Sistem Analizi Ve Tasarımı Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bilgi Sistemlerinin Geliştirilmesi

1. Soru

Sistem geliştirme modeli nedir?

Cevap

Sistem geliştirme modeli; faaliyetler, teknikler, uygulamalar, çıktılar ve sistem paydaşlarının kullandığı otomatik araçlar ile bilgi sistemlerinin geliştirilmesini ve sürekli iyileştirilmesini içerir.


2. Soru

Sistem geliştirme yaşam döngüsü nedir?

Cevap

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü, bilgi sistemi geliştirilirken uygulanan fazların kavramsal bir modelidir


3. Soru

Sistem geliştirme yaşam döngüsü modeli hangi fazlardan oluşmaktadır?

Cevap

Bu kitapta sistemlerin geliştirilmesinde kullanılan SGYD modeli 6 temel fazdan oluşmaktadır. Bu fazlar Kapsam ve Planlama, Gereksinim Analizi, Tasarım, Gerçekleştirme ve Test, Kurulum ve Dağıtım, Operasyon ve Bakım biçiminde sıralanır.


4. Soru

Sistem geliştirme yaşam döngüsünün ilk fazı olan kapsam ve planlamada hangi faaliyetler yapılır?

Cevap

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsünün ilk fazında problemin kapsamı, fırsatları ve hedefleri tanımlanır. Problemin kapsamında; projenin büyüklüğü, sınırları, projenin vizyonu, kısıt ve limitleri, projenin paydaşları, bütçesi ve zamanlaması oluşturulur. Bu aşamada ortaya konulan problemler bilgisayar destekli araçların kullanımı ile çözülerek işletmenin rekabet etme kabiliyeti arttırılır ve endüstri standartlarının yakalanması sağlanır. Bu aşamada gerçekleştirilen önemli faaliyetlerden biri geliştirilecek bilgi sisteminin uygulanması ile işletmelerin kazanımlarının belirlenerek, hedeflerin tanımlanmasıdır. İlk fazın paydaşları sistem sahipleri, dâhilî sistem yöneticileri, proje yöneticileri ve sistem analistleridir. Genelde sistem kullanıcıları bu fazda yer almaz. Sistem sahipleri ve dâhilî sistem yöneticileri ile görüşmeler yapılır, bulgular özetlenir, projenin kapsamı tahmin edilir ve sonuçlar raporlanır. SGYD’nin ikinci fazından önce sistemin işletmeye olan ekonomik ve örgütsel etkisini saptamak üzere fizibilite çalışması yapılır ve rapor oluşturulur. Fizibilite raporu problem tanımını ve hedefleri içerir. Bu rapor sonucuna göre yönetim, projenin devamı için bir karar vermek zorundadır. Eğer bütçe yeterli değilse veya problemlerin çözümünde bilgi sisteminin kullanımına gerek olmayan farklı çözümler önerilirse proje bu aşamada sonlandırılabilir.


5. Soru

İşlevsel gereksinimleri nasıl belirlenir?

Cevap

İşlevsel gereksinimleri belirlemek için;
? Yeni sistem, kullanıcılarına hangi kabiliyetleri sunar?
? Hangi veri toplanmalı ve depolanmalıdır?
? Hangi performans düzeyi beklenmektedir? Gibi sorulardan yola çıkarak, gereksinimler tanımlanır
ve iş gereksinimleri önceliklendirilir. Ayrıca analist bu aşamada insan-bilgisayar etkileşimini ve sistemin çalışacağı ortamı ilgilendiren sorular ve cevapları da kullanır.
? Sistemi kanunlara uygun ve güvenilir yapmak için ne gerekir?
? Yeni sistem, kullanıcı dostu olması için nasıl tasarlanmalıdır?
? Sistem, kullanıcıların iş görevlerini daha verimli yapacak özellikleri destekliyor mu?
? Sistemin çalışma ortamına göre desteklemesi gereken özellikler var mıdır? Bu soruların cevabı ise işlevsel olmayan ve ortam gereksinimlerini oluşturur.


6. Soru

Gereksinim analizi aşamasının paydaşları kimlerdir?

Cevap

Bu aşamanın paydaşları proje yöneticileri, sistem analistleri ve sistem sahipleridir. Paydaşlara ayrıca sistem kullanıcıları da dâhil edilebilir. Sistem tasarımcıları ve geliştirmeciler bu aşamada yer almaz.


7. Soru

Gereksinim analizi aşamasının alt adımları nelerdir?

Cevap

Bu analiz birçok alt adımdan oluşur. Birinci adımda analist, kullanıcıların önerilen sistemden isteklerini belirler. Bu adım elle veya bilgisayar desteğiyle çalışan, değiştirilen veya iyileştirilen mevcut sistemin dikkatlice incelenmesini içerir. Sistem geliştirme hedefleri ile iş gereksinimleri kontrol edilir. Her bir gereksinim, bir veya daha fazla sistem geliştirme hedefine katkıda bulunmalıdır. İzleyen adımda, gereksinimler üzerinde çalışılır ve aralarındaki ilişkilere göre yapılandırılarak tekrarlar kaldırılır. Yapılandırmanın bir parçası olarak, gereksinimleri karşılayan alternatif tasarımlar üretilir. Daha sonra bu alternatifler maliyet, işçilik ve geliştirme sürecinin gerektireceği teknik düzeyler açısından kıyaslanarak, hangisinin gereksinimleri en iyi karşıladığı belirlenir. Gereksinim Analizi fazının çıktısı alternatif bir çözüm önerisidir. Önerinin yönetim tarafından kabul edilmesi hâlinde önerilen sistemin çalıştırılması veya donanım ve sistem yazılımının oluşturulması için planlar oluşturulur.


8. Soru

İteratif geliştirme nedir?

Cevap

İteratif geliştirmede, bilgi sisteminin birden fazla tekrar (iterasyon) geliştirme ile daha iyi hâle getirilmesi hedeflenir.


9. Soru

Sistem modeli nedir?

Cevap

Sistem Modeli sistemin soyut modelinin grafikler ile gösterilmesidir. Gereksinim Analizi fazında bilgi sisteminin gereksinimlerini belirlemek, tasarım fazında sistem geliştiricilerine sistemi tanımlamak, bilgi sisteminin kurulum ve uygulamaya alma fazında da belgeleri oluşturmak için sistemi ifade eden modeller kullanılır.


10. Soru

Tasarım fazı hangi aşamalardan oluşur?

Cevap

Tasarım fazı Mantıksal tasarım ve Fiziksel tasarım olmak üzere iki aşamadan oluşur


11. Soru

Mantıksal tasarım aşması hangi süreçleri içerir?

Cevap

Mantıksal tasarım aşaması iş gereksinimlerini sistem modellerine dönüştürür. Daha önce belirlenen veri ve bilgi gereksinimlerinden mantıksal veri modelleri oluşturulur. İş süreç gereksinimlerinden mantıksal süreç modelleri, iş ve sistem arayüz gereksinimlerinden ise mantıksal arayüz modelleri oluşturulur. Bu modellerde genel sistemin kavramsal, etkinlik ve kullanım durum diyagramları kullanılır. Mantıksal tasarımda çözüm önerisi kullanılacak teknolojilerden bağımsız oluşturulur.


12. Soru

Mantıksal tasarım aşmasında çalışan paydaşların görevleri nelerdir?

Cevap

Bu aşamada çalışan paydaşlar ve görevleri şu şekildedir: Proje yöneticileri modellerin standartları karşıladığını ve proje sürecini kötü yönde etkilemediğini kontrol eder. Sistem analistleri modelleri oluşturur. Sistem kullanıcıları ise modelleri onaylar.


13. Soru

Fizibilite türleri nelerdir?

Cevap

Teknik fizibilite, operasyonel fizibilite, ekonomik fizibilite, zamanlama fizibilitesi, risk fizibilitesi


14. Soru

Fiziksel tasarım nedir?

Cevap

Fiziksel Tasarım, kullanıcı gereksinimlerinin teknik olarak gerçekleştirilmesini gösteren sistem modelidir. Teknik tasarım veya uygulama modeli olarak da adlandırılır.


15. Soru

Bilgi sistemlerinin tasarımı aşamasında hangi faaliyetler gerçekleştirilir?

Cevap

? Yapısal tasarım: Sistem, sistemin temel (alt parçalar ya da modüller) parçaları, parçalar arası ilişkiler ve dağılımını ifade eden bütün yapısı tanımlanır.
? Arayüz tasarımı: Sistemin temel parçaları arasındaki arayüzler tanımlanır. Arayüz özellikleri kesin ve net olarak tanımlanmalıdır. Bu sayede bir alt sistem, nasıl geliştirildiklerini bilmeden diğer alt sistemlerle birlikte kullanılabilir. Arayüz özelliklerine karar verildikten sonra tüm bileşenler paralel olarak tasarlanabilir ve geliştirilebilir.
? Bileşen tasarımı: Her bir sistem bileşeninin tanımlanmış arayüz özelliklerine göre tasarlanmasını kapsar. Kullanılan geliştirme sürecine göre bu aşamada uygulamadan beklenilen fonksiyonları ifade etmek yeterli olabilir. Uygulama özelinde tasarım, sistem geliştiricilerine bırakılır. Bileşen tabanlı sistem geliştirme modeli yaklaşımında ise tekrar kullanılabilir bileşenlerde yapılacak değişiklikler ve yeni tasarlanacak bileşenler ayrıntılı olarak tanımlanır.
? Veritabanı tasarımı: Sistem veri yapısı tasarlanır ve bunların veritabanında karşılık gelen yapıları gösterilir.


16. Soru

Sistem gerçekleştirme ve test fazında hangi faaliyetler gerçekleştirilir?

Cevap

Sistem gerçekleştirme ve test fazında, özellikleri ortaya konulmuş olan sistem geliştirilir ve testleri tamamlanarak çalışır hale getirilir. Programlama sırasında, programcılar sistemi oluşturan yazılımı ve eski sistem ile yeni sistem arasındaki arayüzleri geliştirir. Gerçekleştirmenin en önemli yönlerinden biri olan testler sırasında da programcılar ve analistler program parçalarında ve tüm sistemde oluşabilecek hataları bulmak ve düzeltmek üzere testler uygular. Testler başlangıçta örnek veriler ile yapılırken teslimden önce testler gerçek veriler ile tamamlanır.


17. Soru

Sistem desteği nedir?

Cevap

Sistem desteği, sistem kullanıcılarına sistem çalıştığı sürece verilen teknik desteği ve herhangi bir hata durumunda veya yeni gereksinimler ortaya çıktığında verilen bakım hizmetlerini kapsar.


18. Soru

Sistem desteği hangi faaliyetlerden oluşur?

Cevap

? Kullanıcıya yardımcı olma: Yeni kullanıcı eklenmesi vb. durumlarda son kullanıcıya ilave destek sağlamak gerekebilir. Yazılım hatalarını Onarma: Sistem geliştirilmesi ve testleri yapılmış olsa da bazı hatalar kalmış olabilir. Bu hatalar sistem desteği ile giderilmelidir.
? Sistemi kurtarma: Zaman zaman sistem hatası programın olmadık şekilde kapanmasına ve hatta veri kaybına sebep olabilir. Bu durumda sistemin yeniden başlatılması, sistem dosya veya veritabanının son kurtarma noktasına geri getirilmesi gerekebilir.
? Sistemi yeni gereksinimlere göre güncelleme: Değişiklik istekleri; yeni ortaya çıkan iş problemlerini, teknik problemleri ve teknoloji gereksinimlerini içerebilir. Yeni değişiklik istekleri için tasarım, geliştirme ve testler gerçekleştirilerek çalışan bilgi sisteminde güncelleme yapılır.


19. Soru

Veritabanının son kurtarma noktası nedir?

Cevap

Veritabanının son kurtarma noktası, herhangi bir sebepten dolayı veritabanında bir bozukluk veya tutarsızlık meydana geldiğinde oluşan hatalardan kurtarmak için veritabanının yedeklerden geri yüklenmesini tanımlar.


20. Soru

Doğrusal ardışık modelin ana aşamaları nelerdir?

Cevap

? Kapsam ve Planlama: Sistemin sağlayacağı hizmetler, kısıtları ve amaçları sistem kullanıcıları ile belirlenir.
? Gereksinim Analizi: Sistem geliştirme hedefleri ile iş gereksinimleri kontrol edilir. Her bir gereksinim, bir veya daha fazla sistem geliştirme hedefine katkıda bulunacak şekilde ayrıntılı olarak tanımlanır ve tüm sistemin özellikleri sistem kullanıcıları ile gözden geçirilir.
? Tasarım: Sistem tasarımı, gereksinimlerin tamamını karşılayacak donanım ve yazılım sistemlerinden oluşan sistem mimarisini oluşturur. Tasarım, geliştirilen bilgi sistemi yazılımının dört ayrı özelliğine odaklanır: veri yapısı, yazılım mimarisi, arayüz gösterimleri ve algoritma yapılandırması. Gereksinimlerde olduğu gibi tasarım da belgelenir ve sistem yapılandırmasının bir parçası hâline gelir.
? Geliştirme ve Test: Bu aşamada yazılım tasarımı, programlar veya program parçaları olarak gerçeklenmektedir. Program testleri yazılım gerçekleştirme ile başlar. Testler, yazılımın tüm gereksinimleri karşıladığını göstermek ve olası hataları bulmak için uygulanır.
? Kurulum ve Dağıtım: Sistem mimarisi çerçevesinde oluşturulmuş olan program parçaları bir araya getirilerek tüm sistem gereksinimlerinin karşılandığı test edilir. Testler sonrasında geliştirilen sistem, müşterinin kullanacağı şekilde kurulur ve uygulamaya alınır.
? Operasyon ve Bakım: Normalde bu SGYD içinde en uzun yaşam döngüsüne sahip fazdır. Sistem kurularak kullanımına başlanır. Bakım aşaması daha önceki keşfedilmemiş olan hataların düzeltilmesi, sistemin iyileştirilmesi ve sistemde oluşturulmak istenen yeni özelliklerin gerçekleştirilmesini içerir. Yazılım bakım aşamasındaki değişiklik gereksinimleri için mevcut programda uygulanmış olan önceki fazlar tekrar uygulanmaktadır.


21. Soru

Artımlı model nedir?

Cevap

Artımlı model (Incremental model), ilk uygulamanın oluşturularak kullanıcı görüşüne başvurulması ve istenilen son sistem geliştirilinceye kadar birçok sürüm oluşturulması fikrine dayanır. Artımlı model, Doğrusal ardışık model ile Prototip modeldeki iteratif yaklaşımın birleşimidir. İteratif yapısıyla e-ticaret ve masaüstü sistemlerin geliştirilmesinde Doğrusal ardışık modelden daha iyi bir yaklaşımdır


22. Soru

Doğrusal ardışık model ile kıyaslandığında Artımlı modelin sağladığı önemli kazanımlar nelerdir?

Cevap

? Müşteri gereksinimlerinde değişikliğin maliyeti (analiz, tasarım, testler ve belgeleme) daha düşük olur.
? Geliştirme aşamasında müşteri geri dönüşü daha kolay alınmış olur. Müşteri, tasarım belgeleri yerine yazılımın çalışan bir sürümü üzerinden daha kolay yorum yapar.
? Yazılımın tamamını olmasa da önemli özelliklerini taşıyan ilk sürümünü müşterinin kullanımına sunmak daha hızlı olacaktır. Böylece müşterinin yazılımı önceden kullanmaya başlaması iş süreçlerinde önemli kazanımlar elde etmesini sağlayabilir.
? Sistemin son tarihinde teslim için yeterli sayıda geliştirme personeli yok ise, ilk sürümler (temel ürün) daha küçük bir ekip ile istenilen zamanda geliştirilir. Bir kez temel ürün geliştirildikten sonra gerekirse ekip büyütülerek artım ile izleyen sürümler gerçekleştirilir.


23. Soru

Spiral model nedir?

Cevap

Spiral model, Prototip modelin iteratif yapısının, Doğrusal ardışık modelin sistematik yaklaşımıyla kontrol edilmesini sağlayan evrimsel bir modeldir.


24. Soru

Spiral modelin bölümleri nelerdir?

Cevap

? Müşteri iletişimi
? Planlama
? Risk Analizi
? Mühendislik
? Gerçekleştirme ve Kurulum
? Müşteri Değerlendirmesi


25. Soru

Çevik modelin uygulanmasında hangi teknik yaklaşımlar ön plandadır?

Cevap

Çevik modelin uygulanmasında dört teknik yaklaşım ön plandadır. Bunlar: kısa sürede sürüm teslimi (2 haftada bir), haftada 40 saat uygulama geliştirme (belgeleme yok), müşteri ile içi içe geliştirme ve çift kişi programlamadır. Çevik model kullanan yaklaşımlar, Uç Programlama (eXtreme Programming), Adaptif Yazılım Geliştirme (Adaptive Software Development), Scrum ve Özellik Güdümlü Programlamadır (Feature Driven Development).


26. Soru

Çevik yaklaşımlar hangi tip sistemlerin geliştirilmesinde daha başarılıdırlar?

Cevap

? Küçük ve orta büyüklükte sistemleri geliştiren işletmelerin ürün geliştirmesinde
? Müşterinin geliştirme süreci içinde olduğu ve sistemin gereksinimlerinde belirli standartların (kalite, güvenlik vb.) aranmadığı durumlarda, işletme içinde özelleştirilmiş sistemlerin geliştirilmesinde


27. Soru

Scrum nedir?

Cevap

Scrum yaklaşımı çevik yöntemlerin teknik yaklaşımları yerine iteratif geliştirme yöntemine odaklanmış bir çevik metottur.


28. Soru

Farklı uygulama tiplerinde farklı sistem geliştirme teknikleri kullanılma sebepleri nelerdir?

Cevap

? Maliyet ve değişiklik isteklerinin sıklığı: Bazı sistemlerde değişiklik gereksinimlerini uygulamak çok aşırı maliyetli olabilirken, diğer sistemlerde müşteri gereksinimleri doğrultusunda sık sık değişiklik yapmak gerekebilir. Pahalı ön analiz gerektiren ve gereksinimlerin tutarlı ve doğru olarak tüm müşteri isteklerini kapsadığının gösterildiği sistemlerde değişikliğin maliyetleri yüksek olacaktır.
? İşlevsel olmayan gereksinimlerin önemi: Farklı sistemlerde işlevsel olmayan gereksinimlerin öncelikleri farklı olur. Örneğin bankacılık bilgi sisteminde güvenlik gereksinimi birinci öncelikli olacaktır. Diğer yandan interaktif işlemlerin yoğun olduğu sanal gerçeklik sistemlerinde ise hızlı cevap verme ve kullanışlılık öncelikli gereksinimler olacaktır. Bu nedenle bankacılık sistemlerinde interaktif sanal gerçeklik tarzı arayüzler için çok fazla arayüz tasarımı gerekmeyecek, sanal gerçeklik kullanılan oyun tarzı sistemlerde ise yüksek güvenliği sağlamak üzere teknikler kullanılmayacaktır.
? Bilgi sistemi ömür ve teslim zamanlaması: Bazı sistemlerin ömrü nispeten kısa olurken (mobil, web tabanlı sistemler) diğerlerinin onlarca yıllık ömrü olur (büyük kumanda ve kontrol sistemleri). Bazı sistemler, yararlı olma ömrü kısa olduğundan hızlı olarak teslim edilmelidir. Bu tip sistemlerde kısa ömürlü geliştirme ve hızlı teslim etme imkânı olan teknikler tercih edilir. Uzun yaşam ömrü olan sistemlerde ise uzun dönem bakım ve destek hizmetlerini sağlayabilecek tasarım modelleri ve sistem süreçleri kullanılır.


29. Soru

Bilgisayar destekli sistem geliştirme araçları nedir?

Cevap

Bilgisayar destekli sistem geliştirme araçları, sistem analistlerinin bilgi sistemlerini geliştirmek için kullandığı otomatik yazılım araçlarıdır


30. Soru

CASE (Computer-Aided Software Engineering tools)araçları nedir?

Cevap

CASE (Computer-Aided Software Engineering tools) sistem geliştiricilerinin karmaşık bilgi sistemlerini yüksek kalitede, planlanan zaman ve bütçede tamamlamasını destekleyen araçlardır


31. Soru

CASE kaynakları nelerdir?

Cevap

? Diyagram araçları
? Bilgisayar gösterim ve raporlama üreticileri
? Analist araçları
? Kalite yönetim araçları
? Proje Yönetim araçları
? Tasarım ve program üretici araçları
? Test araçları
? Belgeleme araçları


32. Soru

Süreç yönetim araçlarının kullanım amaçları nelerdir?

Cevap

Sistem geliştirme modelindeki fazların yönetilmesi, belgelenmesi, çıktıların yönetilmesi için süreç yönetim araçları kullanılır. Ayrıca geliştirilen sistemler kalite standartlarına uymak zorunda ise kalite yönetim standartlarını yönetmek için yardımcı olur.


33. Soru

Proje yönetim faaliyetleri nelerden oluşur?

Cevap

Proje yönetim faaliyetleri; planlama, tahmin ve kaynak atama, zaman çizelgesi oluşturma, proje zaman ve bütçesine göre ilerlemeyi izleme ve kontrolünden oluşur.


35. Soru

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsünün ilk fazı nedir?

Cevap

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsünün ilk fazında problemin kapsamı, fırsatları ve hedefleri tanımlanır. Projenin geri kalanının başarısı problemin doğru tanımlanmasına bağlıdır. Problemin kapsamında; projenin büyüklüğü, sınırları, projenin vizyonu, kısıt ve limitleri, projenin paydaşları, bütçesi ve zamanlaması oluşturulur.


36. Soru

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsünün ikinci fazı nedir?

Cevap

SGYD’nin ikinci fazından önce sistemin işletmeye olan ekonomik ve örgütsel etkisini saptamak üzere fizibilite çalışması yapılır ve rapor oluşturulur. Fizibilite raporu problem tanımını ve hedefleri içerir. Bu rapor sonucuna göre yönetim, projenin devamı için bir karar vermek zorundadır. Eğer bütçe yeterli değilse veya problemlerin çözümünde bilgi sisteminin kullanımına gerek olmayan farklı çözümler önerilirse proje bu aşamada sonlandırılabilir.


37. Soru

İteratif geliştirmenin amacı nedir?

Cevap

İteratif geliştirmede, bilgi sisteminin birden fazla tekrar (iterasyon) geliştirme ile daha iyi hâle getirilmesi hedeflenir.


40. Soru

Bilgi sistemlerinin tasarımı aşamasında hangi temel faaliyet gerçekleştirilir?

Cevap

Tasarım fazındaki faaliyetler, farklı uygulamalar için geliştirilen bilgi sistemlerine göre değişiklik gösterir. Bilgi sistemlerinin tasarımı aşamasında aşağıda verilen dört temel faaliyet gerçekleştirilir:

Yapısal tasarım: Sistem, sistemin temel (alt parçalar ya da modüller) parçaları, parçalar arası ilişkiler ve dağılımını ifade eden bütün yapısı tanımlanır.

Arayüz tasarımı: Sistemin temel parçaları arasındaki arayüzler tanımlanır. Arayüz özellikleri kesin ve net olarak tanımlanmalıdır. Bu sayede bir alt sistem, nasıl geliştirildiklerini bilmeden diğer alt sistemlerle birlikte kullanılabilir. Arayüz özelliklerine karar verildikten sonra tüm bileşenler paralel olarak tasarlanabilir ve geliştirilebilir.

Bileşen tasarımı: Her bir sistem bileşeninin tanımlanmış arayüz özelliklerine göre tasarlanmasını kapsar. Kullanılan geliştirme sürecine göre bu aşamada uygulamadan beklenilen fonksiyonları ifade etmek yeterli olabilir. Uygulama özelinde tasarım, sistem geliştiricilerine bırakılır. Bileşen tabanlı sistem geliştirme modeli yaklaşımında ise tekrar kullanılabilir bileşenlerde yapılacak değişiklikler ve yeni tasarlanacak bileşenler ayrıntılı olarak tanımlanır.

Veritabanı tasarımı: Sistem veri yapısı tasarlanır ve bunların veritabanında karşılık gelen yapıları gösterilir. 


41. Soru

Sistem desteği hangi hizmetleri kapsar?

Cevap

Sistem desteği, sistem kullanıcılarına sistem çalıştığı sürece verilen teknik desteği ve herhangi bir hata durumunda veya yeni gereksinimler ortaya çıktığında verilen bakım hizmetlerini kapsar.


43. Soru

Artımlı modelde elde edilen kazanımlar nelerdir?

Cevap

Artımlı model bazı önemli kazanımlar sağlar. Bunlar;

i. Müşteri gereksinimlerinde değişikliğin maliyeti (analiz, tasarım, testler ve belgeleme) daha düşük olur.

ii. Geliştirme aşamasında müşteri geri dönüşü daha kolay alınmış olur. Müşteri, tasarım belgeleri yerine yazılımın çalışan bir sürümü üzerinden daha kolay yorum yapar.

iii. Yazılımın tamamını olmasa da önemli özelliklerini taşıyan ilk sürümünü müşterinin kullanımına sunmak daha hızlı olacaktır. Böylece müşterinin yazılımı önceden kullanmaya başlaması iş süreçlerinde önemli kazanımlar elde etmesini sağlayabilir.

iv. Sistemin son tarihinde teslim için yeterli sayıda geliştirme personeli yok ise, ilk sürümler (temel ürün) daha küçük bir ekip ile istenilen zamanda geliştirilir. Bir kez temel ürün geliştirildikten sonra gerekirse ekip büyütülerek artım ile izleyen sürümler gerçekleştirilir.


44. Soru

Prototip modelin uygulama adımları nelerdir?

Cevap

Prototip modelde ilk adım müşteri istekleri doğrultusunda gereksinimlerin belirlenmesidir. Geliştirme ekibi ve müşteri birlikte yazılımın tüm hedeflerini tanımlar, mümkün olabildiği kadarıyla gereksinimleri belirler ve açık kalan alanları kayıt altına alır. Devamında sistemin kullanıcılar tarafından görülür kısımları için hızlı bir tasarım yapılır. Hızlı tasarımın devamında prototip geliştirilir. Prototip, kullanıcılar tarafından değerlendirildikten sonra gereksinimler tekrar gözden geçirilir ve süreç tekrar başlar. Prototip modelde iterasyon (döngü), ürünün gelişimi müşterinin gereksinimlerini oluşturuncaya ve geliştiricilerin ne yapılması gerektiğini anlamasına kadar devam eder. 


45. Soru

Bilgisayar destekli yazılım mühendisliği araçları ne olarak adlandırılır?

Cevap

Bilgisayar destekli yazılım mühendisliği araçları CASE araçları olarak adlandırılır.


46. Soru

Proje yönetim faaliyetleri nelerdir?

Cevap

Proje yönetim faaliyetleri; planlama, tahmin ve kaynak atama, zaman çizelgesi oluşturma, proje zaman ve bütçesine göre ilerlemeyi izleme ve kontrolünden oluşur.


47. Soru

Programlama dilleri ve derleyicilerin işlevi nedir?

Cevap

Programlama dilleri ve derleyiciler: Önemli hata ayıklama ve program yazma desteği ile programcıların problemleri kolayca bulmasını ve çözmesini sağlar.


48. Soru

Arayüz oluşturma araçlarının işlevi nedir?

Cevap

Arayüz oluşturma araçları: Programcıların bileşen kütüphaneleri aracılığı ile hızlı arayüzler oluşturmasını sağlar.


49. Soru

Belgeleme araçlarının işlevi nedir?

Cevap

Belgeleme araçları; sistem modellerinin, tanım ve gereksinim belgelerinin oluşturulması, organize edilmesi ve raporlanmasında kullanılır.


50. Soru

Ara katman yazılımlarının işlevleri nelerdr?

Cevap

Ara katman yazılımları: Programcıların geliştirdikleri yazılımı değişik veritabanlarına, bilgisayar ağlarına hızlı bir şekilde entegre etmesini destekler.


51. Soru

Süreç yönetim araçlarının işlevleri nelerdir?

Cevap

Sistem geliştirme modelindeki fazların yönetilmesi, belgelenmesi, çıktıların yönetilmesi için süreç yönetim araçları kullanılır. Ayrıca geliştirilen sistemler kalite standartlarına uymak zorunda ise kalite yönetim standartlarını yönetmek için yardımcı olur.


52. Soru

Yardım yazarlığı araçları nedir?

Cevap

Yardım yazarlığı araçları: Çevrimiçi yardım, çevrimiçi eğitim ve kullanıcı el kitaplarının yazılmasında kullanılır.


53. Soru

Kalite yönetim araçları hangi amaçla kullanılır?

Cevap

Kalite yönetim araçları; sistem modellerinin, tanımlamalarının, özelliklerinin, tasarımın bütünlüğünün, tutarlılığının uygulanılan geliştirme süreci kural ve tanımlamalarına uygunluğunu analiz ve kontrol eden araçlardır


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi