Fotoğrafın Kullanım Alanları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sualtı Fotoğrafçılığı

1. Soru

Sualtı niçin insanın doğal olarak belli bir süreden sonra bulunabileceği bir ortam değildir?

Cevap

Sualtı insanın doğal olarak belli bir süreden sonra bulunabileceği bir ortam değildir. Bunun temel nedeni, insanın en temel gereksinimlerinden olan soluk alma eyleminin hiçbir araç gereç olmaksızın sualtında gerçekleşmesinin mümkün olmamasıdır.


2. Soru

Sualtında kolayca ve uzun süre kalabilmenin önünü açan gelime nedir?

Cevap

Sualtında kolayca ve uzun süre kalabilmenin önünü açan aletli dalış (scuba) teknolojisinin ortaya çıkması ile dalgıçlık hemen herkesin yapabileceği sportif bir etkinliğe dönüşmüştür.


3. Soru

Sualtında fotoğraf çekme koşulları neye göre değişmektedir?

Cevap

Sualtında fotoğraf çekme konusu doğrudan sualtına dalma eylemiyle ilişkilidir. Örneğin herkes 5-6 metre sığ suda hiçbir teknik donanıma, eğitim ve yasal izinlere gerek duymadan fotoğraf çekebilir. Daha derin sularda örneğin 15 metrelik bir derinlikte fotoğraf çekmek için bazı temel gereksinmeler ortaya çıkar.


4. Soru

15 m ve daha derin sularda dalabilme koşulları nelerdir?

Cevap

15 m ve daha derin sularda dalabilmek için sağlık koşullarına sahip olmak, en temel düzeyde de olsa dalış eğitimi almak, gerekli araç-gerece sahip olmak ve bunları kullanmasını bilmek, bu derinliklerde dalış yapmakla ilgili yasal kurallara uymak, fotoğraf çekimi açısından gerekli donanıma ve bu donanımı kullanma becerisine sahip olmak gerekmektedir.


5. Soru

Ülkemizdeki sualtı sporları kim tarafından yönetilmektedir?

Cevap

Ülkemizde sualtı sporları Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından yönetilmektedir.


6. Soru

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF)’nun görevi nedir?

Cevap

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF)’nun görevi yeterlik belgeli dalış okulları aracılığıyla koşulları uygun olan dalgıç adaylarına eğitim ve sertifika vermeye yetkili tek makamdır.


7. Soru

CMAS nerede ve ne zaman kurulmuştur?

Cevap

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu, Jacques Yves Cousteau önderliğinde 15 ülkenin katılımıyla 15 Ocak 1959’da Monaco’da kurulmuştur. Günümüzde Türkiye ile birlikte 90’dan fazla ülke CMAS’a bağlı faaliyet göstermektedir.


8. Soru

Bir yıldız balıkadam açık deniz dalışları yapmaya ne zaman hazır hale gelebilmektedir?

Cevap

Bir yıldız balıkadam, yanında en az üç yıldız bir dalgıç ya da dalış eğitmeni ile açık deniz dalışları yapmaya hazır dalgıçtır ve en fazla 18 metreye kadar dalabilir.


9. Soru

Bir yıldız balıkadamın bir kursa başvurabilmesi için hangi koşulları sağlaması gerekmektedir?

Cevap

Bu kursa başvurabilmek için anne baba izin belgesi ile birlikte 14 yaşını doldurulmuş olması yeterlidir. Adayın aynı zamanda “sağlık açısından dalışa engeli olmadığını belirtir” bir sağlık belgesine sahip olması gerekir.


10. Soru

Bir yıldız dalıcı kurs eğitimi neleri kapsamaktadır?

Cevap

Bir yıldız dalıcı kurs eğitimi
• teorik eğitim
• dalış malzemelerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağı
• sualtında el işaretleriyle ve diğer tekniklerle nasıl haberleşileceği
• duyuların derinlikten nasıl etkileneceği
• uyulması gereken basit kurallar
• basıncın vücut ve malzemeler üzerindeki etkileri
• basınç altında solunan gazların vücudun üzerindeki etkileri
• güvenli bir dalış yapabilmek için dalışın nasıl planlanması gerektiği
• acil durumlarda dalgıcın kendisini ve dalış arkadaşlarını nasıl kurtaracağı konularını kapsamaktadır.


11. Soru

Uygulamalı sualtı çalışmaları hangi eğitimleri kapsamaktadır?

Cevap

Uygulamalı sualtı çalışmaları
• sualtında kullanılacak haberleşme işaretleri
• malzemenin nasıl giyileceği
• suya giriş teknikleri
• sualtına alçalma teknikleri
• nefes alırken nelere dikkat edileceği
• yüzerlik dengeleyici donanımlarının nasıl kullanılacağı
• nefes almayı sağlayan regülatörün ağızdan nasıl çıkarılıp tekrar alınabileceği,
• dalış arkadaşları ile havanın nasıl paylaşılabileceği,
• maskeye su girdiğinde nasıl boşaltılabileceği ve sualtında nasıl çıkarılıp takılabileceği,
• paletin nasıl daha etkin ve doğru kullanabileceği,
• sualtı ve su üstünde SCUBA donanımını ve ağırlık kemerini nasıl çıkarıp tekrar kuşanabileceği,
• basit ilk yardım ve kurtarma becerileri ile dalış teknesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği
• sualtında dalgıcın kendisini ve çevreyi nasıl kollayacağı toplam 5 dalışta öğretilir.


12. Soru

Uluslararası CMAS ölçütlerine öre bir yıldız balıkadam sertifikasıyla en çok kaç m derinliğe dalabilir?

Cevap

Uluslararası CMAS ölçütlerine göre Bir Yıldız Balıkadam Sertifikası’yla en çok 18 metre derinliğe dalınabilir. Bir dalgıç SCUBA (aletli dalış) donanımıyla bu derinliklerde fotoğraf çekmeyi amaçlıyorsa, bu  düzeyde bir eğitim ve bröve yeterlidir. Dalgıç daha derin sularda, örneğin sportif dalış sınırı olan 30 metre içinde dalış yaparak fotoğraf çekmek istiyorsa en az iki Yıldız Balıkadam Sertifikası almak zorundadır. Aynı şekilde gece, bulanık su, akıntılı su gibi ortamlarda dalış yapabilmek için en az iki yıldız balıkadam olmak gereklidir. Uzmanlık gerektiren derin dalış, aramakurtarma dalışları için Üç Yıldız Balıkadam eğitimi alınmalıdır. Her üç eğitimi alan dalgıçların ortak yanı, dalış kaza ve hastalıklarını bilmek, önlemleri almak ve tehlikeli deniz canlılarını iyi tanımaktır.


13. Soru

Sualtı fotoğrafçılığı hangi olguları içermektedir?

Cevap

Sualtı fotoğrafçılığı denildiğinde iki farklı olgudan söz edilmektedir. İlki sualtına dalmak, ikincisi ise fotoğraf çekmektir.


14. Soru

Sualtı fotoğrafçılığının tarihçesi ile ilgili belirleyici aşamalar nelerdir?

Cevap

Sualtı fotoğrafçılığının tarihçesi ile ilgili belirleyici aşamalarından bazıları şu şekildedir:
• 1856 yılında William Thompson, İngiltere’nin güneyindeki Wey boğazında bulunan ve yüzeyden 6 metre (20 feet) derinlikteki yıkılmış köprüyü karanlık bir şekilde fotoğrafladı.
• 1875 yılında Eadweard Muybridge sualtında çeşitli çekim denemeleri yaptı. Bu işlemler 1890 yılının başlarında Louis Boutan tarafından geliştirilmeye çalışıldı.
• 1893 - 1899 yılları arasında doğal ve yapay ışık kullanılarak başarılı fotoğraflar çekildi.
• Louis Boutan, 1899 yılında bir gece dalışı gerçekleştirerek, 50 metre (164 feet) derinlik limitlerinde güç bataryalar›, kavisli lamba ve su geçirmez kap kullanarak sualtındaki bitki örtüsünü görüntülemeyi başardı.
• 1926 yılında W. H. Longley ve National Geographic fotoğrafçılarından Charles Martin sualtında fotoğraflar çekerek bu fotoğrafları 1927 yılının Ocak ayında yayımladı.
• 1930, 1940 ve 1950’li yıllarda üç önemli alanda gelişmeye imza atıldı. Bunlar; okyanusların derinliklerinin araştırılmasıydı. Bu gelişmelerin en önemlileri; 40 metre (130 ft) derinlik limitlerinde hareketi ve fotoğrafçılığı kolaylaştıracak donanımların icadı ve stroboskopik ışık sistemlerinin bulunuşu oldu.
• Jacques-Yves Cousteau (1910-97) ile Harold Edgerton uzun yıllar ortaklık yaparak sualtında kullanılan ışık donanımları ile Akdeniz ve Andes’te bulunan Titicaca gölünde yaptıkları denemelerde sonar arama cihazını geliştirdiler.


15. Soru

Sualtı fotoğrafçısı hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Cevap

Sualtı fotoğrafçılığı denildiğinde de üzerinde durulması gereken temel konu sualtı ortamıdır. Güvenli ve sağlıklı bir dalış gerçekleştirmek için, dalıcı adayının suyla ilgili herhangi bir korkusunun ve dalışa engel bir sağlık sorununun bulunmaması gerekmektedir.


16. Soru

Sualtı fotoğrafçılığının ön koşulu nedir?

Cevap

İyi bir yüzerliğe sahip olmak, hem arkeolojik batıklara zarar vermemek hem de iyi bir fotoğraflama çalışması yapabilmek için ön koşuldur.


17. Soru

Sualtı fotoğrafçılığında sualtı yapısı ve canlılarını bilmek niçin önemlidir?

Cevap

Sualtı fotoğrafçılığında sualtı yapısı ve sualtı canlılarını bilmek deri ile temas etmesi durumunda acı veren canlı türleri gibi bazı canlılara karşı dikkatli olmak açısından önem taşımaktadır.


18. Soru

Sualtı fotoğrafçılığında iki temel araç hangileridir?

Cevap

Su Sualtı fotoğrafçılığı konusu ile ilgili iki temel aygıttan söz etmek gerekir. Bunlardan ilki fotoğraf makinesidir. İkincisi ise fotoğraf makinesini sualtında kullanmamızı sağlayan koruyucu kabinlerdir.


19. Soru

Su geçirmez koruyucu kabin (housing) ne işe yaramaktadır?

Cevap

Su geçirmez koruyucu kabin (housing) sualtında fotoğraf makinesinin su almaması için tasarlanmış, makinenin içine konulduğu her türlü koruyucu sistemin genel ad›. Plastik, alüminyum ya da poliüretandan üretilen bu kabinler çeşitli derinliklerde basınca dayanıklıdır. Koruyucu kabin üzerinde içine konulan fotoğraf makinesinin kontrol sistemlerini yönlendiren düğmeler ve girişler yer alır. 


20. Soru

Çek-at sualtı fotoğrafı makinelerinin özelliği nedir?

Cevap

Çek-at sualtı fotoğrafı makinelerinin tek kullanımlık ve içinde genelde 36 pozluk filmlerin yer aldığı, havuz ve sığ su (en fazla 6 metre derinlik) fotoğrafçılığı için kullanılan amatör ve su geçirmez özelliği olan makinelerdir.


21. Soru

Çek-at sualtı fotoğraf makinelerinin sağladığı yararlar nelerdir?

Cevap

Çek-at sualtı fotoğraf makineleri hemen her marketten alınabilen ucuz makinelerdir. Bozulması ya da kırılması çok sorun yaratmayacağı için özellikle çocuklara sualtında fotoğraf çekme hobisini aşılamak için idealdir. Kum ve su gibi makinelere zarar verebilecek maddelerden etkilenmeyeceği için, plaj ve benzeri ortamlarda her türlü anı fotoğrafı çekmek için de kullanılabilir.


22. Soru

Çek-at sualtı fotoğraf makinelerinin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Çek-at sualtı fotoğraf makinelerinin sakıncaları içindeki film çekilip alındıktan sonra başka film takılamaz. Hemen hemen hiçbir ayar› olmadığı için her ortamda sonuç alınamaz. Bu nedenle hatalı çekim yapma olasılığı yüksektir. Kullanılabilecek sualtı derinliği çok sınırlıdır.


23. Soru

Kompakt fotoğraf makineleri ve koruyucu kabinler hangi özellikleri taşımaktadır?

Cevap

Fotoğrafçılıkta kompakt fotoğraf makinesi denildiğinde; görece küçük olan, objektifi değişmeyen, netleme ve pozlama ayarlarının otomatik olarak yapıldığı makineler anlaşılır. Bu fotoğraf makineleri, özel koruyucu kabinleri ile yaklaşık 18-20 metre derinliğe kadar kullanılabilir.


24. Soru

Kompakt fotoğraf makineleri ve koruyucu kabinlerin yararları nelerdir?

Cevap

Kompakt fotoğraf makineleri ve koruyucu kombinler gelişmiş makinelere göre ucuzdur. Yardımcı malzemelerinin olmaması ve küçük olmaları nedeniyle her yerde taşınabilir. Su üstünde de rahatlıkla kullanılabilir. Hem filmli hem de sayısal tipleri bulunur. Sabit geniş açı objektifleri nedeniyle uzun bir alan derinliği sağlarlar. Bu da çerçeveye giren her nesnenin net görünmesini sağlar.


25. Soru

Kompakt fotoğraf makineleri ve koruyucu kabinlerin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Kompakt fotoğraf makineleri ve koruyucu kombinler kontrol edilebilecek çok az ayarı olması nedeniyle her ışık ortamında kullanılamaz. Sabit (ve genellikle geniş) açılı objektifi olanlarla tele ve makro çekim yapılamaz. Sualtında her şey daha yakın ve daha büyük göründüğü için makine de nesneleri bu şekilde görür. Kompakt fotoğraf makineleriyle netleme işlemi su üstünde yapıldığı gibi elle yapılırsa netsizlik oluşur. Dalış derinliği sınırlıdır.


26. Soru

İleri düzey sualtı fotoğrafçılığında ne tür fotoğraf makineleri kullanılır?

Cevap

İleri düzeyde sualtı fotoğrafçılığı için SLR ve DSLR fotoğraf makineleri kullanılır.


27. Soru

SLR ve D-SLR fotoğraf makinelerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu fotoğraf makineleri özel olarak tasarlanmış koruyucu kabinler içine yerleştirilerek kullanılır. Bu koruyucu kabinler, SLR makinenin özelliğine göre farklılık gösterebilir; ancak su geçirmezlik, basınca dayanıklılık, fotoğraf makinesinin kontrol sistemlerini yönlendirebilme özellikleri her koruyucu kabinde yer alır. Üretim aşamasında kabinlerin 40-60 m derinlik testleri yapılmış olduğundan derin dalışlarda fotoğraf çekimlerine olanak tanırlar.


28. Soru

SLR ve D-SLR fotoğraf makinelerinin yararları nelerdir?

Cevap

Bakaçtan ne görüyorsanız objektiften de aynı nesneyi görürsünüz. Böylece görülen ile çekilen arasında bir fark oluşmaz (paralaks hatası). Makine üzerindeki özellikleri kabin aracılığıyla etkin olarak kullanabiliriz.


29. Soru

SLR ve D-SLR fotoğraf makinelerinin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Karmaşık ve maliyeti yüksek sistemlerdir. Çok çeşitli marka ve modellerde bulmamız mümkün olsa da profesyonel sistemlerin sadece kabin fiyatlar› 1500 ABD dolarından başlamaktadır. Boyut olarak büyük ve ağırdırlar. Dalgıcın kabinli sistemler ile dalış yapması ve fotoğraf çekme kabiliyetini geliştirmesi için deneyiminin artması gerekmektedir.


30. Soru

Amfibi fotoğraf makinelerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Amfibi fotoğraf makineleri, çift kullanım amacına yönelik makinelerdir. Amfibi sözcüğünün anlamından da anlaşılacağı gibi bu makineler (bir parça çıkarıp takmadan) hem karada hem de sualtında kullanılabilir. Bu sistemleri üreten Nikon firmasının Nikonos V, Nikonos RS, Sea& Sea firmasının üretimi Sea&Sea MX-5, MX10, MM-II, MM-III, DX3100 vb. örnek verebiliriz. Amfibi fotoğraf makinelerinin temel yapısı, yüksek basınca dirençli bir gövde ve açılması gereken parçaların su sızdırmaz lastik contalarla (o-ring) desteklenmesinden oluşur.


31. Soru

Amfibi fotoğraf makinelerinin yararları nelerdir?

Cevap

Amfibi makinelerin objektifine çekeceğimiz konuya göre makro, close-up veya geniş açı mercek ekleyebilir ve sualtında değiştirebiliriz (sadece Sea&Sea marka ve modellerde).


32. Soru

Amfibi fotoğraf makinelerinin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Bakaçtan baktığımızda, objektifin gördüğünü değil, sadece bakacın gördüğünü görürüz. Bu nedenle çerçeveleme sırasında kompakt makinelerde olduğu gibi paralaks hatası ortaya çıkabilir. Amfibi makinelerde flaş genelde kameranın hemen üzerindedir. Dolayısıyla yakın çekimlerde sualtı cisimciklerinin fotoğrafta parlama yapma olasılığı yüksektir.


33. Soru

Sualtında objektif kullanımında nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Cevap

Sualtındaki hareket kabiliyeti, kara fotoğrafçılığındaki hareket kabiliyetine göre hem avantaj hem de dezavantaj oluşturabilir. Çekeceğiniz nesnenin açısında esnek olabilirken istenmeyen nesneleri de kadrajın içinde bulabilirsiniz. Sualtında objektif değiştirmenin karadaki kadar kolay olmadığı göz önünde bulundurulursa, dalış öncesi kararlaştırılmış konuya uyumlu objektif/ makine ile dalış gerçekleştirilerek istenilen sonuca ulaşmak mümkün olur.


34. Soru

Sualtında tercih edilmesi gereken objektifler nelerdir?

Cevap

Sualtında tercih edilmesi gereken objektifler geniş açı objektifler, makro objektifler, yakın çekim mercekler ve adaptörlerdir.


35. Soru

Geniş açı objektiflerin özellikleri nelerdir?

Cevap

Geniş açı objektifler daha büyük nesneleri ve daha geniş bir alanı görüntüleme imkânı sağlar. Ayrıca uzun alan derinliği istenildiğinde kullanılırlar. Sualtında en çok tercih edilen geniş açı objektifler; FX format makinalar için 16 mm, DX format makineler için 10,5 mm balıkgözü, 17-35 mm, 24 mm geniş açı objektiflerdir. Balıkgözü objektif ve adaptörler çok fazla biçimbozumu (distortion) oluşturacaklarından sualtında ilginç sonuçlar verirler. Amfibi makinelerin bir kısmında geniş açı  adaptörler sualtında takılıp sökülebilir. Sualtındaki kısıtlılıklar düşünüldüğünde bu büyük bir üstünlüktür.


36. Soru

Makro objektifler, yakın çekim mercekler ve adaptörlerin özellikleri nelerdir?

Cevap

Makro Objektifler, yakın çekim mercekler ve adaptörler sualtında makro fotoğraf tekniği başlı başına incelenmesi gereken bir konudur. Türkçede “büyük” anlamına gelen macro sözcüğü, fotoğrafçılıkta nesneleri “duyarlı yüzeye düşen görüntünün aslına yakın ölçülerde büyük olması” şeklinde tanımlanabilir. Bir objektifin makro görüntü verebilmesi için odak uzunluğunun değişikliğe uğraması gerekir.


37. Soru

Objektifler makro niteliğini nasıl kazanırlar?

Cevap

Objektifler makro niteliğini
• Objektif yalnızca makro görüntü almak üzere üretilmiştir. Bu objektif tam anlamıyla “makro objektif” olarak adlandırılır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturduğu görüntü aslına yakın veya daha büyüktür. Bu tür objektiflerle nesneye belli bir yakınlığa gelmeden fotoğraf çekilemez.
• Bilinen geniş, normal ya da dar açılı her türlü objektife gerektiğinde kullanılmak üzere makro özelliği eklenebilir. Objektifler bilinen ortalama uzaklıklarda görüntü alırken, makro çalışılmak istendiğinde bir bilezik yardımıyla makro konumuna alınır. Böylece çok yakından görüntü alma olanağı doğar.


38. Soru

Sualtında kaliteli fotoğraf çekme neye bağlıdır?

Cevap

Sualtında kaliteli fotoğraf çekmenin en temel unsurlarından biri de sualtı flaşları ve onları kullanabilme becerisidir.


39. Soru

Flaş nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Flaş, fotoğrafın pozlanabilmesi için gerekli ışık kaynağını sağlayan aygıttır.


40. Soru

Sualtı flaşları nasıl sınıflanabilmektedir?

Cevap

Sualtı flaşları birçok ölçüt esas alınarak sınıflandırılır. Büyük-küçük flaşlar, geniş açı veya makro flaşlar, analog-sayısal flaşlar gibi. Bunun yanında yaygın olarak flaşlar artık ya DSLR makinelerin ya da kompakt sayısal makinelerin kabinlerinde kullanıldıkları için elektronik flaş kordonu ile çalışan flaşlar ile fiber optik kablo ile çalışan flaşlar olarak da sınıflandırılabilirler.


41. Soru

Sualtı fotoğrafçılığında yansıma hangi anlama gelmektedir?

Cevap

Yansıma, sualtındaki ışık kaynağının yansıması ile partiküllerin fotoğraf makinesi ile konu arasında görülmesi, yansıması ve fotoğrafta oluşması anlamına gelir. Backscatter, sualtı fotoğrafçılığında istenilen bir durum değildir. Bu sebeple fotoğraf çekimlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullandığımız flaş ya da ışık kaynağını fotoğraf makinesine yaklaşık 45 derecelik bir pozisyonda konumlandırmak olmalıdır.


42. Soru

Dahili flaş kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

Dahili flaş kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
• nesneye yakın olunmalıdır.
• flaş kullanılsa bile WB (Beyaz Dengesi) ayarlar› derin suya göre yapılmalıdır.
• eğer varsa flaş ışık dağıtıcısı (diffuser) kullanılmalıdır. Bu dağıtıcılar bazı koruyucu sistemlerde içte bulunurken, bazılarında dışarıdadır. Bu dağıtıcılar hem ışığı dağıtarak yumuşatırlar hem de yansımaları ortadan kaldırabilirler.


43. Soru

Harici flaşların özellikleri nelerdir?

Cevap

Birbirinden büyüleyici renklerin bulunduğu sualtı dünyasındaki bu renkleri ortaya çıkarabilmek için sualtı fotoğrafçılığında özellikle harici flaş kullanımı vazgeçilmezdir. Ancak buna rağmen fotoğraf makinesi sistemlerinin birçoğunda bulunmaz. Bunun yanında harici sualtı ışık kaynaklarının hepsi sualtı fotoğraf makineleri ve kabinleriyle uyumlu değildir. O nedenle bir sistem satın alırken, bunun sualtı flaşlarına uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. DSLR kamera kabinlerinde bu, sorun değildir. Çünkü bu kabinler mutlaka harici flaşla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.


44. Soru

Harici flaş seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

Harici flaş seçerken şu özelliklere dikkat edilmelidir:
• Sayısal fotoğraf makineleri ile sualtında kullanılmak üzere hazırlanmış bir flaş olmalıdır. Fotoğraf makinesinin özelliklerine uyabilmelidir.
• Çoklu, manuel ışık seviyesi ayarlarına sahip bir ışık flaş olmalıdır.
• Mümkünse Ön (Pre) Flaş moduna sahip olmalıdır.


45. Soru

Sualtında kolayca ve uzun süre kalabilmenin önünü açan aletli dalış teknolojisine ne ad verilir? 

Cevap

aletli dalış: (scuba)


46. Soru

Aletli dalış ne demektir?

Cevap

İnsanın sualtında soluk almasını sağlayabilecek “KendindenYeterli Taşınabilir sualtı Soluma Cıhazı”nın genel adı. Uluslararası düzeyde,ingilizce “Self Contaıned Underwater Breathing Apparatus” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan SCUBA kısaltmasıyla bilinir


47. Soru

Daha derin sularda örneğin 15 metrelik bir derinlikte fotoğraf çekmek için bazı temel gereksinmeler ortaya çıkar. Bunlar nelerdir?

Cevap

Bu derinlikteki suya dalabilmek için gerekli sağlık koşullarına sahip olmak,

En temel düzeyde de olsa dalış eğitimi almak,

Gerekli araç-gerece sahip olmak ve bunları kullanmasını bilmek,

Bu derinliklerde dalış yapmakla ilgili yasal kurallara uymak,

Fotoğraf çekimi açısından gerekli donanıma ve bu donanımı kullanma becerisine sahip olmaktır.


48. Soru

''TSSF'' kısaltmasının açılımı nedir?

Cevap

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu


49. Soru

''CMAS'' kısaltmasının türkçe açılımı nedir?

Cevap

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu 


50. Soru

CMAS 15 ülkenin katılımıyla, 15 ocak 1959'da Monaco' da kuruldu. bu konferedasyon kimin önderliğinde kurulmuştur?

Cevap

Yves Cousteau


51. Soru

bir yıldız dalıcı kursu teorik eğitiminde neler öğretilir?

Cevap

Teorik eğitim;

Dalış malzemelerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağı,

Sualtında el işaretleriyle ve diğer tekniklerle nasıl haberleşileceği,

Duyuların derinlikten nasıl etkileneceği,

Uyulması gereken basit kurallar,

Basıncın vücut ve malzemeler üzerindeki etkileri,

Basınç altında solunan gazların vücudun üzerindeki etkileri,

Güvenli bir dalış yapabilmek için dalışın nasıl planlanması gerektiği,

Acil durumlarda dalgıcın kendisini ve dalış arkadaşlarını nasıl kurtaracağı konularını kapsar.


52. Soru

Bir yıldız dalıcı kurs eğitiminin uygulamalı sualtı çalışmalarında neler öğretilir? 

Cevap

Sualtında kullanılacak haberleşme işaretleri,

Malzemenin nasıl giyileceği,

Suya giriş teknikleri,

Sualtına alçalma teknikleri,

Nefes alırken nelere dikkat edileceği,

Yüzerlik dengeleyici donanımlarının nasıl kullanılacağı,

Nefes almayı sağlayan regülatörün ağızdan nasıl çıkarılıp tekrar alınabileceği,

Dalış arkadaşları ile havanın nasıl paylaşılabileceği,

Maskeye su girdiğinde nasıl boşaltılabileceği ve sualtında nasıl çıkarılıp takılabileceği,

Paletin nasıl daha etkin ve doğru kullanabileceği,

Sualtı ve su üstünde SCUBA donanımını ve ağırlık kemerini nasıl çıkarıp tekrar kuşanabileceği,

Basit ilk yardım ve kurtarma becerileri ile dalış teknesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği,

Sualtında dalgıcın kendisini ve çevreyi nasıl kollayacağı toplam 5 dalışta öğretilir.


53. Soru

Sualtı fotoğrafçılığı denildiğinde iki farklı olgudan söz edilmektedir. Bunlar nelerdir?

Cevap

ilki sualtına dalmak, ikincisi ise fotoğraf çekmektir.


54. Soru

Sualtı fotoğrafçılığı konusu ile ilgili iki temel aygıttan söz etmek gerekir. bunlar nelerdir?

Cevap

Bunlardan ilki fotoğraf makinesidir. ikincisi ise fotoğraf makinesini sualtında kullanmamızı sağlayan koruyucu kabinlerdir.


55. Soru

Su geçirmez koruyucu kabin (housing) ne demektir?

Cevap

Sualtında fotoğraf makinesinin su almaması için tasarlanmış, makinenin içine konulduğu her türlü koruyucu sistemin genel adı. Plastik, alüminyum ya da poliüretandan üretilen bu kabinler çeşitli derinliklerde basınca dayanıklıdır. Koruyucu kabin üzerinde içine konulan fotoğraf makinesinin kontrol sistemlerini yönlendiren düğmeler ve girişler yer alır.


56. Soru

Çek-At Sualtı Fotoğraf Makinelerinin yararları ve sakıncaları nelerdir?

Cevap

Yararları: Hemen her marketten alınabilen ucuz makinelerdir. Bozulması ya da kırılması çok sorun yaratmayacağı için özellikle çocuklara sualtında fotoğraf çekme hobisini aşılamak için idealdir. Kum ve su gibi makinelere zarar verebilecek maddelerden etkilenmeyeceği için, plaj ve benzeri ortamlarda her türlü anı fotoğrafı çekmek için de kullanılabilir.

Sakıncaları: içindeki film çekilip alındıktan sonra başka film takılamaz. Hemen hemen hiçbir ayarı olmadığı için her ortamda sonuç alınamaz. Bu nedenle hatalı çekim yapma olasılığı yüksektir. Kullanılabilecek sualtı derinliği çok sınırlıdır.


57. Soru

Fotoğrafçılıkta kompakt fotoğraf makinesi denildiğinde ne anlaşılır?

Cevap

görece küçük olan, objektifi değişmeyen, netleme ve pozlama ayarlarının otomatik olarak yapıldığı makineler anlaşılır. Bu fotoğraf makineleri, özel koruyucu kabinleri ile yaklaşık 18-20 metre derinliğe kadar kullanılabilir.


58. Soru

Fotoğrafçılıkta kompakt fotoğraf makinelerinin yararları nelerdir?

Cevap

Yararları: Gelişmiş makinelere göre ucuzdur. Yardımcı malzemelerinin olmaması ve küçük olmaları nedeniyle her yerde taşınabilir. Su üstünde de rahatlıkla kullanılabilir. Hem filmli hem de sayısal tipleri bulunur. Sabit geniş açı objektifleri nedeniyle uzun bir alan derinliği sağlarlar. Bu da çerçeveye giren her nesnenin net görünmesini sağlar.


59. Soru

Fotoğrafçılıkta kompakt fotoğraf makinelerinin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Sakıncaları: Kontrol edilebilecek çok az ayarı olması nedeniyle her ışık ortamında kullanılamaz. Sabit (ve genellikle geniş) açılı objektifi olanlarla tele ve makro çekim yapılamaz. Sualtında her şey daha yakın ve daha büyük göründüğü için makine de nesneleri bu şekilde görür. Kompakt fotoğraf makineleriyle netleme işlemi su üstünde yapıldığı gibi elle yapılırsa netsizlik oluşur. Dalış derinliği sınırlıdır


60. Soru

İleri düzeyde sualtı fotoğrafçılığı için kullanılan SLR ve D-SLR Fotoğraf Makinelerinin yararları nelerdir?

Cevap

Yararları: Bakaçtan ne görüyorsanız objektiften de aynı nesneyi görürsünüz. Böylece görülen ile çekilen arasında bir fark oluşmaz (paralaks hatası). Makine üzerindeki özellikleri kabin aracılığıyla etkin olarak kullanabiliriz.


61. Soru

İleri düzeyde sualtı fotoğrafçılığı için kullanılan SLR ve D-SLR Fotoğraf Makinelerinin sakıncaları nelerdir?

Cevap

Sakıncaları: Karmaşık ve maliyeti yüksek sistemlerdir. Çok çeşitli marka ve modellerde bulmamız mümkün olsa da profesyonel sistemlerin sadece kabin fiyatları 1500 ABD dolarından başlamaktadır. Boyut olarak büyük ve ağırdırlar. Dalgıcın kabinli sistemler ile dalış yapması ve fotoğraf çekme kabiliyetini geliştirmesi için deneyiminin artması gerekmektedir


62. Soru

Amfibi ne demektir?

Cevap

Amfibi: Kara ve su gibi iki farklı ortamda yaşayabilen canlıların genel adı, iki yaşamlı. Sözcük canlılar dışında, hem suda hem karada işleyebilen,çalışabilen araç gereç ve makineler için de kullanılabilir


64. Soru

Sualtında hareketli ve büyük canlı çekimlerinde nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Sakin olmak, ilk kuraldır. Bu tür nesneleri gördüğünüzde, heyecanlanıp peşine düşmek yerine bir an düşünüp harekete geçmek önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken, yüzerlik kontrolünüzün uygunluğudur. Diğer önemli husus ise ne kadar sessiz olduğunuzdur. Burada solurken çıkardığınız ses ve hava kabarcıkları nesnenin ürkmesine neden olacağından, solunumunuzun dahi en az ses çıkaracak seviyede gerçekleşmesi gerekir. Çekime karar verdiğiniz anda da başarılı olmak istiyorsanız bir an nefesinizi tutmakta fayda vardır.

Hareketli canlıların türleri ve davranış özellikleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olmak gerekir. Balık ve benzeri hareketli canlıların çekim anında doğal davranışlarını tahmin etmek için bu canlıların doğal davranışları hakkın-da bilgi sahibi olmak gerekir. Hareketli bir canlının davranış özelliklerini bilirseniz, o canlının fotoğrafını en uygun anda çekme şansına sahip olursunuz. Eğer hareketli canlıya yaklaşmak gerekiyorsa bunu yavaş ve sessiz yapınız.

SLR veya DSLR makine kullanan dalıcılar için hareketli canlıların ve balıkların çekiminde en uygun objektifler 50 mm, 60 mm ve 105 mm odak uzunluğuna sahip objektiflerdir.


Kayıt Yenileme (Ders Ekle Sil) Başlangıç
7 Ekim 2024 Pazartesi
v