Elektromekanik Kumanda Sistemleri Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Hareket Sistemleri

1. Soru

Kumanda devre şemaları hangi amaçlarla kullanılmaktadır?

Cevap

Kumanda sistemlerinde, iş akış ve işleyişi ile ilgili bilgiler kumanda devre şemaları aracılığıyla verilir. Bu şemalar aynı zamanda sistemde sonradan meydana gelebilecek arızaların tespitinde oldukça yararlıdır.


2. Soru

Kumanda devre şemaları hangi bölümlerden oluşur?

Cevap

Kumanda devre şemaları genellikle güç devresi ve kumanda devresi olmak üzere iki bölümde çizilir. Güç devresi, motor ile ana şebeke arasında motorun yol alma akımının gösterildiği bölümdür. Kumanda devresi ise motorun kontrol edildiği bölümdür. Motorun hangi şartlar altında yol alacağı ve nasıl çalışacağı bu bölümde verilir.


3. Soru

M kontakların kısa ve uzun kapatılmasıyla motorun nasıl çalışması sağlanır?

Cevap

M kontaklarının açılıp kapanmasını sağlayan M kontaktör bobini devreye çeşitli şekillerde bağlanabilir. Ayrıca bu kontakların kısa ve uzun süre kapatılmasıyla, motorun kesik veya sürekli çalışması sağlanır.


4. Soru

Motorların kesik veya sürekli çalıştırılmalarında hangi kumanda devreleri kullanılır?

Cevap

Motorların kesik veya sürekli çalıştırılmalarında
• Butonla kumanda
• Paket şalterle kumanda
devreleri kullanılır.


5. Soru

Motorun kesik çalıştırılma sürecini açıklayınız.

Cevap

Bu devrede, Başlatma butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir ve paletini çeker. Paletin çekilmesiyle, M kontaktörünün kontakları konum değiştirir. Güç devresindeki normalde açık M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Başlatma butonuna basıldığı sürece motor çalışmaya devam eder. Başlatma butonu üzerindeki etki kalktığında veya Durdurma butonuna basıldığında, M kontaktörü devre dışı kalır ve kontakları normal konumuna döner. Güç devresindeki M kontakları açılır ve motor durur.


6. Soru

Motorun sürekli çalıştırılması hangi butonlarla yapılabilir?

Cevap

Motoru sürekli çalıştıran kumanda devreleri
• Ani temaslı butonla
• Kalıcı butonla
yapılabilir.


7. Soru

Kumanda devrelerinde başlatma butonuna paralel kontak bağlamaya ne ad verilir?

Cevap

Kumanda devrelerinde Başlatma butonuna paralel kontak bağlamaya mühürleme denir.


8. Soru

Ani temaslı butonla sürekli çalıştırma sürecini açıklayınız.

Cevap

Başlatma butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir ve paletini çeker. Paletin çekilmesiyle, M kontaktörünün kontakları konum değiştirir. Kumanda devresindeki M kontağı kapanarak mühürlemeyi sağlar. Benzer şekilde güç devresindeki M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Başlatma butonu üzerindeki etki kalksa bile M kontaktörü mühürleme kontağı üzerinden enerjilenir ve motor çalışmaya devam eder. Motoru durdurmak için Durdurma butonuna basılması gerekir. Durdurma butonuna basıldığında M kontaktörü enerjisiz kalır ve kontakları normal konumuna döner. Güç devresindeki M kontakları açılır ve motor durur.


9. Soru

Kumanda sistemlerindeki sürekli çalışma sürecini nasıl gerçekleştirilir?

Cevap

Sürekli butonuna basıldığında, M kontaktörü Durdurma butonu, Kesik jog butonun üst (normalde kapalı) kontağı ve Sürekli butonu üzerinden enerjilenir ve kontakları konum değiştirir. Kumanda devresindeki M kontağı kapanarak mühürlemeyi sağlar. Benzer şekilde güç devresindeki M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Sürekli butonu üzerindeki etki kalksa bile M kontaktörü mühürleme kontağı üzerinden enerjilenir ve motor çalışmaya devam eder.


10. Soru

Kumanda sistemlerinde kesik çalışma nasıl gerçekleştirilir?

Cevap

Kesik butonuna basıldığında, M kontaktörü Durdurma butonu ve Kesik jog butonun altkontağı üzerinden enerjilenir ve kontakları konum değiştirir. Güç devresindeki M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Kesik butonuna basıldığı sürece motor çalışmaya devam eder. Kesik butonu üzerindeki etki kalktığında M kontaktörü enerjisiz kalır ve motor durur.


11. Soru

Kalıcı paket şalterle kumanda devresinin çalışma sürecini açıklayınız.

Cevap

Paket şalter Durdurma (D) konumundayken (1-2) nolu kontak açıktır, M kontaktörü enerjisiz ve kontakları normal konumundadır, motor çalışmaz. Paket şalterin kolu Başlatma (B) konumuna getirildiğinde (1-2) nolu kontak kapanır. M kontaktörü bu kontak üzerinden enerjilenir, güç devresindeki M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Paket şalter bu konumda kaldığı sürece motor çalışmaya devam eder.


12. Soru

Bir motorun uzaktan kumanda olabilmesi için hangi özelliğe sahip olması gerekmektedir?

Cevap

Bir motor birden fazla yerden çalıştırılıp, birden fazla yerden durdurulabiliyorsa, böyle bir çalışmaya uzaktan kumanda adı verilir.


13. Soru

Uzaktan kumanda çeşitleri nelerdir?

Cevap

 Motorları kesik veya sürekli çalıştıran
• Butonla uzaktan kumanda
• Yaylı paket şalterle uzaktan kumanda


14. Soru

Asenkron motoru kesik çalıştıran bir uzaktan kumanda devresinin çalışma sürecini açıklayınız.

Cevap

Herhangi bir başlatma butonuna basıldığında, M kontaktörü Durdurma 1, Durdurma 2, ve basılan başlatma butonu üzerinden enerjilenir ve kontakları konum değiştirir. Güç devresindeki M kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Başlatma butonuna basıldığı sürece motor çalışmaya devam eder. Başlatma butonu üzerindeki etki kalktığında veya herhangi bir durdurma butonuna basıldığında, M kontaktörü enerjisiz kalır ve motor durur. Dolayısıyla, bu devrenin çalışması temelde kesik çalıştıran kumanda devresinin çalışmasına benzer.


15. Soru

Tek kontaktörlü kesik ve sürekli çalıştırma uzaktan kumanda devresinın önemli bir sakıncası olan "motorun durması beklenirken çalışmaya devam etmesi" problemi nasıl giderilmektedir?

Cevap

Kumanda devresinin önemli bir sakıncası olan "motorun durması beklenirken çalışmaya devam etmesi" problemi, uzaktan kumanda devresinde yardımcı röle kullanılarak giderilebilmektedir. 


16. Soru

Kalıcı paket şalterlerin uzaktan kumanda devrelerinde kullanılmamasının nedeni olarak hangi durum ileri sürülmektedir?

Cevap

Uzaktan kumanda sistemlerinin en önemli özelliği, motorun birden fazla yerden çalıştırılıp, birden fazla yerden durdurulabiliyor olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında, kalıcı paket şalterlerin uzaktan kumanda devrelerinde kullanılamayacağı açıktır. 


17. Soru

Kalıcı paket şalterlerin uzaktan kumanda devrelerinde kullanılamamasına karşın hangi tür paket şalterler uzaktan kumanda devrelerinde kullanılabilir?

Cevap

Yaylı paket şalterler uzaktan kumanda devrelerinde kullanılabilir.


18. Soru

Uzaktan kumanda prensiplerine uygun olarak hazırlanan bir devrede durdurma butonları ve motoru sürekli çalıştırma için kullanılan sürekli butonları birbirlerine nasıl bağlanmalıdır?

Cevap

Uzaktan kumanda prensiplerine uygun olarak durdurma butonları birbirlerine seri, motoru sürekli çalıştırma için kullanılan sürekli butonları birbirlerine paralel bağlanmalıdır. Ayrıca, motorun sürekli çalışmasını sağlamak üzere başlatma butonlarına paralel bir M mühürleme kontağı kullanılmaktadır. 


19. Soru

Paket şalterler kumanda devrelerinde hangi bileşenlerin yerine kullanılabilir?

Cevap

Paket şalterler kumanda devrelerinde butonların yerine kullanılabilir. 


20. Soru

Bir motorun direkt olarak şebekeye bağlanabilmesi için hangi koşulu sağlaması beklenmektedir?

Cevap

Bir motor ilk hareket anında kendisine, devresine ve şebekeye zarar vermeyecek büyüklükte akım çekiyorsa, böyle bir motor direkt olarak şebekeye bağlanabilir. 


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi