Kongre ve Etkinlik Yönetimi Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Etkinliklerin Sosyo-Ekonomik Ve Kültürel Etkileri
Etkinlikler genel olarak hangi amaçlarla düzenlenmektedir?
Etkinlikler genel olarak;
• Özellikle gelir üretme,
• Ek istihdam oluşturma,
• Yerel yönetimler için ek gelir yaratma ve
• Şehrin markalaşmasına katkı sağlama potansiyelinden dolayı düzenlenir
Etkinliklerin toplumsal etkileri nelerdir?
Etkinliklerin olumlu ve olumsuz toplumsal etkileri şöyle özetlenebilir:
• Etkinlikler topluluklar tarafından kültürel miraslarının sergilenmesi, şehrin tutundurulması, şehre ziyaretçi çekilmesi ve yerel halk için yeni kültürel eğlence olanakları sunarak şehirdeki yaşam kalitesinin artırılması amacıyla düzenlenirler.
• Etkinlikler, ev sahibi toplumun yeni deneyimler yaşamasına, yeni şeyler öğrenmesine, kültürel ve sanatsal gösterilere katılmasına ve yeni beceriler keşfetmesine imkân vermektedir.
• Etkinliklerle birlikte artan rekreasyon tesislerinin sayısı ve niteliği yerel halka eğlence, öğrenme ve kültürel ağırlama olanakları sunar.
• Etkinlikler topluma eğlence olanağı sunmanın yanında, bireylerin topluluğa bağlılıklarını gösterebilmeler için de özel durumlar yaratırlar.
• Etkinlikler, farklı kültürlerden ve milletlerden insanların bir araya gelmesi sayesinde farklılıkların anlaşılmasına, farklı kültürler arasında hoşgörünün geliştirilmesine ve kültürel değişimlere olanak sağlamaktadır.
• Yerel halkın yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkilerine karşın etkinlikler yaşamın pahalılaşması, trafik yoğunluğu ve kalabalık, suç ve mülkiyet üzerinde hasarlar gibi olumsuz etkiler de yaratabilmektedir.
• Etkinliklerin yerleşim yerindeki çekim noktalarının tanıtımının yapılmasında ve pazarlanmasında da önemli rol oynamaktadır
• Etkinlikler günlük iş rutin üzerinde baskı yaratabilmekte, mahremiyetin kaybolmasından dolayı yerel halk arasında bir tatminsizlik hissinin yayılmasına neden olabilmektedir. Bu durum etkinliklerin olumsuz etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
• Etkinlikler, farklı kültürlerden ve milletlerden insanların bir araya gelmesi sayesinde farklılıkların anlaşılmasına, farklı kültürler arasında hoşgörünün geliştirilmesine ve kültürel değişimlere olanak sağlamaktadır.
Etkinliklerin kültürel doku üzerindeki etkileri nelerdir?
Etkinlikler çoğunlukla yerel halkın kaynaklarının kullanımını gerektirmektedir. Ev sahibi toplumun toplumsal ve kültürel mozağini olumsuz bir şekilde etkileyerek toplumda kimlik kaybı, yozlaşma, ahlak yapısı ve değerler üzerinde aşındırıcı bir etki yaratabilmektedir.
Etkinlikler ile birlikte ortaya çıkabilecek aşırı alkol kullanımı, şiddet ve suç gibi istenmedik davranışlar ev sahibi toplumda huzurun yitirilmesi duygusu yaratabilmektedir. Buna bağlı olarak ev sahibi toplumun etkinlik ziyaretçilerine yönelik olumsuz tutumları ve davranışlar gelen ziyaretçilerde memnuniyetsizlik yaratabilmektedir.
Etkinliklerin bireysel etkileri nelerdir?
Etkinliklerin;
• Bireyleri rahatlatıcı,
• Mutlu edici etkilerinin yanında,
• Yaşamlarına anlam katarak daha sağlıklı bireylerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.
• Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluşacağından, etkinlikler bu sürece önemli katkılar yapma potansiyeline sahiptir.
Etkinliklerin modern yaşamla bağlantısı nasıl açıklanabilir?
Modern yaşam, kentleşme, kalabalıklaşma ve endüstriyel ilişkinlerin karmaşıklaşması gibi nedenlerden dolayı bireyler üzerinde toplumsal, psikolojik ve ekonomik baskılar yaratmaktadır. Etkinlikler, bireyler geçici sürelerle de olsa bu keşmekeşten uzaklaştırma potansiyeline sahiptir.
Etkinliklerin ekonomik etkileri nelerdir?
Etkinliklerin olumlu ve olumsuz ekonomik etkileri şöyle özetlenebilir:
• Etkinlikler değişen oranlarda da olsa artan gelir ve istihdam olanakları gibi ekonomik etkilere sahiptir.
• Etkinliklerin ekonomik etkileri, kısmen organizatörlerin veya hükümetlerin bütçe hedeflerine sağladığı katkılar, kısmen de yapılan harcamaları gerekçelendirebilme adına önemsenmektedir.
• Bir diğer neden olarak da ekonomik etkilerin daha kolay ölçülebilir olmasıdır.
• Etkinlikler, genellikle turizm sezonu dışında, talebin düşük olduğu dönemlerde yapılmaktadır. Dolayısıyla etkinliğin yaratacağı talep özellikle konaklama işletmeler için ilave doluluk oranları sağlamaktadır.
• Etkinlikler aynı zamanda yatırımcıları ve ziyaretçilerde çektiğinden yeni istihdam olanakları da yaratarak şehrin veya bölgenin ekonomisine katkı sağlamaktadır.
• Etkinlikler, düzenlendikleri yerlerde mal ve hizmetlerin fiyatları üzerinde bir baskı yaratır. Dolayısıyla artan fiyatlar ekonomi üzerinde enflasyonist baskı yaratarak yerel halkın yaşam koşullarını zorlaştırır.
Bir etkinliğin başarısı yalnızca ekonomik katkısıyla mı ölçülür?
Bir etkinliğin başarısı yalnızca doğrudan ekonomik katkısıyla ölçülemez. Dolayısıyla etkinliklerin bütüncül etkileri fiziksel, siyasal ve toplumsal çevre üzerindeki sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.
Etkinliklerin kültürel etkileri kısaca nasıl açıklanabilir?
Festivaller, karnavallar, dinsel etkinlikler gibi kültürel kutlamalar ve sanat ve eğlence genellikle kültür turizm başlığı altında incelenmektedir. Etkinlikler genellikle kültürün ve kültürel geleneklerin kutlanması ve aynı zamanda yerel halk, perakendeciler, sergileyiciler ve ziyaretçiler arasında ticari ve sosyal değişimlerin gerçekleşmesine olanak tanımaktadır.
Etkinlikler, ev sahibi toplumun kültürü üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?
Etkinlikler, ev sahibi toplumun kültürü üzerinde iki yönlü bir etkiye sahiptir:
• Etkinlikler, yerel kültür ve geleneklerin dışarıdan gelen ziyaretçilere gösterilmesi için korunması ve yaygınlaştırılmasına etki etmektedir.
• Öte yandan kültürel değerlerin ziyaretçi çekmek ve buna bağlı olarak daha fazla gelir elde etmek için aşırı şekilde kullanımı, ticarileştirilmesi yerel kültürün sürekliliğini tehdit eder.
Etkinliklerin sanatla ilişkisi kısaca nasıl açıklanabilir?
Etkinliklerle sanat arasında yüksek düzeyde bir bağımlılık söz konusudur. Sanat, çağdaş kültürü tanımlamasına karşın sanatsal etkinlikler belirli bir kitleye ulasan sanatın yönünü ve içeriğini belirleyen yegâne unsurdur
Etkinliklerin kültürel miras üzerinde nasıl bir etki oluşturmaktadır?
Festival ve etkinlikler artan sayıdaki ziyaretçinin gereksinimlerinin karşılanması amacıyla kültürel mirasın sürdürülebilirliği üzerinde de tehdit oluşturmaktadır. Bu bağlamda özellikle yiyecek içecek gibi bölgeye özgü kültürel miras unsurlarının ziyaretçilerin damak tatlarına uyumlu olacak şekilde değiştirilmesi gibi bir durumla karşılaşılabilmektedir.
Etkinliklerin tarihi mekânlara etkisi nasıl olmaktadır?
Özellikle tarihi mekânlarda düzenlenen etkinlikler, hassas olan bu yapılar üzerinde kalıcı hasarlar oluşturma potansiyeline sahiptir.
Etkinliklerin aşırı ticarileşmesi, sunulan mal ve hizmetler üzerindeki etkisi nasıl olmaktadır?
Etkinliklerin aşırı ticarileşmesine bağlı olarak sunulan mal ve hizmetlerin nitelikleri üzerinde bir azalma gözlemlenebilmektedir. Niteliksiz ürünlerin ya da sahte kültürel ürünlerin gerçek, özgün birer sanat eseri gibi tanıtılıp satılması ve insanların kandırılması da çokça karşılaşılan bir durumdur.
Etkinliklerin genel olarak çevresel etkileri nelerdir?
Etkinlikler fiziksel ve doğal çevre üzerinde de olumsuz etkiler yaratarak doğal, kültürel ve tarihi kaynakların bozulmasına neden olacak etkilere sahip olabilmektedir. Etkinlikler yaşanılan çevreyle birlikte doğal çevre üzerinde de bir takım olumsuz etkilere sahip olabilmektedir.
Etkinliklerin çevre üzerindeki etkileri nasıl değerlendirilebilir?
Etkinliklerin çevre üzerindeki etkilerini iki farklı boyut üzerinden ele alan Raj ve Musgrave’e göre etkinlikler;
• Öncelikle insan yapımı çevre üzerinde bir takım etkilere neden olmaktadır. Etkinlikler, binalar ve etkinliklerin düzenlendiği destinasyonun dokusu üzerinde görsel etkiler yaratabilmekte, alan kullanımında değişiklikler yapılmasına neden olabilmekte ve destinasyonun altyapısı üzerinde aşırı yükten dolayı olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
• Öte yandan su ve hava kalitesinde olumsuz değişimler, doğal kaynakların, flora ve faunanın yok olması gibi doğal çevre ve eko-sistem üzerinde de olumsuz etkiler ortaya çıkabilmektedir.
Şehirler, Dünya Fuarları, Expolar ve spor etkinliklerini niçin kullanmaktadırlar?
Şehirler, Dünya Fuarları, Expolar ve spor etkinliklerini çok uzun zamandan beri ekonomilerin canlandırmak, altyapıyı geliştirmek ve imajlarını pekiştirmenin bir aracı olarak kullanmaktadırlar.
Etkinliklerin, toplumsal kimliğin oluşmasına nasıl bir etkisi olmuştur?
1980’li yıllardan itibaren ortaya çıkmaya başlayan neo-liberal siyasal hareketlerin sonucunda, diğer turizm çekiciliklerinin yanında etkinlikler şehrin yeniden yapılandırılması ve mekân pazarlamasına katkı sağlamak üzere kullanılmaya başlanmışlardır. Etkinlikler, toplumsal kimliğin oluşturulmasına yardımcı olur. Bu nedenle etkinlikler, mekânları ve toplumsal yaşamı dönüştürmenin bir yolu olarak görülmeye başlanmıştır. Özellikle kültürel festivaller insanların yaşadıkları mekânlarla bağlarını güçlendirmelerine, mekâna özel anlamlar yüklemelerine ve bir mekân duygusunun geliştirilmelerine katkı sağlamaktadır.
Kültürel etkinliklerin şehir ve insanlar üzerindeki etkileri kısaca nasıl açıklanabilir?
Kültürel etkinlikler, şehrin sokaklarına canlılık katan, şehrin imajını geliştiren ve halka o şehirde yaşamaktan dolayı gurur duyma olanağı veren etkinliklerdir.
Kültürel etkinlikler, insanların yaşadıkları mekânlarla bağlarını güçlendirerek, mekâna özgü anlamların oluşmasına ve bir mekân duygusunun gelişmesine katkı sağlar.
Kültür ve şehir arasındaki ilişki kısaca nasıl açıklanabilir?
Kültür, büyüyen hizmet endüstrisi içinde şehrin yaratıcı bir güç olarak yeniden temsil edilmesi için bir araçtır. Kültür, aynı zamanda bir şehri rekabetçi kılan, şehrin yatırım ve yeni istihdam olanakları için rekabet edebilmesine olanak tanıyan, şehrin sahip olduğu olanakların toplamıdır.
Etkinliklerin bir şehrin imajına etkileri kısaca nasıl açıklanabilir?
Bir şehrin sahip olduğu imaj, oraya ziyaretçilerin çekilmesinde oldukça önemlidir. Büyük bir etkinliğin ev sahibi topluluğun veya ülkenin imajını şekillendirdiği, seyahat pazarında oraya ilişkin doğru ve istendik bir algı yarattığı bilinmektedir. Bu bağlamda özellikle büyük şehirlerin bir etkinliğe ev sahipliği yapma yönündeki isteklerinin altında yatan temel neden, etkinliklerin sahip olduğu imaj yaratma potansiyelidir. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar, özellikle etkinlik tamamlanıp bitirildikten sonra etkinliğin düzenlendiği şehirlere yönelik olumlu imajın arttığını göstermektedir.
Etkinlikler ile mekânlar arasındaki ilişki kısaca nasıl açıklanabilir?
Etkinlikler, mekânları değiştirme, dönüştürme potansiyellerinin yanında yeni mekânların oluşturulması açısından da önemli bir işleve sahiptirler. Etkinlik pazarında yer almak isteyen şehirler, bu organizasyon için mekân bulmak zorundadırlar. Etkinlik mekânı mevcut tesisler ve binalar olabileceği gibi kimi zaman eski, atıl, artık kullanılmayan bir takım tarihi ve eski binaların dönüştürülerek kullanılması şeklinde gerçekleşebilmektedir.
Etkinlik düzenleme hangi özellikleri nedeniyle cazip görünmektedir?
Gelir artırıcı etkilerinin olması, yerel işletmelerde artan ticaret ve yen istihdam olanakları yaratması, yerel yönetimler için ek gelir imkânı ve yerel halk için yaşam kalitesinin arttırılması etkilerinden dolayı etkinlik düzenlenmesi pek çok yerleşim yeri için cazip bir hal almıştır.
Etkinliklerin imaj oluşturmadaki rolü nasıl açıklanabilir?
Düzenlenen etkinlikler aynı zamanda kentsel alanlarda turizm stratejilerinin bir parçası olarak imaj oluşturmak ve geliştirmek, markalaşmak için de arzu edilmektedir. Etkinliklerin bu etkilerinden dolayı özellikle son yıllarda tüketiciler ve şehir sakinleri için çekici şehir mekânları ve deneyimleri sunulmasına yönelik artan oranda bir ilgi doğmuştur. Özellikle ziyaretçi çeken, başka kentlerden ve ülkelerden insanların kenti ziyaret etmesine neden olan etkinlikler, etkinliğin düzenlendiği yerlerde turizm sektörünün gelişmesinin ve güçlenmesinin yolunu açmanın yanında önemli bir gelir yaratma potansiyeline sahiptirler.
Gelenekselleşen etkinliklerin toplum üzerindeki etkileri kısaca nasıl açıklanabilir?
Uzun yıllar boyunca düzenlenen ve gelenekselleşen etkinlikler, aynı zamanda düzenlendikleri yerlerdeki toplumsal yaşamı canlandırarak insanların bir araya gelmesine, bir topluluk duygusu yaratılmasına ve etkinliğin düzenlendiği yerlerde yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlarlar
Etkinliklerin olumsuz yönleri nasıl özetlenebilir?
Olumlu sonuçlar ve şehir yaşamına, şehir sakinlerine olumlu katkılar sunmanın yanında etkinlikler, çoğunlukla yetersiz planlama ve yönetimden dolayı olumsuz sonuçlar da doğurabilmektedir. Trafik sorunları, çevre ve gürültü kirliliği, kalabalık ve kargaşa, çevredeki kimi önemli kültürel ve tarihi yapılara zarar verilmesi ve toplumsal hizmetlerde aşırı yoğunluk gibi olumsuz etkiler çoğunlukla yerel halkın etkinliklere karşı olumsuz tutum sergilemeleri ile sonuçlanabilmektedir. Benzer şekilde etkinlikler olumsuz yönde çevresel değişimlere de neden olabilmektedir.
Etkinliklerin çevreyle olan ilişkisinde nelere dikkat edilmelidir?
Etkinlikler olumsuz yönde çevresel değişimlere de neden olabilmektedir. Doğal çevre etkinliğin temel unsurlarından biridir ve çevreye zararı olmayan hiçbir etkinlik bulunmamaktadır. Bu bağlamda etkinliklerin çevreye verdiği zararın en aza indirilmesi için etkinlik öncesi ve sonrasında çevresel etki değerlendirilmesinin muhakkak yapılması gerekmektedir. Çevre dostu etkinliklere ağırlık verilmesi ve her türlü etkinliğin planlanmasında çevresel etkilerin dikkate alınması etkinliklerden elde edilecek faydaların artırılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.
Etkinlikler hangi amaçla düzenlenir?
Etkinlikler topluluklar tarafından kültürel miraslarının sergilenmesi, şehrin tutundurulması, şehre ziyaretçi çekilmesi ve yerel halk için yeni kültürel eğlence olanakları sunarak şehirdeki yaşam kalitesinin artırılması amacıyla düzenlenirler
Etkinlikler neye katkı sağlarlar?
kamu hizmetlerinin geliştirilmesine, kent mekânlarının yeniden yapılandırılmasına ve yeni altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlarlar
Fredline, Jago ve Deery etkinliklerin toplumsal etkilerini ölçmek üzere geliştirdikleri ölçekte etkinliklerin toplumsal etkilerini altı başlık altında toplamışlardır. Bunlar nelerdir?
Toplumsal ve ekonomik gelişim faydaları;
adalet ve huzursuzluk;
kamu hizmetleri üzerindeki etkiler;
davranış ve çevre üzerindeki etkiler;
toplum üzerindeki uzun soluklu etkiler
kimi ürün ve hizmetlerin fiyatları üzerindeki etkiler.
Etkinliklerin olumsuz etkileri nelerdir?
Yerel halkın yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkilerine karşın etkinlikler yaşamın pahalılaşması, trafik yoğunluğu ve kalabalık, suç ve mülkiyet üzerinde hasarlar gibi olumsuz etkiler de yaratabilmektedir
Bir etkinlik düzenlenmesindeki en önemli sorunlardan biri nedir?
Bir etkinlik düzenlenmesindeki en önemli sorunlardan biri, ziyaretçilerin ve elbette etkinliğe çeşitli performansları sergilemek için gelen katılımcıların güvenliklerinin sağlanmasıdır.
Etkinliklerin yerleşim bir yerinde hangi açılardan önemli rol oynar?
Etkinliklerin yerleşim yerindeki çekim noktalarının tanıtımının yapılmasında ve pazarlanmasında da önemli rol oynadıkları ifade edilmektedir
Etkinlikler, ev sahibi toplumun toplumsal ve kültürel mozaiğini olumsuz bir şekilde etkileyerek neye sebeb olabilirler?
Etkinlikler, ev sahibi toplumun toplumsal ve kültürel mozaiğini olumsuz bir şekilde etkileyerek toplumda kimlik kaybı neticesinde ahlak ve değerler üzerinde sorunlara neden olabilmektedir
Olimpiyat Oyunları, Dünya Kupası gibi büyük etkinlikler, şehirlerin ne gibi sorunlarının çözülmesine olanak sağlar?
Olimpiyat Oyunları, Dünya Kupası gibi büyük etkinlikler, şehirlerin trafik sorunlarının çözülmesine, şehir içi ve çevre yollarının geliştirilmesine ve kentsel gelişimin hızlandırılmasına katkı sağlamaktadır. Bunun yanında etkinlikler yeni stadyumlar, gösteri ve sergi salonları gibi şehir halkının etkinlik sonrasında da kullanabilecekleri kimi tesislerin kazandırılmasını da sağlayabilmektedirler
Özellikle bir festival düzenlenmesinde yerel halkın çekinceleri ve itirazlarının olması sebebi nedir?
Kaynakların boşa gideceği kaygısıyla özellikle festival düzenlenmesinde yerel halkın çekinceleri ve itirazları doğabilmektedir. Yerel halkın bir bölümünün düzenlenecek etkinliğin faydalarının maliyetleri karşılamayacağı düşüncesiyle etkinliklere itiraz ettikleri bilinmektedir.
Konuya ilişkin yapılmış pek çok araştırmaya göre bireylerin etkinliklere katılmasının sebebleri nelerdir?
bireylerin toplumsallaşmak, etkinlik atmosferini yaşamak, eş dost ve akrabalarla vakit geçirmek, eğlenmek, etkinliklerde yeni bir şeyler görmek ve deneyimlemek ve yaşamın gündelik angaryalarından, sıkıntılarından belirli bir süre uzaklaşmak için etkinliklere katıldığını göstermektedir.
Breylerin etkinliklere katılması neye göre değişiklik göstermektedir?
Breylerin etkinliklere katılması etkinlik türüne, bireyin sosyo-demografik durumu-na ve zamana göre değişiklik göstermektedir.
Etkinlikler ne amaçla düzenlenmektedir?
Etkinlikler topluluklar tarafından kültürel miraslarının sergilenmesi, şehrin tutundurulması, şehre ziyaretçi çekilmesi ve yerel halk için yeni kültürel eğlence olanakları sunarak şehirdeki yaşam kalitesinin artırılması amacıyla düzenlenirler.
Etkinlikler beraber rekreasyon tesislerinin artışı hakla ne tür yararlar sağlar?
Etkinliklerle birlikte artan rekreasyon tesislerinin sayısı ve niteliği yerel halka eğlence,öğrenme ve kültürel ağırlama olanakları sunar.
Etkinliklere ev sahipliği yapılması yerel halk için ne gibi toplumsal faydalar sağlar?
Etkinlikler ev sahibi toplulukta bir topluluk duygusu yaratılmasına katkı sağlar. Etkinlikler, ziyaretçilerle yerel halk arasında bir kültürel mübadele ortamı yaratarak yerel halk için eğlence ve boş zaman olanağı sunarlar.
Etkinlikler ziyaretçiler için ne gibi fırsatlar yaratmaktadır?
Etkinlikler ziyaretçilerin kendilerini gerçekleştirmelerine katkı sunacak eğitimsel, duyuşsal ve algısal fırsatlar yaratmaktadır.
Etkinliklerin olumsuz etkileri neler olabilir?
Etkinlikler, kalabalıklaşmaya ve farklı kültürlerden bireylerin bir araya gelmesine bağlı olarak suç ve istenmeyen davranışların çoğalması gibi olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
Modern yaşamın insalarda neden olduğu olumsuzluklar nelerdir?
Modern yaşam, kentleşme, kalabalıklaşma ve endüstriyel ilişkilerin bireyler üzerinde yarattığı baskılar insanlarda bir takım olumsuzluklara neden olmaktadır.
Modernitenin birey üzerindeki etkileri nelerdir?
Modernite, gündelik yaşam rutinlerini ve pratiklerini etkilemenin yanında bireyin içinde yaşadığı toplumla, arkadaşlarıyla ve ailesiyle etkileşimini de olumsuz etkilemektedir.
Rutin yaşam koşullarında insanların arzuladığı şeyler neler olabilir?
Rutin yaşam koşullarına bağlı olarak insanlar, artan oranda yeni şeyler yapmak, görmek ve deneyimlemek arzusu içinde olurlar. Etkinlikler aynı zamanda bireylerin yenilik arayışına da cevap verme potansiyeline sahiptir.
Etkinlikliğin başarısı nasıl ölçülmelidir?
Bir etkinliğin başarısı yalnızca doğrudan ekonomik katkısıyla ölçülemez. Dolayısıyla etkinliklerin bütüncül etkileri fiziksel, siyasal ve toplumsal çevre üzerindeki sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.
Etkinlikler genellikle yılın hangi zamanlarında yapılır?
Etkinlikler, genellikle turizm sezonu dışında, talebin düşük olduğu dönemlerde yapılmaktadır.
Etkinlikler, düzenlendikleri yerlerde mal ve hizmetlerin fiyatları üzerinde etkisi nedir?
Etkinlikler, düzenlendikleri yerlerde mal ve hizmetlerin fiyatları üzerinde bir baskı yaratır.
Etkinliklere ilişkin ortaya çıkması olası olumsuz ekonomik etkiler nelerdir?
Etkinlikler sırasında kalabalıklaşma, nüfus yoğunluğu ve fiyatlar üzerindeki enflasyonist baskılar, etkinliğe ilişkin ekonomik ve toplumsal maliyetler olarak ortaya çıkmaktadır.
Kültür turizmi başlığı altında hangi etkinlikler yer almaktadır?
Festivaller, karnavallar, dinsel etkinlikler gibi kültürel kutlamalar ve sanat ve eğlence genellikle kültür turizmi başlığı altında incelenmektedir
Etkinliklerle sanat arasındaki ilişki nasıldır?
Etkinliklerle sanat arasında yüksek düzeyde bir bağımlılık söz konusudur.
Etkinliklerin aşırı ticarileşmesinin sonucu neler olabilir?
Etkinliklerin aşırı ticarileşmesine bağlı olarak sunulan mal ve hizmetlerin nitelikleri üzerinde bir azalma gözlemlenebilmektedir.
Etkinliklerin doğal çevre üzerindeki etkisi nasıldır?
Etkinlikler fiziksel ve doğal çevre üzerinde de olumsuz etkiler yaratarak doğal, kültürel ve tarihi kaynakların bozulmasına neden olacak etkilere sahip olabilmektedir.
Etkinliklerin çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için hazırlanan programlar neleri kapsamaktadır?
Bu programlar atıkların geri dönüşümü, su, enerji tasarrufu, atık suların arıtılması ve yeniden kullanımı, aydınlatma ve havalandırmanın daha makul kullanımı gibi konuları kapsamaktadır.
Etkinliklerde şehirler ne amaçla kullanılmaktadır?
Şehirler, Dünya Fuarları, EXPOlar ve spor etkinliklerini çok uzun zamandan beri ekonomilerini canlandırmak, altyapıyı geliştirmek ve imajlarını pekiştirmenin bir aracı olarak kullanmaktadırlar.
Kültürel etkinlikler ve mekanlar arasındaki ilişki nasıldır?
Kültürel etkinlikler, insanların yaşadıkları mekânlarla bağlarını güçlendirerek, mekâna özgü anlamların oluşmasına ve bir mekân duygusunun gelişmesine katkı sağlar.
Etkinliklerin mekan olarak işlevi nedir?
Etkinlikler, mekânları değiştirme, dönüştürme potansiyellerinin yanında yeni mekânların oluşturulması açısından da önemli bir işleve sahiptirler.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 8 Gün önce comment 11 visibility 17821
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1158
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 614
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2739
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 905
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25570
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14503
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12507
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12498
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10421