Sayısal Fotoğraf Makineleri Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

35 Mm Dslr Fotoğraf Makineleri

1. Soru

Fotoğrafta bakış açısı neyi ifade eder?

Cevap

Bakış açısı; çıplak gözle izlenen konunun, objektif tarafından görüntü düzlemi üzerine aktarılabilen kısmını ifade eder.


2. Soru

Algılayıcı ve görüntü işlemcileri neyi ifade etmektedir?

Cevap

Işığa duyarlı silisyum birimlerden (piksel) oluşan bir yapıdır. Pikseller (resim öncesi) yonga levhası, (chipset) adı verilen yarı iletken malzemeden üretilmiş bir alan üzerine yerleştirilmişlerdir.


3. Soru

Fotoğraf makinelerindeki diyafram ne işe yarar?

Cevap

Diyafram, algılayıcı üzerine düşmesi gereken ışık yoğunluğunu düzenlemeye yarayan bir unsurdur.


4. Soru

Objektifte odak uzaklığı nedir?

Cevap

Objektifin optik merkezinden (düğüm noktası ya da nodal point) görüntü düzlemine olan mesafenin milimetre cinsinden ifadesidir


5. Soru

Fotoğraf makinesinde aynanın işlevi nedir?

Cevap

Ayna, objektifin arkasında ve algılayıcının hemen önünde 45 derece eğimle konumlandırılmış yansıtıcı düzlemdir. Optikten gelen baş aşağı ve sağ sol ters izdüşümünün, baş aşağı konumunu düzelterek görüntünün buzlu cam üzerine düşmesini sağlar. Pentaprizma ise sağ-sol ters yönlerde oluşan iz düşümünü düzelterek, bakaca görüntüyü düz bir şekilde ulaştırmayı sağlayan, buzlu cam üzerine konumlandırılmış beş kenarlı cam prizma yapıdır. Bakaç, fotoğrafı çekilecek görüntünün takip edilip görsel düzenlemesinin yapıldığı optik düzenektir


6. Soru

Kısa ve uzun odaklı objektifler nasıl adlandırılır?

Cevap

Kısa odak uzaklıklı objektifler geniş açı, uzun odak uzaklıklı objektifler tele objektif olarak isimlendirilir. Standart ya da Normal objektif olarak adlandırılan optiklerin odak uzaklığını, algılayıcı yüzeyinin köşegen uzunluğu belirler.


7. Soru

Bir 35 mm fotoğraf makinesinin gövde bölmesinde bulunan unsurlar nelerdir?

Cevap

Gövde bölmesinin yapısında bulunan unsurlar;
• Algılayıcı
• örtücü düzeneği (örtücü-zamanlayıcı)
• ışıkölçer
• ayna
• pentaprizma
• bakaç
olarak tanımlanır.


8. Soru

Perde hızı arttırıldığında ne gibi sonuçlar oluşur?

Cevap

Perde hızı yavaşlatıldığında (saniye ondalık değerlere bölündüğünde-süre uzatıldığında), eş zamanlı takip aralığı uzar. Pozlama (ışıklanma) süresi artar.


9. Soru

DSLR makinelerde Jpeg - Joint Photographic Experts Group (.jpg ya da .jpeg) dosyalama türünün özellikleri nelerdir?

Cevap

Jpeg görüntü formatı sıkıştırılmış dosyalama türüdür. Raw dosyaya göre çok daha düşük veri dosyası büyüklüğüne sahiptir. Buna karşın renk derinliği, ton kontrastı ve parlaklık değerlerini kayıt edebilme kapasitesi sınırlıdır. Çoğu üretici firma, fotoğraf makinesi menülerinde “Jpeg” dosyalamaya yönelik olarak yüksek kapasiteden düşüğe doğru seçenek sunar. Jpeg format sıklıkla web ortamında görüntü paylaşımında ya da interaktif medyada fotoğraf kullanımında sıklıkla tercih edilen bir dosyalama türüdür.


10. Soru

Fotoğraf makinelerinde ışık geçirgenliği neyi ifade eder?

Cevap

Objektifler film düzlemi üzerinde dairesel bir alanı aydınlatır. Işık geçirgenliği, ışığın kayba uğramadan bu alanı aydınlatabilmesini ifade eder.


11. Soru

Fotoğraf makinesinde diyaframın çalışma prensibi nedir?

Cevap

Tıpkı insan gözünde yer alan iris gibi çalışır. Yani, az ışıklı ortamlarda çok açılması, çok ışıklı ortamlarda kısılması beklenir. Ortam ışığının yoğunluğuna bağlı olarak, algılayıcı üzerine düşmesi gereken en uygun ışık değerini belirler.


12. Soru

Jpeg dosya formatını açıklayınız.

Cevap

Jpeg görüntü formatı sıkıştırılmış dosyalama türüdür. Raw dosyaya göre çok daha düşük veri dosyası büyüklüğüne sahiptir. Buna karşın renk derinliği, ton kontrastı ve parlaklık değerlerini kayıt edebilme kapasitesi sınırlıdır. Çoğu üretici firma, fotoğraf makinesi menülerinde “Jpeg” dosyalamaya yönelik olarak yüksek kapasiteden düşüğe doğru seçenek sunar. Jpeg format sıklıkla web ortamında görüntü paylaşımında ya da interaktif medyada fotoğraf kullanımında sıklıkla tercih edilen bir dosyalama türüdür.


13. Soru

35 mm Fotoğraf makinesinin bölümleri nelerdir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makineleri 2 ana bölümden oluşur. Bunlar, gövde (body) ve objektif (lens)’tir.


14. Soru

35 mm fotoğraf makinesindeki objektifin görevi nedir?

Cevap

Objektif; ışığı görüntünün oluşacağı duyarlı yüzeye bol miktarda, ancak keskinliğini kaybetmeden ulaştırmaya yarayan ve görüntü oluşumunu sağlayacak şekilde tasarlanmış mercek gruplarından oluşmuş optik sistemdir.


15. Soru

Görüntü çözünürlüğü ne anlama gelmektedir?

Cevap

Görüntü çözünürlüğü, sayısal görüntüyü oluşturan en küçük ışığa duyarlı birimlerin algılayıcı alanının yatay ve düşey eksenlerinde yer alan sayı ve sıklıklarına (Piksel yoğunluğu) bağlı olarak görüntünün renk derinliği, kontrastlık ve parlaklık değerlerini ayırmaya yönelik etkisidir.


16. Soru

35 mm fotoğraf makinesindeki örtücü mekanizmasının görevi nedir?

Cevap

Işığa duyarlı alanı (algılayıcıyı) örten unsurdur. Film ya da algılayıcı alanını ortam ışığına bağlı olarak tanımlanan diyaframa göre, belirlenmiş süre (saniyenin ondalık, yüzdelik ve bindelik değerleri) boyunca aydınlanmasını sağlayan ve sonrasında tekrar ışık almasını engelleyecek şekilde örten bir mekanizmadır


17. Soru

Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ne gibi sakıncalar doğurmaktadır?

Cevap

Görüntü işlemcisinin hızı ve işlenen görüntünün depolama ünitesine aktarım hızı yavaşlar. Görüntü dosyasının veri büyüklüğü artar. Bu nedenle daha yüksek kapasitelerde veri depolamaya uygun bellek kartları bulundurmak gerekir.


18. Soru

Odak uzaklığının bakış açısına etkisi nasıldır?

Cevap

Odak uzaklığı küçüldükçe, bakış açısı büyür, odak uzaklığı büyüdükçe bakış açısı küçülür.


19. Soru

Algılayıcı ve görüntü işlemcileri çeşitleri nelerdir?

Cevap

Çalışma prensiplerine göre algılayıcı ve görüntü işlemcileri şöyle sıralanabilir: • CCD (Charged Coupled Device-Akım Yüklenen Aygıt), • CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor-Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı- iletken), • X3, • 3CCD.


20. Soru

DSLR ibaresindeki D ne anlama gelmektedir?

Cevap

D takısı Sayısal (Digital), SLR ise Tek Objektifli Aynalı (Single Lens Reflex) anlamına gelmektedir


21. Soru

Görüntü çözünürlüğü ne anlama gelir?

Cevap

Görüntü çözünürlüğü piksellerin, algılayıcının yatay ve düşey eksen satırları
üzerinde yer alan en yüksek sayılarının birbirlerine olan çarpımları, algılayıcı çözünürlüğünü tanımlar. Örneğin; Maksimum çözünürlüğü 21.1 megapiksel (1 megapiksel=1.000.000 piksel) olan bir DSLR fotoğraf makinesinin algılayıcısının üzerinde yerleşik olan maksimum piksel sayısı, yatay satırda 5616 adet, dikey satırda ise 3744 adettir. Bu sayıların çarpımı, bize 21 milyon rakamını verir.



22. Soru

35 mm fotoğraf makinesinde gövdeyi oluşturan unsurlar nelerdir?

Cevap

35 mm fotoğraf makinesinde gövdeyi oluşturan unsurlar şöyle sıralanabilir: • Algılayıcı, • Örtücü düzeneği (örtücü-zamanlayıcı), • Işıkölçer, • Ayna, • Pentaprizma, • Bakaç.


23. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde izleme düzeneği hangi yapılardan oluşur?

Cevap

İzleme düzeneği ayna, pentaprizma ve bakaç (Vizör) bölümlerinden oluşur. Ayna, objektifin arkasında ve algılayıcının hemen önünde 45 derece eğimle konumlandırılmış yansıtıcı düzlemdir. Optikten gelen baş aşağı ve sağ-sol ters iz düşümünün, baş aşağı konumunu düzelterek görüntünün buzlu cam üzerine düşmesini sağlar. Pentaprizma ise sağ-sol ters yönlerde oluşan iz düşümünü düzelterek, bakaca görüntüyü düz bir şekilde ulaştırmayı sağlayan, buzlu cam üzerine konumlandırılmış beş kenarlı cam prizma yapıdır. Bakaç, fotoğrafı çekilecek görüntünün takip edilip görsel düzenlemesinin yapıldığı optik düzenektir.


24. Soru

Paralaks hatası ne demektir?

Cevap

Paralaks; objektif ile bakacın konuya bakış eksenlerindeki seviye farkından dolayı, bakaçtan görülen ile kayıt edilen görüntü arasında -özellikle yakın plan çekimlerde oluşan çerçeve farklılığıdır.


25. Soru

İSO nedir?

Cevap

İSO, sensorün ışığa duyarlılık oranını anlatan tanımlamadır.


26. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin en ayırt edici özelliği nedir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin en ayırt edici özelliği, filmin yerini almış olan sayısal duyarkat (algılayıcı) ile görüntü takip ve çerçeveleme sistemidir


27. Soru

35 mm fotoğraf makinesinde gövdenin görevi nedir?

Cevap

Işığı tutan bölmedir. Alüminyum, magnezyum alaşım ya da polikarbonat malzeme ile kompozit olarak üretilmişlerdir.


28. Soru

"Bayonet" nedir?

Cevap

Bayonet, değişebilir objektifli fotoğraf makinesi sistemlerinde, objektifi fotoğraf makinesi gövdesine bağlayan kilit sistemine verilen isimdir.


29. Soru

35 mm fotoğraf makinesindeki örtücü mekanizmasının yapısı nasıldır?

Cevap

Örtücü mekanizması iki perde parçasından oluşur. Düşey doğrultuda aynı yön ve düzlem üzerinde hareket edebilecek şekilde tasarlanan -çoğunlukla titanyum alaşımdan üretilmiş- her iki parça, birbirini ardışık hareketle, eş zamanlı olarak takip eder. Söz konusu ardışık eş zamanlı hareket belli bir miktar takip aralığı oluşturur.


30. Soru

Raw formatını açıklayınız.

Cevap

Raw (Ham) dosyalama genellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilen, sayısal negatif olarak da nitelendirilen bir dosyalama türüdür. Raw belgelerin görüntü çözünürlüğü ve derinliği “Jpeg” belgelere nazaran daha yüksektir. Dosya boyutları büyüktür. Bu belgeler ancak Photoshop ya da PhaseOne-Capture One gibi fotoğraf işleme yazılımları ile açılabilir.


31. Soru

APS-H (Advanced Photo System-High) Türü 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri nedir?

Cevap

Bu yapıda yer alan algılayıcıların boyutları 28.7x19 mm’dir. Yani APS-C boyut ile karşılaştırıldığında, daha büyük bir algılayıcıya sahiptir. Bu nedenle odak uzaklığı çarpanı ise sadece 1.3’tür


32. Soru

APS-H (Advanced Photo System - High) türü 35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin algılayıcı boyutu ve odak uzaklığı çarpanı ortalama kaçtır?

Cevap

Bu yapıda yer alan algılayıcıların boyutları 28.7x19 mm’dir. Yani APS-C boyut ile karşılaştırıldığında, daha büyük bir algılayıcıya sahiptir. Bu nedenle odak uzaklığı çarpanı ise sadece 1.3’tür.


33. Soru

"35 mm" tanımı nereden gelir?

Cevap

"35 mm" tanımı film kullanan eski türlerden gelir. 35 mm film ya da algılayıcının görüntü alanı boyutu 24x36 mm, perfore delikleri dahil, dıştan dışa en ölçüsü 35 mm’dir. Bu nedenle 35 mm adını alır ve sayısal fotoğraf makineleri öncesinde, bir milyardan fazla üretildiği için, fotoğraf dünyasının standartı haline gelmiştir.


34. Soru

Fotoğrafta yüksek çözünürlük ne anlama gelmektedir?

Cevap

Yüksek çözünürlük (Piksel yoğunluğunun artışı) konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastlığı, parlaklık değerlerinin en üst sınırda (fotoğraf makinesinin algılayıcısının kayıt edebildiği en yüksek çözünürlük) görüntülenebilmesine olanak tanır


35. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makinelerindeki dosyalama sistemleri nelerdir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde iki türlü görüntü dosyalama biçimi vardır: • Raw, • Jpeg.


36. Soru

İnterpolasyonun sakıncaları nelerdir?

Cevap

Böyle bir işlem genel olarak fotoğraf yapısında görece bir keskinlik artışı sağlar, ancak ayrıntılarda ve özelikle ışıksız bölgelerde ayrıntı kaybına ve piksel belirginliğine yol açar.


37. Soru

DSLR makinelerde Raw (Ham) dosyalama türünün özellikleri nelerdir?

Cevap

Raw (Ham) dosyalama genellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilen, sayısal negatif olarak da nitelendirilen bir dosyalama türüdür. Raw belgelerin görüntü çözünürlüğü ve derinliği “Jpeg” belgelere nazaran daha yüksektir. Dosya boyutları büyüktür. Bu formatın özelliği, çekim sırasında oluşan pozlandırma ve renk ısısı düzeltme hatalarına, görüntünün renk derinliği, ton kontrastlığı ve parlaklık değerlerinden çok fazla kayıba uğramaksızın değişiklik yapılabilmesine olanak tanımasıdır.


38. Soru

İnterpolasyon işlemi ne ifade eder?

Cevap

İnterpolasyon işlemi, aslında var olmayan piksellerin yerine, en yakın komşu pikselden referans değerleri alınması yöntemi ile olası pikseller oluşturulması işlemidir. Böyle bir işlem genel olarak fotoğraf yapısında görece bir keskinlik artışı sağlar, ancak ayrıntılarda ve özelikle ışıksız bölgelerde ayrıntı kaybına ve piksel belirginliğine yol açar.


39. Soru

Görüntü çözünürlüğü nasıl birimlendirilmektedir?

Cevap

Görüntü çözünürlüğü; • Dpi (Dot Per Inç Square-inç kare başına düşen nokta sayısı) ya da • PPI (Pixel per Inch Square-inç kare başına düşen piksel sayısı) olarak da birimlendirilebilir.


40. Soru

İzleme düzeneği hangi bölümlerden oluşur?

Cevap

İzleme düzeneği bölümleri şöyle sıralanabilir: • Ayna • Pentaprizma • Bakaç (vizör)


41. Soru

Objektif çeşitlerinde belirleyici unsurlar nelerdir?

Cevap

Objektiflerin belirleyici özellikleri optik ve mekanik unsurlarıdır. Bunlar; • Işık geçirgenliği ile diyafram, • Bakış açısı ve • Odak uzaklığı’dır.


43. Soru

Algılayıcı çözünürlüğü nedir?

Cevap

Görüntü çözünürlüğü piksellerin, algılayıcının yatay ve düşey eksen satırları üzerinde yer alan en yüksek sayılarının birbirlerine olan çarpımları, algılayıcı çözünürlüğünü tanımlar.


44. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makineleri ne şekilde ışık ölçümü yapar?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makineleri TTL ışık ölçümü yapar. İngilizce fotoğraf terminolojisinde “Through the Lens” tanımlamasının kısaltılmış ifadesidir. Fotoğrafı çekilecek konu üzerinden yansıyan ışık, objektifin içinden geçer ve algılayıcı üzerine düşecek görüntünün söz konusu ışıklılık değerleri, yine makine içinde konumlandırılmış bir ışık ölçer tarafından diyafram ve örtücü süresi olarak tanımlanır. TTL ışık ölçümünün kolaylığı, DSLR fotoğraf makinesinin objektifinin önüne takılacak filtreleri de dikkate alarak ışık ölçümü yapmasıdır. 35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin kullandıkları ışık ölçüm yöntemleri ise genellikle bölgesel ortalama, merkez ağırlıklı ortalama ve nokta ölçüm olmak üzere üç tiptir.


45. Soru

Fotoğrafta düşük çözünürlük ne anlama gelmektedir?

Cevap

Düşük çözünürlük (Piksel yoğunluğunun azalması); konunun ayırt edilebilir renk derinliği, ton kontrastı, parlaklık değerlerinin minimum kapasitede görüntülenebilmesine olanak sağlar.


46. Soru

Tam Çerçeve (Full Frame) 35 mm DSLR Fotoğraf makineleri nedir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinesi türleri arasında her açıdan en profesyonel özelliklere sahip olanıdır. Standart 35 mm film ölçülerine karşılık gelen algılayıcı büyüklüğüne sahiptir. Algılayıcı boyutları 36 x 24 mm’dir


47. Soru

35 mm Film ya da algılayıcı ne anlama gelmektedir?

Cevap

35 mm film ya da algılayıcının görüntü alanı boyutu 24x36 mm, perfore delikleri dâhil, dıştan dışa en ölçüsü 35 mm’dir. Bu nedenle 35 mm. adını alır ve sayısal fotoğraf makineleri öncesinde, bir milyardan fazla üretildiği için, fotoğraf dünyasının standardı haline gelmiştir.


48. Soru

Fotoğraf makinelerindeki ışık ölçüm yöntemleri nelerdir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin ışık ölçerleri ile gerçekleştirilen ışık ölçüm yöntemleri çok çeşitlidir. Bölgesel ortalama, merkez ağırlıklı ortalama ve nokta ölçüm olmak üzere genellikle üç tip ölçüm türü fotoğraf makinelerinde yer alır.


49. Soru

İnterpolasyon nedir?

Cevap

İnterpolasyon işlemi, aslında var olmayan piksellerin yerine, en yakın komşu pikselden referans değerleri alınması yöntemi ile olası pikseller oluşturulması işlemidir.


50. Soru

Raw formatının dosya uzantıları nasıldır?

Cevap

Raw formatın dosyalama uzantıları makineden makineye değişkenlik gösterir. Dosya uzantıları şöyle sıralanabilir: • .CR2 (Canon), • .RAW(Leica), • .NEF (Nikon), • .ORF (Olympus), • .PEF (Pentax), • .IIQ (Phase One), • .X3F (Sigma), • .STI (Sinar), • .SRF (Sony), • .MRW (Konica Minolta), • .HDR (Leaf).


51. Soru

35 mm fotoğraf makinelerinin içinde bulunan algılayıcı ve görüntü işlemcileri nedir?

Cevap

Işığa duyarlı silisyum birimlerden (piksel) oluşan bir yapıdır. Pikseller (resim öğesi) yonga levhası, (chipset) adı verilen yarı iletken malzemeden üretilmiş bir alan üzerine yerleştirilmişlerdir. Çalışma prensiplerine göre CCD (Charged Coupled Device -Akım Yüklenen Aygıt), CMOS (Complementary Metal Oxide Semi-conductor- Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı-iletken), X3 ya da 3CCD olarak adlandırılırlar.


52. Soru

APS-H (Advanced Photo System-High) Türü 35 mm DSLR Fotoğraf Makinelerinin olumlu yönleri nelerdir?

Cevap

Bu tür fotoğraf makinelerinin olumlu yönleri, klasik olanlarına göre algılayıcı boyutlarının daha büyük ve görece olarak çözünürlüklerinin biraz daha yüksek oluşlarıdır.


53. Soru

APS-C Tip 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri nedir?

Cevap

APS” terimi İngilizce Fotoğraf terminolojisinde Gelişmiş Fotoğraf Sistemi (Advanced Photo System) tanımının kısaltılmış ifadesidir. APS-C algılayıcıların boyutları küçüktür. Algılayıcı boyutları makine üreticilerinin tasarladıkları modellere göre küçük farklılıklar gösterebilir. Ancak, söz konusu boyutlar, sadece 20.4x13.8 mm ile 23.6x15.7 mm arasında değişkenlik gösterir. “Odak uzaklığı çarpanı” ortalama 1.6’dır.


54. Soru

APS-C tip 35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin algılayıcı boyutu ve "Odak uzaklığı çarpanı" ortalama kaçtır?

Cevap

APS-C algılayıcıların boyutları küçüktür. Algılayıcı boyutları makine üreticilerinin tasarladıkları modellere göre küçük farklılıklar gösterebilir. Ancak, söz konusu boyutlar, sadece 20.4x13.8 mm ile 23.6x15.7 mm arasında değişkenlik gösterir. “Odak uzaklığı çarpanı” ortalama 1.6’dır.


55. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makinesi çeşitleri nelerdir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde kullanılan objektif tasarımları ve buna bağlı olarak geliştirilen gövde tasarımları kendi içinde değişkenlik gösterir. Söz konusu değişkenlikler; algılayıcı yongası, çözünürlük, boyut gibi faktörlerin bir araya gelmeleri sonucu ortaya çıkan teknolojik donanım farklılıklarıdır. Özellikle algılayıcı boyutundaki farklılıklar, günümüzde 35 mm DSLR fotoğraf makinelerini 3 türe ayırır. Bunlar; • APS-C Tip 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri • APS-H Tip 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri • Tam Çerçeve (Full Frame) 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri’dir


56. Soru

Fotoğraf makinelerinde ışıkölçer ne işe yarar?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makineleri TTL ışık ölçümü yapar. Fotoğrafı çekilecek konu üzerinden yansıyan ışık, objektifin içinden geçer ve algılayıcı üzerine düşecek görüntünün söz konusu ışıklılık değerleri, yine makine içinde konumlandırılmış bir ışıkölçer tarafından diyafram ve örtücü süresi olarak tanımlanır.


57. Soru

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin  değiştirilebilir objektiflere sahip olması fotoğrafçıya ne gibi olanaklar sağlar?

Cevap

Değiştirilebilir olmaları sayesinde, balık gözü, süper geniş açı, standart geniş açı, normal, standart tele, süper tele, zoom objektif, makro, perspektif kontrollü gibi değişken odak uzaklıkları ve özelliklere sahip seçenekleri ile farklı görüş açılarına sahip fotoğraflar elde etme olanağını sunar.


58. Soru

35 mm fotoğraf makinesindeki netleme çeşitleri nelerdir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde iki türlü netleme düzeneği vardır. Bunlar objektif üzerinden netleme halkası ile elle gerçekleştirilen netlik, diğeri ise otomatik netlemedir.


59. Soru

DSLR fotoğraf makineleri algılayıcı boyutlarına göre hangi türlere ayrılır?

Cevap

Algılayıcı boyutundaki farklılıklar, günümüzde 35 mm DSLR fotoğraf makinelerini 3 türe ayırır. Bunlar;
• APS-C Tip 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri
• APS-H Tip 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri
• Tam Çerçeve (Full Frame) 35 mm DSLR Fotoğraf Makineleri’dir.


60. Soru

Kesme Çarpanı (Crop Factor) ya da Odak uzaklığı Çarpanı nedir?

Cevap

Tam çerçeve (full frame) 35 mm algılayıcı alanının köşegen uzunluğunun, APS-C ya da H algılayıcı alanının diagonal mesafesine bölünmesi ile ortaya çıkan büyütme katsayısıdır. Söz konusu katsayı değerleri APS-C format için 1.6, APS- H format için 1.3’tür. Örneğin 35 mm Tam çerçeve (full frame) bir format için üretilmiş 28mm geniş açı bir objektif, APS-C format fotoğraf makinesi ile birlikte kullanıldığında, 44.8 mm (28mm x1.6) odak uzaklığına sahip bir objektifin algıladığı görüş açısına eş değer bir görüntünün oluşumuna neden olur.


61. Soru

Piksel sayısının artması görüntüye nasıl bir katkı sunar?

Cevap

Piksel sayısının fazlalığı, görüntü çözünürlüğünün artması yönünde katkı sunar. Görüntü çözünürlüğü, sayısal görüntüyü oluşturan en küçük ışığa duyarlı birimlerin algılayıcı alanının yatay ve düşey eksenlerinde yer alan sayı ve sıklıklarına (Piksel yoğunluğu) bağlı olarak görüntünün renk derinliği, kontrastlık ve parlaklık değerlerini ayırmaya yönelik etkisidir. Dpi (Dot Per Inç Square -inç kare başına düşen nokta sayısı) ya da PPI (Pixel per Inch Square - inç kare başına düşen piksel sayısı) olarak da birimlendirilebilir.


62. Soru

Örtücü mekanizması nedir?

Cevap

Işığa duyarlı alanı (algılayıcıyı) örten unsurdur. Film ya da algılayıcı alanını ortam ışığına bağlı olarak tanımlanan diyaframa göre, belirlenmiş süre (saniyenin ondalık, yüzdelik ve bindelik değerleri) boyunca aydınlanmasını sağlayan ve sonrasında tekrar ışık almasını engelleyecek şekilde örten bir mekanizmadır. Çekim düğmesine basıldığında, örtücü mekanizması tetiklenir ve algılayıcı, düşey doğrultuda yukarıdan aşağı taranarak pozlanır.


63. Soru

Tam çerçeve (Full Frame) 35 mm DSLR fotoğraf makinelerinin algılayıcı büyüklüğü nedir?

Cevap

Standart 35 mm film ölçülerine karşılık gelen algılayıcı büyüklüğüne sahiptir. Algılayıcı boyutları 36 x 24 mm’dir.


64. Soru

"Diyafram öncelikli" kullanım nedir?

Cevap

35 mm DSLR fotoğraf makinelerinde atanacak diyafram bilgileri gövde üzerinden elektronik bilgi transferi aracılığıyla objektif ve diyafram mekanizmasına iletilir. Söz konusu diyafram ataması, tıpkı yarı otomatik örtücü hızı düzenlemelerinde olduğu gibi öncelik verilerek de uygulanabilir. Böylesi bir durumda “A” (Aperture) ya da “Av” (Aperture Value) olarak adlandırılan menü seçenekleri kullanılarak öngörülen diyafram bilgisi fotoğrafçı tarafından makineye atanır, fotoğraf makinesi ise belirlenen diyaframa göre ortam ışığının gerektirdiği en uygun örtücü hızını belirler. Bu şekilde kullanım “Diyafram öncelikli” olarak tanımlanır.


65. Soru

Odak uzaklığı nedir?

Cevap

Objektifin optik merkezinden (düğüm noktası ya da nodal point) görüntü düzlemine olan mesafenin milimetre cinsinden ifadesidir. Kısa odak uzaklıklı objektifler geniş açı, uzun odak uzaklıklı objektifler tele objektif olarak isimlendirilir. Standart ya da Normal objektif olarak adlandırılan optiklerin odak uzaklığını, algılayıcı yüzeyinin köşegen uzunluğu belirler.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v