Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bilimsel Yönteme Giriş

1. Soru

Bilim nedir ve ne işe yarar?

Cevap

Bilim ve felsefenin gerçeği anlama yolundaki farklı bakış açıları, inceledikleri ve yanıt aradıkları sorulardan çok, bu soruların nasıl bir yöntemle yanıtlanacağıdır. Felsefede gerçeği arama yöntemi olarak sistemli ve tutarlı bir akıl yürütme süreci ön planda iken; bilimde sorunlarla ilgili denenceler öne sürme, gözlemler yaparak onları test etme ve sonuca ulaşma yöntemi ön plandadır.


2. Soru

Bilimsel yöntem olarak adlandırılan yöntem ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilimin bilgi üretme yolu olarak bilinen ve kabul edilen bir yöntemi vardır. ‘Bilimsel yöntem’ olarak bilinen bu yöntem, bir sorunun belirlenip sınırlandırılmasın ve tanımlanmasını, o sorunla ilgili geçici çözüm yolları olarak denenceler ileri sürülmesini, bu denencelerin test edilmesi için verilerin toplanarak analiz edilmesini ve sonuca ulaşılmasını içermektedir.


3. Soru

Bir sorun çözme yolu olarak bilim nasıl bir işleve sahiptir?

Cevap

İnsanların sorunlarının çözümü için kullandıkları bilgi kaynakları beş grupta toplanabilir: deneyim, otorite, tümdengelime dayalı akıl yürütme, tümevarıma dayalı akıl yürütme ve bilimsel yöntemdir. Bunlara sezgiyi de ekleyebiliriz.


4. Soru

Kişisel deneyim kavramı tam olarak ne anlama gelmektedir?

Cevap

Kişisel deneyim insanların çok eskiden beri sorunlarının çözümünde kullanageldikleri bilgi kaynaklarından birisidir. Bu süreç aslında deneyimlerden bilgi çıkarma sürecidir. Deneyimler, üzerinde düşünmedikçe bilgiye dönüşmez.


5. Soru

Kişisel deneyimler dışında hangi faktörler deneyimleme aşamasında önemli bir yere sahiptir?

Cevap

İnsanların sorunlarının çözümünde kullandıkları bir başka bilgi kaynağı da sezgileri olabilir. Aslında sezgiler de deneyimler sonucu kazanılabilir. Ancak sezgilerin her zaman doğru çıkmayabileceği unutulmamalıdır.


6. Soru

Otorite kavramı deneyimler üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?

Cevap

Kişi, bazen kendi deneyimleriyle sahip olmadığı ancak başkalarının bir otorite olarak sahip olduğu bilgiyi kaynak olarak kullanmaktadır. Otoriteyle ilişkili bir başka bilgi kaynağı da gelenek ve göreneklerdir. İnsanlar bazen sorgulamadan, bir sorunu geçmişte nasıl yapıldığına bakarak çözmeye çalışırlar.


7. Soru

Tüme dayalı akıl yürütme ne anlama gelmektedir?

Cevap

Sorunların çözümünde tarihsel süreçte kullanılan tümdengelime dayalı akıl yürütme de başka bir bilgi kaynağıdır. Eski Yunan filozoflarının katkısı olarak ortaya çıkan bu kaynak, kişisel deneyim ve otoriteye göre sorunların çözümüne daha sistematik bir yaklaşım getirmiştir. Tümdengelimsel akıl yürütme sürecinin üç temel basamağı vardır. Bunlar genel önerme, özel önerme ve sonuç olarak belirlenmiştir.


8. Soru

Tümevarıma dayalı akıl yürütme tam olarak ne anlama gelmektedir?

Cevap

Francis Bacon bir otorite tarafından doğru kabul edilen genel bir önermeden doğru bilgiye ulaşmanın güçlüğünü dile getirmiş, doğrudan gözlemler sonucuna dayalı olarak akıl yürütme sonunda doğru bilgiye daha sağlıklı biçimde ulaşılabileceği görüşünü öne sürmüştür. Bacon’a göre, önce doğayı gözlemlemek, oradan olgusal verileri toplamak ve bunları akıl yürütme süzgecinden geçirerek genellemelere ulaşmak gerekir. Bu bakış açısı, tümevarıma dayalı akıl yürütme olarak günümüzde önemli bir yer sahibidir.


9. Soru

Eksik tümevarıma dayalı akıl yürütme ne anlama gelmektedir?

Cevap

Tüm örneklerin gözlemlenmesi mümkün olmadığında, büyük grup içinden seçilen küçük bir grup gözlenmekte ve bu gözlemlerin değerlendirilmesi sonucunda bir karara varılmaktadır. Bu tür bir akıl yürütmeye, ‘eksik tümevarıma dayalı akıl yürütme’ denilmektedir.


10. Soru

Bilimsel yöntem ne anlama gelmektedir?

Cevap

Darwin’in evrim kuramını oluşturma sürecinde tümdengelime dayalı ve tümevarıma dayalı akıl yürütme sürecini birleştirerek yeni bir bilgi edinme yolunu denediği görülmektedir. Bu yönteme ise bilimsel yöntem adı verilmektedir. Bilimsel yöntem, hem tümdengelime dayalı hem de tümevarıma dayalı akıl yürütme süreçlerini birlikte kullanmaktadır.


11. Soru

Bilimsel yöntem hangi adımlarda gerçekleşmektedir?

Cevap

1. Sorunun Belirlenmesi: Bilimsel yöntemin ilk aşaması bir sorun olduğunun hissedilmesidir. 2. Sorunun sınıflandırılması ve tanımlanması: Bu aşama, sorunun çözülebilecek bir duruma geliştirilmesini gerektirir. 3. Denecelerin ifade edilmesi: Sorun sınırlandırılıp tanımlandıktan sonra, sorunla ilgili daha önceki bilgi birikimine dayalı olarak, geçici çözüm önerileri oluşturmak gerekir. 4. Denencelerin test edilmesi için uygun verilerin toplanması: Deneceler oluşturulduktan sonra, onların test edilebilmesi için uygun verilerin toplanması gerekir. 5. Verilerin analiz edilmesi ve sonuç: Bir önceki aşamada elde edilen verilerin analiz edilerek, sonucun denenceleri doğrulayıp doğrulamadığının test edilmesi aşamasıdır.


12. Soru

Bilimsel yöntemde kullanılan veri ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bir sorun hakkında toplanan ve henüz çözümlenmemiş bilgi topluluğudur. Metinsel, sayısal görsel vb. olabilir.


13. Soru

Bilimin kesin bir tanımı var mıdır?

Cevap

Bilim çok eskilerden beri insanların üzerinde uğraştıkları bir alan olduğu için net bir tanımının olması gerektiği düşünülebilir. Kerlinger bilimin doğrudan tanımlanmamasını, onun yerine işlevinin ve doğasının açıklanmasının daha uygun olacağı görüşündedir.


14. Soru

Bilimin tanımı olarak neler değerlendirilebilir?

Cevap

• Nesnel sağlamlığı olan bilgiler bütünüdür. • İnsanoğlunun biriktirdiği kaydedilmiş bilgilerdir. • Geçerliği kabul edilmiş sistemi bilgi bütünüdür. • Gerçeği arama etkinliğidir. • Her türlü düzeden yoksun duyu verileri ile mantıksak olarak düzenli düşünme arasında uygunluk sağlama çabasıdır.


15. Soru

Bilimi niteleyen özellikler farklılık gösterir mi?

Cevap

Bilimin tanımı konusunda farklı anlayışlar olmasına rağmen, bilimi niteleyen özellikler hakkında bir görüş birliği mevcuttur.


16. Soru

Bilimi niteleyen özellikler nelerdir?

Cevap

1. Bilim bir bilgi toplama yolu değil, bir analiz yöntemidir. 2. Olgusaldır. 3. Mantıksaldır. 4. Nesneldir. 5. Eleştireldir. 6. Genelleyicidir. 7. Seçicidir. 8. Evrenseldir. 9. Kayıtlıdır. 10. Birikimlidir. 11. Sistematiktir.


17. Soru

Bilimde sayıltı ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilim bazı ön kabullerden hareket eder. Bunlara sayıltı ya da varsayım denir.


18. Soru

Bilimde sayıltının özellikleri nelerdir?

Cevap

Sayıltı, deneyle kanıtlanmamış olmakla birlikte kanıtlanabileceği umulan kuramsal düşünü ya da varmış ve gerçekmiş gibi kabul edilebilir şeyde dayanak olarak kullanılan bir olayı açıklamada yararlanılan ilke olarak tanımlanmaktadır.


19. Soru

Bilimin sayıltıları nelerdir?

Cevap

• Evrende doğal bir sıralanış ve düzen vardır ve onu açıklamak ve anlamak olasıdır. • Her olay onu oluşturan gözlemlenebilir bir nedene sahiptir. • Tüm karmaşıklığın altında bir basitlik yapar. • Doğada bir şey varsa mutlaka bir miktar oluşturur. • Gerçek, statik değil, dinamiktir.


20. Soru

Toplanan veriler hangi aşamalardan geçmektedir?

Cevap

Bilimin temel amacı kuram geliştirmedir. Bilim adamları empirik araştırmalar yoluyla doğa ve toplum hakkında olgusal veriler toplarlar. Ancak bu verilerin tek başına bir anlamı yoktur. Onların anlamlı hale getirilmesi, bir başka deyişle doğa ve toplumsal olayların aydınlatıp anlamlandırılabilmesi için verilerin ilişkilendirilmesi, sınıflandırılması ve düzenlenmesi gerekir.


21. Soru

Bilimsel kuramların kaç tane temel işlevi vardır?

Cevap

Bilimsel kuramların üç adet temel işlevi vardır.


22. Soru

Bilimsel kuramlar nelerdir?

Cevap

1. Empirik bulguların düzenlenmesini ve olgunun açıklanmasını sağlar. 2. Olguların yordanmasını sağlar. 3. Yeni araştırmalara kaynaklık eder.


23. Soru

Kuramların, amaçlarını tam olarak yerine getirebilmeleri için hangi özellikleri taşımaları gerekmektedir?

Cevap

1. Kuramlar bir sorunla ilgili gözlenen olguları açıklayabilme gücüne sahip olmalıdır. 2. Bir kuram daha önce oluşmuş bilgiler bütünüyle ve gözlenen olgularla tutarlı olmalıdır. 3. Bir kuram, doğrulanması için araçlar sunmalıdır. 4. Bir kuram, yeni keşifler doğurmalı ve araştırılması gereken yeni sorunları belirtmelidir.


24. Soru

Bilimsel kurama ulaşmanın aşamaları nelerdir?

Cevap

• Betimleme • Açıklama • Yordama • Denetimleme


25. Soru

Bilimsel kurama ulaşmanın aşamalarından olan betimleme ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilimsel kurama ulaşmanın ilk aşaması olguları betimlemedir. Betimleme, olguları saptama, sınıflama ve dile getirme gibi işlemleri kapsar. Betimleme daha yok ‘ne?’ ve ‘nedir?’ sorularına cevap arar.


26. Soru

Bilimsel kurama ulaşmanın aşamalarından olan açıklama ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilimde ikinci amaç açıklamadır. Açıklama bir olgunun oluş biçimini değil, oluş nedenini gösterme sürecidir. ‘Niçin?’ sorusuna cevap aranır.


27. Soru

Bilimsel kurama ulaşmanın aşamalarından olan yordama ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilimin başka amaçlarından birisi ise yordamadır. Yordama, hiçbir bilgiye dayalı olmadan kör tahminde bulunma değil, var olan bilgilere dayalı olarak incelenen konuyla gelecekte neler olabileceği hakkında tahminde bulunmaktır.


28. Soru

Bilimsel kurama ulaşmanın aşamalarından olan denetimleme ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilimin bir diğer amacı ise denetimleme olarak söylenebilir. Eğer güvenilir bir şekilde açıklama ve yordama yapılabiliyorsa, kontrol etmek de olasıdır. İnsanlar nedenini bildikleri bir olayın denetimini de yapabilirler.


29. Soru

Bilimsel tutumlar ve değerler ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bilim insanları bilimsel araştırma sürecinde bazı bilimsel tutumlara sahip olmalı ve bu süreci bilimsel etik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirmektedirler.


30. Soru

Bilim insanlarının taşıması gereken bazı özellikler nelerdir?

Cevap

1. Bilim insanları bilimsel verilere karşı kuşkucu olmalıdırlar. 2. Bilim insanları nesnel ve tarafsız olmalıdırlar. 3. Bilim insanları değerlerle değil olgularla uğraşır. 4. Bilim insanları yalıtılmış olgularla uğraşmaz. 5. Bilimsel çalışmaların özünde dürüstlük kavramı yatar.


31. Soru

Bilim insanlarının farklı anlayışlara sahip olmasının sonucu ne olmuştur?

Cevap

Bilim insanları bilgi ve bilimin doğası hakkında farklı felsefe anlayışlarına sahiptirler. Bu sayede, farklı anlayışlar geliştirilmiştir.


32. Soru

Bilimde öne çıkan anlayışlar nelerdir?

Cevap

Pozitivist, pozitivizm ötesi/anlamacı/yorumlamacı bilim anlayışı ve eleştirel kuram bilim anlayışıdır.


33. Soru

Pozitivizm bilim anlayışının kurucu kimdir?

Cevap

August Comte.


34. Soru

Pozitivist bilim anlayışının temel ilkesi nedir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının temel ilkesi şudur: Bizim dışımızda duran gerçek bir maddi evren bulunmaktadır. Bu gerçek, maddi evrende her şey doğa yasalarınca yönetilmektedir.


35. Soru

Pozitivist bilim anlayışının dayandığı sayıltılar nelerdir?

Cevap

• Bilimsel ilerleme birikimlidir. • Bilimsel bilgi tek ve meşru bilgidir. • Bilimin amacı neden-sonuç ilişkilerini açığa çıkarmak ve düzenliliklerini açıklayan yasalar ortaya koymaktır.


36. Soru

Pozitivist bilim anlayışına göre son amaç nedir? Bu amacın önemi nedir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışında son amaç genellenebilir bir bilgi formuna ulaşmaktır. Ulaşılan bu genellemenin belli bir oranda zamana ve yere dayanıklı olması beklenir. Bir başka anlatımla, geliştirilen genellemenin farklı zamanlarda ve farklı yerlerde doğrulanması gerekmektedir.


37. Soru

Pozitivist bilim anlayışına eleştirilerden bir tanesi hangi açıdan gelmiştir?

Cevap

Anti-pozitivistlerin temel eleştirisi indirgemeci ve mekanik doğa görüşü fikrindeydi. Bu mekanik ve indirgemeci doğa görüşü etik sorumluluk, bireysellik, özgürlük, seçenek gibi kavramları dışlıyordu.


38. Soru

Pozitivist bilim anlayışına karşı çıkan William Blake neden bu tarz bir tepkide bulunmuştur?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışına önemli karşı çıkışlardan bir tanesi de şair William Blake’ten gelmiştir. Blake, evrenin mekanik bir algı olmaktan çok yaşayan bir organizmaya benzediğini belirtmiştir. Blake’e göre mekanik ve materyalist bilim anlayışı yaşamın kendisi dışlamaktadır.


39. Soru

Pozitivist bilim anlayışının en önemli ilkesi hangisidir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının önemli ilkelerinden biri doğrulanabilirliktir. Bu ilkeye göre bir önermenin doğru olup olmadığı, o önermenin ilişkin olduğu ve öngördüğü duyumların ortaya çıkıp çıkmadığına bağlıdır. Bir öneme görgül değilse, doğruculuğu belirlenemez.


40. Soru

Yeni pozitivist bilim anlayışına eleştirilerden bir tanesi nasıl olmuştur?

Cevap

Yeni bilimin pozitivist bilim anlayışına eleştirilerinden birisi de, zaman kavramıyla ilgilidir. Pozitivist bilim anlayışında temel anlayışında temel amaçlardan biri zamana ve yere karşı dayanıklı genellemeler üretmektir. Ancak zaman durağan değildir. Bilimin konusu olan doğa ve toplum da zamanla değişmektedir.


41. Soru

Bilim dünyasındaki hangi aşama pozitivist bilim anlayışının değişmesine ve gelişmesine neden olmuştur?

Cevap

Yirminci yüzyılın başlarında fizik ve öteki temel bilimlerde meydana gelen gazı gelişmeler, pozitivizmin ötesi anlayışın doğmasına neden olmuştur.


42. Soru

Pozitivist bilim anlayışının değişmesiyle ortaya çıkan bilim anlayışları neler olmuştur?

Cevap

Bunlardan en önemli üç gelişme, Einstein’ın Görecelik Kuramı, Kuantum Fiziği ve Kaos Kuramıdır.


43. Soru

Post-pozitivizm bilim anlayışının ayırt edici özellikleri nelerdir?

Cevap

• İnsanları eylemlerinde kendilerine özgü ve yaratıcıdırlar. • İnsanlar toplumsal dünyalarını aktif olarak yapılandırırlar. • Olaylar ve bireyler eşsizdirler ve genellenemezler. • Araştırılan olaya bağlılık esastır. • Gerçeklik çok katmanlı ve karmaşıktır.


44. Soru

Pozitivist paradigma hangi ilkeleri gerçekleştirmeyi hedefler?

Cevap

• Nesnellik • Ölçülebilirlik • Yordanabilirlik • Kontrol • Örüntü • Yasa oluşturma • Davranış kurallarını belirleme


45. Soru

Pozitivist ötesi paradigma neyi hedeflemektedir?

Cevap

Pozitivist ötesi paradigma dünyayı, üzerinde yaşayanların bakış açılarına göre anlamayı ve yorumlamayı hedeflemektedir. Birincisinde gözlemlenen olay, ikincisinde de anlam ve yorum ön plandadır.


46. Soru

Eleştirel kuram nedir?

Cevap

Eleştirel kuram, pozitivist ve pozitivist ötesi paradigmaları, mevcut durumu sorgulama yerine araştırma ve anlamayı hedefledikleri için eleştirmektedir.


47. Soru

Bilimsel araştırma sürecinde hangi basamaklar yer almaktadır?

Cevap

1. Araştırma Sorunun Belirlenmesi ve Sınırlandırılması 2. Alanyazın Taraması 3. Araştırma Amaçlarının Belirlenmesi 4. Araştırma Modelinin Belirlenmesi 5. Araştırma Verilerinin Toplanması 6. Araştırma Verilerinin Analizi ve Yorumlanması 7. Araştırma Sonucunun ve Doğurgularının İfade Edilmesi


48. Soru

Araştırma sorununun belirlenmesi ve sınırlandırılması aşamasında, iyi ifade edilmiş bir sorun hangi özellikleri taşımalıdır?

Cevap

Çözüm aranan sorunun ne olduğu ve bunun niçin bir sorun olduğu, bu sorunun niçin araştırılması gerektiği, bu konuda daha önce nelerin araştırıldığı ve bu sorunun araştırılması için alanyazındaki boşluğun belirtilmesi, sorun çözüldüğünde temel doğrugularının neler olduğu gibi özellikleri taşıyor olması gerekmektedir.


49. Soru

Alanyazın taraması ne anlama gelmektedir?

Cevap

Alanyazın taraması araştırılan sorunla ilgili daha önce ve şu anda var olan bilgilerin bulunması, okunup, eleştirel olarak değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir.


50. Soru

Araştırma amaçlarının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

Sorular ve denenceler açık bir şekilde ifade edilmelidir. Denence olarak araştırma amacını ifade etmek için sorunla ilgili denence kurulabilecek düzeyde ön bilgiye gereksinim vardır.


51. Soru

Araştırma modelini seçerken takip edilmesi gerken ilk aşama nedir?

Cevap

Yöntem seçiminde ilk dikkate alınacak nokta, sorunun nitel, nicel ya da karma bir yöntemle mi araştırılacağının saptanmasıdır.


52. Soru

Araştırma verilerinin toplanması hangi açıdan önem taşır?

Cevap

Araştırma sorularının yanıtlanabilmesi ya da denencelerin test edilebilmesi için verilere gereksinim vardır.


53. Soru

Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel teknikler nelerdir?

Cevap

Örneklemden elde edilen verilerin evrene genellenmesi sürecinde, t-testi, varyans analizi, kovaryans analizi, korelasyon gibi testler sıklıkla kullanılan istatistiksel tekniklerdir.


54. Soru

Araştırma sonuçlarının doğru ifade edilmesi hangi açıdan önemlidir?

Cevap

Bir araştırmada sonuç, araştırma sorunun çözümüdür. Bir başka anlatımla, araştırma amaçlarına bulgular doğrultusunda verilen yanıttır. Araştırmanın sonucu, araştırmanı en önemli kısımlarından birisi olduğu için, araştırma soruları/denenceleri doğrultusunda açık ve net bir ifadeyle belirtilmelidir.


55. Soru

Bilim ve felsefenin gerçeği anlama yolunda ayrıştığı nokta nedir?

Cevap

Bilim ve felsefenin gerçeği anlama yolundaki farklı bakış açıları, inceledikleri ve yanıt aradıkları sorulardan çok, bu soruların nasıl bir yöntemle yanıtlanacağıdır. Felsefede gerçeği arama yöntemi olarak sistemli ve tutarlı bir akıl yürütme süreci ön planda iken; bilimde sorunlarla ilgili denenceler öne sürme, gözlemler yaparak onları test etme ve sonuca ulaşma yöntemi ön plandadır.


56. Soru

Bilimsel yöntem nedir?

Cevap

Hangi anlayış benimsenirse benimsensin, bilimin bilgi üretme yolu olarak bilinen ve kabul edilen bir yöntemi vardır. “Bilimsel yöntem” olarak adlandırılan bu yöntem, bir sorunun belirlenip sınırlandırılması ve tanımlanmasını, o sorunla ilgili geçici çözüm yolları olarak denenceler ileri sürülmesini, bu denencelerin test edilmesi için verilerin toplanarak analiz edilmesini ve sonuca ulaşılmasını içermektedir.


57. Soru

İnsanların sorunlarının çözümü için kullandıkları bilgi kaynakları kaç gruba ayrılabilir?

Cevap

İnsanların sorunlarının çözümü için kullandıkları bilgi kaynakları beş grupta toplanabilir. Bunlar deneyim, otorite, tümdengelime dayalı akıl yürütme, tümevarıma dayalı akıl yürütme ve bilimsel yöntemdir. Bunlara sezgi de eklenebilir.


58. Soru

Yansıtıcı düşünme nedir?

Cevap

Herhangi bir düşünce, olay ya da durum ve onun doğurguları üzerinde derinliğine ve genişliğine düşünmedir.


59. Soru

Tümdengelime dayalı akıl yürütme nedir?

Cevap

Aristo ve izleyicileri tarafından geliştirildiği için Aristo mantığı olarak da adlandırılan bu yaklaşım, genel bir önermeden özel bir önermeye ve bu iki önerme arasındaki ilişkiye dayalı olarak yapılan çıkarımdan hareketle bir sonuca giden sistematik bir akıl yürütme, düşünme sürecidir.


60. Soru

Tümdengelimsel akıl yürütme sürecinin temel basamakları nelerdir?

Cevap

Tümdengelimsel akıl yürütme sürecinin üç temel basamağı ve vardır. Bunlar

  1. genel önerme,
  2. özel önerme ve
  3. sonuç (çıkarım) olarak belirtilebilir.

61. Soru

Tümdengelime dayalı akıl yürütmenin sınırlılıkları nelerdir?

Cevap

Tümdengelime dayalı akıl yürütme, sorunların çözümü için sistematik bilgi oluşturmaya önemli bir katkı getirmesine karşın bazı sınırlılıkları da içinde taşımaktadır. İlk sınırlılık, tümdengelime dayalı akıl yürütmede doğru sonuca ulaşabilmek için genel önermenin doğru olması zorunluluğudur. Yanlış ya da eksik bir genel önermeden doğru akıl yürüterek doğru bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Sonucun doğru olabilmesi genel ya da özel önermelerin doğruluğuna bağlıdır. Sonuç hiç bir zaman önermelerin dışına çıkamaz. O halde, doğru sonuca ulaşmak için doğru önermelerden hareket etmeliyiz. Eğer önermelerin doğruluğu önceden biliniyorsa yeni bilgilere nasıl ulaşacağız? Tümdengelime dayalı akıl yürütmenin en önemli sınırlılığı burada yatmaktadır. Tümdengelimde ancak bilinenler arasında ilişki kurularak bilgiye ulaşılabilmektedir.


62. Soru

Tümevarıma dayalı akıl yürütme nedir?

Cevap

Doğru bilgiye ulaşmada Tümdengelime dayalı akıl yürütme yaklaşımının sınırlılıkları Ortaçağdan sonra tartışılmaya başlanmış ve yeni bir akıl yürütme yaklaşımına gereksinim olduğu dile getirilmeye başlanmıştır. Bu gereksinimi dile getirenlerin başında Fransis Bacon (1561-1626) gelmektedir. Bacon, bir otorite tarafından doğru kabul edilen genel bir önermeden doğru bilgiye ulaşmanın üçlüğünü dile getirmiş, doğrudan gözlemler sonucuna dayalı olarak akıl yürütme sonunda doğru bilgiye daha sağlıklı biçimde ulaşılabileceği görüşünü öne sürmüştür. Bacon’a göre, önce doğayı gözlemlemek, oradan olgusal verileri toplamak ve bunları akıl yürütme süzgecinden geçirerek genellemelere ulaşmak gerekir. Tümevarıma dayalı akıl yürütme olarak adlandırılan bu süreç, daha sonraları bilimsel yöntemin de temellerini oluşturmuştur.


63. Soru

Tümevarıma dayalı akıl yürütme süreci nasıldır?

Cevap

Tümevarıma dayalı akıl yürütmede önce örneklerin gözlenmesi sonra tüm gözlem sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda karara varılması gerekmektedir.


64. Soru

Dogma nedir?

Cevap

Araştırmaya gerek duymadan, doğruluğu denemesiz ve tartışmasız kabul edilen ve değişmez sayılan düşüncedir.


65. Soru

Önerme nedir?

Cevap

Dile getirilmiş doğru ya da yanlış tez ya da yargılardır.


66. Soru

Mükemmel tümevarıma dayalı akıl yürütme nedir?

Cevap

Küçük evrenler için tüm örneklerin gözlenmesi olasıdır. Örneğin, küçük bir şirkette yöneticilik yapan birisi, tüm çalışanlarını gözlemleyerek onların işe nasıl güdülendiğiyle ilgili bir sonuca ulaşabilir. Ulaştığı bu sonuç sadece kendi şirketi için geçerli olacaktır. Tümevarıma dayalı akıl yürütme sürecinde bu duruma “mükemmel tümevarıma dayalı akıl yürütme” denilmektedir.


67. Soru

Eksik tümevarıma dayalı akıl yürütme nedir?

Cevap

Birçok durumda olduğu gibi, tüm örneklerin gözlenmesi mümkün olmadığında, büyük grup içinden seçilen küçük bir grup gözlenmekte ve bu gözlemlerin değerlendirilmesi sonucunda bir karara varılmaktadır. Bu tür bir akıl yürütmeye de “eksik tümevarıma dayalı akıl yürütme” denilmektedir.


68. Soru

Tümevarıma dayalı akıl yürütmede en önemli güçlük nedir?

Cevap

Tümevarıma dayalı akıl yürütme, doğru bilgiye ulaşmak için her ne kadar tümdengelime dayalı akıl yürütmeden daha doğru gibi görünse de, gözlem için tüm örneklere ulaşamama sorunu, bu yaklaşımda en önemli güçlük olarak karşımıza çıkmaktadır.


69. Soru

Tümdengelime ve tümevarıma dayalı yaklaşımların eksikleri sebebiyle geliştirilen akıl yürütme yolu hangisidir?

Cevap

Tümdengelime ve tümevarıma dayalı akıl yürütme sürecindeki sorunlar bilim adamlarını yeni bir akıl yürütme sürecini düşünmeye itmiştir. Özellikle Darwin’in (1809-1882) evrim kuramını oluşturma sürecinde tümdengelime dayalı ve tümevarıma dayalı akıl yürütme sürecini birleştirerek yeni bir bilgi edinme yolunu denediği görülmektedir. Bu yönteme bilimsel yöntem denilmektedir.


70. Soru

Denence (hipotez) nedir?

Cevap

Karşılaşılan bir sorunun çözümü için daha önceki bilgi ve deneyimlere dayalı olarak önerilmiş ancak doğruluğu henüz sınanmamış bir önermedir.


71. Soru

Tümevarıma dayalı akıl yürütme ile bilimsel yöntem arasındaki en önemli fark nedir?

Cevap

Tümevarıma dayalı akıl yürütme ile bilimsel yöntem arasındaki en önemli fark, bilimsel yöntemde denence denilen ve daha önceki verilere dayalı olarak geliştirilen ve sonucun geçici tahminini içeren bir yargı olmasıdır. Bilimsel yöntemde, bu yargıyı test etmek için yeni veriler toplanmakta ve bu denencelerin doğrulanıp doğrulanmadığı test edilmektedir.


72. Soru

Bilimsel yöntemin birbirini izleyen adımları nelerdir?

Cevap

Bilimsel yöntem birbirini izleyen altı adımda gerçekleşmektedir. Bunlar sorunun belirlenmesi, sorunun sınırlandırılması ve tanımlanması, denencelerin oluşturulması, denencelerin test edilmesi için verilerin toplanması, verilerin analiz edilmesi ve sonuçtur.


73. Soru

Veri nedir?

Cevap

Veri, bir sorun hakkında toplanan ve henüz çözümlenmemiş bilgi topluluğudur. Metinsel, sayısal, görsel vb. olabilir.


74. Soru

İnsanların bilimi yanlış anlamasına neden olan kalıp yargılar nelerdir?

Cevap

Kerlinger’e göre bilim yanlış anlaşılmış bir kavramdır. Bu yanlış anlaşılmaya neden olan üç kalıpyargıdan söz edilmektedir. Bunlardan ilki bilim insanının beyaz önlüklü, laboratuvarda şişe ve tüplerle çalışan biri olarak görülmesidir. İkinci kalıpyargı, bilim adamlarının iyi düşünen, karmaşık kuramlar oluşturan ve zamanlarının büyük kısmını kendi fildişi kulelerinde geçiren, gerçek dünyadan ve sorunlarından habersiz insanlar gibi algılanmasıdır. Üçüncü kalıpyargı ise, bilimin mühendislik ve teknoloji ile aynı anlamda görülmesidir. Bilim insanları köprüler yapan, otomobiller üreten, bilgisayarlar ve telefonlar yaratan insanlar olarak görülmektedir. Bu kalıpyargılar insanların bilimi yanlış anlamasına neden olmaktadır.


75. Soru

Ürün olarak bilim nedir?

Cevap

Ürün olarak bilim, bilimsel yöntemle oluşturulmuş sistematik bilgiler bütünüdür.


76. Soru

Süreç olarak bilim nedir?

Cevap

Süreç olarak bilim, gerçeği arama ya da bir sorunun çözümü için bilimsel yöntemi kullanma sürecidir.


77. Soru

Paradigma nedir?

Cevap

Paradigma, bir bilim çevresine belirli bir süre egemen olan model ya da düşünsel çerçevedir.


78. Soru

Bilimi niteleyen ortak özellikler nelerdir?

Cevap

Bilimi niteleyen ortak özellikler şunlardır:

  • Bilim bir bilgi toplama yolu değil, bir analiz yöntemidir.
  • Bilim olgusaldır.
  • Bilim mantıksaldır.
  • Bilim nesneldir.
  • Bilim eleştiricidir.
  • Bilim genelleyicidir.
  • Bilim seçicidir.
  • Bilim evrenseldir.
  • Bilim kayıtlıdır.
  • Bilim birikimlidir.
  • Bilim sistematiktir.

79. Soru

Sayıltı (varsayım) nedir?

Cevap

Sayıltı (varsayım), bir araştırmada, var olan araştırma sürecini ve sonucunu önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen, araştırıcının test etmeden doğru olarak kabul ettiği, denenmeyen yargılardır.


80. Soru

Bilimin temel sayıltıları nelerdir?

Cevap

Bilimin temel sayıltılarını aşağıdaki gibi belirtebiliriz.

  • Evrende doğal bir sıralanış ve düzen vardır ve onu açıklamak ve anlamak olasıdır. Doğa gözleme ve açıklamaya izin verecek kadar yavaş değişir. Gözlemlenebilen her olgu potansiyel inceleme konusudur. Dolayısıyla eninde sonunda bilinebilir.
  • Her olay onu oluşturan gözlemlenebilir bir nedene sahiptir. Doğaüstü güçlere dayanan açıklamaların bilimde yeri yoktur. Bir olayın nedenini bulmak için ilk nedenini ve sonunu bilmek gerekmez.
  • Tüm karmaşıklığın altında bir basitlik yatar. Doğadaki olaylar en ekonomik yollarla açıklanmalıdır
  • Olaylar genellenebilir özelliğe sahiptir ve birbiriyle ilişkilidir. Benzer olaylar gruplanarak incelenebilir
  • Doğada bir şey varsa mutlaka bir miktar oluşturur ve bir miktar oluşturan her şey ölçülebilir.
  • Gerçek, statik değil dinamiktir. Gerçeklik var olan bilgiye göre değişir.

81. Soru

Bağımlı değişken nedir?

Cevap

Bağımlı değişken; başka bir değişkene bağlı olan, o değişkende meydana gelen değişikliklere göre değişmeler gösteren değişkendir.


82. Soru

Bilimin temel amacı nedir?

Cevap

Bilimin temel amacı kuram geliştirmedir.


83. Soru

Kuram nedir?

Cevap

Olayları ve olguları açıklamak için birbiriyle ilişkili bilgilerin bütünleştirildiği sistematik bilgiler bütünüdür.


84. Soru

Kuramların temel işlevleri nelerdir?

Cevap

Kuramlar;

  1. Görgül bulguların düzenlenmesini ve olgunun açıklanmasını sağlar.
  2. Olguların yordanmasını sağlar.
  3. Yeni araştırmalara kaynaklık eder.

85. Soru

Kuramlar, amaçlarını tam olarak yerine getirebilmeleri için taşıması gereken özellikler nelerdir?

Cevap

Kuramlar, amaçlarını tam olarak yerine getirebilmeleri için taşıması gereken özellikler şunlardır:

  • Kuramlar bir sorunla ilgili gözlenen olguları açıklayabilme gücüne sahip olmalıdır. Bu açıklamalar olabildiğince basit bir anlatımla sunulmalıdır. Bu kural, bilimde basitlik kuralı olarak adlandırılır.
  • Bir kuram daha önce oluşmuş bilgiler bütünüyle ve gözlenen olgularla tutarlı olmalıdır. Bilim adamları yeni bilgileri daha önceden oluşmuş bilgi birikimi üzerine kurarlar.
  • Bir kuram, doğrulanması için araçlar sunmalıdır. Kuramlardan tümdengelime dayalı akıl yürütme yoluyla denenceler oluşturulabilmeli ve bu denenceler de görgül verilerle sınanarak doğruluğu ya da yanlışlığı görülebilmelidir.
  • Bir kuram, yeni keşifler doğurmalı ve araştırılması gereken yeni sorunları belirtmelidir.

86. Soru

Kuramların oluşturulma sürecinde bilim hangi amaçları gerçekleştirmektedir?

Cevap

Kuramların oluşturulma sürecinde bilim betimleme, açıklama, yordama ve denetimleme (Erkuş, 2010) gibi amaçları gerçekleştirir.


87. Soru

Bir bilim insanının taşıması gereken bilimsel tutum özellikleri nelerdir?

Cevap

Bir bilim insanının taşıması gereken bilimsel tutum özellikleri şunlardır:

  • Bilim insanları bilimsel verilere karşı kuşkucu olmalıdırlar.
  • Bilim insanları nesnel ve tarafsız olmalıdırlar.
  • Bilim insanları değerlerle değil olgularla uğraşır.
  • Bilim insanları yalıtılmış olgularla uğraşmaz.
  • Bilimsel çalışmaların özünde dürüstlük kavramı yatar.

88. Soru

Bilim insanlarının bağlı olmaları gereken temel sorumluluklar nelerdir?

Cevap

Bilim insanlarının bağlı olmaları gereken temel sorumlulukları üç ana maddede ifade edilebilir:

  • Araştırmanın tasarımı ve yürütülmesinde en yüksek mesleki standartlara sahip olmak.
  • Araştırmanın yapılışı ve bulguların analizi sırasında özeleştiri, dürüstlük ve açıklığı elden bırakmamak.
  • Aynı konu üzerinde araştırma yapmış ve yapmakta olan başka araştırmacılara karşı onların katkılarını içtenlikle ve açıkça teslim edici tavır içinde olmak; bu tavırlarını bilimsel makale yazımında tam olarak korumak.

89. Soru

Bilim anlayışındaki farklı felsefi görüşler hangi temel gruplar altında toplanabilir?

Cevap

Bilim insanları bilgi ve bilimin doğası hakkında farklı felsefi anlayışlara sahiptirler. Bu anlayışları üç temel kategoride incelemek olasıdır. Bunlar pozitivist bilim anlayışı, pozitivizm ötesi/anlamacı/yorumlamacı bilim anlayışı ve eleştirel kuram bilim anlayışlarıdır.


90. Soru

Pozitivist bilim anlayışının temel ilkesi nedir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının temel ilkesi şudur: Bizim dışımızda duran gerçek bir maddi evren bulunmaktadır. Bu gerçek, maddi evrende her şey doğa yasalarınca yönetilmektedir. Doğada eğer bir gerçek varsa onun bir miktarı vardır ve o miktarı ölçebiliriz. Bilim, bu gerçekleri ölçerek doğanın yasalarını bulma uğraşısıdır. Pozitivist bilim anlayışında, bilim insanları doğadaki olayların (gerçeklerin) gözlenmesi sırasında nesnel davranırlar ve ölçme sürecine bir etkileri olmaz.


91. Soru

Pozitivist bilim anlayışının dayandığı temel sayıltılar nelerdir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının dayandığı temel sayıltılar şunlardır:

  • Bilimsel ilerleme birikimlidir.
  • Bilimsel bilgi tek ve meşru bilgidir. Gerçek hakkında dini, felsefi, sanatsal bilgiden daha doğru bir bilgi türüdür.
  • Görgül verilerin derlenmesi ve değerlendirilmesinde, kuram oluşturulmasında normatif bakış açılarına, değer yargılarına, kanılara ve kişisel bakış açılarına yer yoktur.
  • Meşru bilgiye ancak mantık, istatistik ve matematik kullanılarak, yani doğa bilimlerinin yöntemleri ile ulaşılabilir. Kavramlar gerçeklerin sayısal olarak ölçülmesine olanak tanıyacak şekilde işlevsel hale getirilmelidir.
  • Bilimin amacı neden-sonuç ilişkilerini açığa çıkarmak ve düzenlilikleri açıklayan yasalar ortaya koymaktır.

92. Soru

Pozitivist sosyal bilim anlayışı nasıldır?

Cevap

Pozitivist sosyal bilim anlayışı, değişik durumlarda ortaya çıkan ve genellenebilir insan davranışlarının olduğu bir toplumsal gerçeklikten söz etmektedir. Bu anlayışa göre karmaşık bir toplumsal gerçeklikle ilgili farklı değişkenler birbirinden ayrı olarak incelenebilir.


93. Soru

Görgül (empirik) nedir?

Cevap

Görgül (empirik), geçerliliği ve doğruluğu kişisel deneyime dayanan, denemelerle edinilendir.


94. Soru

Pozitivist bilim anlayışına yöneltilen temel eleştiri nedir?

Cevap

On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında pozitivist bilim anlayışına karşı özellikle Avrupalı bilim insanları, felsefeciler, sosyal eleştirmenler ve sanatçılar tarafından eleştiriler yoğunlaşmaya başladı. Anti-pozitivistlerin temel eleştirisi indirgemeci ve mekanik doğa görüşü fikrineydi. Bu mekanik ve indirgemeci doğa görüşü etik sorumluluk, bireysellik, özgürlük, seçenek gibi kavramları dışlıyordu.


95. Soru

Newtoncu geleneksel pozitivist bilim anlayışına karşı temel eleştiriler hangi gruplar altında ele alınabilir?

Cevap

Gürsakal (2001) “yeni bilim” adlı çalışmasında Newtoncu geleneksel pozitivist bilim anlayışına karşı temel eleştirileri dört ana grupta belirtmiştir. Bunlar sistem, doğrusallık, hata ve zamandır.


96. Soru

Yeni bilim nedir?

Cevap

Pozitivist bilim anlayışının eleştirilerine yanıt olarak ortaya çıkan postmodernist bilim anlayışıdır.


97. Soru

Pozitivizm Ötesi/Yorumlamacı/Anlamacı bilim anlayışının ortaya çıkmasına neden olan üç önemli gelişme nedir?

Cevap

Pozitivizm Ötesi/Yorumlamacı/Anlamacı bilim anlayışının ortaya çıkmasına neden olan üç önemli gelişme Einstein’in Görecelik Kuramı, Kuantum Fiziği ve Kaos Kuramıdır.


98. Soru

Fraktal geometri nedir?

Cevap

Fraktal geometri, doğayı doğal olmayan geometrik şekiller yerine, doğanın kendi doğasına uygun girintili, çıkıntılı olarak incelemeyi ve açıklamayı temel alan bir geometri disiplinidir.


99. Soru

Post pozitivist bilim anlayışının ayırt edici özellikleri nelerdir?

Cevap

Post pozitivist bilim anlayışının ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • İnsanlar eylemlerinde kendilerine özgü ve yaratıcıdırlar. İnsanlar bilerek ve isteyerek eylemde bulunurlar ve bu eylemlerindeki etkinlikleri anlamlandırırlar.
  • İnsanlar toplumsal dünyalarını aktif olarak yapılandırırlar. Onlar pozitivizmin pasif oyuncak bebekleri değildir.
  • Durumlar durağan ve katı değil değişken ve akıcıdır. Olaylar ve davranışlar zamanla değişirler ve içinde bulundukları bağlamdan etkilenirler.
  • Olaylar ve bireyler eşsizdirler ve genellenemezler.
  • Toplumsal dünya kendi doğal durumunda, araştırıcı tarafından müdahale ya da manipüle edilmeden araştırılmalıdır.
  • Araştırılan olaya bağlılık esastır.
  • İnsanlar durumları, bağlamları ve olayları yorumlarlar ve bu yorumlara bağlı kalarak eylemde bulunurlar. Örneğin, masanın altında bir fare olduğuna inanırsanız, fare olsun ya da olmasın inanışınıza göre hareket edersiniz.
  • Bir olay ya da durumun birden çok bakış açısı ya da yorumu olabilir.
  • Gerçeklik çok katmanlı ve karmaşıktır.
  • Birçok olay daha basite indirgenemez, bu nedenle onları basite indirgemek yerine olduğu gibi betimlemek daha doğrudur.
  • Durumları bir araştırıcı gözüyle değil bir katılımcı gözüyle incelemek gerekir.

100. Soru

Eleştirel kuram paradigmasının amacı nedir?

Cevap

Eleştirel kuram paradigması, Alman sosyolog ve felsefeci Habermas’ın çalışmalarına dayanmaktadır. Bu kuramın amacı siyasaldır, özgürlükçü bir toplumda birey ve grupların özgürleştirilmesidir. Eleştirel kuram pozitivist ve pozitivizm ötesi paradigmaları eleştirerek, yeni bir anlayış getirmiştir.


101. Soru

Eleştirel bilim anlayışına göre ideoloji eleştirisi hangi aşamalarla gerçekleştirilmektedir?

Cevap

Habermas yansıtıcı uygulamalar yoluyla ideoloji eleştirisinin şu dört aşamada yapılabileceğini önermektedir.

  • Aşama 1. Var olan durumun tanımlanması ve yorumlanması.
  • Aşama 2. Mevcut durumun oluşmasının nedenlerini araştırma. Mevcut durumun öyle olmasının nedenleri ve amaçları, onun meşruiyetinin değerlendirilmesi, bu durumla ilgili ideoloji ve ilgilerin analizi, mikro ve makro düzeyde bu durumu oluşturan gücün ve meşruiyetinin incelenmesi.
  • Aşama 3. Durumun değiştirilmesi için bir öneri getirme
  • Aşama 4. Öneri doğrultusunda geliştirilen uygulamanın başarısının değerlendirilmesi.

102. Soru

Bilimsel yöntem bir sorunun çözümünde kullanılırken hangi temel aşamalar izlenir?

Cevap

Bilim insanları, bilimsel yöntemi bir sorunun çözümünde kullanırken bu işi birbirini izleyen yedi temel aşamada gerçekleştirirler. Araştırmanın giriş bölümünde araştırma sorunu belirlenir ve sınırlanır, ayrıca araştırma amaçları denence ya da soru olarak ifade edilir. Daha sonra, sorunla ilgili alanyazın taranır ve sonuçları sunulur. Yöntem bölümünde araştırma modeli doğrultusunda araştırma desenlenir, veri toplama araçları ve veri toplanacak grup belirlenir. Bulgular bölümünde toplanan verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular sunulur ve yorumlanır. En son bölümde ise, araştırma sonuçları belirlenerek, olası doğurgular açıklanır.


103. Soru

Araştırma nedir?

Cevap

Araştırma, bilimsel yöntemin bir sorunun çözümünde kullanılmasıdır.


104. Soru

İyi ifade edilmiş bir araştırma sorunu hangi boyutları taşımalıdır?

Cevap

İyi ifade edilmiş bir sorun şu boyutları taşımalıdır: Çözüm aranan sorunun ne olduğu ve bunun niçin bir sorun olduğu, bu sorunun niçin araştırılması gerektiği, bu konuda daha önce nelerin araştırıldığı ve bu sorunun araştırılması için alanyazındaki boşluğun belirtilmesi, sorun çözüldüğünde temel doğurgularının neler olduğu.


105. Soru

Alanyazın (literatür) nedir?

Cevap

Alanyazın (literatür), herhangi bir bilim dalında oluşmuş bilgi birikiminin bütünüdür.


106. Soru

Alanyazın taraması nedir?

Cevap

Alanyazın taraması araştırılan sorunla ilgili daha önce ve şu anda var olan bilgilerin bulunması, okunup, eleştirel olarak değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir.


107. Soru

Araştırmanın amaçları nelerden oluşur?

Cevap

Araştırmanın amaçları genel amaç ve ona bağlı olarak daha ayrıntılı belirlenen araştırma soruları ya da denencelerden oluşur. Denence olarak araştırma amacını ifade etmek için sorunla ilgili denence kurulabilecek düzeyde ön bilgiye gereksinim vardır. Aksi halde araştırma soruları tercih edilmelidir.


108. Soru

Yöntem seçiminde ilk dikkat edilecek nokta nedir?

Cevap

Yöntem seçiminde ilk dikkate alınacak nokta, sorunun nitel, nicel ya da karma bir yöntemle mi araştırılacağının saptanmasıdır. Ana araştırma yöntemi belirlendikten sonra, soruna en uygun aştırma modeli belirlenir. Örneğin, nicel araştırma yöntemleri içinde tarama, nedensel karşılaştırma, ilişkisel araştırma vb. modellerden biri tercih edilir. Nitel araştırma geleneğinde ise eylem araştırması, örnekolay araştırması gibi modeller sıklıkla kullanılan modeller arasındadır. Araştırma için uygun model seçildikten sonra, bu modele uygun olarak araştırma desenleri oluşturulmalıdır. Araştırma deseninde araştırmanın temel değişkenleri ve bunların ilişkilerinin nasıl bir ağ aracılığıyla araştırılacağı belirlenir. Olası durumlarda araştırma desenini şema ile göstermek yararlı olabilir.


109. Soru

Araştırmada verilere neden gereksinim duyulur?

Cevap

Araştırma sorularının yanıtlanabilmesi ya da denencelerin test edilebilmesi için verilere gereksinim vardır. Araştırmacıların sağlıklı sonuçlara ve yorumlara ulaşabilmeleri, olgular arasındaki ilişkinin niteliğini belirleyen değişkenlerin değerleri hakkında sahip oldukları bilgiye bağlıdır. Değişkenler hakkında sağlıklı bilgi yoksa analiz tekniği ve kuramsal altyapı ne kadar güçlü olursa olsun sağlıklı sonuca ulaşmak olanaklı değildir.


110. Soru

Araştırma sürecinde en sık kullanılan veri toplama yolları nelerdir?

Cevap

Araştırma sürecinde en sık kullanılan veri toplama yolları anket, gözlem, görüşme ya da belge taramadır.


111. Soru

Bulguların sunumunda nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Analiz edilen verilerin, araştırma bulgusu olarak uygun yöntemler kullanılarak sunulması gerekir. Bulguların sunumunda tablolardan ve grafik ve şekillerden yararlanılır. Sunulan bulguların öncelikle açıklanması ve daha sonra da tartışılması gerekir. Bulgular tartışılırken, ortaya çıkan bulguları, aynı konuda daha önce ortaya çıkan araştırma bulgularıyla ilişkilendirerek yorumlamak ve tartışmak gerekir. Alanyazın taramasından elde edilen araştırma bulgularından farklı bir sonuç bulunmuşsa mutlaka olası nedenleri açıklanmalıdır. En sonunda da bulguların olası nedenleri mümkünse kanıtlara dayalı olarak yorumlanır.


112. Soru

Araştırma sonucunu ifade ederken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Bir araştırmada sonuç, araştırma sorununun çözümüdür. Bir başka anlatımla, araştırma amaçlarına bulgular doğrultusunda verilen yanıttır. Araştırmanın sonucu, araştırmanın en önemli kısımlarından birisidir. Bu nedenle araştırma soruları/denenceleri doğrultusunda açık ve net bir ifadeyle belirtilmelidir. Mekanik bir şekilde araştırma bulgularını özetlemek yerine, ulaşılan sonuçlar açıklanmalıdır. Sonuçlar araştırma bulgularının dışına çıkmamalıdır. Araştırma sonuçlarının genellenmesinde dikkatli olunmalıdır. Yansız örnekleme yöntemi kullanılmamışsa genelleme yapma konusunda özellikle dikkat edilmelidir. Son söz olarak, sonuçlar toparlanıp, ulaşılan genel yargı ifade edilmelidir.


113. Soru

Doğurgu nedir?

Cevap

Doğurgular tezlerde genellikle öneriler olarak adlandırılmaktadır. Araştırmanın sonuçları bir yargı olarak belirtildikten sonra, bu sonuçların olası doğurgularının belirtilmesinde yarar vardır.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v