Menü Yönetimi Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Menü Yönetiminde Güncel Konular
Besinler içlerinde bulunan besin ögelerinin benzerliklerine göre hangi gruplara ayrılır?
Besinler içlerinde bulunan besin ögelerinin benzerliklerine göre gruplandırılmıştır. Bu besin grupları şu şekildedir:
a) Süt ve süt ürünleri
b) Et, balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar
c) Sebze ve meyveler
d) Tahıl ve tahıl ürünleri
ABD hükumetinin çiftçilik, ekim-dikim, tarım faaliyetleri konusunda politikalar ile besin politikaları üreten kurulışu hangisidir?
USDA, United States Department of Agriculture’ın kısaltmasıdır. 1862 yılında kurulmuş olan ABD Tarım Bakanlığıdır. Amacı, ABD
hükumetinin çiftçilik, ekim-dikim, tarım faaliyetleri konusunda politikalar ile besin politikaları üretmesini sağlamaktır.
Daha iyi yiyecekleri tüketmeye yardım etmek için Amerika tarafından geliştirilen son besin piramidi hangisidir?
MyPlate Amerika tarafından geliştirilmiş en son besin rehberidir. “MyPlate” daha iyi yiyecekleri tüketmeye yardım etmek için Amerika için tavsiye edilen besin alım rehberine dayalı olarak hazırlanmış daha geniş bir iletişimin parçasıdır.
Osteoporosiz nedir?
Osteoporosiz, kemik mineral içeriğinin azalmasıyla kemiklerin kırılabilir duruma gelmesidir.
Mönülerde kullanılan yenilebilir çiçekler hangileridir?
Yenilebilir çiçeklerin ülkemizde en yaygın olarak kullanılanı güldür. Peygamber çiçeği, gülhatmi, kaldirik, kadife çiçeği, hercai menekşe, kabak çiçeği, soğan çiçeği, karanfil, menekşe, safran, nar çiçeği, gelincik, mine çiçeği, Latin çiçeği, ayçiçeği, biberiye, orkide, Çin gülü, hanımeli, ıhlamur çiçeği, kasımpatı, lale vb. çiçekler yenilebilir çiçek olarak bilinmektedir.
Genetiği değiştirilmiş organizmaların potansiyel yararları nelerdir?
Teorik olarak biyoteknolojinin getirdiği yararlar sınırsız olmasına ve çok çeşitli disiplinlerde kendini göstermesine rağmen gıdalar üzerine yapılmış çalışmalardan bazılarını şu şekildedir.
1. Gıda miktarını artırılması ve içeriğinin zenginleştirilmesi
2. Gıdaların alerjik özelliklerinin azaltılması
3. Gıdaların aşılama amacıyla kullanımı
4. Gıdaların tedavi amacıyla kullanımı
5. Pestisitlerin kullanımındaki azalmaya bağlı yararlar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların taşıdığı potansiyel riskler nelerdir?
Potansiyel yararların tersine GMO’ların içerdiği riskler daha dar bir yelpazeye sahiptir. Bunlar :
1. Artmış alerjik reaksiyon riski
2. Antibiyotik direnç genleri
Besin intoleransı ile en çok bağlantısı olduğu görülen katkı maddeleri hangileridir?
Besin intoleransı ile en çok bağlantısı olduğu görülen katkı maddeleri tartrazin, sülfitler ve benzoatlar, monosodyum glutamat vb. gibi yapay renklendiriciler ve koruyuculardır.
Geleneksel tarım nedir?
Geleneksel tarım (konveksiyonel tarım), organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetlerdir.
Vejetaryen beslenme nedir?
Vejetaryen kelimesinin kökeni latince “vegetus”tan gelmektedir. Vegetus; canlı, sağlıklı, hayat dolu anlamına gelen bir kelimedir. 1842 yılında yapılan tanımda; et balık ve kümes hayvanlarının tüketilmediği; süt ürünleri ve yumurtanın ise tercihe bağlı olarak
tüketildiği beslenme tarzına vejetaryen beslenme denilmiştir.
Organik tarım nedir?
Tarım ve Orman Bakanlığı organik tarımı “insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi” şeklinde tanımlamakta, doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemi olduğunu belirtmektedir.
Vejetaryen tipi diyet besin türlerindeki sınırlamalara göre hangi sınıflara ayrılır?
1) Vegan diyeti
2) Lakto vejetaryen diyet
3) Ova vejetaryen diyet
4) Lakto-ova vejetaryen diyet
5) Semi-vejetaryen diyet
6) Etler arasında tercih yapanlar
Besin intoleransı nedir?
Besin intoleransı (duyarlılığı) bir bağışıklık sistemi tepkisinden ziyade bir sindirim sistemi tepkisidir. Besindeki bir maddenin kişinin sindirim sistemini tahriş etmesi veya kişinin besini sindirememesi ya da parçalayamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Besin alerjisi nedir?
Besin alerjisi bağışıklık sisteminin bir besine karşı (besindeki bir proteine) gösterdiği reaksiyondur.
Yeterli ve dengeli beslenme nedir?
Beslenmede temel amaç bireylerin yaşına, cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre (gebelik, emziklilik, hastalık, çocuk vb.) gereksinimi olan enerji ve besin ögelerini vücuda almaktır. Buna “yeterli ve dengeli beslenme” denilmektedir.
Vegan beslenmenin alt grupları nelerdir?
Veganların alt grupları bulunmaktadır.
• Zenmakrobiyotik diyet: Bu diyet, çeşitli tahıl ve ürünleri, sebze ve meyveler ile kuru baklagillerden oluşmaktadır. Bazıları sebze ve meyve ile kuru baklagilleri de diyetten çıkararak sadece tahıl ürünleriyle beslenmektedirler.
• Fruvitarianlar veya Früitistler: Bu diyeti benimseyen insanlar yedikleri yiyeceklerin tekrar toprağa dönerek büyüme döngüsünün devam ettiğine inanmaktadırlar. Sadece meyveler ve botanik bakımından meyve sayılan kabak, salatalık, biber ve domates gibi sebzeleri, yağlı tohumları, bal ve bitkisel yağları tüketmektedirler.
• Ravistler: Bunlar besinlerin pişirilmesine inanmamakta, besinlerin pişirilmesi ile besleyici değerlerinin kaybolacağına inanmaktadırlar.
Vegan beslenme tarzı nedir?
Vegan beslenme tarzını benimseyenlere göre vegan yaşam tarzı; yaşadıkları çevredeki bütün canlılara ellerinden geldiğince en az zararı vererek, hayvan türlerini ve başkalarını incitecek davranışlardan kaçınarak, hayvanlara acı ve zulüm çektirecek hareketlerden uzak durarak yaşamaktır.
Moleküler gastronomide yiyeceklerin ve içeceklerin hazırlanmasında kullanılan yöntemler hangileridir?
Moleküler gastronomide yiyeceklerin ve içeceklerin hazırlanmasında pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Başlıcaları ; küre haline getirme, jelleştirme, Sous Vide, emülsifiye etme, toz hâline getirme, dönüştürme, kıvamlaştırma - kalınlaştırma birleştirici, köpürtme ve derin dondurmadır.
Moleküler gastronomi nedir?
Moleküler gastronomi yiyeceklerin tat ve dokularını değiştirmek için fizik ve kimyanın bileşiminden yararlanmaktadır. Bunun sonucunda da yeni ve yenilikçi yeme içme deneyimleri sunmaktadır. Başka bir ifadeyle moleküler gastronomi, yiyeceklerin pişirilmeleri sırasında meydana gelen fiziksel ve kimyasal süreçleri inceleyen bilimsel bir alandır. Ayrıca pişirme sürecinde ortaya çıkan değişimlerin yanında olayın teknik, sosyal ve görsel sonuçlarını da araştırmayı ve açıklamayı amaçlamaktadır.
Füzyon mutfak nedir?
Füzyon kelime anlamı olarak birleştirme, eriyip kaynaştırma anlamlarına gelmektedir. Uluslararası literatürde fusion cuisine (füzyon mutfağı) olarak adlandırılan bu akım; farklı uluslara, değişik bölgelere ait yemek pişirme teknik ve malzemelerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması, birleşmesiyle oluşan özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir teknik olarak tanımlanmaktadır. başka bir deyişle füzyon mutfak; yaratıcı, pek çok bütün parçanın uyumlu bir şekilde bir araya getirildiği, yenilikçi, kültürel farklılıkların bir arada toplandığı, karıştırıldığı ve sunulduğu bir yöntemdir.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar nedir?
Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), biyoteknolojik yöntemlerle canlıların sahip olduğu gen dizilimleriyle oynanarak mevcut özelliklerinin değiştirilmesi veya canlılara yeni özellikler kazandırılması ile elde edilen organizmalara verilen isimdir.
Füzyon mutfağı akımını ilk uygulayan şef kimdir?
İlk defa bu tarzı uygulayan Miami’li ünlü bir şef olan Norman Van Aiken olmuştur.
Moleküler gastronomide alışılmış pişirme tekniklerinin yanı sıra hangi araç-gereçler ve maddeler kullanılır?
Moleküler gastronomide yiyeceklerin ve içeceklerin hazırlanmasında pek çok farklı yöntem ve katkı maddesi kullanılmaktadır. Alışılmış pişirme yöntemleri ve hazırlama tekniklerinden farklı olarak yüksek frekanslı ölçüm cihazları, netron ışınlar, röntgen, mikroskop, katılaştırılmış cam filtreler gibi araçların yanında; sodyum aljinat, kalsiyum laktat, askorbik asit, agar agar, kalsiyum klorür vb. gibi gereçler, katkı maddeleri kullanılmaktadır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 57
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1288
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582