Elektrik Tesisat Planları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Zayıf Akım Tesisatı

1. Soru

Türk telekom şebekesine irtibat tesisatının özellikleri nasıl olmalıdır?

Cevap

• Binalarda Telekom şebekesine irtibatı sağlamak için, bina ana giriş terminal kutusunun bulunduğu yerden bina dışına kadar, telefon priz sayısı 200’e kadar olan binalarda 50 mm’lik iki adet boru ile çıkış yapılacaktır. Boru zeminden 40 cm derinliğe ve usulüne uygun olarak döşenir. Ayrıca, diğer Telekom hizmetleri (Kablo TV vb.) için gerektiği takdirde ilave boru konulabilir.
• Bina kablo girişi ile ön cephe parsel sınırı arasındaki mesafe 5m’den fazla ise bina girişine ebatları en az 60x80 cm olan tali ek odası yapılır ve bu ek odadan tretuvara kadar usulüne uygun olarak 100 mm çaplı boru döşenir.
• Bina kablo girişi ile ön cephe parsel sınırı arasındaki mesafe 5m’den az ise bina ana giriş terminal kutusundan tretuvara kadar iki adet 50mm’lik boru döşenir.


2. Soru

Bitişik düzendeki dubleks ve tripleks binalarda, bina ana giriş terminal kutusu ile zemin arasındaki mesafe en az ne kadar olmalıdır?

Cevap

Bitişik düzendeki dubleks ve tripleks binalarda, bina ana giriş terminal kutusu, her blok için bir kutu olacak şekilde zeminden takriben 2 m yükseklikte uygun bir yere konulacaktır.


3. Soru

Numaratör tesisat sistemi nasıl  çalışmaktadır?

Cevap

Numaratör tesisatı daha çok resmi dairelerde, okullarda kullanılan bir tesisat sistemidir. Odalardan birinden butona basınca, numaratöre bağlı bulunan zil çalar ve hangi odadan basıldığı numaratörün önündeki ekrandan görünür.


4. Soru

İyonizasyon dedektörlerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

İyonizasyon dedektörleri: Yangının başlangıç esnasında tespit edilmesinde çok yararlıdır. Yangın esnasında oluşan duman ve patlayıcı gazlara karşı duyarlıdırlar. 4m’yi geçmeyen tavanlarda her 50 m2de bir dedektörler yerleştirilir. Tavanın hiçbir noktasından 7m’den daha uzak olmamalıdırlar.


5. Soru

Hatlarda devamlı olarak içinden küçük bir akım geçen bir sistem kullanılmasının nedeni nedir?

Cevap

Yangının nerede olduğu, hatlarda kopukluk, kısa devre olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Bunun için hatlarda devamlı olarak içinden küçük bir akım geçen bir sistem kullanılır. Hat kopunca devreden akım akmaz, kısa devre durumu yangını göstermektedir.


6. Soru

Yarı iletkenli termik dedektörler hangi özellikleri taşıyacak şekilde üretilir?

Cevap

Yarı iletkenli termik dedektörler: 40, 50, 60, 70, 80, 90 0C ısı derecesinde çalışacak şekilde, hassasiyetleri ±1 0C ve tepki süreleri en fazla 2 sn.olacak şekilde üretilirler.


7. Soru

VHF antenlerin frekans aralığı hangi aralıkta olmalıdır?

Cevap

VHF antenlerin frekans aralığı 174-230 MHz (5-12 nu’lu kanallar) olmalıdır.


8. Soru

Ana Hat Tesisatı: Kat veya ara telefon terminalleri ile bina ana giriş terminali arasındaki irtibatı
sağlayan tesisattır.

Cevap

Ana hat tesisatının işlevi nedir?


9. Soru

Bir zayıf akım tesisatına bakım ve onarım yapma gereksinimi çeşitli arızalardan kaynaklanabilir, bu arızalardan en çok rastlanan arıza tipleri hangileriidir?

Cevap

Bir zayıf akım tesisatına bakım ve onarım yapma gereksinimi çeşitli arızalardan kaynaklanabilir. En çok rastlanan arıza tiplerini aşağıdaki gibi sıralanabilir;
• Çatlaklar,
• Kırılmalar,
• Deformasyonlar,
• Aşınma,
• Korozyon, erozyon, boşluk oluşumu,
• Malzeme yoğunluğu,
• Eskime,
• Kesilme,
• Birleşme yerlerindeki gevşemeler vb.


10. Soru

Ana hat tesisatı özellikleri nasıl olmalıdır?

Cevap

Tesisatta, kat veya ara telefon terminalinden bina ana giriş terminaline kadar PVC boru veya özel kanal içinden en az 0.5 mm çapında bakır iletkenli, PVC izoleli, PVC kılıflı Tablo 1.2’deki elektriksel özelliklere uygun bina içi telefon kablosu kullanılacaktır. Kullanılacak malzemeler TSE standardına uygun olacaktır.


11. Soru

İki kişinin karşılıklı konuşmasını sağladığı, görüntülü ve sesli kapı konuşma sistemlerine ne adı verilmiştir?

Cevap

Diyafon Tesisat Sistemleri
Kullanım alanı çok geniş olan iç haberleşme sistemidir. İki kişinin karşılıklı konuşmasını sağladığı, görüntülü ve sesli kapı konuşma sistemlerine kısaca diyafon adı verilmiştir. Sesli ve görüntülü sistemler çok çeşitlidir; kapıcılı ve kapıcısız sistemler, renkli görüntülü telefonlu sistemler, sadece sesli diyafonlar,
sesli ve görüntülü diyafonlar.


12. Soru

Kattaki telefon prizinden gelen hatlarla bina ana giriş terminalinden gelen hatların irtibatlandırıldığı terminalin adı nedir?

Cevap

Kat telefon terminali: Kattaki telefon prizinden gelen hatlarla bina ana giriş terminalinden gelen hatların irtibatlandırıldığı terminaldir.


13. Soru

Hırsız ihbar sistemleri nasıl çalışmaktadır?

Cevap

Basit anlamda bir alarm sistemi işyerinizin veya oturduğunuz meskenin içeriden dışarıdan veya her iki yönden de korunmasını ve yetkisi (şifresi) olmayan kişilerin içeri girmesine izin vermeyen elektronik sistemlerdir.
İyi bir alarm sistemi hırsızın veya sabotajcının içeriye girmesine izin vermemeli, ayrıca bu tip durumlarda telefon hattı vasıtası ile telefon arama cihazı veya güvenlik merkezi (AHM) kanalından dış dünya ile irtibat halinde olmalı, ayrıca sisteme bağlı doğru yere yerleştirilmiş güçlü bir sirenle de yakın
çevreyi uyarmalıdır.


14. Soru

İyonizasyon etkili duman dedektörü hangi amaçla kullanılır?

Cevap

İyonizasyon etkili duman dedektörü: Gazın ayrışması esnasında ortamda oluşan farklı iyonlaşmayı belirleyip elektriksel kumanda veren dedektörlerdir.


15. Soru

UHF Antenlerin özellikleri nelerdir?

Cevap

UHF Antenler
• UHF antenlerin frekans aralığı 470-862 MHz (21-69 nu’lu kanallar) olmalıdır.
• Empedansı 75 ohm, rüzgâra karşı dayanıklılığı yüksek olmalıdır
• Anteni oluşturan elemanların sayısı projesine ve bulunduğu bölgenin özelliğine göre seçilecek, eleman sayısının çok olmasına dikkat edilmelidir.


16. Soru

Tesisatların periyodik olarak (belirli aralıklarla) muayene edilmesi esasına dayanan bakım türü hangisidir?

Cevap

Peryodik Bakım: Tesisatların periyodik olarak (belirli aralıklarla) muayene edilmesi esasına dayanan bakım türüdür. Böylece, arıza meydana getirebilecek durumları önlemek için bakımlarını yapmak veya henüz önemli olmayan bir düzeyde iken ayarlama yapmak veya onarmak mümkün olur.


17. Soru

Telefon kablolarının kat, ara ve bina ana giriş terminal kutularında irtibatlarının düzenli bir biçimde yapılabilmesi için kullanılan bağlantı elemanının adı nedir?

Cevap

Terminal Bloğu: Telefon kablolarının kat, ara ve bina ana giriş terminal kutularında irtibatlarının düzenli bir biçimde yapılabilmesi için kullanılan bağlantı elemanıdır. Terminal blokları sıkıştırmalı tipte (quick connect) olacaktır. Türk Telekom tarafından kullanılan veya uygun görülen terminal bloğu kullanılacaktır. Vidalı bağlantı elemanları kullanılmayacaktır.


18. Soru

Genleşme tesiriyle çalışan dedektörler hangi derecelere dayanılacak şekilde üretilir?

Cevap

Genleşme tesiriyle çalışan dedektörler: Sıcaklık tesiriyle genleşen alkol civa gibi sıvılardan oluşan ve genleşme sonucunda kontak açıp kapatabilen sistemden oluşur. 50, 60 ve 70 santigrat derecesinde çalışacak şekilde üretilirler.


19. Soru

Düzeltici bakım nasıl gerçekleştirilir?

Cevap

Düzeltici Bakım: Tesisatın donanım ve elemanlarının yeniden eski çalışma koşullarına dönmesini sağlayan bakım yöntemidir: Bu olay ya arızalanan parçayı değiştirerek ya da onarmak şeklinde meydana gelmektedir.


20. Soru

Merkeze bağlanabilen alarm panelleri nasıl çalışmaktadır?

Cevap

Merkeze bağlanabilen alarm panelleri üzerlerinde dijital bir kominikatöre sahip olup, merkez tarafından günün 24 saati kontrol altında tutulan (bilgisayar ortamında) müdahale durumunda bu merkezce gerekli önlemler alması gereken ileri teknoloji ürünü alarm panelleri.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi