bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanır? 

Cevap

Yükümlülüğü yerine getirmeyen sağlayıcılar bakımından iki bin TL’den elli bin TL’ye kadar idari para cezası verilmesi öngörülmüştür.


10. Soru

Yükümlülüğü yerine getirmeyen sağlayıcılar bakımından verilen idari para cezasına hangi merci karar verir?

Cevap

Yaptırımı uygulamakla yetkili merci başkandır (5651 s.K. m.3/2).


11. Soru

Başkanın idari para cezasına karşı hangi hükümlere göre kanun yolu başvurulabilir?

Cevap

Başkanın idari para cezasına karşı 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine kanun yoluna başvurulması da mümkündür (5651 s.K. m.8/12).


12. Soru

İçerik sağlayıcının, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu olmasının şartları nedir?

Cevap

Kanun koyucu içerik sağlayıcının, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu olmayacağını da hüküm altına almıştır. Bununla birlikte, içerik sağlayıcının bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcıların söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı, bağlantıyı sunuş biçiminden açıkça belli ise bu durumda genel hükümlere göre bağlantı sağladığı içerikten de sorumlu olacaktır (5651 s.K. m.4/2)


13. Soru

Yer sağlayıcının, yer sağladığı içerik bakımından yükümlülüğü ne zaman doğar?

Cevap

5651 s.K’nın 8. ve 9. maddelerine uygun olarak, yer sağladığı içeriğin hukuka aykırı olduğundan haberdar edilmesi üzerine, söz konusu içeriği yayından çıkarma yükümlülüğü vardır (5651 s.K. m.5/2).


14. Soru

Yer sağlayıcının, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini hangi süreyle saklaması gerekmektedir?

Cevap

Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan faz-la olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla da yükümlü kılınmıştır (5651 s.K. m.5/3).


15. Soru

Erişim sağlayıcının yükümlülükleri nelerdir?

Cevap

Erişim sağlayıcı (5651 s.K. m.6/1);

  1. Herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, bu Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle,
  2. Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla,
  3. Faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce durumu Kuruma, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmek ve trafik bilgilerine ilişkin kayıtları yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uygun olarak Kuruma teslim etmekle,
  4. Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla,
  5. Kurumun talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde kuruma teslim etmekle ve kurumca bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür.

16. Soru

Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar ne tür tedbirler almakla yükümlüdür?

Cevap

Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür (5651 s.K. m.7/3).


17. Soru

5651 s.K.’da erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkartılmasıyla ilgili hangi tedbirlere yer verilmiştir?

Cevap

5651 s.K.’da dört farklı kapsamda erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkartılmasıyla ilgili tedbirlere yer verilmiştir. Bunlardan ilki koruma tedbiri olarak öngörülen erişimin engellenmesi koruma tedbiridir. Bunun dışında önleme amaçlı olarak içeriğin çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi tedbiri farklı koşullara bağlı olarak düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca kişilik haklarının internet yayınları yoluyla ihlaline bağlı olarak ilgililerin başvurusu üzerine içeriğin çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi hüküm altına alınmıştır. Son olarak aslında kişilik hakları kapsamında yer alan özel hayatın gizliliğinin ihlaline yönelik internet yayınlarına erişimin engellenmesi de ayrıca düzenlemeye tabi tutulmuştur.


18. Soru

Ceza muhakemesi alanında “Koruma tedbiri” kavramı ne ifade etmektedir?

Cevap

Şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etmek, duruşmanın yapılmasını yahut hükmün infazını teminat altına almak amacıyla başvurulan, her birisi bir veya birden fazla temel hakka müdahale teşkil eden muhakeme işlemlerine koruma tedbirleri denilmektedir.


19. Soru

Mahkûmiyet hükmü kurulduktan sonra sanığın kaçma tehlikesi varsa hangi koruma tedbirine başvurulur?

Cevap

Mahkûmiyet hükmü kurulduktan sonra sanığın kaçma tehlikesi varsa, hükmen tutukluluğuna karar verilmesi suretiyle, hüküm kesinleşinceye kadar el altında tutulması sağlanabilir. Böylelikle sanığın kaçmasına engel olunarak mahkûmiyet hükmünün infazı teminat altına alınır.


20. Soru

Erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi bakımından katalog suçlar nelerdir?

Cevap

Aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir (5651 s.K. m.8/1):

  1. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
    1. İntihara yönlendirme (madde 84),
    2. Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
    3. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kulla- nılmasını kolaylaştırma (madde 190),
    4. Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
    5. Müstehcenlik (madde 226),
    6. Fuhuş (madde 227),
    7. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları.
  2. 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

21. Soru

Katalog suçlardan biri veya birkaçını oluşturan içeriğin yayından çıkarılmasının tedbire etkisi nedir?

Cevap

Katalog suçlardan biri veya birkaçını oluşturan içeriğin yayından çıkarılması halinde; erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından kaldırılır (5651 s.K. m.8/9). Nitekim artık erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasına gerek kalmamıştır.


22. Soru

Önleme amaçlı koruma tedbirlerine hangi hallerde başvurulmasına imkân tanınmıştır?

Cevap

Kanun koyucu söz konusu önleme amaçlı tedbire sadece belirli hallerde başvurulmasına imkân tanımıştır. Bu bağlamda tedbir, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya birkaçına bağlı olarak verilebilecektir (5651 s.K. m.8/A/1)


23. Soru

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları zarara uğrayan kişi ne yapabilir?

Cevap

Kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir (5651 s.K. m.9/1).


24. Soru

Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak erişimin engellenmesi kararını gecikmesinde sakınca olan hallerde kim verebilir?

Cevap

Bununla birlikte özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesinin kurum tarafından yapılacağı da hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hakim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar (5651 s.K. m.9/A/8,9).


25. Soru

İnternet ile suç kavramı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

İnternetin en önemli toplumsal dezavantajlarından birisi, yeni suç işleme yöntemlerine imkân tanıması ve ortaya çıkardığı yeni bireysel menfaatlere bağlı olarak, yeni suç tiplerine ilişkin düzenlemeler yapılmasını zorunlu kılmasıdır. Gerçekten de internet sayesinde insanlık artık sadece daha rahat iletişim sağlamamakta, bilgiye daha kolay ulaşmamakta; bunlarla birlikte aynı zamanda daha kolay çalmakta, daha rahat zarar vermekte ve tahrip edebilmektedir. Bundan birkaç yüzyıl önceki insanların hayal bile edemediği yeni imkânlar ve haklar ortaya çıkartan internet, bu haklara karşı işlenecek suçlarda da önemli bir araç haline gelebilmektedir. Buna rağmen interneti suçla özdeşleşmiş bir araç olarak görmekten de kaçınmak gerekir.


26. Soru

İnternetin beraberinde getirdiği toplumsal dezavantajlar nelerdir?

Cevap

İnternet insanoğlunun hayatını sadece kolaylaştırmakla kalmamış aynı zamanda asosyalleşme, internet bağımlılığı gibi bazı dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Ancak her halükârda modern dönemin bu göreli yeniliğinin, insanlık için dezavantajlarına nazaran çok daha büyük avantajlar sağladığı kanaatindeyiz. Bu nedenle interneti sosyal hayattan çıkarmak artık mümkün olmadığına göre, onun toplumsal menfaat bakımından getirdiği zararları mümkün olduğunca aza indirmeye gayret etmelidir.


27. Soru

İçerik sağlayıcı nedir?

Cevap

İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.


28. Soru

Yer sağlayıcı ne demektir?

Cevap

Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişilerdir.


29. Soru

5651 sayılı kanunda erişimin engellenmesi nasıl tanımlanmıştır?

Cevap

Erişimin engellenmesi: Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesini kapsamaktadır


30. Soru

5651 sayılı kanuna göre trafik bilgisi ne demektir?

Cevap

Trafik bilgisi taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini kapsamaktadır.


31. Soru

5651 sayılı kanuna göre içeriğin yayından çıkarılması ne anlama gelmektedir?

Cevap

İçeriğin yayından çıkarılması, içerik veya yer sağlayıcılar tarafından içeriğin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını ifade etmektedir.


32. Soru

5651 sayılı kanuna göre toplu kullanım sağlayıcı nedir?

Cevap

Toplu kullanım sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayanı ifade etmektedir?


33. Soru

5651 sayılı kanuna göre internet ortamı ifadesinden ne anlaşılmalıdır?

Cevap

İnternet ortamı ifadesi, haberleşme ile kişisel veya kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kamuya açık olan internet üzerinde oluşturulan ortamı anlatmaktadır.


34. Soru

5651 sayılı kanuna göre "veri" nedir?

Cevap

Veri, bilgisayar tarafından üzerinde işlem yapılabilen her türlü değerdir.


35. Soru

İçerik, erişim ve yer sağlayıcılarının bilgilendirme yükümlülüğünün kapsamı nedir?

Cevap

İnternet ortamındaki yayınlarda düzenin sağlanması bakımından kanun koyucu içerik, yer ve erişim sağlayıcılarına bilgilendirme yükümlülüğü getirmiştir. Söz konusu sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenen esas ve usuller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür. Bu bağlamda bahsi geçenler bakımından hem söz konusu bilgileri kullanıcıların ulaşabileceği şekilde bulundurma hem de bunlarda bir değişiklik olursa güncelleme yükümlülüğü getirilmiştir.


36. Soru

İçerik sağlayıcının kullanıma sunduğu içerikten sorumluluğunun kapsamı nedir?

Cevap

Kanun koyucu içerik sağlayıcının internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumlu olacağını hükme bağlamıştır. Burada sadece sorumluluktan bahsettiği
için ve cezai sorumluluğu ayrıca vurgulamadığından, cezai alan dışındaki hukuki sorumluluk anlaşılmalıdır. Nitekim suç ve cezada kanunilik ilkesinin doğal sonucu olarak, bir kimseye cezai sorumluluk yüklenebilmesi için fiilin ve cezanın kanunla açıkça düzenlenmesi gereklidir. Bu bağlamda içerik sağlayıcı internet ortamına koyduğu içeriğin hukuki sorumluluğunu taşır. Ancak içeriğin yayınının aynı zamanda suç teşkil etmesi halinde, suçun kast veya taksirle işlenmesine göre, içerik sağlayıcının bu fiili gerçekleştirmekte kast ve taksirinin olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun dışında suç teorisinin hata, iştirak gibi kurumlarının uygulanması bakımından da genel kurallara göre hareket edilmelidir.


37. Soru

İçerik sağlayıcının sorumluluğunun istisnası nedir?

Cevap

Kanun koyucu içerik sağlayıcının, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu olmayacağını da hüküm altına almıştır. Bununla birlikte, içerik sağlayıcının bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcıların söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı, bağlantıyı sunuş biçiminden açıkça belli ise bu durumda genel hükümlere göre bağlantı sağladığı içerikten de sorumlu olacaktır. 


38. Soru

Yer sağlayıcının yükümlülükleri genel olarak nelerdir?

Cevap

Kanun koyucu yer sağlayıcının, kural olarak yer sağladığı içerik bakımından denetim sorumluluğunun olmadığını kabul etmiştir. Bu bağlamda yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir (5651 s.K. m.5/1). Bununla birlikte 5651 s.K’nın 8. ve 9. maddelerine uygun olarak, yer sağladığı içeriğin hukuka aykırı olduğundan haberdar edilmesi üzerine, söz konusu içeriği yayından çıkarma yükümlülüğü vardır (5651 s.K. m.5/2).


39. Soru

Yer sağlayıcının trafik bilgilerini saklama yükümlülüğü nedir?

Cevap

Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla da yükümlü kılınmıştır (5651 s.K. m.5/3). Dolayısıyla içeriğe hangi IP numarasından ulaşıldığı, ne kadar süreyle içeriğe erişimin devam ettiği gibi hususları içeren trafik bilgileri belirtilen süre kadar saklanmalıdır. Nitekim ileride bir suç soruşturması nedeniyle söz konusu içeriklere kimlerin eriştiğinin tespiti CMK m.135/6’ya göre iletişimin tespiti kapsamında istenebilecektir. Bununla birlikte yer sağlayıcı, kurumun talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde kuruma teslim etmekle ve kurumca bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür (5651 s.K. m.5/5).


40. Soru

Erişim sağlayıcıların kanuni yükümlülükleri nelerdir?

Cevap

İçeriği denetim yükümlülüğü olmamakla birlikte kullanıcıların internet ortamına girebilmelerine imkân sağlayan erişim sağlayıcılar bakımından da kanun koyucu birtakım yükümlülükler getirmiştir. Bu doğrultuda erişim sağlayıcı (5651 s.K. m.6/1);
a. Herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, bu Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle,
b. Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla,
c. Faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce durumu Kuruma, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmek ve trafik bilgilerine ilişkin kayıtları yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uygun olarak Kuruma teslim etmekle,
ç. Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla,
d. Kurumun talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde kuruma teslim etmekle ve kurumca bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür.


41. Soru

Toplu kullanım sağlayıcının yükümlülükleri nelerdir?

Cevap

5651 s. K.’da özellikle internet cafeler gibi ticari amaçlı olanlarının giderek yaygınlaştıkları görülen toplu kullanım sağlayıcılara da birtakım yükümlülükler getirilmiştir. Bu doğrultuda ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcıların mahalli mülki amirden izin belgesi almaları zorunlu tutulmuştur. Dolayısıyla il merkezlerinde validen ilçelerde ise kaymakamdan izin alınmadan bu tür faaliyetlerin yürütülmesi hukuka aykırı olacaktır. Bununla birlikte izne ilişkin bilgiler otuz gün içinde mahalli mülki amir tarafından Kuruma bildirilir. Bunların denetimi mahalli mülki amirler tarafından yapılır. İzin belgesinin verilmesine ve denetime ilişkin esas ve usuller, yönetmelikle düzenlenir (5651 s.K. m.7/1). Ayrıca ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür (5651 s.K. m.7/2). Görüldüğü üzere bu yükümlülük ticari amaçlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm toplu kullanım sağlayıcılar bakımından öngörülmüştür. Bununla birlikte sadece ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcılara yönelik bir yükümlülük daha öngörülmüştür. Buna göre ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür (5651 s.K. m.7/3).


42. Soru

Erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi bakımından kabul edilen katalog suçlar nelerdir?

Cevap

Bu bağlamda, internet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir (5651 s.K. m.8/1):
a. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1. İntihara yönlendirme (madde 84),
2. Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4. Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5. Müstehcenlik (madde 226),
6. Fuhuş (madde 227),
7. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları.
b. 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.


43. Soru

Erişimin engellenmesine hangi merciler ne koşullarda karar verebilir?

Cevap

Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Dolayısıyla tedbire hem soruşturma hem de kovuşturma sırasında başvurulması mümkündür. Bununla birlikte soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilir. İşlem derhal yapılmadığında sonradan yapılması imkânsız hale gelecekse veya muhakeme bakımından zararlı sonuçlar doğuracaksa, ilgili işlemin yapılmasında gecikmesinde sakınca bulunan hal var demektir. Bu durumda
Cumhuriyet savcısı kararını yirmidört saat içinde hakimin onayına sunar ve hakim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır (5651 s.K. m.8/2).


44. Soru

Önleme amaçlı olarak içeriğin çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi tedbirine hangi koşullarda başvurulabilir?

Cevap

Kanun koyucu söz konusu önleme amaçlı tedbire sadece belirli hallerde başvurulmasına imkân tanımıştır. Bu bağlamda tedbir, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya birkaçına bağlı olarak verilebilecektir (5651 s.K. m.8/A/1). Dikkat edilecek olursa burada gösterilen sebeplerin her birisi koruma ve önlemeye yönelik hususlardır. Bu nedenle tedbirin önleme amaçlı bir tedbir olarak nitelendirilmesi yerinde olacaktır.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v