Bilet Satış Dersi 8. Ünite Özet
Galileo Sisteminde Rezervasyon, Ücret, Bilet Ve Otel-Araba Girişleri
Giriş
Galileo sisteminde rezervasyon yaratmanın beş zorunlu sahasından birisi olan yer alma ve kalan zorunlu sahaların doldurulması bu ünitede öğrenilecektir. Rezervasyon işleminden sonra müşteri bilgileri ve onlara ait özel isteklerin girişinin yapılması da bu ünitede anlatılacaktır. Rezervasyon tamamlandıktan sonra ücretin yüklenmesi ve biletin basılması gösterilecektir. Galileo sistemi ile sadece uçuş işlemleri yapılmamakta aynı zamanda otel rezervasyonu ve araç kiralama işlemi de yapılabilmektedir. Bu ünitede ayrıca Galileo bilgi sistemlerini kullanabilmeyi ve havayolları, seyahat acentası ve yolculara ait ülke, sağlık, vize hakkında bilgiler veren TIMATIC ekranına ulaşımın sağlanması da öğretilecektir.
Rezervasyon Dosyaları (Booking File)
Rezervasyon dosyaları zorunlu ve zorunlu olmayan sahalar girilerek yaratılmaktadır.
Zorunlu Sahalar
Yapılacak rezervasyonlar için bir rezervasyon dosyası (PNR) yaratmak için gerekli olan bilgilerin zorunlu olarak girilmesi gereken sahalardır. Bunlar; yolcu ismi (Name), yolcu telefon numaraları (Phone), biletleme sahası (Ticketing), rezervasyon yaptıran kişi (Received), ve segmentler (Itinerary).
İsim (Name) Sahası
İsim sahası aynı rezervasyonda birlikte seyahat eden tüm yolcuların isimlerini içerir. Galileo’da isimler N. ile soyadı, adı ve yolcu belirleyicisi girilir.
Telefon (Phone) Sahası
Telefon sahası, acentanın telefonu, müşterinin iş ya da ev telefonu ve e-posta bilgisi kaydı için kullanılır.Galileo’da telefon numarası P. ile girilir. Girilen telefonnumaralarını ayırmak için kodlar vardır. T seyahat acentası telefonunu, B yolcunun iş telefonunu, Hyolcunun ev telefonunu, A otel vb. ve E ise yolcunun e-posta bilgisini belirtir.
Biletleme (Ticketing) Sahası
Biletleme sahası, bilet düzenlemesi ya da time limit denen biletin düzenlenmesi için verilen son tarih gibibiletleme detaylarının kaydı için kullanılır. Biletleme sahası tek girişli sahadır. Bu sahayı havayolu görmemektedir.
Rezervasyonu Yaptıran Kişiye Ait Bilgi (Received From) Sahası
Bu saha, rezervasyonun kimin tarafından yaptırıldığını, ya da değişikliklerin kim tarafından istendiğinigösterir. Her rezervasyondakayıt işlemi başına bir defa girilir.
Rezervasyonun Tekrar Görüntülenmesi
Bilgi rezervasyon dosyası sahalarına girildiği için geçici olarak görüntüde kalır. Kayıt tekrar çağrıldığındabilgi otomatik olarak yeniden düzenlenir. Rezervasyonu tekrar görüntülemek için * R yapılır.
İşlemi Sonlandırmak (End of Transaction - EOT)
Rezervasyon tamamladığında, işlemin ana bilgisayarda hafızaya alınması yani kaydolması içinsonlandırılması gerekmektedir. Galileo’da E, ER ve EM olmak üzere 3 şekilde EOT yaparak işlemi sonlandırmak mümkündür.
Zorunlu Olmayan Sahalar
Zorunlu olmayan sahalar, rezervasyonu tamamlamak için istenebilecek ek bilgilerdir.
Ödeme Şekli (Form of Payment)
Ödeme şeklini girmek için saha belirleyicisi F.’dir. F’den sonra en çok 25 karakter girilebilir.Rezervasyonda tek ödeme sahası olmalıdır. F.S nakit ödemeyi, F.CK çekle ödemeyi belirtir.
Müşteri Adres Sahaları
Bir Galileo rezervasyon dosyasının yazışma adresi ve teslim adresi olmak üzere iki tercihli adres girişi vardır.
Mil Kartı Sahası (Mileage Membership)
Mil hesabı üyesi numarasının kaydı için, M. giriş kodu kullanılır.
Not (Notepad) Girişleri
Notepad sahası bir rezervasyonla ilgili herhangi bir genel bilginin veya acentada başka bir memurungörmesi için önerilen serbest formatlı giriş sahasıdır.
Özel Servis İstekleri (Special Service Request –SSR)
Özel servis istekleri (SSR) normalde yolcuya sunulmayan bir servis ya da yardım hakkında, yolcununözel isteğidir. Ek bilgiyazılması gerekiyorsa en fazla 180 karakter olabilir, birden fazla SSR girilebilir. SSR isteği için dört harfli SSR kodları kullanılır. SI. ile girilir.
Diğer Ek Servis Bilgileri (Other Supplementary Information OSI)
OSI'ler havayoluna iletilmesi gereken bir öneri ya da bilgidir. OSI bilgi amaçlıdır, havayolundan karşılığında bir mesajbeklenmez.
Taşıyıcı Notları (Vendor Remarks)
Taşıyıcı notları, havayolunun acentayla iletişim kurma yoludur. Taşıyıcı notları en fazla 180 karakter, bir rezervasyonda ise 90 adetolabilir. V. ile girilir ve notlar İngilizce yazılır.
Rezervasyon Dosyasını Ayırma (Divide)
Yolcunun seyahat planlarında meydana gelen değişikliklerin kaydedilmesi için rezervasyonu bölmekgerekebilir. Bir rezervasyon dosyası bölündüğünde ayrılan yolcular için yeni bir kayıt numarası yaratılır.Önce DP ve ayırılacak yolcu numarası girilir.
Koltuk Rezervasyonu
Galileo’da yer numarası ve yer özelliği belirtmek üzere iki biçimde koltuk rezervasyonu yapılabilir.Yer talepedildiğinde ya o yer rezerve edilmiş olarak gösterilir (HS), ya da talep havayoluna gider ve daha sonratalebe cevap gelir (NN). Koltuk rezervasyonu için S. kullanılır. Yolcu ve segment bazında belirtmek gerekir.
Rezervasyon Dosyası Çağırma Girişleri
Bir rezervasyon dosyası işlemi tamamlandığında kayıt hafızaya alınmak üzere ana bilgisayara gönderilir.Galileo da değişik şekillerde bu rezervasyon dosyaları tekrar çağrılabilir. Bunlar; kayıt numarası ile çağırma, soyadı ile çağırma ve benzer isimli rezervasyon dosyalarının çağrılmasıdır.
Ücret Görüntüleme (Fare Display-FD)
Galileo sisteminde ücret görüntüsü (fare display) FD giriş kodu ile iki şehir çifti arasında vergi hariç ücretgörüntülemek için kullanılır. Ücret görüntüsü PNR yaratılmadan görüntülenebilir.Eğer havayolu belirtilmezse, sistem o parkur için girilmiş olan tüm havayollarının ücretlerini ve IATA bazındaki ücretleri, one way (tek yön) ve round trip (gidiş dönüş) olarak görüntüler. Galileo’da ücret görüntüsü, en düşük ücretten en yükseğe doğru görüntülemek üzere programlanmıştır. Bu durumda en düşük ücretler en üstte, en yüksekler en altta olacaktır.
Tercih Belirterek Ücret Görüntüleme Girişleri
Galileo sisteminde, havayolu, tek gidiş-gidiş dönüş, çocuk ücretleri gibi ücretleri görüntülenmek istenirse,FD girişine eklenir.
Taşıyıcı Belirterek Ücret Görüntüleme
Ücret istenirken eğer havayolu belirtmemişse, sistem o parkur için girilmiş olan bütün havayollarınınücretlerini ve IATA bazındaki ücretleri tek gidiş (one way-OW) ve gidiş-dönüş (round trip-R) olarakgörüntüler. Havayolunun özel ücretleri FD görüntüsünde havayolu kodu ile belirtilir. IATA ücretlerindehavayolu kodu YY olarak belirtilmiştir.
Yolcu Tipi Belirterek Ücret Görüntüleme
Galileo’da ücret görüntüsü yetişkin (Adult) ücretleri olarak görüntülenir.Eğer farklı yolcu tipleri için ücret görüntülenmek istenirse, bu durumda FD girişine yolcu tipini eklemek gerekir. En çok kullanılan yolcu tipleri; CNN çocuk, INF bebek, STU öğrenci, YTH gençlik, SNN yaşlı,LBR işçi, MIL asker’dir.
Ücret Tipi (Fare Basis) ve Sınıf Belirterek Ücret Görüntüleme
Galileo sisteminde, ücret tiplerine göre ücretler görüntülenebilir. NORMS normalücretler, SPCLS özel ücretleri, APEX Apex ücretleri, EXCN Excursion ücretleri PEX Pex ücretleribelirtir. OW ile tek yön ücretleri, RT ile gidiş dönüş ücretleri görüntülenir.
Ücret Notlarını Görüntüleme (Fare Notes)
Havayolu tarifelerinde basılı ücretleri düzenleyen kısıtlamalar ücret notları (fare notes) olarak adlandırılır.Her ücrettipi (fare basis) için açıklamalar ücret notlarında yer alır. Ücret notları daha kolay ulaşılması için35 tane paragrafa ayrılmıştır.
Otomatik Ücret Yükleme (Fare Quote-FQ)
Fare Quote yaratılmış bir rezervasyon için ücret hesaplamada kullanılır. Sistem, yaratılmış birrezervasyon için en düşük ücreti bulmaya programlanmıştır. Buna göre, rezervasyon tarihi, havayolu vesınıfı kontrol ederek, en uygun düşük ücreti ekrana getirir. Aynı ücret görüntüsünde (FD) olduğu gibi,farklı bir giriş yapılmadığı takdirde daima yetişkin (adult) ücreti yüklenir. Ücret yüklemek için FQgirişi kullanılır. Fare Quote'den önce rezervasyon mutlaka ekranda görüntülenmiş olmalıdır.
Tercih Belirterek Ücret Yükleme
Eğer rezervasyonda yetişkin ve bebek haricinde farklı bir yolcu tipi varsa bu durumda o yolcu tipiniFQ girişinde belirtmek gerekir. Rezervasyonda bir bebek varsa, Galileo bebek ücretini kullanarakbebeği otomatik olarak ücretler. P (passenger) kodu yolcu belirleyerek ücretlendirmek için kullanılır.Eğer yolculuğun tamamı için ücret istenmiyor ise bu durumda segment belirtilmelidir. S kodu sadecebelirli segmentleri ücretlemek için kullanılır.
Ücret Yükledikten Sonra Ücret Notlarını Görüntüleme ve İptal
Fare Quote yaptıktan sonra ücretin notuna girmek için FQN yapılmalıdır. Bu giriş bize aldığımız ücretinbileşenlerini verir. Daha sonra hangi bileşen için not paragraflarını görüntülenmek istenirse o bileşeninnumarası girilir.
Focalpoint Shopping
Hem uygun yer durumu (availability) hem de ücret görüntüsü (fare display) kontrollerini yaparakmümkün olan tüm seçenekler listelenebilir, rezervasyon üzerinde en düşük ücret seçenekleri sorgulanabilir. Rezervasyon olmadan da vergiler dâhil en düşük ücret bulunup yer alınabilir. Ücretve vergiler birlikte listeleme yapılır. Tek girişle 8 uçuşa kadar, en fazla 9 kişi için ücret istenebilir. Focalpoint Shopping’i FS girişi ile ücret bakıp yer aldıktan sonra, PNR oluşturma ve ücret yüklemegirişleri kullanılır.
El İle Ücret Yükleme Girişleri (Manuel Ücretler-Manuel Fares)
Galileo sistemi birçok parkuru otomatik olarak ücretlendirir. Fakat sisteme yüklenmemiş ücretleriyüklemek ve yüklenen ücret üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak için ücret yaratma ekranlarında(manuel ekranlarda) el ile ücret yükleme girişlerini yapmak gerekir.
Rezervasyon Biletleme Girişleri (Ticket Modifiers)
Rezervasyona ücret girildikten sonra artık bilet basılması için girilmesi gereken tek bir saha vardır. Busaha bilet belirleyicileri (Ticket Modifiers-TMU) sahasıdır. Bilet belirleyicileri araya (/) koyarak istenilensırada kullanılabilir. Bilet belirleyicileri zorunlu ve zorunlu olmayan belirleyiciler olarak ikiye ayrılır. Zorunlu belirleyiciler komisyon oranı, taşıyıcı ve ödeme şeklidir. Zorunlu olmayan belirleyiciler ise kısıtlama sahası ve tur kodu sahasıdır.
Elektronik Bilet (E-Bilet) (E-Ticket)
E-bilet, biletsiz yolculuk demektir. Yolcunun bir bilete sahip olmadan havaalanına gidip check-inyaptırması ve uçması demektir. Yolcuya ait tüm bilgiler, havayolunda e-bilete özel bir veri bankasındatutulur. Check-in sırasında bu veri bankasına ulaşılarak bilgiler görüntülenir.
Bilet Üzerinde Yapılan Değişiklikler
Bilet basıldıktan sonra, yolcunun isteği doğrultusunda bir takım değişiklikler yapılabilir. Budeğişiklikler sonucu ücrette değişiklik olup olmama durumuna göre işlem yapılır.
Bilet Ücretini Değiştirmeyen Girişler (E-Ticket Revalidation)
Bilet kesilmiş bir rezervasyon üzerinde yapılan değişiklik sonucu, fiyat farkı olmaz, parkur ve taşıyıcıdeğişmez ise IATA kurallarına bağlı kalarak REVALIDATION işlemi yapılabilir. Ancak, geçmiş tarihlibir segment revalidate edilemez ve belirli tarihli bir segment açığa (OPEN) çevrilemez. Revalidationyapmak için önce değişiklik istenen uçuş iptal edilir. Yeni yer alınarak PNR kaydedilir (Eot).Değişiklik yapılmış şekliyle PNR çağrılır ve e-bilet bilgisi görüntülenir.
Bilet Ücretini Değiştiren Girişler (E-Ticket Reissue)
Rezervasyonda yapılan değişiklik sonucu ücrette ve vergilerde oluşan farktan dolayı bilet yeniden düzenlenmelidir. Bu işlem reissue işlemidir. Değişiklik yapmadanönce *FF1 ile ücret detayı, vergiler miktarı ve kodlarıyla birlikte not edilir. Rezervasyon değişikliğiyapılır ve kaydedilir. Yeni ücret rezervasyona yüklenir. TMU ya da TKP girişleri kullanılarak ödeme şekli (Exchange-FEX) olarak girilir.
Bilet İadesi (E-Ticket Refund)
Elektronik iade, void dönemi geçmiş biletlerin iade işlemlerinin Galileo’dan yapılmasını sağlar.İadeye alınacak bilet, geçmişe dönük olarak 90 gün içinde düzenlenmiş ise, bilet bilgileri iade(refund) ekranına otomatik olarak yansır. Böylece iade ekranında daha az bilgi girilmesi sağlanır. İadeişlemi tamamlandığında mesaj yazıcısından 2 kopya halinde REFUND NOTICE dokümanı basılacaktır.Bir kopya acentede kalırken diğer kopya iadeye alınan biletin ilgili kuponları ile birlikte BSP’yegönderilecektir
Otel Rezervasyonları
Galileo Merkezi Rezervasyon Sistemi, anlaşmalıotellere rezervasyon yapılabilmesini sağlar. Sistemde yer alan ve rezervasyon yapabilecek otellerin vezincirlerin tam listesi Galileo Information System (GIS) de mevcuttur. Bu liste GC*11 girişi ilegörüntülenebilir.Her otel kodu zincir kodu adı verilen iki harfli bir kodla tanımlanır.
Otel Indeksini Görüntüleme
Otel indeksi belli bir şehirdeki Galileo ile bağlantılı otellerin bir listesidir. Otel indeksini görüntülemekiçin HOI giriş kodu kullanılır
Otel Uygunluk Durumu Görüntüleme ( Otel Availabilty)
Otel indeksi, sistemdeki tüm otelleri görüntüler. Oteller için uygun yer durumu HOA giriş kodu ile görüntülenir.
Otel İndeksi ve Uygun Yer Durumu Belirleyicileri
Yapılmış olunan otel indeksi ve otel uygun yer durumu temel girişlerine (/) ayıracı ile istenen yeri,otel tipi ya da ismini, uzaklığı, ücret kategorisi vs. ekleyerek de görüntüleme yapılabilir. Bu belirleyiciler, L bölge ekleme, P otel tipi ekleme, N otel ismi belirtme, T ulaşım şekli belirtme, D mesafe ve yön kriteri ekleme, C- ücret kategorisi, @anlaşmalı ücretleri belirtme, R belirli bir referans noktası belirtme, F belli özellikleri olan oteller, V ücret miktarı ve para birimi eklemedir.
Otel İndeksi ve Uygun Yer Durumu Görüntüsünü Değiştirme
Bir otel indeksi ya da uygun yer durumu görüntüsü alındığında, check-in check-out günlerini, gecesayısını ya da şehri değiştirmek için HOU giriş kodu kullanılır.
Detaylı Otel Ücret Ekranı Görüntüsü (Complete Availability)
Otel uygun yer durumu görüntülendikten sonra seçilen bir otelin detaylı ücret ve oda bilgileri HOC ekranından görüntülenebilir.
Kurallar Ekranına Geçiş (HOV)
HOC ekranından seçilen bir odaya rezervasyon yapmadan önce, rezervasyon ve iptal kurallarını,odanın ve otelin özelliklerinin öğrenilebileceği kurallar için HOV ekranına geçmek gerekir. Bunun içinHOC ekranındayken HOV satırına tab tuşu ile gelinir. Buraya ücretin satır numarası veya odanın kodu yazılır.
Rezervasyon Kodları (Oda ve Ücret Kategorisi Belirtme)
Rezervasyon kodu 6 veya 7 karakterden oluşur ve arama kriteri olarak kullanılabilir. Oda ücretlerigenellikle oda tipi, odadaki yatak sayısı, yatak tipi ve ücret kategorisine bağlıdır.
Otel Odasını Rezerve Etme Girişleri (Yer Alma-Satış)
Fiyatı ve kuralları kontrol edilen odayı, Galileo sisteminden satmak için HOV ekranında olmak gerekir. N girişini takiben, oda sayısı, oda tipi ve sıra numarası girilir.
Oluşturulmuş Otel Rezervasyonunda Değişiklik Yapma Girişleri (Modify)
Oluşturulan bir otel rezervasyonundaki değişik HOM giriş kodu ile yapılır. Sistem öncekirezervasyonu iptal eder ve yeni bilgilerle yeniden rezervasyon yapar.
Araba Rezervasyonu
Car Master adı verilen Galileo araba kiralama sistemi, seyahat acentalarına üzerinde araba kiralamaşirketi ile ilgili bilgi sağlar. Her katılımcı şirket iki harfli bir kodla tanımlanır.
Araba İndeksi Görüntüleme
Araba İndeksi, bir noktadaki araba kiralama firmalarının isim ve adresleri hakkında bilgi almaya yardımcı olur. Galileo’ya üye olan tüm araba şirketlerinin listesini uygunluk durumu kontrolü yapmadan, CAI (Car Index) giriş kodu ile görüntülenir.
Araba Kiralama Kodları
IATA tarafından seyahat şirketleri arasındaki iletişimi düzenlemek için (Standard Interline PassengerProcedures-SIPP) kodlar belirlenmiştir. SIPP kodları şu şekildedir; araba büyüklüğü, araba tipi, vites ve klimadır.
Araba Uygunluk Durumu (Car Availability)
Araba uygunluk durumu, CAL giriş kodu ile en ucuz ücreti isteyen müşteriler için ucuzdan pahalıyagörüntülemek için kullanılır. Burada, araba tipine bakmaksızın en ucuz ücretler en üstte görüntülenir.
Araba Kurallarını Görüntüleme
Uygun durum ekranından seçilen bir fiyat detayının, kurallarını ve neleri kapsadığını kontrol etmekgerekir. Bunun için ekranda yapacağımız giriş; CAV
Kural Açıklamaları
Seçilen araba ile ilgili öğrenmek istenilen ekstra bilgilere ulaşmak için yapılması gereken giriş CADA5gibi olmalıdır.
Araba Rezervasyonu (Araba Kiralama-Satış)
Yaratılan bir araba rezervasyonunu değiştirmek için CAM giriş kodu kullanılır. Değişikliğiyapmak için saha belirleyicileri kullanılır. Bu belirleyiciler, D tarih ve/veya varış saatini, T araba tipini,O isteğe bağlı sahaları değiştirir.
Rezervasyon History’si
Bir rezervasyonun kayıt bilgilerinin işleniş tarihlerini, kimin kaydettiğini ve nasıl bir işlem yaptığını gösteren bilgiler rezervasyon dosyasının history'sine kaydedilir. History *H ile görüntülenir.
Mesaj Kutuları (Queues)
Her Galileo Queue'sunun bir queue numarası ve tanımlamış bir fonksiyonu vardır. Her queue de bulunanbilgilerin benzer özellikleri vardır. Acentada QPB girişi ile Queue başlıklarının listesi görüntülenebilir. Galileo da 100 tane Queue vardır. 0-25 arası Queue’lar programlanmıştır. 26-99 arası ise boştur, istenildiği gibi kullanılabilir.
Galileo Bilgi Sistemi (Galileo Information System-GIS)
Genel bilgi sistemi (GIS) seyahat acentalarını ya da yolcuları ilgilendiren birtakım bilgileri içerir. GalileoKütüphanesi olarak da adlandırılan, Galileo bilgi sistemi (GIS) GG* girişi çağırılabilir.
Aktarma Alternatifleri ve Aktarma Süresi Girişleri
Galileo sisteminde, iki şehir arasında, aynı havaalanındakiterminaller arasında, ya da aynı şehirdeki farklı havaalanları arasındaki aktarma sürelerigörüntülenebilir.
Yerel (Lokal) Saat Görüntüleri
Havayolu ulaşımında, uçakların kalkış ve varış saatleri yerel saatlerle yani uçağın kalktığı ve vardığışehrin saatiyle gösterilir. Galileo sisteminde @LT giriş kodu, belirli bir parkurdaki yerel saati belirlemekiçin kullanılır.
Kur Çevirme Girişleri
FZ giriş kodu döviz oranlarını görüntülemek ve kurları birbirine çevirmek için kullanılır.
Vergi Görüntüleme Girişleri (TAX)
Havayolu ulaşımı ile ilgili vergiler, bilet üzerinde görüntülenebilir.
Harita Görüntüleme Girişleri
Harita bilgisi görüntülenebilir.
Ülke, Sağlık ve Vize Bilgileri (TIMATIC)
Manuel Seyahat Bilgisi (Travel Information Manuel-TIM)ortalama 200 kadar ülke için, bu ülkelere giriştalepleri ve kuralları ile ilgili detaylı bilgi içeren bir referanstır. TIM, havayollarına, seyahat acentalarınave yolculara, seyahat bilgileri, kuralları ve kısıtlamaları ile bilgiler verir. Timatic ekranları doldurularak bu bilgilere ulaşılabilir. Galileo sisteminde, Timatic doldurma ekranı(FIF) ile görüntülenir.
Görüntülenen Bir Rezervasyondan TIMATIC Bilgisini Görüntüleme
İstenilen rezervasyonun TIMATIC bilgisi Galileo sisteminde görüntülenebilmektedir.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 3 Gün önce comment 0 visibility 68
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 335
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 0 visibility 923
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1291
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 11 visibility 20164
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25842
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14702
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12646
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12643
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10582