Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 2 Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Yaşlı Yakınları Ve Bakıcılarının Stresle Baş Etme Stratejileri
Günümüzde stresiz bir yaşam mümkün görülebilir mi?
Özellikle kendi sorumluluklarımıza yaşlıların bakım sorumlulukları da eklenince yaşam bazen üstesinden gelinemez bir hâl almaktadır. Bu nedenle stresle etkili başa çıkma yollarını öğrenmek hem kendimiz hem de bakmakla sorumlu olduklarımızın yaşam kalitesini artırmak açısından önemli görülmektedir.
Evde ya da ev dışında bir sağlık merkezinde yaşlıların bakılması, aile üyeleri ve bakıcıların yaşamını nasıl etkilemektedir?
Yaşlılara bakım vermekle ilgilenen bu kişiler, zaman zaman fiziksel, psikolojik, duygusal, ekonomik pek çok alanda sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bazen de yaşlılara bakım vermek bazı kişilerde olumlu sonuçlara yol açmaktadır.
Lazarus’un geliştirdiği Etkileşim Kuramını açıklayınız?
Stres; birey tarafından onun kaynaklarını aşan ve zorlayan, iyilik durumunu tehlikeye sokan bir durum olarak değerlendirilen çevre ve birey arasındaki ilişki olarak tanımlanmıştır.
Biyo-Davranışsal Yaklaşımda Stres nasıl izah edilebilir?
Organizmanın kendisi (biyopsikososyal yapısı) ve çevresi (içsel ve dışsal) arasındaki diyalektik ilişkiye bağlı olarak ortaya çıkan ve optimum düzeyde olduğu sürece gelişmeye ve değişmeye yardımcı, aşırı olduğu durumlarda ise bireyin tüm biyolojik ve psikolojik kaynaklarını tüketen bir durum olarak değerlendirilmektedir.
Yaşlının evdeki bakımı aile üyeleri veya bakıcılar ile yapılırken oluşan durumlar nelerdir?
Evde ya da yaşlı bakım merkezlerinde verilen bakım yaşlıya hem olumlu hem de olumsuz getiriler sunarken bu durum aile üyeleri ve bakıcıların iş yükünü artırarak genellikle stres, kaygı ve depresyon gibi olumsuz getiriler olmaktadır.
Bakım verilen fiziksel çevreden kaynaklanan stres faktörleri nelerdir?
Bakım alanın yaşadığı yerin fiziksel özellikleri, bakıcının yaşadığı yerin fiziksel özellikleri, yaşlı ile kalıp kalmaması ve bakıcının çalışma koşullarından oluşmaktadır.
Bakıcının özelliklerinden kaynaklı stres faktörleri nelerdir?
Bakıcının ruhsal ve fiziksel geçmiş ve şimdiki durumu, kişilik özellikleri ve başa çıkma tepkiler, roller, finansal kaynakları, bakıcılık konusundaki bilgisi, yaşlıyla önceki ilişkilerinden oluşmaktadır.
Birincil stres kaynakları kaç çeşittir?
Objektif Stres Kaynakları
- Yaşlının bilişsel bozukluğu
- Yaşlının problemli davranışları
- Günlük yaşam etkinliklerinde
- Bağımlılık ve hasta direnci
Subjektif Stres Kaynakları
- Bakım verenlerin rol yüklenmesi
- Bakım verenlerin rol esareti
- Yakınlığın kaybı
Yaşlının bilişsel bozukluğu nedir?
Demans, Alzheimer gibi yaşlılara bakım vermek, aile içindeki sorumlulukların ve ilişkinin değişebileceği, aile içinde fikir ayrılıkları çıkabileceği, bakım verenin kendisini yorgun, bitkin, cesaretsiz, terk edilmiş, kızgın hissedebileceği veya depresyona girebileceği anlamına gelir.
Yaşlının problemli davranışlarını nelerdir açıklayınız?
Yaşlının tükürmesi, küfürlü konuşması, etrafa yönelik öfkeli davranışları, vurma, yumruklama, uygunsuz ve zamansız cinsel davranışlarda bulunma gibi davranışlar yaşlının problemli davranışlarıdır.
Bakım verenlerin rolleri nelerdir?
Bakım vermeyle ilgili görev ve sorumlulukların yaşlı bakımıyla ilgilenen kişiler tarafından aşırı yüklenmesi sonucu hissedilen içsel yaşantılardır. Yaşlılara bakım veren aile üyeler, günlük yaşam rollerine ilaveten yaşlı bakımının rol ve sorumluluklarının da eklenmesinden dolayı aşırı rol yüklemesi yaşayabilir. Yaşlı bakımıyla ilgilenen kişiler sadece bakım işinin getirdiği sorumluluklarla ilgilenmezler.
Bakım verenlerin rol esareti nasıl oluşur?
Yaşlı bakımıyla ilgilenen aile üyelerinin yaşlı bakım rolünü gönülsüz yapmaları sonucu hoş olmayan duygular hissetmeleridir. Bu duygu, aile üyesinin başka bir şey yapmayı tercih ederken yaşlıya bakmak zorunda kalması sonucu yaşanır. Rol esaret, rolün güçlüğü ya da stresli olması ile ilgili değildir, daha çok yaşlı bakım rolünü üstlenmeye isteksizlik ile ilgili bir kavramdır. Bu durum kişinin yapmak istedikleri ile yapmak zorunda oldukları arasındaki gerginlikten ortaya çıkmaktadır.
Yakınlığın kaybı nasıl oluşur?
Yaşlının bilişsel bozukluğu nedeniyle yakınlarını hatırlamaması sonucu oluşur. Bilişsel bozukluğu olan hastalarda hafıza kayıplarıyla birlikte kişilik ve davranışlarda da değişim gerçekleşir. Yaşlının çevresindekiler tanımamasıyla birlikte aile üyeler ile yaşlı arasındaki ilişki de değişmeye başlar. Aile üyeleri bir taraftan eşi ya da anne-babasına bakım verirken bir taraftan da yabancı birine bakıyormuş gibi hissedebilir ve bu durum hissedilen stres düzeyini artırmaktadır.
İkincil stres kaynakları, bakım verenlerin sahip olduğu çoklu rol yaşantılarından ve bu rollere yeterince zaman ayıramamalarından kaynaklanan sorunlar nelerdir?
Yaşlı bakımıyla ilgilenen aile üyesi; çalışan rolü, aile ve akrabalık rolü, gönüllü derneklerle ilişkileri, işveren rolü gibi rollere de sahiptir. Bakım veren aile üyesi, yaşlı bakımıyla uğraşırken diğer aile üyelerine ayıracak daha az enerjisi kalmakta ya da bakım verme ile ilgili sorumlulukların paylaşımında sorunlar çıkabilmektedir. Bu durumlar ise aile içi anlaşmazlıklara yol açmaktadır.
Yaşlı bakımı sonucu aile ilişkilerinin bozulması nasıl oluşur?
Yaşlı bakımı ile ilgili stres kaynakları, sadece yaşlı ile bakıcı arasındaki ilişkiyi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda diğer aile üyeleri ile ilişkileri de etkiler. Yaşlı bakımı konusunda aile üyeleri arasında çeşitli konularda anlaşmazlıklar yaşanabilir.
Bu anlaşmazlıklardan ilki, yaşlının bozukluğu hakkındaki inançları, onun ciddiyeti ve baş etmek için uygun stratejilerin kullanımı konularında gerçekleşmektedir.
Aile üyelerinin yaşlı bakımı rolü ile iş rollerinin çatışmasından dolayı ortaya çıkan sonuç nedir?
İş çatışması şeklinde özetlenebilir.
İntrapsişik Stres Kaynakları nasıl tanımlanabilir?
Bakım verme sorumluluklarının aile üyelerinin içsel süreçlerin etkilemesiyle ilgili bir kavramdır. Bazen bakım verme koşulları ve zorlukları yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilerin benlik kavramında hasara yol açabilir ve bu durum oluştuğunda duygusal stres yaşanabilir.
Birincil ve ikincil stres kaynakları arasındaki ilişkiler ve sonucu ne olur?
Evde yaşlı bakımıyla ilgilenmekten çocuklarına yeterli zaman ayıramayan annenin, annelik rolü ile yaşlı bakıcısı rolü çatıştığından ikincil stres kaynağına dönüşebilir.
Yaşlı bakımının yaşlı yakınları ile bakıcılarının yaşamlarına etkisi nedir?
Yaşlı bakımının uzun süreli olduğu ve günün büyük bölümünü kapladığı düşünülürse bakım verenler genellikle olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler. Genel olarak, bakım vermenin olumsuz etkiler, zamanında yaşam tarzının ihlal, bakıcı / bakım alıcının ilişkisi, ruh sağlığı ve fiziksel sağlığı olmak üzere dört genel baslık altında toplanabilir. Bununla birlikte yaşlı bakımının aile üyeleri ve bakıcılarda olumlu sonuçlara yol açtığı da görülmektedir.
Fiziksel sağlıkta bozulmalar nasıl oluşur?
Bakım verenlerin uzun süreli yaşlı bakımından sonra tansiyon, şeker ve bağışıklık fonksiyonlarında işlevsizlikle gerçekleşir. Bakım veren aile üyeler, uzun süreli yaşlı bakımından dolayı yetersiz beslenme ve azalan fiziksel aktiviteye bağlı olarak fiziksel sorunlar yaşamaktadırlar.
Ruh sağlığında bozulmalar hangi şartlarda meydana gelir?
Bakım alan yaşlının fonksiyonel düzey ve bakım veren kişinin özelliklerinden kaynaklanır. Yaşlının kişisel bakım talepleri, problemli davranışlarıyla baş etme ve sürekli stres dolu denetim ihtiyacı, bakım veren aile üyesinin kendisine ve sosyal etkinliklere zaman ayıramaması bakım vermeye ilişkin olumsuz duyguların yaşanmasına ve strese neden olmaktadır.
Yaşlılara bakım vermenin olumlu yönleri nelerdir?
Bakıcı doyumu ve mutluluğu, bakıcıların bakım verme rolüne verdiği sübjektif anlamla ilişkilidir.
Bazı bakıcılar, yaşlılara bakım verme yaşantısının kendilerine çok şey kattığını, adeta kendilik gelişimine katkıda bulunduğunu belirtmektedirler. Bakıcıların bakım vermeye yükledikleri anlamlar, bakım vermenin haz, memnuniyet, aile sorumluluğu, karşılıklılık, dostluk ve arkadaşlık olarak görülmesine yol açmaktadır.
Kısacası bakım alan kişinin özellikler ve bakım veren aile üyesinin özellikleri, bakım işinin stresli mi yoksa gelişmeyle sonuçlanan fırsat mı olduğunu belirlemektedir.
“Potansiyel bakıcı, yaşlının durumunu, bakım verme işinin sorumluluklarını değerlendirdikten sonra karşılaşacağı güçlüklerle başa çıkıp-çıkamayacağına karar vermektedir. Bu modelde bakıcının değerlendirmeler başa çıkma tepkilerini belirlemektedir. Bakıcının değerlendirmeleri olumlu olursa yaşlı bakımıyla ilgili karşılaşacağı stresle etkili şekilde başa çıkabilirken değerlendirmeler olumsuz olursa yaşlı bakımıy ilgili karşılaşacağı stresle etkili şekilde başa çıkamamaktadır” bu stres modeli hangi iki bilim insanına aittir?
Bu stres modeli Schulz ve Salthouse (1999) tarafından bakıcılara yönelik olarak geliştirilmiştir.
Potansiyel bakıcı kimdir?
Henüz bakım vermeye başlamamış ama bakım verme konusunda aday kişidir.
Pearlin ve diğerlerinin geliştirdiği Bakıcı Stresi ve Başa Çıkma Modelinin farkı nedir?
Bu modele göre stres ve başa çıkma süreci, stresin geçmişi ve bağlamsal faktörleri, stres yapıcılar, aracılar ve sonuçlar olmak üzere dört faktörden oluşmaktadır.
ABC-X Stres ve Başa Çıkma Modelini kısaca tanımlayınız?
ABC-X Stres ve Basa çıkma Modelinde A, stres içeren olayı; B, kaynaklar veya güçlü yönler; C, algı ve strese verilen anlamı ve X ise stres sonucunu simgelemektedir.
Lazarus’un Stresle Başa Çıkma Modeli ne gibi faktörlerden oluşmaktadır?
Stres faktörleri, hasta-yaşlı özellikleri ve kaynakları, hasta ve yaşlıyla daha önceki ve şimdiki ilişkinin kalitesi ve bakıcının özellikleri ve sahip olduğu kaynaklar gibi faktörleri içermektedir.
“Optimum düzeyden fazla olan stresle karşılaşmanın bireyin varlığını tehdit ettiği şimdiye kadar yapılan birçok araştırmayla kanıtlanmıştır.” Bu duruma karşı nasıl önlemler alınabilir?
Stresle karşılaşan birey ya stresle yaşamaya alışacak ya da onun etkilerini azaltma ihtiyacı hissedecektir. Birey uzun süre stresin olumsuz etkileriyle yaşamayacağından sağlığını korumak için onunla başa çıkmaya çalışacaktır.
Yaşlı aile üyelerine bakım veren kişiler, stresleriyle basa çıkmak için ne tür tepkiler verirler?
Stresleriyle başa çıkmak için bazen uyum sağlayıcı bazen de uyumu bozan başa çıkma tepkiler kullanmaktadırlar.
Stresle basa çıkma tepkileri nelerdir?
Problem odaklı başa çıkma, duygu odaklı başa çıkma, sosyal destek, dinî odaklı basa çıkma ve bilişsel yeniden yapılandırma olarak gruplandırılabilir.
Yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilerin sahip olmaları gereken özellikler nelerdir?
- Bakıcının bakım alan yaşlının bakış açısından bakabilmesi,
- Bakım alanla empati kurarak, onun yaşadığı zorlukları görebilmeyi ve anlayabilmeyi sağlayan stratejiler kullanması,
- Bakıcının yaptığı iş doyumlu ve anlamlı bulması,
- Bakıcının başarılarını tanımlayabilmesi,
- Problemleri etkili şekilde çözebilme yeteneğini,
- Yaşlılara yardım etme davranışını ifade edebilmesi,
- Bakıcılığın kişisel yararlarını keşfetmesi,
- Bakıcının kendi sınırlarını kabul etmesidir.
Psikolojik sağlamlık nasıl tanımlanabilir?
Psikolojik sağlamlık; baş etme, hayatta kalma, zor durumların üstesinden gelme yeteneğidir.
Bakıcının sınırlarını belirlemesi gerekli midir?
Bakım veren kişinin sınırlarını belirlemesi ve bunları diğer aile bireyleriyle konuşması kendi ruhsal ve beden sağlığını korumasını sağlar.
Bazen yaşlılar, evlatlarından fazla beklenti içinde olabilirler. Fiziksel ve ruhsal sağlığı bu istekler karşılayamayacak durumda olan bakıcının kendi sınırlılıklarını belirleyip bunları yaşlılarla ve diğer aile üyelerine açıklayabilir.
Bakıcının kendisiyle ilgilenmesi neden çok önemli?
Bakıcılar öncelikle yaşadıkları duyguları tanımlayıp sonra ifade edecek birini bulup ifade etmelidirler. Duyguların ifadesi gerilimin azalmasını, duygusal ve fiziksel sağlığı korumayı sağlar.
Olumlu ya da olumsuz duyguları kabul etmek stresin olumsuz etkisini azaltır. Yaşanılan duyguları anlamak onları kontrol edebilmeyi de sağlar. Bazen yaşanılan duyguları kabul etmek zor olabilir. Duyguları bastırmak ya da inkâr etmek enerjinin sinirlilik, depresyon gibi olumsuz durumlara yönlenmesine neden olabilir.
Yaşlı yakınları ve bakıcılarında stres kaynağı olan faktörler nelerdir?
Yaşlı yakınları ve bakıcılarında, bakım verilen fiziksel çevre, bakım alan yaşlının özellikleri, bakıcının güçlü ya da zayıf yönleri, ailevi ve sosyal destek kaynakları,
sosyokültürel faktörler stres kaynakları olabilmektedir.
Bakım alan yaşlının özelliklerinden kaynaklanan stres faktörleri nelerdir?
Bakım alan yaşlının özelliklerinden kaynaklanan stres faktörleri; yaşlının bilişsel, fonksiyonel ve davranışsal bozuklukları, bakıcıyla önceki ilişki kalitesi ve dışarıdan profesyonel destek alıp almadığı gibi fakörlerden oluşur.
Ailevi ve sosyal destek ağlarından kaynaklı stres faktörleri nelerdir?
Ailevi ve sosyal destek ağlarından kaynaklı stres faktörleri ise bakıcının başka kişilerden somut, bilişsel ve duygusal destek alıp almamalarıdır.
Yaşlı yakınları ve bakıcılarının karşılaştıkları stres kaynaklarından sosyo-kültürel içerikle ilgili stres kaynakları nelerdir?
Sosyo-kültürel içerikle ilgili stres kaynakları; bakıcılıkla ilgili inançlar ve beklentiler, ulaşılabilen kaynaklar, programlar, engeller, erişimler ve fırsatlar diğer stres kaynaklarıdır.
Yaşlı yakınları ve bakıcılarının karşılaştıkları birincil stres faktörlerini açıklayınız.
Koşullara yönelik değerlendirmeler birincil stres faktörlerini oluşturmaktadır. Bunlar;
1) Objektif Stres Kaynakları
Yaşlının bilişsel bozukluğu
Yaşlının problemli davranışları
Günlük yaşam etkinliklerinde
bağımlılık ve hasta direnci
2) Subjektif Stres Kaynakları
Bakım verenlerin rol yüklenmesi
Bakım verenlerin rol esareti
Yakınlığın kaybı
Birincil stres faktörlerinden objektif stres faktörlerini açıklayınız.
Yaşlıya bakım veren kişilerin, yaşlının özellikleri ve bakıcı koşullarından nasıl etkilendiği objektif stres faktörleri olarak adlandırılır.
Birincil stres kaynaklarından subjektif stres kaynaklarını açıklayınız.
Bazen yaşlının özelliklerinden kaynaklı koşullar stres faktörü olabilirken bazen de bu koşulları aile üyelerinin nasıl değerlendirdiği strese neden olabilmektedir. Yaşlının durumundan ve bakım koşullarından kaynaklı, somut durum ve aktivitelerin bakıcının ve aile üyelerinin nasıl algıladığı, içsel tepkileri ve bu durumlara verdikleri kişisel anlamlar subjektif stres faktörlerini oluşturmaktadır. Subjektif stres kaynakları, aile üyesinin eş ya da anne babasını beslerken, temizlerken, izlerken aklından geçen düşünceleri ve hisleridir.
Subjektif stres kaynaklarından rol yüklemeyi açıklayınız.
Bakım verenlerin rol yüklenmesi, bakım vermeyle ilgili görev ve sorumlulukların
yaşlı bakımıyla ilgilenen kişiler tarafından aşırı yüklenmesi sonucu hissedilen içsel
yaşantılardır.
Subjektif stres kaynaklarından yakınlığın kaybı kavramını açıklayınız.
Yakınlığın kaybı; yaşlının bilişsel bozukluğu nedeniyle yakınlarını hatırlamaması
sonucu oluşur. Bilişsel bozukluğu olan hastalarda hafıza kayıplarıyla birlikte kişilik ve davranışlarda da değişim gerçekleşir. Yaşlının çevresindekileri tanımamasıyla birlikte aile üyeleri ile yaşlı arasındaki ilişki de değişmeye başlar. Aile üyeleri bir taraftan eş ya da anne-babasına bakım verirken bir taraftan da yabancı birine bakıyormuş gibi hissedebilir ve bu durum hissedilen stres düzeyini artırmaktadır (Aneshensel ve diğerleri, 1995).
Yaşlı yakınları ve bakıcılarının yaşadıkları ikincil stres kaynaklarının nedeni nedir?
İkincil stres kaynakları, bakım verenlerin sahip olduğu çoklu rol yaşantılarından ve bu rollere yeterince zaman ayıramamalarından kaynaklanmaktadır
İntrapsişik stres kaynaklarını tanımlayınız.
İntrapsişik stres kaynakları, bakım verme koşullarının, bakım veren aile üyelerinde benlik kaybı, bakıcılık yeterliliğinin olmayışı duygularına neden olması sonucu yaşanan stres faktörlerine denir.
Birincil ve ikincil stres kaynakları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Yaşlının özelliklerinden ve bakım verilen yerin koşullarından oluşan birincil stres kaynakları kişiyi olumsuz etkileyerek ikincil stres kaynaklarına neden olabilmektedir. Başka bir deyişle birincil stres kaynakları, bakım verme ile ilgili üstlenilen sorumluluğun bakım veren kişide hissettirdikleri ve bakım vermekten dolayı sosyal etkileşimin olmayışı gibi sonuçlar, sonradan ikincil stres kaynaklarına dönüşmektedir. İkincil stres kaynakları bakım verenin yaşamının diğer yönüyle ilişkilidir. Aile üyesi ve çalışan rolü, sosyal ve eğlence aktiviteleri, düşen benlik saygısı, yeterlilik kaybı gibi intrapsişik stres faktörlerini de içermektedir. Her ne kadar ikincil stres kaynakları, birincil stres kaynaklarından etkilenmekte ise de, ikincil stres kaynakları da bakım verenlerin sıkıntı düzeyinin artmasına yol açabilmektedir.
Schulz ve Salthouse’un Stres ve Başa çıkma modelini açıklayınız.
Bu stres modeli Schulz ve Salthouse (1999) tarafından bakıcılara yönelik olarak geliştirilmiştir. Bu stres modeli, bakım ihtiyacını ortaya çıkaran stresli durumlarda ardışık ve döngüsel bir model sunmaktadır. Bu modele göre potansiyel bakıcı öncelikle durumu değerlendirmektedir. Potansiyel bakıcı, yaşlının durumunu, bakım verme işinin sorumluluklarını değerlendirdikten sonra karşılaşacağı güçlüklerle başa çıkıp-çıkamayacağına karar vermektedir. Bu modelde bakıcının değerlendirmeleri başa çıkma tepkilerini belirlemektedir. Bu stres modelinde stres faktörleri ve sonuçları arasında potansiyel bakıcının değerlendirmesi etkilidir. Potansiyel bakıcı, durumu olumlu bakış açısıyla değerlendirirse stres
faktörleri olumsuz sonuçlara yol açmamakta, olumsuz bakış açısıyla değerlendirirse stres faktörleri olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.
Pearlin ve diğerlerinin geliştirdiği Bakıcı Stresi ve Başa Çıkma Modelini açıklayınız.
Bakım verenlerin stres modeli Perlina ve meslektaşları tarafından (Pearlin, Mullan, Semple ve Skaff, 1990), demanslı hastalara bakan bakıcılar için geliştirilmiş olmakla birlikte, tüm bakım verenlerin stres sürecine yönelik kavramsal bir model sunmaktadır. Model, stres ve başa çıkma sürecinin, stresin geçmişi ve bağlamsal faktörleri, stres yapıcılar, aracılar ve sonuçları olmak üzere dört faktörden etkilendiğini göstermektedir
ABC-X Stres ve Başa Çıkma Modelini açıklayınız.
Reuben Hill (1949) tarafından geliştirilmiş Stres ve Başa çıkma Modeli dört faktörü içermektedir. A, stres içeren olayı; B, kaynaklar veya güçlü yönleri; C, algı ve strese verilen anlamı ve X ise stres sonucunu içermektedir.
Modelde başlangıçta başa çıkma süreci yokken, Hill ve diğerleri başa çıkmanın da bu sürecin önemli bir parçası olduğunu belirterek sonradan modele eklemişlerdir. Modelde A olarak isimlendirilen stres olaylarını, bakım verilen yaşlının olumsuz davranışları, bilişsel bozukluğu, günlük yaşam aktivitelerinde bakıcıya bağımlılığı, bakım vermede geçirilen zaman oluşturmaktadır. B olarak isimlendirilen kaynaklar ve güçlü yönleri, başa çıkma davranışlarını ve sosyal destek kaynaklarını ifade etmektedir. C olarak isimlendirilen algı, stres yaşantısının algısı, X olarak isimlendirilen stres sonucu ise bakıcının
fiziksel sağlığı ve yaşam doyumunu ifade etmektedir. Model, stres ve sonucu arasındaki ilişkiyi değiştiren aracı değişkenlerin etkisine önem vermektedir.
Lazarus ve Diğerlerinin Stresle Başa Çıkma Modeli'ni açıklayınız.
Lazarus ve Folkman (1984), DeLongis ve O’Brien (1990) ve Ramsey’in (1990) geliştirdikleri Genel Stresle Başa çıkma Modeli sonradan bakıcıların stresle başa çıkma modeli olarak düzenlenmiştir. Düzenlenen modelde stres faktörleri, hasta-yaşlı özellikleri ve kaynakları, hasta ve yaşlıyla daha önceki ve şimdiki ilişkinin kalitesi ve bakıcının özellikleri ve sahip olduğu kaynaklar gibi birçok faktörü içermektedir.
Diğer modellere göre Lazarus ve diğerlerinin geliştirdiği Bakıcı Stresi ve Başa çıkma Modeli, hangi açılardan daha kapsamlı bir model olarak değerlendirilmektedir?
Lazarus ve diğerlerinin geliştirdiği Bakıcı Stresi ve Başa çıkma Modeli, stres faktörlerini bakıcının özelliklerinden, yaşlının özelliklerinden, fiziksel ortamdan kaynaklı olarak ele aldığı, ara bulucu değişkenlere ve bakıcının stresi değerlendirmesine odaklandığı için diğer stresle başa çıkma modellerine göre daha kapsamlı bir model sunmaktadır.
Stresle başa çıkma tepkileri nelerdir?
Stresle başa çıkma tepkileri problem odaklı başa çıkma, duygu odaklı başa çıkma, sosyal destek, dinî odaklı başa çıkma ve bilişsel yeniden yapılandırma olarak gruplandırılabilir.
Yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilerin, sağlıklı olabilmeleri ve sağlıklarını sürdürebilmeleri için sahip olmaları gereken özellikler nelerdir?
Osterkamp (1989) yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilerin, sağlıklı olabilmeleri ve sağlıklarını sürdürebilmeleri için bazı özelliklere sahip olmaları gerektiğini belirtmektedir. Bu özellikler:
1. Bakıcının bakım alan yaşlının bakış açısından bakabilmeyi, bakım alanla empati
kurarak, onun yaşadığı zorlukları görebilmeyi ve anlayabilmeyi sağlayan stratejiler kullanması,
2. Bakıcının yaptığı işi doyumlu ve anlamlı bulması,
3. Bakıcının başarılarını tanımlayabilmesi, problemleri etkili şekilde çözebilme yeteneğini, yaşlılara yardım etme davranışını ifade edebilmesi,
4. Bakıcılığın kişisel yararlarını keşfetmesi,
5. Bakıcının kendi sınırlarını kabul etmesi.
Uzmanların yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilere, stresin zararlı etkilerini kontrol etmek için önerileri nelerdir?
Uzmanlar yaşlı bakımıyla ilgilenen kişilere, stresin zararlı etkilerini kontrol etmek için beş öneride bulunmuşlardır. Bunlar:
1. Gerçekçi amaçlar ve beklentiler belirleyin,
2. Sınırlarınızı oluşturun,
3. Yardım isteyin ve yardım kabul edin,
4. Kendinizle ilgilenin,
5. Diğer insanlarla bir arada olun.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 2 Gün önce comment 0 visibility 57
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 328
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 913
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1289
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20159
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14700
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12642
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582