Kongre ve Etkinlik Yönetimi Dersi 7. Ünite Özet
Türkiye’Nin Etkinlik Ve Kongre Turizmi Potansiyeli
Giriş
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) turizm türleri içinde en hızlı gelişme kaydeden turizm çeşidinin kongre turizmi olduğunu açıklamıştır. İstatistiklere göre kongre turizmi katılımcıları normal bir turistle kıyaslandığında yaklaşık dört kat daha fazla harcama yapmaktadır. ICCA verilerine göre dünya genelinde gerçekleştirilen yaklaşık 9 bin adet kongre için yaklaşık 13,8 milyar dolar toplam harcama yapılmıştır. Kongre ve toplantı katılımcılarının alım güçlerinin sosyal ve ekonomik statülerine bağlı olarak diğer turistlerden fazla olması, kongre düzenlenen destinasyonun ticari hayatına önemli bir canlılık getirmektedir. Etkinlik turizmi olarak ele alındığında, destinasyonlar için alışveriş ve kültür, sanat festivalleri, spor etkinlikleri, dini etkinlikler, fuar ve sergiler gibi çeşitli etkinliklerin turistik bir çekim unsuru olarak kullanılması akla gelmektedir. Herhangi bir destinasyonda düzenlenen etkinliklerin, bölgenin ekonomisini canlandırmasının yanı sıra bölgenin tanıtımına ve bölgede bulunan doğal ve kültürel çekicilikler gibi kaynakların canlanmasına da önemli katkıları bulunmaktadır.
Dünyada Etkinlik ve Kongre Turizmi
Etkinlik turizmi, dünya turizm hareketliliği içinde hızla büyümekte olan önemli bir turizm çeşididir. Bir destinasyonda düzenlenen etkinlikler, destinasyonun önemli bir rekabet avantajı yakalamasına bununla birlikte turizm sezonunu uzatma, turizmi çeşitlendirme, bölgede alt yapı faaliyetlerini güçlendirme, yeni gelir kaynakları yaratma, bölge imajına katkı gibi birçok fayda sağlamaktadır. Dünya genelinde gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları, Formula 1, FİFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi vb. spor etkinliklerine, Eurovision Şarkı Yarışması, Oscar Ödül Töreni, Grammy Ödül Töreni, Cannes Film Festivali, Rio Karnavalı vb. kültür, sanat ve eğlence etkinliklerine örnek olarak verilebilir. Uluslararası, ulusal, bölgesel veya yerel düzenlenen tüm bu etkinlikler, ülkelerin hem dış turizmini hem de iç turizmini canlandıran önemli bir turizm faaliyetidir. Kongre turizmi pazarı da turizm sektöründe gittikçe gelişen ve ülkelerin turizm gelirlerini de arttıran önemli bir pazardır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük gelişme gösteren toplantılar, bilimin gelişmesi, yatırım ve üretimin artması, teknolojinin ilerlemesi, ulaşım alanında yaşanan gelişmeler ve mesafelerin kısalması vb. nedenlerle günümüzde de giderek artan bir seyirde düzenlenmeye devam etmektedir. Toplantı ve kongre pazarında en büyük payı tıp kongreleri, bilimsel ve akademik diğer toplantılar almakta ve bunları ticaret odaları, sosyal gruplar, profesyonel organlar takip etmektedir.
Türkiye’de Etkinlik ve Kongre Turizmi
Türkiye’de düzenlenen önemli etkinlikler ülke turizmine önemli katkılar sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir. Bu organizasyonlara örnek olarak; Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 2005-2011 yılları arasında düzenlenen Formula 1 Grand Prix’i, 2012 FIBA Kadınlar Ligi 8’li Finali, 2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları, 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması, 2013 Dünya Gençler Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası, 2004-2005 Avrupa Şampiyonlar Ligi Final müsabakası, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, 2005 Dünya Üniversite Yaz Oyunları, 2012 Özel Sporcular Dünya Kayak Şampiyonası, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 2013 Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası, 2012 Dünya Satranç Olimpiyatları, 16-22 Mart 2009’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu ve 2013 yılında düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları verilebilir. Bu etkinlerin ülke turizmiyle birlikte ülke ekonomisine de önemli katkıları bulunmaktadır. Uluslararası katılımlı bu organizasyonların dışında Türkiye’de ulusal ve yerel birçok etkinlik de düzenlenmektedir. Uluslararası kongre konusunda Türkiye’nin en büyük atılımı 1-15 Haziran 1996 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen ve son 20 yılın en büyük uluslararası organizasyonu sayılan Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı (HABİTAT II) olmuştur. Bu konferansa Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin resmi delegasyonlarıyla birlikte bu sistemi oluşturan UNICEF, UNESCO, UNIDO gibi örgütler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sendika temsilcileri ve akademisyenler katılım göstermiştir. Türkiye’de kongre ve toplantı etkinliklerinde ilk sırayı İstanbul almaktadır. Türkiye’de İstanbul’un dışında Antalya, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde de kongre ve toplantı pazarında önemli gelişmeler görülmektedir.
Türkiye’nin Etkinlik ve Kongre Turizmi Potansiyeli
Bir turistik ürünün oluşturulabilmesi ve turizm hareketliliğinden bahsedilmesi için ülkenin, bölgenin veya yörenin sahip olması gereken üç önemli özellik bulunmaktadır. Bu özellikler ulaşılabilirlik, turizm işletmelerinin varlığı ve turistik çekiciliktir. Çekicilik, turistin bir yeri başka bir yere tercih etmesi için yörenin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi vb. özellikleri olarak ele alınabilir. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün yoğunlukla tercih edildiği turizm türleri, kültür turizmi, doğa turizmi gibi birçok turizm türü için sahip olunan çekicilikler ile bir takım alt ve üst yapının kapasite doğrultusunda güçlendirilmesi yeterli olabilirken medikal turizm, etkinlik ve kongre turizmi gibi bazı turizm türlerinde planlı ve çoğu zaman yüksek bütçeli ekstra yatırımların yapılması ve turistik özelliklere ek olarak insanları cezbedecek farklı nitelikte olaylar da gereklidir. Sportif etkinlikler, fuar ve festivaller, karnavallar bu olaylara örnek olarak verilebilir. Türkiye birçok turizm türü için akla gelebilecek birçok çekiciliğe ve bunun yanında ulaşım, konaklama tesisleri, yiyecek-içecek işletmeleri, iletişim altyapısı gibi birçok alt ve üst yapıya sahiptir.
Türkiye’de Düzenlenen Etkinlikler
Türkiye’de düzenlenen ulusal, uluslararası ve yerel düzeyde birçok etkinlik bulunmaktadır. Bu etkinlikler:
Müzik Festivalleri, Alışveriş Festivalleri, Kültür ve Sanat Festivalleri, Dini Etkinlikler, Geleneksel Türk Festivalleri, Spor Etkinlikleri, Milli Bayramlar, Fuarlar ve Sergiler olarak ele alınmıştır.
Müzik Festivalleri ve Konserler
- Rock’n Coke Müzik Festivali
- İstanbul Uluslararası Müzik Festivali
- İstanbul Caz Festivali
- İzmir Uluslararası Avrupa Caz Festivali
- Sun Splash Açık Hava Müzik Festivali
- Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali
Bunların dışında da Türkiye’de düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam eden önemli müzik festivalleri bulunmaktadır.
Alışveriş ve Yaşam Festivalleri
Alışveriş festivalleri kişiye alışveriş yaparken farklı deneyimler de yaşamasını sağlayan son zamanların önemli olaylarından biridir. Düzenlendiği şehirde veya bölgede alışveriş merkezleri (AVM), cadde ve sokaklardaki mağazalar, restoranlar ve eğlence merkezleri gibi birçok firmanın katılım gösterdiği, festival süresince çeşitli indirimlerin uygulandığı, konser, sergi gibi farklı etkinliklerle bütünleşebilen ve bölgeye önemli katkı sağlayan festival türüdür. Bu festivallere şunlar örnek verilebilir.
- İzmir Enternasyonal Fuarı
- İstanbul Alışveriş Festivali
- Ankara Alışveriş Festivali
- İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivali
- Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali
Yukarıda sıralanan alışveriş ve yaşam festivallerinin dışında düzenlenen daha birçok festivaller de vardır.
Kültür ve Sanat Festivalleri
Türkiye her yıl ulusal ve uluslararası birçok kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Sinema ve tiyatro festivalleri, bale, kitap fuarları gibi etkinlikleri kapsayan bu festivaller genellikle İstanbul, Antalya, İzmir, Ankara, Bodrum, Konya gibi yerleşim yerlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklere örnekler şunlardır:
- Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali
- İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali
- Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali
- Ankara Engelsiz Filmler Festivali (AEFF)
- Uluslararası İstanbul Bienali Festivali
Türkiye’de yukarıda sıralanan kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra daha birçok etkinlikler de düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam etmektedir.
Spor Etkinlikleri
Türkiye’nin ulusal ve uluslararası spor etkinliklerinde de dünyanın önemli destinasyonlarından biridir. Türkiye’de yıl boyunca futbol, basketbol, voleybol, tenis, atletizm, motor yarışları, bisiklet turları, kürek yarışları, yelken yarışları, kış sporları ve ekstrem sporlar gibi çeşitli ulusal ve uluslararası spor etkinliklerine ve yarışmalara ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de düzenlenen spor etkinlikleri şunlardır:
- Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu
- Kırkpınar Yağlı Güreş Şampiyonası
- Boğaziçi Çapraz Continental Yüzme Yarışı
- İstanbul Maratonu
Yukarıda sıralanan spor etkinliklerinin dışında dünya genelinde seri halde düzenlenen ve Türkiye ayağında gerçekleştirilen, sponsor olunan spor organizasyonları da vardır.
Geleneksel Türk Festivalleri (Yerel Etkinlikler)
Türkiye, yerel etkinlikler açısından oldukça zengindir. Türkiye’de yılın tüm aylarında ve değişik isimler altında düzenlenen ve düzenlendiği yörenin gelenek ve göreneğini, kültürünü, yaşantısını ve ticari hayatını yansıtan yerel etkinlikler, önemli bir turistik potansiyeldir. Türkiye’de düzenlenen etkinliklerin tarımsal ürünlere yönelik etkinliklerden madenciliğe kadar çok geniş bir yelpazede birçok farklı kitleye yönelik gerçekleştirildiği görülmektedir. Düzenlenen yerel etkinliklerin genel amacı, etkinliği düzenleyen yöreye özgü değerin bölgesel, ulusal ve uluslararası tanıtımının yapılması, geleneklerin ve kültürün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ayrıca yöredeki turizm hareketliliğinin arttırılmasıdır. Türkiye’de düzenlenen yerel etkinliklere şunlar örnek verilebilir.
- Manisa Mesir Macunu Festivali
- Deve Güreşleri
Diğer Etkinlikler
Türkiye’de birçok farklı temada farklı hedef kitleye yönelik etkinlikler de düzenlenmektedir. Bu kapsamda ‘Dini Etkinlikler’, ‘Fuarlar ve Sergiler’ ve ‘Milli Bayramlar’ bu etkinliklere örnek olarak gösterilebilir.
Fuarlar ve Sergiler: Etkinlik turizminin önemli çeşitlerinden biri de, birçok ürün ya da hizmetin aynı çatı altında bir araya geldiği, sergilendiği ve konu ile ilgili profesyonellerin veya halkın davet edildiği gösteri amaçlı organizasyonlar olan sergiler ve fuarlardır.
Dini Etkinlikler: Türkiye’de dini etkinlikler çeşitli dinlere, inanışlara uygun olarak belirli periyodlarda düzenlenmektedir. Dini etkinliklere Türkiye’de yaşayan Müslümanların büyük coşkuyla kutladığı Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ve bu bayramlar süresince ülkede düzenlenen çeşitli etkinlikler örnek gösterilebilir.
Milli Bayramlar: Türkiye’de büyük şehirlerden en küçük köylere kadar her yerde büyük coşku ve heyecanla kutlanan milli bayramlar ve bu bayramlar kapsamında organize edilen çeşitli etkinlikler de etkinlik turizmi açısından oldukça önemlidir.
Kongre ve Toplantı Merkezleri
Türkiye sahip olduğu, ulaşılabilirlik, toplantı ve kongre merkezlerinin kalitesi ve sayısı, hizmet kalitesi, fiyat ve düzenlemiş olduğu kongre ve toplantı referansları ile dünya çapında bir kongre merkezidir. Türkiye’de en büyük kapasiteli kongre merkezinin Aydın ili Kuşadası ilçesinde bulunan Efes Kongre Merkezi olduğu görülmektedir. Türkiye’deki kongre turizmi faaliyetleri için önem arz eden kongre merkezlerinin bazıları şunlardır:
- Efes Kongre Merkezi
- WOW Hotels&Convention Center
- Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
- İstanbul Kongre Merkezi
- Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi (Cam Piramit)
Konaklama Tesisleri
Türkiye’de bulunan konaklama tesisleri, etkinlik ve kongre turizmi pazarı açısından oldukça önemlidir Türkiye’de düzenlenen etkinlik veya kongre gibi toplantıların katılımcılarının konaklama ihtiyacını karşılamasının yanında yemek, salon ve teknolojik ihtiyaçları karşılamalarıyla kongre ve toplantı sürecinin tamamında önem arz eder. Conrad, Swissotel, Hilton, Four Seasons Otelleri, WOW Otelleri, Crowne Plaza Otelleri, Dedeman Otelleri, Crystal Otelleri gibi oteller önemli yatırımlarla kongre turizminde aktif olan otellere örnek olarak verilebilir.
Ulaşım Olanakları
Turizmde ulaşım, turistik mal ve hizmetlerin son tüketiciye dağıtılmasından ziyade turistlerin doğrudan destinasyona taşınmasını içeren önemli bir faaliyetler bütünüdür. Turizm hareketlerinin tamamında olduğu gibi etkinlik ve kongre turizminde de ulaşılabilirlik, güvenli ulaşım, seyahatin kısalması gibi unsurlar önemlidir. Türkiye, konumu sebebiyle birçok ülke açısından oldukça kolay ulaşılabilir bir ülkedir. Uluslararası tarifeli uçuşlar ve havayolu ağı, ulusal ve uluslararası bağlantılı kara yolu, demir yolu ve deniz yolu ulaşımı imkânları birçok turizm türü için Türkiye’nin tercih edilmesini ve turizm faaliyetlerinin ulaşım açısından zaman kaybını en aza indirgeyerek yapılmasını mümkün kılmaktadır.
Organizasyon Şirketleri ve Kongre Büroları
Kongre düzenleme konusunda yardımcı olan, kılavuzluk eden veya kongrelerin tamamını ilgili kuruluş adına düzenleyen kongre organizasyon şirketleri ve aracı kuruluşlar bulunmaktadır. Bu organizasyon şirketlerinin temel amacı, ulusal veya uluslararası her tür ve büyüklükteki kongre, toplantı, fuar, seminer vb. organizasyonlar için kongre salonları ve teknik donanımların planlaması ve kontrolü, duyuru broşürlerinin hazırlanması, postalama hizmetleri, program kitapçıklarının hazırlanması, katılımcıların karşılanması, transferler, konaklama rezervasyonları, kongre kapsamındaki sosyal programların organizasyonları, yiyecek, içecek ve ikram organizasyonları, refakatçiler için özel programların organizasyonu gibi hizmetlerden, katılımcıların uğurlanmasına kadar bir kongre sürecinde gerekli tüm hizmetlerin düzenlenmesini kapsayan faaliyetleri planlamak ve uygulamaktır.
Üniversiteler, Diğer Kurum ve Kuruluşlar
Kongre ve toplantı organizasyonu konusunda çalımalar yapan üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşları ayrıca sivil toplum kuruluşları da Türkiye’nin etkinlik ve kongre turizmi potansiyeli kapsamında değerlendirilmelidir. Bu kuruluşlar, genellikle üniversitelerde olduğu gibi kendi bünyelerindeki kongre merkezlerini kullanarak veya kongre merkezleri, oteller ve diğer kuruluşların bünyesindeki toplantı ve kongre salonlarını kullanarak çeşitli tür ve büyüklükte kongre ve toplantı düzenlemektedirler.
Tarihi, Kültürel ve Doğal Çekicilikler
Turistik ürünü oluşturan bileşenlerden en önemlisi doğal kaynaklardır ve doğal kaynaklar destinasyon ve tesis seçiminin ilk ölçütüdür. Bir yörede turizm talebini arttıran, turistlerin destinasyonu ziyaret etme niyetini önemli ölçüde etkileyen ve yöredeki turizmin altyapı ve üstyapıyla birlikte gelişimini tetikleyen etkenlerin başında yörenin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel çekicilikler gelmektedir. Yörede bulunan deniz, göl, orman nehir, şelale, kanyon, flora (bitki varlığı) ve fauna (hayvan varlığı) özellikleri, tarihi eserlerin varlığı, kültürel özellikler, farklı kültürleri tanıma, öğrenme ve bu özellikleri görme, deneyimleme isteği bir çok turizm türü için turistleri o yöreye yönlendiren önemli bir motivasyondur. Etkinlik ve kongre turizmi için temel ziyaret nedeni etkinliğin türü, kongre ve toplantının o yörede yapılması vb. olsa da organizasyon sürecindeki sosyal etkinlikler veya program dışında katılımcılar ve refakatçileri ziyaret ettiği yörenin sahip olduğu değerleri de deneyimlemek isteyecektir. Dolayısıyla etkinlik, kongre ve toplantı gibi organizasyonlarda ihtiyaç duyulan salon, teknik donanım, konaklama ve yemek ihtiyacı gibi özelliklerin dışında yörenin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel özellikler de dikkate alınmaktadır. Türkiye’nin doğal güzellikleri suya bağlı doğal güzellikler, jeomorfolojik yapıya bağlı doğal güzellikleri ve bitki örtüsüne bağlı doğal güzellikleri olmak üzere üç başlık altında toplanmıştır. Türkiye’deki bu değerler ulusal ve uluslararası tanınırlığı yüksek ve birçoğu koruma altına alınmış değerlerdir. Bu değerlerden birçoğu, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Bununla birlikte, Türkiye’nin bugüne kadar 17 adet varlığı UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Bu varlıklar ve listeye alındığı tarihler aşağıda sıralanmıştır.
- İstanbul’un Tarihi Alanları (1985)
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) (1985)
- Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) (1985)
- Hattuşa (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum) (1986)
- Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta) (1987)
- Pamukkale-Hierapolis (Denizli) (1988)
- Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) (1988)
- Safranbolu Şehri (Karabük) (1994)
- Troya Antik Kenti (Çanakkale) (1998)
- Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) (2011)
- Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) (2012)
- Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) (2014)
- Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) (2014)
- Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (2015)
- Efes (2015)
- Ani Arkeolojik Alanı (2016)
- Aphrodisias (2017)
Bu varlıklardan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) ve Pamukkale-Hierapolis (Denizli) hem kültürel, hem de doğal miras olarak listeye alınmıştır.
Türkiye’nin Etkinlik ve Kongre Turizmi Potansiyeline İlişkin SWOT Analizi
Bu bölümde Türkiye’nin etkinlik ve kongre turizmi pazarındaki durumunu stratejik olarak ölçebilmek amacıyla bir stratejik planlama aracı olan SWOT analizi yapılmıştır.
Güçlü Yönler
- Türkiye’nin sahip olduğu kongre merkezleri ile otel vb. kuruluşların kongre ve toplantı salonlarının varlığı
- Konaklama ve yeme içme tesislerinin fazlalığı
- Doğal, tarihi ve kültürel değerlerin varlığı
- Ulaşım ağı ve altyapısının gelişmiş olması ve gelişmeye devam etmesi
- Seyahat Acentası ve Kongre Organizasyon şirketlerinin fazlalığı
- Kongre ve toplantı organizasyonlarında kullanılabilecek teknolojik alt yapının ve donanımların olması
- Turistik destinasyonların birbirine yakın olması
- Rekreatif faaliyetler için seçeneklerin fazlalığı
- Ülkenin finans ve bankacılık sektörünün uluslararası gelişimlere ayak uydurması, çevrimiçi ödeme, kredi kartı, para transferi, fon sağlama vb. faaliyetlerin kolay bir şekilde yapılabilmesi
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etkinlik ve kongre turizmine stratejik ve eylemsel planlarda yer vermesi, konuyu önemsemesi
- Düzenlenen yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklerin fazlalığı
Zayıf Yönler
- Etkinlik ve kongre turizmi için kamu girişimlerinin ve devlet desteğinin sınırlı olması
- Etkinlik ve kongre turizminin tanıtımı, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin sınırlı olması
- Konuyla ilgili çalışan kuruluşlar arasındaki koordinasyon ve iletişim eksikliği
- Özellikle kongrelerin trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde yoğunlaşması dolayısıyla şehir içi ulaşımda karşılaşılan trafik yoğunluğu vb. problemlerin olması
- Etkinlik ve kongre turizmi kapsamında değerlendirilebilecek kalifiye personelin yetersizliği
- Kongre Bürosu gibi yapılanmaların sayıca az olması
- Etkinlik ve kongre sürecinde karşılaşılan bürokratik engeller
- Konuyla ilgili yapılan ve zaten kısıtlı olan yatırımların ülke geneline yayılamaması
- Yerel yönetimlerin konuya duyarsız yaklaşımı ve yatırım teşviklerinin yetersizliği
- Otellerin kongre organizasyonuna bireysel katılımı, kongre bürosu vb. kuruluşlara üye olmaktan kaçınmaları
Fırsatlar
- Dünya genelinde etkinlik ve kongre pazarını birçok ülkenin yeni keşfetmesi ve önemsemeye başlaması
- Etkinlik ve kongre turizminin diğer turizm türleriyle kolay entegre edilebilir özelliği ve Türkiye’nin alternatif turizm olanaklarının fazla olması
- Coğrafi konum, iklim vb. faktörlerin uygunluğu
- Düzenlenen etkinliklere katılım taleplerinin giderek artması
- En çok kongre düzenlenen ülke ve şehir sıralamalarında son yıllarda Türkiye’nin genellikle ilk 20 ülke içinde, İstanbul’un ise ilk 10 şehir arasında bulunması
- Avrupa ülkelerine yakınlık
- Etkinlik ve kongre turizmi faaliyetlerinin yılın 12 ayında yapılabilmesi
- Devam niteliği bulunan kongre ve toplantıların her seferinde farklı destinasyonlarda yapılması
- Etkinlik ve kongre turizmin entegre edilebilecek alternatif turizm türlerine olan talebin giderek artması ve Türkiye’nin bu konuda yüksek rekabet gücünün bulunması
Tehditler
- Türkiye’nin ‘Güvenli Ülke’ algısını sarsan terör saldırıları
- Türkiye’ye komşu olan ülkelerdeki savaş ve iç karışıklıklarının devam etmesi ve özellikle sınır şehirlerin bundan etkilenmesi
- Türkiye’nin içinde bulunduğu ve olması muhtemel olumsuzlukların rakipler tarafından kullanılması, olumsuz bir imaj yaratma çabaları
- Bazı yabancı tur operatörlerinin, Türkiye’yi tur planlarından çıkarması
- Avrupa Birliğinin, turizm konusunda birliğe üye ülkelerin kendi aralarındaki organizasyonlarını desteklemesi
- Ülkeler arasında yaşanan gerginliklerin sektöre yansımalarıdır.
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 19 Aralık 2024 Perşembe comment 0 visibility 528
-
2024-2025 Güz Dönemi Ara (Vize) Sınavı Sınav Bilgilendirmesi
date_range 6 Aralık 2024 Cuma comment 2 visibility 404
-
2024-2025 Güz Dönemi Dönem Sonu (Final) Sınavı İçin Sınav Merkezi Tercihi
date_range 2 Aralık 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1156
-
2024-2025 Güz Ara Sınavı Giriş Belgeleri Yayımlandı!
date_range 29 Kasım 2024 Cuma comment 0 visibility 1374
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 14 Kasım 2024 Perşembe comment 13 visibility 20352
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25872
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14740
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12675
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12667
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10591