Web Tasarımı Satış ve Pazarlama Dersi 6. Ünite Özet
Arama Motoru Optimizasyonu Ve Pazarlama
Giriş
Bir arama yapan kimse Google’a bir kelime yazdığında ana sayfanızı bulur ve sitenizin linkine tıkladığında bir arama sitesinden bir ziyaretçi çekmiş olursunuz. Eğer hiçbir şey yapmazsanız arama yapanlar hâlâ bazen sitenizi bulacaktır. Sitenize gelen arama sayısını en üst düzeye çıkarmak için yine de arama sitelerinden sitenize ziyaretçi çekmek için spesifik olarak gerekli adımlar atılmalıdır. Bu, arama pazarlamasıdır.
Arama motoru optimizasyonu, çeşitli arama motorlarının sonuçları genelinde bir web sitesinin görünürlüğünü artırma bilimidir. Bir web sitesi arama sonuçlarında belirgin şekilde görünür değilse ilk başta bir web sitesine sahip olma amacını başarısızlığa uğratır. Bu yüzden, web sitenizin arama motorlarına yönelik kolay erişimini sağlamak son derece önemlidir.
Arama Motoru Optimizasyonunun Tanımı
Arama motoru optimizasyonu terimi, arama motorları üzerinden web sitenize gelmesi arzu edilen ziyaretçilerin sayısını artırmak için gerçekleştirebileceğiniz bir çeşitli aktiviteler dizisini tanımlar.
Arama motoru optimizasyonu, organik (ya da “doğal”) arama sonuçlarında web sitenizin daha yüksek sırada yer almasına yardımcı teknikler anlamına gelir. Böylece, arama motorları üzerinden ürün veya hizmetinizi arayan insanlara web sitenizi daha görünür hâle getirir.
Arama Motoru ve İlgili Diğer Kavramlar
Arama motoru: Web’ten sayfaları toplayan, bunları devasa bir veri tabanına kaydeden, bilgiyi indeksleyen ve veriler yoluyla arama yapmada insanlar için bir mekanizma sağlayan bir sistemdir.
Arama sitesi: Web üzerinde bilgi arayabileceğiniz bir web sitesidir. Web sitelerinin bir tür indeksi veya dizini ya da belki hem bir indeks hem dizin üzerinden arama yapmanıza olanak sağlayan bir web sitesidir.
Arama indeksi: Motorun topladığı ve aradığı tüm bilgileri içeren indekstir.
Arama dizini: Toplanan ve indekslenen web sayfaları ile ilgili olmaktan ziyade web siteleri hakkında bazı temel bilgileri içeren bir sistemdir.
Arama sistemi: Bu yapı, web sitelerini indeksleme ya da sınıflandırma yapan yazılım, donanım ve insanların bir kombinasyonuna sahiptir. Bu sistem, bir arama sitesinde, arama indeksi veya dizini oluşturur. Bir arama sitesinin aslında kendisine ait bir arama indeksi veya dizini olmayabileceğinden bu ayırım önemlidir.
Arama terimi: Bu, bir kimsenin bilgi ararken bir arama motoruna yazdığı bir kelime ya da kelimelerdir.
Arama motoru sonuçlar sayfası (İngilizce kısaltması SERP): Arama sonrası görüntülenen sayfa anlamına gelir.
Arama sonuçları: Sonuçlar, bir arama sitesine gittiğinizde ve bir şeyler aradığınızda size dönen bilgilerdir (arama teriminizin sonuçlarıdır).
Arama Sonuçlarının Çeşitleri
Organik sonuçlar: Aynı zamanda doğal sonuçlar olarak da bilinen organik sonuçlar Google’ı meşhur eden şeydir. Organik sonuçlar araştırma yapanın girdiği kelimeler için bulunan en iyi sayfalardır.
Ücretli sonuçlar: Arama motorlarından gelen trafiği artırmak için para ödeyebileceğiniz birçok yol vardır ancak insanların genellikle “ücretli arama” ya da “ücretli sonuçlar” olarak bahsettiği şeyin resmi adı “ücretli yerleştirme” dir. Ücretli yerleştirme, bir web sitesinin, arama yapanın girdiği şeyin sayfayla ne kadar eşleştiğinden bağımsız olarak, bu şeye yanıt olarak kendi sayfasının gösterilmesini sağlamak üzere ödeme yapmasına olanak tanır.
Arama Motoru Optimizasyonunun Faydaları
Arama motoru optimizasyonu size rakipleriniz karşısında stratejik bir avantaj sağlama kapasitesine sahiptir. Bu avantajlar:
- Bir ziyaretçi üzerinde olumlu bir psikolojik etkisi vardır.
- Bir marka kimliği oluşturmaya yardım eder.
- Hatta “marka hatırlama” çok daha yüksek olacaktır.
- Hedeflenen online trafiği artırır.
- Daha iyi web sitesi konumlandırma.
- İkiz siteler ile rekabette baskın olma. (İngilizcesi mirror site’dır. Çok kullanılan adrese alternatif olarak kurulan, asıl adreste sunulan tüm dosyaların kopyalarının bulunduğu ve sık sık yenilenen sitelere verilen addır).
- Hızlı ölçülebilir ROI (yatırım getirisi).
- Ürün satışlarını ve online görünürlüğü artırma ve yükseltme.
- Daha düşük alıcı edinme maliyetleri.
- Daha geniş web pazarlama payı.
- Daha büyük rakiplere karşı etkin bir şekilde rekabet.
- Sürekli görünürlük.
- Reklam için en iyi araçtan azami yararlanma.
- Hatta netteki en ucuz pazarlama aracıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu Teknikleri
Arama motoru optimizasyonu süreci, arama motoru sıralamalarında web sitenizi en üste taşımak ve web sitenize trafiği çekmek doğrultusunda uygulamanız gereken bir takım teknikleri içerir. Arama motoru optimizasyonu teknikleri, sayfa içi ve sayfa dışı optimizasyon yöntemleri olarak bilinen farklı site içi ve site dışı stratejileri içerir. Yönetimi her biri çok önemlidir ve başarılı arama motoru optimizasyonu elde etmek için gereklidir. Bunları kısaca açıklarsak:
Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu Uygulamak: Web sitesinin kendisine uygulanan sayfa içi arama motoru optimizasyonu teknikleri, onu arama motoru dostu yapar. Sayfa içi, basitçe, kullanıcı spesifik arama terimleri yazdığında arama motoru sonuçlarında görünecek olan, web sitesi veya blog sayfalarına uygulanan optimizasyon yöntemlerini ifade eder. Bu yöntemler, web sitenizi oluştururken optimizasyon sürecindeki ilk adımdır.
Sayfa içi arama motoru optimizasyonu adımları:
- Adım 1: Anahtar kelimeler seçin.
- Adım 2: Sayfa Başlığı.
- Adım 3: Meta Açıklaması.
- Adım 4: URL
- Adım 5: Başlık etiketleri.
- Adım 6: Sayfa içeriği.
- Adım 7: Bir Eylem Çağrısı Ekleme.
- Adım 8: İç Linkler.
- Adım 9: Görüntülerdir.
Sayfa Dışı Arama Motoru Optimizasyonu Uygulamak: Sayfa içi optimizasyon tekniklerinin aksine, sayfa dışı optimizasyon teknikleri, arama motorunda web sitesinin sıra, trafik ve görünürlüğünü artırmak için web sitesi dışında uygulanan yöntemleri ifade etmektedir. Çeşitli sayfa dışı arama motoru optimizasyonu teknikleri:
- Video gönderimleri ve optimizasyonu,
- Sosyal işaretleme,
- Makale dağıtımı (yayma),
- Doğal link popülerliği inşası,
- Atıf oluşturma,
- Doküman paylaşımı,
- Basın bülteni dağıtımı,
- Site dışı bloglama,
- Sosyal ağ kurma.
Arama Motoru Optimizasyonu Yaklaşımları
Arama motoru optimizasyonu için iki yaklaşım vardır:
- Beyaz şapka (İngilizcesi white hat) yaklaşımı: Beyaz şapka yaklaşımı, sıralamanızı yükseltmek için etik olarak kabul edilebilir yöntemlerin kullanması anlamına gelir. Bazı beyaz şapka teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Anahtar kelimeleri dikkatlice yerleştirme,
- Arama motorlarına manüel olarak gönderimler,
- Meta-etiketlerin doğru kullanımı,
- Yararlı içerik ekleme,
- İlgili görüntüler.
- Siyah şapka (İngilizcesi black hat) yaklaşımı: Siyah şapka yaklaşımı, sayfanın hak ettiğinden fazla olarak bir web sitesine daha yüksek bir sıra tahsisi içindeki arama motoru algoritmasını aldatma girişimi olan şüpheli yöntemleri ifade eder.
Bazı siyah şapka teknikleri şunlardır:
- Gizli metin: Bir web sitesine, muhtemelen diğer yüksek profilli sitelerden kopyalanmış olan, gizli metin koyarak, eşit ölçüde yüksek kalitede optimize edildiğine inandırılarak arama motorları aldatılabilir.
- Anahtar kelime doldurma: Tıklama oranını artırmak için popüler ama alakasız anahtar kelimeleri ekleme.
- Linkler satın alma: Yığın hâlinde linkler satın alma.
- Link tarımı (İngilizcesi link farming): Link tarlaları (İngilizcesi link farms), sayfa başına yüzden fazla “gelen link” içeren web sitelerini ifade eder.
- Blog yorum spamları: Bloglardaki spam yorumlardır.
- Twitter otomasyonu: Optimize edilmiş web sitelerini kaynak kullanarak tweetleri sürekli retweetleyen (veya spam olarak gönderen) “botlar” (İngilizcesi bots) denilen Twitter hesaplarının otomasyonu, çoğu arama motorunun artık olağan olarak bu tür sonuçları filtrelemesine rağmen yaygın bir problem hâline gelmiştir.
Arama Motoru Optimizasyonu İçin Google Araçları
Google, arama Pazar payı’nın %70’ten fazlasını kontrol eden baskın bir motordur. Bu sebeple burada SEO için en güçlü Google araçlarından bazılarına kısaca değinilecektir. Bunlar:
Google My Business: Google My Business, yerel ve yerel olmayan işletmeler için yeni bir portaldır (bunlar aynı coğrafi konum içinde veya kullanıcı civarında bulunan yerel işletmelerdir). Yerel işletme ya da markalar için tam bir ekosistemdir.
Google AdWords Keyword Planner: Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcısı, mevcut bir kampanya için ilgili terimler ya da yeni bir proje için anahtar kelimeler üretmek için iyi bir kaynaktır. Coğrafi konuma dayalı belirli bir ülke ya da bölge için terimler geliştirmek ve bunları filtrelemek için bu programı kullanabilirsiniz.
Google Trends: Google Trends, size kelimelerin ve cümlelerin akışını, trendlerini ve popülerliklerini karşılaştırmanıza yardımcı olan bir araçtır; bir bakışta kelimelerin ve cümlelerin nasıl hareket ettiğini (yol aldığını) görebilirsiniz.
PageSpeed Insights: Google, web sayfası performansının önemini vurgulamaktadır ve algoritmaları, en uygun site hızı ve kullanıcı deneyimi tasarımı ile web sitelerini tercih eder (kollamaktadır). Optimum sayfa yükleme süresi, gelişmiş kullanıcı deneyimi için önemlidir.
Çalışmalar, optimum sayfa yükleme süresinin daha fazla dönüşüme yol açtığını, dolayısıyla önemli ölçüde satışları etkilediğini iddia etmektedir. Sayfa hızı, web ev sahipliği imkânından web sitesi tasarımına ve site için kullanılan donanıma kadar çeşitli faktörlere bağlıdır.
Google Analytics: Eğer bir Web siteniz varsa, bu durumda, bu siteyi kaç kişi görüntülüyor veya bu siteden kaç kişi mal satın alıyor bilmek isterseniz. Kullanıcıların coğrafi konumunu ve hangi içeriğe sıklıkla erişildiğini de bilmek istersiniz. Kampanyalarınızın satış dönüşümüne ve yüksek trafiğe yol açıp açmadığı, özellikle bir e-ticaret sitesi için, belirleyici bir faktör olabilir. Web sitenizin trafiği, geçmiş trendleri ve site istatistikleri hakkında fikir edinmeye yardımcı olan bir kurumsal-sınıf araç kiti olarak Google Analytics’e girin.
Google Search Console: Google Search Console (önceden Google Webmaster Tools olarak bilinmektedir), web sitenizin indekslemesini analiz etmek ve sitenizin Google Arama sıralamasını yönetmek ve izlemek için ücretsiz bir yardımcı programdır. Sitenizin, Google arama motorunda nasıl göründüğünü derinlemesine incelemek ve bununla ilgili fikir sahibi olmanıza yardımcı olur.
Arama Motoru Pazarlaması Tanımı ve Kapsamı
Arama motoru pazarlaması, Internet reklamcılığının temel formlarından biridir ve arama motoru sonuç sayfalarında görünürlüklerini artırarak web sitelerini terfi ettirmeyi amaçlamaktadır.
Bazıları arama motoru pazarlamasını, sadece, ücretli reklam, dahil olmalar (katılımlar) ve aramayı kapsadığını ve arama motoru optimizasyonundan ayrı olarak tanımlamasa da arama motoru pazarlaması şunları kapsamaktadır:
- Arama motoru optimizasyonu (SEO),
- Ücretli yerleştirme (Tıklama başına ödeme (İngilizce kısaltması PPC) olarak da bilinir),
- İçeriksel reklamcılık,
- Dijital varlık optimizasyonu (SEO 2.0 olarak da bilir),
- Ücretli dahil olma (katılım).
Arama Motoru Pazarlamasında 2016 Trendleri
Tüketici ve pazarlamacı davranışında hızlı değişimlerin olduğu, pek çok değişiklik ile beraber, arama ve sosyal medya sürekli gelişen iki alandır. Başarılı olmak için, bu değişimlere uyum sağlamak ve en son ve en etkili stratejileri kullanmak gerekmektedir. 2016 yılında arama motoru pazarlaması ve sosyal medya trendleri şu şekilde sıralanabilir:
- Mobil optimizasyon bir zorunluluktur.
- Sesli arama, anahtar kelime araştırmada muazzam değişiklikler getirmektedir.
- Yerel arama motoru optimizasyonu daha da önemli olacaktır.
- Sosyal gönderiler daha üst sırada yer alır.
- App Store optimizasyonu çok önemlidir.
- Yeni sayfa içi arama motoru optimizasyonunu öğrenin.
- Sosyalde satış.
- Uygulama-içi işlevsellik geliştirmeleri.
- Yeni yayın seçeneklerinden yararlanın.
- Videolar hakimiyetine devam edecektir.
- Anında (anlık) içerik popülerliğine akın olacaktır.
- Karanlık trafik (İngilizcesi dark traffic) giderek belirginleşmektedir. Karanlık trafik, kaynağı bilinmeyen trafik türüdür.)
- Link inşası (bağlantı kurma) etkili olmaya devam edecektir (SEO’yu düşünün.)
- Uzun biçim sosyal içerik muazzam büyüyecek (LinkedIn geçtiğimiz günlerde uzun biçim içerik yayınlamayı hızlandırdı. Facebook da yıllardır sosyal dev kitlesinden çok beğeni almamış bir özellik olan Notlar’ı yeniledi).
- Reklam maliyetleri artacaktır (Artık hem arama motorlarında hem sosyal medyada görünürlüğü artırmak her zamankinden daha da zordur.)
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 7 Gün önce comment 11 visibility 17787
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1155
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 611
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2737
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 905
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25565
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14502
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12494
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421