Büro Teknolojileri Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bilgi Kaynaklarına Erişim Ve E-Öğrenme

1. Soru

İnternette aranılan bilgiye en kısa ulaşmanın yolu nedir ve ne şekilde çalışmaktadır?

Cevap

İnternette aranılan bilgiye en kısa ulaşmanın yolu arama araçlarını (search engine) kullanmaktır. Arama aracı “anahtar sözcük ya da sözcükler” belirleyip sorgu yaparak çalışmaktadır.


2. Soru

Arama araçları ne gibi otomatik programlar aracılığıyla web sitelerini taramaktadır, belirtiniz?

Cevap

Arama araçları Robots, Spider ya da Crawler gibi otomatik programlar aracılığıyla web sitelerini taramaktadır.


3. Soru

Google’da anahtar sözcük olarak “yönetim” yazılınca 50 milyona yakın kayıt olduğu bilgisinin görülmesi durumunda ne gibi bir sorunun varlığından söz edilebilir, açıklayınız?

Cevap

Arama sürecinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri içeriğin hızla artmasına bağlı olarak arama aracı (search engine) tarafından sorgulanan site sayısının artmasıdır. Bu yüzden anahtar sözcük girildiğinde çok fazla eşleşen öğeyle (hit) karşılaşılmaktır. Başka bir deyişle, sizin aradığınız ya da ilgilendiğiniz bilgiyi gerçekten içeren siteyi (siteleri) bulmak güçleşmiştir. Bu yüzden anahtar sözcük seçiminde mümkün olduğunca isabetli olmak gerekir. Örneğin Google’da anahtar sözcük olarak “yönetim” yazılınca 50 milyona yakın kayıt olduğu bilgisi görülmektedir.


4. Soru

Google araması ile arama sonucunda sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak için ne yapılmalıdır?

Cevap

Arama sonucunda sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak için kelime grubu araması yapılmalıdır, yani kelimeler çift tırnak işareti arasına alınarak arama yapılmalıdır.


5. Soru

Google üzerinden yapılan aramaları sadece bir site ile kısıtlamak ne şekilde mümkün olmaktadır, örneklendirerek açıklayınız?

Cevap

Google üzerinden yaptığımız aramaları sadece bir site ile kısıtlamak etki alanı araması ile mümkün olmaktadır yani aradığımız terimi sadece kısıtladığımız site içerisinde aramaktadır. Bu özelliği kullanmak için arama yapmak istediğimiz terimden sonra bir boşluk bırakarak “site:” ye bitişik olarak aramak istediğimiz sitenin adresini doğrudan yazmak yeterli olacaktır. Örneğin Anadolu Üniversitesi’nin kayıtları ile ilgili bilgi almak için, kayıt site:www.anadolu.edu.tr yazmak yeterli olacaktır.


6. Soru

Google aramalarındaki gelişmiş arama seçeneklerinde hangi özellikler aramayı daha da özelleştirmeye yardımcı olmaktadır?

Cevap

Gelişmiş arama seçeneklerinde şu özellikler aramayı daha da özelleştirmeye yardımcı
olmaktadır:
Dil: Sonuçların hangi dilde olacağını belirlemeye yaramaktadır.
Tarih: Sonuçları herhangi bir dönem, son 24 saat, geçen hafta, geçen ay, geçen yıl gibi dönemlerle sınırlamaya yaramaktadır.
Dosya Türü: Sonuçların hangi dosya türünde olacağını belirlemeye yaramaktadır.
Belirli Bir Sitede veya Alanlarda Ara: Sadece belirli bir web sitesinde veya alanda arama yapmaya yaramaktadır.


7. Soru

Google ana sayfasındaki görseller seçildiği takdirde google aranan kelime hakkında ne tür içerikleri karşımıza getirmektedir ve bu siteye ne üzerinden ulaşılabilmektedir?

Cevap

Google ana sayfasındaki görseller seçildiği takdirde google aranan kelime hakkında resim, fotoğraf, grafik vb. içerikleri karşımıza getirmektedir. Bu siteye http://images.google.com.tr/ üzerinden ulaşılmaktadır.


8. Soru

Çevrimiçi bilgi kaynakları üzerinden gerçekleştirilen bir arama sürecinde dikkat edilmesi gereken konulardan biri olan "Aranılan sayfanın nasıl yazıldığını düşünmek" ne şekilde açıklanabilir?

Cevap

Aranılan sayfanın nasıl yazıldığını düşünmek: Arama aracı insan değildir; sadece verilen kelimeleri web'deki sayfalarla eşleştiren bir programdır. Bu yüzden sayfada çıkması en olası kelimeleri kullanmak gerekir. Örneğin, [başım ağrıyor] yerine [baş ağrısı] yazılmalıdır, çünkü tıbbi bir sayfada bu terim kullanılır. [hangi ülkede yarasaların iyi şans işareti olduğuna inanılır?] sorgusu bir insan için çok açıktır, ancak yanıtın yer aldığı dokümanda bu kelimeler geçmeyebilir. Bunun yerine,[yarasaların iyi şans getirdiği ülke] veya sadece [yarasalar iyi şans] sorgusunu kullanılırsa daha iyi sonuçlar verir, çünkü muhtemelen doğru sayfada böyle geçecektir.


9. Soru

Okuyucuları tarafından yazılan açık içerikli bir ansiklopedi olan ve Türkçe olarak 2003'te hayata geçmiş olmakla birlikte ülkemizde BTK kararıyla 2017 yılından beri kapalı bulunan çevrimiçi ansiklopedi hangisidir?

Cevap

Vikipedi


10. Soru

Türkçe bilgi sitelerine örnek veriniz?

Cevap

Örneğin (www.kariyer.net), (http://www.donanimhaber.com/), (http://www.memurlar.net/), (www.yenibiris.com) gibi siteler makale ya da benzeri farklı içeriklerle bilgi vermektedir.


11. Soru

Portal sözcüğünün Türkçe karşılığı ne olarak tanımlanmaktadır?

Cevap

Portal sözcüğünün Türkçe karşılığı “ana kapı” veya “giriş kapısı” olarak tanımlanmaktadır.


12. Soru

Yayınlanacak materyallerin veya bilgilerin internet sitesi üzerinden sunulmasına ne denir?

Cevap

Yayınlanacak materyallerin veya bilgilerin internet sitesi üzerinden sunulmasına çevrimiçi yayıncılık denmektedir.


13. Soru

Web 2.0 kavramını ilk kullanan kişidir kimdir?

Cevap

Tim O'Reilly web 2.0 kavramını ilk kullanan kişidir (2004).


14. Soru

Web 2.0’ın kaç belirgin özelliği vardır, belirtiniz?

Cevap

Web 2.0’ın dört belirgin özelliği vardır: etkileşimlilik, gerçek zamanlı kullanıcı kontrolü, sosyal katılım (paylaşım) ve kullanıcı tarafından üretilmiş içerik.


15. Soru

Mashup nedir, örnek vererek açıklayınız?

Cevap

Mashup; birbirinden bağımsız web hizmeti sağlayıcılarının uygulamalarını bir araya getirerek yeni bir uygulama yaratmaktır. Örneğin Googledan haritalar (gmaps), Flickr'dan fotoğraf albümü, Yahoo'dan hava durumu hizmetlerini alıp, yeni bir web sitesinde kullanmak “mashup” uygulamasıdır.


16. Soru

Genel olarak blog türleri kaça ayrılır, belirtiniz?

Cevap

Genel olarak blog türleri dörde ayrılmaktadır. Bunlar kişisel, temasal, topluluk ve kurumsal blog siteleridir.


17. Soru

Temasal blogları açıklayınız?

Cevap

Temasal Bloglar: Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek konulu bloglar çekmekte, bulunan blog sayısı olarak bakıldığında ise bilgisayar blogları öne çıkmaktadır.


18. Soru

Topluluk bloglarının ne olduğunu açıklayınız?

Cevap

Topluluk Blogları: Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır.


19. Soru

Yeni Oxford Amerikan Sözlüğüne göre podcast ne şekilde açıklanabilir?

Cevap

Yeni Oxford Amerikan Sözlüğü podcast’i “radyo yayını ya da benzer bir programın internetten çekilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir hale gelmesini sağlayan sayısal (dijital) kayıt” olarak açıklamaktadır.


20. Soru

İşletmede çalışan bireylerin bilgi, yetenek, tecrübe ve yeteneklerinin toplamı ne olarak tanımlanabilir?

Cevap

İşletmede çalışan bireylerin bilgi, yetenek, tecrübe ve yeteneklerinin toplamı “insan sermayesi” olarak tanımlanabilir.


21. Soru

Asenkron e-Öğrenme ne şekilde gerçekleşmektedir, belirtiniz?

Cevap

Asenkron e-Öğrenmede öğrenen ve öğretim elemanı arasında canlı (eş zamanlı) etkileşim yoktur ve öğrenenin çalışma zamanı ve ne kadar süreyle çalışacağı kendisi tarafından belirlenir. Başka bir deyişle öğrenenin kendi çalışma temposunu (hızını) kendisinin belirleyebilmektedir ve bu esneklik asenkron e-öğrenmenin en önemli avantajıdır.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi