Sigorta nedir?
Sigorta, riskli bir olayın meydana gelme olasılığı göz önünde bulundurularak, risk ortaya çıktığında, zararı kısmen ya da tamamen karşılamak üzere, bu işle uğraşan bir kuruluşa belirli bir zaman dilimi süresince prim ödemesi karşılığında elde edilen güvencedir.
Sigortanın temel işlevleri nelerdir?
Sigortanın işlevleri şöyle sıralanabilir:
Sigortacılığın genel ilkelerinin işlevi nedir?
Sigortacılığın genel ilkeleri, sigorta sözleşmelerinde iki taraf arasındaki hukukî ilişkiyi düzenleyen, sigorta işlemlerinin iş hayatı açısından ciddî, güvenilir, her türlü keyfîlikten uzak ve istikrar getiren işlemler olmasını sağlayan temel ilkelerdir.
Sigortacılığın genel ilkeleri nelerdir?
Sigortacılığın genel ilkeleri şöyle sıralanabilir:
Sigortalanabilir menfaatin başlıca unsurları nelerdir?
Sigortalanabilir menfaatin başlıca unsurları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
Riskin sigortalanabilmesi için ne olması gerekmektedir?
Riskin sigortalanabilmesi için;
İyi niyet ilkesi nedir?
Tarafların, sözleşmenin esası ile ilgili her durumda, makul ölçüler içinde davranmaları ve azami iyi niyetli olmaları " İyi Niyet İlkesi" ile tanımlanmaktadır.
Zenginleşme Yasağı (tazminat ilkesi) nedir ve amaçları nelerdir?
Sigortalı ve sigortacı arasında yapılan sigorta sözleşmesinin amacını oluşturan ve zarar görenin ekonomik durumunu zarardan önceki durumuna getirmesini ifade eden tazminat, Sebepsiz Zenginleşme Yasağı (tazminat ilkesi) çerçevesinde ifa edilir. Zira bu ilkenin iki temel amacından birincisi; sigortalının sigorta şirketinden alacağı tazminat ile sebepsiz zenginleşmesinin önüne geçmek iken ikinci amacı, sigortalının mali durumunu hasar meydana gelmeden önceki durumuna getirmektir.
Halefiyet ilkesinin amaçları nelerdir?
Halefiyet ilkesinin üç amacı vardır;
Hasara katılımın söz konusu olabilmesi için, hangi koşulların varlığı gereklidir?
Hasara katılımın söz konusu olabilmesi için, aşağıdaki koşulların varlığı gereklidir:
Yakın neden ilkesini açıklayınız.
Yakın neden ön plandaki neden olmalıdır. Yakın neden ile hasar arasında doğrudan bir ilişki olmamalıdır. Yakın neden belirlenirken bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hasar tek bir nedene bağlı olabileceği gibi, birbirini kesintili veya kesintisiz bir şekilde izleyen birçok olayın sonucu olarak da çıkabilir. Bir başka olasılık da, birden fazla nedenin bir arada etkide bulunarak hasara yol açmasıdır. Bu farklı nedenlerin bazılarının poliçe teminatına dahil olmasına karşılık diğerlerinin teminat dışında olması, hasarın yakın nedeninin belirlenmesinde güçlük yaratmaktadır.
Sigortanın sözleşmesinin konusu neyi ifade eder?
Sigortanın sözleşmesinin konusu; sigorta ettirenin mali kayba konu olabilecek her türlü menfaatini ifade eder.
Sigortacı kimdir?
Sigortacı; sözleşmesinin kurucu taraflarından biri olup, sözleşmeyle sigorta himayesi sağlama borcunu üzerine alan taraftır.
Sigorta ettiren kimdir?
Sigorta ettiren; sigorta sözleşmesinin kurucu taraflarından biri olarak sigortalının menfaatini sigorta şirketinden prim ödemek suretiyle güvence altına alan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder.
Sigortalı kimdir?
Sigortalı; genellikle sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişidir, fakat bazı durumlarda, sigortalı ile sigorta ettiren ayrı kişiler olabilir. Sigortalı, zarar sigortalarında menfaati teminat altına alınan; can sigortalarında ise üzerinde riziko gerçekleşme ihtimali olan kişiyi ifade etmek için kullanılır.
Sigorta bedeli nedir?
Sigorta Bedeli; Teminat kapsamındaki herhangi bir tehlikenin gerçekleşmesi veya sigortalının üçüncü şahıslara karşı sorumlu olması durumunda, sigortacının ödemekle yükümlü olduğu, poliçede belirtilen, tazminata esas oluşturan azami bedeli ifade eder.
Lehtar kimdir?
Lehtar; hayat sigortalarında, sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte, lehine sigorta sözleşmesi kurulan ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan kişiyi ifade eder.
İpotekli alacaklı kimdir?
İpotekli alacaklı; sigortalı kıymet üzerinde kanunen tanınmış öncelikli bir hakka sahip olan taraf ve gerçek hak sahibidir.
Katılım sigortacılığı nedir?
Katılım sigortacılığı, katılımcıların kendileri ile diğer katılımcıların tazminat ve/veya birikim ödemelerine ilişkin taleplerinin karşılanmasını teminen oluşturulan risk fonuna katkıda bulundukları, söz konusu fonun sigortacılık faaliyeti yapmasına izin verilmiş bir sigorta şirketi tarafından katılım finans ilkelerine uygun olarak yönetildiği ve ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan sigorta türüdür.
Katılım sigortacılığı sisteminin temel ilkeleri nelerdir?
Sisteminin temel ilkeleri aşağıdaki gibi sayılmıştır;
Türk sigorta sektörüneki aktörler kimlerdir?
Türk sigorta sektöründeki aktörler şöyle sıralanabilir:
Türk sigorta sektöründeki kurumlar hangileridir?
Türk sigorta sektöründeki kurumlar şöyle sıralanabilir:
date_range 16 Ocak 2023 Pazartesi comment 2 visibility 2441
date_range 19 Aralık 2022 Pazartesi comment 0 visibility 3138
date_range 5 Aralık 2022 Pazartesi comment 3 visibility 3424
date_range 4 Kasım 2022 Cuma comment 14 visibility 8151
date_range 1 Ekim 2022 Cumartesi comment 1 visibility 2761