Peyzaj Çevre ve Tarım Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

İç Mekan Bitkileri Ve Tasarımı

1. Soru

Herdem yeşil ne demektir?

Cevap

İç mekan bitkileri yapraklarını dökmeyen herdem yeşil türlerden tercih edilir.


2. Soru

Foot-candle (fc) ne demektir?

Cevap

Türkçe’de ayak-mum olarak ifade edilen bir ışık yoğunluğu birimidir. Yaklaşık 33 cm uzaklıktaki bir mumun verdiği ışık üzerinden yapılan bir değerlendirme yöntemidir.


3. Soru

İç mekanlara kattıkları estetik değer ötesinde hem kullanıldıkları mekanlar hem de insanlar için
başka faydaları nelerdir?

Cevap

İç mekanlara kattıkları estetik değer ötesinde hem kullanıldıkları mekanlar hem de insanlar için başka birçok fayda da sağlamaktadır.

  • Hava Kalitesinin İyileşmesi ve Havanın Temizlenmesi
  • İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkiler
  • İç Mekan Konforunun Artması
  • İş Üretkenliğinin Artması
  • Estetik ve Fonksiyonel Çözümler Sağlanması
  • Mekanların Değerinin ve Tercih Edilme Düzeyinin Artırılması
  • Çevreci ve Doğa Dostu Bir Bilinç Oluşturulması

4. Soru

İç mekan bitkileri insan sağlığı üzerinde nasıl olumlu etkiler yapmaktadır?

Cevap

İç mekanlardaki hava kalitesini ve nem miktarını yükseltmeleri, toz ve diğer kirleticilerin miktarını azaltmaları sayesinde iç mekan
bitkileri insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Mide bulantısı, baş ağrısı, öksürük gibi sağlık sorunlarının azaltılmasında, soğuk algınlığına yakalanma riskinin % 30 oranında düşürülmesinde iç mekan bitkileri faydalıdır. Aynı zamanda hastalıkların daha hızlı iyileşmesine de etki ettikleri bildirilmektedir.


5. Soru

İnsan sağlığı için tavsiye edilen nem miktarı ne kadardır?

Cevap

İnsan sağlığı için tavsiye edilen nem miktarı % 30-60 arasındadır.


6. Soru

İç mekan bitkilerinin sağlıklı gelişmesi için nelere ihtiyaç duyar?

Cevap

İç mekan bitkilerinin sağlıklı gelişmesi ve arzu edilen estetik ve fonksiyonel faydaları sağlayabilmeleri için ihtiyaç duydukları toprak, ışık, sıcaklık, su, besin maddesi ve nem koşulları temin edilmelidir. İyi bir havalandırma önemlidir. Ayrıca bitkilerin kök ve üst aksamlarının gelişimine uygun saksı ve kaplar tercih edilmeli, bitkinin gelişimine uygun olarak gerektiğinde saksı ve toprak  eğişimi yapılmalıdır.


7. Soru

Farklı koşullara karşı toleransı yüksek, bakım istekleri düşük ve yetiştirilmesi kolay olan iç mekan bitkileri hangileridir?

Cevap

Bazı iç mekan bitkilerinin farklı koşullara karşı toleransı yüksek, bakım istekleri düşük ve yetiştirilmesi kolaydır. Philodendron scandens (fil kulağı), Dracaena marginata (Madagaskar dragon ağacı), Sansevieria trifasciata (paşa kılıcı), Chlorophytum comosum (kurdele çiçeği), Spathyphyllum cochlearispathum (barış zambağı/yelken çiçeği), Agloanema commutatum (aglomena), Epipremnum aureum (salon sarmaşığı), Kalanchoe daigremontiana (aşkın gözyaşları), Aspidistra elatior (salon yaprağı) ve birçok kaktüs türü bunlara örnek olarak verilebilir.


8. Soru

İyi bir saksı toprağı nasıl olmalıdır?

Cevap

Genellikle, iyi bir saksı toprağının gözenekli, fazla suyu kolaylıkla drene eden, su tutma kapasitesi yüksek, streil, içindeki çözünür tuz oranı düşük ve hafif olması arzu edilir. Hazır saksı topraklarının yaklaşık 2/3’ü hindistan cevizi lifleri, perlit ve vermikülit gibi malzemelerden, geri kalanı kumlu topraktan meydana gelmektedir. Ayrıca bazı iç mekan bitkileri için değişik karışımlar da kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bu topraklar genellikle bitkiler için yeterli besin maddelerine sahip olup zararlı organizmalardan arındırılmıştır.


9. Soru

Vermikülit nedir?

Cevap

Volkanik kökenli, inorganik, uzun ömürlü, steril, hafif ve geçirgenliği yüksek bir mineraldir. Kuvvetli bir kök gelişimi sağlar.


10. Soru

Perlit nedir?

Cevap

İnorganik, hafif, steril, uzun ömürlü bir malzemedir. Toprağın havalanmasını ve ısı izolasyonu sağlar.


11. Soru

Işığın bitkisel gelişim üzerine ne gibi etkileri vardır?

Cevap

Işığın yoğunluğu, süresi ve niteliği bitkisel gelişimi etkiler; besin maddelerinin topraktan alınması ve bitkilerin fotosentez, solunum ve transpirasyon yapmaları için önemli bir kaynaktır. Işık yoğunluğu, çeşitli birimlerle (footcandle/ayak mum, lux, lümen vb.) ölçülen ışık miktarını ifade eder. Işık süresi bitkinin ışık alma süresidir. Işığın yoğunluğu ve süresi arasındaki denge bitkilerin sağlıklı gelişiminde önemlidir.


12. Soru

İç mekan bitkilerinin yeteri kadar ışık alamamalarının sonucunda ne olur?

Cevap

Yüksek ışık isteği olan bitkilerin yeteri kadar ışık alamamaları zayıf ve seyrek bir yapraklanmaya neden olmaktadır.


13. Soru

Tropikal kökenli iç mekan bitkileri hangi sıcaklık aralığında iyi gelişim gösterir?

Cevap

Tropikal kökenli iç mekan bitkilerinin neredeyse tamamına yakını 18° C ile 24° C arasındaki sıcaklıklarda iyi bir gelişim göstermektedirler.


14. Soru

Sulama planı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Bitkinin türüne, bitkinin içinde bulunduğu döneme (çiçeklenme, uyku vb.), büyüme devresinin uzunluğuna, ortam koşullarına, toprağın ve saksının özelliklerine uygun bir sulama planı yapılmalı ve yeteri kadar su verilmelidir.


15. Soru

İç mekan bitkilerinde görülen hastalıkların göstergeleri nelerdir?

Cevap

İç mekan bitkilerinde görülen yaprak yanıkları, benekler, lekeler, çürümeler ve küfler, tuz birikmeleri çeşitli sorunların ve hastalıkların göstergesidir.


16. Soru

İç mekan bitkileri ile nasıl mekânsal organizasyon yapılır?

Cevap

İç mekanda bitkiler; mekânsal kullanımlar arasında sınır/geçiş oluşturma, farklı kullanımları birbirinden ayırma, trafiği yönlendirme, kullanılmayan ölü noktaları değerlendirme, insanları belirli kullanım alanlarına yönlendirme gibi faydaları sayesinde mekânsal organizasyon yapılır.


17. Soru

İç mekan bitkileri ile çevresel şartların kontrolü nasıl yapılır?

Cevap

Gürültünün ve amaca bağlı olarak ışığın/güneşin perdelenmesi, hava kalitesinin arttırılması, ortam neminin yükseltilmesi, havanın temizlenmesi gibi faydaları ile çevresel şartların kontrolü yapılır.


18. Soru

İç mekan bitkileri ölçekleri nelerdir?

Cevap

İç mekan bitkileri; yer örtücüler, küçük alt bitki örtüsü, büyük alt bitki örtüsü, yüksek boylu bitkiler, sarılıcılar ve sarkıcılar olarak farklı ölçeklerde olabilir.


19. Soru

Sütun formlu bitkiler iç mekanda nasıl bir görsel etki oluşturur?

Cevap

Sütun formlu, piramidal bitkiler mekanın daha yüksek gösterilmesine yardımcı olur.


20. Soru

İç mekan bitki tasarımında doku nedir ve ne gibi etkilere sahiptir?

Cevap

Yapraklar dokuyu meydana getiren başlıca unsurdur. Yaprakların büyüklüğü, şekli, kenarları, kalınlığı, miktarı bitki dokusunun oluşumunda önemlidir. Gövde, dal ve sürgünler de dokuyu oluşturan diğer bitki aksamlarıdır. Bitkiler genel olarak kaba, orta ve ince dokulu olabilirler. Kaba doku yakınlaştırıcı, ince doku uzaklaştırıcı etkiye sahiptir. Dolayısıyla kaba dokular mekanın olduğundan daha küçük, ince dokular ise büyük algılanmasında kullanılabilirler. 


21. Soru

Terrarium nedir?

Cevap

Son zamanların en popüler uygulamalarından biri terrarium, yani şişe bahçeleridir. Şişe bahçeleri, özellikle küçük mekanlarda minyatür bahçeler yaratarak hem estetik açıdan tatmin edici bir tasarım sağlamak, hem de iç mekan bitkilerinin insanlara sağladığı fiziksel ve psikolojik faydalardan yararlanmak için tercih edilen yöntemlerden biridir.


22. Soru

Şişe bahçelerine en uygun bitkiler hangileridir?

Cevap

Cam, ışığın geçmesine izin vereceğinden kapalı şişe bahçelerinin içinde ısı, ışık ve nem açısından son derece uygun bir ortam
meydana gelir. Böyle bir ortamda tropik bitkiler sağlıklı bir gelişim sürdürürler.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v