Finansal Tablolar Analizi Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Cost Of Capital

1. Soru

Muhasebe nedir?

Cevap

Muhasebe, işletmenin dili olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin yapmış oldukları faaliyetlerin işletmenin finansal durumuna ve faaliyet sonuçlarına olan etkisi, muhasebe aracılığıyla, diğer bir deyişle muhasebenin kendisini ifade etme aracı olan finansal tablolar aracılığıyla işletmeyle ilgili taraflara yansıtılmaktadır.


2. Soru

Muhasebe analizleri nedir?

Cevap

Muhasebe analizleri, işletmenin muhasebe sisteminin işletmede gerçekleşen faaliyetleri ne ölçüde yansıtabildiğinin değerlemesidir. Bu değerleme, işletmenin faaliyetlerinin incelenmesi, muhasebe politikalarının finansal tablolar üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve böylelikle finansal tabloların faaliyetleri hem daha doğru bir biçimde yansıtmasının sağlanması hem de finansal tabloların analize hazır hâle getirilmesi için yapılmaktadır.


3. Soru

Kaç tip yabancı kaynak vardır?

Cevap

Yabancı kaynaklar iki tiptir; • Kısa vadeli yabancı kaynaklar • Uzun vadeli yabancı kaynaklar


4. Soru

Dönen varlıklar nedir?

Cevap

Dönen varlıklar, bir yıl içerisinde veya normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilebilecek, tahsil edilebilecek, satılabilecek, kullanılabilecek değerler ile para ve para benzeri varlıkları içeren gruptur. işletmenin sahip olduğu hazır değerler, geçici yatırım amacıyla elinde bulundurduğu menkul kıymetler, vadesi bir yılın altında olan ticari alacaklar, stoklar, gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları ile diğer dönen varlıklar bu grupta yer almaktadır.


5. Soru

Brüt çalışma sermayesinin iki temel görevi hangileridir?

Cevap

• Kısa vadeli yabancı kaynakların ödenmesi • Günlük faaliyetlerin yürütülmesi


6. Soru

Hasılatın gelir tablosunda raporlanabilecek duruma gelmesi için gerçekleşmesi gereken şartlar nelerdir?

Cevap

• İşletmenin, yerine getirmeyi umduğu hizmetlerin tümünü veya büyük bir kısmını yerine getirmesi • Hasılat tutarı veya zamanı makul derecede güvenilirlikle belirlenebilir olması • El değiştirme işlemi gerçekleştirildiğinde kayda alınması


7. Soru

Finansal analiz için en önemli kaynak nedir?

Cevap

Finansal analizin en temel kaynağını finansal tablolar oluşturmaktadır.


8. Soru

İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı neye göre hesaplanmaktadır?

Cevap

İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı, işçinin son aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.


9. Soru

Dönemsellik kavramı nedir?

Cevap

Dönemsellik kavramı, işletmenin sonsuz olarak kabul edilen yaşamının finansal raporlama amacıyla belirli zaman dilimlerine bölünmesini belirtmektedir. Dolayısıyla bölünmüş olan dönemlerin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerin faaliyet sonuçlarından bağımsız olarak belirlenmesi gerekmektedir.


10. Soru

Eşleştirme ilkesi nedir?

Cevap

Eşleştirme ilkesi her bir dönemin hasılatının yine o döneme ait giderlerle eşleştirilmesini ifade eder.


11. Soru

Borçlanarak finansman politikasının riskleri ve olumsuz yanları nelerdir?

Cevap

• Faaliyetleri aksaması • Yabancı kaynakların payının çok olmasından dolayı yeni kaynak bulunamaması • Faiz giderlerinin özkaynak ağırlıklı çalışan işletmelere göre daha yüksek olması


12. Soru

Tahakkuk esası nedir?

Cevap

Finansal nitelikli olayların etkileri nakit hareketinin gerçekleştiği tarihte değil de işlemin gerçekleştiği tarihte kayda alınır. Hasılat, satış gerçekleştiğinde; gider ise oluştuğunda kayda alınır. Hasılat ve giderin kayda alınma zamanı, bu faaliyetlerin nakit girişi veya nakit çıkışı yaratma zamanından bağımsızdır.


13. Soru

Uzun vadeli yabancı kaynakların kapsamı nedir?

Cevap

Uzun vadeli kaynaklar vadeleri bir yılın üzerinde olan veya bir faaliyet döneminden (hangisi uzunsa) sonraki dönemlerde ödenecek olan borçlardır. Bu kapsamda; • finansal borçlar • ticari borçlar • borç ve gider karşılıkları yer almaktadır.


14. Soru

Nakit esası nedir?

Cevap

Nakit esasına göre muhasebeleştirmede mal ve hizmet satışından sağlanan hasılat, nakit tahsilatın yapıldığı dönemde; mal, sigorta, ücret, elektrik vb. Unsurlar için yapılan giderler de nakit çıkışının gerçekleştiği dönemde muhasebeleştirilmektedir.


15. Soru

Borçlanarak finansman politikasının tercih edilmesinin sebebi nedir?

Cevap

Borçlanarak finansman politikasının tercih edilmesinin altında yatan etken, daha az özkaynak sağlanarak yüksek kârlılık elde edilmesi, böylelikle hisse başına kârın yüksek olmasının sağlanmasıdır.


16. Soru

Kapsamına Finansal nitelikli işlemlerin kaydedilmesinde nakit esası yerine tahakkuk esasının benimsenmiş olmasının sebebi nedir?

Cevap

Nakit esası yapılan muhasebe işlemleri sonucunda dönemin sonucunun (kâr veya zarar) doğru bir şekilde belirlenebilme olasılığı ortadan kalkabilir. Dönemsellik ilkesi gereği yapılan işlemlerin aynı dönemde raporlanması faaliyetlerin kaydını ve değerlendirilmesini kolaylaştırmaktadır.


17. Soru

Muhasebe riski nedir?

Cevap

Muhasebe farklılıklarının finansal tablolarda belirsizlikler yaratabilme ihtimali muhasebe riski olarak ifade edilmektedir.


18. Soru

Borç karşılıkları ve koşullu borçların farkı nedir?

Cevap

Genel olarak tüm borç karşılıkları, zaman ve tutar açısından kesin olmadıklarından koşulludurlar. Ancak koşullu borçlar terimi borç karşılıklarından farklıdır. Borç Karşılıkları mevcut bir yükümlülük olduklarından ve yükümlülüğün ifası için işletmeden kaynak çıkışı gerekeceğinden, yükümlülük olarak muhasebeleştirilirler (güvenilir bir tahmin yapılabildiği varsayımıyla). Koşullu borçlar (veya şarta bağlı borçlar) ise borç olarak muhasebeleştirilmezler çünkü bunlar geçmiş olaylardan kaynaklanan olası yükümlülüklerdir. Yükümlülüğün yerine getirilmesi için işletmeden kaynak çıkışı olası değildir ya da ilgili yükümlülüğün tutarı yeterince güvenilir bir şekilde tahmin edilememektedir.


19. Soru

Özkaynaklar grubunda bulunan kalemler nelerdir?

Cevap

• Kâr yedekleri • Geçmiş yıllar kârları • Dönem net kârı • Ödenmiş Sermaye • Sermaye Yedekleri • Dönem net zararı • Geçmiş yıllar zararları


20. Soru

Finansal kiralama (Leasing) nedir?

Cevap

Kiralayan ve kiracı (kullanıcı) arasındaki finansal kiralama sözleşmesinde yer alan koşullara göre kiracı, kiralayanın sahip olduğu bir maddi duran varlığı kullanma hakkına sahip olmaktadır. Bu kullanım hakkı karşılığında da kiracı, kiralayana kira ödemesi yapmaktadır. Bu işlem finansal kiralama olarak adlandırılır.


21. Soru

Kıdem tazminatı nedir?

Cevap

Kıdem tazminatı, işçinin iş sözleşmesinin sona eriş biçimine bağlı olarak ve işçinin çalıştığı süre dikkate alınarak ücret tutarına göre işverence ödenen bir miktar para olarak tanımlanmaktadır.


22. Soru

Bilançoda kullanılan dönen varlıklar ve duran varlıklar kalemleri neyi ifade eder?

Cevap

Dönen varlıklar, bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevirebileceği (satacağı, tahsil edeceği) veya kullanacağı varlıklardan oluşur. Dönen varlıklar kısa sürede paraya çevrilme ve tekrar varlıklara yatırılma amacıyla edinilmişlerdir. Duran varlıklar ise normal şartlar altında bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen veya yararları bir yılda tükenmeyecek olan varlıklardır.


23. Soru

Yatırım faaliyetleri nedir?

Cevap

Gerekli üretim faktörlerinin edinilmesine yönelik faaliyetlere yatırım faaliyetleri denilir.


24. Soru

Finansman faaliyetleri hangi amaçla yapılır?

Cevap

Finansman faaliyetleri, işletmenin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak ve varlıklarını finanse etmek için kaynak sağlama amacıyla yapılır.


25. Soru

Muhasebe analizleri kapsamında finansal tablolarda yer alan 3 temel faaliyet hangileridir?

Cevap

• Finansman faaliyetleri • Yatırım faaliyetleri • İşletme faaliyetleri


26. Soru

Yatırım faaliyetleri nedir?

Cevap

Gerekli üretim faktörlerinin edinilmesine yönelik faaliyetlere yatırım faaliyetleri denilir.


27. Soru

Net Çalışma (işletme) Sermayesi Noksanı nedir?

Cevap

Eğer dönen varlıklar kısa vadeli yabancı kaynaklardan küçükse bu durumda Net Çalışma (işletme) Sermayesi Noksanı oluşacaktır. Net çalışma sermayesi noksanının olması durumunda işletme kısa vadeli yabancı kaynaklarının tamamını ödeyemediği gibi günlük faaliyetleri yürütmede sıkıntılar yaşayacaktır.


28. Soru

Net çalışma (işletme) sermayesi nedir?

Cevap

Dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklardan büyük olan kısmı Net Çalışma (işletme) Sermayesi olarak adlandırılmakta ve günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde kullanılmaktadır.


29. Soru

Amortisman kavramı nedir?

Cevap

Boş arsa ve araziler dışındaki maddi duran varlıklar, faydalı ömürleri sonunda kullanılamaz hâle geleceklerdir ve işletme faaliyetlerine katkı sağlayamayacaklardır. Ancak maddi duran varlıklar ömürlerinin son yılında birdenbire tükenmemektedir. Kullanıldıkları süre boyunca tükendiklerinden maliyetlerini ömürlerinin son döneminde gidere dönüştürmek yerine dönemsellik kavramı ve eşleştirme ilkesi gereğince faydalı ömürlerini oluşturan dönemlere dağıtılması, doğru ve gerçek bilgi sunulmasını sağlayacaktır. Amortisman işlemi, maddi duran varlığın maliyetinin fayda sağladıkları dönemlere dağıtılması olarak ifade edilmektedir.


30. Soru

Kısa vadeli yabancı kaynakların kapsamı nedir?

Cevap

Kısa vadeli yabancı kaynaklar, bir yıl içinde ödenecek borçlardan oluşmaktadır. Bu kapsamda; 1. Borcun doğduğu tarihten itibaren en fazla bir yıl vadeli olan borçlar 2. Borcun doğduğu an itibarıyla vadeleri bir yılın üzerinde olup bilanço tarihinde vadeleri bir yılın altına inmiş olan uzun vadeli borçlar yer almaktadır.


31. Soru

Amortisman işlemi nedir?

Cevap

Amortisman işlemi, maddi duran varlığın maliyetinin fayda sağladıkları dönemlere dağıtılması olarak ifade edilmektedir.


32. Soru

Kısa vadeli kaynakları ortaya çıkaran sebepler nelerdir?

Cevap

Kısa vadeli yabancı kaynaklar, işletme faaliyetleri ve finansman faaliyetleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. İşletme faaliyetleri sonucunda; • Ödenecek vergiler • Alınan avanslar • Gelecek aylara ait gelirler • Ticari borçlar • Diğer borçlar, Finansman faaliyetlei sonucunda ise; • Kısa vadeli olarak doğan banka kredileri • Çıkarılmış bonolar gibi unsurlar • Uzun vadeli olarak doğan finansal borçların vadeleri bir yılın altına inen anapara borç, taksit ve faizleri oluşmaktadır.


33. Soru

Bir işletmenin özkaynakları neyi ifade etmektedir?

Cevap

Özkaynaklar ortakların işletmeye tahsis ettikleri sermaye ve kârdan işletmeye bırakılan kısımları kapsamaktadır.


34. Soru

Karşılıklar terimi neyi ifade eder?

Cevap

Karşılıklar terimi, varlıklarda değer düşüklüğü ve şüpheli alacaklar gibi kavramları ifade etmek için kullanılmaktadır.


35. Soru

Brüt çalışma sermayesinin iki temel görevi nedir?

Cevap

Brüt çalışma sermayesinin iki temel görevi bulunmaktadır. Bunlar;


• Kısa vadeli yabancı kaynakların ödenmesi
• Günlük faaliyetlerin yürütülmesi


36. Soru

Dönen ve suran varlıklarda aktifte indirim olarak raporlanan karşılık kalemleri nelerdir?

Cevap

Dönen varlıklar: • Menkul Kıymet Değer Düşüklüğü Karşılığı • Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığ • Şüpheli Diğer Alacaklar Karşılığı • Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı • Diğer Dönen Varlıklar Karşılığı Duran varlıklar: • Bağlı Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı • İştirakler Değer Düşüklüğü Karşılığı • Bağlı Ortaklıklar Değer Düşüklüğü Karşılığı


37. Soru

Bir işletmenin elde ettiği dönem karı nasıl hesaplanır?

Cevap

Bir işletmenin elde ettiği dönem karını hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılır: Kâr Hasılat - Giderler + Faaliyet Dışı Kârlar - Faaliyet Dışı Zararlar


38. Soru

Gelir tablosu nedir?

Cevap

İşletmenin belirli bir dönemdeki faaliyet sonuçlarını gösteren tablo gelir tablosudur.


39. Soru

Hasılatın tanımı nedir?

Cevap

Hasılat için iki tanım yapılabilir: 1. Hasılat, malların teslimi veya hizmetlerin yerine getirilmesi faaliyetleri ile bunlara yardımcı olan faaliyetleri içeren tüm olağan faaliyetlerin sonucunda varlıklardaki artışlar veya borçlardaki azalışlardır. 2. Türkiye Muhasebe Standardı 18’e göre ise hasılat, ortakların sermayeye katkıları dışında özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarı olarak tanımlanmaktadır.


40. Soru

Hasılatın temel özellikleri nelerdir? Sıralayınız.

Cevap

• Hasılat, kazanma sürecinin bir sonucudur. • Hasılat, olağan faaliyet ile ilgili veya beklenen nakit girişleriyle sonuçlanır. • Hasılat, brüt tutar üzerinden raporlanır.


41. Soru

Gelir tablosunun faaliyet karı bölümünde hangi kalemler bulunur?

Cevap

Faaliyet kârı bölümü, işletmenin ana faaliyetiyle ilgili olup satışların maliyetine dahil edilemeyen bir takım giderlerin hesaba katıldığı bölümdür. Bu giderler şunlardır: • Araştırma-Geliştirme Giderleri • Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri • Genel Yönetim Giderleri


42. Soru

Gelir tablosunun dönem karı bölümünde yer alan alt bölümler nelerdir? Bu bölümdeki kalemler arasında neler yer alır?

Cevap

Gelir tablosunun dönem karı bölümünde yer alan alt bölümler şunlardır: • Diğer Faaliyetlerden Olağandışı Gelir ve Kârlar • Diğer Faaliyetlerden Olağandışı Gider ve Zararlar Bu bölümdeki kalemler ise şu şekilde sıralanabilir: • Önceki dönem gelir ve kârları • Maddi duran varlık satış kârları • Çalışılmayan kısım zararları


43. Soru

TMS 18’e göre, hasılatın finansal tablolara yansıtılma koşulları nelerdir?

Cevap

TMS 18’e göre mal satışına ilişkin hasılat hasılat aşağıda verilen koşulların tümünün sağlanması ile finansal tablolara yansıtılabilir: • İşletmenin malların sahipliği ile ilgili önemli risk ve getirileri alıcıya devretmiş olması • İşletmenin satılan mallar üzerinde etkin bir kontrolü veya sahipliğin genel olarak gerektirdiği şekilde bir yönetim etkinliğini sürdürmemesi; • Hasılat tutarının güvenilir biçimde ölçülebilmesi; • İşleme ilişkin ekonomik yararların işletmece elde edilmesinin muhtemel olması • İşleme ilişkin yüklenilen veya yüklenilecek olan maliyetlerin güvenilir biçimde ölçülebilmesi


44. Soru

Net çalışma sermayesi değişim tablosunun işlevi nedir?

Cevap

Net çalışma sermayesi değişim tablosu, net çalışma sermayesinin oluşumunda yer alan dönen varlık ve kısa vadeli yabancı kaynak kalemlerindeki değişimi gösteren tablodur. Net çalışma sermayesi değişim tablosu, net çalışma sermayesindeki değişimin hangi dönen varlık ve kısa vadeli yabancı kaynak kalemine yansıdığını gösterir. Bu çerçevede dönen varlık ve kısa vadeli yabancı kaynak kalemlerindeki artış veya azalışlar hesaplanarak bunların net çalışma sermayesi üzerindeki etkileri ortaya konur.


45. Soru

Gelir tablosunun olağan kar bölümünde yer alan alt bölümler nelerdir? Bu bölümdeki kalemler arasında neler yer alır?

Cevap

Gelir tablosunun olağan kar bölümünde yer alan alt bölümler şunlardır: • Diğer Faaliyetlerden Olağan Gelir ve Kârlar • Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar • Finansman Giderleri Bu bölümdeki kalemler ise şu şekilde sıralanabilir: • Faiz gelirleri • Kambiyo kârları • Komisyon gelirleri • Karşılık giderleri, • Menkul kıymet satış zararları • Uzun vadeli borçlanma giderleri


46. Soru

Yabancı kaynakların işletmenin varlıklarında sebep olduğu değişim ne şekillerde olabilir?

Cevap

• Aktife hem nakit girişine hem de aktiften nakit çıkışına sebep olabilir • Aktife stok girişi sağlarken vadeleri geldiğinde aktiften nakit çıkışına sebep olabilir • Aktife nakit girişi sağlarken vadeleri geldiğinde aktiften stok çıkışına sebep olabilir • Aktife nakit girişi sağlamakta ama buna karşılık aktiften doğrudan bir çıkışa sebep olmayabilir • Aktife doğrudan bir giriş yaratmadığı hâlde aktiften nakit çıkışına yol açabilir • Aktife nakit girişi yaratmayan ve aynı zamanda da aktiften nakit çıkışına yol açmayabilir.


47. Soru

Varlıklar nedir?

Cevap

Varlıklar, işletmenin sahip olduğu ekonomik değerler olarak tanımlanmaktadır.


48. Soru

Muhasebe analizleri kapsamında finansal tablolarda yer alan faaliyetler temel olarak üç faaliyet grubunda özetlenmiştir. Bunlar nelerdir?

Cevap

Muhasebe analizleri kapsamında finansal tablolarda yer alan faaliyetler temel olarak üç faaliyet grubunda özetlenmiştir. Bunlar;


• Finansman Faaliyetleri
• Yatırım Faaliyetleri
• İşletme (Üretim-Satış Faaliyetleri) Faaliyetleridir.


49. Soru

Gelir tablosunu oluşturan bölümler nelerdir?

Cevap

• Brüt Satış Kârı bölümü • Faaliyet Kârı bölümü • Olağan Kâr bölümü • Dönem Kârı bölümü • Net Dönem Kârı bölümü


50. Soru

Kıdem tazminatı nedir?

Cevap

Kıdem tazminatı, işçinin iş sözleşmesinin sona eriş biçimine bağlı olarak ve işçinin çalıştığı süre dikkate alınarak ücret tutarına göre işverence ödenen bir miktar para olarak tanımlanmaktadır.


51. Soru

Gelir tablosu nedir?

Cevap

İşletmenin belirli bir dönemdeki faaliyet sonuçlarını gösteren tablo gelir tablosudur.


52. Soru

Duran varlıklar nedir?

Cevap

Duran varlıklar, bir yıldan veya bir normal faaliyet döneminden daha uzun sürelerle işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş ve ilke olarak bir yılda veya normal faaliyet döneminde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi beklenmeyen varlıklardır.


53. Soru

Gelir tablosunun brüt satış karı bölümünde bulunan brüt satışlar ile net satışlar alt bölümlerinin farkı nedir?

Cevap

Brüt satışlar satış iadelerinin ve satış iskontolarının net satışlardan düşülmüş halidir.


54. Soru

Dönen varlıklar nedir?

Cevap

Dönen varlıklar, bir yıl içerisinde veya normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilebilecek, tahsil edilebilecek, satılabilecek, kullanılabilecek değerler ile para ve para benzeri varlıkları içeren gruptur.


55. Soru

Gider tahakkukları neyi ifade etmektedir?

Cevap

Gider tahakkukları, içinde bulunulan dönemde tahakkuk etmiş olmasına rağmen henüz ödenebilir veya istenebilir durumda olmayan giderlerin izlendiği hesaptır.


56. Soru

Gelir tablosunda brüt satış kârı bölümü nelerden oluşur?

Cevap

Brüt satış kârı bölümü işletmenin mal/hizmet/ürün satışından elde ettiği toplam hasılat ve bu hasılatı elde etmek için katlandığı giderlerden oluşmaktadır.


57. Soru

Muhasebe analizlerini ortaya çıkaran temel sebepler nelerdir?

Cevap

Finansal nitelikli işlemlerin kaydedilmesinde nakit esası yerine tahakkuk esasının benimsenmiş olması ve finansal tabloların çok çeşitli bilgi kullanıcısı için hazırlanıyor olması muhasebe analizlerini ortaya çıkaran temel sebeplerdir.


58. Soru

Muhasebe riski nedir?

Cevap

Muhasebe farklılıklarının finansal tablolarda belirsizlikler yaratabilme ihtimali muhasebe riski olarak ifade edilmektedir.


59. Soru

Uzun vadeli bir borcun ödemesi neden dönen varlıklarla yapılır?

Cevap

Uzun vadeli yabancı kaynakların ödenmesi genellikle tüm borç tutarı için tek bir ödeme yapmak yerine vadeye kadar olan süre içinde belirli aralıklarla ve düzenli olarak yapılan ödemeler yoluyla gerçekleşmektedir. Bu da ödeme tarihi yaklaşan borcun (toplam borcun bir kısım faiz ve anaparası) kısa vadeli borç hâline dönüşmesi anlamındadır. Dolayısıyla kısa vadeli borca dönüşen bu kısmın ödenmesi dönen varlıklarla yapılacaktır.


60. Soru

Gelir tablosu hangi bölümlerden oluşur?

Cevap

Gelir tablosu şu bölümlerden oluşmaktadır:


• Brüt Satış Kârı bölümü
• Faaliyet Kârı bölümü
• Olağan Kâr bölümü
• Dönem Kârı bölümü
• Net Dönem Kârı bölümü


61. Soru

Duran Varlıklar nedir?

Cevap

Bir yıldan veya bir normal faaliyet döneminden daha uzun sürelerle işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş ve ilke olarak bir yılda veya normal faaliyet döneminde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi beklenmeyen varlıklardır. Arsa, bina, makine gibi bir yıldan uzun süre kullanılacak unsurlar ile bir yıldan daha uzun süre sonunda tahsil edilecek olan unsurlar uzun vadeli varlıklardır.


62. Soru

Muhasebe analizleri nedir?

Cevap

Muhasebe analizleri, işletmenin muhasebe sisteminin işletmede gerçekleşen faaliyetleri ne ölçüde yansıtabildiğinin değerlemesidir.


63. Soru

Kısa vadeli yabancı kaynaklar nedir?

Cevap

Kısa vadeli yabancı kaynaklar, ödenmeleri dönen varlık kullanımı veya bir başka kısa vadeli borç yaratması beklenen borçlardır


64. Soru

Finansman faaliyetleri nedir?

Cevap

Finansman faaliyetleri, işletmenin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak ve varlıklarını finanse etmek için kaynak sağlama faaliyetleridir.


65. Soru

Gelir tablosunda faaliyet kârı bölümü nelerden oluşur?

Cevap

Faaliyet kârı bölümü, işletmenin ana faaliyetiyle ilgili olup satışların maliyetine dahil edilemeyen Araştırma-Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ve Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır.


66. Soru

Yabancı kaynaklar nedir?

Cevap

Yabancı kaynaklar, bir işletmenin geçmiş olay ve işlemlerinin bir sonucu olarak, gelecekte diğer kişi ve işletmelere nakit veya diğer varlıklarla (örneğin, ticari mallar, mamuller) ödeme yapılması veya hizmet sağlanması için mevcut yasal ve yapısal yükümlülüklerdir.


67. Soru

Uzun vadeli yabancı kaynaklar nedir?

Cevap

Uzun vadeli yabancı kaynaklar, kredi kurumlarından, sermaye piyasasından ve işletmenin ilişkide bulunduğu üçüncü kişilerden sağlanan bir yıldan fazla vadeli olan işletme borçlarına denir.


68. Soru

Olağan kâr bölümü nedir?

Cevap

Olağan kâr bölümü, işletmenin dönem içinde süreklilik gösteren yan faaliyetlerine ilişkin faaliyet sonuçlarının yer aldığı bölümdür.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi