Rekreasyon Yönetimi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Boş Zaman Ve Rekreasyon Kavramı

1. Soru

Boş zamanı da kapsayan satın alınamayan, kiralanamayan, çoğaltılamayan ve geri döndürülemeyen kavrama ne ad verilir?

Cevap

Zaman


2. Soru

Kullanım amacına göre zaman kaça ayrılır?

Cevap

Kullanım amacına göre zaman, kazanç sağlamaya dönük yapılan aktivitelere ayrılan çalışma zamanı, işe gidiş geliş, eğitim, mesleki gelişim aktiviteleri gibi çalışma ile ilgili aktivitelere ayrılan zaman, yeme, içme, uyuma gibi fizyolojik ihtiyaçlara ayrılan zaman ve aile bireyleri ya da ev ile ilgilenme gibi sorumluluklara ayrılan zaman ve eğlenmek, dinlenmek ve hoş vakit geçirmek için kullanılan boş zaman olarak sınıflandırılabilir


3. Soru

Antik Yunan’da M.Ö. 500 yıllarında boş zamanın bir gelişim fırsatı olarak görüldüğü dönem hangi çağdır?

Cevap

Altın Çağ


4. Soru

M.S. 400 ile M.S. 1000 yılları arası Katolik Kilisesi’nin boş zamanı, “çalışma ve dini inanç karşıtı olan, israf edilen zaman” olarak tanımlamasından dolayı bu döneme ne ad verilir?

Cevap

Karanlık Çağ


5. Soru

Meta ne demektir?

Cevap

Meta, alınan ve satılan ticari mal demektir.


6. Soru

Boş zaman ile ilgili yaklaşımlar kaça ayrılır? Nelerdir?

Cevap

Boş zamanı farklı bakış açıları ile açıklayan yaklaşımları üç başlık altında ele almak mümkündür. Bunlar; zamana dayalı yaklaşımlar, aktivite temelli yaklaşımlar ve nitelik (kalite) temelli yaklaşımlardır.


7. Soru

İnsanın işinden; toplantı, seyahat, eğitim gibi işle alakalı uğraşlarından; yaşaması için gerekli olan uyku ve beslenme gibi fizyolojik ihtiyaçlarından; temizlik, makyaj yapma, duş alma gibi kişisel bakıma yönelik iş dışı aktivitelerden; çimlerin biçilmesi, aile bireyleri ile ilgilenme gibi kişisel sorumluluklardan arta kalan zaman dilimine ne ad verilir?

Cevap

Boş zaman


8. Soru

Boş zaman hangi yaklaşımda, çalışmak için ayrılan zaman ya da çalışmayı destekleyici, seyahat, eğitim, toplantı gibi çalışma ile ilgili aktiviteler için harcanan zamandan arta kalan zaman olarak ele alınmıştır?

Cevap

Zamana dayalı yaklaşım


9. Soru

Boş zaman yaratmanın ve boş zamanı arttırmanın yolları nelerdir?

Cevap

Ekonomik bağımsızlık, teknolojik ilerleme, yapılacakları erteleme, kısıtlanma ya da aylaklığa zorlanma, tamamlanmış aktiviteler ve emekliliktir.


10. Soru

Aktivite temelli yaklaşımı zamana dayalı yaklaşımdan ayıran en temel özellik nedir?

Cevap

Aktivite temelli yaklaşımı zamana dayalı yaklaşımdan ayıran en temel özellik, boş zamanı belirli yaşam aktivitelerinin dışında kalan ve sahip olunan sayılarla ifade edilebilen nicel bir kavram olarak değil, özgür iradeyle aktiviteye katılım sonucunda anlam kazanan bir kavram olarak ele almasıdır. Yani bu yaklaşıma göre boş zamanda yapılan bir aktivite yoksa, sahip olunan bir boş zamandan da söz edilemez.


11. Soru

Boş zamanı, bir zaman dilimi olarak ve bir aktivite olarak görmenin yanı sıra katılım sonucunda elde edilen duygular ve faydalar açısından da önem taşıdığını açıklayan yaklaşım nedir?

Cevap

Nitelik (Kalite) Temelli Yaklaşım


12. Soru

Latince “recreatio” kelimesinden türetilen ve  insanın boş zamanlarında gerçekleştirdiği aktiviteler ve deneyimler olarak tanımlanan kavrama ne ad verilir?

Cevap

Rekreasyon


13. Soru

Günümüz modern toplumunda hafif ve dinlendirici aktivitelerin yerine daha yoğun ve fiziksel çaba gerektiren aktivitelerin tercih edilme nedeni nedir?

Cevap

Ağır fiziksel yük gerektiren işlerin eskiye göre azalması ve zihnen insanların daha çok yoruluyor olmaları nedeniyle hafif ve dinlendirici aktivitelerin yerine daha yoğun ve fiziksel çaba gerektiren aktivitelerin tercih edilir.


14. Soru

Rekreasyon teorileri nelerdir?

Cevap

İhtiyaç Karşılama Aracı Olarak Rekreasyon,
Boş Zaman Aktivitesi Olarak Rekreasyon,
Birey ve Toplum için Bir Değer Olarak Rekreasyon teorileridir.


15. Soru

Rekreasyonel aktivitelerinin kazandırdığı kişisel ve toplumsal özellikler neler olabilir?

Cevap

Rekreasyon yeri geldiğinde iş yerinde maruz kaldığınız stresten kurtulmamıza yardımcı olan, kazanma hissini yaşatan, heyecan duyduran, başarmanın hazzını hissettiren bir kavramdır. Çoğu zaman da rekreasyonel aktivitelerdeki bu deneyimler insanlarda problem çözme, sağlıklı iletişim kurma, empati kurma, yardımlaşma, âdil olma, sağlığının değerini kavrama, iyi vatandaş olma gibi birçok bireysel ve toplumsal kazanımın gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. 


16. Soru

Bireyi bir amaca ulaşmak için davranmaya iten, harekete geçiren, bireyin davranışını güçlendiren, etkinleştiren ve yönelten güce ne denir?

Cevap

İçsel güdü (içsel motivatör)


17. Soru

Boş zaman aktivitelerinin kişisel yararları kaça ayrılır? Nelerdir?

Cevap

Psikolojik ve fizyolojik yararlar olmak üzere ikiye ayrılır. Psikolojik yararlar; zihinsel sağlık, kişisel gelişim ve insan gelişimi, kişisel değer ve tatmin. Fizyolojik yararlar; kalp-dolaşım sistemi, yüksek tansiyonu düşürme, obezite ve beden yağ oranını azaltma, kas dayanıklılığını artırma, alkol ve sigara tüketimini azaltma, sağlıklı yaşlanma, yaşam süresini uzatma, solunum ve bağışıklık sistemini güçlendirme.


18. Soru

Rekreasyonel aktivitelerin yararları nelerdir?

Cevap

Kişisel yararlar, sosyal ve kültürel yararlar, ekonomik yararlar, çevresel yararlardır.


19. Soru

Rekreasyon aktiviteleri katılım şekline göre kaça ayrılır? Nelerdir?

Cevap

Rekreasyon aktiviteleri katılım şekline göre ikiye ayrılır. Bunlar; aktif ve pasif rekreasyon aktiviteleridir.


20. Soru

İçeriğine göre rekreasyon aktiviteleri nelerdir?

Cevap

Sanatsal rekreasyon aktiviteleri, rekreasyonel sporlar, rekreasyonel gönüllülük aktiviteleri, sosyal rekreasyon aktiviteleri, eğitsel rekreasyon aktiviteleridir.


Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı
25 Mayıs 2024 Cumartesi