Hayvan Yetiştirme Dersi 8. Ünite Özet
Tavuk Yetiştirme
Tavukçuluğun Hayvancılıktaki Yeri ve Önemi
Tavukçuluk ilk zamanlarda ailelerin kendi yumurta ve tavuk eti ihtiyaçlarını karşılamak için evlerinin civarında açık hava da gerçekleştirdikleri bir faaliyet olurken, nüfus artışı ile birlikte talebin de artması verimli ve performanslı besilik ifadesinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Tavukçuluk sektörünün hayvancılık içerisinde gelişmesinde aşağıda listelenen bazı avantajlar etkili olmuştur.
- Tavuğun üreme yeteneği yüksektir.
- Gerek avlanma, gerekse yetiştirme ile elde edilen tavuk eti ve yumurta her toplumda aranılan, sevilen bir gıda maddesidir.
- Diğer hayvansal gıdalar gibi tavuk eti ve yumurtanın da insanın bedensel ve zihinsel gelişimindeki önemi anlaşıldıkça bu ürünlere olan talep artmıştır.
- Tavukçuluk için az bir alan yeterli olmaktadır.
- Tavukların diğer çiftlik hayvanlarına göre deneme ve laboratuvar hayvanı olarak daha yaygın kullanılmaları özellikle fizyoloji, besleme, genetik, hastalıkları ve diğer alanlarda hızlı bilgi edinilmesine imkân vermiştir.
- Generasyonlar arası sürenin diğer çiftlik hayvanlarına göre daha kısa olması, tavukçulukta genetik ve ıslah alanındaki çalışmaların kısa sürede sonuç vermesine, dolaysıyla verimliliğin hızla armasına yol açmıştır.
Türkiye Tavukçuluğu
Türkiye’de tavukçuluğun geliştirilmesine yönelik ilk çalışmalar 1930’lu yıllarda Ankara’da Merkez Tavukçuluk Enstitüsü’nün kurulmasıyla başlamıştır. 1952 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Merkez Tavukçuluk Komitesi kurulmuş ve çalışmaların daha etkin yürütülebilmesi için Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Küçük Evcil Hayvancılık şubesi oluşturulmuştur. 1980’li yıllarda Erbeyli Araştırma Enstitüsünde etlik piliç ıslahına yönelik çalımalar yapılmıştır. Son yıllarda bu sektör için üretim maliyetlerinin azaltılması, ürün kalitesinin yükselmesi ve pazarlamadaki etkinliğin artırılması konuları üzerinde çalışılmaktadır.
Tavuk Irkları
Kesin olmamakla birlikte M.Ö. 2000 yıllarında tavuğun evcilleştirilmiş olabileceği düşünülmektedir. Gerek et, gerekse yumurta verimi yönünde kullanılmakta olan tavuklar Saf ırklar ve Hibritler olmak üzere iki grup altında toplanabilir.
Saf Irklar
Saf ırklar da kendi içinde üç gruba ayrılmaktadır.
Etçi ırklar
Bu ırklardan en önemlisi Cornish ırkıdır. Bu ırk İngiliz ırklarının en tanınmış ve en yaygın olanıdır. Kısa bacaklıdırlar. Göğüs ve butlar ile kasların gelişimi gayet iyi durumdadır. Yumurta verimleri düşük olup yılda 100- 120 adettir. Canlı ağırlık; horozlarda 4.8 kg, tavuklarda 3.6 kg kadardır.
Yumurtacı ırklar
Yumurtacı ırkların en önemlisi Akdeniz kökenli Leghornlardır. Bütün dünyada yumurtacı yönüyle tanınan bu ırkın, ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 2 kg, horozlarda 2.5-3 kg’dır. Farklı çevre koşullarına uyum yeteneği yüksek olan bir ırktır. Yılda 250-270 adet yumurta vermektedirler.
Kombine ırklar
Bu saf ırklar Amerika kökenli olup, yumurta-et kombine verim yönlüdürler. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3.9 kg, tavuklarda 2.9kg civarındadır. En önemlileri New Hampshire, Plymouth Rock ve Rhode Island Red ırklarıdır.
Hibritler
Genetik yapı bakımından birbirinden farklı olan ebeveyn hatların çiftleştirilmeleri ile elde edilen ve ebeveynlerine göre daha yüksek verimli, yaşama gücü yüksek olan döllere hibrit denmektedir. Hibrit döllerin ebeveyn hatlarından devamlı elde edilmeleri gerekir. Günümüzde ticari işletmelerde artık tamamen hibrit döller üretimde kullanılmaktadır.
Tavuğun Biyolojik Yapısı
Tavuklar sıcakkanlı, yüksek metabolizma hızına sahip canlılardır. Kalp atış hızı oldukça yüksektir ve bazen dakikadaki atış sayısı 300’ü geçebilir. Tavuklarda ter bezleri bulunmadığından vücut sıcaklığı solunum ile dengelenir. Vücut sıcaklığı değişkenlik göstererek 40.6- 41.7°C’ler arasında seyreder.
Tavuğun Dış Yapısı
Tavuğun vücudu pulcuklarla kaplıdır. Baş kısmında ibik, gaga, kulakçık, sakal ve boyun atkı tüyleri vardır. Kuyruk kısmında bulunan yağ bezi, derinin tek salgı bezidir. Bu madde ile yağlanan tüyler (gagası yardımıyla) vücudun ıslanmasını önlediği gibi sıcaklığının korunmasında da rol oynar.
İskelet Sistemi
Tavuğun iskelet sistemi, uzamış veya kaynaşmış kemiklerden oluşur. Kanatlı iskeletinde görülen en önemli farklılıklar şunlardır:.
- Daha az kemik oranı,
- Çok sayıda kaynamış kemiklerin bulunması,
- Kemiklerin mineral kapsamının daha yüksek olması,
- İçerisinde ilik yerine hava ile dolu kemiklerin bulunması.
Sindirim Sistemi
Kanatlı hayvanların sindirim sistemi gaga ve ağız boşluğu ile başlar ve ürogenital yolla birleşerek kloakla son bulur. Bu sisteme dahil organlar; gaga, ağız, yemek borusu, kursak, bezel mide, taşlık, ince barsak, kör barsak, kalın bağırsak ve kloaktır. Ayrıca karaciğer ve pankreas da sindirime yardımcı organlardır.
Boşaltım Sistemi
Boşaltım sistemi, bir çift böbrek ve her böbrekten çıkan, idrarı kloaka taşıyan üreterlerden ibarettir. Kanatlılarda sidik torbası bulunmaz. Kolaka gelen idrar, kalın bağırsaktan atılan dışkı ile karışır.
Üreme Sistemi
Horozlarda üreme sistemi
Üreme sistemini testisler, spermayı nakleden ductus deferens denen bir çift kanal, üreterler ve çiftleşme organı (fallus) oluşturur. Testisler vücut boşluğunun sırt tarafında, böbreklerin ve karaciğerin üst kısmında, akciğerlerin alt kısmında yer almış yan yana iki adettir.
Tavuklarda üreme sistemi
Her bir yumurta bir ovum (yumurta sarısı) taşır ve tavuğun vücudunda iken döllenerek embriyo gelişmesi başlayabilir. Tavuk sperma ile tohumlansın veya tohumlanmasın sürekli olarak yumurtlar ve tohumlanmanın gerçekleşmesi veya olmaması yumurtlanan yumurta sayısını etkilemez. Yumurta tavukları bir günde birden fazla yumurta yumurtlayamaz.
Yumurta kanalı İnfundibulum, Magnum, İstmus, Uterus ve Vajina olmak üzere beş ana bölgeden oluşur.
Tavukçuluk Ürünleri
Yumurta
Yumurta, vücut tarafından kolayca yararlanılabilen biyolojik değeri tam protein ve diğer besin maddeleri içeriği nedeniyle, bitkisel proteinlerin kaliteleri için ölçüt olarak kullanılır.
Tavuk Eti
Tavuk etinin yağ kapsamının düşük olması nedeniyle kalori değeri de düşüktür, doymuş ve doymamış yağ asitlerini dengeli bir şekilde bulundurur. Kolay sindirilebilir, yumuşak, kolay çiğnenebilen, lezzetli bir gıdadır.
Kuluçka
Kanatlı hayvanlarda embriyo gelişiminin büyük çoğunluğu yumurtlama sonrasında kuluçka olarak isimlendirilen dış ortam da gerçekleştirilir.
Kuluçkalık Yumurtaların Seçimi ve Depolanması
Kuluçkalık yumurtalar sık (günde 4-5 defa) toplanmalı ve folluklardaki altlıklar sıklıkla takviye edilerek veya değiştirilerek temiz yumurta elde edilmesi sağlanmalıdır. Kuluçkalık yumurtalar ne çok büyük ne de çok küçük olmalı (50-70g arası), kabuk çatlak ve kırık olmamalıdır.
Kuluçkalık yumurtalar %75-80 nispi nemli odalarda 15- 18°C sıcaklıkta depolanmalıdır.
Kuluçka Koşulları
Kuluçka sürecine etki eden faktörler aşağıda kısaca açıklanmıştır.
Sıcaklık: Gelişim devresinde en uygun sıcaklık 37.5- 37.8°C iken son üç günlük çıkış döneminde 36.9-37.2°C civarındadır.
Nem: Nispi nem gelişim döneminde % 55-60, çıkışta ise % 70’dir.
Havalandırma: Makinenin her bölgesinde eşit çevre koşullarının sağlanması amacıyla uygulanır.
Çevirme: Kuluçkanın ilk 18 günlük döneminde otomatik olarak 45 açıyla saatte bir defa yapılır.
Kuluçka Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Kuluçka randımanı: Kuluçkaya konulan yumurtalardan elde edilen canlı civciv oranı.
Döllük oranı: Kuluçka makinasına konulan yumurtalardan döllü olanlarının oranıdır.
Çıkış gücü: Döllü yumurtalardan elde edilen canlı civciv oranı.
Etlik Piliç Yetiştiriciliği
Etlik piliçler, yaklaşık 35-45 günlük yaşta pazarlanan ve bu yaşta erkek-dişi karışık olarak ortalama 2000-3000 gram canlı ağırlığa ulaşan piliçlerdir.
Yetiştirme Sistemleri
Bugün etlik piliç üretimi, yer durumuna göre altlıklı yer sisteminde ya da kafeslerde gerçekleştirilmektedir.
Altlıklı yer sistemi
Kümes tabanı, altlık veya yataklık denilen talaş veya benzeri materyalle, uygun kalınlıkta tamamen kaplanır. Civcivler, yemlik ve suluk gibi ekipmanlar yataklık üzerine yerleştirilir. Hayvanlar üretim döneminin sonuna kadar burada tutulurlar. Besi sonunda piliçler kesime gönderilir ve tüm altlık kümesten uzaklaştırılır. Sonrasında temizleme işlemi yapılır ve yeni dönem aynı şekilde tekrar edilir.
Kafes sistemi
Çeşitli olumsuz etkileri nedeniyle yumurta tavukçuluğuna nazaran daha az tercih edilmesine karşın son yıllarda ülkemizde yeni kafes sistemleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Etlik Piliç Üretiminde Entegrasyon
Islah da dahil olmak üzere, üretim, kuluçka, kesim ve yem üretimini de kendi bünyesi içerisinde sağlayacak şekilde organize sisteme entegrasyon sistemi denir. Entegrasyonun başlıca avantajları aşağıda listelenmiştir.
- Yetiştirme tekniklerinin uygulanmasında entegre şirkete ait teknik elemanlar etkin olduğu için üreticiler arasında hata yapma farklılıkları ortadan kalkar.
- Üretimi sürdürmek ve gelir elde etmek daha az risklidir. Üretici sadece hayvanların bakımını üstlenir.
- Üretim kapasitesi çok yükseldiği için fiyat değişikliklerinden etkilenme daha azdır.
- Üretici açısından daha az sermayeye ihtiyaç duyulur.
- Kesim kalitesi daha yüksektir.
- Ürün pazarlamada daha az sorun yaşanır.
- Tarımsal üretimde tavukçuluktan elde edilen gelirlerin artırılmasına fırsat yaratmaktadır.
Yetiştirme İşlemleri
Kümes Hazırlığı ve Civcivlerin Yerleştirilmesi
Kümes hazırlığı için iki üretim arasında bırakılması gereken süre, kümes büyüklüğüne, işgücü miktarına, kullanılan ekipmanların özelliğine ve pazar durumuna göre ayarlanır.
Kümes tabanına, yaz döneminde 5-8, kışın 8-10 cm derinlikte ve ortalama 5 kg/m2 kadar tozsuz rende talaşı veya diğer altlık (yataklık) materyalleri serilmelidir. Civcivler kümese gelmeden mevsime bağlı olarak 24-48 saat önce kümes ısıtılmaya başlanmalıdır. Kümes içi sıcaklık ilk gün civciv seviyesinde 32-34°C olmalıdır. Civcivler, kuluçkadan çıktıktan sonra 6-12 saat içerisinde kümese yerleştirilmelidir. Civcivler büyüdükçe kümes içi hava sıcaklığı, iklime bağlı olarak, yaklaşık 21°C’ye ulaşıncaya kadar her hafta 3°C kadar azaltılır.
Yerleşim Sıcaklığı
Genellikle yerleşim sıklığı ile kümeste metrekare taban alanında büyütülen hayvan sayısı ifade edilir. Doğal havalandırmalı, pencereli kümeslerde etlik piliçlerin optimum büyümeleri için yerleşim sıklığı, 9-14 adet/m2 veya 15-22kg canlı ağırlık/m2 ’dir. Çevre kontrollü kümeslerde uygulanabilecek yerleşim sıklığı ise 15-22 adet/m2 veya 35-40kg canlı ağırlık/m2 olarak hesaplanabilir.
Aydınlatma
Aydınlatma süresi olarak uygulama; ilk günlerde 24 saat aydınlatma (genellikle 3-7 gün), daha sonra 23 saatlik aydınlık dönemden sonra 1 saat de karanlık dönem şeklindedir. Bu karanlık dönem, ani elektrik kesilmelerinde civcivleri karanlığa alıştırmak içindir.
Su ve Suluklar
100 hayvan için asma tip (çanak) suluklardan 7 tane, damlalıklı tip suluklardan ise 10 adet kullanılması gerekmektedir.
Yemleme ve Yemlikler
Etlik piliç yetiştiriciliğinde başlatma, büyütme, bitirme ve kesim öncesi yemleri farklı yaşlarda verilmektedir. Hayvan başına yemlik mesafesi; 1-14. günlerde 2.5-3.0 cm, 15-42. günlerde 4.5-6.0 cm hesaplanmalıdır.
Üretimin Değerlendirilmesi
Bir işletmede uygulanan yetiştiriciliğinin başarısının başka işletmelerle veya aynı işletmenin farklı dönemlerinde sağlanan başarının birbirleriyle karşılaştırılması en iyi şekilde verim indeksinin hesaplanması ile yapılabilir.
Yumurta Tavukçuluğu
Yumurta tavukçuluğunda; ilk 6 haftalık dönem civciv dönemi, 7 ile 18. hafta arasındaki dönem piliç (gelişme) dönemi ve 19. haftadan sonraki dönem ise tavuk (yumurtlama) dönemi olarak kabul edilmektedir.
Yumurta Üretim Hedefleri
Yumurta üretiminde ulaşılmak istenen hedefler aşağıda listelenmiştir.
- Tavuk başına yılda 320-340 yumurta elde edilebilmesi,
- 1kg yumurta için 1.6-1.8kg arasında yem tüketimi gerçekleştirecek şekilde, iyi bir yemden yararlanma kabiliyetine sahip olma,
- 16-18 haftalık büyütme döneminde %3-5 ölüm ve ayıklama ile yumurtlama dönemi olan ilave 12 aylık sürede % 5-6 veya daha düşük ölüm oranının gerçekleşmesi,
- Elde edilen yumurtalarda %75 ve daha yüksek oranda iri yumurta sağlanabilmesi.
- Yumurtaların elde edilmesinden pazarlama aşamasına kadarki sürede kırık yumurta oranının % 2’nin üzerine çıkmaması.
Yumurta İşletme Tipleri
Büyütme işletmeleri: Kuluçkahanelerden aldıkları günlük civcivlere yaklaşık 14-16 hafta bakarak, yetiştirdikleri yarkaları yumurta üretim işletmelerine satarlar.
Üretim işletmeleri: Büyütme işletmelerinden aldıkları yaklaşık 14-16 haftalık yarkalarla 12-14 aylık verim dönemi boyunca yumurta üretimi yapan işletmelerdir.
Büyütme-Yumurta üretim işletmeleri: Civcivleri günlük yaşta alarak, civciv büyütme ve yumurta verim dönemini kapsayacak şekilde yetiştirme ve üretim yaparlar.
Üretim Sistemleri
Günümüzde yumurta tavukçuluğu üretimi, yer durumunda göre büyük çoğunlukla kafes sisteminde gerçekleştirilmektedir. Kafes yumurta tavukçuluğunun birçok avantajı olmasına karşın aşağıda listelendiği şekilde dezavantajları da vardır.
- Kafes siteminin kurulum maliyeti yer sisteminden yüksektir.
- Kafeste barındırılan tavuklarda, kafes yorgunluğu adı verilen bir rahatsızlık görülmektedir.
- Kafeste barındırılan tavuklarda hareketsizlik nedeniyle daha fazla yağlanma görülür. Özellikle karaciğerin yağlanması ölümlere neden olabilir.
Yetiştirme Teknikleri
Yetiştiriciler, ya civciv satın alıp kendileri büyüterek veya 16 haftalık yaştaki yarkaları büyütme işletmelerinden satın alarak yetiştiricilik yapmaktadırlar.
Civcivlerin Kümese Yetiştirilmesi
Etlik piliç yetiştiriciliği ile aynıdır.
Yerleşim Sıklığı
Isıtıcılar altında civciv başına 45-65 cm2’lik alan yeterli olmaktadır. 0-6 haftalık yaş döneminde bütün civciv genotipleri için yerleşim alanı ihtiyacı yaklaşık aynıdır. Kafes sisteminde 50-60 adet/m2 kafes tabanı ve altlıklı yer sisteminde 15-22 adet/m2 yerleşim sıklığı hesaplanır.
Aydınlatma
Yer sisteminde ilk 2-3, kafes sisteminde ilk 4-7 gün süre ile 24 saat sürekli aydınlatma yapılır. Günde 15-20 dakika karanlık uygulanması da hayvanların karanlığa alışmaları bakımından tavsiye edilir. Büyüme döneminde aydınlatma süresi 8 saat, yumurtlama döneminde ise 14-16 saat uygulanır.
Yemleme
Yumurta piliçlerin büyütülmesinde en önemli etken canlı ağırlığının kontrol altında tutulmasıdır. Örneğin, ağırlık kontrolsüzlüğü nedeniyle üreme organlarında yağlanma oluşur bu da üreme gücünde düşüşe neden olur.
Sıcaklık
Yumurtacı tavuklarda, en uygun kümes içi sıcaklığı yumurtlama için 15 ile 18 °C arası iken yem tüketimi için 18 ile 24 °C arası istenmektedir. Dolayısıyla en uygun sıcaklık aralığı 15-20 °C arasıdır.
Gaga kesimi
Yumurtacı civcivlerde 6. ile 9. günler arasında gaga kesimi yapılır, böylece kanibalizm vakaları önlenir. Gaganın 1/2 veya 2/3’ü burun deliklerinin önünden kesilir ve iyi bir şekilde dağlanır. Dağlama 3 saniye içinde bitirilmelidir.
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 1 Gün önce comment 11 visibility 16722
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1059
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 552
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2619
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 826
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25489
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14446
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12481
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12440
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10365