Bahçe Tarımı 1 Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Bahçe Bitkilerinin Tanımı Ve Sınıflandırılması

1. Soru

Bahçe bitkileri nedir?

Cevap

Tarımın, meyve ağaçları, asma, sebze ile bahçe ve peyzaj planlamada kullanılan süs bitkilerinin yetiştiriciliği ile uğraşan bölümüne Bahçe Bitkileri adı verilmektedir.


2. Soru

Sebze nedir?

Cevap

Meyvecilik, hububat ve endüstri bitkileri grubuna girmeyen, otsu bitkilerin yenen kısımları olup, bunlar çiğ, pişirilmiş, kurutulmuş, dondurulmuş, konserve edilmiş, yaprak, tomurcuk, kök, yumru, soğan, sap, çiçek, meyve, tohum veya mantar şeklinde insan beslenmesinde yararlı olan bitkilerin tümüdür.


3. Soru

Meyve nedir?

Cevap

Ovaryum ve bununla ilgili diğer çiçek kısımlarının olgunlaşmasından meydana gelen ve içinde tohumu barındıran generatif bir organdır.


4. Soru

Pomoloji nedir?

Cevap

Özellikle, yetişen meyveleri, yetiştirmedeki kültür tekniklerini, ve meyve ağaçlarındaki fiziksel çalışmaları inceleyen bilim dalıdır.


5. Soru

Biyoteknoloji nedir?

Cevap

Bitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir organizma (bitki, hayvan ya da mikroorganizma) elde etmek veya var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamıdır.


6. Soru

Sitogenetik nedir?

Cevap

Canlının yapı taşı olan hücrenin çekirdeğindeki genetik materyalin taşıyıcısı olan kromozomları inceleyen, sitoloji ve genetiğin metot ve bulgularını bir araya getiren bilim dalıdır.


7. Soru

Gen merkezi nedir?

Cevap

Bitkilerin ilk ortaya çıktığı ve evrimlerini tamamladıkları yerlere Gen Merkezi ya da Anavatan adı verilir.


8. Soru

Anaç nedir?

Cevap

Yeni bitkinin alt kısmını veya kökünü meydana getirecek alt bölümüne anaç adı verilir.


9. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca sert çekirdekli meyve türleri nelerdir?

Cevap

? Zerdali ? Şeftali ? Kiraz ? Kuş kirazı ? Dağ kirazı ? Vişne ? Vişnap ? İdris ? Kiraz eriği ? Çakal eriği ? Adi erik ? Yabani erik ? Kızılcık ? Yabani kızılcık ? Kara yemiş ? Hünnap ? İğde


10. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca yumuşak çekirdekli meyve türleri nelerdir?

Cevap

? Elma ? Yabani elma ? Armut ? Ahlat ? Badem yapraklı ahlat ? Kaya Armudu ? Ayva ? Muşmula ? Yeni dünya ? Trabzon hurması ? Lotus Eriği ? Kuş Üvezi ? Üvez ? Alıç ? Japon Ayvası ? Geyik elması ? Koca yemiş


11. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca sert kabuklu meyve türleri nelerdir?

Cevap

? Fındık (Türk) ? Fındık ? Ceviz ? Pekan cevizi ? Kestane ? Badem ? Badem (bodur) ? Antepfıstığı ? Buttum ? Melengiç ? Mezleki sakızı ? Atlantik fıstığı ? Çam fıstığı


12. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca turunçgiller nelerdir?

Cevap

? Turunç ? Portakal ? Mandarin ? Limon ? Tatlı limon ? Greyfurt ? Ağaç kavunu ? Bergamot ? Üç yapraklı ? Kamkat (yuvarlak) ? Kamkat (silindirik)


13. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca Akdeniz meyveleri, tropik ve subtropik meyve türleri nelerdir?

Cevap

? Zeytin delicesi ? Zeytin ? İncir ? Muz ? Hurma ? Keçiboynuzu ? Frenk inciri ? Nar ? Avokado ? Guava ? Papaya ? Çay ? Keçi boynuzu


14. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca üzümsü meyveler nelerdir?

Cevap

? Beyaz dut ? Kara dut ? Mor dut ? Frenk üzümü ? Bektaşi üzümü ? Ahududu ? Yabani böğürtlen ? Çilek ? Çitlenbik ? Asma ? Mavi meyveli ayıüzümü ? Siyah meyveli ayıüzümü ? Trabzon çayı (Likapa) ? Yaban mersini ? Girabolu ? Kivi ? Kuşburnu


15. Soru

Türkiye’de yetişen yabani ve kültür sebze türleri nelerdir?

Cevap

? Bamya ? Hıyar ? Sarımsak ? Soğan ? Kıvırcık ? Marul ? Pazı ? Şalgam ? Havuç ? Kavun ? Karpuz ? Nane ? Ebegümeci ? Tere ? Pırasa ? Turp ? Kuşkonmaz ? Ravent ? Kırmızı Pancar ? Ispanak ? Lahanalar ? Karnabahar ? Fasulye ? Bezelye ? Bakla ? Kereviz ? Maydanoz ? Dereotu ? Patates ? Tatlı patates ? Domates


16. Soru

Türkiye’de yetişen başlıca süs ağaç ve çalı ile çiçek türleri nelerdir?

Cevap

? Servi ? Çınar ? Ardıç ? Mazı ? Porsuk ? Ladin ? Göknar ? Çam ? Sedir ? Şimşir ? Kavak ? Söğüt ? Gürgen ? Huş ? Kızılağaç ? Kayın ? Meşe ? Karaağaç ? Ilgın ? Kurtbağı ? Zakkum ? Duvar sarmaşığı ? Katır tırnağı ? Sarı salkım ? Leylak ? Altın çanağı ? Kartopu ? Mürver ? Hanımeli ? Ortanca ? Kadın tuzluğu ? Şakayık ? Gül ? Ajuka ? Lavanta çiçeği ? Mine ? Çitlenbik ? At kestanesi ? Erguvan


17. Soru

Sınıflandırılma nedir?

Cevap

Sınıflandırma, bitkileri çeşitli özelliklerine göre farklı gruplarda değerlendirmektir. Sınıflandırma, yetiştirilen bitki türünün iklim, toprak ve kültürel gereksinimlerinin bilinmesi ve çeşitli tarımsal uygulamaların en rasyonel biçimde gerçekleştirilebilmesi açısından önemlidir.


18. Soru

Meyve türleri sıcaklık türlerine göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Meyve türleri, sıcaklık istekleri ve düşük sıcaklıklara dayanım yönünden farklı davranış sergilemektedirler. Bu bakımdan türler aşağıda belirtildiği şekilde dört grupta toplanabilmektedir. ? Tropik iklim meyveleri ? Subtropik iklim meyveleri ? Sıcak ılıman iklim meyveleri ? Soğuk ılıman iklim meyveleri


19. Soru

Meyve türleri meyve yapılarına göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Bu sınıflandırmada, meyve yapılarına bağlı olarak gruplar oluşmaktadır. Yumuşak çekirdekli meyve türleri: Elma, armut, ayva, alıç, muşmula, ahlat. Sert çekirdekli meyve türleri: Erik, kayısı, şeftali, vişne, kiraz, kızılcık, iğde. Sert kabuklu meyve türleri: Ceviz, antepfıstığı, fındık, şam fıstığı, kestane, badem. Üzümsü meyveler: Ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, kivi, ağaç kavunu, altıntop, bergamot, limon, portakal, mandarin, şadok, turunç, bektaşi üzümü, çilek, üzüm. Bileşik meyveler: incir, nar, dut, böğürtlen gibi meyvelerdir.


20. Soru

Sebze türleri kültür şekillerine göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

? Grup: Sürekli sebzeler (Kuşkonmaz, ravent, yer elması) ? Grup: Yaprakları yenen sebzeler (Ispanak, pazı, hindiba, hardal) ? Grup: Salata olarak kullanılan sebzeler (Marul, kıvırcık, göbekli salata, kereviz, tere, maydanoz, hindiba) ? Grup: Lahana Grubu Sebzeler (Lahana, karnabahar, alabaş, Brüksel lahanası) ? Grup: Kökleri yenen sebzeler (Pancar, havuç, yabani havuç, şalgam, turplar) ? Grup: Soğanlı Sebzeler (Soğan, sarımsak, pırasa) ? Grup: Yumrulu sebzeler (Tatlı patates) ? Grup: Leguminosae grubu sebzeleri (Fasulye, bezelye, bakla) ? Grup: Solonaceae grubu sebzeleri (Domates, patlıcan, biber, patates) ? Grup: Cucurbitaceae grubu sebzeleri (Yaz ve kış kabakları, kavun, karpuz, hıyar) ? Grup: Malvaceae grubu sebzeleri (Bamya) ? Grup: Baharlı sebzeler grubu (Nane, maydanoz)


21. Soru

Sebze türleri yenilen kısımlarına göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 11 grup altında toplanmaktadır. Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması, patates). Kökleri yenen sebzeler (havuç, turp, kırmızı pancar, şalgam, kök kereviz). Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler (pırasa, taze soğan, taze sarımsak). Kuru halde başları (soğanları) yenen sebzeler (baş soğan, baş sarımsak). Sürgünleri yenen sebzeler (kuşkonmaz) Yaprak sapları yenen sebzeler (ravent, sap (yaprak) kerevizi). Yaprakları yenen sebzeler (brüksel lahanası, yaprak kerevizi, çin lahanası, lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, ebegümeci, su teresi). Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, taze fasulye, sultani bezelye, taze bakla). Kuru veya taze olarak tohumları yenen sebzeler (kuru fasulye, iç bakla, iç bezelye, iç bamya, taze iç lima fasulyesi) Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler (enginar, karnabahar, bamya) Kokulu otlar (maydanoz, dere otu, nane, tere, roka)


22. Soru

Sebze türleri iklim isteklerine göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Sebzeler, yetiştirilmesi için gerekli iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında toplanmaktadır. Serin iklim sebzeleri (kışlık sebzeler): Lahana, karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata, marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye, bakla. Sıcak iklim sebzeleri (yazlık sebzeler): Domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.


23. Soru

Sebze nedir?

Cevap

Sebze: Meyvecilik, hububat ve endüstri bitkileri grubuna girmeyen, otsu bitkilerin yenen kısımları olup, bunlar çiğ, pişirilmiş, kurutulmuş, dondurulmuş, konserve edilmiş,
yaprak, tomurcuk, kök, yumru, soğan, sap, çiçek, meyve, tohum veya mantar şeklinde insan beslenmesinde yararlı olan bitkilerin tümüdür.


24. Soru

Meyve nedir?

Cevap

Meyve: Ovaryum ve bununla ilgili diğer çiçek kısımlarının olgunlaşmasından meydana gelen ve içinde tohumu barındıran generatif bir organdır.


25. Soru

Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinin hangi bilimlerle yakın ilişkisi vardır?

Cevap

Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinin matematik, fizik ve kimya gibi temel bilimler, ekoloji, fizyoloji, biyoloji, entomoloji, fitopatoloji, toprak bilimi, pomoloji, genetik, sitogenetik ve biyoteknoloji gibi uygulamalı bilimlerle yakın ilişkisi bulunmaktadır.


26. Soru

Pomolojinin tanımı nedir?

Cevap

Pomoloji: Özellikle, yetişen meyveleri, yetiştirmedeki kültür tekniklerini, ve meyve ağaçlarındaki fiziksel çalışmaları inceleyen bilim dalıdır.


27. Soru

Sitogenetik nedir?

Cevap

Sitogenetik: Canlının yapı taşı olan hücrenin çekirdeğindeki genetik materyalin taşıyıcısı
olan kromozomları inceleyen, sitoloji ve genetiğin metot ve bulgularını bir araya getiren
bilim dalıdır.


28. Soru

Biyoteknoloji nedir?

Cevap

Biyoteknoloji: Bitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir organizma (bitki, hayvan ya da mikroorganizma) elde etmek
veya var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamıdır.


29. Soru

Gen merkezi nedir?

Cevap

Gen Merkezi: Bitkilerin ilk ortaya çıktığı ve evrimlerini tamamladıkları yerlere “Gen Merkezi” ya da “Anavatan” adı verilir.


30. Soru

Anaç ne demektir?

Cevap

Anaç: Yeni bitkinin alt kısmını veya kökünü meydana getirecek alt bölümüne anaç adı verilir.


31. Soru

Mikroklima ne demektir?

Cevap

Mikroklima: Küçük alanda ve genelde bölgenin özel koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan iklim çeşididir.


32. Soru

Ülkemizde kaç çeşit sebze ve meyve yetişmektedir?

Cevap

Ülkemizde 70’in üzerinde meyve türünün, 40’ın üzerinde de sebze türünün yetiştiği görülür. Tür zenginliklerinin yanında, ayrıca çeşit zenginlikleri gerçekten geniş boyutlardadır. Örneğin elmalardaki çeşit sayısı 500’ü, armutlarda 600’ü, eriklerde 200’ü, şeftalilerde 100’ü, üzümlerde 1200’ü bulmaktadır.


33. Soru

Kalem nedir?

Cevap

Kalem: Anaç üzerine aşılanan çeşidin oluşturduğu bitki parçasına kalem denir.


34. Soru

Melezleme nasıl bir işlemdir?

Cevap

Melezleme: Belli özellikler için seçilen ana ve baba bireylerin farklı yöntemlerle çarprazlanması işlemidir.


35. Soru

Meyve türleri sıcaklık isteklerine göre nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Meyve türleri, sıcaklık istekleri ve düşük sıcaklıklara dayanım yönünden farklı davranış sergilemektedirler. Bu bakımdan türler aşağıda belirtildiği şekilde dört grupta toplanabilmektedir.
• Tropik iklim meyveleri
• Subtropik iklim meyveleri
• Sıcak ılıman iklim meyveleri
• Soğuk ılıman iklim meyveleri


36. Soru

Tropik iklim nedir, meyveleri nelerdir?

Cevap

Tropik iklim: Ekvatoral iklim ile çöl iklimi arasında görülen iklim tipidir (10-20° kuzey ve güney enlemleri arasında görülür). Tropik iklim meyveleri: Hindistan cevizi, muz, kakao, mango, kahve, avokado, papaya, ananas gibi meyveler bu sınıftadırlar ve 0 °C veya buna yakın sıcaklıklarda zarar görürler.


37. Soru

Subtropik iklim nedir, meyveleri nelerdir?

Cevap

Subtropik iklim: Tropikal kuşağa komşu olan ve genellikle her iki yarım kürede 20 ve 35 paralelleri arasında yer alan ancak bazen daha üst paralellerde de görülen bölgelerdeki iklim tipidir.

Subtropik iklim meyveleri: Turunçgiller, zeytin, incir, çay, nar, hurma ve kivi bu gruba örnektir ve -2 ve -3 °C’ye dayanabilirler. Bazı dönemlerinde, örneğin kış dinlenmesi sırasında -10 °C’ye kadar dayanabilirler, ancak bahar aylarında daha çabuk zarar görürler.
Sıcak ılıman iklim meyveleri: Badem, antepfıstığı, asma (Vitis vinifera), böğürtlen, ayva, şeftali, kayısı, kiraz, çilek, ahududu, fındık, ceviz, kestane gibi yurdumuzda sıklıkla yetiştirilen meyveler bu sınıftadırlar, ancak çok şiddetli soğuklara dayanıksızdırlar.
Soğuk ılıman iklim meyveleri: Armut, erik, asma (Vitis labrusca), elma bu gruba giren meyvelerdir ve soğuklara çok dayanıklıdırlar.


38. Soru

Sebze türleri kültür şekillerine göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Sebze Türlerinin Kültür Şekillerine Göre Sınıflandırılması
1. Grup: Sürekli sebzeler (Kuşkonmaz, ravent, yer elması)
2. Grup: Yaprakları yenen sebzeler (Ispanak, pazı, hindiba, hardal)
3. Grup: Salata olarak kullanılan sebzeler (Marul, kıvırcık, göbekli salata, kereviz, tere, maydonoz, hindiba)
4. Grup: Lahana Grubu Sebzeler (Lahana, karnabahar, alabaş, Brüksel lahanası)
5. Grup: Kökleri yenen sebzeler (Pancar, havuç, yabani havuç, şalgam, turplar)
6. Grup: Soğanlı Sebzeler (Soğan, sarımsak, pırasa)
7. Grup: Yumrulu sebzeler (Tatlı patates)
8. Grup: Leguminosae grubu sebzeleri (Fasulye, bezelye, bakla)
9. Grup: Solonaceae grubu sebzeleri (Domates, patlıcan, biber, patates)
10. Grup: Cucurbitaceae grubu sebzeleri (Yaz ve kış kabakları, kavun, karpuz, hıyar)
11. Grup: Malvaceae grubu sebzeleri (Bamya)
12. Grup: Baharlı sebzeler grubu (Nane, maydonoz)


39. Soru

Sebze türleri iklim isteklerine göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Sebzeler, yetiştirilmesi için gerekli iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında toplanmaktadır.
Serin iklim sebzeleri (kışlık sebzeler): Lahana, karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata, marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye, bakla.
Sıcak iklim sebzeleri (yazlık sebzeler): Domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.


40. Soru

Sebze türleri yenilen kısımlarına göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap

Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 11 grup altında toplanmaktadır.
Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması, patates).
Kökleri yenen sebzeler (havuç, turp, kırmızı pancar, şalgam, kök kereviz).
Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler (pırasa, taze soğan, taze sarımsak).
Kuru halde başları (soğanları) yenen sebzeler (baş soğan, baş sarımsak).
Sürgünleri yenen sebzeler (kuşkonmaz)
Yaprak sapları yenen sebzeler (ravent, sap (yaprak) kerevizi).
Yaprakları yenen sebzeler (brüksel lahanası, yaprak kerevizi, çin lahanası, lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, ebegümeci, su teresi).
Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, taze fasulye, sultani bezelye, taze bakla).
Kuru veya taze olarak tohumları yenen sebzeler (kuru fasulye, iç bakla, iç bezelye, iç bamya, taze iç lima fasulyesi)
Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler (enginar, karnabahar, bamya)
Kokulu otlar (maydanoz, dere otu, nane, tere, roka)


41. Soru

Çok yıllık süs bitkilerinin çeşitleri nelerdir?

Cevap

Çok yıllık süs bitkilerinin çeşitleri; Açık tohumlular ve kapalı tohumlu bitkilerdir.


42. Soru

Açık tohumlular bitki grubu nedir?

Cevap

Açık tohumlular: Tohum taslakları karpel veya karpeller tarafından örtülmemiş bitki grubudur.


43. Soru

Kapalı tohumlular bitki grubu nedir?

Cevap

Kapalı tohumlular: Tohum taslakları kapalı bir odacık içinde gelişen taksonomik
bitki grubudur.


Güz Dönemi Ara Sınavı
7 Aralık 2024 Cumartesi
v