Halkla İlişkiler Araştırmaları Dersi 5. Ünite Özet

Halkla İlişkilerde Web Analitik Araştırmaları

Halkla İlişkilerde İnternet Kullanımı

1993 yılından sonra toplumun İnternet teknoloji ile tanışmasıyla birlikte günlük yaşamın her anında gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkisi görülmektedir. İnternet teknolojisi yaşamı değiştirdiği gibi kurum/kuruluşların iş yapma yöntemlerinde ve bu örgütlerin rekabet etme biçimlerinde de önemli değişikliklere neden olmuştur.

İnternet; bilginin yayılmasını ve bilgiye ulaşılmasını, kişi ve kurum/kuruluşların istenilen zamanda birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamaktadır.

Bilgi ve iletişim için interaktif bir araç olan İnternet, hem işletmelere hem de tüketicilere sanal dünyada birçok avantaj sunmaktadır. İnternet aracılığıyla tüketiciler satın almak istedikleri ürün/hizmet hakkında detaylı araştırmalar yapabilmekte, satın almak istedikleri ürün ve hizmetleri karşılaştırabilmekte ve bu ürün ve hizmetlere daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Aynı zamanda kurum/kuruluşlar da oluşturdukları web siteleri, sosyal medya hesapları ve benzeri araçlar ile reklam, halkla ilişkiler, satış, insan kaynakları yönetimi gibi birçok alanda çeşitli faaliyetler yürütebilmektedir.

Halkla ilişkilerin bir parçası olan tanıtım faaliyetleri İnternet teknolojisi sayesinde sınırları aşmakta, duyurular yine İnternet teknolojisi sayesinde çok kısa bir sürede hedef kitleye ulaşabilmektedir. İnternet kullanımı artık halkla ilişkiler çalışanları için günlük, sıradan işleri içerisinde yer almaktadır.

Sanal ortamlarda faaliyette bulunmak isteyen kurum/kuruluşlar ilk olarak bir web sitesi oluşturmaktadırlar. Web sitesi yaratımı hem maliyet yönünden hem de duyurum ve etkin pazarlama faaliyetleri oluşturma açısından oldukça önemli avantajlar sunmaktadır. Kurum/kuruluşlar İnternet teknolojisini birçok sebepten dolayı tercih etmektedirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmektedir:

  • Kısa bir sürede geniş kitlelere ulaşabilme imkânı,
  • Hedef kitlenin kurum/kuruluş, ürün/hizmet vb. hakkındaki olumlu ya da olumsuz düşüncelerinin kısa sürede öğrenme olanağı,
  • Bir ürün/hizmete ait özellikleri veya bu ürün/hizmet ile ilgili yeni gelişmeleri hedef kitleye ulaştırma imkânı,
  • Hedef kitleyi daha düşük maliyet ile bilgilendirme olanağı,
  • Çalışanlar ile iletişim kurma olanağı,
  • Uluslararası pazarlara ulaşabilme olanağı,
  • Online olarak satış olanaklarını geliştirme imkânı gibi birçok nedenden dolayı internet, halkla ilişkiler araçları arasında yoğun bir şekilde tercih edilip kullanılmaktadır.

Web Analitik

Herhangi bir web sitesini, e-ticaret sitesini veya blogları sıradan bir site yapısından çok daha ileri bir oluşuma götürmek için öncelikle ölçüm ve raporlama yeteneklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, dijital ortamlar için ölçüm ve raporlama gereksinimlerini karşılayabilecek web analitik programları devreye girmektedir. Web analitik programları ile yapılabilen raporlama ve ölçüm teknikleri günümüz kurum/kuruluşların yoğun bir şekilde üzerinde durduğu bir araştırma tekniği hâline gelmektedir.

Web analitik programları aracılığıyla yapılan araştırmaların birçok amacı bulunmaktadır.

Web analitik, web sitesinden ve rekabetten elde edilen verilerin niteliksel ve niceliksel olarak analiz edilmesi ile müşteri ve müşterilerin beklentilerine yönelik olarak çevrim içi elde edilen bilgilerin sürekli olarak analiz edilmesine, geliştirilmesine ve bu sayede de çevrim içi ve çevrim dışı olarak istenilen sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olmaktadır. Web analitik, web kullanımının belirlenmesi ve optimizasyonu amacıyla İnternet verilerinin ölçülmesi, toplanması, çözümlenmesi ve raporlanması olarak da tanımlanabilir. Bir web analizi süreci genel olarak;

  • Verileri okuma,
  • Analiz etme,
  • Yorumlama,
  • Geliştirme,
  • Raporlama şeklinde gerçekleşmektedir.

Genel olarak web sitesinin performansını geliştirmek için site değerlendirmesi ve analizini gerçekleştirmek, gerçekleştirilen bu analizler doğrultusunda web sitesi için gerekli olan iyileştirmeleri ve düzenlemeleri yapmak web analitiğin sorumluluk alanına girmektedir.

Web analitik araştırmaları da bu doğrultuda birçok sorunun cevabını bulabilmek için gerçekleştirilir.

Web analitik araştırmaları aracılığıyla elde edilen verilerin analizi, kurum/kuruluşların çeşitli stratejiler belirlemesinde, belirlenen bu stratejiler doğrultusunda da gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin istenilen hedeflere ulaşmasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Web Analitik Terimleri

Web Analytics Association Derneği tarafından 2007 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada web analitik içerisinde kullanılan kavramların tanımlarına yer verilmiştir. Web analitik terimleri ile ilgili bilgilere sahip olmak, elde edilen verilerin okunup anlamlandırılması için daha doğrusu iyi bir analiz yapabilmek için ön koşuldur. Web analitik içerisinde en genel hâliyle üç tip metrik bulunmaktadır. Bunlar; sayılar, oranlar ve boyutların göstergeleridir. Bu metrikler üzerinden yapılan ölçümlemelerin ardından elde edilen raporlar, kurum/kuruluşların hedef kitleleri hakkında bilgileri, hedef kitlenin dijital ortamda gerçekleştirmiş oldukları davranış şekillerini sunmaktadır. Fakat elde edilen bu çıktıların dikkatli ve özenli bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Genel olarak üç metrik içerisinde kullanılan ve web analitik araçları ile ölçülebilen kavramların açıklamaları şunlardır:

Sayı: Web analitikte en çok kullanılan ölçüm birimidir. İçerisinde birçok ölçümleme yapabilecek unsurları barındırmaktadır. Sayı kategorisinde ölçümleme yapılabilecek unsurlar aşağıdakiler gibidir.

  • Sayfa Görüntüleme : Belirli bir zaman içerisinde görüntülenen sayfa sayısını ifade etmektedir.
  • Ziyaret: Bir ziyaretçinin kaç kere sayfa görüntülemesi yaptığını ifade etmektedir.
  • Özgün Ziyaretçi : Belirli bir zaman dilimi içerisinde sisteme giren her bir yeni kullanıcı sayısını göstermektedir.
  • Yeni Ziyaretçi: Raporlama periyodu içerisinde siteye ilk defa gelen ziyaretçi sayısının ifade eder.
  • Tekrar Eden Ziyaretçi: Raporlama periyodu içerisinde siteye iki ya da daha fazla kez ziyarette bulunmuş yeni kullanıcıların sayısını göstermektedir.
  • Geri Dönen Ziyaretçi : Raporlama süresi içerisinde yeni bir ziyaretçinin kaç kere İnternet sitesinden çıkıp tekrar bu siteye girdiğini göstermektedir.
  • Ziyaret Süresi: Bir ziyaretçinin site içerisinde ne kadar zaman geçirdiğinin göstergesidir.
  • Sıklık: Bir zaman dilimi içerisinde tek bir kullanıcının gerçekleştirmiş olduğu hareketlerin sayısal olarak ifadesidir.
  • Conversion Rate: Dönüşüm oranından bahsetmeden önce dönüşümün kendisini açıklamak daha doğru olacaktır.

Conversion: Ziyaretçilerin sitenin herhangi bir sayfasında gerçekleştirilmesi beklenen eylemlerden herhangi birini yapmasıdır.

Conversion Rate: Web sayfasına giren ve yapılması istenenleri gerçekleştiren ziyaretçilerin yüzdesini ifade etmektedir.

Dönüşüm Oranı Formülü: Toplam dönüşüm oranı / Toplam ziyaretçi sayısı.

Oran: Oran bir sayının diğer bir sayıya bölünmesi ile elde edilen değerdir. Web analitik aracılığıyla elde edilen bu tip oranlar, hedef kitlenin davranışları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

  • Tıklama Oranı: Tıklama oranı belirli bir linke tıklayan kullanıcıların bu linki görüntüleyen kullanıcılara oranını göstermektedir. Genellikle banner tarzı reklamların ölçümlerinde kullanılır.

Tıklama Ortanı Formülü: Tıklama sayısı / Görüntüleme sayısı

  • Hemen Çıkma Oranı: Bu metrik bir web sitesini ziyaret eden ziyaretçinin sadece bir sayfaya girdikten sonra web sitesinden ayrılma oranını göstermektedir.

Hemen Çıkma Oranı Formülü: İlk sayfa sonunda çıkış sayısı / Toplam ziyaret sayısı

  • Çıkma Oranı : Sayfayı terk eden kullanıcıların oranını ifade eder. Sitenin herhangi bir sayfasına gelen kullanıcıların yüzde kaçının siteden ayrıldığını gösterir. Bounce rate kavramı ile genellikle eş anlamlı olarak kullanılır. Fakat aralarında önemli bir fark bulunmaktadır. Bounce rate ziyaretçilerin sadece siteye giriş yaptıkları sayfalar için geçerli olurken abandonment rate sitedeki her sayfa için geçerlidir.
  • Kullanıcı Başına Ziyaret: Raporlama süresi içerisinde ziyaret sayısının yeni ziyaretçi sayısına oranının göstergesidir.

Kullanıcı Başına Ziyaretçi Oranı Formülü: Toplam ziyaret sayısı / Yeni ziyaretçi sayısı

Boyut: Boyut, veri kategorisi veya bileşenini ifade eder.

  • Sayfa: Web sitesi sayfasının niteliğini ve web sitesinde hangi tür teknoloji kullanıldığını gösterir.

Aynı zamanda sayfa içerisinde giriş, sonuç, çıkış ve web sayfasına gelen ziyaretçinin nereden geldiğini gösteren sayfalar yer almaktadır.

  • Olay: Belirli bir zaman dilimi içerisinde tarayıcı ya da sunucu tarafından tanımlanan kayıtlı olayların göstergesidir.

Yukarıda bahsi geçen kavramlardan ayrı olarak web analitik içerisinde önemli iki kavram daha bulunmaktadır. Bunlar Anahtar Performans Göstergeleri ve Trafik Kaynağıdır.

  • Anahtar Performans Göstergeleri : Belirlenen amaçlar doğrultusunda site performansını ölçmek için çeşitli anahtar performans göstergeleri kullanılır. Bu anahtar performans göstergeleri bir web sitesinden diğerine farklılıklar gösterebilir. Bunun nedeni her bir web sitesinin kendine özgü amaçlarının bulunmasıdır. İnsanların hangi kelime ve/veya kelime öbeklerini kullanarak arama yaptıklarının tespit edilmesi ve bu tespitler doğrultusunda kurum/kuruluşların İnternet sitelerini inşa etmeleri onların başarılarına doğrudan etki edecektir. Anahtar performans göstergeleri belirlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir.
    • Amaçların ne olacağı kesin olarak belirlenmelidir.
    • Web sitesinin ve web sitesinde yapılan işin iyi anlaşılması gerekir.
    • Hedeflerin net olarak belirlenmesi gerekir.
    • Anahtar performans göstergelerin ölçülebilir olması gerekir.
  • Trafik Kaynağı: Ziyaretçilerin siteye hangi kaynaklardan geldiğini göstermektedir. Başka bir ifadeyle trafik kaynağı ziyaretçilerin sosyal medya, arama motorları, e-mail ve benzeri araçlardan hangisi aracılığıyla web sitesine geldiklerini gösterir. Trafik kaynakları aynı zamanda hangi trafik kaynağının en yüksek trafiği getirdiğini öğrenerek, farklı trafik kaynaklarını karşılaştırmak için de kullanılır.
    • Doğrudan Trafik Kaynağı: Bir ziyaretçinin web sitesini hiçbir aracı kullanmadan ziyaret etmesine doğrudan trafik kaynağı denilir. Tarayıcının açılış sayfasının bir web sitesine ayarlı olması veya arama çubuğuna direk web sitesinin adının yazılması buna örnek olarak verilebilir.
    • Yönlendirici Trafik Kaynağı: Yönlendirici trafik kaynağı ise başka bir site aracılığıyla web sayfasının ziyaret edilmesidir. İnternet reklamları yoluyla bir web sitesini ziyaret etmek yönlendirici trafik kaynağına örnek olarak verilebilir.
    • Arama Motorları Trafik Kaynağı: Son olarak arama motorları trafik kaynağı ise arama motorları aracılığıyla herhangi bir web sitesinin ziyaret edilmesidir.

Web Analitik Araçları

Web analitik araçları web sitelerinin analizlerinin kolay ve hızlı bir yöntemle yapılmasına yardımcı olmaktadır.

Web analitik araçları ücretli ve/veya ücretsiz sürümleri ve birtakım farklı özellikleri ile piyasada mevcut hâlde bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta, hangi web analitik aracının kullanımının kullanıcı için daha uygun olacağıdır.

Google Analytics , arama motoru olan Google’ın kendi sunucularını da barındırdığı bir analiz aracıdır.

Google Analytics her site için ayrı ayrı izleme kodları üretir ve bu izleme kodları Google Analytics sayfası üzerinden elde edilir. Google Analytics’i ve diğer analitik araçları kullanmak için ilk olarak bir web analitik hesabı açmak gerekir. Açılan analitik hesabının ardından “yönetici” sekmesi ile hesap yönetimi yapılır. Yapmak istenilen analizler, filtreleme işlemleri gerçekleştirerek sınırlandırılabilir.

Google Analytics içerik, sosyal medya, mobil, dönüşüm ve reklam analizleri gibi analiz imkânları sağlamaktadır. Diğer analitik araçlarına benzer şekilde, genel olarak Google Analytics içerisinde zaman, trafik kaynakları, anahtar kelimeler gibi metrikler yer almaktadır. Ayrıca Google Analytics’in özel kampanyalar konfigürasyonu özelliği ile trafik kaynakları hakkında daha fazla bilgi elde edilebilir. Web sitesine yönlenen trafik için kaynak ve aracı bilgileri belirlenerek kampanya etkililikleri ölçülebilir ve kaynaklardan gelen performanslar görülebilir. Özel kampanya parametreleri ile etiketlenen kampanyalar raporlarda görüntülenerek ziyaretçilerin web sitesine ulaşmak için hangi URL’leri tıkladıkları tespit edilebilir.

İnternet üzerinden yapılan hemen her hareketin kaydı tutulmaktadır. Bu veriler de birçok amaç için kullanılmaktadır. Fakat verilerinin Google Analytics tarafından kullanılmasını istemeyen web sitesi ziyaretçileri “Google Analytics kapsamı dışında kalma eklentisi” ile bunu sağlayabilir. Geliştirilen bu eklentiyi indirip yükleyen kullanıcıların verilerinin Google Analytics tarafından kullanılması engellenmiş olunur.

Woopra web analitik aracı Java ile yazılmış ücretsiz bir web analitik aracıdır. Genel olarak Woopra’nın iki bölümü bulunmaktadır. Bunlarda biri veri analizine ve ön izlemesine yardımcı olan masaüstü uygulaması, diğeri de web sitesi istatistiklerinin kontrol edilebildiği web platformudur.

Woopra web analitik aracı bir web sitesine gelen ziyaretçilerin davranışları üzerine odaklanmaktadır. Görüntüleme paneli oldukça basit olan Woopra’nın müşterilerin sitedeki davranışlarını yorumlama özelliği dikkat çekmektedir. Woopra’da canlı sohbet özelliği ve kullanıcı tarafından tasarlanabilen ara yüz özelliği yer almaktadır.

Piwik Analytics , kişisel olarak kullanılabilen Piwik açık kaynak kodlu ve GPL lisanslı bir diğer web analitik aracıdır. Arayüzü özelleştirilebilen Piwik başkaları tarafından yazılan eklentileri kullanma imkânı sunmaktadır ve plug-in özellikleri ile genişletilebilir bir özelliği de bünyesinde bulundurmaktadır.

Diğer web analitik araçlarında olduğu gibi Piwik analitik aracında da ziyaretçilerin kullandıkları anahtar kelimelerin neler oldukları, kullanıcıların hangi bölgelerden oldukları, ziyaretçilerin web sitesinde geçirdikleri sürelerin ne kadar olduğu ve ziyaretçilerin davranışlarının neler olduğu gibi pek çok özellik bulunmaktadır.

Piwik web analitik aracı, kullanıcının kendi web analiz eklentilerini geliştirmesine yardımcı olmakta ve kullanıcının kendi sunucusu üzerine kurulabilmektedir.

Alexa , içeriği diğer analitik yazılımlarından daha basit olan web sitelerinin kıyaslanması temeli üzerine kurulmuş bir analitik aracıdır. Alexa, Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir ve amazon.com tarafından yönetilmektedir Alexa analitik aracını kullanarak rakip web sitelerine gelen ziyaretçilerin en fazla hangi anahtar kelimeleri kullanarak bu siteleri ziyaret ettiklerini öğrenmek mümkündür.

Alexa sıralamasını ve istatistiklerini “Alexa Toolbar” yüklü kullanıcılar tarafından elde eder. Bu doğrultuda Alexa’nın oluşturmuş olduğu sıralamalara dikkatle yaklaşmak ve bu sıralamaları doğruluğu kesin bir veri olarak algılamamak gerekmektedir.

Genel olarak Alexa’nın çalışma süreci bütün web sitelerindeki trafiklerle ilgili verilerin toplamasıyla başlar. Bu elde edilen veriler belirli kriterler doğrultusunda ele alınır ve web siteleri belirli bir sıralamaya sokulur.

Clicky “Bounce Rate” istatistikleri ve “real time” istatistiklerini kullanıcılara net bir şekilde vermesinden dolayı Google Analytics gibi web analitik yazılımlarına alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. Clicky web sitesinin ya da diğer İnternet platformlarının trafik akışına anında müdahale edilmesi ve analizlerin gerçekleştirilmesi için birtakım araçlar barındırmaktadır. Clicky analitik aracı, aynı zamanda mobil cihazlar tarafından kolay ve işlevsel bir şekilde kullanılmaktadır.

Ortalama olarak günlük 3000 sayıda görüntülemesi altında görüntülemeye sahip siteler için ücretsiz olurken 3000 görüntülemeden fazla görüntülemeye sahip web siteleri için belirli ücret ödenmektedir.

FireStats , PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş bir web analitik aracıdır. Basit ama işlevsel özelliklere sahip olan FireStats; Drupal, Joomla, WordPress ve birtakım diğer platformları desteklemenin yanında bu tarz platformlarda direkt kurulum imkânı da sağlanmaktadır.

SEO ’nun en temel amacı arama motorlarında üst sıralarda listelenmektir. İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEO kavramı, Türkçe Arama Motoru Optimizasyonu olarak karşımıza çıkar.

Arama motorları, siteleri belirli bir kalite yapısına göre analiz eder ve bu kalite süzgecine göre değerlendirme işleminden sonra siteleri bir sıraya sokar. SEO ise doğal yolla çok uzun zaman alan bu kalite eşiğini, çeşitli eylemler ile geçilmesini sağlar. Böylece de arama motoru listesinde üst sıraya çıkılmasına olanak tanır. Genel olarak SEO için sitelerin üst sıralara çıkması için yapılan site içi ve site dışı çalışmaların bütünüdür diyebiliriz.

SEO çalışmalarının aşamaları sırasıyla; araştırma aşaması, planlama ve strateji aşaması, uygulama aşaması ve izleme ve analiz aşamaları şeklinde gerçekleşir. İlk aşama olan araştırma aşamasında olayı netleştirebilmek için birtakım sorulardan yola çıkarak mevcut veriler bir araya getirilir. 2. Aşama olan planlama ve strateji aşamasında ise; içerik planlaması, link inşası, sosyal medya stratejileri, arama motoru stratejisi ve teknik planlama unsurları yer almaktadır. Her bir faktör ele alındıktan sonra artık site içi, site dışı SEO çalışmalarının yer aldığı uygulama aşamasına geçilir. Uygulama gerçekleştikten sonra ise izleme ve analiz aşaması gerçekleşir. Yapılan çalışmaları izlemek, elde edilen sonuçları analiz etmek, işe yarayan veya yaramayan yöntemleri belirlemek ve birçok önemli hususta doğru ve zamanında hamleler yapabilmek sadece izleme ve analiz ile mümkündür.

“searchengineland.com” SEO konusunda önemli çalışmaları bulunan ve başvurulması gereken bir web sitesidir.

Halkla İlişkilerde Web Analitik

Halkla ilişkiler araştırmasında kullanılmaya başlanan web analitik araçları teknolojinin sunmuş olduğu önemli bir yardımcıdır.

Web analitik araştırması, günümüz teknolojisinin bir sonucu olarak halkla ilişkiler çalışanları tarafından kullanılması adeta zorunluluk hâline gelmiş bir araştırma türüdür. Halkla ilişkiler departmanları bu araştırma yöntemini kendilerine adapte etmeleri için genel olarak üç ana nedenden bahsetmek mümkündür.

  • Web analitik araçları ile yapılan araştırmalar halkla ilişkiler çalışmalarını diğer pazarlama iletişimi çalışmaları ile karşılaştırma imkânı sunar. Web analitik ile analizi yapılan trafik kaynakları, dönüşüm oranları, kampanya takipleri ve benzeri diğer analitik metrikler, halkla ilişkiler çalışmalarının sonuçlarının takip edilmesini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu metrikler ve daha fazlası halkla ilişkiler çalışanlarına mevcut ve potansiyel hedef kitleleri oldukça önemli veriler sunmaktadır.
  • Web analitik araştırmaları sosyal medyada ve/veya geleneksel medyada hangi yayın kanalını kullanmanın hedeflenen amaçlara ulaşılmasında daha yararlı olacağını gösterebilme imkanı sunması bakımından ampirik kanıtlara dayanan stratejiler için bilgi sağlayıcı bir rol üstlenir.
  • Web analitik araştırmaları halkla ilişkiler ölçümlemeleri için daha az maliyetli ve daha kolay bir yöntem olabilmektedir. Bu doğrultuda da genel olarak halkla ilişkiler kampanyası ölçümleme yöntemlerine alternatif olarak görülmektedir.

Genel olarak halkla ilişkilerde web analitik araştırmasının çıkış noktası; kurum/kuruluşların hedeflerinin ya da amaçlarının neler olduğunun kesin olarak belirlenmesi ve bu amaçlar çerçevesinde elde edilen verilerin halkla ilişkiler faaliyetleri sürecinde kullanılmasıdır. Halkla ilişkiler departmanı için bu hedef; kurum dışına yönelik tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, mevcut ve potansiyel müşterilere, medyaya, rakiplere, paydaşlara ve benzerlerine ilişkin bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin halkla ilişkiler amaçları çerçevesinde kullanılması olabilir. Belirlenecek olan hedefler kurum/kuruluşlar için kritik öneme sahiptir ve kurum/kuruluşların bu hedefleri dikkatli ve özenli bir şekilde belirlemeleri gerekmektedir. Belirlenen hedefler ve elde edilen veriler doğrultusunda da, faaliyetler stratejik bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Halkla ilişkiler departmanlarında web analitik araştırmalarının kullanımı;

  • Verilerin hem niteliği hem de nicel gibi özelliklerinden faydalanarak,
  • Müşteri anketleri gibi uygulamalarla veriler elde ederek,
  • Rakiplere ait veriler yardımıyla onların online performanslarını görmeyi sağlayarak,
  • Müşterilerin, takipçilerin, hedef kitlenin niyetini ve dönüşüme giderken nasıl yoldan geçtiklerini gözler önüne koyarak ve daha birçok yararlı bilgileri elde ederek bir kurum/kuruluşun halkla ilişkiler amaçlarına ulaşmasına önemli katkıda bulunmaktadır.

Web analitik araştırmaları halkla ilişkiler departmanları tarafından merak edilen ve bu departmanlar tarafından öğrenilmeye çalışılan birçok sorunun cevabını sunmaktadır. Veriler şeklinde elde edilen bu cevapların doğru bir şekilde yorumlanması ile çok önemli analiz sonuçları elde edilecektir.

Web analitiği araştırmaları; ziyaretçi profili, ziyaret sayısı, ziyaret nedeni, farklı sayfa görüntüleme sayısı, sitede geçirilen süre, geçirilen süre içerisinde yapılan işlemler, ziyaretçi tutum ve davranışları, ziyaretçilerin ilgilendikleri öğeler ve site hızı gibi çıktılarla web sitesinin verimliliğine odaklanarak, gerekli olan iyileştirmelerle halkla ilişkiler çalışmasının İnternet üzerinden etkisini güçlendirerek bu çalışmaların daha başarılı olmasına ve etkililik düzeyinin artmasına yardımcı olmaktadır.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v