Web Grafik Tasarımı Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Google Web Designer İle Grafik Tasarımı

1. Soru

Google nedir ve ne gibi fonksiyonları vardır?

Cevap

Google, İnternet ağında faaliyet gösteren bir arama motoru (Web Search Engine) sitesidir. Google adı, googol sözcüğünden kaynaklanır. Bu, bir matematik terimidir. 1 googol=10100 değerindedir. Söz konusu terim, Milton Sirotta tarafından bulunmuştur. Arama motoru, bir yazılım sistemidir. İnternet’te arama ve araştırma yaparken, anahtar sözcük, sözcük dizisi ya da cümlecikler girdiğimizde, otomatik robot sistemleri devreye girer; ilgili içerik sağlayıcıları taranarak, çok hızlı bir şekilde uygun olan siteler sıralanır; böylece bilgi ve enformasyona çabucak ve kapsamlı bir şekilde ulaşırız.


2. Soru

Google arama motorunun yanı sıra, internet ortamında hangi hizmetleri sunmaktadır?

Cevap

Google, arama motoru özelliğinin yanı sıra şu hizmetleri de sunmaktadır:
• YouTube
• Google Chrome
• Google
• Web Designer
• Google Apps
• Google Translate
• Google Education


3. Soru

Google web designer yazılımı nedir?

Cevap

Günümüzde birçok tasarım programı kullanılmaktadır ve sürekli olarak listeye yeni yazılımlar eklenmektedir. Google Web Designer bunlardan biridir. Google Web Designer dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi çeşitli ekranlara uyumlu interaktif, profesyonel ya da amatör reklam ve banner tasarımlarının içerik, kodlama ve yayın olarak yapılabileceği pratik ve entegre bir programdır.


4. Soru

Google web designer programı ne gibi olanaklar sağlamaktadır?

Cevap

Google web designer yazılımının getirdiği avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
• Web projemizle ilgili olarak, web grafik tasarımı ve web tasarımı, diğer bir ifadeyle içerik oluşumu ve kodlamayı aynı arayüzü kullanarak gerçekleştirebiliriz.
• İçerik tasarlanırken, sosyal medya ortamları, YouTube, Google arama motorundaki ilgili sitelerden, vb. kaynaklardan alıntılar yapılabilir.
• Projemizin görsel tasarımı tamamlandıktan sonra HTML5 İşaretleme Dili, CSS3 Tanım Dili ve Javascript Betik Dil aracılığıyla kodlanarak web ortamında yayınlanabilir.
• Google Web Designer ile gerçekleştirdiğimiz reklam ve pazarlamaya yönelik proje şablon sunmaktadır. Gereksinime göre bunlar üzerinde çalışılabilir, yanı sıra serbest çalışmalar da gerçekleştirilebilir.
• 2D tasarımların yanı sıra 3D tasarımlar da gerçekleştirilmektedir.
• Görsel tasarım ve metin tasarımının yapıldığı farklı programların özelliklerini bünyesinde toplamıştır.
• Google Web Designer ile fotoğraf, resim, grafik gibi durağan görselleri işleyebilir, istediğimiz içeriğe uygun olarak dönüştürebiliriz. Film, video, animasyon gibi hareketli görselleri alıntılayabilir ve ekleyebiliriz. Grafik çizimler yapabiliriz. Projemize uygun tipografik font ve puntoları seçebilir, çeşitli değişiklikler yapabiliriz. Renk araçlarını kullanarak yaptığımız tasarımla ilgili zemin ve diğer görsel öğelerin renklerini düzenleyebiliriz.
• Zaman çizelgesi ile tasarımını yaptığımız projenin işlem geçmişini kaydeder, kronolojik olarak kontrol edebilir ve layerları bir arada bulabilir, gerek gördüğümüzde layerlar üzerinde ve layerlar arası değişiklikler yapabiliriz.
• Projemizle ilgili olarak gerçekleştirdiğimiz web grafik tasarımın, algoritmik karşılığı otomatik olarak kaydedilir ve bu kayıt üzerinde, duruma göre değişiklikler yapabiliriz
• Projemizi, web ortamına yüklemeden önce Chrome, Internet Explorer gibi tarayıcılarda önizleme yapabiliriz.
• Projemizi, Google Drive gibi bir ortamda kaydedebilir, Double Click Studio gibi bir ortamda paylaşabiliriz.
• Kullanıcılara kolayca uyum sağlayabilen bir arayüz tasarımı ve çalışma alanına sahiptir.
• Google Web Designer arayüzü, modüler bir tasarıma sahiptir. Kullanıcının tasarım amacına ve sırasına göre arayüz düzenlenebilir, arayüz bölümleri sırası geldikçe arayüze taşınabilir.
• Google Web Designer, kullanıcı dostu bir program olarak nitelendirilebilir. Çoklu dil seçeneği ile küresel bir kullanıma olanak sağlar
• Google Web Designer, masaüstü bilgisayar, laptop gibi donanımlara kolayca ve ücretsiz olarak yüklenebilmektedir. Dolayısıyla kitlesel kullanıma sunulan ekonomik bir tasarım programıdır.
• Projelerimize masaüstü, laptop, tablet, cep telefonu gibi durağan ve mobil ortamlardan ulaşılabilir.
• Hem amatör hem profesyonel nitelikli gereksinimleri karşılayabilecek bir yapıya sahiptir.


5. Soru

Google web designer programının kullanım alanları nelerelerdir?

Cevap

Google web designer programının genel kullanım alanları ve kullanıcıları aşağıda sıralanmıştır:
• Reklam, Tanıtım, Pazarlama, İletişim, Eğitim ve öğrenim, Yeni Medya Sanatı.
• İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Açıköğretim Fakültesi, Meslek Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerinde mevcut ders programlarında, ilgili meslek kursları ve atölyeleri
• Fotoğraf ve grafik sanatçıları, Yeni Medya bağlamında çalışmalar yapan kavramsal sanatçılar.


6. Soru

Google web designer programının arayüzü hangi bileşenlerden oluşmaktadır?

Cevap

Google web designer programı arayüzü, Araç Çubuğu, Araç Seçenekleri Çubuğu, Zaman Çizelgesi, Görünüm Çubuğu, Paneller, Çalışma Alanı olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır.


7. Soru

Google web designer araç seçenekleri/oval aracının fonksiyonları nelerdir?

Cevap

Bu çoklu seçenekte, oval aracı seçildikten sonra tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin oval alanı saptanır. Devamında yine araç çubuğundan fırça ya da kenarlık rengi seçeneği ile bu çizgisel tasarımımızın kenarlarını renklendirebilir; renk seçeneği ile yüzey-dolgu olarak renklendirebiliriz. Bunların yanı sıra dolgu aracı ve dolgu rengi ile renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz.


8. Soru

Google web designer araç seçenekleri/dolgu aracının ne gibi işlevleri vardır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki dolgu aracı tıklandıktan sonra araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin alanları, dolgu aracı ile renklendirilebilir; renk seçeneği ile renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz.


9. Soru

Google web designer araç seçenekleri/dikdörtgen aracının fonksiyonları nelerdir?

Cevap

Bu çoklu seçenekte, dikdörtgen aracı seçildikten sonra tasarım için ön görülen tasarım formu ve buna ilişkin dikdörtgen alan saptanır. Devamında yine araç çubuğundan fırça ya da kenarlık rengi seçeneği ile bu çizgisel tasarımımızın kenarlarını renklendirebilir; renk seçeneği ile yüzey-dolgu olarak renklendirebiliriz. Yanı sıra dolgu aracı ve dolgu rengi ile renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz.


10. Soru

Google web designer araç seçenekleri/metin aracının işlevleri nelerdir?

Cevap

Arayüzün solunda, araç seçeneklerindeki metin aracına tıkladığımızda, araç çubuğunda devreye giren metin türleri, yazı tipi, stil, boyut, renk seçenekleri ile tasarımımızda kullandığımız metni yerleştirebilir, bu metinde kullanacağımız yazı tipini seçebilir, yazı stilini saptayabilir, yazı boyutunu kararlaştırabilir ve istediğimiz rengi verebiliriz.


11. Soru

Google web designer araç seçenekleri/gradyan aracının fonksiyonları nelerdir?

Cevap

Araç seçeneklerindeki gradyan aracı tıklandıktan sonra, araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin alanlar, renkten renge geçişler yapılarak renklendirilebilir, renk çeşitlendirmeleri eklenebilir. Buna göre çizgiyi düzenle öğesi ile renk alanını belirler, dolgu aracı ile renk alanını renklendirebiliriz.


12. Soru

Google web designer, zaman çizelgesi ne gibi işlemler için kullanılır?

Cevap

Google Web Designer zaman çizelgesi, bu yazılımın arayüzünün alt kuşağında yer alır. Genel olarak, bir web grafik tasarımı çok katmanlı (layer) bir kombinasyondur. Buna göre, zaman çizelgesinde yer alan, çeşitli seçenekleri değerlendirerek çalışmakta olduğumuz bir katmanı seçebilir, üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Yanı sıra yine üzerinde çalıştığımız katmanı kilitleyebilir, gizleyebilir ya da görünür hale getirebiliriz. Tasarımımızda eğer, hareketli görüntüler ve animasyon öğeleri yer alıyorsa bu durumda oynat, tekrar oynat ve hızlı moda geç seçenekleri ile tasarımı oluşturabiliriz. Yine, tasarımımızın bu özelliği ve sunumu için süre saptaması yapabiliriz. Tasarımımızı yaparken, tasarım süresi ve işlemleri sırasında gerçekleştirdiğimiz bütün aşamalar zamansal olarak bu çizelgede kaydedilmektedir. Dolayısıyla zaman çizelgesi bölümünü bir tür web grafik tasarım bellek kaydı olarak nitelendirebiliriz.


13. Soru

Google Web Designer yazılımında hangi paneller vardır ve bu paneller ne maksatla kullanılırlar?

Cevap

Bu paneller modüler bir yapıya sahiptir. Tasarım aşamalarına göre çalıştığımız katmanla ilgili panelleri kullanabilir ve kullanmadıklarımızı geçici olarak saklayabiliriz. Bu bölümde Renk Paneli, Özellikler Paneli, Bileşenler Paneli, Etkinlikler Paneli, CSS/Duyarlı Paneli, Kitaplık Paneli olmak üzere çoklu seçeneklere sahip 6 panel yer alır. Bu panelleri kullanarak üzerinde çalıştığımız tasarımla ilgili daha incelikli nitelikte renklendirme, boyutlandırma, öğe ekleme çalışmaları yapmak mümkündür. Yanı sıra tasarımımızın web kodlama ve geliştirme işlemlerini yapabiliriz. Bu süreçlerde tasarım katmanlarını seçmek ve ona göre çalışmak için zaman çizelgesinden yararlanırız.


14. Soru

Google web designer, CSS duyarlı paneli ne gibi işlemler için kullanılır?

Cevap

Bu panelin CSS bölümü yardımıyla CSS tanım dili kullanarak stil şablonlarını biçimlendirebiliriz. Yanı sıra bu panelin duyarlı bölümünü kullanarak ana kuralları uygulayabilir, buna göre gerekirse CSS tanım dili kullanarak tasarımın bütününde değişiklikler yapabiliriz. Yine medya kurallarını kullanarak tasarımın yatay ve dikey konumunu saptayabiliriz. Tasarım sürecinde içeriğin görüntü alanında yatay ve dikey ayrılma noktalarını seçerek stil şablonlarında düzenleme ve değişiklikler yapabilir, böylece esnek tasarımlar gerçekleştirebiliriz. Buna göre tasarım görünümü istenilen yöne doğru hareket edebilir istenilen boyutta gelişebilir.


15. Soru

Google web designer, renk paneli ne gibi işlemler için kullanılır?

Cevap

Bu panel ile, zaman çizelgesi aracılığıyla seçtiğimiz herhangi bir tasarım katmanının dolgu ve kenarlık olarak renk yapısını oluşturabiliriz. RGB renk elde etme modeli ilkesine göre, renkler belirli oranlarda karıştırılarak istenilen renk tonları elde edilir. Yanı sıra 0 ve 100 arası A değerini kullanarak oluşturduğumuz rengin şeffaf ve opak derecelerini görebiliriz.


16. Soru

Google web designer/Etkinlikler/Dinamik Panelinin ne gibi işlevleri bulunmaktadır?

Cevap

Bileşenler panelindeki çeşitli seçenekleri kullanarak proje tasarımımıza kazandırdığımız özellikler, etkinlikler paneli kullanılarak işlerlik kazanır. Buna göre, etkinlikler panelinin tümü bölümünü seçerek, tasarımımız için öngördüğümüz ritm, tasarıma, zamanlama olarak interaktif etkinlik kazandırır. Dinamik bölümü ise, tasarımımız için ön gördüğümüz kodlama ayarlarını etkinleştirir.


17. Soru

Google web designer, kitaplık paneli ne gibi işlemler için kullanılır?

Cevap

Bu panel aracılığıyla internetten ya da bilgisayarımızdan yararlanarak tasarımımızda kullanacağımız veri ve görselleri depolar, gerektiğinde buradan çalışma alanımıza sürükleyerek kullanabiliriz. Bir çeşit arşiv olarak tanımlayabiliriz. İnteraktif bir şekilde kullandığımız kitaplık paneli, tasarımımıza zengin medya özelliği kazandırabilir.


18. Soru

Google Web Designer Araç Seçenekleri/Görüntü Alanını Yeniden Boyutlandırma Aracı ne gibi işlemler için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki görüntü alanını yeniden boyutlandırma aracı tıklandıktan sonra araç çubuğunda yer alan bu çoklu seçenek kullanılarak üzerinde çalıştığımız 2D ya da 3D tasarım genişlik, yükseklik ve yön olarak değiştirilebilir ve çevrilebilir. Bu özellik ile üzerinde çalıştığımız banner düzleminin boyutlarını çeşitlendirebiliriz.


19. Soru

Google web designer araç seçenekleri/fırça aracının fonksiyonları nelerdir?

Cevap

Araç seçeneklerindeki fırça aracı tıklandıktan sonra araç çubuğunda yer alan bu çoklu seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin alanlar, renklendirilebilir, renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz. Öğe fırça ya da kenarlık rengini etkinleştir ile çizgisel renklendirme yapabilir; fırça ya da kalınlık rengi ile çizgisel renklendirmeyi çeşitlendirebilir, renk seçeneği ile istediğimiz değişikliği yapabiliriz.


20. Soru

Google web designer araç seçenekleri/zoom aracının işlevleri nelerdir?

Cevap

Araç seçeneklerindeki zoom aracı tıklandıktan sonra araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak üzerinde çalıştığımız tasarımı yakınlaştırır ya da uzaklaştırabiliriz. Bu özellik ayrıntılar üzerinde dikkatimizi yoğunlaştırmamızı ya da genel olarak tasarımımızın görünümünü kontrol etmeyi sağlar.


21. Soru

Google web designer bileşenler panelinde yer alan bileşenler nelerdir?

Cevap

Bu panelde yer alan bileşenler aşağıda listelenmiştir:
• Dokunma alanı seçeneği
• Hareket seçeneği
• Resim düğmesi
• Telefon mesaj için hafifçe dokunma seçeneği
• Model sayfası seçeneği
• Galeride gezinme seçeneği
• Atlı karınca galeri seçeneği
• 360° galeri seçeneği
• Video seçeneği
• YouTube seçeneği.
• Ses seçeneği
• Harita seçeneği
• Street view seçeneği
• Takvime ekle seçeneği
• iFrame seçeneği
• Star ratings seçeneği


22. Soru

Google web designer görünüm çubuğu ne gibi işlemler için kullanılmaktadır?

Cevap

Bu çubukta yer alan tasarım görünümü ile gerçekleştirdiğimiz görsel tasarımı görüntüleyebilir; kod görünümü ile bu görsel tasarımın algoritmik eş değerini görüntüleyebilir ve düzeltebiliriz. Önizle ile tamamlanmış tasarımımızı kullanacağımız internet tarayıcısı ile görüntüleyebiliriz. Yayınla ile bitmiş projemizi istediğimiz paylaşım ağında yayına sunabiliriz.


23. Soru

Google Web Designer/bileşenler paneli seçeneklerinden model sayfası seçeneğinin fonksiyonu nelerdir?

Cevap

Bu seçenek ile Tasarımımızı gerçekleştirirken eğer istenirse, durağan ya da animasyon mevcut model sayfalarından yararlanarak çeşitli şekil, boyut ve kombinasyonda kurgular yapmak ve eklemek mümkündür.


24. Soru

Google Web Designer/bileşenler paneli seçeneklerinden star ratings seçeneğinin işlevi nelerdir?

Cevap

İnteraktif olarak İnternet ortamında projemizin izlenme oranını belirler, böylece tasarımımızın estetik ve teknolojik kalitesini tanımlama olanağını bulabiliriz.


25. Soru

Google Web Designer/bileşenler paneli seçeneklerinden galeride gezinme seçeneğinin işlevi nelerdir?

Cevap

Bu seçenek ile tasarımımızı, galeride gezinme mantığı üzerine ya da eğer istenirse bir albüme bakıyormuş gibi kurabiliriz.


26. Soru

Google Web Designer/bileşenler paneli seçeneklerinden atlı karınca galeri seçeneğinin işlevi nelerdir?

Cevap

Bu seçenek ile, lunaparktaki atlı karınca deneyimimizi çağrıştırır bir şekilde 3D algıya hitap eden bir tasarım biçimi geliştirmemizi sağlar.


27. Soru

Zengin media ne içerir ve ne gibi özellikleri vardır?

Cevap

Zengin medyanın içerik ve özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
• Çoklu ve farklı görseller içerir.
• Görseller durağan, hareketli; video, film, animasyon; albüm, galeri, slide gösterisi vb. gibi olabilir.
• İnteraktiftir.
• Alışveriş işlemleri yapılabilir.
• Reklam öğesinin tıklanma sayısı, sıklığı, izlenme süresi ile ilgili geri dönüşüm raporları elde edinilebilir.


28. Soru

Banner (Reklam Bandı) Nedir?

Cevap

Dijital reklam sektöründe yaygın bir kullanıma sahip olan banner, dilimizde reklam bandı olarak ifade edilebilir. Ancak, dijital terminolojinin bir çok unsuru gibi banner sözcüğü de banner olarak kültürümüze mal olmuştur.


29. Soru

Bannerların geçmişten günümüze nasıl bir geçiş süreci olmuştur?

Cevap

Banner’ın uzun bir kültürel geçmişi vardır. Eski çağlarda, üzerinde bir kurumu ya da aileyi temsil eden semboller bulunan flamalara banner denirdi. Banner kullanımı kitle iletişim çağında çok amaçlı olarak, çeşitli biçimlere dönüştürülerek devam eder. Gazete manşetleri, tanıtım pankartları gibi. Banner’ın temsil, tanıtım ve iletişim potansiyeli, Dijital Çağ’da da değerlendirilmiş ve önemli bir reklam kategorisi haline gelmiştir; sanal ortamdaki kullanımı, IBM’in çalışmaları dolayısıyla 1980’lere kadar uzanmaktadır. Günümüzde, İnternet’te, yoğun olarak çok çeşitli boyut ve ölçekte, reklam ve tanıtım amaçlı banner kullanılmakta ve paylaşılmaktadır. 


30. Soru

Bannerların ne gibi özellikleri vardır?

Cevap

Bannerlar, görsel ve metin olarak çok zengin kreatif performans olanakları içerir. Kompakt, ucuz, pratik ve interaktif bir yapısı ve kullanımı vardır. Canlı, dinamik, hareketli bir iletişim dinamiği meydana getirir. Söz konusu dinamik yapı, kimi zaman, sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir hava yarattığından, bu özellik üzerinde durarak eğlenceli tasarımlar yapmak olanaklıdır.


31. Soru

Google web designer programı ile basit bir durağan banner yapımı aşamaları nelerdir?

Cevap

Google web designer programının açılmasının ardından takip edilecek basamaklar aşağıda sıralanmıştır:
• Açılan ekrandan, ekrana gelen seçeneklerden “Şablon Kullan” ı seçiyoruz
• Hazır oluşturulmuş şablonlardan, üzerinde çalışmak istediğimiz şablonu seçiyoruz. Örneğin bir ilaç ürününe ait hazır şablonu seçiyoruz
• Seçmiş olduğumuz hazır şablondan, yeni bir dosya oluşturmamız isteniyor. Bu kısımdan çalışmamızın ismini ve kayıtlı olacak dosyanın konumunu seçip “Tamam” a tıklıyoruz.
• Karşımıza, programın çalışma alanı ve arayüzü geliyor. Bundan sonra bu çalışma arayüzünde tasarımımızı gerçekleştireceğiz.
• Arayüzün hemen alt kısmında yer alan “Zaman Çizelgesi”nden oluşturacağımız bannerın layerlarını görmekteyiz. Bizim için, ilk olarak yapılacak işlem, bir ilaç firmasına ait olan bu layerları silmek ya da görünmez kılmaktır. Bunun için layerları tek tek kontrol etmemiz ve bazı layerları görünmez yapmak gerekebilir.
• Programın sağ alt kısmındaki “Kitaplık” kısmından bannerımıza eklemek istediğimiz görüntüleri “+” ikonundan seçiyoruz.
• Seçimlerimizi yaptıktan sonra eklediğimiz görüntüleri çalışma ekranına sürüklüyoruz.
• Araç seçenekleri çubuğundan sol üst köşede “Dönüşüm Denetimi” kutucuğunu doldurup, seçtiğimiz görüntülerin boyutunu ayarlıyoruz
• Daha sonra Araç Çubuğu, “Kalem Aracı”ndan “Dikdörtgen Aracı”nı seçiyoruz. Çünkü çalışmak istediğimiz banner için çalışma alanı oluşturmamız gerekir. Dikdörtgen aracı ile çalışma alanında görülen beyaz dikdörtgen alana, dikdörtgenimizi çiziyoruz
• Dikdörtgen alanını seçtikten sonra layerdan da seçim yaparak, renk panelinden bannerımızın rengini ayarlıyoruz
• Renk işleminden sonra boyutunu ayarladığımız görüntüyü bannerımızın üzerine yerleştiriyoruz
• Görüntü işlemlerini tamamladıktan sonra Araç Çubuğu, “Metin Aracı”ndan bannerımız üzerine eklemek istediğimiz metinleri ekliyoruz
• Tüm işlemlerimizi tamamladıktan sonra bannerımızın çalışmasını sağ üst kısımdaki Görünüm Çubuğu, “Önizle” kısmından hangi internet tarayıcısı ile görüntülemek istiyorsak onu seçiyoruz.
• Açılan internet tarayıcısından tamamlanmış bannerımızın son halini görüyoruz
• Üzerinde çalıştığımız bannerı kaydetmek için, sol üst kısmından: dosya-farklı kaydeti tıklıyoruz. Açılan bölümden çalışmamızın kayıt yeri görülür ve “Save” işlemi ile kaydetme işlemini tamamlıyoruz.


32. Soru

Arama motoru kavramını açıklayınız.

Cevap

Arama motoru, bir yazılım sistemidir. İnternet’te
arama ve araştırma yaparken, anahtar sözcük, sözcük dizisi ya da cümlecikler girdiğimizde, otomatik
robot sistemleri devreye girer; ilgili içerik sağlayıcıları taranarak, çok hızlı bir şekilde uygun olan siteler sıralanır; böylece bilgi ve enformasyona çabucak
ve kapsamlı bir şekilde ulaşırız.


33. Soru

Google şirketini kuruluşu ve verdiği servisler bazında açıklayınız.

Cevap

Google, 1998 yılında Kalifornia’da kurulmuş,
2000’li yıllarda yaygınlaşmıştır. Kurucuları, Larry
Page ve Sergey Brin’dir. Günümüzde milyonlarca
kullanıcıya hitap eden Google, uluslararası bir şirkettir. Google, arama motoru işlevinin yanısıra, İnternet kullanıcılarına birçok başka alanda da servis
vermekte; küresel ve bireysel olarak deneyim, iletişim,
paylaşım, üretim, tüketim, kreatif performans, reklam ve tanıtım, kazanç olanakları sağlamaktadır.
Bu bağlamda YouTube, Google Chrome, Google
Web Designer, Google Apps, Google Translate, Google Education gibi ortamları sayabiliriz.


34. Soru

Google Web designer programının işlevlerini sıralayınız.

Cevap

Google Web Designer programının işlevleri
aşağıdaki gibidir:
• Google Web Designer çok işlevli bir programdır.
• Google Web Designer programı ağırlıklı
olarak reklam, tanıtım ve pazarlamaya yönelik bir programdır.
• Pratik bir şekilde HTML5 reklamlarının
grafik tasarımı, web tasarımı ve internette
yayını gerçekleştirilebilir.

• Google Web Designer, ağırlıklı olarak banner tasarımlarına yöneliktir.
• Entegre bir programdır.


35. Soru

Google web designer programının sağladığı olanakları sıralayınız.

Cevap

Google Web Designer programının sağladığı
olanaklar aşağıdaki gibidir:
• Web projemizle ilgili olarak, web grafik
tasarımı ve web tasarımı, diğer bir ifadeyle
içerik oluşumu ve kodlamayı aynı arayüzü
kullanarak gerçekleştirebiliriz.
• İçerik tasarlanırken, sosyal medya ortamları,
YouTube, Google arama motorundaki ilgili
sitelerden, vb. kaynaklardan alıntılar yapılabilir.
• Projemizin görsel tasarımı tamamlandıktan
sonra HTML5 İşaretleme Dili, CSS3 Tanım Dili ve Javascript Betik Dil aracılığıyla
kodlanarak web ortamında yayınlanabilir.
• Google Web Designer ile gerçekleştirdiğimiz reklam ve pazarlamaya yönelik proje
tasarımlarımız Google’ın AdWords, YouTube gibi uzantılarında yer alabilir.
• Google Web Designer, birçok hazır şablon
sunmaktadır. Gereksinime göre bunlar üzerinde çalışılabilir, yanı sıra serbest çalışmalar da gerçekleştirilebilir.
• 2D tasarımların yanı sıra 3D tasarımlar da
gerçekleştirilmektedir.
• Görsel tasarım ve metin tasarımının yapıldığı farklı programların özelliklerini bünyesinde toplamıştır.
• Google Web Designer ile fotoğraf, resim,
grafik gibi durağan görselleri işleyebilir, istediğimiz içeriğe uygun olarak dönüştürebiliriz. Film, video, animasyon gibi hareketli görselleri alıntılayabilir ve ekleyebiliriz. Grafik çizimler yapabiliriz. Projemize uygun tipografik
font ve puntoları seçebilir, çeşitli değişiklikler
yapabiliriz. Renk araçlarını kullanarak yaptığımız tasarımla ilgili zemin ve diğer görsel
öğelerin renklerini düzenleyebiliriz.
• Zaman çizelgesi ile, tasarımını yaptığımız
projenin işlem geçmişini kaydeder, kronolojik
olarak kontrol edebilir ve layerları bir arada
bulabilir, gerek gördüğümüzde layerlar üzerinde ve layerlar arası değişiklikler yapabiliriz.
• Projemizle ilgili olarak gerçekleştirdiğimiz
web grafik tasarımın, algoritmik karşılığı
otomatik olarak kaydedilir ve bu kayıt üzerinde, duruma göre değişiklikler yapabiliriz.
• Projemizi, web ortamına yüklemeden önce
Chrome, Internet Explorer gibi tarayıcılarda önizleme yapabiliriz.
• Projemizi, Google Drive gibi bir ortamda
kaydedebilir, Double Click Studio gibi bir
ortamda paylaşabiliriz.
• Kullanıcılara kolayca uyum sağlayabilen bir
arayüz tasarımı ve çalışma alanına sahiptir.
• Google Web Designer arayüzü, modüler bir
tasarıma sahiptir. Kullanıcının tasarım amacına
ve sırasına göre arayüz düzenlenebilir, arayüz
bölümleri sırası geldikçe arayüze taşınabilir.
• Google Web Designer, kullanıcı dostu bir
program olarak nitelendirilebilir.
• Çoklu dil seçeneği ile küresel bir kullanıma
olanak sağlar.
• Google Web Designer, masaüstü bilgisayar,
laptop gibi donanımlara kolayca ve ücretsiz
olarak yüklenebilmektedir. Dolayısıyla
kitlesel kullanıma sunulan ekonomik bir
tasarım programıdır.
• Projelerimize masaüstü, laptop, tablet, cep
telefonu gibi durağan ve mobil ortamlardan
ulaşılabilir.
• Hem amatör hem profesyonel
nitelikli gereksinimleri karşılayabilecek bir yapıya sahiptir.


36. Soru

Google web designer programının kullanım alanlarını sıralayınız.

Cevap

Buna göre, Google Web Designer programının
genel olarak kullanım alanları şunlardır:
• Reklam, Tanıtım, Pazarlama, İletişim, Eğitim ve öğrenim, Yeni Medya Sanatı.
• Bu program, reklam, tanıtım, pazarlama
sektörlerinin yanı sıra özellikle, İletişim
Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Açıköğretim Fakültesi, Meslek Liseleri ve Güzel
Sanatlar Liselerinde mevcut ders programlarında, ilgili meslek kursları ve atölyelerinde tasarım konusunda öğrencilerin
yetişmesi ve deneyim kazanması amacıyla
yararlanılabilecek bir programdır.
• Ayrıca, taşıdığı geniş estetik olanaklar dolayısıyla, fotoğraf ve grafik sanatçıları, Yeni
Medya bağlamında çalışmalar yapan kavramsal sanatçılar, bu programdan yararlanabilirler


37. Soru

Google web designer programının arayüzünde bulunan bölümleri sıralayınız.

Cevap

Google Web Designer arayüzü web tasarım aşamalarını kolayca gerçekleştirebileceğimiz pratik ve kolay anlaşılır bir yapıya sahiptir. Bu arayüz, Araç Çubuğu, Araç
Seçenekleri Çubuğu, Zaman Çizelgesi, Görünüm Çubuğu, Paneller, Çalışma Alanı olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır.


38. Soru

Google Web Designer Arayüz Araç Çubuğunda bulunan 3D Nesne Döndürme Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Tasarımımızı yaparken
kullandığımız bir görseli, araç çubuğundan 3 boyutlu olarak yerel ve genel bir düzlemde tanımlayabiliriz


39. Soru

Google Web Designer Arayüz Araç Çubuğunda bulunan 3D Nesne Hareket Ettirme Aracı ne için kullanılır? 

Cevap

Tasarımımızı yaparken bu seçeneği tıkladıktan sonra kullandığımız bir görseli araç çubuğundan 3 boyutlu ortamda hareketli
olarak tanımlayabilir ve istediğimiz aşamada tasarımımızı şekillendirebiliriz


40. Soru

Google Web Designer Arayüz Araç Çubuğunda bulunan Etiket Aracı ne için kullanılır? 

Cevap

Bu çoklu seçeneği kullanarak tasarım alanımızda
yeni tasarım alanları oluşturabilir; bunlara araç çubuğundan resim, video gibi durağan ve hareketli görseller ve diğer medya araçlarından alıntılar ekleyebilir, renk konusunda değiştirme ve yorumlar yapabiliriz


41. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Kalem Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Bu çoklu seçenekte, kalem aracı ile tasarım için
öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin çizim alanı saptanır. Devamında araç çubuğundan sabitleme
noktası, ekle ve sil seçenekleri ile saptadığımız tasarım formunu geliştirebilir ya da düzeltebiliriz. Yanı sıra
fırça ya da kenarlık rengi ile bu çizgisel tasarımımızı kenar ve yüzey-dolgu olarak renklendirebiliriz


42. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Oval Aracı ne için kullanılır? 

Cevap

Bu çoklu seçenekte, oval aracı seçildikten sonra
tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna ilişkin oval alanı saptanır. Devamında yine araç çubuğundan fırça ya da kenarlık rengi seçeneği ile bu çizgisel tasarımımızın kenarlarını renklendirebilir; renk seçeneği ile yüzey-dolgu olarak renklendirebiliriz. Yanı sıra dolgu aracı ve dolgu rengi ile renk çeşitlendirmeleri
yapabiliriz


43. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Dikdörtgen Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Bu çoklu seçenekte, dikdörtgen aracı seçildikten sonra tasarım için ön görülen tasarım formu ve buna ilişkin dikdörtgen alan saptanır. Devamında yine araç çubuğundan fırça ya da kenarlık rengi seçeneği ile bu çizgisel tasarımımızın kenarlarını
renklendirebilir; renk seçeneği ile yüzey-dolgu olarak renklendirebiliriz. Yanı sıra dolgu aracı ve dolgu rengi
ile renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz


44. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Çizgi Aracı ne için kullanılır? 

Cevap

Bu çoklu seçenekte, çizgi aracı seçildikten sonra
araç çubuğundan tasarım için istediğimiz uzunluk ve kombinasyonda dikey/yatay çizgiler çizebiliriz. Fırça
ya da kalınlık rengi ile bu çizgileri renklendirebilir, renk seçeneği ile çeşitlendirebiliriz


45. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Metin Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Arayüzün solunda, araç seçeneklerindeki metin
aracına tıkladığımızda, araç çubuğunda devreye giren metin türleri, yazı tipi, stil, boyut, renk seçenekleri
ile tasarımımızda kullandığımız metni yerleştirebilir, bu metinde kullanacağımız yazı tipini seçebilir, yazı
stilini saptayabilir, yazı boyutunu kararlaştırabilir ve istediğimiz rengi verebiliriz


46. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Dolgu Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki dolgu aracı tıklandıktan
sonra araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu ve buna
ilişkin alanları, dolgu aracı ile renklendirilebilir; renk seçeneği ile renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz


47. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Fırça Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki fırça aracı tıklandıktan
sonra araç çubuğunda yer alan bu çoklu seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu ve
buna ilişkin alanlar, renklendirilebilir, renk çeşitlendirmeleri yapabiliriz. Öğe fırça ya da kenarlık rengini
etkinleştir ile çizgisel renklendirme yapabilir; fırça ya da kalınlık rengi ile çizgisel renklendirmeyi çeşitlendirebilir, renk seçeneği ile istediğimiz değişikliği yapabiliriz


48. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Gradyan Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki gradyan aracı tıklandıktan sonra, araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak tasarım için öngörülen tasarım formu
ve buna ilişkin alanlar, renkten renge geçişler yapılarak renklendirilebilir, renk çeşitlendirmeleri eklenebilir. Buna göre çizgiyi düzenle öğesi ile renk alanını belirler, dolgu aracı ile renk alanını renklendirebiliriz


49. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Zoom Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki zoom aracı tıklandıktan
sonra araç çubuğunda yer alan bu ikili seçenek kullanılarak üzerinde çalıştığımız tasarımı yakınlaştırır ya
da uzaklaştırabiliriz. Bu özellik ayrıntılar üzerinde dikkatimizi yoğunlaştırmamızı ya da genel olarak tasarımımızın görünümünü kontrol etmeyi sağlar


50. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan Görüntü Alanını Yeniden Boyutlandırma Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki görüntü alanını yeniden boyutlandırma aracı tıklandıktan sonra araç çubuğunda yer alan
bu çoklu seçenek kullanılarak üzerinde çalıştığımız 2D ya da 3D tasarım genişlik, yükseklik ve yön olarak
değiştirilebilir ve çevrilebilir. Bu özellik ile üzerinde çalıştığımız banner düzleminin boyutlarını çeşitlendirebiliriz


51. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan 3D Sahne Döndürme Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki 3D sahne
döndürme aracı tıklanarak, üzerinde çalıştığımız tasarımı 3D olarak hareket ettirebilir ve buna göre seçimimizi ilgili uzamda konumlandırabiliriz


52. Soru

Google Web Designer Araç Seçeneklerinde bulunan El Aracı ne için kullanılır?

Cevap

Araç seçeneklerindeki el aracı tıklanarak, üzerinde
çalıştığımız tasarımın çalışma alanındaki yerini değiştirebiliriz


53. Soru

Google Web Designer Zaman Çizelgesini ve kullanımını açıklayınız.

Cevap

Google Web Designer zaman çizelgesi, bu yazılımın arayüzünün alt kuşağında yer alır. Genel olarak, bir web grafik tasarımı çok katmanlı (layer) bir kombinasyondur.
Buna göre, zaman çizelgesinde yer alan, çeşitli seçenekleri değerlendirerek çalışmakta olduğumuz bir katmanı seçebilir, üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Yanı sıra yine üzerinde çalıştığımız katmanı kilitleyebilir,
gizleyebilir ya da görünür hale getirebiliriz. Tasarımımızda eğer, hareketli görüntüler ve animasyon öğeleri
yer alıyorsa bu durumda oynat, tekrar oynat ve hızlı moda geç seçenekleri ile tasarımı oluşturabiliriz. Yine,
tasarımımızın bu özelliği ve sunumu için süre saptaması yapabiliriz. Tasarımımızı yaparken, tasarım süresi
ve işlemleri sırasında gerçekleştirdiğimiz bütün aşamalar zamansal olarak bu çizelgede kaydedilmektedir.
Dolayısıyla zaman çizelgesi bölümünü bir tür web grafik tasarım bellek kaydı olarak nitelendirebiliriz


54. Soru

Google web designer programı içerisindeki panelleri açıklayınız.

Cevap

Bu paneller modüler bir yapıya sahiptir. Tasarım aşamalarına göre
çalıştığımız katmanla ilgili panelleri kullanabilir ve kullanmadıklarımızı geçici olarak saklayabiliriz. Bu
bölümde Renk Paneli, Özellikler Paneli, Bileşenler Paneli, Etkinlikler Paneli, CSS/Duyarlı Paneli, Kitaplık
Paneli olmak üzere çoklu seçeneklere sahip 6 panel yer alır. Bu panelleri kullanarak üzerinde çalıştığımız
tasarımla ilgili daha incelikli nitelikte renklendirme, boyutlandırma, öğe ekleme çalışmaları yapmak mümkündür. Yanı sıra tasarımımızın web kodlama ve geliştirme işlemlerini yapabiliriz. Bu süreçlerde tasarım
katmanlarını seçmek ve ona göre çalışmak için zaman çizelgesinden yararlanırız


55. Soru

Google web designer programındaki bileşenler panelini açıklayınız.

Cevap

Bu panel çoklu seçeneklere sahiptir. Bununla birlikte eğer, başka bir seçeneğe daha gereksinim duyarsak interaktif bir şekilde bunu da bileşenler
paneline ekleyebiliriz. Bu panelde yer alan seçenekler ve işlevleri tablo 5.1 ve tablo 5.2'de (s.102) yer almaktadır.


56. Soru

Zengin medya kavramını açıklayınız.

Cevap

Zengin Medya (Rich Media);
• Çoklu ve farklı görseller içerir.
• Görseller durağan, hareketli; video, film, animasyon; albüm, galeri, slide gösterisi vb. gibi olabilir.
• İnteraktiftir.
• Alışveriş işlemleri yapılabilir.
• Reklam öğesinin tıklanma sayısı, sıklığı, izlenme süresi ile ilgili geri
dönüşüm raporları elde edinilebilir.


57. Soru

Google web designerda bulunan görünüm çubuğunu ve kullanımını açıklayınız.

Cevap

Bu çubukta yer alan
tasarım görünümü ile gerçekleştirdiğimiz görsel tasarımı görüntüleyebilir; kod görünümü ile bu görsel tasarımın algoritmik eş değerini
görüntüleyebilir ve düzeltebiliriz. Önizle ile tamamlanmış tasarımımızı kullanacağımız internet tarayıcısı ile görüntüleyebiliriz. Yayınla ile bitmiş projemizi istediğimiz paylaşım ağında yayına sunabiliriz


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v