Tarım Ekonomisi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
Tarım Ekonomisinin Tanımı Ve Kapsamı İle Tarımsal Faaliyetin Özellikleri
Tarım her ülkenin ekonomisi içinde neden önemli ve stratejik bir üretim dalını oluşturmaktadır?
İnsanların mutlak ihtiyaçlarının karşılanmasında tarımsal faaliyetten elde edilen ürünler esastır. Bu nedenle tarım vazgeçilmez bir sektördür.
Tarımsal ekonominin tarımsal üretime katkısı nedir?
Tarımsal üretimde, üretim faktörlerinin en uygun düzeyde kullanılması ve belirli masraf ile en fazla ve en düşük maliyetli üretimin gerçekleştirilmesinin yollarının bulunması gerekir.
Tarım ekonomisi ilkelerine uymanın sonucu ne olur?
Tarımsal üretimin yapıldığı tarım işletmelerinin sahip oldukları üretim unsurlarının verimli, karlı ve rasyonel bir şekilde kullanabilmeleri, üretilen ürünlerin gerektiği gibi pazarlanabilmesi, tarımsal üretim planlanmasının doğru bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlar.
Tarım ekonomisi nedir?
Ekonominin temel prensiplerini, tarımsal faaliyetle ilgili sorunlara çözüm aramada kullanan bir bilim dalıdır. Bu kapsamda, üreticilerin, tarım ürünlerini üretmek amacıyla kıt üretim faktörlerini (arazi, emek, sermaye) teknolojiyi ve bilgiyi kullanırken, alternatifler arasından nasıl seçim yapacaklarını, elde edilen ürünlerin, tüketicilere, nasıl ve ne şekilde ulaştırılmaları gerektiğini inceleyen, uygulamalı ve sosyal bir disiplin olarak görev yapar.
Tarım ekonomisi ekonominin hangi teknik ve prensiplerini tarıma uygular?
Tarımda etkinliğin gerçekleştirilmesine çalışır. Kıt kaynakların verimli ve belirlenen amaca ulaşacak şekilde kullanılmasını sağlar.
Tarım ekonomisinin öncelikli ilgi alanları neler olmuştur?
Tarım ekonomisi, tüketicilerin, tüketim alışkanlıklarını ve tercihlerini belirlemeyi, bunları tatmin edecek ürünlerin yetiştirilmesini, bu ürünlerin en uygun şekilde üretim ve dağıtımını, ürün pazarlama yöntemlerini, işletmelerin verimli çalışmasını sağlayacak işletme yönetimini, tarım politikalarını tarımsal kalkınma ekonomisini, ulusal ve uluslararası ekonomiyi ilgi alanına almıştır.
Tarım ekonomisinde mikro düzeyde öncelikle tarımsal üretim ekonomisi ve kaynak kullanımının temel konuları nelerdir?
Tarımsal üretim ekonomisi, üretim ekonomisinin tarıma uygulamasıdır. Burada temel konular; üretim fonksiyonları ve karın maksimizasyonudur.
Tarım işletmeciliği nedir?
Tarım ürünü üreten işletmeleri, tarım ürünlerinin işlenip, pazarlandığı firmaları, tarım ürünlerini değerlendiren kooperatifleri, tarım girdilerini üreten ve/veya satan firmaları da kapsamına alır. Bu konular; tarım işletmelerinin yönetimi ve planlanması, tarıma dayalı sanayi işletmeciliği, tarımsal pazarlama, tarımsal kooperatifçilik gibi bilim alanlarında ele alınmaktadır.
Tarımsal işletmecilik hangi ilke ve uygulamaları inceler?
Tarımsal işletmecilik, tarımda, işletme olarak isimlendirilen üretim birimlerinin, yani tarım işletmelerinin rasyonel ve karlı bir biçimde çalışmasını sağlayacak ilke ve uygulanmaları inceler. Tarım işletmeleri de, sanayi ve ticaret işletmeleri gibi mikroekonomi prensiplerine göre çalışır.
Tarım işletmeciliğinin öncelikli görevi nedir?
Tarımsal bir işletmeden mümkün olan en yüksek geliri sürdürülebilir olarak sağlamaya yönelik bütün temel bilgileri çiftçilere sunmaktır. Bu, kıt olan üretim faktörlerinin ne şekilde kullanılacağını gösteren bir seçim ve karar verme işlemini gerektirir. Ekonomik olmayan hiçbir tekniğin, uygulamada yer bulma şansı yoktur. Tarımsal bilim dallarının ortaya koyduğu sonuçların, tarım işletmelerinde karlı bir şekilde uygulanıp, uygulanamayacağı tarımsal işletmecilik, ekonomik prensiplerden yararlanarak gösterir.
Tarımsal işletme ekonomisi cevap aradığı dört temel soru nedir?
- Nerede ve ne zaman üretilecektir?
- Ne kadar üretilecektir?
- Nasıl üretilecektir
- Ne üretilecektir?
Tarım işletmesinin başarıya ulaşabilmesi için neler gereklidir?
Verimliliği yükseltecek, karlılığı artıracak, rasyonel çalışmayı mümkün duruma getirecek yanıtlar verilmesi, tarım işletmecisinin başarıya ulaşabilmesi için; tarım ekonomisi yanında bitkisel ve hayvansal üretim konulanında da doğru ve geniş bilgi sahibi olunması lazımdır.
Küçük ölçekli tarım işletmelerinin hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olmaktadır?
Değişen ekonomik koşullara tepki göstermeleri ve uyum sağlamaları, girdi ve ürün için arz-talep durumu, fiyat oluşumu, parite fiyatı (süt fiyatı/süt yemi fiyatı gibi), fiyat değişmelerinin üretime etkileri, teknik gelişmeler, bunların üretim yöntemlerinin verimi, maliyeti etkilemeleri, iklim değişmeleri, kredi pazarı, arazi tasarruf şeklindeki (mülk, kiracı, ortakçı gibi) değişimler, ihtisaslaşma, beside en uygun kesim zamanı, iş gücü-makine kombinasyonu, bina tip ve büyüklüğü, yemin işletmede üretilmesi veya dışarıdan satın alınması, en uygun satış zamanı, münavebe, pazar durumu, faaliyetler arası ilişkiler vb. pek çok konuda desteğe gerek duymaktadırlar.
Tarım Ekonomisinin başlıca dalları nelerdir?
- Tarım Hukuku
- Tarımsal Yayım ve İletişim
- Kırsal Kalkınma
- Kırsal Sosyoloji
- Tarım Politikası
- Tarım Tarihi ve Deontolojisi
- Ekonometri
- Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi
- Tarım Ekonomisi İstatistiği
- Tarımsal Kooperatifçilik
- Tarımsal Pazarlama
- Tarımsal Proje
- Tarımsal Kıymet Takdiri
- Tarımsal Finansman
- Tarım Muhasebesi
- Tarım İşletmelerinin Planlanması
- Tarımsal Üretim Ekonomisi
Tarım ekonomisi tarım işletmeleri dışında nelerle ilgilenir?
Tarım ekonomisi, yalnız tarım işletmeleriyle değil, halkın tarımsal hammaddeye dayalı gereksinimleriyle de ilgilenir. Kaynak kullanımında verimliliği arttırmak, ulusal düzeyde de fayda sağlar. Tarımda verimlilik arttıkça, kaynakların bir kısmı, tarımsal üretim dışında diğer malların üretiminde kullanılarak, ulusal ekonomiye katkı verecektir.
Tarım ekonomisinin, teknik bilim dalları ile yakın işbirliğine neden ihtiyacı vardı?
Tarım ekonomisi, girdi-çıktı ilişkileri, üretim olasılıkları, ikame oranları, büyüklük ve ölçek ilişkilerine ait verileri teknik bilim dallarından temin ederek, çalışma alanını genişletmektedir.
Tarım ekonomisinin yakından ilişkisi olduğu bilimler hangileridir?
Tarım ekonomisinin bazı teknik ve sosyal bilimlerle yakın ilişkisi vardır. Bunlar arasında; hukuk, ahlak, etik, sosyoloji, psikoloji, agronomi, zootekni, jeoloji, mühendislik, ormancılık, istatistik, matematik, ekonometri sayılabilir.
Tarım ekonomisi ve hukuk arasındaki ilişkiyi nasıl açıklarsınız?
Hukuk, ekonomik olaylar hakkında bir takım emir ve kanunlar koyar. Tarım ekonomistinin genel olarak Medeni Hukuk, özel olarak da Tarım Hukuku hakkında belli seviyede bilgi sahibi olması gerekir. Hukuk, ekonomik olaylar hakkında bazı kanunlar ortaya koyar. Tarım hukuku, insanlar arasındaki hukuki ilişkiler ile tarım alanında insanların birbirleriyle ve tarımla olan bağlantılarının ne gibi kanuni mevzuatla düzenlendiğini inceler. Tarım hukukunun, tarımsal faaliyetleri yönlendirme fonksiyonu vardır. Bu üretim, bölüşüm, mülkiyet vb. konularda görülebilir.
Tarım ekonomisi çalışmalarında kullanılan genel araştırma yöntemleri nelerdir?
- Anket ve örnekleme yöntemi
- Gözlem ve tecrübe yöntemi
- Tarihi yöntem
- Dedüksiyon (tümden gelim) yöntemi
- Ekonometri
- İstatistik
- Monografi
- Endüksiyon (tüme varım) yöntemi
Adam Smith, Thomas R. Malthus, David Ricardo, Alfred Marshal tarımla ilgili ne yapmışlardır?
Tarımda karşılaşılan problemlerin çözümünde, ekonomiden ilk defa yararlanan iktisatçılardır.
Tarım Ekonomisinin ilk çalışmaları neden başlamıştır?
1880’li yıllarda yaşanan şiddetli ve uzun tarımsal bunalımın nedenleri ve çözümüne yönelik ilginin artmasıyla başlamıştır.
1880’li yıllarda başlayan ilk çalışmalara göre bulgular nelerdir?
Bitki ve hayvanları yetiştirmek, tek başına çiftçilerin başarısı için yeterli değildir. Tarım İşletmesinin başarılı bir şekilde işletilmesi için işletme yönetimi konusuna ilgi duyulmaya başlandı.
1760-1840 yılları arasında İngiltere’de yaşanan ekonomik dönüşümler yani Sanayi Devriminin tarıma etkileri nasıl olmuştur?
Tarım işletmelerinde başarının paraya dayalı ölçütlerle ölçülme ihtiyacı, ülkelerin tarımsal rekabette birbirlerini izleyebilmek için tarım istatistiklerinin önem kazanması, iktisadi politikada, tarım politikasına da yer vermeyi gerektirmiştir.
1902 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde iki agronomist (W.M.Hays ve A.Bos) tarım alanında ne yapmışlardır?
İlk defa tarımsal üretim maliyetleri ve gelirleri konusunda çalışmalar başlattılar. Belli sayıda tarım işletmelerinden maliyetlere ait bilgiler toplanarak işletme tipleri, işgücü ve diğer girdi ihtiyaçları yönünden karşılaştırıldı.
Tarımsal Ekonomi ismi ilk ne zaman kullanılmaya başlamıştır?
1902-1903 öğretim yılında Wisconsin Üniversitesinde H.C. Taylor tarafından verilmiştir. Dersin temel konusu Azalan Verim Kanunu olmuştur. Taylor 1903 senesinde “Introduction to the Study of Agricultural Economics” (Tarım Ekonomisi Çalışmalarına Giriş) isimli kitabı yayınladı.
Tarım Ekonomisinin Türkiye’deki ilk temelleri ilk ne zaman atılmıştır?
1933 yılında eğitimine Ankara’da başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nde Alman Profesör Falke tarafında atılmıştır. Bu enstitüde bir Zirai Ekonomi Kürsüsü kurulmuştur. Bu dönemde tarımın genel durumunu ortaya koyan, genellikle gözlemlere dayanan yayınlar yapılmıştır. İlk çalışma bir köyün sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyan monografidir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi içinde yer alan Ziraat Ekonomisi ve İşletmecilik Kürsüsünde 1950’li yıllarda bilimsel araştırmalar yapılmıştır.
Türkiye’de 1960’lı yıllarda tarım ekonomisiyle ilgili neler yapılmıştır?
1960’lı yıllarda ABD ve Almanya’ya staj, yüksek lisans ve doktora amacıyla gönderilen tarım ekonomistleri, tarımda neo-klasik analizlerin uygulanması ve işletme planlamasında doğrusal programlamanın kullanıldığı araştırmalarda yoğunlaşmışlardır. Tarım ekonomisi çalışmaları izleyen dönemde üniversitelerde özellikle Ziraat Fakültelerinin Tarım Ekonomisi Bölümlerinde, tarımsal ekonomi araştırma enstitülerinde, tarımsal meslek kuruluşlarında sürdürülmüş ve geliştirilmiştir.
Tarımın tanımı nedir ve hangi süreçleri kapsar?
Tarım, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, girdi üretimi, ürünlerin pazarlanması gibi birbirini takip eden süreçleri kapsar. Tarım, doğal kaynakları uygun girdilerle birlikte kullanarak yapılan her türlü üretim, yetiştirme, işleme ve pazarlama faaliyetleridir. Toprak, tohum ve damızlık materyal kullanılarak bitkisel ve hayvansal ürünler üretilir ve bunlar çeşitli aşamalarda değerlendirilir.
Tarımı kaç kısımda toplayabiliriz?
- Bitkisel üretim
- Hayvansal Üretim
- Tarım ürünleri ve girdileri teknolojisi
Neolitik dönemde insanların yaşamları ve tarım arasındaki ilişki nasıl gelişmiştir?
Neolitik Döneme (MÖ 10 binlere) kadar insan avcı ve toplayıcı olarak yaşadı. Eti ve postu için vahşi hayvanları avlarken, yabani meyveleri, yumruları, kökleri toplayıp yedi. Ürettiği şeyler savunma ve avlama amaçlı taştan yapılan ilkel silahlar ile üşümemek için giydiği ilkel kıyafetlerdi. Bu yapısı ile tüketici durumunda olan insan, doğaya bir şey katmazken, doğadakileri tüketiyordu. MÖ 10-7 bin arasında insanın ilk defa yerleşik yaşama geçerek tarım yapmaya ve hayvan yetiştirmeye başladığı ve tarım devrimini gerçekleştirdiği söylenebilir.
İlkel tarım şekli, yapılışı ve dönemleri itibariyle nasıl sınıflandırabilirsiniz?
- Elle ekim,
- Sopa ile ekim,
- Ocak açarak ekim,
- Çapa ile ekim olmak
Bir çiftçinin genel özellikleri nelerdir?
Çiftçi; mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişilerdir. 8 Tarım Ekonomisi Genellikle çiftçiler, tarım işletmelerinde ikamet ederek bizzat çalışır ve işletmeyi yönetirler. Ancak işletmesinde oturmayarak, ilçe ve ilde ikamet edenler ve hizmetinde çalıştırdığı kişiler vasıtasıyla tarım işletmesindeki işlerini yürüten çiftçiler de vardır. Çiftçinin tarımsal üretimde bulunduğu toprağın sahibi olması şart değildir. Esas olan tarımsal faaliyeti mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak yapmaktır.
Tarımsal faaliyet nedir?
Toprak, su, biyolojik kaynaklar ile birlikte tarımsal girdiler kullanılarak yapılan bitkisel, hayvansal, su ürünleri, mikroorganizma ve enerji üretimidir. Tarımsal faaliyette, üretilen ürünler hammadde olup, bunlar üzerinde insan etkisi, üretimin esas faktörleri olan toprak ve iklime göre oldukça sınırlıdır. çalışanlarla ilgili 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlarla ilgili Sosyal Sigortalar Kanunu ? Süreksiz hizmet akdi ile çalışanlarla ilgili 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu ? Bir ve birkaç işverene bağlı olarak, sürekli hizmet akdiyle çalışanlarla ilgili 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu
Tarımda yani ziraat sanatlarından ne zaman söz edilebilir?
Tarımdan elde edilen bitkisel ya da hayvansal hammaddelerin, tarım işletmesi içinde yarı ya da tam mamul duruma gelinceye kadar işlenmesi durumunda, tarım ürünleri teknolojisi yani ziraat sanatlarından söz edilebilir.
Tarım sektörünün sorunlarını belirleyebilmek, bunlara çözüm önerileri geliştirebilmek için tarımsal faaliyetin kendine özgü ve tarımı diğer sektörlerden ayıran özellikleri nelerdir?
- Sosyal güvenlik uygulamalarının yetersizliği
- Tarım kesiminde eğitim ve gelir düzeyi düşüktür.
- Tarım ürünlerinin talep ve arz elastikiyetleri düşüktür.
- Konjonktürün etkileri yönünden de tarım bazı farklılıklara sahiptir
- Tarımsal faaliyette Azalan Verim Kanununun geçerlidir
- Risk ve belirsizliğin çokluğu
- Tarım işletmelerinin genellikle küçük ölçekte olması ve kendine yeterlilik
- Tarımda, ürün elde edebilmek için belirli bir sürenin geçmesini beklemek lazımdır.
- Tarımda makine kullanımı, üretimin her aşamasında yaygın değildir.
- Tarımda iş ve aile yaşantısı bir bütündür ve kurumsallaşmamış bir işletme yönetimi hâkimdir.
- Tarımda mevsim değişmeleri sebebiyle işler sürekli değildir ve işgücü ihtiyacı değişkendir.
- Tarım işletmelerinde genellikle çeşitli ürünler yetiştirilir.
- Tarımsal üretim doğal koşulara bağlıdır.
- Tarımsal üretimde elde edilen ürünler organik maddelerdir.
Tarım işletmelerinde çeşitli ürün yetiştirmenin başlıca nedenleri nelerdir?
- İklim
- Piyasa fiyatı
- Çiftçinin kendi ihtiyacı
- Hayvanlarının yem ihtiyacı
- Zararın kısmen telafi edilebilmesi
- İşgücünü daha iyi değerlendirebilmektir.
Tarım sektöründe karşılaşılan belirsizlikler nelerdir?
- Verim belirsizliği
- Fiyat ve buna bağlı gelir belirsizliği
- Sosyal ve kurumsal yapı belirsizliğidir.
Tarım çalışanlarının statülerine göre sosyal güvenliklerini sağlayan yasalar nelerdir?
- 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu
- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
- Tarımda bağımsız çalışanlarla ilgili 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlarla ilgili Sosyal Sigortalar Kanunu
- Süreksiz hizmet akdi ile çalışanlarla ilgili 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu
- Bir ve birkaç işverene bağlı olarak, sürekli hizmet akdiyle çalışanlarla ilgili 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu
Tarım ekonomisi bir bilim dalı olarak nasıl tanımlanabilir?
Tarım ekonomisi, ekonominin temel prensiplerini, tarımsal faaliyetle ilgili sorunlara çözüm aramada kullanan bir bilim dalıdır. Bu kapsamda, üreticilerin, tarım ürünlerini üretmek amacıyla kıt üretim faktörlerini (arazi, emek, sermaye) teknolojiyi ve bilgiyi kullanırken, alternatifler arasından nasıl seçim yapacaklarını, elde edilen ürünlerin, tüketicilere, nasıl ve ne şekilde ulaştırılmaları gerektiğini inceleyen, uygulamalı ve sosyal bir disiplin olarak görev yapar.
Tarımsal işletme ekonomisi hangi dört temel soruya cevap arar?
Tarımsal işletme ekonomisi şu dört temel soruya cevap bulmalıdır:
- Ne üretilecektir? Tarım işletmesinde hangi bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine veya üretim faaliyetleri bileşimlerine yer verilmelidir.
- Nasıl üretilecektir? Ürünler hangi üretim girdileri ve bunların hangi kombinasyonları kullanılarak üretilmelidir. Karı en yüksek yapacak en uygun girdi kulanım miktarı ne olmalıdır.
- Ne kadar üretilecektir? Ürünler ve üretim yöntemi saptandıktan sonra, kullanılacak üretim girdilerine karşılık elde edilecek en karlı üretim düzeyi belirlenir.
- Nerede ve ne zaman üretilecektir? Ekonomik olarak, hangi ürünlerin nerede ve ne zaman üretileceği kararlaştırılır. Ekonomik olmayan faaliyetler, işletmede yer bulamazlar.
Tarım ekonomisinin başlıca daları nelerdir?
Teknik bilimlerde olduğu gibi sınırları kesin olmamakla birlikte Tarım Ekonomisinin başlıca dalları şunlardır:
• Tarımsal Üretim Ekonomisi
• Tarım İşletmelerinin Planlanması
• Tarım Muhasebesi
• Tarımsal Finansman
• Tarımsal Kıymet Takdiri
• Tarımsal Proje
• Tarımsal Pazarlama
• Tarımsal Kooperatifçilik
• Tarım Ekonomisi İstatistiği
• Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi
• Ekonometri
• Tarım Tarihi ve Deontolojisi
• Tarım Politikası
• Kırsal Sosyoloji
• Kırsal Kalkınma
• Tarımsal Yayım ve İletişim
Tarım ekonomisinin diğer bilimlerle ilişkisini nasıl açıklayabiliriz?
Tarım ekonomisi, tarım sektöründeki verimlilik sorunlarıyla uğraşan uygulamalı bir bilim dalıdır. Verimlilik, çıktı/girdi ilişkisi ile ifade edilir. Bu ilişki fiziki yönden ele alındığında teknik bilimlerin inceleme alanına girmektedir. İşin içi ne girdi ve çıktı fiyatları dahil edildiğinde ise problemin çözümü, ekonominin çalışma alanını ilgilendirmektedir. Tarım ekonomisinin bazı teknik ve sosyal bilimlerle yakın ilişkisi vardır. Bunlar arasında; hukuk, ahlak, etik, sosyoloji, psikoloji, agronomi, zootekni, jeoloji, mühendislik, ormancılık, istatistik, mate matik, ekonometri sayılabilir.
Tarım ekonomisi çalışmalarında kullanılan genel araştırma yöntemleri nelerdir?
Tarım ekonomisi çalışmalarında kullanılan genel araştırma yöntemleri sekiz grupta toplanabilir:
- Endüksiyon (tüme varım) yöntemi
- Dedüksiyon (tümden gelim) yöntemi
- Tarihi yöntem
- Gözlem ve tecrübe yöntemi
- Anket ve örnekleme yöntemi
- Monografi
- İstatistik
- Ekonometri
Tarımda karşılaşılan problemlerin çözümünde ekonomiden ilk defa yararlanan iktisatçılar kimlerdir?
Tarımda karşılaşılan problemlerin çözümünde ekonomiden ilk defa yararlanan iktisatçılar Adam Simith, Thomas R. Malthus, David Ricardo, Alfred Marshall’dır.
Tarım ekonomisine ilk önemli ve katkı sağlayıcı çalışmalar hangi konularda yapılmıştır?
Tarım Ekonomisinin ilk çalışmaları 1880’li yıllarda yaşanan şiddetli ve uzun tarımsal bunalımın nedenleri ve çözümüne yönelik ilginin artmasıyla başlamıştır. İlk önemli ve katkı sağlayıcı çalışmalar tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği konu sunda çalışan bilim adamlarınca yapılmıştır. 1880’li yıllarda başlayan ilk çalışmalara göre bitki ve hayvanları yetiştirmek, tek başına çiftçilerin başarısı için yeterli değildir. Tarım İşletmesinin başarılı bir şekilde işletilmesi için işletme yönetimi konusuna ilgi duyulmaya başlandı.
Tarımsal üretim maliyetleri ve gelirleri konusundaki ilk çalışma hangi ülkede başlamıştır?
1902 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde iki agronomist (W. M. Hays ve A. Bos) ilk defa tarımsal üretim maliyetleri ve gelirleri konusunda çalışmalar başlattılar. Belli sayıda tarım işletmelerinden maliyetlere ait bilgiler toplanarak işletme tipleri, işgücü ve diğer girdi ihtiyaçları yönünden karşılaştırıldı.
Tarımsal Ekonomi ismi ile ilk ders kim tarafından, nerede verilmiştir?
Tarımsal Ekonomi ismi ile ilk ders 1902-1903 öğretim yılında Wisconsin Üniversitesinde H.C. Taylor tarafından verilmiştir. Dersin temel konusu Azalan Verim Kanunu olmuştur. Taylor 1903 senesinde "Introduction to the Study of Agricultural Economics" (Tarım Ekonomisi Çalışmalarına Giriş) isimli kitabı yayınlamıştır.
Ekonomi teorisinin, tarım işletmeleri ve tarıma dayalı sanayi işletmelerine uygulanabileceğini ortaya koyan kitap hangisidir?
J.D.Black, Üretim Ekonomisi (Production Economics) isimli 1926 yılında yayınladığı kitapta, ekonomi teorisinin, tarım işletmeleri ve tarıma dayalı sanayi işletmelerine uygulanabileceğini ortaya koydu.
Tarım Ekonomisinin Türkiye’deki ilk temelleri kim tarafından atılmıştır?
Tarım Ekonomisinin Türkiye’deki ilk temelleri 1933 yılında eğitimine Ankara’da başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nde Alman Profesör Falke tarafında atılmıştır. Bu enstitüde bir Zirai Ekonomi Kürsüsü kurulmuştur.
Tarımsal üretim hangi temel aşamalarda değerlendirilebilir?
Tarımda, toprak, tohum ve damızlık materyal kullanılarak bitkisel ve hayvansal ürünler üretilir ve bunlar çeşitli aşamalarda değerlendirilir. Tarım üç kısımda toplanabilir:
1. Bitkisel üretim
2. Hayvansal Üretim
3. Tarım ürünleri ve girdileri teknolojisi
Tarihte insan ilk kez ne zaman yerleşik yaşama geçerek tarım yapmaya başlamıştır?
Neolitik Döneme (MÖ 10 binlere) kadar insan avcı ve toplayıcı olarak yaşadı.Eti ve postu için vahşi hayvanları avlarken, yabani meyveleri, yumruları, kökleri toplayıp yedi. Ürettiği şeyler savunma ve avlama amaçlı taştan yapılan ilkel silahlar ile üşümemek için giydiği ilkel kıyafetlerdi. Bu yapısı ile tüketici durumundaolan insan, doğaya bir şey katmazken, doğadakileri tüketiyordu. MÖ 10-7 bin arasında insanın ilk defa yerleşik yaşama geçerek tarım yapmaya ve hayvan yetiştirmeye başladığı ve tarım devrimini gerçekleştirdiği söylenebilir.
Tarımsal faaliyetin kendine özgü ve tarımı diğer sektörlerden ayıran özellikleri nelerdir?
Tarım sektörünün sorunlarını belirleyebilmek, bunlara çözüm önerileri geliştirebilmek için tarımsal faaliyetin kendine özgü ve tarımı diğer sektörlerden ayıran özelliklerini bilmek gerekir. Bunlar:
- Tarımsal üretimde elde edilen ürünler organik maddelerdir. Bitkisel ve hayvansal tohum elde mevcut olduğu sürece, bunları çoğaltmak mümkündür.
- Tarımda iş ve aile yaşantısı bir bütündür ve kurumsallaşmamış bir işletme yönetimi hakimdir. Tarım iş ve aile yaşantısını bütünleştiren bir sektördür, yaşam biçimidir.
- Tarımsal üretim doğal koşulara bağlıdır.
- Tarım işletmelerinde genellikle çeşitli ürünler yetiştirilir.
- Tarımda mevsim değişmeleri sebebiyle işlerin sürekli olmaması ve işgücü ihtiyacının değişmesi.
- Tarımda makine kullanımı, üretimin her aşamasında yaygın değildir.
- Tarımda, ürün elde edebilmek için belirli bir sürenin geçmesini beklemek lazımdır.
- Tarım işletmelerinin genellikle küçük ölçekte olması ve kendine yeterlilik.
- Risk ve belirsizliğin çokluğu.
- Tarımsal faaliyette Azalan Verim Kanununun geçerli olması.
- Tarım ürünlerinin talep ve arz elastikiyetleri düşüktür.
- Konjonktürün etkileri yönünden de tarım bazı farklılıklara sahiptir.
- Tarım kesiminde eğitim ve gelir düzeyi düşüktür.
- Sosyal güvenlik uygulamalarının yetersizliği.
Tarım işletmelerinde çeşitli türde ürün yetiştirmenin başlıca nedenleri nelerdir?
Tarım işletmelerinde çeşitli türde ürün yetiştirmenin başlıca nedenleri şunlardır:
- İklim,
- Piyasa fiyatı,
- Çiftçinin kendi ihtiyacı,
- Hayvanlarının yem ihtiyacı,
- Zararın kısmen telafi edilebilmesi,
- İşgücünü daha iyi değerlendirebilmek.
Tarım sektöründe karşılaşılan belirsizlikler nelerdir?
Tarımsal üretimde tam bilgiye ulaşılması diğer sektörlere göre çok sınırlıdır. Risk, kantitatif olarak ölçülebilen olaylarla ilgili değişmeleri ve sonuçları ifadeeder. Belirsizlik durumunda ise gelecekteki olayların ortaya çıkma olasılıkları hiç bir şekilde bilinmez ve kestirilemez. Tarım sektöründe karşılaşılan belirsizlikler:
• Verim belirsizliği
• Fiyat ve buna bağlı gelir belirsizliği
• Sosyal ve kurumsal yapı belirsizliğidir.
Tarımsal üretimde çiftçi kendisi için en uygun olan girdi kulanım miktarına hangi yolla ulaşır?
Tarımsal üretimde kullanılan faktörlerin devamlı olarak artırılmasıyla üretimi istenildiği kadar çoğaltmak mümkün değildir. Bunun için üretici, belirli bir alana kullanacağı tohum, gübre miktarını, işçi sayısını, hayvanına vereceği yem miktarını belirli bir noktaya kadar artırmalıdır. Girdi miktarı artırıldıkça elde edilen ürün miktarındaki artış hızı gittikçe yavaşlar bir noktadan sonra ise girdideki artışa karşılık ürün miktarında mutlak bir azalmayla karşılaşılır. Çiftçi kendisi için en uygun olan girdi kulanım miktarına; marjinal masrafve marjinal gelirin eşit olduğu, bu yoksa marjinal gelirin büyük olması kaydıyla birbirine en yakın bulunduğu iktisadi optimum noktasını saptayarak ulaşmalıdır.
Tarım ürünleri piyasasında "Örümcek Ağı Teoremi" neyi ifade eder?
Tarım ürünleri piyasasında, Örümcek Ağı Teoremi genellikle geçerlidir. Tarım ürünleri fiyatları, daha çok arz ve talebin kesiştikleri noktada değilde, üretimdeki dalgalanmadan dolayı denge noktası etrafında devri hareket eder. Bu duruma imkan vermemek için üretim ve piyasa kontrolüne çeşitli şekillerde müdahale yapılabilmektedir. Bu müdahale gelişmiş ülkelerde daha çok üretim kontrolü ve arz sınırlaması ile, gelişmekte olan ülkelerde ise devletin destekleme alımları ile gerçekleştirilebilmektedir.
Ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavram olarak konjonktür, genel olarak tarım üzerinde nasıl bir etki yaratır?
Konjonktür, ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavramdır. Bunlar birbirini izler. Konjonktür daha çok büyük işletmelerin bulunduğu koşullarda etkindir. Konjonktürün buhran ve durgunluk dönem lerinde ürünlere talep azalır, fiyatlar düşer, üretim kısılır, stoklar oluşur, işsizlik artar iflaslara kadar giden olumsuz sonuçlarla karşılaşılır. Kalkınma ve refah dönemlerinde de bunun tersi olur. Bu evrelerde ortaya çıkanlar, tarımda diğer sektörlerdeki gibi şiddetli seyretmez. Çünkü tarım ürünlerinin önemli kısmı mutlak ihtiyaç maddesidir, bunların talebinde ciddi düşüşler olmaz. Büyük bir işçi sayısı çalıştırılmadığından kitle halinde işsizlik yaşanmaz, çiftçi ürettiklerini kendi ihtiyacı için kullanmak suretiyle bu dönemin geçmesini bekleyebilir. Doğal olarak çiftçi alım gücünü kaybedip, geçinme zorluğu çeker.
Tarım çalışanlarının statülerine göre sosyal güvenliklerini sağlayan yasalar nelerdir?
Tarım çalışanlarının statülerine göre sosyal güvenliklerini sağlayan yasalar şunlardır:
- Bir ve birkaç işverene bağlı olarak, sürekli hizmet akdiyle çalışanlarla ilgili 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu
- Süreksiz hizmet akdi ile çalışanlarla ilgili 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu
- Tarımda bağımsız çalışanlarla ilgili 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlarla İlgili Sosyal Sigortalar Kanunu
- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
- 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu
-
AÖF Sınavları İçin Ders Çalışma Taktikleri Nelerdir?
date_range 10 Gün önce comment 11 visibility 18117
-
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Duyurusu
date_range 7 Ekim 2024 Pazartesi comment 1 visibility 1183
-
2024-2025 YKS Ek Yerleştirme İle Yerleşen Adayların Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt Duyurusu
date_range 24 Eylül 2024 Salı comment 1 visibility 628
-
Çıkmış Soruları Gönder Para Kazan!
date_range 10 Eylül 2024 Salı comment 5 visibility 2761
-
2023-2024 Öğretim Yılı Yaz Okulu Sınavı Sonuçları Açıklandı!
date_range 27 Ağustos 2024 Salı comment 0 visibility 920
-
Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor? Görüntüleme : 25588
-
Bütünleme sınavı neden yapılmamaktadır? Görüntüleme : 14515
-
Akademik durum neyi ifade ediyor? Görüntüleme : 12516
-
Harf notlarının anlamları nedir? Görüntüleme : 12508
-
Akademik yetersizlik uyarısı ne anlama gelmektedir? Görüntüleme : 10436