İşlem Tablosu Programlama Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Vba Programlama Temelleri
Makro ile gerçekleştirilmesi istenen işlemler nasıl yapılır?
Makro ile gerçekleştirilmesi istenen işlemler el ile yapılarak ve sonrasında Kaydı Durdur butonu tıklanarak Makro kaydı sonlandırılır. Daha sonra bu işlemlerin tekrarı istendiğinde Makro sekmesinden ilgili makro adı ile seçilerek baştan sona çalışması sağlanır.
VBA kodlarının en önemli özelliği nedir?
VBA kodlarının en önemli özelliği, kod penceresi içerisinde yazılan kodun satır satır
okunmasıdır. Kod basitçe incelenecek olursa bu yazım konusunda fikre sahip olunabilir.
Sub kelimesi neyi işaret eder?
Sub kelimesi, alt yordam (Subroutine) kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır
ve Makro1 adlı alt programın başlangıcını işaret eder.
ActiveCell.FormulaR1C1 ifadesinin işlevi nedir?
ActiveCell.FormulaR1C1 ifadesi, çalışma kitabı içerisinde, belirlenen çalışma sayfasında aktif olan hücreye yazılacak değerin ataması işlemini gerçekleştirir. “=” atama operatörü ile çi tırnak içerisinde yazılan değer, aktif hücreye atanır
End Sub ifadesi neyi ifade eder?
End Sub ifadesi, Makro1 adındaki alt yordamın sonlandığını ifade etmektedir. Bir önceki ünitede de belirtildiği gibi Başlangıçta Sub, bitişte ise End Sub ifadelerinin dışına kod
yazmak hataya yol açacaktır.
Bir makro yaratıldığında ne için çalışır?
Önceki ünitede konu edildiği üzere, bir makro yaratıldığında, sadece yaratıldığı hücreler için çalışacaktır.
MS Excel sayfası nelerden oluşur?
MS Excel sayfası sütun ve satırların kesişimi ile oluşan hücrelerden meydana gelmektedir.
Hücre işlemleri dışında nesnelere bağlı işlemler gerçekleştirmek için neye ihtiyaç duyulur?
Hücre işlemleri dışında nesnelere bağlı işlemler gerçekleştirmek için ise VBA kod penceresinden yararlanmak gereklidir. Geliştirici sekmesi içerisinde denetimler menüsünde bulunan Ekle butonu, sayfa üzerine eklenebilecek nesneleri barındırmaktadır.
Ekle butonunun işlevi nedir?
Geliştirici sekmesi içerisinde denetimler menüsünde bulunan Ekle butonu, sayfa üzerine eklenebilecek nesneleri barındırmaktadır. Bu buton sayesinde açılan nesnelerden herhangi birisi seçilip ayfa üzerine eklendiğinde, bu nesneye uygun kod yazarak nesneye işlev kazandırmak, Makro ile kaydetmekten daha işlevsel olabilir.
Makro kaydedildikten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Makro kaydedildikten sonra yapılması gereken VBA ekranını açmak, proje penceresinden Modülü tıklamak olacaktır.
Makronun doğru çalıştığının test edilmesi için neler yapılır?
Makronun doğru çalıştığının test edilmesi için öncelikle boş bir MS Excel hücresi aktif hâle getirilmeli, sonra Makro çalıştırılmalıdır. Üzerinde “VBA” yazılı bir hücrenin aktif olması durumunda kullanıcı bir değişiklik göremeyecektir ve makronun çalışmadığını düşünebilir.
ActiveX Nesneleri ile çalışmayı öğrenmek ne açısından önemlidir?
ActiveX Nesneleri ile çalışmayı öğrenmek VBA programlama becerilerini geliştirmek açısından önemlidir.
VBA ortamı hangi dil kullanılarak geliştirilmiştir?
Bilindiği gibi VBA ortamı, MS Visual Basic programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Bu sebeple ünitenin bu bölümünde anlatılan yapılar, MS Visual Basic diline özgü yazım stilleridir.
Eğer kalıpları nedir?
Eğer kalıpları, programlama ortamında sıkça faydalanılan karar verme kalıplarıdır.
Eğer kalıpları nasıl çalışır?
Eğer kalıpları, programlama ortamında sıkça faydalanılan karar verme kalıplarıdır. Bir koşul ve o koşulun sağlanması (doğru) ya da sağlanmaması (yanlış) durumlarına göre iki farklı işlem dizisinin gerçeklenmesi mantığı ile çalışır. Koşulun doğru olması durumunda yapılacaklar ve koşulun yanlış olması durumunda yapılacaklar olmak üzere iki farklı işlem seti tanımlanabilir.
Eğer kalıpları nasıl yazılır?
Genel yazım şekli aşağıda gösterilmiştir. If <Koşul> en ………… (Koşul sağlanıyorken yapılacaklar) Else ………… (Koşul sağlanmazken yapılacaklar) End If If ile en kelimeleri arasında bir koşul bulunur. Bu koşulun sağlanması yani doğru olması durumunda en ile Else arasına yazılan kod parçaları, sağlanmaması yani yanlış olması durumunda ise Else ile End If arasına yazılan kod parçaları çalıştırılır.
VBA ortamında da mantıksal hatalar nasıl fark edilir?
Tüm bilgisayar programlarında olduğu gibi VBA ortamında da mantıksal hataları fark etmek çoğu zaman programcı dikkati ile mümkün olacaktır.
Yukarıda söz edilen hatadan kurtulmak için, program kodlarına ilave yapmak gereklidir
Select Case Yapısı nedir?
Bir değişkenin değişik durumlarının koşul olarak kullanıldığı If kalıplarında, koşulların sayısının arttığı durumlarda kullanım kolaylığı sağlayabilecek Select Case yapısı kullanılabilir
Select Case yapısını kullanmak için öncelikle ne yapmak gereklidir?
Select Case yapısını kullanmak için, öncelikle Case seçiminde kullanılacak koşulun belirlenmesi gerektiğini görebilirsiniz. Bu koşul, A1 adresli hücrede yazan değerdir. Bu
tanımlamadan sonra artık A1 hücresinin değeri Case olarak nitelendirilecek ve 0’dan büyük, 0’a eşit ve 0’dan küçük olma durumları test edilecektir.
Case Else ifadesi hangi durumlarda gereklidir?
Case için kullanılan seçeneklerden herhangi birisine uymayan durumlarda kullanılmak üzere Case Else ifadesi gereklidir. Test edilmesi gereken tüm durumlar yazıldıktan sonra koşulun değerinin hiçbir koşula uymadığı durumlarda yapılması gerekenler Case Else kısmına yazılmalıdır.
For–Next Döngüsel Yapısı nedir?
Kodlama aşamasında bazı durumlarda aynı işlemi tekrar etmek için, üzerine kod yazılan butona defalarca tıklamak gerekebilir. Böyle durumlardan kurtulmak ve kodun tekrar
edilmesi işleminin programcıdan/kullanıcıdan alınarak bilgisayar tarafından tekrarlanması için döngüsel yapılara başvurulur.
For–Next döngüsel yapısı neyin karşılığıdır?
For–Next döngüsel yapısı, programlama dillerinin hemen hepsinde bulunan For döngüsel yapısının MS Visual Basic programlama dili üzerindeki karşılığıdır
Do While Döngüsel Yapısı nedir?
For-Next döngüsel yapısının kullanımında, döngünün başlangıç ve bitiş değerleri programcı tarafından belirlenir. Bu sayede, döngünün tekrarlanma sayısı belirlenmiş olur. Örnek vermek gerekirse For x=1 To 5 şeklinde kodlanan bir döngünün, x değişkeninin değerleri sırasıyla 1, 2, 3, 4 ve 5 olacak şekilde 5 kez çalışacağı söylenebilir.
Do Until Döngüsel Yapısı nedir?
Do While döngüsel yapısı ile yazım şekli olarak bire bir aynı olan Do Until döngüsel yapısı, çalışma mantığı açısından bakıldığında Do While ile taban tabana zıt işlemler yapar. Hatırlanacak olursa Do While döngüsel yapısında döngü içerisindeki kodların okunması ve çalıştırılması için koşulun sağlanıyor olması gerekir.
Go To Yapısı nedir?
MS Visual Basic programlama dilinin en basit yapılarından birisi olan Go To yapısının kullanılabilmesi için öncelikle kod yazımında satır numaraları vererek kodu oluşturma gereksinimi vardır. Go To ifadesinden sonra gidilmesi istenilen satır numarası belirtilerek, o satıra ulaşmak amaçlanmaktadır.
Mantıksal hatalar nedir?
Mantıksal hatalar, hiç uyarı vermeksizin yanlış sonuçlar çıkartabileceği gibi bazı durumlarda derleyici tarafından da algılanarak düzeltilmesi sağlanabilen hata türlerindendir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 55
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1286
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582