Portföy Yönetimi Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Yatırım Araçları, Risk Ve Getiri Hesaplamaları

1. Soru

Bu ünitenin temel amacı nedir?

Cevap

Bu ünitede temel yatırım araçlarından olan hisse senedi ve tahviller daha kapsamlı olmak üzere, çeşitli finansal varlıklarla ilgili bilgilere yer verilecektir.


2. Soru

Risk nedir?

Cevap

Belirli bir risk düzeyinde getirinin en yüksek ya da belirli bir getirinin en düşük riskle elde edilmesi istenir. Risk, yatırımdan beklenen getirinin elde edilememe olasılığını ifade eder.


3. Soru

Basit faiz yaklaşımıyla yıllık getiri nasıl hesaplanır?

Cevap

Basit faiz yaklaşımıyla yıllık getiri, dönem getirisinin yıl içindeki dönem sayısıyla çarpılarak bulunmaktadır.


4. Soru

Bileşik faiz yaklaşımıyla yıllık getiri nasıl hesaplanır?

Cevap

Bileşik faiz yaklaşımında ise dönem getirisi bir ile toplanıp, yıldaki dönem sayısı kadar üs alınarak ve bulunan değerden bir çıkarılarak hesaplanmaktadır.


5. Soru

Bileşik faiz yaklaşımıyla elde edilen getiri oranına ne denir?

Cevap

Bileşik faiz yaklaşımı ile bulunan getiri oranına efektif getiri oranı da denir.


6. Soru

Risk ile beklenen getiri arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

Risk, beklenen getirinin elde edilememesinden kaynaklanır ve beklenen getiri ile gerçekleşen getiri arasında farkın artmasına bağlı olarak artar.


7. Soru

Risk nasıl ölçülebilir?

Cevap

Risk, varyans ya da varyansın karekökü olan standart sapmayla ölçülebilir. Varyans ya da standart sapma, her bir olası getirinin beklenen getiriden ne kadar farklılaştığını gösterir.


8. Soru

Riski hesaplamaktaki amaç nedir?

Cevap

Yatırımlarda belirli bir risk düzeyinde getiriyi maksimize etmek amaçlanır. Eğer risk artıyorsa bu riski dengeleyecek getiri elde edilmelidir. Çeşitli finansal varlıklar, getiri ve risk özellikleri bir arada ele alınarak karşılaştırılmalıdır.


9. Soru

Geçmişe dayanarak finansal varlıkların beklenen getirisi nasıl hesaplanır?

Cevap

Tarihi verilere dayalı olarak finansal varlığın beklenen getirisi; geçmiş dönemlerde elde edilen ortalama getiri ile, riski ise bu getirinin değişkenliği ile belirlenmektedir. Geçmiş dönemlere ait getirilerin ortalaması, aritmetik ya da geometrik ortalama alınarak belirlenebilir.


10. Soru

Hisse senetlerinin yatırımcılarına sağladığı haklar nelerdir?

Cevap

Hisse senetlerinin yatırımcılarına sağladığı haklar aşağıda sıralanmıştır. a) Şirketin karından pay alma hakkı b) Yeni pay alma hakkı c) Tasfiye bakiyesine katılma hakkı d) Şirket yönetimine katılma hakkı e) Oy Hakkı f) Bilgi alma hakkı


11. Soru

Hisse senetlerinin türleri nelerdir?

Cevap

a) Hamiline ve Nama Yazılı Hisse Senetleri b) Adi ve İmtiyazlı Hisse Senetleri c) Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senetleri d) Primli ve Primsiz Hisse Senetleri e) Kurucu ve İntifa Hisse Senetleri


12. Soru

Hamiline ve Nama Yazılı Hisse Senetleri açıklayınız?

Cevap

Senedin hamili kim ise, o kimsenin hak sahibi sayıldığı hisse senetleri hamiline yazılı hisse senetleridir. Hamiline yazılı hisseler teslimle devredilebilirken, nama yazılı hisse senetleri, esas sözleşmede aksine hüküm olmadıkça devredilebilir.


13. Soru

Piyasa Değeri kavramı nedir?

Cevap

Hisse senedinin piyasadaki arz ve talep koşullarına bağlı olarak oluşan fiyatına piyasa fiyatı denir.


14. Soru

Adi ve İmtiyazlı Hisse Senetleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Esas sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sahiplerine eşit haklar sağlayan hisse senetlerine adi hisse senetleri denir.


15. Soru

Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senetlerini açıklayınız?

Cevap

Kuruluş aşamasında ya da bedelli sermaye artırımına konu olan hisse senetlerine bedelli hisse senetleri denir.


16. Soru

Primli ve Primsiz Hisse Senetlerini açıklayınız?

Cevap

Nominal değerle(hisse senedinin üzerinde yazılı değer)ihraç edilen hisse senetlerine primsiz, nominal değerinden yüksek bir bedelle ihraç edilen hisse senetlerine primli hisse senedi denir.


17. Soru

Kurucu ve İntifa Hisse Senetlerini açıklayınız?

Cevap

Kurucu hisse senetleri, şirketin kuruluş hizmeti karşılığı olmak üzere, şirket kârından pay alma hakkı veren ve daima kurucuların adlarına yazılı olarak ihraç edilen, belirli bir sermaye payını temsil etmeyen ve şirketin yönetimine katılma hakkı vermeyen hisse senetleridir.


18. Soru

Nominal Değer kavramını açıklayınız?

Cevap

Hisse senedinin üzerinde yazılı olan değeridir. Hisse senetlerinin nominal değerlerinin toplamı o şirketin esas sermaye(nominal sermaye) tutarını gösterir.


19. Soru

İhraç Değeri nedir? Açıklayınız?

Cevap

Hisse senetlerinin şirket tarafından satışa sunulduğu değere ihraç değeri denir.


20. Soru

Borsa Değeri kavramını açıklayınız?

Cevap

Hisse senetleri borsaya kayıtlı ise borsadaki arz ve talep koşullarına bağlı olarak oluşan fiyatına borsa değeri denir.


21. Soru

Defter değeri kavramını açıklayınız?

Cevap

Hisse senedinin defter değeri, özsermayenin hisse senedi sayısına bölünmesiyle belirlenir. Defter değerine özsermaye değeri ya da muhasebe değeri de denir.


22. Soru

Tasfiye değeri nedir? Açıklayınız.

Cevap

Likiditasyon değeri de denilen tasfiye değeri, işletmenin tüm varlıkları paraya dönüştürülüp borçları ödendikten sonra kalan değeri ifade eder.


23. Soru

İşleyen teşebbüs değerini açıklayınız?

Cevap

İşletmenin, faliyetlerine devam eden bir kurum olarak devredilmesin halinde bulacağı değer o işletmenin işleyen teşebbüs değerini verir.


24. Soru

Geçek değer kavramını açıklayınız?

Cevap

Bir hisse senedinin gerçek değeri, sahip olunan bilgilere dayalı olarak bulunan ve işletmenin olması gereken değeridir. Gerçek değer; şirketin varlıkları, karlılık durumu, dağıtılan kar payları, sermaye yapısı gibi çeşitli değişkenlere göre belirlenen değerdir.


25. Soru

SVFM nedir?

Cevap

Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli’dir.


26. Soru

SVFM’nin sağladığı fayda nedir?

Cevap

Burada yatırımlardan elde edilecek nakit akışlarını iskonto etmede kullanılacak iskonto oranını belirleme önemlidir. İskonto oranının belirlenmesinde bir menkul kıymetin riski ile getirisi arasındaki ilişkiyi gösteren Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli’nden (SVFM) faydalanmak mümkündür.


27. Soru

Tahvil nedir?

Cevap

Tahvil, alacaklılık hakkı sağlayan, belirli bir meblağı temsil eden, dönemsel getiri sağlayan, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan ve ibareleri aynı olan, uzun vadeli menkul kıymetlerdir. Genellikle uzun vadeli olmakla birlikte ülkelerin ekonomik koşullarına ve ihraç eden kurumun özelliklerine bağlı olarak tahvillerin vadeleri farklı olabilmektedir.


28. Soru

Tahvillerin sınıfları nelerdir?

Cevap

• Devlet Tahvili- Özel Sektör Tahvili • Nama Yazılı-Hamiline Yazılı Tahviller • Güvenceli Tahvil-Güvencesiz Tahvil • Sabit Faizli-Değişken Faizli Tahviller • Endeksli Tahviller • Kara İştirakli Tahviller • Primli ve Başabaş Tahviller • İkramiyeli Tahviller • Kuponsuz Tahviller • Geri Çağrılabilir Tahvil


29. Soru

Tahville ilgili kaç farklı getiri oranından bahsedilir ve bunlar nelerdir?

Cevap

Tahvil ile ilgili temelde beş farklı getiri oranından bahsedilebilir. Bunlar: • Nominal getiri oranı • Cari getiri oranı • Vadeye kadar getiri oranı • Geri çağırmaya kadar getiri oranı • Gerçekleşen getiri oranı


30. Soru

Nominal getiri oranını açıklayınız?

Cevap

Nominal getiri oranı tahvilin üzerinde yazılı kupon faiz oranıdır.


31. Soru

Cari getiri oranı nedir?

Cevap

Bir tahvilin cari getiri oranı yıllık kupon faiz tutarının, tahvilin cari piyasa fiyatına oranlanmasıyla elde edilen orandır.


32. Soru

Vadeye kadar getiri oranını açıklayınız?

Cevap

Tahvilin gelecekte sağlayacağı tüm nakit akışlarının (anapara ve faiz ödemeleri) bugünkü değerini tahvilin piyasa fiyatına eşitleyen orana tahvilin vade getirisi denir.


33. Soru

Geri çağırmaya kadar getiri oranını açıklayınız?

Cevap

Geri çağırma oranı geri çağrılma süresi dikkate alınarak ya vadeye kadar getiri oranı formülünden ya da ortalama getiri oranı formülünden faydalanılarak hesaplanabilir.


34. Soru

Gerçekleşen getiri oranını açıklayınız?

Cevap

Tahvilin vade ya da geri çağırma tarihinden daha kısa bir süre ile elde tutulması durumunda elde edilecek getiriye gerçekleşen getiri oranı denir.


35. Soru

Tahvil yatırımın istenen getirinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Tahvil yatırımından istenen getiri, risksiz faiz oranı ve risk priminden oluşmaktadır. Genellikle hazine bonosu ya da devlet tahvilinin faiz oranı risksiz faiz oranı olarak ele alınır. Tahvillerle ilgili olarak başlıca risk türleri; faiz oranı riski, enflasyon riski, vade riski, ödenmeme riski, geri çağrılma riski ve likidite riskidir.


36. Soru

Tahvil seçiminde iki faktörün etkisini bir arada değerlendirmek için süre ölçütü hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Tahvillerin seçiminde, bu iki faktörün etkisini bir arada değerlendirmek için süre ölçütü kullanılmaktadır. Süre ile ilgili olarak şunlar söylenebilir: • Tahvilin süresi vadesinden daha kısadır. • Vadeleri aynı olan iki tahvilden beklenen getirisi yüksek olanın süresi daha kısadır. • Beklenen getirisi aynı olan iki tahvilden vadesi daha uzun olanın süresi de daha uzundur. • Bir defada geri ödenen tahvillerin vadesi süresine eşit olur.


37. Soru

Varant nedir?

Cevap

Varant, elinde bulunduran kişiye dayanak varlığı ya da göstergeyi, önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğinde bir sermaye piyasası aracıdır.


38. Soru

Call ve put varant nedir?

Cevap

Sahibine dayanak varlığı alma hakkı veren varanta call varant, satma hakkı veren varanta put varant denir.


39. Soru

Avrupa tipi varant nedir?

Cevap

Sadece vade tarihinde kullanım hakkı veriyorsa Avrupa Tipi Varant olarak adlandırılır.


40. Soru

Amerika tipi varant nedir?

Cevap

Vade içinde her zaman kullanım hakkı veriyorsa Amerika Tipi Varant olarak adlandırılır.


41. Soru

Hazine bonoları nedir?

Cevap

Hazine bonoları devletin kısa vadeli kamu harcamalarını karşılamak üzere çıkarmış olduğu borçlanma senetleridir.


42. Soru

Hazine bonolarının özellikleri nelerdir?

Cevap

Hazine bonoları 3 ay ve katları şeklinde ve hamiline yazılı olarak ihraç edilmekte olup, iskontolu olarak satılırlar. Hazine bonoları, likidite ve ödenmeme riski sıfır olarak kabul edilen finansal varlıklardır.


43. Soru

Finansman bonolarını açıklayınız?

Cevap

Finansman bonoları şirketlerin kısa süreli fon ihtiyacını karşılamak üzere çıkardıkları borçlanma araçlarıdır.


44. Soru

Ülkemizdeki finansal bonolarının özellikleri nelerdir?

Cevap

Ülkemizde finansman bonoları da hazine bonoları gibi kısa vadeli, faiz kuponu taşımayan borçlanma araçlarından olup, vadesi 1 yılı aşmamaktadır.


45. Soru

Banka bonolarını açıklayınız?

Cevap

Banka bonoları; bankaların borçlu sıfatıyla düzenleyip ihraç ettikleri menkul kıymetlerdir. Banka bonoları, ihraççı banka tarafından belirlenen vadeye uygun iskonto oranları ile iskonto edilerek satılırlar.


46. Soru

Altın, gümüş ve platin bonoları hakkında bilgi veriniz?

Cevap

Ülkemizde ilgili mevzuatta altın, gümüş ve platin bonoları; İstanbul Altın Borsası üyesi bankalar ile kıymetli maden aracı kurumlarının belirli miktarda kıymetli maden cinsinden ihraç ederek iskontolu veya iskontosuz olarak sattıkları menkul kıymet olarak tanımlanmaktadır. Altın, gümüş ve platin bonolarının vadesi 60 günden az 1 yıldan fazla olamamaktadır.


47. Soru

Yabancı sermaye araçları ile ilgili mevzuatta altın, gümüş ve platin bonoları nasıl tanımlanır?

Cevap

Yabancı sermaye piyasası araçları ile ilgili mevzuatta; çıkarıldıkları ülke borsalarında alım satım konusu olan ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca niteliği belirlenen menkul kıymetler ile hak ve alacakları temsil eden diğer kağıtlardır şeklinde tanımlanmaktadır.


48. Soru

Repo nedir?

Cevap

Repo, menkul kıymetlerin belirli bir vade sonunda, belirli bir fiyattan geri alınmak üzere satıldığı, karşı tarafın da bu vadenin sonunda, parasını faiziyle birlikte geri almak üzere borç verdiği vadeli bir işlemdir.


49. Soru

Düz repo kavramını açıklayınız?

Cevap

Satılan menkul kıymetlerin vade sonunda geri satın alınmasının taahhüt edildiği geri satın alma anlaşmasına düz repo denir.


50. Soru

Ters repo kavramını açıklayınız?

Cevap

Satın alınan menkul kıymetlerin vade sonunda geri satılmasının taahhüt edildiği geri satın alma anlaşmasına ise ters repo denir.


51. Soru

Altının biline eski yatırım aracı olmasının sebebi nedir?

Cevap

Altın bilinen en eski yatırım aracı altın olmuştur. Bunun temel nedeni kolaylıkla paraya dönüştürülebilmesi, dünyanın her yerinde kabul görmesi, değerini koruyabilmesidir.


52. Soru

Yatırım fonları açıklayınız?

Cevap

Yatırım fonları halktan katılma belgeleri ile topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre yöneten mal varlıklarıdır.


53. Soru

GES ne demektedir?

Cevap

Gelire Endeksli Senet (GES) olarak ifade edilmektedir.


54. Soru

GES ile oluşturulmuş yatırım aracının özelliği nedir?

Cevap

Gelire Endeksli Senet (GES) ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır. GES’ler 3 yıl vadeli ve 3 ayda bir kupon ödemeli olarak cinsi ve 3 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli USD cinsi ihraç edilmektedir.


55. Soru

Yatırım hangi amaçla yapılır

Cevap

Yatırım, bugünkü varlık(servet) düzeyinden daha fazlasına sahip olmak, diğer bir ifade ile getiri elde etmek amacıyla yapılır.


56. Soru

Finansal varlıklardan ne tür getiri elde edilir?

Cevap

Finansal varlıklardan elde edilecek dönemsel getiriyi faiz, kar payı gibi getiriler oluştururken, varlığın dönem başı fiyatı ile dönem sonu fiyatı arasındaki fark sermaye kazancını oluşturur. Eğer yatırım aracı pay senedi gibi ortaklık hakkı veren finansal varlık ise yatırımın dönemsel getirisi kar payı(temettü, dividant); yatırım aracı tahvil gibi alacaklılık hakkı veren bir finansal varlık ise faiz getirisi söz konusu olacaktır.


57. Soru

Risk nedir?

Cevap

Risk, yatırımdan beklenen getirinin elde edilememe olasılığını ifade eder.


58. Soru

Piyasadan ?47'ye alınan bir pay senedi dönem sonunda ?52'ye satılımış ve dönem içinde ?5 kar payı ödemesi alınmış olsun. Yatırımcının getirisi nedir?

Cevap

r=((52-47)+5)/47=%21,3


59. Soru

Bir yatırım aracının beklenen getirisinin ve riskinin belirlenmesinde kullanılan iki yaklaşım nedir?

Cevap

Bir yatırım aracının beklenen getirisi ve riski olasılık dağılımıyla ya da tarihi verilerden hareketle belirlenebilir.


60. Soru

Olasılık dağılımı ile beklenen getiri nasıl belirlenir?

Cevap

Finansal varlığın beklenen getirisi, farklı koşullarda beklenen getirilerin olasılıkları ele alınarak belirlenebilir. Olasılık dağılımı, varlıkla ilgili beklenen getirilerin sayısal olarak belirlenmesiyle oluşturulur. Örneğin %75 olasılıktan bahsediliyorsa o getirinin gerçekleşme olasılığının %75 olduğu; %100 olasılıktan bahsediliyorsa riskin sıfır olduğu, diğer bir ifade ile beklenen getirinin tam olarak gerçekleşeceği anlamına gelir. Yani farklı ekonomik koşulların olasılıkları ile bu koşullar altında menkul kıymetten beklenen getirilerin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır.


61. Soru

Finansal varlıklarda risk nasıl ölçülür?

Cevap

Risk, varyans ya da varyansın karekökü olan standart sapmayla ölçülebilir. Varyans ya da standart sapma, her bir olası getirinin beklenen getiriden ne kadar farklılaştığını gösterir. Varyans ya da standart sapmanın düşük olması riskin düşük, yüksek olması riskin yüksek olduğunu ifade eder.


62. Soru

Çeşitli finansal varlıklar, getiri ve risk özellikleri bir arada ele alınarak karşılaştırma yapılırsa nasıl bir seçim yapılmalıdır?

Cevap
  • Aynı beklenen değere sahip finansal varlıklardan en düşük standart sapmalı olanı (riski en düşük),

  • Aynı standart sapmaya sahip finansal varlıklardan en yüksek beklenen değere sahip olanı seçilmelidir.


63. Soru

Bir yatırımcı dönem sonunda yatırımından %35 getiri elde ettiğini hesaplamıştır. Eğer bu dönemde gerçekleşen enflasyon %24 ise yatırımcının reel getirisi ne olur?

Cevap

RGO=(1,35/1,24)-1=%8,9


64. Soru

Pay senetleri nedir?

Cevap

Sermaye piyasasının temel finansal araçlarından biri olan pay senetleri, anonim ortaklıklar ile, sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıklarda ortaklık payını temsil eden menkul kıymetlerdir.


65. Soru

Tahvil nedir?

Cevap

Tahvil, alacaklılık hakkı sağlayan, belirli bir meblağı temsil eden, dönemsel getiri sağlayan, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan ve ibareleri aynı olan, uzun vadeli menkul kıymetlerdir. Tahviller ortaklık hakkı değil, şirketin aktifleri üzerinde alacak hakkı verirler. Tahvil sahibi, tahvil ihraç eden şirketin uzun vadeli alacaklısı olup vade bittiğinde şirketle ilişkisi sona ermektedir.


66. Soru

Tahvil vadesinin yatırımcı açısından önemi nedir?

Cevap

Tahvil vadesinin yatırımcı açısından önemi, vade uzadıkça faiz ve anapara geri ödemesinde karşılaşılacak riskle, piyasa faiz oranlarının değişmesinden kaynaklanan değer değişim riskinin artmasından kaynaklanır.


67. Soru

5 yıl vadeli ?100.000 nominal değerle ihraç edilmiş kuponsuz bir tahvil vadesine 4 yıl kala satın alınmak istenirse fiyatı ne olur? (faiz oranı:%24)

Cevap

P=100.000/(1+0,24)^4

= ?42.297


68. Soru

Gerçekleşen getiri oranını tanımlayınız.

Cevap

Tahvilin vade ya da geri çağırma tarihinden daha kısa bir süre ile elde tutulması durumunda elde edilecek getiriye gerçekleşen getiri oranı denir. Bu durumda vadeye kadar gerçekleşen getiri ve ortalama gerçekleşen getiri oranları iki farklı eşitlik yarıdımıyla hesaplanır.


69. Soru

tahvillerde fiyat hareketlerini açıklamada kullanılan süre (duration) kavramı nedir?

Cevap

Yatırımın sağladığı nakit akışlarını zaman ile ağırlıklandırarak bugüne indirgeme ilkesine dayanan süre, yatırımın efektif vadesini gösterir. Vade, tahvilin sadece dönem sonlarındaki ödemelerini dikkate alırken süre, bütün ödemeleri zamanları ile birlikte dikkate alır. Süre, faiz ve anapara geri ödeme zamanlarının bir çeşit ağırlıklı ortalamasıdır. Gerçekte yatırımcının tahvile yatırdığı nakdin tamamı vade sonuna kadar bağlı kalmamaktadır. Her devre alınan faiz gelirleri ile yatırılan paranın bir bölümü geri alınmaktadır. Dolayısıyla yatırımcı için tahvilin efektif vadesi, nominal vadesinden daha kısa olmaktadır.


70. Soru

Pay senedi ile dönüştürülebilir tahvil ile değiştirilebilir tahvil arasındaki fark nedir?

Cevap

Pay senedi ile dönüştürülebilir tahvil sahibine, bir süre sabit faiz gelirinden yararlanma ve isterse belirli bir süre sonra tahvili ihraççı şirketin pay senediyle değiştirme hakkı verirler. Değiştirilebilir tahvil ise, ihraç eden şirketin pay senetleri yanısıra diğer şirketlerin pay senetleri ile değiştirilebilme hakkını veren tahvillerdir.


71. Soru

Varant nedir?

Cevap

Varant, elinde bulunduran kişiye dayanak varlığı ya da göstergeyi, önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğinde bir sermaye piyasası aracıdır.


72. Soru

Hazine bonosu ile finansman bonosu arasındaki fark nedir?

Cevap

Hazine bonoları devletin kısa vadeli kamu harcamalarını karşılamak üzere çıkarmış olduğu borçlanma senetleridir. Finansman bonoları ise şirketlerin kısa süreli fon ihtiyacını karşılamak üzere çıkardıkları borçlanma araçlarıdır.


73. Soru

Repo ve ters repo nedir?

Cevap

Repo, menkul kıymetlerin belirli bir vade sonunda, belirli bir fiyattan geri alınmak üzere satıldığı, karşı tarafın da bu vadenin sonunda, parasını faiziyle birlikte geri almak üzere borç verdiği vadeli bir işlemdir. Satılan menkul kıymetlerin vade sonunda geri satın alınmasının taahhüt edildiği geri satın alma anlaşmasına “düz repo”, satın alınan menkul kıymetlerin vade sonunda geri satılmasının taahhüt edildiği geri satın alma anlaşmasına ise “ters repo” denir.


74. Soru

Yatırım fonları ne tür finansal araçlardır?

Cevap

Yatırım fonları halktan katılma belgeleri ile topladıkları paralar karşılığı, pay senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre yöneten mal varlıklarıdır. Katılma belgesi, belge sahibinin kurucuya karşı sahip olduğu hakları taşıyan ve fona kaç pay ile katıldığını gösteren kıymetli evrak niteliğinde bir senettir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi