Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Tur Operatörleri Ve Tur Operatörlerinin Çalışma Düzeni

1. Soru

Tur operatörleri ne tür ulaştırma hizmetleri sağlar?

Cevap

Grup ya da bireysel müşterilerin dış hat uçak biletleri genellikle gönderici tur operatörü tarafından düzenlenir. Tur bölgelerindeki/bölgesindeki yerel ulaşım ise çoğunlukla otobüslerle ya da duruma göre uçaklarla yapılır.


2. Soru

Ülkemizde hangi kanuna göre çalışan ne tip seyahat acentaları tur operatörlüğü fonksiyonunu yerine getirmektedir?

Cevap

Ülkemizde de, 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu’na göre çalışan, Türkiye’deki A tipi seyahat acentalarının tur operatörlüğü fonksiyonunu yerine getirdiği görülmektedir.


3. Soru

Tur operatörü faaliyet programı hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Cevap

Tur operatörü faaliyet program aşamaları şöyle sıralanabilir: • Araştırma ve Planlama, • Anlaşma, • Yönetim, • Pazarlama, • Operasyon.


4. Soru

Tur operatörlerinin günümüzde ve gelecekte etkilenebileceği olası gelişmeler nelerdir?

Cevap

Tur operatörlerinin günümüzde ve gelecekte etkilenebileceği olası gelişmeler şöyle sıralanabilir: • Sektör ve devlet tarafından getirilecek olan düzenlemeler ve yasalar, • Hizmet üreticilerinin sağladığı indirim oranlarındaki sınırlamalar, • Hizmet üreticilerinin rekabetçi tur paketleri, • Hizmet üreticilerinin düşük bireysel fiyatlar uygulama olasılığı, • Seyahat alışkanlıklarında medyana gelen değişmeler.


5. Soru

Dünyada tur operatörlüğünün ortaya çıkmasında kaç önemli gelişme ya da eğilim görülmüştür?

Cevap

Dünyada tur operatörlüğünün ortaya çıkmasında iki önemli gelişme ya da eğilim görülmüştür: • Bunlardan birincisi; geleneksel seyahat acentalarının faaliyet alanlarını ve kapasitelerini genişletmeleri sayesinde firma yapılarının gelişmesi ve büyüyerek tur operatörü durumuna gelmeleridir. • Tur operatörlüğü alanındaki ikinci eğilim ise turizm sektörünün gösterdiği büyük gelişme nedeni ile endüstrinin büyük firmalarının seyahat sektörüne ilgi duymaları nedeni ile tur operatörlüğü alanına girmeleridir.


6. Soru

Tur operatörlerinin operasyon bölümünün en önemli görevi nedir?

Cevap

Tur operatörlerinin operasyon bölümünün en önemli görevi turlar başlamadan önce gerekli hizmetlerin rezervasyonunu yaptırmaktır. Tur gruplarının gelmesi ile operasyon aşaması başlar. Operasyonun temel hedefi turistin gelmesi ile birlikte başlayan olayları denetlemek ve turların en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır.


7. Soru

Tur operatörleri riskten uzak işletmeler midir?

Cevap

Hayır. Tur operatörlerinin riskten uzak işletmeler olduğunu düşünmek doğru değildir. Çünkü bu işletmeler turizm sezonundan çok önce ulaştırma ve konaklama işletmelerinde blok rezervasyonlar yaptıkları için ciddi bir finansal yükümlülük içine girerler. Turizm olayının da dış etkilere açık ve kırılgan bir sektör yapısına sahip olduğu düşünüldüğünde, bu firmaların beklenmeyen bir talep düşmesi karşısında uğrayacakları zarar da oldukça yüksek olacaktır.


8. Soru

Tur operatörleri otellerle nasıl anlaşmalar gerçekleştirir?

Cevap

Otellerle yapılan görüşmeler, büyük tur operatörlerinin tüm otel için zamana bağlı sözleşme ya da anlaşma yaptıkları görüşmeler dışında, havayolu görüşmelerine oranla daha az resmiyet gerektirir. Bağımsız turlar satan küçük ve uzman tur operatörleri, otellerle serbest satış anlaşmaları yaparlar. Oda bloğu ya da tüm otel için yapılan uzun dönemli anlaşmalar, operatöre en düşük fiyat avantajını sağlar, ancak daha yüksek bir risk unsuru taşır.


9. Soru

Tur operatörleri hizmet türüne göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Tur operatörleri hizmet türüne göre şöyle sınıflandırılmaktadır: • Grup tur operatörleri, • Perakendeci tur operatörleri, • Her iki tip tüketicilere tur satışı yapan operatörler.


10. Soru

Turizm sektöründe bulunan ulaştırma, konaklama ve yeme-içme işletmeleri için yaşamsal öneme sahip olan iki unsur nedir?

Cevap

Bilindiği üzere turizm ürünleri çoğunlukla soyut ağırlığı olan hizmet ürünlerinden oluşur ve • “Zamanında satış” ve • “Zamanında kullanım/tüketim” bu sektörde çalışan özellikle ulaştırma, konaklama ve yeme-içme işletmeleri için yaşamsal önem taşımaktadır.


11. Soru

Zamanında satış ve zamanında kullanım/tüketim anlayışını bir uçağın kalkışına nasıl uyarlayabiliriz?

Cevap

Bir uçak oldukça yüksek maliyetli bir ulaşım aracıdır ve ekonomik ömrü boyunca mümkün olduğu kadar uçmak ve havada kalmak zorundadır. Bir uçak ne kadar uzun süre yerde kalırsa maliyeti ve işletmeci firma zararı o kadar yüksek olacaktır. Uçağın sadece havada olması yeterli değildir, aynı zamanda mümkün olduğu kadar az boş koltukla ve yüksek yolcu yükleme faktörü ile uçması gerekir. Dolayısıyla bir uçak için satılmayan her koltuk firmanın zararı ve kaybıdır. Bu nedenle, yüksek doluluk oranlarına sahip olmalıdır.


12. Soru

Tur operatörleri çalışma türüne göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Tur operatörleri çalışma türüne göre şöyle sınıflandırılmaktadır: • Yurt dışına dönük (outbound) operatörler, • Ülkeye turist getiren (inbound) operatörler, • Bağımsız operatörler.


13. Soru

Bir charter seferini düzenlemek için yapılacak sözleşmenin koşulları neyi kapsar?

Cevap

Bir charter seferini düzenlemek için yapılacak sözleşmenin normal koşulları, imzalanması sırasında ödenecek depozit (genellikle toplam maliyetin %10’u oranında) ve her uçuş gerçekleştikten sonra ödenmesi gereken bakiyeyi kapsar.


14. Soru

Tur operatörleri ve seyahat acentaları arasındaki farklılıkları birbiriyle nasıl karşılaştırılabilir?

Cevap

Tur operatörleri ve seyahat acentaları arasındaki farklılıkların karşılaştırılması şöyle sıralanabilir: • Tur operatörü üretici-aracı, seyahat acentası ise yalnızca aracı fonksiyonu yürütür. • Tur operatörü üretici işletmelerden satın aldığı hizmet ürünlerini stoklar ve daha sonra pazarlar, seyahat acentası ise bu ürünleri önceden satın alarak stoklayamaz. • Tur operatörünün turistik ürünleri satış riski vardır, seyahat acentasının sunduğu hizmetlerde fazla satış riski yoktur. • Tur operatörü seyahat sektörünün toptancısıdır, seyahat acentaları ise perakendeci işletmelerdir. • Tur operatörü talep oluşmadan ürün hazırlar, stoklar ve daha sonra pazarlama ve satışını yapar. Seyahat acentaları ise fiili talep oluşmadan rezervasyon ve satış yapmaz.


15. Soru

Rehberlerin turlardaki rolü nedir?

Cevap

Rehberlerin turlarda önemi ve fonksiyonları çok büyüktür. Çok iyi hazırlanan bir tur programı da olsa rehber olmadan sonuç almak olanaksızdır. Turların operasyonu süresince seyahat acentası ya da operatör adına hareket eden rehberin turlar konusundaki deneyimleri, bilgileri ve önerileri gelecek dönemlerde düzenlenecek turlar açısından önemli bir yol göstericidir. Rehberler aynı zamanda turistlerin her türlü sorunu ile ilgilenen onların en önemli yardımcılarıdır.


16. Soru

Tur operatörleri genelde turizm sektöründe hem toptancı hem de üretici olarak tanımlansa da, turistik ürünün fiili olarak gerçek üreticileri kimlerdir?

Cevap

Turistik ürünün fiili olarak gerçek üreticileri; konaklama, taşıma, eğlence, hediyelik eşya ve yiyecek-içecek işletmeleridir.


17. Soru

Tur operatörleri nasıl bir risk üstlenmektedir?

Cevap

Tur operatörünün üstlendiği risk, ilgili işletmeler ile yaptığı sözleşmelerin niteliğine ve koşullarına göre değişir. Sözleşmedeki iptal sürelerine göre riski azalır ya da çoğalır. Bu işletmeler bedeli ödenmek üzere ilgili işletmelerde blok rezervasyonlar yapmak durumundadır, ancak yoğun bir rekabet ortamında bu ürünleri satmak için bir garantileri yoktur.


18. Soru

Tur operatörlerinin varlığı hangi iki ihtiyacı giderir?

Cevap

Tur operatörlerinin varlığı için iki önemli ihtiyaç vardır; • Birincisi, turizm arzında yer alan işletmelerin kapasite kullanımlarını artırır ve tanıtım giderlerini düşürür, • İkincisi ise turistik tüketicinin gideceği yer konusunda bilgi alma zahmetini azaltır.


19. Soru

Dünya genelinde en fazla tanınmış tur toptancılarına örnekler veriniz?

Cevap

Dünya genelinde en fazla tanınmış bu tur toptancılarından bazıları; Cartan, Maupintour, Unitours, Trade Wind Tours, Mc Kenzie Travel ve TUI’dir.


20. Soru

Komisyoncular, Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği kurallarını ihlal eden operatörlerin yerini nasıl almıştır?

Cevap

Komisyoncular bazı uçuşlarında yeterli müşteri bulamayan hava yolu firmalarını iyi bir dağıtım hizmetiyle desteklerler ve karşılığında havayolu firmaları satmadıkları koltuklarını doldurmak için komisyonculara çok düşük fiyatlar teklif etme yolunu tercih ederler. Komisyoncular koltuklar için kendileri fiyat belirler ve koltukları istedikleri fiyata satma sorumluluğunu üstlenirler. Böylece daha önceki benzer işlevi gerçekleştiren, ancak pazarda indirimli fiyatlarda çok düşük fiyat vererek biletlerde Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) kurallarını ihlal eden operatörlerin yerini almışlardır.


21. Soru

Paket tur satışı yapan toptancıları kaç kategoriye ayırmak mümkündür?

Cevap

Paket tur satışı yapan toptancıları başlıca üç kategoriye ayırmak mümkündür: • Tur toptancıları (tour wholesalers): Bir paket turun hava yolu ve yer elemanlarını bir araya getiren ve yer hizmetlerini genellikle diğer aracı işletmelere sözleşme ile devreden işletmelerdir. • Tur operatörleri (tour operators): Tur toptancıları, seyahat acentaları ve hava yolu firmaları için yer hizmetleri sağlayan kişilerdir. • Toptancı/Operatörler (wholesalers/operators): Yalnızca paket turu oluşturmak ve satmakla ilgili olmayıp aynı zamanda turun yer hizmetlerini de yürüten işletmelerdir.


22. Soru

Tur operatörlerinin seyahat acentaları gibi komisyon bazında çalışmayışı ne anlama gelmektedir?

Cevap

Bir tur operatörü seyahat acentası gibi komisyon bazında çalışmaz. Bu işletmeler hizmet üreticilerinden ürünleri blok hâlinde satın alarak pazarlamaya çalışırlar. Bu nedenle tur operatörleri, genel olarak uluslararası turizm piyasasında faaliyet gösteren ve seyahat sektöründe talep oluştuğu anda seyahat hizmeti sunan seyahat acentalarının tersine beklenen olası talebe göre tüm bir turistik ürünü bir araya getirerek oluşturup satan işletmedir.


23. Soru

Diğer tur operatörlerine uçaklarda toplu yer sağlama konusunda uzmanlaşan operatörlerin rolü nedir?

Cevap

Bu operatörler uçak bileti satış komisyoncuları olarak bilinirler ya da charter uçakları için yeterli sayıda yolcuya ulaşmamış operatörler adına uçuş ayarlamakla uğraştıkları işin yapıldığı yer dolayısıyla “ayarlayıcılar” olarak tanımlanırlar.


24. Soru

Tur operatörleri uzmanlık ve faaliyet alanlarına göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Tur operatörleri uzmanlık ve faaliyet alanlarına göre şöyle sınıflandırılmaktadır: • Turizmin amacına, hedefine ve çeşitlerine göre uzmanlaşan tur operatörleri, • Coğrafi bölgelere (destination) göre uzmanlaşan tur operatörleri, • Ulaşım aracı türüne göre uzmanlaşan tur operatörleri, • Özel pazarlarda uzmanlaşan tur operatörleri, • Kitlesel pazarlarda uzman tur operatörleri, • Turizmin özel alanları konusunda uzman tur operatörleri, • Teşvik (incentive) pazarı konusunda uzman tur operatörleri.


25. Soru

Tur operatörleri hangi ülkelerde ortaya çıkmıştır?

Cevap

Tur operatörleri, geleneksel olarak en fazla dışarıya turist gönderen, sanayileşmiş ve ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde ortaya çıkmıştır.


26. Soru

Tur operatörlerinin üretim yapan satıcı olarak nitelendirilmesinin sebebi nedir?

Cevap

Tur operatörlerini bu şekilde nitelendirenlerin dayanak noktası, tur operatörlerinin birbirinden bağımsız ürünleri bir araya getirerek sattıkları ürünün özelliklerini değiştirmeleridir. Tur operatörleri büyük miktarlarda hizmet satın aldıkları için, servis sağlayıcıları tur operatörlerine sattıkları ürünlerde önemli oranda indirim yaparlar. Bu nedenle, bir müşterinin bu ürünleri aldığı fiyat ile tur operatörünün aldığı fiyat arasında fark vardır.


27. Soru

Dünya Turizm Örgütü tur operatörünü nasıl tanımlamıştır?

Cevap

Dünya Turizm Örgütüne göre Tur Operatörleri, talep oluşmadan önce, ulaştırma, konaklama ve diğer turistik hizmetleri birleştirerek gezici (circuit) ve belirli bir turistik merkezde konaklama (sejour) amaçlı seyahatler düzenleyen ve bunları belli bir ücret karşılığında halka sunan işletmelerdir.


28. Soru

Tur operatörleri turizm sektöründe nasıl adlandırılmaktadır ve sektörde nasıl bir etki gücüne sahiptirler?

Cevap

Turizm endüstrisinin toptancıları olarak da adlandırılan tur operatörleri aynı zamanda bu endüstrinin etki gücü en yüksek oyuncularındandır. Çünkü, hizmet verdikleri binlerce bazen de yüz binlerce turisti destinasyonlara yönlendirme ve konaklama tesislerinin doluluk oranlarını bu sayede artırabilme güçleri bu etkilerinin açık göstergesidir.


29. Soru

Tur operatörlerinin turizm endüstrisi içinde yerine getirdiği temel fonksiyonlar nelerdir?

Cevap

Tur operatörlerinin turizm endüstrisi içinde yerine getirdiği temel fonksiyonlar şöyle sıralanabilir: • Konaklama ve seyahat işletmelerinin doluluk ve kapasite kullanım oranlarını arttırırlar. • Üretici işletmelerin pazarlama ve satış maliyetlerini azaltırlar. • Tüketicilere seyahatleri hakkında bilgi kaynağı oluştururlar. • Aracıların karşılıklı olarak pazar maliyetlerini azaltırlar. • Tur operatörü tüketicinin ürün maliyetini düşürür, tüketiciye yarar sağlarlar. • İşletmeler arasındaki rekabeti geliştirirler. Rekabet sonucu düşen tatil fiyatı, tüketicilerin paket tur satın almalarını teşvik ederler. • Turizm hareketlerinin kitlesel boyut kazanmasını sağlarlar ve böylece kitlesel ulaşım araçlarının gelişmesine katkıda bulunurlar.


30. Soru

Tur operatörlerinin seyahat acentalarına göre ne tür temel farklılıkları vardır?

Cevap

Tur operatörlerinin seyahat acentalarına göre farklılığı iki temel alanda ortaya çıkar: • Tur operatörü seyahat hizmetlerini birleştirerek oluşturduğu paket tur şeklindeki turistik ürünü satar. Bu nedenle, seyahat acentaları perakendeci aracı, tur operatörü ise toptancı aracı, hatta bir anlamda üreticidir. • Tur operatörü konaklama ve ulaştırma sektörü ile talep beklentisine göre sözleşme yaptığı için otelcinin ve taşıyıcının riskini üstlenmiş olur. Oysa ki, seyahat acentasının bu tür bir riski yoktur.


31. Soru

Tur operatörü işletmeler ürünlerini nasıl oluşturur ve tüketiciye arz eder?

Cevap

Tur operatörü işletmeler, turistik ürünlerini genellikle destinasyona olan gidiş-dönüş şeklinde ulaştırma, gezi boyunca konaklama, yeme-içme, günübirlik geziler, rekreasyon, eğlence ve benzeri hizmetleri belirli bir fiyatın kapsayacağı şekilde oluşturur ve tüketiciye arz ederler.


32. Soru

İngiltere’de tur operatörleri kaç grupta toplanmıştır?

Cevap

İngiltere’de tur operatörleri; • Yerel operatörler, • İncoming operatörler ve • Diğer uzman operatörler olmak üzere üç grupta toplanmıştır.


33. Soru

Tur operatörleri tarafından restoran ve eğlence yerlerine yapılan rezervasyonların genellikle kesin rezervasyon olmasının sebebi nedir?

Cevap

Restoran ve eğlence yerlerine yapılan rezervasyonlar genellikle kesin rezervasyonlardır. Bunun temel nedeni restoranların hizmet kapasitelerinin sınırlı olması ve sundukları ürünün dayanıksız, bozulabilir ve depolanamaz olmasıdır. Bu nedenle rezervasyon taleplerine göre mönülerini ve yemeklerini hazırlayan bu işletmeler rezervasyon iptali durumunda oldukça zorlanırlar.


34. Soru

Zamanında satış ve zamanında kullanım/tüketim anlayışını bir konaklama işletmesine nasıl uyarlayabiliriz?

Cevap

Bir konaklama işletmesi için tüm yıl boyunca satışa sunulan odaların en yüksek doluş oranlarında satılması gerekir. Kapalı bir otel, uçmayan bir uçağa benzer. O nedenle otel hem açık olmalıdır hem de odalarının doluş oranı yüksek olmalıdır. Aynı durum restoran işletmeleri için de geçerlidir. Restoran işletmeleri turistler dışında bölge tüketicilerine yönelik hizmet verseler de turistik bölgedeki talep değişiklikleri onları da etkilemektedir.


35. Soru

Rezervasyon izleme formları ne işe yarar ve hangi unsurlardan oluşmaktadır?

Cevap

Rezervasyon izleme formu otel rezervasyonlarının izlenebilmesi için hazırlanır. Rezervasyon izleme formunun unsurları; otellerin isimleri ve bulundukları şehirler, rezervasyonların tarihleri, rezervasyon isteği ile ilgi belgeler (fax, teleks, mektup vb.), istenilen oda sayısı, oda dağılımı, müşteri toplam sayısı ve otelden yanıt gelip gelmediği gibi belgelerdir.


36. Soru

Tur operatörlerinin üretici açısından sağladığı avantajlar nelerdir?

Cevap

Tur operatörlerinin üretici açısından sağladığı avantajlar şöyle sıralanabilir: • Tur operatörleri önemli oranlarda, blok satın alma ve rezervasyon yaptığı için hizmet işletmelerinin doluluk oranlarını arttırırlar. • Tur operatörleri önceden satın aldığı hizmetler için, hizmet satın aldığı üretici işletmelere ön ödeme yaparak finansal (parasal) kaynak sağlar. Bununla birlikte, tur operatörlerinin yüksek miktarlarda alım yapması ya da rezervasyon yapması ilgili işletmelerin tur operatörlerine olan bağımlılığını da arttırır.


37. Soru

Tur operatörlüğü konusunda yapılan tanımlar hangi açılardan farklılık göstermektedir?

Cevap

Tur operatörlüğü konusunda yapılan tanımlar bazı farklılıklar göstermektedir. Bazı yazarlar tur toptancısı olan firmaları tur operatörü olarak değerlendirirken, bazıları tur düzenleyen ve organize eden bireylere bu adı vermektedir.


38. Soru

Rezervasyon müdürünün görev alanı nedir?

Cevap

Bu denetimci bütün yeni rezervasyon elemanlarını işe alma, eğitme ve onlarla görüşme yapma gibi sorumluluklara sahip olacaktır. Grup rezervasyonları ve önemli müşterilerle ilgili düzenlemeler genellikle yeni rezervasyon elemanlarından çok bu denetimciler tarafından yürütülür.


39. Soru

Tur operatörleri ile seyahat acentaları arasındaki en önemli fark nedir?

Cevap

Görüldüğü üzere, tur operatörü ile acenta arasındaki en önemli fark, seyahat acentasının müşteri talep etmeden rezervasyon yapmayıp yalnızca fiili talebe göre rezervasyonlarını yönlendirmesi, tur operatörünün ise muhtemel talep beklentisine göre (potansiyel talep) çalışması ve gerekli düzenlemeleri yapmasıdır. Bu da işletmeye bir risk getirir.


40. Soru

İşletme yapıları bakımından uluslararası alanda kaç çeşit tur operatörü faaliyet göstermektedir?

Cevap

Dört çeşit tur operatörü faaliyet göstermektedir: • Birincisi, bağımsız tur operatörleridir. Bu operatörler bireysel ya da çok uluslu şirket şeklinde örgütlenebilir. • İkinci kategoride tur operatörü olarak faaliyet gösteren seyahat acentaları yer alır. Bu acentalar tur paketleri oluşturur ve kendi müşterilerine ya da diğer tur toptancılarına satar. • Üçüncü kategori diğer bir işletmenin yan faaliyeti olarak faaliyet gösteren tur operatörleridir. Bu işletmeler genelde hava yolu şirketlerine aittir ve onlar tarafından çalıştırılır. • Dördüncü kategoriyi oluşturdukları ürünleri yalnızca kendi üyelerine satan seyahat kulüpleri ve teşvik seyahati işletmeleri oluşturur.


41. Soru

Köken olarak bir elektrik firması olmasına karşın İngiltere’nin en büyük tur operatörlerinden biri olarak faaliyet gösteren firma nedir?

Cevap

İlgili firma Thomson Şirketi’dir.


42. Soru

Tur operatörlüğü alanındaki mesleki kariyer olanakları nelerdir?

Cevap

Tur operatörlüğü alanındaki mesleki kariyer olanakları şöyle sıralanabilir: • Rezervasyon elemanı, • İşletme içi elemanlar, • Rezervasyon müdürü, • İşletme müdürü, • Diğer işletme içi görevler.


43. Soru

Kitlesel tur operatörleri nasıl faaliyet göstermektedir?

Cevap

Kitlesel tur operatörleri, değişen talebe göre destinasyonlar arası geçiş yapabilen uzman (specialist) tur operatörlerinin tersine, bir destinasyonu bir yıllık programlardan çok, daha uzun bir zaman süresi için düşünürler. Kitle tur operatörleri yurt dışında beraber çalıştıkları otellerle uzun süreli anlaşmalar yapmakta, bazen de kendi otellerini kurmaktadırlar.


44. Soru

Tur operatörlerinin çalışma düzeninde araştırma ve planlama evresinde ne gerçekleşir?

Cevap

Bu dönem ileride düzenlenmesi planlanan ya da düşünülen turlarla ilgili ön araştırmaları kapsar. Bu dönemde öncelikle tur düzenlenmesi planlanan bölgelerin seçimi, bölgedeki turizm işletmelerinin durumu, ulaştırma olanakları ve karşılayıcı seyahat acentalarının durumu incelenir ve genel olarak dünya ekonomisinin, özel olarak da tur düzenlenecek olan bölgenin ya da ülkenin ekonomik koşulları ya da toplumsal koşulları değerlendirilir. Ayrıca düzenlenecek turlara karşı talep düzeyinin durumunu incelemek ve analiz etmek için gerekli araştırmalar yapılır ve bu analizler sonucunda en uygun bölgeler seçilerek düzenlemeler başlar.


45. Soru

Tur operatörlerinin faaliyet programının dördüncü aşaması olan pazarlama hangi çalışmalardan oluşur?

Cevap

Faaliyet programının dördüncü aşaması düzenlenen turların satışı ve pazarlaması ile ilgili çalışmalardan oluşur. Bu amaçla pazarlama araçlarından medya reklamları, seyahat acentaları için tanıtıcı broşürler ve promosyonlar, halkla ilişkiler gibi faaliyetlerle tur satışlarının gerçekleştirilmesi hedeflenir.


46. Soru

İşletme içi elemanlar hangi işlerle uğraşırlar?

Cevap

Bu pozisyon seyahat acentaları ve müşterilerle doğrudan ilgili değildir ya da çok az teması vardır. Bu elemanlar düzenlenen turların durumunu değerlendirmek, odalama (rooming list) ve yolcu listeleri (passanger list) hazırlamak için rezervasyon görevlileri ile bağlantılı olarak çalışırlar. Bu elemanların diğer görevleri arasında konfirmasyonla ilgili yazışmaların seyahat acentalarına ulaştırılması ve yolcuya verilecek olan tur dokümanlarının hazırlanması gibi görevler yer alır.


47. Soru

Tur operatörlerinin faaliyet programının üçüncü aşaması olan yönetimde ne gerçekleşir?

Cevap

Tur operatörlerinin faaliyet programlarının üçüncü aşaması oluşacak faaliyetlerin yönetimidir. Bu dönemde turların nihai satış fiyatları belirlenir ve broşürler son durumunu alır. Yine bu dönemde hem işletmenin merkezinde hem de tur düzenlenen bölgelerdeki gerekli personel ve elemanlar ile ilgili düzenlemeler en son şeklini alır. Ayrıca merkezi rezervasyon sistemleri için de gerekli bağlantılar yapılır.


48. Soru

Paket tur neye denir?

Cevap

Tur operatörleri aldıkları hizmetleri daha sonra birleştirerek bir paket hâlinde sunarlar ki bu ürünler de paket tur olarak adlandırılmaktadır. Paket turlar ise hem satın alma açısından uygun hem de rekabetçi bir fiyata sahiptirler.


49. Soru

Seyahat üretimi ile uğraşan işletmelere nasıl tur operatörü ya da seyahat düzenleyicileri adı verilmeye başlanmıştır?

Cevap

Seyahat acentalığı faaliyetlerinin başladığı ilk dönemlerinde, acentalar insanların seyahatleri ile ilgili birçok temel istek ve gereksinimlere yanıt verebiliyordu. Bu işletmeler, hava yolu biletçiliğinin yanı sıra bazı seyahat ve tur düzenlemelerini de gerçekleştiriyordu. Tüm dünya genelinde gelişen turizm hareketleri sonucunda hizmet çeşitlerinin de artması, bu alanlarda uzmanlaşma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bugün için başlı başına bir hizmet-turistik ürün olan paket turların düzenlenmesi, seyahat acentalarını da üretici olmaya yöneltmiştir. Bu nedenle, sadece seyahat üretimi ile uğraşan işletmelere tur operatörü ya da seyahat düzenleyicileri adı verilmeye başlanmıştır.


50. Soru

Tur operatörlerinin turizm dağıtım sistemindeki en önemli rolü nedir?

Cevap

Tur operatörlerinin turizm dağıtım sistemi içindeki en önemli rolü; tüketiciler açısından rahat, güvenli ve nispeten ucuz bir tatil olanağı sağlamak, üreticiler için ise satış, pazarlama ve iletişim çabalarının maliyetlerini azaltmaktır.


51. Soru

Rezervasyon elemanının görev tanımı nedir?

Cevap

Rezervasyon elemanlarının temel görevi, tur operatörünün düzenlediği turlarda yer ayırtmak isteyen seyahat acentalarından gelen telefon, teleks, faks vb. mesajları almaktır. Rezervasyon elemanları ayrıca bilgisayar aracılığı ile yapılan rezervasyonları da izlemek durumundadır ve telefonla ya da yazılı olarak rezervasyon onayı (confirmation) verirler ve alırlar.


52. Soru

Tur operatörlerinin çalışma düzeninde anlaşmaların düzenlenmesi evresinde ne gerçekleşmektedir?

Cevap

Birinci aşamada gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra tur için seçilen bölgelerdeki konaklama tesisleri, ulaştırma firmaları, karşılayıcı acentalar ve diğer ilgili işletmelerle başta kontenjanlar olmak üzere gerekli bütün anlaşmalar yapılır ve ödeme koşulları belirlenir. Bu anlaşmaların düzenlenmesinden sonra turların tanıtımı için gerekli broşürler ve tur katalogları hazırlanır.


53. Soru

Incoming operatörlerin nasıl bir işlevi vardır?

Cevap

Bazılarının sadece yer hizmetleri veren acentaları vardır ve rolleri denizaşırı tur operatörlerinin adına otellerde konaklamanın organize edilmesi ya da gelen müşterileri karşılayıp müşterilerin kalacakları otellere transferlerini sağlamaktır.


54. Soru

Ulaşım şekline göre uzmanlaşmayı seçen dış bağlantılı operatörler nasıl çalışır?

Cevap

Bir kısım operatörler hava yolu ulaşımına bağlı olmasına rağmen, diğer firmalar otobüs taşımacılığı konusuna odaklanır. Bazıları müşterileri için kendi özel otomobillerini kullanabilecekleri paket turlar düzenlemeyi bazıları da demir yollarını kullanmaya dayalı tatillerde uzmanlaşmayı seçmiştir. Gemi firmaları kendi olanaklarını kullanarak deniz seyahatini teşvik etmek için paket tur programlarını geliştirmişlerdir. Doğal olarak, otobüs işletmeleri ve demir yolu firmaları da kendi taşıma şekilleri çerçevesinde paket turlar düzenleyerek kendi işlerini arttırmaya çalışmışlardır.


55. Soru

Tur operatörlerinin çalışma düzeninde ne tür anlaşmalar yapılır?

Cevap

Bir sezon boyunca belirlenen bölgeye götürülecek yolcu sayısına karar verilip, ayrılış tarihleri belirlendikten sonra; havayolları, oteller ve diğer işletmelerle resmî anlaşmalarla sonuçlanan ciddi bir görüşme sürecine girilir. Bu anlaşmalar, satılmayan kapasitenin (konaklama ya da ulaşım) serbest bırakılması ya da charter seferlerinin iptali için gerekli koşulları, bu durumlarda tur operatörünün maruz kalacağı cezaları da içerecek şekilde ortaya koyar.


56. Soru

Tur operatörleri müşterilerine hangi avantajları sağlar?

Cevap

Tur operatörlerinin müşterilerine sağladığı avantajlar şöyle sıralanabilir: • Rahatlık (bütün seyahat aşamalarının bir işletme tarafından üstlenilmesi ile), • Güvenirlik (konusunda uzman ve tanınmış bir firma ile çalışmak sayesinde), • Zaman tasarrufu (zaman kayıplarının ve seyahat formalitelerinin en aza indirilmesi ile), • Ekonomiklik (bireysel seyahatlere göre aynı hizmetlerden daha düşük fiyata yararlanarak).


57. Soru

Tur operatörlerinin araştırma ve planlama evresinde dikkate alması gereken unsurlar nelerdir?

Cevap

Tur operatörleri aynı zamanda söz konusu hedef bölgelerdeki politik istikrar, ülkede turizmin gelişmesine verilen destek ve ülkelerarası ilişkiler gibi bazı gelişmeleri de dikkate almak durumundadırlar. Ayrıca, tur operatörü seçenekleri iki ya da üçe indirgediğinde, destinasyonların çektiği turist sayısı, son yıllardaki gelişim oranı, rakiplerin pazar payı gibi faktörleri göz önüne alarak, bu destinasyonlara olacak talebin gerçekçi bir değerlendirmesini yapmak durumundadır.


58. Soru

Operasyon işlemleri en çok ne üzerine yoğunlaşmıştır?

Cevap

Tur operasyonunda en önemli unsur turistlerin konaklayacakları otellerdir. Bu nedenle operasyon işlemleri daha çok konaklama işletmeleri üzerinde yoğunlaşır. Bu nedenle bir tur süresince ne kadar fazla yöre ve kent ziyaret ediliyorsa operasyon o kadar karmaşık olacaktır.


59. Soru

Turların operasyonu başlıca kaç temel hizmet ve faaliyet alanına dayanır?

Cevap

Turların operasyonu başlıca dört temel hizmet ve faaliyet alanına dayanır; • Konaklama, • Ulaştırma, • Yeme-içme ve • Rehberlik.


60. Soru

Tur operatörlerinin zamanında satış ve zamanında kullanım/tüketim üzerindeki rolü nedir?

Cevap

Tur operatörleri yukarıda sıralanan üç temel işletme grubunun doluluk oranlarının artırılması bakımından son derece önemli rol oynarlar. Örneğin, bu işletmelerin sahip oldukları ya da kiraladıkları charter uçuşları neredeyse %100 dolulukla uçarlar, aynı şekilde tur operatörleri ile işbirliği yapan konaklama işletmelerinin doluluk oranları çok önceden bir anlamda garantilenmiştir. Üstelik tur operatörlerinin çok büyük bir bölümü genelde turist deposu olarak kabul edilen gelişmiş batı ülkelerinde ve önemli ölçüde Avrupa’da yoğunlaştıkları ve bu kıtanın toplam turizm hareketleri içindeki payının %45’in üzerinde olduğu düşünüldüğünde tur operatörlerinin önemi daha da belirginleşecektir.


61. Soru

Dünyada seyahat acentalığı faaliyetini ilk gerçekleştiren daha sonra büyüyerek büyük bir tur operatörü haline gelen firma nedir?

Cevap

İlgili firma Thomas Cook’tur.


62. Soru

Tur operatörleri tarafından otellerle yapılan anlaşmalar kaç yıla kadar yapılır?

Cevap

Tur operatörleri tarafından bazı antlaşmalar 5 yıla kadar uzun bir süre için yapılır. İlk başta bu kadar uzun zamanı kapsayan anlaşmalar çekici görünse de bu durum nadiren gerçekçidir. Özellikle enflasyonist ortamlarda anlaşmaların yeniden görüşülerek güncellenmesi, böylece otelin iflas etmesinin önlenmesi gerekmektedir.


63. Soru

İngiltere’de yerel operatörlerin nasıl bir işlevi vardır?

Cevap

Bu operatörler genelde ülke içinde turlar düzenlemektedir. Bu ülkede Thomas Cook’un ilk paket turu düzenleyen tur operatörü olarak yerel turlarla işe başlamış ve daha sonra yurt dışı turlara yönelmiş olmasına karşın, günümüzde durum ilk dönemle karşılaştırıldığında, nadiren bir tur operatörünün hem yurt içi hem de yurt dışı tatil amaçlı paket turları düzenlediği görülmektedir.


64. Soru

Tur değerlendirme formları ne işe yarar?

Cevap

Bu turlara katılan turistlere ya da müşterilere yönelik bir anket formudur. Bu belgelerin kullanılmasının temel amacı müşterilerin memnuniyetlerinin ya da hoşnutsuzluklarının işletme tarafından öğrenilmesidir. Bu formlar bir tür geri besleme ve kalite kontrol aracı olarak kabul edilir.


65. Soru

Tur operatörlerinin bir seyahat ürünü hazırlamak için ne yapması gerekir?

Cevap

Tur operatörlerinin bir seyahat ürünü hazırlamak için çeşitli turistik hizmetleri ve elemanları önceden planlaması ve bulması gereklidir. Bu aracı işletmeler paket turların hammaddelerini oluşturan konaklama tesislerinin odalarını, uçakların ya da diğer ulaşım araçlarının koltuklarını ve restoran vb. hizmetleri önceden bulmak, gerekli anlaşmaları yapmak ve ileride satmak amacı ile stok yapmak zorundadır. Dolayısıyla bir tur operatörünün temel amacı, bir tatil sırasında yararlanılacak olan bütün olası hizmetleri bir araya getirerek bir turistik hizmet ürünü oluşturmak ve bu ürünü satmaktır.


66. Soru

Tur operatörleri kime denilmektedir?

Cevap

Turizm sektöründe önceden hazırlanan ve bir araya getirilen turistik hizmetlerden oluşan paket tur üretimi ve satışı ile ilgilenen, bir tür aracı konumunda olan işletmelere tur operatörleri adı verilmektedir.


67. Soru

Tur operatörleri hangi işi yaparlar?

Cevap

Bu işletmeler, turizm sektöründeki hizmetleri ve seyahat ürünlerini büyük hacimlerde satın alarak tatil paketi hazırlar ve bu tatil paketini tüketiciye doğrudan kendileri ya da seyahat acentaları kanalı ile satarlar.


68. Soru

Tur operatörleri kimler arasında aracılık yaparlar?

Cevap

Tur operatörleri turizm sektöründeki değişik hizmetleri organize ederek, turistik ürünün üreticisi olan işletmelerle müşteriler arasında aracılık yaparlar. Bu işletmeler genel olarak, turist için hazır bir paket tatil oluşturmak amacıyla temel turistik hizmetleri, diğer yan hizmetlerle bir araya getirip, anlaşmalar yapan ve bu hizmetleri hazırladıkları kataloglar ve broşürler ile turistlere pazarlayan kuruluşlardır.


69. Soru

İşletme müdürünün sorumlulukları nelerdir?

Cevap

Diğer bir denetim görevi de, işletme içi elemanların kontrolü ve yönlendirilmesi sorumluluğu ile ilgili işletme müdürlüğüdür. İşletme müdürü binadaki ya da bürodaki kendine bağlı bütün elemanların çalışmalarından sorumludur.


70. Soru

Tur operatörlüğü ile ilişkili diğer alanlardaki görevler hangi tür firmalarda toplanmıştır?

Cevap

Tur operatörlüğü ile ilişkili diğer alanlardaki görevlerin toplandığı firmalar şöyle sıralanabilir: • Havayolu Firmaları, • Oto Kiralama Firmaları, • Seyahat Acentaları, • Bağlantılı Seyahat Acentaları.


71. Soru

Bir tur yöneticisinin başarısı neye bağlıdır?

Cevap

Bir tur yöneticisinin başarısı, turları iyi ve sorunsuz yönetmesine ve tamamlamasına bağlıdır. Tur yöneticileri turlarla ilgili olan işletmelerle pazarlık ve anlaşmalar yapabilme, turlarla ilgili hesaplamaları yapabilme, tur planlaması yapabilme gibi yetenekler yanında sabırlı ve gayretli olabilmedir. İyi bir ya da birkaç yabancı dil bilgisi bir tur operatörü için dış ülkelere düzenlenen turlar açısından büyük önem taşır.


72. Soru

Tur operatörlüğü alanında bağımsız çalışmak ve kendi işini kurmak isteyen girişimciler hangi alanlarda iş yapabilir?

Cevap

İlgili girişimcilerin iş yapabileceği alanlar şöyle sıralanabilir: • Otobüs ve günlük gezi işletmeciliği, • Küçük tur operatörlüğü işletmeleri, • Charter işletmeciliği, • Karşılayıcı (Incoming) operatörlük, • Bağımsız tur yöneticiliği.


73. Soru

Seyahat acentaları ve tur operatörlüğü alanında çalışacak olan elemanların hangi niteliklere sahip olması gereklidir?

Cevap

İlgili alanlarda çalışacak olan elemanların sahip olması gereken nitelikler şöyle sıralanabilir: • Potansiyel gezginlere tatil merkezleri, ulaştırma şirketleri, seyahat şirketleri ve dünya genelinde seyahat tesisleri hakkında tavsiyelerde bulunmak, • Havayolu biletleme ve diğer hizmet fiyatlarını eksiksiz hesaplamak, • Seyahat biletleri ve kuponları (voucher) hazırlayıp vermek, • Büyük tur satıcıları ve müşterilerle telefon, eposta, mektup vb. yöntemlerle iletişim kurmak, • Müşteri şikayetleri durumunda büyük seyahat üreticileriyle müşteri arasında arabuluculuk yapmak, • Etkili bir dil bilgisi ve yabancı dil konuşabilmek ve bu dilde yazabilmek, • Satış becerisi, ikna yeteneği,• Pasaportlar, vizeler ve sağlık formaliteleri konusundaki işlemleri bilmek, • Tur programı, mektup ve diğer seyahat dokümanlarını hazırlayabilmek ve yazabilmek.


74. Soru

Seyahat acentaları ne tip işletmelerdir?

Cevap

Gerek tur operatörleri ile gerekse bağımsız olarak çalışan seyahat acentalarının büyük çoğunluğu küçük, aile tipi işletmelerdir. Buralarda 2-3 kişi istihdam eden sahip yöneticiler bulunmaktadır. Böyle bir acentada bilinen iş gücü farklılaştırması biçimindeki uzmanlaşmaya çok az yer vardır ve personelin seyahat rezervasyonu ile ilgili tüm işlemlerle başa çıkabilmesi beklenmektedir.


75. Soru

Tur operatörlerinin faaliyet programının beşinci aşaması olan operasyonda ne gerçekleşir?

Cevap

Turların fiili olarak başlaması ile operasyon ya da uygulama dönemine girilir. Bu dönemde tur operatörleri, müşterilerin hedeflenen bölgelere en rahat ve güvenli şekilde gidip dönmeleri konusunda her türlü önlemi alırlar. Her tur bölgesi için bir ya da birkaç temsilci göndererek müşterilerinin sorunları ile yakından ilgilenirler.


76. Soru

Seyahat aracılığı işinin rekabetçi bir yapıya sahip olması nedeniyle işletmenin başarısı için vazgeçilmez olan unsurlar nelerdir?

Cevap

İyi yönetim ve iyi hizmettir. İyi yönetim maliyetlerin kontrol altında tutulmasını, personelin güdülenmesini ve işletmenin işin kendi ayağına gelmesini beklemek yerine dışarıda iş peşinde koşmasını olanaklı kılar. İyi hizmet, tatmin olmuş müşteriler sağlar, düzenli bir müşteri yapısı oluşumuna yardımcı olur ve işletmenin yerel piyasa payını arttıracak şekilde ağızdan ağza reklamın gerçekleşmesini olanaklı kılar.


77. Soru

Seyahat sektöründe çalışanların giyim kuşamı nasıl olmalıdır?

Cevap

İlk izlenimler her zaman çok önemlidir ve personel giyimi ve görünümüyle değerlendirilecektir. Turizm çalışanları eğer endüstride başarılı olmak istiyorlarsa mesleğin gerektirdiği zorluklara uyum sağlamak zorundadırlar. İşverenler; • Düzgün saç stili, • Uygun makyaj, • Genel iyi bakım, • Genel görünüm -genellikle banko elemanlarının üniforma giymeleri istenir- ve • Kişisel temizlik istemekte ısrarcıdırlar.


78. Soru

Satış elemanının görevi müşteri rezervasyon yaptıktan sonra sona erer mi?

Cevap

Satış elemanının görevi müşteri rezervasyon yaptıktan sonra sona ermez. Rezervasyon yapılıp müşteriden depozit alındıktan sonra da satış elemanının aklında tutması gereken şey işinin henüz tamamlanmadığıdır. Müşteriye ilgisini ve dikkatini vermeye devam etmelidir, satışa olan desteğini sürdürmeli ve müşterinin gelecekte yeni seyahat işlemleri için acentaya dönmesine yönelik önerilerde bulunmalıdır.


79. Soru

Seyahat sektörü personelinin temel dil becerilerini göstermede yetersiz kalması neye yol açar?

Cevap

Bir müşteriye gönderilen yazılı mesajda zayıf yapılı cümleler, dil bilgisi ve hece hataları varsa bunun olumsuz etkisi sadece çalışanı değil aynı zamanda işletmeyi de kapsar. Böyle bir yazışma üst düzey bir yetkilinin imzasıyla gönderilirse, işletmenin imajı da derinden sarsılır.


80. Soru

Ürünün müşteriye sunumu ve tanıtımında nelere dikkat etmek gereklidir?

Cevap

Sadece önerilen tatilin özelliklerini anlatmak değil, aynı zamanda ürünün faydalarını da vurgulamak gereklidir.


81. Soru

Seyahat acentalarının ayakta kalabilmesi için satışlar nasıl bir öneme sahiptir?

Cevap

Hiçbir seyahat acentası yüksek oranda sürekli müşterisi olmadan ayakta kalamayacağından, bir defalık satışlar kesinlikle yeterli değildir; müşteri uzun vadede tatmin edilmelidir. Bunu sağlamak için; • Öncelikle müşteriyle diyalog kurarak, • Müşteriye güven vererek ve • Müşterinin ihtiyaçlarını öğrenerek onlarla temas sağlanmalıdır.


82. Soru

Müşterilerin ihtiyaçları sorgulanırken müşteriye hangi sorular sorulmalıdır?

Cevap

Müşterilerin ihtiyaçları sorgulanırken müşteriye sorulacak sorular şöyle sıralanabilir: • Kim/kaç kişi seyahat ediyor? • Ne zaman/ne kadar süre seyahat etmek isteniyor? • Tercih edilen seyahat tipi nedir? • Gitmek istenilen yer neresidir? • Ödemeyi düşündükleri miktar nedir?


83. Soru

Seyahat sektöründe çalışanların sosyal becerileri nasıl olmalıdır?

Cevap

“Müşteri daima haklıdır” sloganının kabulü herhangi bir iş yerinde olduğu gibi tur operatörleri ve seyahat acentalarında da banko gerisinde hizmet verirken doğru atmosferi oluşturmada atılacak ilk adımdır. Müşteriler sıcak bir karşılama, içten bir selamlama ve gülümseme beklerler.


84. Soru

Satış elemanı müşteriye en uygun ürünü sunduğundan emin olsa bile, müşteriye bir seçenek daha sunması neden her zaman iyi bir fikirdir?

Cevap

Satış elemanı müşteriye en uygun ürünü sunduğundan emin olsa bile, müşteriye bir seçenek sunmak daima iyi fikirdir, böylece müşterinin seçme şansı olur. Eğer satış elemanı bir tatilin neden diğerinden daha iyi bir seçim olabileceğini açıklayabilirse, müşterinin tavsiye edilen üründe karar kılması kolaylaşacaktır.


85. Soru

Seyahat sektöründe çalışanlar telefon görüşmelerini nasıl tutmalılardır?

Cevap

Eğer müşterilere telefonda beklemeleri söylenirse nedeni açıklanmalıdır ve düzenli olarak telefon hattında olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Eğer ulaşmaya çalıştıkları kişi meşgulse daha sonra kendilerinin aranması teklif edilmeli ve aranıp aranmadıkları izlenmelidir. Benzer biçimde, eğer çalışan müşterinin sorununa çözüm bulmadıysa, çözümü bulunca geri aramayı teklif etmeli ve de yapmalıdır. Geri aramanın yapılmaması müşterileri en çok kızdıran nedenlerden biridir ve kolaylıkla işin rakiplere kaptırılmasına yol açabilir.


86. Soru

Seyahat aracısı işletmelerin satışlarının etkili olabilmesi için uygulaması gereken ve aynı zamanda satış sürecini oluşturan aşamalar nelerdir?

Cevap

Satış süreci; • Müşterilerle temas, • Müşterilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, • Ürünün sunumu ve tanıtımı ile • Satın almaya özendirme ve satışın gerçekleşmesi olmak üzere dört aşamadan oluşur.


87. Soru

Hatasız havayolu fiyatlandırması yapmaları ve havayolu biletleri satmaları için sektörde yeni işe başlayanlara nasıl bir yönlendirme yapılır?

Cevap

Hatasız havayolu fiyatlandırması ve havayolu biletleri satmak sektörde işe yeni başlayanların tahmin ettiğinden çok daha karmaşık bir konudur ve uzun süreli eğitim ve yeteneklerin sürekli alıştırmalarla güçlendirilmesini gerektirir. Bu yetenekleri geliştirmek için belli sayıda uluslararası kabul görmüş sertifika programları açılmıştır. Böylece fiyat yapılandırma ve biletlemeye ilişkin her türlü isteği karşılayabilecek iyi bir eğitim verilmiş olur.


88. Soru

Satış elemanı müşteriyi satın almaya nasıl özendirmelidir?

Cevap

Bazı müşteriler öneriyi değerlendirmek için daha fazla zaman isteyebilirler. Banko elemanının amacı, satış sürecinden olası iyi sonucu almaktır - yani bir opsiyon almak, müşterinin tekrar aramasını sağlamak ya da satış elemanının işlemlerin devamı için müşteriyi tekrar arayabilmesine dönük müşteriden onay almak gibi.


89. Soru

İşletmenin imajına olumlu katkı sağlayacak çalışan davranışları nelerdir?

Cevap

Sıcak, misafirperver bir gülümseme, bankoya yaklaşan müşteriye arkadaşça yaklaşarak selamlama, işletmenin olumlu imajına katkı sağlar ve müşterinin kendini evinde hissetmesini sağlar ki, bu da psikolojik olarak satın alma aşamasına girişi sağlar. Personelin telefonu yanıtlama şekli de işletmenin doğru imajını oluşturmada yardım sağlayabilir. Telefonlara hemen ve ustaca yanıt verilmelidir. Müşterinin yargıda bulunabileceği giysi ve görünüm unsurları bulunmadığından ses en önemli yargı elemanı hâline gelir.


90. Soru

Seyahat sektörü personeli hangi iletişim becerilerine sahip olmalıdır?

Cevap

Dil becerileri, kişisel ve sosyal beceriler ve satış becerilerine sahip olmalıdır.


91. Soru

Özellikle ulaştırma, konaklama ve yeme-içme işletmeleri için en önemli konular nelerdir?

Cevap

Turizm ürünleri çoğunlukla soyut ağırlığı olan hizmet ürünlerinden oluşur ve “zamanında satış” ve “zamanında kullanım/tüketim” bu sektörde çalışan özellikle ulaştırma, konaklama ve yeme-içme işletmeleri için yaşamsal önem taşımaktadır.


92. Soru

Tur operatörleri kimdir?

Cevap

Tur operatörleri turizm sektöründeki değişik hizmetleri organize ederek, turistik ürünün
üreticisi olan işletmelerle müşteriler arasında aracılık yaparlar. Bu işletmeler genel
olarak, turist için hazır bir paket tatil oluşturmak amacıyla temel turistik hizmetleri, diğer
yan hizmetlerle bir araya getirip, anlaşmalar yapan ve bu hizmetleri hazırladıkları kataloglar
ve broşürler ile turistlere pazarlayan kuruluşlardır. Tur operatörü işletmeler, turistik
ürünlerini genellikle destinasyona olan gidiş-dönüş şeklinde ulaştırma, gezi boyunca konaklama,
yeme-içme, günübirlik geziler, rekreasyon, eğlence ve benzeri hizmetleri belirli
bir fiyatın kapsayacağı şekilde oluşturur ve tüketiciye arz ederler.


93. Soru

Dünyada tur operatörlüğünün ortaya çıkmasında görülen önemli gelişme ya da eğilimler nelerdir?

Cevap

Dünyada tur operatörlüğünün ortaya çıkmasında iki önemli gelişme ya da eğilim görülmüştür. Bunlardan birincisi; geleneksel seyahat acentalarının faaliyet alanlarını ve kapasitelerini genişletmeleri sayesinde firma yapılarının gelişmesi ve büyüyerek tur operatörü durumuna gelmeleridir. Tur operatörlüğü alanındaki ikinci eğilim ise turizm sektörünün gösterdiği büyük gelişme nedeni ile endüstrinin büyük firmalarının seyahat sektörüne ilgi duymaları nedeni ile tur operatörlüğü alanına girmeleridir.


94. Soru

Turistik ürünün fiili olarak gerçek üreticileri kimlerdir?

Cevap

Tur operatörleri ile ilgili yapılan çeşitli tanımlar bu işletmelerin genelde turizm sektöründe
hem toptancı hem de üretici birer üretici işletme olduğunu gösterir. Bununla birlikte,
turistik ürünün fiili olarak gerçek üreticileri; konaklama, taşıma, eğlence, hediyelik eşya
ve yiyecek-içecek işletmeleridir.


95. Soru

Dünya Turizm Örgütü tur operatörünü nasıl  tanımlamıştır?

Cevap

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tur operatörünü şu şekilde
tanımlamıştır : “Tur Operatörleri talep oluşmadan önce, ulaştırma,
konaklama ve diğer turistik hizmetleri birleştirerek gezici (circuit) ve belirli bir turistik
merkezde konaklama (sejour) amaçlı seyahatler düzenleyen ve bunları belli bir ücret karşılığında
halka sunan işletmelerdir.”


96. Soru

Paket tur satışı yapan toptancılar başlıca hangi kategorilere ayrılırlar?

Cevap

Paket tur satışı yapan toptancıları başlıca üç kategoriye
ayırmak mümkündür (Van Harsel, 1988, 57);
• Tur toptancıları (tour wholesalers): Bir paket turun hava yolu ve yer elemanlarını
bir araya getiren ve yer hizmetlerini genellikle diğer aracı işletmelere sözleşme ile
devreden işletmelerdir.
• Tur operatörleri (tour operators): Tur toptancıları, seyahat acentaları ve hava yolu
firmaları için yer hizmetleri sağlayan kişilerdir.
• Toptancı/Operatörler (wholesalers/operators): Yalnızca paket turu oluşturmak
ve satmakla ilgili olmayıp aynı zamanda turun yer hizmetlerini de yürüten işletmelerdir


97. Soru

Tur operatörlerinin turizm dağıtım sistemi içindeki en önemli rolü nedir?

Cevap

Tur operatörlerinin turizm dağıtım sistemi içindeki en önemli rolü; tüketiciler açısından
rahat, güvenli ve nispeten ucuz bir tatil olanağı sağlamak, üreticiler için ise satış, pazarlama
ve iletişim çabalarının maliyetlerini azaltmaktır. Tur operatörlerinin bir seyahat ürünü
hazırlamak için çeşitli turistik hizmetleri ve elemanları önceden planlaması ve bulması
gereklidir. Tur operatörleri bu sayede, talep oluşmadan önce otel, uçak şirketleri ile rezervasyon
anlaşmaları ve satın almaları yaparak bir risk yüklenirler. Bu aracı işletmeler
paket turların hammaddelerini oluşturan konaklama tesislerinin odalarını, uçakların ya
da diğer ulaşım araçlarının koltuklarını ve restoran vb. hizmetleri önceden bulmak, gerekli
anlaşmaları yapmak ve ileride satmak amacı ile stok yapmak zorundadır. Dolayısıyla
bir tur operatörünün temel amacı, bir tatil sırasında yararlanılacak olan bütün olası hizmetleri
bir araya getirerek bir turistik hizmet ürünü oluşturmak ve bu ürünü satmaktır.
Üretilen bu paket turlar, doğrudan ya da seyahat acentaları tarafından turistik tüketiciye
satılmaktadır.


98. Soru

Tur operatörlerinin seyahat acentalarına göre farklılığı nelerdir?

Cevap

Tur operatörlerinin seyahat acentalarına göre farklılığı iki temel alanda ortaya çıkar;

• Tur operatörü seyahat hizmetlerini birleştirerek oluşturduğu paket tur şeklindeki turistik ürünü satar. Bu nedenle, seyahat acentaları perakendeci aracı, tur operatörü ise toptancı aracı, hatta bir anlamda üreticidir.
• Tur operatörü konaklama ve ulaştırma sektörü ile talep beklentisine göre sözleşme yaptığı için otelcinin ve taşıyıcının riskini üstlenmiş olur. Oysa ki, seyahat acentasının bu tür bir riski yoktur.

Tur operatörü ile acenta arasındaki en önemli fark, seyahat acentasının
müşteri talep etmeden rezervasyon yapmayıp yalnızca fiili talebe göre rezervasyonlarını yönlendirmesi, tur operatörünün ise muhtemel talep beklentisine göre (potansiyel talep) çalışması ve gerekli düzenlemeleri yapmasıdır.


99. Soru

Tur operatörleri ile seyahat acentaları arasındaki genel farklılıklar nelerdir?

Cevap

Tur operatörleri ile seyahat acentaları arasındaki diğer farklılıklar genel olarak aşağıdaki konularda görülür;
• Tur operatörü üretici-aracı, seyahat acentası ise yalnızca aracı fonksiyonu yürütür.
• Tur operatörü üretici işletmelerden satın aldığı hizmet ürünlerini stoklar ve daha sonra pazarlar, seyahat acentası ise bu ürünleri önceden satın alarak stoklayamaz.
• Tur operatörünün turistik ürünleri satış riski vardır, seyahat acentasının sunduğu hizmetlerde fazla satış riski yoktur.
• Tur operatörü seyahat sektörünün toptancısıdır, seyahat acentaları ise perakendeci işletmelerdir.
• Tur operatörü talep oluşmadan ürün hazırlar, stoklar ve daha sonra pazarlama ve satışını yapar. Seyahat acentaları ise fiili talep oluşmadan rezervasyon ve satış yapmaz.


100. Soru

Tur operatörleri turizm faaliyetleri ve genel olarak turizm endüstrisi için yerine getirdiği bazı temel fonksiyonlar nelerdir?

Cevap

Tur operatörleri turizm faaliyetleri ve genel olarak turizm endüstrisi için de aşağıda belirtilen bazı temel fonksiyonları yerine getirir;
• Konaklama ve seyahat işletmelerinin doluluk ve kapasite kullanım oranlarını arttırırlar.
• Üretici işletmelerin pazarlama ve satış maliyetlerini azaltırlar.
• Tüketicilere seyahatleri hakkında bilgi kaynağı oluştururlar.
• Aracıların karşılıklı olarak pazar maliyetlerini azaltırlar.
• Tur operatörü tüketicinin ürün maliyetini düşürür, tüketiciye yarar sağlarlar.
• İşletmeler arasındaki rekabeti geliştirirler. Rekabet sonucu düşen tatil fiyatı, tüketicilerin
paket tur satın almalarını teşvik ederler.
• Turizm hareketlerinin kitlesel boyut kazanmasını sağlarlar ve böylece kitlesel ulaşım
araçlarının gelişmesine katkıda bulunurlar.
• Değişik ülkeler ve bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi ve deneyim sahibi olmaları
müşterilerinin tatil alternatiflerini artırır.
• Müşterilerine büyük işletmelerin ve markaların sağlayabileceği güveni verebilirler.
• Çok sayıda turisti değişik bölgelere yönlendirerek özellikle yeni açılan turizm merkezlerinin
hızla gelişmesini sağlayabilirler.


101. Soru

İşletme yapıları bakımından uluslararası alanda faaliyet gösteren tur operatörü çeşitleri nelerdir? Özelliklerini açıklayınız.

Cevap

İşletme yapıları bakımından uluslararası alanda 4 çeşit tur operatörü faaliyet göstermektedir.
Bunlardan birincisi, bağımsız tur operatörleridir. Bu operatörler bireysel ya da çok uluslu şirket şeklinde örgütlenebilir. Bu gruba en belirgin örnek Amerikan Express’dir.
İkinci kategoride tur operatörü olarak faaliyet gösteren seyahat acentaları yer alır. Bu acentalar tur paketleri oluşturur ve kendi müşterilerine ya da diğer tur toptancılarına satar.
Üçüncü kategori diğer bir işletmenin yan faaliyeti olarak faaliyet gösteren tur operatörleridir. Bu işletmeler genelde hava yolu şirketlerine aittir ve onlar tarafından çalıştırılır (ABD’nin United Airlines ve Quantas şirketleri bu grubun en belirgin örneğidir). Dördüncü kategoriyi oluşturdukları ürünleri yalnızca kendi üyelerine satan seyahat kulüpleri ve teşvik seyahati işletmeleri oluşturur


102. Soru

Tur operatörlerinin çalışma türüne göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Tur operatörlerinin çalışma türüne göre de ayrı bir sınıflama aşağıdaki gibi yapılabilir (Fay, 1992, 40);
• Yurt dışına dönük (outbound) operatörler: Genellikle uzun mesafeli ve yurt dışına
tur düzenleyen operatörler bu gruba girmektedir.
• Ülkeye turist getiren (inbound) operatörler: Bu tip operatörler dış ülkelerden turist
getirme görevini üstlenir ve bu alanda uzmanlaşırlar.
• Bağımsız operatörler: Bireysel olarak seyahat edenlerin ihtiyaçlarını karşılamak
amacı ile gerekli bağlantıları yaparak ve tur satışı yapan, genellikle bağımsız çalışan
operatörlerdir.


103. Soru

Tur operatörlerinin günümüzde ve gelecekte etkilenmesi olası faktörler ve gelişmeler nelerdir?

Cevap

Turizm endüstrisinin önemli bir unsuru olan ve turizmin gelişmesinde büyük katkıları olan tur operatörlerinin günümüzde ve gelecekte etkilenmesi olası faktörler ve gelişmeler aşağıdaki gibidir;
• Sektör ve devlet tarafından getirilecek olan düzenlemeler ve yasalar: Ulusal ve uluslararası alanda turizm sektörü ile ilgili olarak çıkarılan yasalar ve yönetmelikler bazen tur operatörlerinin faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Özellikle deneyimsiz tur operatörlerinin sayısı arttıkça turizm alanında yasal düzenlemelerin artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
• Hizmet üreticilerinin sağladığı indirim oranlarındaki sınırlamalar: Turistik mal ve hizmetlerin üreticisi olan işletmeler, eğer kendi hizmetlerinin müşterilere doğrudan ya da seyahat acentaları aracılığı ile satılma şansı varsa, bu olanakları tur operatörlerine blok hâlinde ve indirimli olarak satmak istememektedirler.
• Hizmet üreticilerinin rekabetçi tur paketleri: Turistik mal ve hizmetlerin üreticisi olan işletmeler ve özellikle konaklama işletmeleri kendi ürünlerine tamamlayıcı işletmeler olan havayolu, karayolu ve denizyolu paketlerini de katarak kendi ürünlerini zenginleştirmeyi amaçlama eğilimindedir. Bu durum hizmet üreticilerinin bu paketleri
tur operatörlerinin aleyhine doğrudan müşterilerine satması ile sonuçlanabilecektir.
• Hizmet üreticilerinin düşük bireysel fiyatlar uygulama olasılığı: Hizmet işletmelerinin uygulayacağı indirimli ya da düşük fiyatlar seyahat edenleri bu ürünlerin bir paket olarak tur operatörlerinden satın alınması konusunda caydırıcı etki yapabilecektir.
• Seyahat alışkanlıklarında meydana gelen değişmeler: Dünya genelinde ya da bölgesel olarak meydana gelen enerji sıkıntısı, yaşam pahalılığı ya da diğer nedenlerden dolayı insanların seyahat alışkanlıklarında meydana gelebilecek değişmeler tur operatörlerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, bazı dönemlerde yükselen petrol fiyatları insanların uzun mesafeli seyahatler yerine, daha yakın bölgelere seyahat etme eğilimini artırmıştır.


104. Soru

Tur operatörlerinin faaliyetleri aşamalar bakımından nasıl gruplandırılır? Bu amaçları kısaca açıklayınız.

Cevap

Tur operatörlerinin faaliyetlerini aşağıdaki aşamalar bakımından gruplandırmak mümkündür;

  • Araştırma ve Planlama: Bu dönem ileride düzenlenmesi planlanan ya da düşünülen turlarla ilgili ön araştırmaları kapsar.
  • Anlaşmaların Düzenlenmesi: Birinci aşamada gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra tur için seçilen bölgelerdeki konaklama tesisleri, ulaştırma firmaları, karşılayıcı acentalar ve diğer ilgili işletmelerle başta kontenjanlar olmak üzere gerekli bütün anlaşmalar yapılır ve ödeme koşulları belirlenir.
  • Yönetim: Tur operatörlerinin faaliyet programlarının üçüncü aşaması oluşacak faaliyetlerin yönetimidir. Bu dönemde turların nihai satış fiyatları belirlenir ve broşürler son durumunu alır.
  • Pazarlama: Faaliyet programının dördüncü aşaması düzenlenen turların satışı ve pazarlaması ile ilgili çalışmalardan oluşur. Bu amaçla pazarlama araçlarından medya reklamları, seyahat acentaları için tanıtıcı broşürler ve promosyonlar, halkla ilişkiler gibi faaliyetlerle tur satışlarının gerçekleştirilmesi hedeflenir.
  • Operasyon: Turların fiili olarak başlaması ile operasyon ya da uygulama dönemine girilir. Bu dönemde tur operatörleri, müşterilerin hedeflenen bölgelere en rahat ve güvenli şekilde gidip dönmeleri konusunda her türlü önlemi alırlar. Her tur bölgesi için bir ya da birkaç temsilci göndererek müşterilerinin sorunları ile yakından ilgilenirler.

105. Soru

Tur operatörlüğü alanında mesleki olanaklar nelerdir?

Cevap

Gün geçtikçe hızlı bir şekilde büyüyen tur endüstrisi bu faaliyet alanına girmek isteyenler için uygun mesleki kariyer olanakları sağlar. Bu olanaklar şunlardır; Rezervasyon elemanı (rezervasyonist), İşletme içi elemanlar, Rezervasyon müdürü (supervisor), İşletme müdürü, Diğer işletme içi görevler


106. Soru

Tur operatörlüğü alanında bağımsız olarak çalışmak ve kendi işini kurmak isteyen girişimciler hangi alanlarda iş yapabilir?

Cevap

Tur operatörlüğü alanında bağımsız olarak çalışmak ve kendi işini kurmak isteyen girişimciler aşağıdaki alanlarda iş yapabilir.
• Otobüs ve günlük gezi işletmeciliği
• Küçük tur operatörlüğü işletmeleri
• Charter işletmeciliği
• Karşılayıcı (Incoming) operatörlük
• Bağımsız tur yöneticiliği


107. Soru

Tur Operatörlüğü ile ilişkili diğer alanlardan,  Hava Yolu Firmalarındaki görevler nelerdir?

Cevap

Hava Yolu Firmaları

  • Rezervasyon satış ajanı
  • Uçuş görevlileri
  • Güvenlik görevlileri
  • Biletleme görevlileri
  • Resepsiyonist
  • Terminal görevlileri
  • Host/hostes

108. Soru

Bankoda çalışan personelin işlevlerine ek olarak işletme müdürlerinin hangi idarî işlevleri gerçekleştirebilmeleri gerekmektedir? 

Cevap

Bankoda çalışan personelin işlevlerine ek olarak işletme müdürlerinin de aşağıda belirtilen bazı idarî işlevleri gerçekleştirebilmeleri gerekmektedir;
• Firma hesaplarının tutmak ve denetlemek
• Bankalarla görüşmeler yapmak
• Yıllık bütçeleri hazırlamak ve denetlemek
• Aylık bazda nakit akımına ilişkin tahminlerde bulunmak
• Giderleri denetlemek


109. Soru

Seyahat sektörü personelinin sahip olması gereken iletişim becerileri nelerdir?

Cevap

Seyahat sektörü personelinin, müşteriyle iletişim tarzı, sahip oldukları temel ürün bilgisiyle beraber işletmenin başarısında kilit rol oynar. Bu iletişim becerileri 3 ayrı grupta değerlendirilebilir (Holloway, 1998, 236);
• Dil becerileri
• Kişisel ve sosyal beceriler
• Satış becerileri


110. Soru

Seyahat aracısı işletmelerin satışlarının etkili olabilmesi için gereken ve aynı zamanda satış sürecini de oluşturan aşamalar nelerdir?

Cevap

Seyahat aracısı işletmelerin satışlarının etkili olabilmesi, aşağıda yer alan ve aynı zamanda satış sürecini de oluşturan dört aşamadan oluşur;
1. Müşterilerle temas: Ürünleri başarıyla satabilmek için önce onları müşteri ihtiyaçlarıyla uyumlu duruma getirmek gerekir.

2. Müşterilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi: Acenta ya da tur operatörü çalışanlarının müşterinin güvenini kazandıktan sonra yapmaları gereken şey müşterinin ihtiyaçlarını ayrıntılı olarak sorgulamaktır.

3. Ürünün sunumu ve tanıtımı: Satış elemanı müşterinin ne istediğinden tam olarak emin olduktan sonra, müşteriye uygun olduğunu düşündüğü ürünlerin tanıtımı aşamasına geçebilir.

4. Satın almaya özendirme ve satışın gerçekleştirilmesi: Bu son aşama satışın bitirilme sürecidir. Yani, müşterinin harekete geçirilme aşaması - arzu edilen müşterinin satın almasını sağlamaktır, ancak bazı müşteriler öneriyi değerlendirmek için daha fazla zaman isteyebilirler.


Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı
18 Ocak 2025 Cumartesi
v