Havacılığa Giriş Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Havayolu İşletmeleri
Dünyanın sabit kanatlı hava aracı (uçak) ile yolcu taşımacılığı yapan ilk havayolu işletmesi ne zaman kurulmuştur ve adı nedir?
Dünyanın sabit kanatlı hava aracı (uçak) ile yolcu taşımacılığı yapan ilk havayolu işletmesi St. PetersburgTampa Airboat Linedır. Deniz uçakları ile taşımacılık yapan ve 1913 yılında kurulmuş olan şirket ilk tarifeli seferini 1 Ocak 1914’te gerçekleştirdi.
Hâlen faal olan dünyanın en eski havayolu işletmesi ne zaman kurulmuştur ve adı nedir?
Hâlen faal olan dünyanın en eski havayolu işletmesi 7 Ekim 1919da kurulmuş olan KLM (Hollanda Kraliyet Havayolları) dir. KLM, 2004 yılında Air France ile birleşerek Air France-KLM holdingini oluşturmasına rağmen KLM adıyla operasyonlarını sürdürmektedir.
Türkiye’nin en eski havayolu şirketi ne zaman kurulmuştur ve adı nedir?
Türkiye’nin en eski havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları 20 Mayıs 1933 tarihinde Milli Bakanlığına bağlı olarak “Hava Yolları Devlet İşletmesi” adı altında kuruldu.
Türkiye’de işletme ruhsatı vermeye yetkili olan otorite hangisidir?
Türkiye’de işletme ruhsatı vermeye yetkili olan otorite makam Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüdür.
Ücretli yolcu ne demektir?
Havayolu işletmesinin ücret karşılığında taşıdığı yolcudur. Ücretli yolcu sayısı işletmenin belli bir zaman aralığında karşılığında ücret alarak taşıdığı yolcu sayısını ifade eden önemli bir işletme performansı göstergesidir.
Dünyanın ilk ticari havayolu işletmesi ne zaman kurulmuştur ve adı nedir?
Dünyanın ilk ticari havayolu işletmesi 16 Kasım 1909’da kurulmuş olan DELAG (Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft)’tır. İşletmenin adının Türkçe çevirisi “Alman Hava Gemisi Seyahat Şirketi” şeklindedir.
Ücretli yolcu-kilometre ne demektir?
Ücretli olarak seyahat eden yolcuların uçtukları mesafeler ile çarpımından elde edilen değerdir.
Kargo doluluk oranı nasıl hesaplanır?
Kargo doluluk oranı ücretli kargo ton-km’nin, arz edilen kargo ton-km’ye oranıdır.
2012 yılında hava yoluyla kaç ton yük taşınmıştır?
2012 yılında havayoluyla taşınan yükün ağırlığı 50 milyon tondur.
Geleneksel havayolları hangi tür kabin hizmetleri sunmaktadır?
Geleneksel havayolları hem iç hatlarda hem de uluslararası hatlarda aynı uçakta en azından; • Business ve • Ekonomi olmak üzere iki farklı kabin hizmetini bir arada sunarlar. Bazıları özellikle uluslararası uçuşlarda aynı uçakta; • First, • Business, • Ekonomi+ ve • Ekonomi olmak üzere dört farklı kabin hizmetini bir arada sunmaktadırlar. First ve Business sınıftaki yolculara havaalanlarında ayrıcalıklı hizmetler sunabilmek için ayrı özel bekleme mekanları, giriş ve çıkış kapıları, check-in kontuarları, uçağa erişim imkânları kullanırlar.
Türk Hava Yolları hangi işbirliği örgütüne üyedir?
Türkiye'den Türk Hava Yolları Star Alliance üyesidir.
ICAO’ya göre kaç çeşit ticari hava taşıma işletmesi vardır?
ICAO ticari hava taşımacılığı hizmeti veren hava taksi ve ticari iş uçağı işletmecileri gibi küçük ölçekli işletmeleri de ticari hava taşıma işletmecisi kapsamında değerlendirmektedir.
Türkiye’nin Ticari Hava Taşıma İşletmeleri yönetmeliğine göre kaç çeşit hava taşıma işletmesi vardır?
Türkiye’nin Ticari Hava Taşıma İşletmeleri yönetmeliği ticari hava taşıma işletmelerini; • Havayolu ve • Hava taksi olarak iki ana kategoriye ayırmaktadır.
Düşük maliyetli havayolu işletmeleri hangi tür kabin hizmetleri sunmaktadır?
Cevap: Uçaklarında tek bir servis sınıfı bulunur. Böylelikle farklı servis sınıflarındaki yolculara farklı hizmetler sunmanın maliyetlerinden kaçınmış olurlar. Ayrıca, bu nedenle uçaklarında azami sayıda koltuk kapasitesi arz etmiş olurlar. First veya business sınıflarda koltuk aralıkları, ekonomi sınıfa göre daha geniş olmak zorunda olduğundan, bu sınıflarda hizmet verilmesi hâlinde aynı hacme sahip bir uçak gövdesinde daha az sayıda koltuk bulundurulabilmektedir. Dolayısıyla düşük maliyetli havayollarının uçaklarında sadece ekonomi sınıfı koltuk düzenlemesi vardır.
Hava araçlarının ticari amaçlı kullanımı ile her yıl ne kadar insan seyahat etmektedir?
Ticari amaçlı kullanım dünyada her yıl 3 milyardan fazla insanın havayoluyla seyahatini sağlamaktadır.
ICAO hava taksi uçuşlarının tanımı nasıldır?
ICAO hava taksi uçuşlarını müşterinin talebi üzerine ücret karşılığında, herhangi bir tarifeye bağlı kalmaksızın, müşterinin istediği anda yolcu, yük veya postanın taşınması için genellikle helikopterler de dahil olmak üzere küçük uçaklar (tipik olarak 30 koltuğu geçmeyen) ile yapılan uçuşlar olarak tanımlamaktadır.
İşletme ruhsatına havacılık sektöründe ne ad verilir?
İşletme ruhsatına havacılık sektöründe AOC adı verilir. AOC, İngilizce “Air Operator Certificate” deyiminin baş harflerinden meydana gelir ve Türkçe anlamı hava işletmecisi sertifikasıdır.
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı hava taşımacılığını nasıl tanımlamaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (International Civil Aviation Organization, ICAO) ücret veya kira karşılığında yolcu, yük veya posta taşınması için yapılan hava aracı operasyonunu ticari hava taşımacılığı; bu faaliyeti yapanları da ticari hava taşıma işletmecisi olarak tanımlamaktadır.
Türkiye’de Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)’ya göre hava taksi işletmesi nasıl tanımlanmaktadır?
Türkiye’de Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A) en fazla on dokuz koltuk kapasitesine sahip uçaklar ile ticari hava taşımacılığı yapan işletmeleri hava taksi işletmesi olarak tanımlamaktadır. Aynı yönetmelik işletmenin helikopterleri için koltuk sayısı sınırı getirmemektedir.
Carter havayolu işletmeleri hangi tür kabin hizmetleri sunmaktadır?
Charter havayolu işletmelerinin uçaklarında tek bir servis sınıfı olduğundan, kabin ekibi sayısını havacılık kurallarının imkân tanıdığı en az sayıda tutarlar.
Türkiye’de sadece kargo taşımacılığı yapan şirketler hangileridir?
Türkiye’de ACT, MNG ve ULS Havayolları sadecekargo taşımacılığı yapmaktadır.
Türkiye’nin ilk özel havayolu şirketi ne zaman kim tarafından kuruldu?
Türkiye’nin ilk özel havayolu Türk havacılığına büyük hizmetler vermiş olan Vecihi Hürkuş tarafından 1954 yılında kurulmuştur.
İş uçağını herhangi bir şekilde ücret karşılığında başkalarını taşımak için değil de sadece kendinin veya personelinin taşınması için kullanan işletmeler hangi tür işletmeler olarak değerlendirilir?
İş uçağını herhangi bir şekilde ücret karşılığında başkalarını taşımak için değil de sadece kendinin veya personelinin taşınması için kullanan işletmeler hava taksi olarak değil de genel havacılık kapsamında değerlendirilmektedir.
Bölgesel havayolu işletmelerinin işletme yapısı nasıldır?
Bölgesel havayolları yolcu potansiyeli düşük küçük yerleşimlerle büyük merkezler veya yeterli talep olduğunda diğer küçük yerleşimler arasında hava taşımacılığı hizmeti verirler. Genellikle geleneksel ve düşük maliyetli havayollarının filolarında bulunanlardan daha düşük yolcu kapasiteli (100 koltuktan az) uçakları kullanırlar. Çoğu zaman da adlandırılmalarından da anlaşılacağı üzere ulaşım ağlarını ülkenin belli bir bölgesinde oluşturmuş olan havayolu işletmeleridir. Bağımsız olarak faaliyet gösterenleri olduğu gibi büyük çoğunlukla anlaşmalı olarak geleneksel havayolları adına çalışırlar ve onlara küçük merkezlerden küresel ağın uzak noktalarına erişecek yolcuları taşırlar.
Tarifeli hava servisi (tarifeli sefer)ne demektir?
Yayımlanmış bir zaman tablosuna göre belli ve düzenli aralıklarla sistematik olarak gerçekleştirilen ve herkesin faydalanabileceği uçuşlardır.
Dolaylı işletme giderleri nelerdir?
Dolaylı işletme giderleri ise uçuş yapılan noktalardaki istasyonların işletilmesi için yapılan istasyon giderleri, yolcu hizmetleri giderleri, bilet satış ve pazarlama giderleri ile genel ve idari giderlerden meydana gelir.
Arz edilen koltuk-kilometre ne demektir?
Havayolu işletmesi tarafından ücretli yolcu taşımak üzere arz edilen koltuk sayısı ile bu koltuk sayısının uçurulduğu mesafenin çarpımına eşit olan yapılan iş değeridir.
Check-in ne demektir?
Check-in yolcuların havaalanlarında uçağa biniş için yapmaları gereken ilk işlemdir.
Türkiyede Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A) hava taşımacığını nasıl tanımlamaktadır?
Türkiyede Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A) ise ticari hava taşımacılığını sivil hava araçları ile ücret karşılığı yapılan yolcu ve yük veya sadece yük taşımacılığı şeklinde ifade etmektedir.
İşletme ruhsatında işletme ile ilgili hangi bilgiler yer alır?
İşletme ruhsatında işletmenin sivil havacılık kuralları gereği organizasyon yapısında bulunması gereken üst düzey yöneticilerinin isimleri; işletme için izin verilen yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı gibi operasyon tipleri; uçak tipleri; faaliyetin gerçekleştirileceği bölgenin koordinatları; şirketin filosunda bulunan uçakların listesi ve şirkete izin verilen özel yetkiler yazılıdır.
Türkiye’de Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’ne (SHY-6A) göre havayolu bünyesinde kurulması zorunlu olan birimler nelerdir?
Türkiye’de 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne dayalı olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce çıkarılmış olan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’ne (SHY-6A) göre bir havayolu işletmesinde bir sorumlu müdür ve buna doğrudan bağlı olmak üzere uçuş işletme, yer işletme, bakım, uçuş eğitim, güvenlik, kalite ve emniyet sistemi birimlerinin kurulması ve bu birimlerde görevli yöneticilerin bulunması zorunludur.
Tarifesiz hava servisi (tarifesizi sefer)ne demektir?
Tarifeli hava servisleri dışında kalan ticari hava taşımacılığı hizmetidir.
Geleneksel havayolu işletmeleri ne tür seferler yapmaktadır?
Geleneksel havayolu işletmeleri tarifeli seferler yaparlar. Ancak nadiren de olsa talep hâlinde ve müsait uçaklarının bulunması durumunda charter havayolları gibi tarifesiz sefer yaptıkları da olur.
Havayolu işletmeciliğinde kullanılan "Arz Edilen Koltuk–Kilometre" kavramı ne anlama gelmektedir?
Arz Edilen Koltuk–Kilometre, havayolu işletmesi tarafından ücretli yolcu taşımak üzere arz edilen koltuk sayısı ile bu koltuk sayısının uçurulduğu mesafenin çarpımına eşit olan yapılan iş değeridir. Örneğin işletmenin 180 yolcu koltuğu kapasitesine sahip olan bir uçağı, aralarında 2000 kilometre (km) mesafe olan iki uçuş noktası arasında bir uçuş yaptığında 180 x 2000 = 360000 koltuk-km arz edilmiş olur. Burada esas alınan mesafe iki uçuş noktası arasındaki en kısa mesafe olan en büyük daire yayı mesafesidir. İşletmenin belirli bir zaman diliminde tüm uçuş noktaları arasında arz etmiş olduğu koltuk-km’lerin toplamı ise o zaman dilimindeki arz edilen koltuk-km’sini gösterir.
Ücretli kargo ton-kilometre nasıl hesaplanır?
Ücretli olarak taşınan kargo kütlesinin, uçurulduğu mesafe ile çarpımından elde edilen değerdir.
Check-in sırasında yapılan işlemler nelerdir?
Check-in işleminde yolcu uçağın bagajında taşınmasını istediği ve boyutları nedeniyle bagajda taşınması zorunlu olan valiz veya eşyalarını havayolunun yer hizmet görevlisine teslim eder. Yer hizmet görevlisinden de uçakta oturacağı yer numarasını, uçağın yolcu almaya başlayacağı saati ve biniş kapı numarasını gösteren biniş kartını alır.
Yolcu doluluk oranı ne demektir?
Yolcu doluluk oranı ücretli yolcu-km’nin, arz edilen koltuk-km’ye oranıdır.
Geleneksel havayolu işletmelerinin “bayrak taşıyıcı havayolu” olarak adlandırılmalarının nedeni nedir?
Geleneksel havayolu işletmelerinin büyük bölümünün, Amerika Birleşik Devletleri hariç, ilk kuruluşlarının tescil edilmiş oldukları ülkelerin devletleri tarafından gerçekleştirildiği, dolayısıyla kökenlerinde devlet işletmesi oldukları görülür. Hâlen hisselerinin büyük bölümünün tescil edildikleri devlete ait olduğu çok sayıda geleneksel havayolu işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerin sahipleri veya büyük hissedarları devletler olduklarından, özellikle uluslararası operasyonlarında pek çok ayrıcalık ve öncelik elde etmişlerdir. Bu nedenle çoğu geçmişte “bayrak taşıyıcı havayolu” olarak adlandırılmışlardır.
Ücretli ton-kilometre nasıl hesaplanır?
Havayolu işletmesi tarafından ücretli olarak taşınan bagajı dâhil, yolcu kütlesi ve kargo kütlesinin ton cinsinden toplamının, bunların uçurulduğu mesafeyle çarpımına eşit olan değerdir.
Konma sayısı ne demektir?
Her uçuş bir kalkış ve bir inişten meydana gelir. İnişlere konma adı da verilir. Konma sayısı uçuş sayısına eşit olacağından, uçuş sayısını göstermek üzere konma sayısı değeri kullanılır. Bazı havayolu işletmeleri ise konma sayısı yerine uçuş sayısı deyimini kullanırlar.
Genel doluluk oranı nasıl hesaplanır?
Bazen sadece doluluk oranı olarak da adlandırılan genel doluluk oranı ücretli ton-km’nin, arz edilen ton-km’ye oranıdır.
Koltuk aralığı neyi ifade eder?
Koltuk aralığı uçak kabininde bir koltuktaki belli bir nokta ile hemen önünde bulunan koltuktaki aynı nokta arasındaki mesafeyi gösterir.
Düşük maliyetli havayolu işletmeleri ne tür seferler yaparlar?
Düşük maliyetli havayolu işletmeleri tarifeli seferler yaparlar. Ancak nadiren de olsa talep hâlinde ve müsait uçaklarının bulunması durumunda charter havayolları gibi tarifesiz sefer yaptıkları da olur.
Havayollarının işletme giderleri kaça ayrılmaktadır?
ICAO tarafından bir gruplandırma yapılmasa da sektörün günlük uygulamalarında işletme giderleri, • Doğrudan (direkt) işletme giderleri ve • Dolaylı işletme giderleri, olarak ayrıca iki gruba ayrılmaktadır.
Havayolu işletmelerini taşıdıkları yükün türüne göre kaç gruba ayrılır?
Havayolu işletmelerini taşıdıkları yükün türüne göre de üç ana gruba ayırmak mümkündür: • Sadece yolcu taşımacılığı yapanlar, • Sadece yük taşımacılığı yapanlar, • Hem yolcu hem yük taşımacılığı yapanlar.
. ICAO’nun İstatistik Programı havayollarının giderlerini kaça ayırmaktadır?
ICAO’nun İstatistik Programı havayollarının giderlerini; • İşletme giderleri ve • İşletme dışı giderler olarak iki gruba ayırmaktadır.
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (International Civil Aviation Organization, ICAO) ticari hava taşımacılığını nasıl tanımlamaktadır?
Ticari Hava Taşıma İşletmesi Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (International Civil Aviation Organization, ICAO) ücret veya kira karşılığında yolcu, yük veya posta taşınması için yapılan hava aracı operasyonunu ticari hava taşımacılığı; bu faaliyeti yapanları da ticari hava taşıma işletmecisi olarak tanımlamaktadır.
Geleneksel havayollarının filolarında genel olarak aç tip uçak bulunur?
Geleneksel havayolları çok çeşitli mesafelerdeki ve yolcu ve yük kapasitelerindeki hatlarda hizmet verdiklerinden, çok farklı uçak tiplerinden oluşan karma filo yapıları vardır.
Havayolu işletmeciliği kavramlarından biri olan "Ücretli Yolcu–Kilometre" ne anlama gelmektedir?
Havayolu işletmeciliğinde Ücretli Yolcu–Kilometre, ücretli olarak seyahat eden yolcuların uçtukları mesafeler ile çarpımından elde edilen değerdir. Örneğin ücretli bir yolcu 2000 kilometrelik mesafeye uçmuş ise bu yolcunun koltuk-km’si 1 x 2000 = 2000 koltuk-km’dir. İşletmenin 180 yolcu koltuğu kapasitesine sahip olan bir uçağında 150 ücretli yolcu bulunuyor ve bu uçak aralarında 2000 kilometre mesafe olan iki uçuş noktası arasında sefer yapıyorsa bu uçuştaki ücretli yolcu-km 150 x 2000 = 300000 olur. İşletmenin belirli bir zaman diliminde tüm uçuş noktaları arasındaki ücretli koltuk-km’lerinin toplamı ise o zaman dilimindeki ücretli koltuk-km’sini gösterir.
Düşük maliyetli havayollarının filoları genelde kaç tip uçaktan oluşur?
Düşük maliyetli havayollarının filoları tek bir veya en fazla iki uçak modelinden oluşur. İki uçak modelinin kullanımı ise daha ziyade temelde aynı olan bir uçağın iki farklı kapasitedeki modellerinin kullanımı şeklindedir. Bu durumda uçaklarının mürettebat ve bakım giderleri düşer.
Havayolu İşletmelerinin İş Modeline göre nasıl sınıflandırılmaktadır?
Havayolu işletmelerini uyguladıkları iş modeli bakımından beş ana grupta incelemek mümkündür. Bunlar:
- Geleneksel havayolu işletmeleri,
- Düşük maliyetli havayolu işletmeleri
- Charter havayolu işletmeleri,
- Bölgesel havayolu işletmeleri,
- Sadece kargo taşıyan havayolu işletmeleridir.
Türkiyede ilk bölgesel havayolu işletmesi ne zaman kurulmuştur?
Türkiyede ilk bölgesel havayolu işletme denemesi 1977 yılında Bursa’da kurulmuş olan Bursa Hava Yolları, 18 yolcu taşıyabilen Casa 212-100 türboprop uçaklarıyla Bursa-İstanbul arasında tarifeli seferler yapıyordu.
Blok saat ne demektir?
Havayolu filosundaki bir uçağın gidiş kapısından hareketinden, varış kapısına ulaşıncaya kadar geçen süredir. Uçak kalkış havaalanında yolcu ve/veya yükünü alıp, kapılarını kapatıp, motorlarını çalıştırıp tekerlerinin dönmesiyle yerdeki ilk hareketine başladığında blok saat başlamış olur. Bu ilk hareketten itibaren, kalkış için pist başına gidinceye kadar geçen, kalkış ve uçuşta geçen, iniş ve inişten sonra park yerine varıncaya kadar geçen sürelerin tamamı blok saati meydana getirir.
Uçak kullanımı nasıl hesaplanır?
Havayolu filosundaki bir uçağın uçuşa verildiği bir gündeki toplam blok saatidir. Filosunda çok sayıda uçağı bulunan bir havayolunun uçak kullanımı ortalama blok saat olarak hesaplanır.
. Bir havayolu işletmesinde ticari işletme gereği olması gereken başlıca birimler nelerdir?
Müşterinin bulunması reklam ve tanıtım faaliyetleriyle olur. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için halkla ilişkiler gibi bir birim gerekir. Müşterilere biletin satılması, rezervasyonların kaydı gibi faaliyetler ise satış faaliyetlerini yürüten bir birim tarafından gerçekleştirilir. Aynı birim havayolunun biletlerini satan acentelerle ilişkileri de yürütebilir. Havayolları çok büyük bütçeleri yönettiklerinden, işletmede paranın yönetiminden sorumlu olan bir mali işler veya finansman birimine de ihtiyaç vardır. Bu birim aynı zamanda işletmenin muhasebesinden de sorumlu olabilir. Bir havayolu işletmesinde uçuş ekiplerinden başlayarak en alt düzeyde faaliyetleri gören destek personeline kadar çok sayıda personel çalışır. Bu da işletmede bir insan kaynakları biriminin bulunmasını zorunlu kılar. Bazı havayolları kargo (yük) taşımacılığı da yapıyorlarsa şirket politikaları ve iş hacminin büyüklüğü nedeniyle kargo hizmetleri ve buna dair satış ve pazarlama için ayrı bir kargo birimi kurarlar.
Havayolu işletmelerinin gelirleri nelerden oluşmaktadır?
Havayolu İşletmelerinin Gelirleri Ana amacı yolcu, yük ya da her ikisini de taşıyarak ticari kazanç sağlamak olan havayollarının en önemli gelir kaynağı yolcu ve/veya yük taşıma bedelleridir. Yolcu bileti ve/veya konşimento (yük için) satışlardan elden edilen hasılata trafik geliri de denir. Havayollarında yolcu uçaklarında, yolcunun bagajı dışında taşınan kargo önemli bir hasılat kalemi oluşturmaktadır. Örneğin, Türk Havayollarının 2013 ve 2014 yılı mali tablolarına göre bu şekilde taşınan kargodan elde edilen hasılat trafik gelirlerinin %5’ini oluşturmaktadır. Fazla bagaj ücreti, uçaklarda gümrüksüz satış özellikle düşük maliyetli havayollarında, yolcunun uçağın bagajında taşınan eşyasından alınan ücretler, ikram ücretleri, ayrıcalıklı servis ücretleri yan gelirler olmaktadır. Havayolları başka havayollarına verdikleri yer hizmetleri, uçak bakım hizmeti gibi faaliyetlerden de gelir elde ederler. Filodaki ihtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü doldurmuş uçakların, yedek parçalarının satışı da diğer bir gelir kaynağıdır. Uçaklarda bulunan kabin eğlence sistemlerinde gösterilen reklamlar ve havayolunun yolculara ücretsiz olarak dağıttığı dergide yer alan reklamlar ise bir başka gelir kaynağını meydana getirir. Havayollarının faiz ve kira gibi diğer gelirleri de bulunur.
. Dünyada kaç tane büyük havayolu iş birliği örgütü bulunmaktadır?
Dünyada üç büyük havayolu iş birliği örgütü bulunmaktadır. Belli başlı geleneksel havayolları bu işbirliklerinin üyeleridirler. Bunlardan; • Star Alliance’a 28, • Skyteam’e 20 ve • Oneworld'e 15 geleneksel havayolu üyedir.
ICAO’nun sınıflandırmasına göre işletme giderleri hangi başlıklar altında toplanmaktadır?
ICAO’nun sınıflandırmasına göre işletme giderleri uçuş operasyonundan kaynaklanan giderler, uçuş ekipmanının bakım ve onarım giderleri, amortizman giderleri, kullanıcı ücretleri, istasyon giderleri, yolcu hizmet giderleri; biletleme, satış ve pazarlama giderleri; genel ve idari giderler, diğer işletme giderleri başlıkları altında toplanmaktadır.
Geleneksel havayolu işletmelerinin yapısı nasıldır?
Geleneksel havayolu işletmeleri belli bir olgunluğa erişmiş, pazardaki her türlü yolcuya hitap etmeyi amaçlayan, çok sayıda ve çok çeşitli tipte uçaktan oluşan filo yapısına sahip hem iç hat hem dış hat seferlerinden oluşan geniş bir global işletme ağı olan, çok sayıda personel istihdam eden, mali açıdan büyük bütçelerle çalışan havayolu işletmeleridir.
Uçuş operasyon giderleri nelerdir?
Uçuş ekibi maaş ve diğer, hava araçları yakıt ve yağ, uçuş ekipmanı sigorta ve uçuş ekipmanı kiralama giderleri ile uçuşla ilgili olabilecek diğer giderler uçuş operasyon giderleridir.
Düşük maliyetli havayollarının işletme yapısı nasıldır?
Düşük maliyetli havayolları sadece yolcunun daha düşük fiyatlarla taşınmasına odaklanarak, yolcuya yönelik daha kısıtlı hizmetler ve daha düşük konfor sunan işletmelerdir.
Yolcu hizmetleri giderleri nelerdir?
Kabin ekibinin maaş ve diğer giderleri, ikram, bagaj operasyonları gibi yolcuya yönelik hizmetlerden kaynaklanan giderler yolcu hizmetleri giderleridir.
Sadece kargo taşıyan havayollarının işletme yapısı nasıldır?
Sadece kargo taşıyan havayolları da diğer havayolları modellerinde olduğu gibi tarifeli ve tarifesiz seferler yaparlar. Bazıları ise sadece çok özel türde yüklerin (yarış atları, yarış otomobilleri, karadan ulaştırılması mümkün olmayan ağır lokomotif, trafo, endüstri tesisi parçaları gibi) taşınmasında ihtisaslaştıklarından ve uçakları bunların taşınmasına özel niteliklerde olduğundan, bunlar tarifesiz seferler yaparlar.
Havayolu işletmeciliği iş modellerinden "Geleneksel havayolu işletmeleri" modeli nasıl açıklanmaktadır?
Geleneksel havayolu işletmeleri adından da anlaşılacağı üzere belli bir olgunluğa erişmiş, pazardaki her türlü yolcuya hitap etmeyi amaçlayan, çok sayıda ve çok çeşitli tipte uçaktan oluşan filo yapısına sahip hem iç hat hem dış hat seferlerinden oluşan geniş bir global işletme ağı olan, çok sayıda personel istihdam eden, mali açıdan büyük bütçelerle çalışan havayolu işletmeleridir. Geleneksel havayolu işletmeleri tarifeli seferler yaparlar. Ancak nadiren de olsa talep hâlinde ve müsait uçaklarının bulunması durumunda charter havayolları gibi tarifesiz sefer yaptıkları da olur. Geleneksel havayolu işletmelerinin büyük bölümünün, Amerika Birleşik Devletleri hariç, ilk kuruluşlarının tescil edilmiş oldukları ülkelerin devletleri tarafından gerçekleştirildiği, dolayısıyla kökenlerinde devlet işletmesi oldukları görülür. Hâlen hisselerinin büyük bölümünün tescil edildikleri devlete ait olduğu çok sayıda geleneksel havayolu işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerin sahipleri veya büyük hissedarları devletler olduklarından, özellikle uluslararası operasyonlarında pek çok ayrıcalık ve öncelik elde etmişlerdir. Bu nedenle çoğu geçmişte “bayrak taşıyıcı havayolu” olarak adlandırılmışlardır.
Havayolu işletmelerinin ana gelir kaynakları nelerdir?
İşletmelerin ana gelir kaynakları şunlardır: • Ana amacı yolcu, yük ya da her ikisini de taşıyarak ticari kazanç sağlamak olan Havayolu İşletmeleri 5 havayollarının en önemli gelir kaynağı yolcu ve/veya yük taşıma bedelleridir. • Havayollarında yolcu uçaklarında, yolcunun bagajı dışında taşınan kargo önemli bir hasılat kalemi oluşturmaktadır. • Fazla bagaj ücreti, uçaklarda gümrüksüz satış özellikle düşük maliyetli havayollarında, yolcunun uçağın bagajında taşınan eşyasından alınan ücretler, ikram ücretleri, ayrıcalıklı servis ücretleri yan gelirler olmaktadır. • Havayolları başka havayollarına verdikleri yer hizmetleri, uçak bakım hizmeti gibi faaliyetlerden de gelir elde ederler. • Filodaki ihtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü doldurmuş uçakların, yedek parçalarının satışı da diğer bir gelir kaynağıdır. • Uçaklarda bulunan kabin eğlence sistemlerinde gösterilen reklamlar ve havayolunun yolculara ücretsiz olarak dağıttığı dergide yer alan reklamlar ise bir başka gelir kaynağını meydana getirir. • Havayollarının faiz ve kira gibi diğer gelirleri de bulunur.
Türkiye’de 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne göre bir havayolu işletmesinde olması gereken bölümler nelerdir?
Türkiye’de 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne dayalı olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce çıkarılmış olan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’ne (SHY-6A) göre bir havayolu işletmesinde bir sorumlu müdür ve buna doğrudan bağlı olmak üzere uçuş işletme, yer işletme, bakım, uçuş eğitim, güvenlik, kalite ve emniyet sistemi yöneticilerinin bulunması zorunludur.
Hava taşımacılığı yapacak olan havayolu işletmelerinin Ticari hava taşıma işletmeciliği işletme ruhsatı'nı almaları neden zorunludur?
Dünyanın hangi devletinde olursa olsun ticari hava taşıma işletmeciliği yapacaklar ticaret siciline kayıtlı oldukları devletin sivil havacılık otoritesinden işletme ruhsatı almak zorundadırlar. Türkiye’de işletme ruhsatı vermeye yetkili olan otorite makam Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüdür. İşletme ruhsatına havacılık sektöründe AOC adı verilir. AOC, İngilizce “Air Operator Certificate” deyiminin baş harflerinden meydana gelir ve Türkçe anlamı hava işletmecisi sertifikasıdır.
Havayolu işletmeciliği iş modellerinden "Düşük maliyetli havayolu işletmeleri" modeli nasıl açıklanmaktadır?
Düşük maliyetli havayolları sadece yolcunun daha düşük fiyatlarla taşınmasına odaklanarak, yolcuya yönelik daha kısıtlı hizmetler ve daha düşük konfor sunan işletmelerdir. Düşük maliyetli havayolu işletmeleri tarifeli seferler yaparlar. Ancak nadiren de olsa talep hâlinde ve müsait uçaklarının bulunması durumunda charter havayolları gibi tarifesiz sefer yaptıkları da olur. Düşük maliyetli havayolları yolcularını genellikle noktadan, noktaya taşırlar. Tarifelerini planlarken yolcuların başka hatlardaki uçuşlara transferi gibi durumları göz ardı ederler. Dolayısıyla transfer hizmetleriyle uğraşmazlar. Uçuşlarını kısa veya uçuş süresi üç saat civarını geçmeyen orta mesafeli hatlarda gerçekleştirirler. Uçuşlarında olabildiğince bölgesel veya ikincil havaalanlarını kullanırlar.
Havayollarının işletme dışı giderleri nelerdir?
İşletme dışı giderler faiz ödemeleri, kur farklarından kaynaklanan giderler gibi işletmenin faaliyetlerinden kaynaklanmayan giderlerdir.
Havayolu işletmeciliği iş modellerinden "Charter havayolu işletmeleri" modeli nasıl açıklanmaktadır?
Charter havayolu işletmeleri, yolculara doğrudan doğruya birer birer bilet satmak yerine, uçaklarındaki koltuk kapasitesinin büyük bir bölümünü veya tamamını tur operatörlerine veya turizm acentelerine satarlar. Bu nedenle biletleme, satış ve promosyon gibi harcamaları yoktur. Bu şekilde blok satışlar nedeniyle yolcu doluluk oranları yüksektir. Charter havayolları tur operatörleriyle iş birliği yaparak tur operatörünün düzenlediği otel, transfer ve ulaşımı içeren paket turlarda yolcuların tatil yörelerine ulaştırılmasını sağlarlar. Bu nedenle turizm sektörünün en temel bileşenlerindendirler. Dolayısıyla uçuş hatları büyük merkezler ile tatil yöreleri arasındadır. Kısa mesafeli hatlarda, düşük maliyetli havayollarının rekabetine maruz kaldıklarından genellikle orta ve uzun mesafeli hatlarda uçarlar. Bu işletmeler uçaklarını ayrıca spor kulüpleri, gezi grupları, personelini çeşitli amaçlarla başka bir yere götürmek isteyen büyük sanayi veya ticaret işletmelerine, silahlı kuvvetlere sezonluk veya seferlik olarak kiralarlar. Turizm faaliyetlerinin dönemselliği nedeniyle tur operatörlerine çalışmadıkları dönemlerde uçaklarını acil uçak ihtiyacı duyan geleneksel havayollarına veya turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı diğer bölgelerdeki charter havayollarına da kiralayabilmektedirler. Uçaklarındaki koltuk kapasiteleri havacılık kurallarının izin verdiği azami kapasitelerde veya azami kapasiteye yakındırlar. Bu durumda koltuk aralıkları dardır. Bu şekilde koltuk başına maliyeti azaltırlar.
Amortisman giderleri nelerdir?
Amortisman giderleri hava araçlarının ve yer teçhizatının amortisman ve yıpranma giderlerinden meydana gelir.
Havayolu işletmelerinde doğrudan ve dolaylı işletme giderleri neleri kapsamaktadır?
Doğrudan işletme giderleri uçuş operasyon giderleri, uçuş ekipmanının bakım ve onarım giderleri, uçuş ekipmanının amortizmanı ve kullanıcı ücretlerinden meydana gelir. Dolaylı işletme giderleri ise uçuş yapılan noktalardaki istasyonların işletilmesi için yapılan istasyon giderleri, yolcu hizmetleri giderleri, bilet satış ve pazarlama giderleri ile genel ve idari giderlerden meydana gelir.
ICAO’nun sınıflandırmasına göre işletme giderleri nelerdir?
ICAO’nun sınıflandırmasına göre işletme giderleri uçuş operasyonundan kaynaklanan giderler, uçuş ekipmanının bakım ve onarım giderleri, amortisman giderleri, kullanıcı ücretleri, istasyon giderleri, yolcu hizmet giderleri; biletleme, satış ve pazarlama giderleri; genel ve idari giderler, diğer işletme giderleri başlıkları altında toplanmaktadır.
Ticari hava taşıma işletmeciliği işletme ruhsatı hangi bilgileri içermektedir?
Ticari hava taşıma işletmeciliği işletme ruhsatında işletmenin sivil havacılık kuralları gereği organizasyon yapısında bulunması gereken üst düzey yöneticilerinin isimleri; işletme için izin verilen yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı gibi operasyon tipleri; uçak tipleri; faaliyetin gerçekleştirileceği bölgenin koordinatları; şirketin filosunda bulunan uçakların listesi ve şirkete izin verilen özel yetkiler yazılıdır. Ruhsat verilecek işletmenin limited şirket, anonim şirket, şahıs şirketi gibi ticari işletme türü; filosunda bulunacak asgari hava aracı sayısı, işletmenin asgari sermayesi, sahiplerinin nitelikleri gibi ticari koşullar ise devletten devlete farklılıklar arz etmektedir.
Havayolu işletmeciliğinde kullanılmakta olan "Yolcu Doluluk Oranı" kavramı ne anlama gelmektedir?
Havayolu işletmeciliğinde yolcu doluluk oranı; ücretli yolcu-km’nin, arz edilen koltuk-km’ye oranıdır. Örneğin işletme aralarında 2000 kilometre mesafe olan iki nokta arasındaki uçuşunda 180 yolcu koltuğu kapasitesine sahip bir uçak kullanıyor ve bu uçuşta uçakta 150 ücretli yolcu bulunuyorsa arz edilen koltuk-km 180 x 2000 = 360000, ücretli yolcu-km 150 x 2000 = 300000 dolayısıyla yolcu doluluk oranı 300000/360000 = 0,833 ya da yüzde cinsinden %83,3 olacaktır. Yolcu doluluk oranı aynı zamanda uçaktaki ücretli yolcu sayısının, uçağın yolcu koltuğu kapasitesine oranıdır.
Kullanıcı ücretleri nelerdir?
Havaalanı konma ve konaklama ile hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler kullanıcı ücretleridir.
Türkiye’de Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)' ya göre ticari hava taşımacılığı nasıl tanımlanmıştır?
Türkiye’de Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A) ticari hava taşımacılığını sivil hava araçları ile ücret karşılığı yapılan yolcu ve yük veya sadece yük taşımacılığı şeklinde ifade etmektedir. ICAO ticari hava taşımacılığı hizmeti veren hava taksi ve ticari iş uçağı işletmecileri gibi küçük ölçekli işletmeleri de ticari hava taşıma işletmecisi kapsamında değerlendirmektedir. Türkiye’nin Ticari Hava Taşıma İşletmeleri yönetmeliği ise ticari hava taşıma işletmelerini havayolu ve hava taksi olarak iki ana kategoriye ayırmaktadır.
Düşük maliyetli havayolu işletmeleri filo yapılarını nasıl planlanmaktadır?
Düşük maliyetli havayollarının filoları tek bir veya en fazla iki uçak modelinden oluşur. İki uçak modelinin kullanımı ise daha ziyade temelde aynı olan bir uçağın iki farklı kapasitedeki modellerinin kullanımı şeklindedir. Örneğin Airbus A319 ve A320 ya da Boeing 737-700 ve 737-800’ün bir arada kullanılması gibi. Bu durumda uçaklarının mürettebat ve bakım giderleri düşer.
Sadece kargo taşıyan havayolu işletmelerinin ortaya çıkışı nasıl olmuştur?
Dünya ekonomisinin sürekli gelişimi ve küreselleşme nedeniyle ağırlık olarak uçakta taşınmaya uygun ancak mali değeri yüksek eşyanın iç hatlarda veya uluslararası hatlarda taşınma ihtiyacının sürekli olarak geliştiğini algılayan bazı yatırımcılar ve lojistik şirketleri sadece kargo taşımacılığı yapmayı amaçlayan havayolu işletmeleri oluşturmuşlardır. Federal Express (FedEx), United Parcel Service (UPS), Deutsche Post DHL ve TNT gibi küresel lojistik şirketleri kendi operasyonlarını da destek amacıyla sadece kargo taşımacılığı yapmak üzere havayolu işletmeleri kurmuşlardır. Bunlardan FedEx’in filosunda 390, UPS’nin filosunda 238 uçak bulunmaktadır. Tamamı sadece kargo taşıyan uçaklardan oluşan bu filolardaki uçak sayıları çoğu geleneksel havayolunun filolarındakinden daha fazladır.
Havayolu işletmeciliği kavramlarından biri olan "Blok Saat" nasıl açıklanmaktadır?
Blok Saat, havayolu filosundaki bir uçağın gidiş kapısından hareketinden, varış kapısına ulaşıncaya kadar geçen süredir. Uçak kalkış havaalanında yolcu ve/veya yükünü alıp, kapılarını kapatıp, motorlarını çalıştırıp tekerlerinin dönmesiyle yerdeki ilk hareketine başladığında blok saat başlamış olur. Bu ilk hareketten itibaren, kalkış için pist başına gidinceye kadar geçen, kalkış ve uçuşta geçen, iniş ve inişten sonra park yerine varıncaya kadar geçen sürelerin tamamı blok saati meydana getirir.
ICAO’nun İstatistik Programı kapsamında havayolları giderleri nasıl sınıflandırılmakadır?
ICAO havacılık sektörünün mevcut durumunun raporlandırılması, geleceğe dönük tahminlerin yapılabilmesi ve sektörün karar vericilerine bir kaynak oluşturması bakımından Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’nin (Şikago Sözleşmesi) 67’inci maddesi gereği olarak devletlerin sivil havacılık otoriteleri kanalıyla her yıl havayollarının işletme ve ekonomik performansları hakkında bilgi toplamaktadır. ICAO’nun İstatistik Programı havayollarının giderlerini işletme giderleri ve işletme dışı giderler olarak iki gruba ayırmaktadır.
Biniş kartı nedir, ne işe yarar?
Biniş kartı havaalanında uçağa biniş kapılarının bulunduğu arındırılmış bölgeye geçişte pasaport ve güvenlik görevlileri tarafından sorulan bir belgedir. Biniş kartı olmayan hiçbir yolcu, havaalanının arındırılmış bölgesine alınmaz, dolayısıyla uçağa bindirilmez.
Arz edilen ton-kilometre neyi ifade eder?
Havayolu işletmesi tarafından ücretli yolcu ve yük taşımak üzere arz edilen koltuk kapasitesinin ton olarak eşdeğeri ile kargo kapasitesinin toplamının bunların uçurulduğu mesafeyle çarpımına eşit olan yapılan iş değeridir.
Havayolu işletmeleri hangi özelliklerine göre sınıflandırılır?
Havayolu işletmelerini faaliyetlerinin türüne, taşıdıkları yükün türüne, işletme yaptıkları hat türüne, filolarındaki hava araçlarının kapasitelerine, HİŞ102U-HAVACILIĞA GİRİŞ Ünite 3:Havayolu İşletmeleri 3 sahipliklerine, trafik türüne, tarife türüne, şirket stratejilerine, mali büyüklüklerine göre çok farklı şekillerde sınıflamak mümkündür.
Havayolu işletmeleri işletme yaptıkları hat türüne göre kaç gruba ayrılır?
Havayolu işletmeleri işletme yaptıkları hat türüne göre üç ana gruba ayrılır: • Sadece iç hatlarda taşımacılık yapanlar, • Sadece dış hatlarda taşımacılık yapanlar, • Hem iç hem dış hatlarda taşımacılık yapanlar.
Havayolu işletmelerini uyguladıkları iş modeli bakımından kaç ana grupta incelemek mümkündür?
Havayolu işletmelerini uyguladıkları iş modeli bakımından beş ana grupta incelemek mümkündür: • Geleneksel havayolu işletmeleri, • Düşük maliyetli havayolu işletmeleri • Charter havayolu işletmeleri, • Bölgesel havayolu işletmeleri, • Sadece kargo taşıyan havayolu işletmeleri.
Charter havayolu işletmelerinin işletme yapısı nasıldır?
Charter havayolu işletmeleri, yolculara doğrudan doğruya birer birer bilet satmak yerine, uçaklarındaki koltuk kapasitesinin büyük bir bölümünü veya tamamını tur operatörlerine veya turizm acentelerine satarlar. Bu nedenle biletleme, satış ve promosyon gibi harcamaları yoktur. Bu şekilde blok satışlar nedeniyle yolcu doluluk oranları yüksektir.
Havayollarının yönetim organizasyonunun yapısı hangi kurallara göre belirlenir?
Havayollarının yönetim organizasyonunun yapısı havacılık kuralları ve şirketin ticari politikaları tarafından belirlenir.
Biletleme, satış ve pazarlama giderleri nelerdir?
Biletleme, satış ve pazarlama giderleri bu faaliyetler için yapılan harcamaları, bilet satış acentelerine ödenen komisyonları, reklam gibi diğer giderleri içerir.
Genel ve idari giderler nelerdir?
Genel ve idari giderler işletme üst yönetimi, idari ve mali personel, işletme yönetim merkezinin giderleri, haberleşme ve bilişim, müşavirlik ve danışmanlık giderleri gibi çeşitli giderleri içerir.
Doğrudan işletme giderleri nelerdir?
Doğrudan işletme giderleri uçuş operasyon giderleri, uçuş ekipmanının bakım ve onarım giderleri, uçuş ekipmanının amortizmanı ve kullanıcı ücretlerinden meydana gelir.
Havayolu işletmeciliği kavramlarından biri olan "check-in" nasıl açıklanmaktadır?
Check-in yolcuların havaalanlarında uçağa biniş için yapmaları gereken ilk işlemdir. Check-in işleminde yolcu uçağın bagajında taşınmasını istediği ve boyutları nedeniyle bagajda taşınması zorunlu olan valiz veya eşyalarını havayolunun yer hizmet görevlisine teslim eder. Yer hizmet görevlisinden de uçakta oturacağı yer numarasını, uçağın yolcu almaya başlayacağı saati ve biniş kapı numarasını gösteren biniş kartını alır. Biniş kartı aynı zamanda havaalanında uçağa biniş kapılarının bulunduğu arındırılmış bölgeye geçişte pasaport ve güvenlik görevlileri tarafından sorulan bir belgedir. Biniş kartı olmayan hiçbir yolcu, havaalanının arındırılmış bölgesine alınmaz, dolayısıyla uçağa bindirilmez. İnternet’in yaygınlaşması sonucunda, pek çok havayolu, yolcuların bagaj teslimi hariç, koltuk numarası belirleme ve biniş kartı işlemlerini İnternet üzerinden yapma olanağı sunmaktadırlar.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 68
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 335
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 923
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582